PENGENALAN RINGKAS

Blog Kisah Cikgu ieta adalah penjenamaan semula bagi Blog ieta. Blog ini memaparkan pelbagai pengalaman penulis dan pembaca yang menghantar e-mail atau berjumpa sendiri dengan penulis, panduan dan kisah hidup manusia biasa dan kalangan guru. Juga tips, tutorial blog dan pelbagai panduan. Sesekali hal-ehwal bisnis, resepi dan isu-isu semasa dipaparkan untuk bacaan dan rujukan pembaca. Terima kasih sudi berkunjung. Kunjungan dan komen anda amat dihargai :)

Freehold or Leasehold : Which one is better?

FREEHOLD OR LEASEHOLD : WHICH ONE IS BETTER


Freehold, Leasehold, Properties, Loan, Money Loan, Bankers, Housing Loan, Buying First House, House Planning, 3 CONS OF LEASEHOLD, procedures of buying a home,
Plan carefully before deciding which one is better for long term benefit. 


Are you checking at property for sale in Malaysia as you plan to buy a property on your own? Buying your first own property to be called home is another milestone achieved in your life. Whether it is for investment purpose or own stay, most people are still confused with the difference between freehold and leasehold properties. Buying your own property may seem easy but when it comes to going through the procedures of buying a home, you then realize that you have missed out on many steps and wished you know the steps earlier so you could avoid the unnecessary troubles.


DIFFERENCES BETWEEN A FREEHOLD AND LEASEHOLD PROPERTIES.

In addition, many people still cannot decide which type of property to choose: freehold or leasehold. Real estate agents often get asked the question of which types of property is better. This article will guide you through the differences between a freehold property and a leasehold property.

1. Freehold
A freehold property is having the outright ownership of the property and land on which it stands. That also means the owner of the land has no time limit to the ownership period. Most developers build bungalows, condominiums and private housing on a freehold land. 

Developer or owner of land will have to go through the transfer of land to potential buyer if the property is in the form of landed residential such as terrace house or bungalow. This type of ownership will then be in a Master Title form. 

As for high rise residential properties or condominium, the buyer will then have a stake of the condominium, however, the land still belongs to the developer where the distribution of ownership will be done through Strata Title. 

Having a freehold land comes with its benefits as well. First of all, the owners are able to transfer the land to interested buyer with lesser limitations. In addition, they are also allowed to subdivide the land and allocate their land according to their wills, however, subject to the town planning controls.

Typically, a freehold property will have a stable growth if the property is taken good care of and is in good condition. There might also be a chance of redevelopment for the old freehold properties. In this case, the owners will then be compensated. 

However, the state is able to take back the freehold land it for public purposes, such as the MRT project or any economic development under the proposed Land Acquisition Act 1960. Under such circumstance, the owner of the freehold land will then be paid the for the property at a market value. Moreover, if there is none development process in the freehold land, the state is not allowed to claim the freehold land. That being said, there is no specific timetable that you need to adhere to. 

Another thing to take note of is that restricted freehold parties will need a consent from the state if you wish to transfer ownership. This is because the properties are properties that have been converted from a leasehold title to a freehold title. 

2. LEASEHOLD

As the name mentioned, property with a leasehold title will have to be responsible for the land and maintenance need to be done. If the land is not well taken of, the state will deem the tenant as unfit and the tenure might be compromised. The state could also forfeit your lease if the land is not in a good condition.


3 CONS OF LEASEHOLD

Do bear in mind that leasehold property have its cons that you should take into account before deciding to buy a leasehold property. 

a. Longer time to sell
Buying a leasehold property from the developer or the primary market generally does not take a long time. But if you are buying a second hand property with a leasehold title, it might take a longer time, possible up to 1 year or more in Kuala Lumpur and Selangor due to the amount of consent requests. 

Unlike properties with a freehold title, the owner's hip period for leasehold property can only gain grant approval for the transfer of lease by the state, or equivalent. In addition, it requires 3 + 1 months for the sale of leasehold property to take place, which will only begin after getting the consent from the state, usually between 6 months to 1 year. This will make the process of reselling of property an issue.

b. Lower value
It is known that leasehold property after 30 years, the value of the property will then depreciate or even stay stagnate all the way until the end of the lease. In addition, assuming both leasehold property and freehold property having the same specifications, the price for a property with leasehold title is usually approximately 20% lower than a property with freehold title. 

c. Harder to secure a loan
Securing a bank loan for a leasehold property is usually much harder as compared to getting a loan for freehold property, especially leasehold property with lesser than 50 years lease period. Banks tend to favor leasehold property with at least 75 years lease. Moreover, the loan amount that you will be getting if you manage to secure a loan will usually be lower than than 90%. That being said, you will have to pay more for the downpayment of the property. 

Another thing to bear in mind is the renewal of lease. The nightmare for owners owning a leasehold property. You will have to pay a huge amount if you plan to renew your lease. The benefit of buying a leasehold property is that leasehold properties usually come with more facilities and are usually priced much cheaper than freehold properties. 

