PENGENALAN RINGKAS

Blog Kisah Cikgu ieta adalah penjenamaan semula bagi Blog ieta. Blog ini memaparkan pelbagai pengalaman penulis dan pembaca yang menghantar e-mail atau berjumpa sendiri dengan penulis, panduan dan kisah hidup manusia biasa dan kalangan guru. Juga tips, tutorial blog dan pelbagai panduan. Sesekali hal-ehwal bisnis, resepi dan isu-isu semasa dipaparkan untuk bacaan dan rujukan pembaca. Terima kasih sudi berkunjung. Kunjungan dan komen anda amat dihargai :)

8 PERKARA KENAPA SAYA TERUJA DAN TERKEDU DI SBB 2016

8 PERKARA KENAPA SAYA TERUJA DAN TERKEDU DI SBB 2016

Button badge MDEC Sepetang Bersama Blogger 2016.

KISAH BUTTON BADGE MDEC SEPETANG BERSAMA BLOGGER 2016.
Walaupun Sepetang tetapi seharian kami para blogger di sini tau pada hari tu. Best gila... Apa pun, kami masih waras tau :D Masa ni kan, saya tak jumpa marker pen. Tiba-tiba, ternampak blogger di hadapan saya, button badgenya bertulisan dengan marker pen.

Terus tanya "Ambil di mana ya marker pen?". Rupanya ada di meja pendaftaran... Alamak.. dah comot button badge yang cute ni... Tak apa, tak apa... Bukti ni... Janji ada kan? grin emoticon

Saya seorang Blogger sambilan. Sebelum menyiapkan sesebuah entri atau artikel dalam blog, biasanya saya akan berkongsi gambar berkaitan entri di media sosial dahulu. Cari idea dahulu sebenarnya. 

APA ITU BLOGGER?
Blogger ialah mereka yang mempunyai laman blog sendiri atau dahulunya ia ibarat diari. Kini tidak lagi buat saya. Saya lebih fokus menulis apa sahaja berkaitan pelbagai maklumat bermanfaat kepada pembaca-pembaca blog saya. Antara blog saya ialah blog  Kisah Cikgu ieta.

Kami Blogger ada komuniti (Kumpulan). Dalam Islam dipanggil Jemaah. Berjemaah itu kan Rahmat... Sebagai orang Islam, kita tidak boleh duduk dalam kepompong kita sahaja. Sebagai guru pula, kita perlu bergaul dan bermasyarakat. Terpulang bagaimana cara kita mahu hidup bermasyarakat. Saya tidak menghadkan pergaulan saya. Saya bergaul dengan semua golongan dan saya selesa bergaul dengan mereka yang bergelar blogger. Banyak manfaat berada dalam komuniti blogger ni sebenarnya.

TUJUAN SAYA MENYERTAI PROGRAM SEPETANG BERSAMA BLOGGER.
Mencari ilmu perlu. Bukanlah saya ke program begini untuk bersuka-suka sahaja ya. Tetapi menuntut ilmu tujuan utama saya ke sebarang program. Tak kiralah program blogger atau program yang tiada kaitan dengan aktiviti blogger. Cuma untuk menyiapkan artikel sahaja saya kurang berkesempatan disebabkan saya Penjawat Awam 24 jam. Blogging hanya sambilan bila saya lapang sahaja. Bukan juga hadir saya ke program untuk mencari glamour.

Sifu saya dalam dunia blogging ramai... Antaranya Encik Titan yang power SEO. Encik Titan pun turun padang join program ni... Takkanlah saya yang kurang ilmu ni tak boleh menyertaikan...? Dengan izin suami lagi ha, saya pergi. Ingat tau, betulkan matlamat. Pergi untuk menuntut ilmu. Yang lain akan datang dengan sendirinya. Percayalah ^__^

