PENGENALAN RINGKAS

Blog Kisah Cikgu ieta adalah penjenamaan semula bagi Blog ieta. Blog ini memaparkan pelbagai pengalaman penulis dan pembaca yang menghantar e-mail atau berjumpa sendiri dengan penulis, panduan dan kisah hidup manusia biasa dan kalangan guru. Juga tips, tutorial blog dan pelbagai panduan. Sesekali hal-ehwal bisnis, resepi dan isu-isu semasa dipaparkan untuk bacaan dan rujukan pembaca. Terima kasih sudi berkunjung. Kunjungan dan komen anda amat dihargai :)

8 PERKARA KENAPA SAYA TERUJA DAN TERKEDU DI SBB 2016

8 PERKARA KENAPA SAYA TERUJA DAN TERKEDU DI SBB 2016
8 PERKARA KENAPA SAYA TERUJA DAN TERKEDU DI SBB 2016
Button badge MDEC Sepetang Bersama Blogger 2016.
KISAH BUTTON BADGE MDEC SEPETANG BERSAMA BLOGGER 2016.
Walaupun Sepetang tetapi seharian kami para blogger di sini tau pada hari tu. Best gila... Apa pun, kami masih waras tau :D Masa ni kan, saya tak jumpa marker pen. Tiba-tiba kan, ternampak blogger di hadapan saya, button badgenya bertulisan dengan marker pen.

Terus tanya "Ambil di mana ya marker pen?". Rupanya ada di meja pendaftaran... Alamak.. dah comot button badge yang cute ni... Tak apa, tak apa... Bukti ni... Janji ada kan? grin emoticon
Saya seorang Blogger sambilan. Sebelum menyiapkan sesebuah entri atau artikel dalam blog, biasanya saya akan berkongsi gambar berkaitan entri di media sosial dahulu. Cari idea dahulu sebenarnya. 

APA ITU BLOGGER?
Blogger ialah mereka yang mempunyai laman blog sendiri atau dahulunya ia ibarat diari. Kini tidak lagi. Saya lebih fokus menulis apa sahaja berkaitan pelbagai maklumat bermanfaat kepada pembaca-pembaca blog saya. Antara blog saya ialah blog ini iaitu blog Kisah Cikgu ieta.

Kami Blogger ada komuniti (Kumpulan). Dalam Islam dipanggil Jemaah. Berjemaah itu kan Rahmat... Sebagai orang Islam, kita tidak boleh duduk dalam kepompong kita sahaja. Sebagai guru pula, kita perlu bergaul dan bermasyarakat. Terpulang bagaimana cara kita mahu hidup bermasyarakat. Saya tidak menghadkan pergaulan saya. Saya bergaul dengan semua golongan dan saya selesa bergaul dengan mereka yang bergelar blogger. Banyak manfaat berada dalam komuniti blogger ni sebenarnya.

SEPETANG BERSAMA BLOGGER 2016
Peta : The Grand Campbell Hotel Kuala Lumpur
8 PERKARA KENAPA SAYA TERUJA DAN TERKEDU DI SBB 2016
Banyak juga rupanya di Sepetang Bersama Blogger 2016 yang bertukar kad dengan saya. Terima kasih semua.
Saya mula menyertai program Sepetang Bersama Blogger ini pada tahun 2014. Program pada tahun ini seperti kebiasaam, dianjurkan oleh Denaihati Network. Multimedia Development Corporation (MDEC) sebagai Penaja Utama Program. Program berjalan lancar di The Grand Campbell Hotel Kuala Lumpur bermula dari jam 8:00 pagi sehingga jam 5:30 petang .
Wahh byknya kaddd....πŸ‘πŸ‘
Bisnes woman la katakn... kne de byk kad..". Kata Wan Hidayah, ulas rakan seUTM saya di facebook saya semasa saya paparkan gambar koleksi kad bisnis dari rakan Blogger semasa program Sepetang Bersama Blogger 2016 pada 16/4/2016, hari Sabtu bulan April lalu.
Di atas, hanya sebahagian sahaja kad rakan-rakan berkerjaya Blogger yang berkongsi kad dengan saya semasa program seharian ini. Saya hanya sempat bertukar kad dengan Blogger yang berada di empat meja bulat sahaja disebabkan saya cuma membawa sekotak sahaja kad. Sayang... Blogger yang datang kali ini ramai... Lebih dari 200 orang. Bertambah meriah dari 2 program Sepetang Bersama Blogger yang pernah saya sertai 2 tahun lalu.