In conclusion, whether to invest in a freehold property or leasehold property will still depend on your budget and how much you can afford. You should take these factors into consideration as well before deciding to buy, such as monthly income, purpose of buying (own stay or investment), cash available, and loan amount. Do your research and plan ahead to make the best decision out of it. Freehold or Leasehold, Which One Is Better? Depend on your budjet.

Thank you. 😍
LIKE || COMMENT AND SHARE √

Cikgu ieta
Whatsapp : +60192586141
Email : kisahcikguieta@gmail.com.com
Blogger Motivator Minda Niaga
FB : Cikgu iEta
FbPage : Kisah Cikgu iEta
IG : Cikgu iEta
Twitter : Cikgu iEta
Channel : Cikgu iEta
You Tube : Cikgu iEta
Formula Sihat Wanita



SLIPPED DISC TAK ADA HARAPAN SEMBUH?

SLIPPED DISC TAK ADA HARAPAN SEMBUH?

Betul ke Slipped Disc tak ada harapan sembuh? Itulah yang dimomokkan kepada saya, Cikgu ieta sebelum ini. Ha sebelum tu jom baca dulu pengalaman saya bekerja dan jatuh sakit Slipped Disc.

PENGALAMAN BEKERJA (PETA SRA MUADZ BIN JABAL).


Hai⁴. Saya Cikgu ieta. Abah Dan Allahyarhamah Emak saya beri nama, Marsitah Mat Sa'ad. Saya pernah bekerja sebagai Kerani merangkap Receptionist di sebuah lawyer firm dan di sebuah Syarikat Jurutera Perunding secara kontrak.

Selepas tu saya bekerja sebagai kerani merangkap Personal Assistant pemilik sebuah Tadika. Berhenti sebab pemilik Tadika ni lempar fail ke lantai dek kerana saya tak dapat siapkan kerja yang diarahkan bertimpa-timpa kepada saya dan sebab yang tak perlu dikongsikan di sini. Tak sampai sebulan, saya berhenti kerja terus. Saya tulis surat berhenti. Antara yang saya tulis,

"Puan, duit gaji saya yang RM400+ tu Puan sedekah jelah kepada anak-anak yatim. Saya bukan kuli batak hamba abdi Puan ye". 😅

Dunia ni kecil. Satu hari beliau datang berurusan dengan Guru Besar di SRA Muadz Bin Jabal tempat saya bekerja. Saya layan baik punya. Ye lah kan, Ustazah... (Cikgu). Mana boleh emosi tak ketentuan-hala. Nanti kena saman pula. 😂

Tips sembuh Slipped disc, Slipped Disc, Phrolapsed Intravetebral Disc, Back pain, Sakit Sendi, sakit badan, sakit pinggang, sakit urat, sakit belakang, trauma, cikgu ieta, Cikgu Blogger, bekas pesakit slipped disc, minuman kesihatan, BHeaven, Jus Bidadari, DCL, Aduka, Amazing, 5 tips sembuh sakit slipped disc, pengalaman slipped disc
Masa ni sihat dan ceria. Mengajar di SRA Muadz Jabal dari tahun 2007 hingga 2013.
"You ni baguslah. I buat you macam-macam pun you layan I baik sangat". Katanya kepada saya siap hulur tangan minta maaf.

"Kita ni, kerja kenalah be professional Puan. Bukan ikut emosi semata". Balas saya sambil senyum kepadanya walau semuanya masih jelas diingatan saya.

Masa tu sebenarnya saya baru lepas diserang  mak ayah murid darjah 4 yang fitnah saya cubit dia sampai lebam. Saya tak cakap banyak. Sambil berpeluk tubuh, saya  senyum sahaja. Pentadbiran minta saya mohon maaf. Saya cuma cakap,

"Saya takkan minta maaf. Bukan salah saya". Egonya saya bukan? Huhu. Kemudian saya bangun dan masuk kelas mengajar seperti biasa. Esok tu, si Emak menunggu di pintu kelas, minta maaf. Pura-pura hantar payung. 2014 permohonan pindah sekolah saya diluluskan. Mengajar di sekolah yang sedikit pelajar pula. 2016 dianugegerahkan Anugerah Perkhidmatan Cemerlang dari Ketua Setiausaha Negara (KSU)

NEKAD BERHENTI KERJA

Kini semua tu hanya tinggal kenangan. Selepas sakit kronik kerap tak boleh bangun, bertongkat bila berjalan disebabkan Phrolapse Intravetebral Disc (PID), Doktor Pakar Ortopedik sebut Slipped Disc. Ada doktor sebut Back Pain. Pada 4/9/2017 saya nekad berhenti kerja bila kerap MC. Rasa macam menyusahkan rakan sekerja. Dari menyusahkan mereka mengganti kelas saya, baiklah saya berhenti. Puas hati saya bila resign. Hilang rasa hairan dan pelik ajaib dengan rungutan, fitnah keji adu domba umpat berjemaah terhadap saya yang macam-macam. Sakit macam nak mati kowt dikata dituduhnya macam-macam. Guru Besar baik. Sentiasa menyabarkan saya. I levviuuu Ustazah Murni Yantie.😍