SEPETANG BERSAMA BLOGGER 2016
Peta : The Grand Campbell Hotel Kuala Lumpur
8 PERKARA KENAPA SAYA TERUJA DAN TERKEDU DI SBB 2016
Banyak juga rupanya di Sepetang Bersama Blogger 2016 yang bertukar kad dengan saya. Terima kasih semua.
Saya mula menyertai program Sepetang Bersama Blogger ini pada tahun 2014. Program pada tahun ini seperti kebiasaam, dianjurkan oleh Denaihati Network. Multimedia Development Corporation (MDEC) sebagai Penaja Utama Program. Program berjalan lancar di The Grand Campbell Hotel Kuala Lumpur bermula dari jam 8:00 pagi sehingga jam 5:30 petang .
Wahh byknya kaddd....👏👏
Bisnes woman la katakn... kne de byk kad..". Kata Wan Hidayah, ulas rakan seUTM saya di facebook saya semasa saya paparkan gambar koleksi kad bisnis dari rakan Blogger semasa program Sepetang Bersama Blogger 2016 pada 16/4/2016, hari Sabtu bulan April lalu.
Di atas, hanya sebahagian sahaja kad rakan-rakan berkerjaya Blogger yang berkongsi kad dengan saya semasa program seharian ini. Saya hanya sempat bertukar kad dengan Blogger yang berada di empat meja bulat sahaja disebabkan saya cuma membawa sekotak sahaja kad. Sayang... Blogger yang datang kali ini ramai... Lebih dari 200 orang. Bertambah meriah dari 2 program Sepetang Bersama Blogger yang pernah saya sertai 2 tahun lalu.

Artis Tuan Hj. Adi Putra, artis Norman Hakim dan isterinya Memey Suhaiza pun ada. Smartphone saya bateri bermasalah. Jadi, saya tidak bergambar dengan sesiapa pun. Jika ada, itu semua rakan blogger lain yang menggunakan smartphone mereka samada secara rela atau candid gambar saya. Ada juga yang sudi merakam video dengan saya. Terharu rasa hati ini bila ada juga yang sudi.... Sob³...

Jika anda ingin tahu, komuniti Blogger sepenuh masa atau secara sambilan adalah antara manusia teramai yang menghidupkan laman sosial alam maya dan media realiti. Semasa program Sepetang Bersama Blogger 2015 ini, ada dua slot Forum sehingga petang. Bagi Penjawat Awam seperti saya, program ini sudah dikira sebagai sehari berkursus. Dengan kelulusan daripada Puan Guru Besar, maka dapatlah saya masukkan program Sepetang Bersama Blogger 2016 ni ke dalam Human Resources Management Info System (HRMIS) saya tahun ini. Syukur Alhamdulillah...

Oh ya, bukan semua blogger yang berniaga. Beberapa orang sahaja yang mempunyai perniagaan sendiri. Dalam entri kali ini, saya cuma berkongsi sedikit pengalaman saya sewaktu menghadiri program perjumpaan Mega blogger seluruh Malaysia, setelah sekian lama entri ini terperam di dalam memori blog Kisah Cikgu ieta ini.

8 PERKARA KENAPA SAYA TERUJA DAN TERKEDU DI SBB 2016.
Ada lapan perkara sepanjang program yang buat saya rasa teruja dan amat terkedu pada program Sepetang Bersama Blogger kali ini. Silakan baca dan tolong jangan kecam saya. Saya sekadar berkongsi dengan anda semua. Tak suka jangan baca tau... :)

1) FOLLOWER, FOLLOW DAN IKUTI PERKEMBANGAN KAK iETA NI..
8 PERKARA KENAPA SAYA TERUJA DAN TERKEDU DI SBB 2016
Kelihatan Jutawan Hartanah, Tn. Hj. Mior, Tn. Hj. PD Ismail, Jutawan perniagaan Asia Herbal Biotech bersama  Tn. Hj. Amir (sedang mengambil gambar), pemilik Denaihati.com,sebagai pengerusi Forum semasa pembentangan santai Tuan Haji Adi Putra sebagai panel ke 3 hari itu.
Seperti biasa saya gemar bertanya apa sahaja saya tidak faham di dalam sebarang majlis perkongsian ilmu. Dari zaman sekolah lagi, memang saya suka bertanya. Malahan rakan-rakan saya sewaktu berpersatuan dahulu juga selalu meminta saya tolong tanyakan soalan mereka.

Sebelum menjawab soalan saya, Tuan Haji Adi Putra ucapkan "Terima kasih Pn. Hajjah ieta". Uish, Hajjah? Adakah saya sudah seperti warga emas? Ha... jeng, jeng, jeng... Ya lah tu agaknya kan? Apa pun, Aamiin... Moga makbul doa Tuan Haji Adi Putra tu

Selesai bertanya soalan, Tuan Haji Adi Putra sebagai salah seorang panel jemputan berkata "Followers, follow dan ikuti perkembangan kak ieta ni". Erk, terkedu saya seketika. Rasa kerdilnya saya berbanding Tuan Haji Adi Putra, artis tersohor Malaysia yang digelar Shah Rukh Khan Malaysia ini. Serius saya terkedu.