Artis Tuan Hj. Adi Putra, artis Norman Hakim dan isterinya Memey Suhaiza pun ada. Smartphone saya bateri bermasalah. Jadi, saya tidak bergambar dengan sesiapa pun. Jika ada, itu semua rakan blogger lain yang menggunakan smartphone mereka samada secara rela atau candid gambar saya. Ada juga yang sudi merakam video dengan saya. Terharu rasa hati ini bila ada juga yang sudi.... Sob³...

Jika anda ingin tahu, komuniti Blogger sepenuh masa atau secara sambilan adalah antara manusia teramai yang menghidupkan laman sosial alam maya dan media realiti. Semasa program Sepetang Bersama Blogger 2015 ini, ada dua slot Forum sehingga petang. Bagi Penjawat Awam seperti saya, program ini sudah dikira sebagai sehari berkursus. Dengan kelulusan daripada Puan Guru Besar, maka dapatlah saya masukkan program Sepetang Bersama Blogger 2016 ni ke dalam Human Resources Management Info System (HRMIS) saya tahun ini. Syukur Alhamdulillah...

Oh ya, bukan semua blogger yang berniaga. Beberapa orang sahaja yang mempunyai perniagaan sendiri. Dalam entri kali ini, saya cuma berkongsi sedikit pengalaman saya sewaktu menghadiri program perjumpaan Mega blogger seluruh Malaysia, setelah sekian lama entri ini terperam di dalam memori blog Kisah Cikgu ieta ini.

8 PERKARA KENAPA SAYA TERUJA DAN TERKEDU DI SBB 2016.
Ada lapan perkara sepanjang program yang buat saya rasa teruja dan amat terkedu pada program Sepetang Bersama Blogger kali ini. Silakan baca dan tolong jangan kecam saya. Saya sekadar berkongsi dengan anda semua. Tak suka jangan baca tau... :)

1) FOLLOWER, FOLLOW DAN IKUTI PERKEMBANGAN KAK iETA NI..
8 PERKARA KENAPA SAYA TERUJA DAN TERKEDU DI SBB 2016
Kelihatan Jutawan Hartanah, Tn. Hj. Mior, Tn. Hj. PD Ismail, Jutawan perniagaan Asia Herbal Biotech bersama  Tn. Hj. Amir (sedang mengambil gambar), pemilik Denaihati.com,sebagai pengerusi Forum semasa pembentangan santai Tuan Haji Adi Putra sebagai panel ke 3 hari itu.
Seperti biasa saya gemar bertanya apa sahaja saya tidak faham di dalam sebarang majlis perkongsian ilmu. Dari zaman sekolah lagi, memang saya suka bertanya. Malahan rakan-rakan saya sewaktu berpersatuan dahulu juga selalu meminta saya tolong tanyakan soalan mereka.

Sebelum menjawab soalan saya, Tuan Haji Adi Putra ucapkan "Terima kasih Pn. Hajjah ieta". Uish, Hajjah? Adakah saya sudah seperti warga emas? Ha... jeng, jeng, jeng... Ya lah tu agaknya kan? Apa pun, Aamiin... Moga makbul doa Tuan Haji Adi Putra tu

Selesai bertanya soalan, Tuan Haji Adi Putra sebagai salah seorang panel jemputan berkata "Followers, follow dan ikuti perkembangan kak ieta ni". Erk, terkedu saya seketika. Rasa kerdilnya saya berbanding Tuan Haji Adi Putra, artis tersohor Malaysia yang digelar Shah Rukh Khan Malaysia ini. Serius saya terkedu.

2) SAYA PENGIKUT SETIA AKAK.
"Kak ieta... Orang  cari akak dari atas tadi. Saya pengikut setia akak". Seorang blogger meluru mendapatkan saya.
Erk, sungguh saya terkedu seketika. Rasa nak menangis pun ada. Macam tak percaya sahaja saya ada pengikut setia. Atau adakah sekadar satu kebetulan? Kejadian disaksikan oleh dua orang Blogger hebat iaitu Broframestone dan Feroz Othman.

3) NI KE KAK iETA...?
Tahun ini, saya bawa sekotak sahaja kad bisnis blogger saya tidak seperti tahun-tahun lalu, bawa 3 kotak. Tetapi tidak habis. Kali ini, program bermula pada jam 9:30 pagi, kad saya sudah kehabisan.