Anugerah Perkhidmatan Cemerlang tahun 2016 dari KSU sudah saya anggap biasa. Tiada nikmat bekerja jika berada dalam situasi rakan sekerja yang negatif walau masih ada rakan sekerja dan pelajar-pelajar yang simpatikan saya. Sayang mereka semua. Apakandaya? Guru Besar cita-cita saya setakat itu sahaja. Redha dan pasrah.

PENGALAMAN SAKIT SLIPPED DISC

Pengalaman saya ditarik nikmat sihat memang satu pengalaman yang dahsyat yang amat. Lama dah sakit sebenarnya dari tahun 2004 lagi. Pada 17/4/2017 Doktor Pakar Ortopedik Hospital Kuala Lumpur sahkan saya Slipped Disc. Terduduk saya mendengarnya sambil teresak-esak sedih. Masa tu suami di ofis. Kalau dia temankan, dia sorongkan dengan wheal chair. Memang ramai kata tiada harapan sembuh.
Hidup umpama kain buruk.

Sewaktu sakit kuat tu, saya mengajar online. Sakit tu dipinggang hingga ke bawah panas seperti terbakar dan berbisa macam nak bersalin malahan lebih sakit dari sakit bersalin. Tapi jari dan minda saya tak sakit. Saya bersemangat nak orang pandai dan tahu buat sales seperti saya. Jadi selepas saya sembuh, saya teruskan je lah perkongsian Ilmu Blogging Dan Laman Sosial secara ONLINE, berniaga ONLINE, beri Coaching ONLINE. Sesekali buat Personal Coaching ilmu Blog, bisnis dan laman sosial. Sudah pastilah suri rumah sepenuh masa jadi keutamaan. Masa fleksible. Berkejar pun hanya untuk elak jem driving hantar dan ambil anak-anak sekolah dan ambil hantar Suami ke Putra LRT.

Di rumah dan dalam kereta boleh santai-santai sembang ngan anak-anak dan Suami. Takde dah nak stress fikir masalah kerja. Saya happy... 😍

Tambahan pula Dengan Izin Allah Slipped Disc saya dah sembuh dengan B'Heaven. B'Heaven buat saya kembali sihat seperti sediakala. Tidak perlu bertongkat dah ke sini-sana dan dapat pula jana Income geli-geli tepi. Syukur Alhamdulillah. 😍

5 TIPS SEMBUH SAKIT SLIPPED DISC

Ha camni, ini apa yang saya buat masa saya sakit kuat tu.

1) MENANGIS DAN MERAYU PADA ALLAH.

Memang down sebab "Alah, Slipped Disc tu takkan sembuh". Kata ramai termasuk mereka yang menghina saya. Jumpa pakar psikologi HKL pun tak meredakan rasa down tu. Jadi setiap hari saya menangis dan merayu minta pada Allah.

"Ya Allah, beri aku sembuh Ya Allah. Aku dah tak kuat tanggung sakit dan hinaan orang padaku Ya Allah. Andai kau cabut nyawaku, aku redha Ya Allah". Betapa downnya saya masa tu. Allahuakbar. Hidup seperti kain buruk yang dah tak berguna. Rasa nak bunuh diri pun ada. Syukurlah saya masih waras. Kuatkan semangat saya.

2) PELUK ANAK ERAT-ERAT.

Bila ada masa terluang, saya akan peluk seorang demi seorang anak saya yang 5 orang tu. Kesian tau mereka semua. Ibunya sakit apa pun tak boleh nak buat. Jadi tiap kali sakit datang saya memang banyak berehat terbaring menahan kesakitan. Sakit tu rasa macam nak mati. Berdiri sakit, duduk sakit, baring sakit. Makan pun sakit. Ke bilik air dan dapur merangkak. Sedih kalau ingatkan balik.

3) BERONGSI ILMU YANG ADA.

Walaupun sakit, saya tetap jaga Dropship Jam Tangan saya. Saya berkongsi dengan mereka ilmu perniagaan di Instagram dan juga Facebook. Dalam Kelas Instagram Advance Online dan Ebook Saka 4.0 ada je soalan, saya bantu jawab. Di Channel-channel Telegram saya juga saya suka berkongsi ilmu dan pengalaman selama 29 tahun berniaga. Saya juga buka kelas-kelas Online Asas Blog dan Teknik Penulisan di Telegram secara Percuma. Alhamdulillah sedikit-demi sedikit sakit saya berkurangan.

4) UNJUK AIR KE TANGAN SUAMI.