2) SAYA PENGIKUT SETIA AKAK.
"Kak ieta... Orang  cari akak dari atas tadi. Saya pengikut setia akak". Seorang blogger meluru mendapatkan saya.
Erk, sungguh saya terkedu seketika. Rasa nak menangis pun ada. Macam tak percaya sahaja saya ada pengikut setia. Atau adakah sekadar satu kebetulan? Kejadian disaksikan oleh dua orang Blogger hebat iaitu Broframestone dan Feroz Othman.

3) NI KE KAK iETA...?
Tahun ini, saya bawa sekotak sahaja kad bisnis blogger saya tidak seperti tahun-tahun lalu, bawa 3 kotak. Tetapi tidak habis. Kali ini, program bermula pada jam 9:30 pagi, kad saya sudah kehabisan.

Bila kad bisnis blogger saya bertukar tangan, ada kalangan blogger menjerit keterujaan sambil berkata "Ni ke kak ieta...?" salam mencium tangan dan memeluk erat saya. Allahu... Malu pun ada tapi saya cuba maintain cover. Malu... Ramai tengok. Terkedu sungguh saya bila ada juga rupanya blogger yang teruja ingin mengenali siapa saya. Nampak sahaja saya, menjerit kesukaan.

4) ARTIS TEGUR, "HAI KAK ieta".
Nak balik lalu lalang ke lif, "Hai kak ieta" sapa artis, Tuan Hj. Adi Putra. Terkedu lagi saya dibuatnya. Jadi, nak cover rasa malu, pada kesempatan itu, saya bertanya sedikit perkara berkaitan bisnis. Malu dan terkedu tak terkira saya saat disapa oleh Tuan Hj. Adi Putra walaupun beliau bersama followers dan isterinya ketika itu. Comel tau isterinya.

5) BLOGGER BARU DAN LAMA TANYA TIPS BLOGGING DAN  TIPS BERNIAGA.
Serius terkedu lagi bila beberapa orang blogger baru bertanyakan tips blogging kepada saya. Tak ingat nak ambil nama sebab waktu itu nak bergegas solat Zohor.

Seorang blogger lagi baru tetapi lama blognya tidak berupdate bertanya kepada saya tips berniaga. Mana yang saya tahu serba sedikit, saya kongsikan dalam waktu yang sangat terhad, mengejar masa untuk balik.

6) BLOGGER MELUAHKAN PERASAAN.
Beberapa orang blogger lama meluahkan perasaan dalam dunia blogging kepada saya (Nama ditahsiakan). Kami seperti dah kenal lama. Syahdu, terkedu lagi dan musykil. Semua perasaan bercampur-baur. Saya sekadar mendengar dan meminta mereka bersabar. Ujian kehidupan memang bermacam-macam...

Ada blogger peluk cium saya dan menyatakan kerinduannya kepada saya. Blogger perempuan tau... Jangan salah sangka... (Nama dirahsiakan). Ada blogger berkongsi masalah dengan saya sepanjang beliau berblogging (Nama dirahsiakan). Terima kasih sudi berkongsi pengalaman. Seperti biasa, saya hanya mampu mendengar dan memberi kata-kata semangat buat mereka.

7) BLOGGER dan GAMBAR.
Blogger dan gambar berpisah tiada. Kali ini, saya terkedu lagi bila beberapa orang blogger hebat sudi bergambar dengan saya. Saya rasa sungguh kerdil dengan mereka semua yang hebat. Kebetulan smartphone saya bateri bermasaalah, memang saya kurang mengambil gambar sepanjang program Sepetang Bersama Blogger tempoh hari. Lagipun saya malu sebenarnya bergambar. Tetapi jika ada yang nak bergambar, saya sudi sebab saya menghormati rakan-rakan blogger saya yang hebat semuanya pada mata saya. Terima kasih semua.