Bila kad bisnis blogger saya bertukar tangan, ada kalangan blogger menjerit keterujaan sambil berkata "Ni ke kak ieta...?" salam mencium tangan dan memeluk erat saya. Allahu... Malu pun ada tapi saya cuba maintain cover. Malu... Ramai tengok. Terkedu sungguh saya bila ada juga rupanya blogger yang teruja ingin mengenali siapa saya. Nampak sahaja saya, menjerit kesukaan.

4) ARTIS TEGUR, "HAI KAK ieta".
Nak balik lalu lalang ke lif, "Hai kak ieta" sapa artis, Tuan Hj. Adi Putra. Terkedu lagi saya dibuatnya. Jadi, nak cover rasa malu, pada kesempatan itu, saya bertanya sedikit perkara berkaitan bisnis. Malu dan terkedu tak terkira saya saat disapa oleh Tuan Hj. Adi Putra walaupun beliau bersama followers dan isterinya ketika itu. Comel tau isterinya.

5) BLOGGER BARU DAN LAMA TANYA TIPS BLOGGING DAN  TIPS BERNIAGA.
Serius terkedu lagi bila beberapa orang blogger baru bertanyakan tips blogging kepada saya. Tak ingat nak ambil nama sebab waktu itu nak bergegas solat Zohor.

Seorang blogger lagi baru tetapi lama blognya tidak berupdate bertanya kepada saya tips berniaga. Mana yang saya tahu serba sedikit, saya kongsikan dalam waktu yang sangat terhad, mengejar masa untuk balik.

6) BLOGGER MELUAHKAN PERASAAN.
Beberapa orang blogger lama meluahkan perasaan dalam dunia blogging kepada saya (Nama ditahsiakan). Kami seperti dah kenal lama. Syahdu, terkedu lagi dan musykil. Semua perasaan bercampur-baur. Saya sekadar mendengar dan meminta mereka bersabar. Ujian kehidupan memang bermacam-macam...

Ada blogger peluk cium saya dan menyatakan kerinduannya kepada saya. Blogger perempuan tau... Jangan salah sangka... (Nama dirahsiakan). Ada blogger berkongsi masalah dengan saya sepanjang beliau berblogging (Nama dirahsiakan). Terima kasih sudi berkongsi pengalaman. Seperti biasa, saya hanya mampu mendengar dan memberi kata-kata semangat buat mereka.

7) BLOGGER dan GAMBAR.
Blogger dan gambar berpisah tiada. Kali ini, saya terkedu lagi bila beberapa orang blogger hebat sudi bergambar dengan saya. Saya rasa sungguh kerdil dengan mereka semua yang hebat. Kebetulan smartphone saya bateri bermasaalah, memang saya kurang mengambil gambar sepanjang program Sepetang Bersama Blogger tempoh hari. Lagipun saya malu sebenarnya bergambar. Tetapi jika ada yang nak bergambar, saya sudi sebab saya menghormati rakan-rakan blogger saya yang hebat semuanya pada mata saya. Terima kasih semua.

8) DAPAT TIPS MENULIS ENTRI.
Saya terkedu lagi bila dapat tips menulis entri dalam blog daripada seorang Travel Blogger yang hebat walaupun inilah kali pertama kami bersua muka setelah selama ini kami sering berbual di laman sosial Instagram.

Di lain masa, yang lapang, In Syaa Allah saya kongsikan pula ilmu dan tips yang saya dapat dalam program kali ini. In Syaa Allah.