Suami dan anak-anak penguat jiwa saya untuk meneruskan kehidupan. Tiap kali suami balik bekerja, bila larat saya mesti hulurkan air ke tangan suami. Suami redha. Suami suka. Suamilah doa dan kekuatan saya.

5) AMALKAN MINUM B'HEAVEN.


Pengalaman saya, bagaimana saya terjebak dengan B'Heaven? Bermula dari Tuan Lee  yang juga rakan sekelas saya sarankan amalkan minum Minuman Kesihatan atau dipanggil juga Supplement iaitu B'Heaven (Dulu namanya Jus Bidadari). Beliau antara orang yang banyak support spiritual saya masa saya dalam sakit kuat tu. Ramai sebenarnya selain suami dan Sifu Ajim. Tapi tiga (3) orang ni insan yang amat-amat support spiritual saya. Jadi bila Tuan Lee syorkan, saya pun grab peluang beli dan amalkan minum minuman kesihatan B'Heaven.

Lama-kelamaan, botol ke lima (5) eh, sihat pula. Dah boleh turun naik tangga, boleh solat berdiri dan tak perlu bertongkat dah bila berjalan. Masa tu kan, asal jumpa manusia, saya mesti berkongsi cerita saya dah sembuh. Di IG pun perkara yang sama saya buat. Live cerita saya sembuh. Jangan putus harap semua perkara dengan B'Heaven. Betapa Happy nya saya dah sembuh. Sedar tak sedar, eh ramai pula beli B'Heaven dari saya.

1/4/2018 saya dijemput ke pejabat CEO syarikat, Tuan Neil dan saya dilantik sebagai Stokis produk Syarikat beliau atas usaha yang saya dah buat. Allahuakbar. Nak menangis saya hari itu tapi kontrol. Ekceli Stokis ni bukanlah apa yang saya impikan. Tapi mudah kerja sebenarnya bila dah jadi Stokis. Ini perkara tak pernah saya impikan dan duga. Supplier Jam Tangan dan Produk Kesihatan berbeza tau kaedahnya. Memang luarbiasa kegembiraan saya bila dah sembuh. Syukur Alhamdulillah. Nikmat Allah kembalikan kesihatan saya. 😍

Jadi, ternyata bohong SLIPPED DISC TAK ADA HARAPAN SEMBUH  sebab dengan 5 TIPS saya kongsikan tadi antara apa yang saya dah buat sehingga saya sembuh dari kesakitan Slipped Disc yang ramai beranggapan tak akan sembuh. Dah tak perlu suntikan Steroid dan tanpa pembedahan pun. Allah jua maha mengetahui bagaimana tersiksanya saya. Alhamdulillah dengan izin Allah saya dah sembuh. Terima kasih semua yang support spiritual saya selama ni. Suami insan paling banyak berkorban segalanya untuk saya. Sayang Tuan Suami ketat-ketat.😍

Cikgu iEta, formula sihat wanita, B'Heaven, promosi, Jus Bidadari, megafiesta, malaysia, gombak, ukayperdana, tipssukses, bahagia, tips bisnis, business tips, tips, entrepreneurtips, tip parenting, tips sihat, terapi instagram, cspscs
Rasa bersalah tak bagitau pembaca blogieta.com ni B'Heaven yang dulunya disebut sebagai Jus Bidadari sedang Promosi tau. Jadi jika anda sakit slipped disc, Sendi tulang atau lutut mahupun ada masalah keputihan yang kronik, mehla cepat ubatinya sebelum melarat. Dengan Izin Allah, B'Heaven mampu merawat semua masalah kewanitaan tu.

Whatsapp Cikgu ieta +60192586141 jika anda mengalami sakit slipped disc atau masalah dalaman wanita.

Kerjaya Blogger dan Bisnis ONLINE tak menjamin kehidupan? Yakinlah Allah sebaik-baik Dan Maha Pemberi rezeki bukan manusia. Biar tak mewah tak mengapa. Asalkan tidak merungut Dan meminta-minta.

Selepas sembuh, Alhamdulillah saya dapat meneruskan Coaching berkaitan laman Sosial. Ini salah satu Coaching secara Personal saya untuk Usahawan yang memerlukan.

Jangan lupa subscribe juga You Tube saya tau. In Shaa Allah ada macam-macam lagi saya nak kongsi dengan anda semua.

Silakan
KOMEN || LIKE || SHARE √

Salam sayang 😍
Cikgu ieta
Whatsapp : +60192586141
Blogger Motivator Minda Niaga
FB : Cikgu iEta
FbPage : Kisah Cikgu iEta
IG : Cikgu iEta
Twitter : Cikgu iEta
Channel : Cikgu iEta
You Tube : Cikgu iEta
Formula Sihat Wanita

Bagaimana untuk melengkapkan QURAN di bulan Ramadhan?