8) DAPAT TIPS MENULIS ENTRI.
Saya terkedu lagi bila dapat tips menulis entri dalam blog daripada seorang Travel Blogger yang hebat walaupun inilah kali pertama kami bersua muka setelah selama ini kami sering berbual di laman sosial Instagram.

Di lain masa, yang lapang, In Syaa Allah saya kongsikan pula ilmu dan tips yang saya dapat dalam program kali ini. In Syaa Allah.

Walau terkedu, saya ucapkan syukur. Bersyukur kerana diizinkan oleh suami ke program hebat anjuran Denaihati Network ini dan bersyukur kerana disamping dapat mengukuh dan membina networking antara blogger, banyak ilmu blogging dan ilmu perniagaan saya dapat dari program Sepetang Bersama Blogger 2016 ini. Memang berbaloi-baloi...
8 PERKARA KENAPA SAYA TERUJA DAN TERKEDU DI SBB 2016
Macam² Ada... Terima kasih penganjur program Sepetang Bersama Blogger 2016, Team Denaihati Network dan semua penaja program hebat ini.
UCAPAN PENGHARGAAN (Kredit kepada Deq Noor).
Akhir sekali, Jutaan terima kasih kepada team Denaihati Network atas penganjuran Sepetang Bersama Blogger 2016 ini. Tidak dilupakan, terima kasih juga kepada semua penaja yang sudi memeriahkan majlis ini iaitu :
  1. Multimedia Development Corporation (MDEC) – Penaja Utama
  2. Amna Home
  3. Richworks Academy
  4.  Jopana
  5. Oceanlife Marketing (Ephyra)
  6. Zeeta Magis Aura Mawar
  7. Simply Umrah
  8. Aleeya’s Kitchen
  9. Les Copaque Production (Upin & Ipin)
  10. Asia Herbal Biotech Sdn Bhd
  11. Yeos Malaysia
  12. eQurban
  13. Jemaah Bisnis Denaihati
  14. Hadid Travel & Tours (Tuan Hj. Adi Putra)
  15. Firdaus Azizi Training & Consultancy
  16. AE Consultancy Services
  17. PenMerah Network
  18.  Sohaini Cookies
  19. Jus Bob Nanas 
  20. CVS Production
  21. Kotak Lensa 
  22. Jam Tawaf Denaihati

Terima kasih sudi membaca kisah 8 PERKARA KENAPA SAYA TERUJA DAN TERKEDU DI SBB 2016. Anda pernah terkedu dan teruja seperti saya?

Entri berkaitan : Sepetang Bersama Blogger dan Yeos 2014 

****************************************************************************
Ingin mengikuti perkembangan Kisah Cikgu ieta dengan lebih mudah selain dari membaca di blog ini? Boleh follow laman sosial saya seperti di bawah...
Instagram : Kisah Cikgu ieta
Twitter : Kisah Cikgu ieta
Google+ : Kisah Cikgu ieta
Fanpage : Kisah Cikgu ieta

TIPS KEMBALIKAN MOOD BERBLOGGING

Assalamu'alaikum. Ceria hendaknya anda semua hari ini. Pernah tak mood berblogging anda merudum? Saya pernah juga. Okay, hari ni saya nak kongsi Tips kembalikan mood berblogging. Sebenarnya, sehari telah berlalu tanpa sebarang entri dalam blog saya ni. Terdahulu, entri Ceria dan Aplikasi terkini yang sesuai dgunakan untuk Pengajaran dan Pembelajaran tertampal kaku di paparan blog.

CARA HADAPI PUTUS CINTA

CARA HADAPI PUTUS CINTA
Assalamu'alaikum.

Anda pernah bercinta? Pernah putus cinta? Bagaimana rasanya putus cinta? Memang perit jika cinta putus dipertengahan hubungan. Kita semua sama, pasti pernah dan akan merasainya. Jadi, bagaimana  "CARA HADAPI PUTUS CINTA"?
Pengalaman hidup, Adat berkawan, TAZKIRAH, putus cinta, cara hadapi putus cinta, tips hadapi putus cinta, menangislah, solat hajat, panduan menghadapi kekecewaan, kecewa, frust, sambung belajar, sibukkan diri, elakkan menyendiri, dekatkan diri dengan program keagamaan, bacalah al-quran, bila rindu mencengkam jiwa,   http://www.blogieta.com/2014/02/cara-hadapi-putus-cinta.html
Ehsan dari pakcik google... Usah biarkan diri terbelenggu dek kecewa putus cinta...
Apa yang perlu dilakukan di saat begitu lemah dan hari-hari bergenang air mata? Bangkit semula membina kekuatan. Teruskan juga kehidupan. 
Putus cinta memang sakit bukan? Apakah ikutkan perasaan? Atau mengamuk sakan? Atau kembali kepada TUHAN?" ~ Cikgu ieta ~
Ini antara 8 CARA HADAPI PUTUS CINTA yang berkesan.