Walau terkedu, saya ucapkan syukur. Bersyukur kerana diizinkan oleh suami ke program hebat anjuran Denaihati Network ini dan bersyukur kerana disamping dapat mengukuh dan membina networking antara blogger, banyak ilmu blogging dan ilmu perniagaan saya dapat dari program Sepetang Bersama Blogger 2016 ini. Memang berbaloi-baloi...
8 PERKARA KENAPA SAYA TERUJA DAN TERKEDU DI SBB 2016
Macam² Ada... Terima kasih penganjur program Sepetang Bersama Blogger 2016, Team Denaihati Network dan semua penaja program hebat ini.
UCAPAN PENGHARGAAN (Kredit kepada Deq Noor).
Akhir sekali, Jutaan terima kasih kepada team Denaihati Network atas penganjuran Sepetang Bersama Blogger 2016 ini. Tidak dilupakan, terima kasih juga kepada semua penaja yang sudi memeriahkan majlis ini iaitu :
  1. Multimedia Development Corporation (MDEC) – Penaja Utama
  2. Amna Home
  3. Richworks Academy
  4.  Jopana
  5. Oceanlife Marketing (Ephyra)
  6. Zeeta Magis Aura Mawar
  7. Simply Umrah
  8. Aleeya’s Kitchen
  9. Les Copaque Production (Upin & Ipin)
  10. Asia Herbal Biotech Sdn Bhd
  11. Yeos Malaysia
  12. eQurban
  13. Jemaah Bisnis Denaihati
  14. Hadid Travel & Tours (Tuan Hj. Adi Putra)
  15. Firdaus Azizi Training & Consultancy
  16. AE Consultancy Services
  17. PenMerah Network
  18.  Sohaini Cookies
  19. Jus Bob Nanas 
  20. CVS Production
  21. Kotak Lensa 
  22. Jam Tawaf Denaihati

Terima kasih sudi membaca kisah 8 PERKARA KENAPA SAYA TERUJA DAN TERKEDU DI SBB 2016. Anda pernah terkedu dan teruja seperti saya?

Entri berkaitan : Sepetang Bersama Blogger dan Yeos 2014 

****************************************************************************
Ingin mengikuti perkembangan Kisah Cikgu ieta dengan lebih mudah selain dari membaca di blog ini? Boleh follow laman sosial saya seperti di bawah...
Instagram : Kisah Cikgu ieta
Twitter : Kisah Cikgu ieta
Google+ : Kisah Cikgu ieta
Fanpage : Kisah Cikgu ieta

Pentingkah WhatsApp dalam kehidupan?

Pentingkah WhatsApp dalam kehidupan?
Pentingkah WhatsApp dalam kehidupan?, Buku latihan murid-murid
Timbunan buku latihan murid-murid saya sesi pagi dan petang. Ni sikit je ni. Sebahagiannya dah siap dah sebelum Ujian dan cuti hari tu.
Mata tak boleh tidur teringat kerja.
Malam tadi, mata nak tidur tapi tak boleh nak tidur. Teringat pula ke timbunan buku-buku latihan murid sesi pagi dan petang yang belum sempat disemak tinggal di atas meja saya di sekolah. Di sekolah tidak duduk sahaja ya, banyak kerja perlu disiapkan tau...

Subjek Jawi dan Khat
360 orang murid punya buku darab beberapa subjek. Boleh tahan jugalah nak menandanya. Tapi, alah tegal dek biasa, saya menanda sedikit demi sedikit.

Subjek Jawi ni subjek ejaan. Jadi perlu teliti. Bukan boleh sesuka-suka hati tanda tau... Gambar di atas tu, buku latihan subjek Jawi darjah 3, 4 dan 5. Darjah 6 sempat saya tanda sebelum Ujian Prestasi 1 bermula. Sebahagian buku latihan juga sempat saya semak dan tanda sebelum cuti bermula. Itu sahajalah yang tinggal. Yang atas sekali tu subjek Khat. Ini subjek cara menulis huruf jawi dan arab dengan betul. Pun sama, perlu berhati-hati juga menanda.

Kenapa tak bawa kerja balik rumah?
Buku-buku latihan murid-murid ni, jika saya bawa balik rumah memanglah tak dapat nak buat... Tahun lepas saya dah pernah bawa balik. Kononnya nak siapkan di rumah. Tapi satu pun tak dapat nak tanda. Kesudahannya, bawa semula ke sekolah.

Sebenarnya, bila di rumah, anak-anak dan suami menjadi keutamaan saya. Pernah saya leka menanda, kerja rumah terabai. Hehe... Kadangkala bila di rumah, saya tak mampu juga tau nak buat banyak kerja dalam satu masa.

Lainlah seperti sesetengah orang, komitmen tiada atau pun suami pun tak ada. Anak pun seorang dua.  Jadi, tiada tanggungjawab di rumah atau tanggungjawab tak berat mana... Atau tak pegang kelas pun pagi dan petang. Kalau pegang pun, 1 kelas sahaja. Tapi, itu semua sebenarnya bukanlah alasan. Mampu buat, tak mampu relax. Nanti bila berkelapangan, sambunglah lagi menanda buku tu. Jangan stress na...