Assalamu'alaikum. Sempena Ramadhan Al-Mubarak yang bakal menjelang tidak berapa hari lagi, suka saya berkongsi dengan anda semua secebis  ilmu dari perbincangan di whatsapp group ieta info online berkaitan "Bagaimana untuk melengkapkan QURAN di bulan Ramadhan?".

TIPS KEMBALIKAN MOOD BERBLOGGING

Assalamu'alaikum. Ceria hendaknya anda semua hari ini. Pernah tak mood berblogging anda merudum? Saya pernah juga. Okay, hari ni saya nak kongsi Tips kembalikan mood berblogging. Sebenarnya, sehari telah berlalu tanpa sebarang entri dalam blog saya ni. Terdahulu, entri Ceria dan Aplikasi terkini yang sesuai dgunakan untuk Pengajaran dan Pembelajaran tertampal kaku di paparan blog.

8 PERKARA KENAPA SAYA TERUJA DAN TERKEDU DI SBB 2016

8 PERKARA KENAPA SAYA TERUJA DAN TERKEDU DI SBB 2016

Button Batch, SBB2016, Cikgu ieta, ieta Mat Sa'ad, Blogger Malaysia, MDEC Sepetang Bersama Blogger
Button badge MDEC Sepetang Bersama Blogger 2016.

KISAH BUTTON BADGE MDEC SEPETANG BERSAMA BLOGGER 2016.
Walaupun Sepetang tetapi seharian kami para blogger di sini tau pada hari tu. Best gila... Apa pun, kami masih waras tau :D Masa ni kan, saya tak jumpa marker pen. Tiba-tiba, ternampak blogger di hadapan saya, button badgenya bertulisan dengan marker pen.

Terus tanya "Ambil di mana ya marker pen?". Rupanya ada di meja pendaftaran... Alamak.. dah comot button badge yang cute ni... Tak apa, tak apa... Bukti ni... Janji ada kan? grin emoticon

Saya seorang Blogger sambilan. Sebelum menyiapkan sesebuah entri atau artikel dalam blog, biasanya saya akan berkongsi gambar berkaitan entri di media sosial dahulu. Cari idea dahulu sebenarnya. 

APA ITU BLOGGER?
Blogger ialah mereka yang mempunyai laman blog sendiri atau dahulunya ia ibarat diari. Kini tidak lagi buat saya. Saya lebih fokus menulis apa sahaja berkaitan pelbagai maklumat bermanfaat kepada pembaca-pembaca blog saya. Antara blog saya ialah blog  Kisah Cikgu ieta.

Kami Blogger ada komuniti (Kumpulan). Dalam Islam dipanggil Jemaah. Berjemaah itu kan Rahmat... Sebagai orang Islam, kita tidak boleh duduk dalam kepompong kita sahaja. Sebagai guru pula, kita perlu bergaul dan bermasyarakat. Terpulang bagaimana cara kita mahu hidup bermasyarakat. Saya tidak menghadkan pergaulan saya. Saya bergaul dengan semua golongan dan saya selesa bergaul dengan mereka yang bergelar blogger. Banyak manfaat berada dalam komuniti blogger ni sebenarnya.

TUJUAN SAYA MENYERTAI PROGRAM SEPETANG BERSAMA BLOGGER.
Mencari ilmu perlu. Bukanlah saya ke program begini untuk bersuka-suka sahaja ya. Tetapi menuntut ilmu tujuan utama saya ke sebarang program. Tak kiralah program blogger atau program yang tiada kaitan dengan aktiviti blogger. Cuma untuk menyiapkan artikel sahaja saya kurang berkesempatan disebabkan saya Penjawat Awam 24 jam. Blogging hanya sambilan bila saya lapang sahaja. Bukan juga hadir saya ke program untuk mencari glamour.

Sifu saya dalam dunia blogging ramai... Antaranya Encik Titan yang power SEO. Encik Titan pun turun padang join program ni... Takkanlah saya yang kurang ilmu ni tak boleh menyertaikan...? Dengan izin suami lagi ha, saya pergi. Ingat tau, betulkan matlamat. Pergi untuk menuntut ilmu. Yang lain akan datang dengan sendirinya. Percayalah ^__^

SEPETANG BERSAMA BLOGGER 2016
Peta : The Grand Campbell Hotel Kuala Lumpur
8 PERKARA KENAPA SAYA TERUJA DAN TERKEDU DI SBB 2016
Banyak juga rupanya di Sepetang Bersama Blogger 2016 yang bertukar kad dengan saya. Terima kasih semua.
Saya mula menyertai program Sepetang Bersama Blogger ini pada tahun 2014. Program pada tahun ini seperti kebiasaam, dianjurkan oleh Denaihati Network. Multimedia Development Corporation (MDEC) sebagai Penaja Utama Program. Program berjalan lancar di The Grand Campbell Hotel Kuala Lumpur bermula dari jam 8:00 pagi sehingga jam 5:30 petang .
Wahh byknya kaddd....👏👏
Bisnes woman la katakn... kne de byk kad..". Kata Wan Hidayah, ulas rakan seUTM saya di facebook saya semasa saya paparkan gambar koleksi kad bisnis dari rakan Blogger semasa program Sepetang Bersama Blogger 2016 pada 16/4/2016, hari Sabtu bulan April lalu.
Di atas, hanya sebahagian sahaja kad rakan-rakan berkerjaya Blogger yang berkongsi kad dengan saya semasa program seharian ini. Saya hanya sempat bertukar kad dengan Blogger yang berada di empat meja bulat sahaja disebabkan saya cuma membawa sekotak sahaja kad. Sayang... Blogger yang datang kali ini ramai... Lebih dari 200 orang. Bertambah meriah dari 2 program Sepetang Bersama Blogger yang pernah saya sertai 2 tahun lalu.