1) Lakukan solat hajat setiap hari. 
2) Menangislah... menangis itu normal... berserah diri pada Allah semasa solat itu lebih baik dari berterusan mengingati dan meratapi cinta yang putus di pertengahan.
3) Sambung belajar. Waktu belajar, kita akan jumpa ramai lagi kawan-kawan yang macam-macam ragam. Syok belajar ni...
4) Sibukkan diri dengan kerja. 
5) Cari kawan, elakkan menyendiri. Bila bersendirian, syaitan mudah menghasut kita. 
6) Dekatkan diri dengan program-program keagamaan .
7) Baca al-quran bila sedih. Dengan kebergergantungan terhadap agama dan al-quran serta berdoa sahaja jiwa memperolehi kekuatan. 
8) Bila rindu mencengkam jiwa, letakkan tapak tangan di dada, bacalah surah al-Fatihah sebanyak yang dapat. Inshaa Allah boleh lena dengan nyenyak.


Ramai yang berjaya menghadapi kekecewaan melalui CARA HADAPI PUTUS CINTA ini. Usah biarkan diri dibayangi kisah silam yang kelam dan suram. Moga anda yang sedang kecewa terubat dengan sedikit panduan dan santapan minda dan rohani dari saya Blogger Cikgu ieta. Anda ada pengalaman menghadapi kekecewaan dalam percintaan? Kongsikan CARA HADAPI PUTUS CINTA anda di ruangan komen artikel ini.

7 Tips Buat Duit di Laman Sosial Instagram dan facebook

7 Tips Buat Duit di Laman Sosial Instagram dan facebook. (Peta Google Malaysia)

Tips di laman Sosial Instagram

Meminjam kata² Sifu Ajim Aura Pakar Instagram SeMalaysia. Cikgu patrikan dan kongsikan di Instagram Cikgu ieta .

7 Tips Buat Duit di Laman Sosial Instagram dan facebook

Pengalaman sepanjang 28 tahun di dunia perniagaan Online ni, Cikgu nak kongsi 7 Tips buat duit di laman Sosial yang simple.

1) Komen yang murni-murni.
Sifu Ajim Aura selalu pesan. Komen tu sesuaikanlah dengan posting pemilik Instagram tu berposting. Usah posting cerita sedih anda komen ucap Tahniah atau beri emoji happy pula.

2) Jangan mengemis iklan.
Kata Sifu Ajim yang maksudnya komen tu janganlah asyik memanjang je promosi iklan bisnes. Tak penat-penat beriklan di Instagram sendiri, beriklan lagi di Instagram orang lain pula. Dulu-dulu Cikgu ieta suka block je jenis begini. Tapi sekarang kalau kerap sangat, Cikgu report spam je terus. 😁

3) Jangan kedekut memberi.
Usahlah kedekut sangat dari memberi. Asyik beriklan je kan, apa kata kongsi juga Ilmu yang anda ada. Kan lebih bermanfaat daripada beriklan 24 jam non stop. Dapat pahala tau jika orang lain share atau amalkannya.

4) Sebarkan Perkongsian orang lain.
Anda kongsi sebenarnya tu, anda Bantu sesama peniaga atau kawan yang baru nak naik tau. Pasti mereka tersenyum lihat "Eh ada juga yang sudi kongsikan posting Instagram aku". Jangan kongsi posting tidak patuh syariah tau. Berdosa kita.

5) Jangan kedekut Like.
Nampak lalu, like la. Support semua yang lalu. Bukan susah pun. Mesti kawan happy. Jangan like gambar tidak menutup aurat dan berunsur maksiat apatahlagi pergaulan bebas ya. Mendapat dosa pula kita.