Waktu bila tanda buku murid-murid?
Saya menanda di sekolah sambil-sambilan dalam kelas selepas selesai mengajar sementara menanti murid-murid menyiapkan latihan, juga sambil-sambilan menguruskan kerja pendokumentasian dan lain-lain kerja mendatang lagi yang semuanya perlu disiapkan mengikut tempoh ditetapkan.

Yang jadi bertimbun seperti di atas adalah apabila dari awal tahun, buku latihan saya minta hantar, murid-murid tak hantar. Haaa.... Maka masaklah saya nak menandanya bila saya berkelapangan😁😁😁

Kemungkinan dalam waktu cuti sekolah ni, saya akan ke sekolah mengambil buku-buku latihan tu untuk saya tanda setelah siap menanda kertas-kertas Ujian yang perlu saya tanda. Haish berapa banyak tanda da... 😁😁😁

Penting ke whatsapp dalam kehidupan seharian kita?
Penting.... Sangat penting jika whatsapp group berkaitan keluarga, kerja, urusan bisnis ataupun ilmu blogging. Ha, itu suami izinkan.

Ada waktu, semak dan mengganggu. Malahan sampai ke satu tahap, saya pernah berasa bosan teramat-amat dengan whatsapp. Mana tidaknya kan? Bila whatsapp masuk berdesap-desup waktu sedang mengajar. Terganggu tau. Ha, sebab itulah saya tak suka on whatsapp pada waktu bekerja. Handphone pun saya tinggal dalam handbag. Lagi pun, menyalahi etika perguruan tau membelek WhatsApp atau laman sosial waktu sedang mengajar.

Melainkan jika pengajaran dan pembelajaran saya perlu menggunakan Android, ha masa tu lah saya keluarkan handphone saya sebagai Bahan Bantu Mengajar seperti contoh, saya uzur tidak boleh membaca Al-Quran, saya gunakan rakaman dalam Android ataupun melalui video di You Tube untuk memperdengarkan ayat-ayat Al-Quran atau kalimah-kalimah Al-Quran kepada murid-murid di dalam kelas saya tu.

Sebab kenapa keluar group WhatsApp?
Salah satu sebab lain kenapa saya keluar dari beberapa group whatsapp pernah saya join, adalah apabila ada syarat wajib aktif dalam group whatsapp. Serius pada mulanya saya akur. Lama-kelamaan bila sampai mengganggu kerja saya, dan handphone saya pula asyik hang... maka lebih baik saya keluar dari group. Yang lagi parah, bila fon hang, data semua hilang. Apa pun tak boleh nak buat. Menangis saya tau. Kadangkala, saya on sahaja whatsapp, saya terus padam semua notification. Tidak, data hilang. Jenuh...😁😁😁

Saya bukan orang yang 24 jam suka mengadap whatsapp. Handphone saya pun bukanlah canggih sangat macam orang lain. Samsung Note 2 je pun...

Kerja saya guru, isteri, ibu, usahawan atas talian juga blogger sambilan. Dari saya mengadap whatsapp 24 jam, lebih baik saya fokus pada keluarga dan kerjaya utama saya. Lebih baik saya siapkan entri blog saya dan lebih baik saya promote produk-produk bisnis saya (di luar waktu mengajar ya...)😊😊😊😊

Cuti sekolah lagilah, masa untuk keluarga, menjadi keutamaan saya. Lagilah, whatsapp pun kurang saya buka. Ada hal penting baru saya baca. Tahukah anda, Laman sosial dan whatsapp kadangkala melekakan jika kita asyik dengannya? Sayalah tu yang leka. Ha, sebab tu suami tak izin join banyak sangat group whatsapp😊😊😊 Dah kalau sekali on whatsapp beribu-riban notification, mahunya saya tak leka? 😁😁😁

Bahana off wifi dan tak buka whatsapp bila banyak group.
Tahun ni, saya selalu  off wifi atau pun saya off terus handphone saya. Jika saya online pun hanya waktu selepas sesi mengajar atau pun sewaktu tiada kelas. Di luar waktu bekerja pun saya kurang berwhatsapp kecuali sebelum tidur, baru saya layan whatsapp customer bisnis saya dan baca whatsapp group yang mencecah 300 sekali-sekala notificationnya. Tak macam dulu, 20 whatsapp group saya sertai dan ada yang saya dimasukkan tiba-tiba. Nak keluar risau admin berasa hati, sampai 5 ribu sekali online keluar notification.