Artis Tuan Hj. Adi Putra, artis Norman Hakim dan isterinya Memey Suhaiza pun ada. Smartphone saya bateri bermasalah. Jadi, saya tidak bergambar dengan sesiapa pun. Jika ada, itu semua rakan blogger lain yang menggunakan smartphone mereka samada secara rela atau candid gambar saya. Ada juga yang sudi merakam video dengan saya. Terharu rasa hati ini bila ada juga yang sudi.... Sob³...

Jika anda ingin tahu, komuniti Blogger sepenuh masa atau secara sambilan adalah antara manusia teramai yang menghidupkan laman sosial alam maya dan media realiti. Semasa program Sepetang Bersama Blogger 2015 ini, ada dua slot Forum sehingga petang. Bagi Penjawat Awam seperti saya, program ini sudah dikira sebagai sehari berkursus. Dengan kelulusan daripada Puan Guru Besar, maka dapatlah saya masukkan program Sepetang Bersama Blogger 2016 ni ke dalam Human Resources Management Info System (HRMIS) saya tahun ini. Syukur Alhamdulillah...

Oh ya, bukan semua blogger yang berniaga. Beberapa orang sahaja yang mempunyai perniagaan sendiri. Dalam entri kali ini, saya cuma berkongsi sedikit pengalaman saya sewaktu menghadiri program perjumpaan Mega blogger seluruh Malaysia, setelah sekian lama entri ini terperam di dalam memori blog Kisah Cikgu ieta ini.

8 PERKARA KENAPA SAYA TERUJA DAN TERKEDU DI SBB 2016.
Ada lapan perkara sepanjang program yang buat saya rasa teruja dan amat terkedu pada program Sepetang Bersama Blogger kali ini. Silakan baca dan tolong jangan kecam saya. Saya sekadar berkongsi dengan anda semua. Tak suka jangan baca tau... :)

1) FOLLOWER, FOLLOW DAN IKUTI PERKEMBANGAN KAK iETA NI..
8 PERKARA KENAPA SAYA TERUJA DAN TERKEDU DI SBB 2016
Kelihatan Jutawan Hartanah, Tn. Hj. Mior, Tn. Hj. PD Ismail, Jutawan perniagaan Asia Herbal Biotech bersama  Tn. Hj. Amir (sedang mengambil gambar), pemilik Denaihati.com,sebagai pengerusi Forum semasa pembentangan santai Tuan Haji Adi Putra sebagai panel ke 3 hari itu.
Seperti biasa saya gemar bertanya apa sahaja saya tidak faham di dalam sebarang majlis perkongsian ilmu. Dari zaman sekolah lagi, memang saya suka bertanya. Malahan rakan-rakan saya sewaktu berpersatuan dahulu juga selalu meminta saya tolong tanyakan soalan mereka.

Sebelum menjawab soalan saya, Tuan Haji Adi Putra ucapkan "Terima kasih Pn. Hajjah ieta". Uish, Hajjah? Adakah saya sudah seperti warga emas? Ha... jeng, jeng, jeng... Ya lah tu agaknya kan? Apa pun, Aamiin... Moga makbul doa Tuan Haji Adi Putra tu

Selesai bertanya soalan, Tuan Haji Adi Putra sebagai salah seorang panel jemputan berkata "Followers, follow dan ikuti perkembangan kak ieta ni". Erk, terkedu saya seketika. Rasa kerdilnya saya berbanding Tuan Haji Adi Putra, artis tersohor Malaysia yang digelar Shah Rukh Khan Malaysia ini. Serius saya terkedu.

2) SAYA PENGIKUT SETIA AKAK.
"Kak ieta... Orang  cari akak dari atas tadi. Saya pengikut setia akak". Seorang blogger meluru mendapatkan saya.
Erk, sungguh saya terkedu seketika. Rasa nak menangis pun ada. Macam tak percaya sahaja saya ada pengikut setia. Atau adakah sekadar satu kebetulan? Kejadian disaksikan oleh dua orang Blogger hebat iaitu Broframestone dan Feroz Othman.