Like dan komen nilah engagement. Cikgu memang dah kurang engagement di mana-mana laman sosial. Lagi-lagi sejak urusan berpindah rumah. Sebab tu like kurang. Dahlah tu, ada laman Sosial selalu kena Shadowban. Dulu kurang sebab sakit sekarang sebab macam-macam sebab. 😁

Sakit Slipped Disc sudah makin berkurangan. Jika sakit pun, sengal sikit-sikit tu, demi anak-anak nak ke sekolah, Cikgu tahankan drive jugalah hantar dan ambil mereka setiap hari 5 kali pergi dan balik. Hari Jumaat 6 kali berulang-alik hantar dan ambil 5 orang anak yang berlainan sekolah dan sesi persekolahan. Fuhh pengalaman ni memang mencabar dalam hidup sejak Cikgu nekad resign dan tumpu sepenuh masa kerja Online. 😁

Perjalanan jem yang panjang setiap kali selama setengah jam memang amat memenatkan. Demi anak-anak Cikgu gagahkan. Tiada daya upaya dan tiada kekuatan melainkan dengan Allah yang Maha Berkuasa. 😁

Kehidupan selepas berhijrah di rumah baru ni lebih baik dan amat selesa. Cuma kekuatan fizikal dan spiritual amat perlu saat suami pergi bekerja. Semua urusan persekolahan Cikgu handle seorang diri.

Tips suri rumah buat duit online, Testimoni Cikgu ieta, Testimoni Blogger, Testimoni Malaysia, Testimoni Kelas Asas Blogging, Terapi Blogging, Terapi Instagram, Super 100k, Lifestyle Blogger, Blogger Malaysia
Testimoni salah satu kerja online yang Cikgu ieta buat. Mengajar Kelas Asas Blog secara Online di Telegram. Customer Cikgu jumpa di Enjin carian Google. Alhamdulillah.

Sebagai Ibu dan isteri, juga suri rumah sepenuh masa yang Blogger merupakan kerjaya sepenuh masa bermula tarikh Cikgu resign 14/9/2017, Cikgu memang kena kuat demi anak-anak. Kekuatan Cikgu adalah anak-anak dan Suami tercinta. ❤️

Cikgu diberi kelebihan dan idea untuk mengajar. Sebenarnya ia amat bermanfaat sekarang ni. Jadi mana-mana suri rumah tangga yang masih rasa rendah diri dan down, meh cuba Tips ni.

2 Tips suri rumah buat duit online. (Peta Google Malaysia).

1) Cungkil kepakaran diri sendiri.
Carilah kepakaran, apa kita pandai dan minat. Cuba kembangkan. 

2) Mengajar dan berkongsi kepada orang lain.
Mulakan dengan berkongsi secara Percuma di laman sosial anda. In Shaa Allah akan menjadi duit. Rezeki tidak pernah salah alamat. Cuma lambat dan cepat. Harus bersabar. 😊

Moga 7 Tips Buat Duit di Laman Sosial Instagram dan facebook bermanfaat untuk anda semua yang masih lagi blur bagaimana nak buat duit melalui laman sosial anda.

NAK DAGU RUNCING LEPAS BUAT FACIAL ALA BOTOX? Klik gambar.



🍃 Hidupkan memberi walau hatimu disakiti. 🍃

Salam sayang 😍
@ietamatsaad Personal
@cikguieta Percuma Tips Kehidupan, Panduan Blogging dan Laman Sosial.
@mindaniaga Percuma Tips Motivasi Nasihat Niaga
@kelasbimbingan Info Kelas, Seminar Dan Kursus.
@supplementBHeaven Solusi Masalah Luaran dan Dalaman Wanita (Dropship Wanted)
@jamsmartcun Supplier Jam Tangan (Dropship Wanted)
@tokeyjamtawaf Suplier Jam Tawaf (Dropship Wanted)
@Ebook SAKA 4.0 Kelas Online milik Sifu Ajim Aura. (Affiliate ID :50)

Blog: Blog ieta
FB profile: Cikgu ieta
FB Page: ieta Mat Sa'ad
Twitter: Kisah Cikgu ieta
Instagram: Cikgu ieta
You Tube: : Cikgu ieta


LIKE DAN KOMEN DI LAMAN SOSIAL

LIKE DAN KOMEN DI LAMAN SOSIAL Taman Tasik Semenyih

 Hasil MenSAKA

Di laman sosial, Like dan komen ni umpama Sales lah na.