Itulah bahana banyak group whatsapp dan tak on whatsapp. Sampai hang handphone😁😁😁

Esok buat apa?
Esok saya nak sambung menanda 8 bundle sahaja lagi kertas Ujian Prestasi 1. Sepuluh bundle dah siap sebelum cuti 😁😁😁
Pentingkah WhatsApp dalam kehidupan?, kertas Ujian Prestasi 1
Mari la kalau nak tolong saya menanda kertas-kertas Ujian ni... hehe
Anda rasa, pentingkah WhatsApp dalam kehidupan anda?

Entri berkaitan :
  1. QUALITY TIME
  2. IBU KENAPA TAK KERJA KAT RUMAH?


4 masalah bila tukar password akaun gmail

4 masalah bila tukar password akaun gmail.

Assalamu'alaikum.
Baru-baru ini, selepas menukar password di akaun gmail satu lagi, telefon bimbit saya, Samsung Note 2 yang screennya dah retak, terus jadi masalah begini :

1) Play store dah tak boleh on langsung. Nak add apa aplikasi pun dah tak boleh dah (Tak dapat snap gambar sebab terlalu pantas aplikasi ni tertutup).
2) Google Photos boleh buka, boleh ambil gambar dari situ tapi bila nak sign in, keluar word ni πŸ‘‰πŸ» 'Unfotunately, Photos has stopped' bila tekan ok terus close". Nak buat entri payahlah jadinya nak cari melalui gallery fon.
4 masalah bila tukar password akaun gmail

3) You Tube tak boleh nak sign in. Bila tekan Sign In, keluar word 'Add Account'. Bila klik word tu, apa pun tak keluar.
4 masalah bila tukar password akaun gmail

4) Email dari handphone ni pun dah tak boleh nak kesan.
4 masalah bila tukar password akaun gmail

Ada sesiapa tahu bagaimana menyelesaikan 4 masalah bila tukar password akaun gmail ini selain format semula handphone? Adakah ini bermaksud akaun Samsung atau Gmail saya  telah dicerobohi?
Kata Yeop Maz Cuba clean cache kat setting->apps manager. Cari play store dan google photo".
Tak cuba pun lagi... 

Artikel berkaitan :
  1. Aplikasi terkini yang sesuai digunakan.
  2. 5 Kaedah Pengajaran dan Pembelajaran.


5 Kaedah Pengajaran dan Pembelajaran menggunakan Smartphone.

5 Kaedah Pengajaran dan Pembelajaran menggunakan Smartphone.
Salah ya menggunakan smartphone?
Nampak tak yang tegak tu? Itulah pen untuk smartphone yang saya guna waktu jari-jari saya sakit nak menaip nota. Sumber, google.
Saya bukanlah 100% baik tetapi saya berusaha ke arah yang terbaik. Jika anda nampak saya memegang telefon bimbit di mana-mana program, ketahuilah saya sedang menulis nota melalui smartphone saya dan menggunakan pen smartphone jika jari-jemari saya sakit. Saya menghidapi Charpal Tunnel Syndrom. Saya tidak boleh menulis atau menaip terlalu lama. Tetapi, saya memang suka mencatit kerana saya tahu saya mudah lupa. Nota-nota itu juga bukti buat saya jika diminta.

Kadangkala sewaktu mesyuarat, saya merakam perbualan mesyuarat jika saya tidak mampu menulis. Jika jari saya tidak sakit, saya menulis menggunakan pen smartphone saya atau saya tahan sahaja kesakitan dan terus juga menaip apa yang dibicarakan menggunakan smartphone saya.

Saya lebih suka menulis di smartphone berbanding menulis nota di atas buku atau kertas. Menulis pada buku atau kertas, bila nak guna selalu tak jumpa. Dalam smartphone, klik² sahaja, dah jumpa apa dicari oleh saya. Mudahkan?

Jadi, smartphone merupakan satu benda yang amat berharga buat saya. Saya manfaatkan sebaik mungkin. Lebih-lebih lagi dalam Pengajaran dan Pembelajaran saya.
5 Kaedah Pengajaran dan Pembelajaran menggunakan Smartphone
Smartphone saya yang selalu hang macam nilah lebih kurang rupanya. Tapi skrin dah retak seribu :D Sumber google.
5 Kaedah Pengajaran dan Pembelajaran menggunakan Smartphone.