3) NI KE KAK iETA...?
Tahun ini, saya bawa sekotak sahaja kad bisnis blogger saya tidak seperti tahun-tahun lalu, bawa 3 kotak. Tetapi tidak habis. Kali ini, program bermula pada jam 9:30 pagi, kad saya sudah kehabisan.

Bila kad bisnis blogger saya bertukar tangan, ada kalangan blogger menjerit keterujaan sambil berkata "Ni ke kak ieta...?" salam mencium tangan dan memeluk erat saya. Allahu... Malu pun ada tapi saya cuba maintain cover. Malu... Ramai tengok. Terkedu sungguh saya bila ada juga rupanya blogger yang teruja ingin mengenali siapa saya. Nampak sahaja saya, menjerit kesukaan.

4) ARTIS TEGUR, "HAI KAK ieta".
Nak balik lalu lalang ke lif, "Hai kak ieta" sapa artis, Tuan Hj. Adi Putra. Terkedu lagi saya dibuatnya. Jadi, nak cover rasa malu, pada kesempatan itu, saya bertanya sedikit perkara berkaitan bisnis. Malu dan terkedu tak terkira saya saat disapa oleh Tuan Hj. Adi Putra walaupun beliau bersama followers dan isterinya ketika itu. Comel tau isterinya.

5) BLOGGER BARU DAN LAMA TANYA TIPS BLOGGING DAN  TIPS BERNIAGA.
Serius terkedu lagi bila beberapa orang blogger baru bertanyakan tips blogging kepada saya. Tak ingat nak ambil nama sebab waktu itu nak bergegas solat Zohor.

Seorang blogger lagi baru tetapi lama blognya tidak berupdate bertanya kepada saya tips berniaga. Mana yang saya tahu serba sedikit, saya kongsikan dalam waktu yang sangat terhad, mengejar masa untuk balik.

6) BLOGGER MELUAHKAN PERASAAN.
Beberapa orang blogger lama meluahkan perasaan dalam dunia blogging kepada saya (Nama ditahsiakan). Kami seperti dah kenal lama. Syahdu, terkedu lagi dan musykil. Semua perasaan bercampur-baur. Saya sekadar mendengar dan meminta mereka bersabar. Ujian kehidupan memang bermacam-macam...

Ada blogger peluk cium saya dan menyatakan kerinduannya kepada saya. Blogger perempuan tau... Jangan salah sangka... (Nama dirahsiakan). Ada blogger berkongsi masalah dengan saya sepanjang beliau berblogging (Nama dirahsiakan). Terima kasih sudi berkongsi pengalaman. Seperti biasa, saya hanya mampu mendengar dan memberi kata-kata semangat buat mereka.

7) BLOGGER dan GAMBAR.
Blogger dan gambar berpisah tiada. Kali ini, saya terkedu lagi bila beberapa orang blogger hebat sudi bergambar dengan saya. Saya rasa sungguh kerdil dengan mereka semua yang hebat. Kebetulan smartphone saya bateri bermasaalah, memang saya kurang mengambil gambar sepanjang program Sepetang Bersama Blogger tempoh hari. Lagipun saya malu sebenarnya bergambar. Tetapi jika ada yang nak bergambar, saya sudi sebab saya menghormati rakan-rakan blogger saya yang hebat semuanya pada mata saya. Terima kasih semua.

8) DAPAT TIPS MENULIS ENTRI.
Saya terkedu lagi bila dapat tips menulis entri dalam blog daripada seorang Travel Blogger yang hebat walaupun inilah kali pertama kami bersua muka setelah selama ini kami sering berbual di laman sosial Instagram.

Di lain masa, yang lapang, In Syaa Allah saya kongsikan pula ilmu dan tips yang saya dapat dalam program kali ini. In Syaa Allah.

Walau terkedu, saya ucapkan syukur. Bersyukur kerana diizinkan oleh suami ke program hebn Denaihati Networks ini dan bersyukur kerana disamping dapat mengukuh dan membina networking antara blogger, banyak ilmu blogging dan ilmu perniagaan saya dapat dari program Sepetang Bersama Blogger 2016 ini. Memang berbaloi-baloi...
8 PERKARA KENAPA SAYA TERUJA DAN TERKEDU DI SBB 2016
Macam² Ada... Terima kasih penganjur program Sepetang Bersama Blogger 2016, Team Denaihati Network dan semua penaja program hebat ini.
UCAPAN PENGHARGAAN (Kredit kepada Deq Noor).
Akhir sekali, Jutaan terima kasih kepada team Denaihati Network atas penganjuran Sepetang Bersama Blogger 2016 ini. Tidak dilupakan, terima kasih juga kepada semua penaja yang sudi memeriahkan majlis ini iaitu :
  1. Multimedia Development Corporation (MDEC) – Penaja Utama
  2. AmnNetworks
  3. Richworks Academy
  4.  Jopana
  5. Oceanlife Marketing (Ephyra)
  6. Zeeta Magis Aura Mawar
  7. Simply Umrah
  8. Aleeya’s Kitchen
  9. Led Coupaque Productions (Upin & Ipin)
  10. Asia Herbal Biotech Sdn Bhd
  11. Yeos Malaysia
  12. eQurban
  13. Jemaah Bisnis Denaihati
  14. Hadid Travel & Tours (Tuan Hj. Adi Putra)
  15. Firdaus Azizi Training & Consultancy
  16. AE Consultancy Services
  17. PenMerah Network
  18.  Sohaini Cookies
  19. Jus Bob Nanas 
  20. CVS Production
  21. Kotak Lena
  22. Jam Tawaf Denaihati