Pinjam kata² Biras saya Owner Chocoletto dalam Seminar DAO.

"Jika kita pasanglah banner sekeliling kampung pun, jika Allah tak buka hati-hati manusia tu membeli dari kita, dia takkan beli dari kita". Biras saya menangis semasa berucap tu. 

Masa saya dengar ayat Biras saya ni,  saya menangis. Sebab saya rasa saya ni kerdil sangat-sangat. Sales Chocoletto saya memang laju giler masa tu.

Masa tu saya terfikir...

Saya Blogger kan, jadi pada saya...
"Jika kita sharelah artikel dan apa sahaja sekali pun, jika Allah tak jentik pintu hati manusia untuk follow, like dan komen apa tah lagi membeli produk niaga saya, memang seorang pun tidak akan membeli. Sharelah ke seluruh laman sosial bagai nak rak sekalipun, Allah tak jentik hati-hati mereka, memang takkan like takkan komen. Beli pun takde. Sebab, hati kita semua ni ALLAH yang pegang". Menangis saya tau masa tu.

Laman sosial.
Ada orang dia glamer di fb. Sendu di IG. Ada orang dia glamer di wechat, Sendu di fb glamer di iG. Ada juga orang yang hanya sekadar memerhati. Ada pula, hanya mendoakan dalam hati.

Eh, tapi sendu di iG ada obatnya tau. Hehe

Macam saya, ada student² Sifu Instagram saya memanggil saya Otai. Saya ni dikira ala² Instafamous di sana. Ini bukan kemegahan. Ini satu kemenjadian. Alhamdulillah Sifu Instagram saya berjaya mendidik (Tarbiyyah) saya. Saya ni bukan mudah tau nak dididik. Alhamdulillah juga, redha suami buat saya jadi seperti sekarang ni. Sayang Encik suami KETAT-KETAT... 😘

Alhamdulillah Cikgu ieta sudah sampai ke Silibus Tertinggi, Think Tong Circle. Ilmu bertambah best. 


Pernah satu ketika saya jatuh terduduk dalam bisnes. Saya buat main buat jer. Takde ilmu. Nothing!

Tapi walau saya jatuh, saya tetap bangkit. Saya ikhtiar cari guru merata ceruk saya mencari. Syukur Alhamdulillah saya jumpa Sifu Instagram saya. Beliau banyak DIDIK dan Tarbiyyah saya. Dalam Kelas Sifu Online di Telegram, saya jumpa seorang MENTOR. Beliau juga banyak menyumbang semangat dalam diri saya. 

Dari kejatuhan tu, saya bina balik DIRI saya hinggalah saat ini. Saya masih mampu ada Dropship saya sendiri. Saya mampu berdiri atas kaki saya sendiri. Apa pun, saya masih tetap belajar. Semakin belajar semakin banyak tak tahu rupanya... Subhanallah... Semakin banyak lagi idea Allah beri dalam minda saya ni. Sebab tu saya masih meneruskan Sesi Coachng saya.

Dalam proses mencari yang pakar Di fb dan lain² laman sosial, saya dapat ramai Guru. Yang baik saya pakai. Tak baik tolak tepi. Usah kritik dan compare mana² Guru sebab setiap Guru ada kewibawaan tersendiri.

Dalam proses belajar, jumpa banyaklah pula bisnes yang best²... 😁 itu yang saya ada lebih dari 10 IG. Satu saya dah sub kepada Personal Assistant saya. Saya latih beliau pula untuk berjaya seperti saya. Coaching masih berterusan.

Saya masih berusaha bangkit semula sebenarnya 😁

3,928 friendlist. Tapi Fb saya memang sendu. Engagement saya memang totally out. Mereka ni antara yang hebat. Engagement mereka bagus di fb. Saya dah jenuh dulu bermula difb. Kini saya banyak di IG. Saya tak pasti bila saya akan come back untuk facebook betul. Kadang saya share saya just leave it.

Pada saya,
Biar di fb saya kurang glamour tapi ada ruang di laman sosial lain yang saya mampu menakluki hati semua. Kami bersatu hati walau bisnes kami sama NICHE.

Biar sales sedikit atau berdesap-desup sekali pun tapi saya puas hati sebab saya bina atas ayat dan kreativiti saya sendiri. Nak, TIRUVASI jangan Plagiat. Jangan tak letak sumber. Ini cara saya. Kecuali diizinkan.