Ya, KADANGKALA sahaja saya menggunakan smartphone dalam Pengajaran dan Pembelajaran (PdP) untuk :

1) Merujuk ejaan kamus Jawi terbaru. Nak beli kamus Jawi mahal. Jadi guna sahajalah smartphone yang ada...

2) Bahan Bantuan Mengajar jika saya tidak sempat atau tidak dapat menyiapkan kad manila dan bahan tradisional lain untuk tujuan PdP saya. Memang selalu tak sempat pun... hehe

3) Memperdengarkan ayat Hafazan Al-Quran melalui smartphone jika uzur syar'ie...

4) Memperdengarkan bunyi huruf Arab bagi Pelajaran Tajwid jika saya sakit tekak.

5) Bahan cerita untuk saya ceritakan kepada murid-murid saya dalam subjek Al-Quran. Contohnya, Kisah-kisah Teladan dan Kisah Nabi saya google dan saya bacakan ceritanya untuk murid-murid saya dalam subjek Al-Quran. Siap dengan sound effect tau jika melalui You Tube. Murid-murid saya suka :)

Selalunya, saya simpan sahaja telefon bimbit saya ni  dalam beg :)

Kaedah Pengajaran dan Pembelajaran menggunakan Smartphone cara saya ini hanyalah sebagai panduan. Ambillah yang bermanfaat darinya. Sebelum mengakhiri artikel saya ini, saya ada 5 soalan kepada yang hairan melihat saya menggunakan smartphone saya ni.

  1. Salahkah saya menggunakan smartphone untuk perkara yang memudahkan saya?
  2. Sewaktu program berjalan, salahkah saya membuat nota untuk rujukan saya menggunakan smartphone saya?
  3. Tidak bolehkah yang melihat berfikir dan sangka yang baik-baik juga beri semangat buat saya?
  4. Tidak bolehkah bertanya saya kenapa? Atau belajarlah sesuatu dari penggunaan gajet sedia ada...
  5. Takkanlah apa sahaja yang saya buat ni saya perlu cerita A hingga Z kepada semua seperti di dalam artikel 5 Kaedah Pengajaran dan Pembelajaran menggunakan Smartphone ni?
Sekian, ditaip menggunakan smartphone sahaja. Apa pendapat anda yang membaca artikel ringkas saya ini?

KERJA GURU MENANDA KERTAS PEPERIKSAAN DAN MENYEMAK BUKU PELAJAR

KERJA GURU MENANDA KERTAS PEPERIKSAAN DAN MENYEMAK BUKU PELAJAR.
KERJA GURU MENANDA KERTAS PEPERIKSAAN DAN MENYEMAK BUKU PELAJAR
RUTIN SEORANG GURU.
Inilah rutin dan amanah buat seorang guru selain mengajar dan menyiapkan pelbagai dokumentasi, di samping melaksanakan aktiviti-aktiviti telah dirancang di sekolah.

Gambar di atas, adalah sebahagian buku-buku latihan pelajar saya dari darjah 1 hingga ke darjah 5 sesi pagi dan petang. Darjah 6 sudah siap saya semak sebelum cuti sekolah.

HAJAT TAK KESAMPAIAN.
Saya bercadang buku di sekolah yang tidak habis lagi saya semak saya nak ambil bawa balik semak di rumah sepanjang cuti sekolah seminggu ni. Kononnya lah kan... Tetapi beberapa hari dalam tempoh cuti persekolahan ni, saya kurang sihat. Maka hajat saya tu tak kesampaian.
KERJA GURU MENANDA KERTAS PEPERIKSAAN DAN MENYEMAK BUKU PELAJAR, Codi Cafe sedap, lazat dan menyegarkan badan.
Namun, Alhamdulillah walau pun kesihatan sedikit kurang memuaskan, dengan izin Allah saya minum Codi Cafe ni, dapatlah menyegarkan badan saya sedikit. Tidak, selalunya pasti melepek terus.
KERJA GURU MENANDA KERTAS PEPERIKSAAN DAN MENYEMAK BUKU PELAJAR, Timbunan kertas Ujian
Dari 18 bundle kertas Ujian, 10 bundle sahaja saya sempat siapkan menandanya di sekolah. Maka tinggallah lagi 8. Ha, baru sebentar tadi jam 3 pagi tadi siap 3 ¹/² bundle. Esok nak siapkan baki. Kalau dapatlah... 😁😁😁
KERJA GURU MENANDA KERTAS PEPERIKSAAN DAN MENYEMAK BUKU PELAJAR
Harap-harapnya, esok dapatlah saya menyiapkan lagi 4 ¹/² bundle yang tinggal. Aamiin... Sebab Sabtu dan Ahad suami tak kerja. Boleh bawa anak yang 5 orang tu berjalan. Bisnis saya, cuti sekolah ni stop sekejap. Utamakan kerjaya utama.