Terima kasih sudi membaca kisah 8 PERKARA KENAPA SAYA TERUJA DAN TERKEDU DI SBB 2016. Anda pernah terkedu dan teruja seperti saya?

Entri berkaitan : Sepetang Bersama Blogger dan Yeos 2014 

****************************************************************************
Ingin mengikuti perkembangan Kisah Cikgu ieta dengan lebih mudah selain dari membaca di blog ini? Boleh follow laman sosial saya seperti di bawah...
Instagram : Kisah Cikgu ieta
Twitter : Kisah Cikgu ieta
Google+ : Kisah Cikgu ieta
Fanpage : Kisah Cikgu ieta

CARA HADAPI PUTUS CINTA

CARA HADAPI PUTUS CINTA
Assalamu'alaikum.

Anda pernah bercinta? Pernah putus cinta? Bagaimana rasanya putus cinta? Memang perit jika cinta putus dipertengahan hubungan. Kita semua sama, pasti pernah dan akan merasainya. Jadi, bagaimana  "CARA HADAPI PUTUS CINTA"?
Pengalaman hidup, Adat berkawan, TAZKIRAH, putus cinta, cara hadapi putus cinta, tips hadapi putus cinta, menangislah, solat hajat, panduan menghadapi kekecewaan, kecewa, frust, sambung belajar, sibukkan diri, elakkan menyendiri, dekatkan diri dengan program keagamaan, bacalah al-quran, bila rindu mencengkam jiwa,   http://www.blogieta.com/2014/02/cara-hadapi-putus-cinta.html
Ehsan dari pakcik google... Usah biarkan diri terbelenggu dek kecewa putus cinta...
Apa yang perlu dilakukan di saat begitu lemah dan hari-hari bergenang air mata? Bangkit semula membina kekuatan. Teruskan juga kehidupan. 
Putus cinta memang sakit bukan? Apakah ikutkan perasaan? Atau mengamuk sakan? Atau kembali kepada TUHAN?" ~ Cikgu ieta ~
Ini antara 8 CARA HADAPI PUTUS CINTA yang berkesan.

1) Lakukan solat hajat setiap hari. 
2) Menangislah... menangis itu normal... berserah diri pada Allah semasa solat itu lebih baik dari berterusan mengingati dan meratapi cinta yang putus di pertengahan.
3) Sambung belajar. Waktu belajar, kita akan jumpa ramai lagi kawan-kawan yang macam-macam ragam. Syok belajar ni...
4) Sibukkan diri dengan kerja. 
5) Cari kawan, elakkan menyendiri. Bila bersendirian, syaitan mudah menghasut kita. 
6) Dekatkan diri dengan program-program keagamaan .
7) Baca al-quran bila sedih. Dengan kebergergantungan terhadap agama dan al-quran serta berdoa sahaja jiwa memperolehi kekuatan. 
8) Bila rindu mencengkam jiwa, letakkan tapak tangan di dada, bacalah surah al-Fatihah sebanyak yang dapat. Inshaa Allah boleh lena dengan nyenyak.


Ramai yang berjaya menghadapi kekecewaan melalui CARA HADAPI PUTUS CINTA ini. Usah biarkan diri dibayangi kisah silam yang kelam dan suram. Moga anda yang sedang kecewa terubat dengan sedikit panduan dan santapan minda dan rohani dari saya Blogger Cikgu ieta. Anda ada pengalaman menghadapi kekecewaan dalam percintaan? Kongsikan CARA HADAPI PUTUS CINTA anda di ruangan komen artikel ini.

AKTA KOMUNIKASI DAN MULTIMEDIA

AKTA 588, AKTA KOMUNIKASI DAN MULTIMEDIA 1998

Penghantaran sebarang komen, permintaan, cadangan ATAU komunikasi lain yang lucah, sumbang, palsu, mengancam ATAU negatif dengan niat untuk menyakiti hati, menganiayai, mengugut ATAU mengganggu orang lain dengan ATAU tanpa mendedahkan identitinya adalah suatu kesalahan boleh didenda tidak melebihi 58 ribu ringgit atau dipenjarakan selama tempoh tidak melebihi 1 tahun ATAU kedua-duanya sekali. HARAP MAKLUM

Tulis Cadangan atau pertanyaan Di SINI

Name

Email *

Message *