Hidup biar jujur. Jangan menipu.

Biar orang pandang lekeh kepada saya sekali pun tapi di satu laman sosial saya miliki KREDIBILITI tersendiri dan punya Nilai Harga Diri. Senyum 2.0 dalam Kelas Online dan Ebook Saka 4.0 banyak buat saya lebih bergantung harap sepenuhnya kepada Allah walaupun kadangkala agak gabra sesekali tu.

JADILAH DIRI SENDIRI.

Jadi, bila kita dapat. 
Kita terus genggam erat
Kita terus buat dan buat
Usah buat sekerat-sekerat

Page saya ada banyak lebih banyak dari Ig saya. Ada yang Abam Mark dah hide sebab kurang posting. Saya memang sejenis manusia yang kurang posting lambat reply dan lambat berkomen. 🙈😢 

Saya ada PORT tersendiri untuk beriklan sampai LEBAM :D. Nak buat semua mana sempat beb... Rumahtangga kena jaga yeh. Hati pasangan hidup mati kena respect. 😍

Oh ye satu lagi, jangan musnahkan persahabatan dengan kerap send iklan.Tapi nak jadi retis, biarkan je ruang komen dikomen apa pun. 😁😂

Instagram Supplement Bheaven dah tak boleh log in sejak handphone rosak hujung Disember 2017. Jadi dengan ilmu Ebook Saka 4.0 dan Kelas Online, saya bina Akaun baru.

Kesimpulannya, nak dapat LIKE DAN KOMEN DI LAMAN SOSIAL anda kena kuatkan hubungan sesama manusia. Dalam bahasa Arab, Hablum Minan Nas. Tapi jangan pula nak dapatkan tu semua, solat dan rumahtangga anda abaikan.

Terima kasih semua sebab buatkan saya bersemangat menulis kembali. 😁

Salam mesra,

Silakan
LIKE | COMMENT | SHARE √


10 AMALAN YANG TERBALIK

Amalan kenduri arwah, 10 AMALAN YANG TERBALIK, Kisah Cikgu, Kisah Cikgu ieta, 10 AMALAN YANG TERBALIK, hadir ke kenduri walimatul urus, menziarah orang mati, tuan rumah panggil untuk diberi makan bukan untuk ia menambah pendapatan, menghadiri majlis pemimpin negara, perbuatan yang terbalik, menjadi tetamu di rumah orang, dituntut dibanyakkan makan dan dihabiskan apa yang dihidang supaya tuan rumah rasa gembira dan tidak membazir, bersolat sunat di masjid, sebaik-baik, Bulan puasa adalah bulan mendidik nafsu, mengerjakan haji, Anjuran berkenduri dalam Islam, ibubapa amat bimbang, bekerja mengejar rezeki Allah tak kira siang malam, isteri kalau nak keluar rumah, dituntut seorang isteri itu berhias untuk suaminya, bukan berhias untuk orang lain, amalan yang terbalik, rumahtangga kurang bahagia, teruja untuk menyebarkankan sms, whatsapp atau emel perkara-perkara yang berbentuk gossip artis dan apa sahaja yang mengaibkan kepada umum, cikgu menerima mesej lucah dari muridnya

Bagus email tentang 10 AMALAN YANG TERBALIK ni. Mungkin boleh dikongsi bersama. Email ini saya dapat daripada sepupu saya yang berada di Singapura pada 21/8/2009. Waktu itu.... saya belum kenal fb, instagram dan pelbagai lagi laman sosial yang lain.

AKTA KOMUNIKASI DAN MULTIMEDIA

AKTA 588, AKTA KOMUNIKASI DAN MULTIMEDIA 1998

Penghantaran sebarang komen, permintaan, cadangan ATAU komunikasi lain yang lucah, sumbang, palsu, mengancam ATAU negatif dengan niat untuk menyakiti hati, menganiayai, mengugut ATAU mengganggu orang lain dengan ATAU tanpa mendedahkan identitinya adalah suatu kesalahan boleh didenda tidak melebihi 58 ribu ringgit atau dipenjarakan selama tempoh tidak melebihi 1 tahun ATAU kedua-duanya sekali. HARAP MAKLUM

Tulis Cadangan atau pertanyaan Di SINI

Name

Email *

Message *