TIPS MENANDA KERTAS PEPERIKSAAN.
Bagaimana saya menanda kertas pepriksaan dengan kekalutan melayan karenah 5 orang anak saya? Anda boleh baca dalam entri ini ->> Tips mudah menanda kertas peperiksaan.

KESIMPULAN, SELESAIKAN AMANAH DIBERI.
Beginilah antara kerja guru, menanda kertas peperiksaan dan buku latihan pelajar walaupun bercuti. Amanah ini saya cuba selesaikan secepat mungkin dan semampu saya. Anda pula bagaimana? Ke mana anda sekeluarga cuti sekolah kali ini? 

Best ke tarikh 29/2/2016?

Best ke tarikh 29/2/2016?
Best ke tarikh 29/2/2016?
Bila kecelaruan minda bermaharajalela, nak juga menaip, ketagihan menulis melanda dalam jiwa... Saya cuba mencari apa yang bestnya dengan tarikh 29/2/2016? Pada saya tarikh ni biasa je. Tak ada apa langsung pun yang menarik dan luar biasa.

Apa kaitan tarikh 29/2/2016 dengan boring?
Boring dan mood blogging saya tetap menurun seperti turunnya page rank blog saya dari PR3 ke PR2 dan sekarang terus hilang PR itu. Bila nak naik entahlah kan? Huh! Best ke Best? Memanglah tak best...

Serius, tak menarik hati saya langsung. Entri saya tetap tidak menyengat seperti blogger lain. Silent reader tetap membaca dan berlalu begitu sahaja tanpa sebarang tulisan di ruangan komen pun.

Saya cuba mencari Apa yang bestnya dengan 29/2/2016? Ahha... ada... Baru teringat, ada tiga (3) perkara yang best pada tarikh 29/2/2016 ini.

1) Tepung Kek Extra Coklat Lembap.
Nampak sedap je ni...
Tepung kek ni kan, begini ceritanya. Usai sahaja mengajar, tiba-tiba anak murid saya datang dan hulur tangannya sambil berkata "Cikgu, nah emak saya suruh bagi". Terkedu saya. Nak tolak serba-salah. Jadi saya pun ambillah. Jadi, hari cuti nanti, bolehlah saya masak untuk suami dan anak-anak tercinta tau.... :)

2) Anak murid baca blog.
Keluar dari bilik guru petang tadi, seorang murid lelaki darjah 5 tiba-tiba beritahu saya, "Cikgu, saya dah baca blog Cikgu".
Saya tanya "Best ke blog Cikgu?".
Murid menjawab "Best... Kelakar Cikgu. Ada yang pasal budak pendek dengan cerita kelakar satu lagi tu". Tak ingat saya cerita apakah?

Aduh... Boleh lah kan dari tiada langsung yang sudi membaca. Sekurang-kurangnya, ada juga yang sudi membaca dan terhibur dengan coretan saya. Ha, suka hati saya tau... ^__^

3) Dapat stok Air Kedondong Asam Boi.
Best ke tarikh 29/2/2016?, Jus Kedondong best
Nak ke nak? Meh Whatsapp je nombor tertera ya ^___^
Ha, Jus Kedondong Asam Boi ni kan, lain dari yang lain tau... Rasanya... Haish, sedapnya yang amat... Ni untuk pelanggan saya dari Johor dah order 5 botol. Selebihnya, Pat-patnya... Siapa cepat, dia punya.... :D

Ha, best ke tidak tarikh 29/2/2016 ni? Memang best... Jika kita fikir dan ingatkan perkara yang best dan menggembirakan hati nurani kita sendiri. Betul tak?

Featured Post

Usah bersangka buruk menilai orang lain tanpa mengetahui kisah sebenar disebalik tindakan mereka.

Usah bersangka buruk menilai orang lain tanpa mengetahui kisah sebenar disebalik tindakan mereka . Jangan pantas menghukum sesuatu yang k...