KISAH CIKGU IETA

Cikgu ieta Mantan Pegawai Perkhidmatan Pendidikan. Mula menulis di blog dari tahun 2006. Berkongsi apa sahaja pengalaman Cikgu ieta dan pembaca yang menghantar e-mail atau berjumpa sendiri dengan Cikgu. Suka kongsi panduan dan kisah kehidupan, tips, panduan blog dan macam-macam lagi. Maklumlah Lifestyle Blogger. Bebas menulis apa sahaja. �� Instagram : https://www.instagram.com/CikguiEta Telegram Channel : https://www.t.me/CikguiEta

3 TIPS BUAT DUIT DENGAN BLOGGING

Assalamu'alaikum. "3 tips buat duit dengan blogging" ingin saya kongsikan dengan anda. Tahukah anda? Ramai orang menjana pendapatan yang stabil melalui blog. Bahkan ianya juga menjadi medium untuk ramai orang untuk berkomunikasi. Bahkan, kebanyakan pemimpin pada hari ini mempunyai blog untuk berkongsi idea mereka.

Haram Mengkhianati Sesama Islam


Hadis dan Huraian, Haram Mengkhianati Sesama Islam, Huraian Hadis, Haram bagi orang Islam mengkhianati dan mendustakan orang Islam yang lain, Haram menumpahkan darah sesama Islam, dosa besar, Taqwa, taqwa adalah sifat yang tersemat dihati sanubari, riya’, ‘ujub, Sumber, Kitab Riyadhus Salihin, Ingat ya, Jangan jadi mulut longkang, Pesan Arwah Emak saya, duri dalam daging dan musuh dalam selimut

Haram Mengkhianati Sesama Islam
    
Daripada Abu Hurairah katanya, sabda Rasulullah SAW,

Seorang Muslim adalah saudara kepada muslim yang lain, dia tidak harus mengkhianatinya, mendustakan atau mendustainya, tidak juga membiarkannya (tanpa menolong atau melindunginya). Menjadi kewajipan antara orang Islam menjaga kehormatan, harta dan darahnya. Taqwa adalah di sini (sambil mengisyaratkan kedadanya). Sudah cukup seseorang itu untuk dianggap jahat sekiranya dia menghina saudaranya sesama Islam.

Hadis ini telah diriwayatkan oleh At-Tirmizi. Hadis ini juga adalah hadis Hasan.

Huraian Hadis :


Haram bagi orang Islam mengkhianati dan mendustakan orang Islam yang lain. Menjadi kewajipan orang Islam untuk memelihara dan menjaga maruah dan harta benda orang Islam yang lain. 

Hadis dan Huraian, Haram Mengkhianati Sesama Islam, Huraian Hadis, Haram bagi orang Islam mengkhianati dan mendustakan orang Islam yang lain, Haram menumpahkan darah sesama Islam, dosa besar, Taqwa, taqwa adalah sifat yang tersemat dihati sanubari, riya’, ‘ujub, Sumber, Kitab Riyadhus Salihin, Ingat ya, Jangan jadi mulut longkang, Pesan Arwah Emak saya, duri dalam daging dan musuh dalam selimut

Haram menumpahkan darah sesama Islam

Menghina seorang muslim adalah dosa besar kerana muslim ada penghormatannya di sisi Allah SWT. 

Hadis dan Huraian, Haram Mengkhianati Sesama Islam, Huraian Hadis, Haram bagi orang Islam mengkhianati dan mendustakan orang Islam yang lain, Haram menumpahkan darah sesama Islam, dosa besar, Taqwa, taqwa adalah sifat yang tersemat dihati sanubari, riya’, ‘ujub, Sumber, Kitab Riyadhus Salihin, Ingat ya, Jangan jadi mulut longkang, Pesan Arwah Emak saya, duri dalam daging dan musuh dalam selimut
Sebaiknya muhasabah diri sendiri. Ini lebih baik dari menuding jari melihat mencari salah dan silap orang lain.

Taqwa bukan perbuatan yang boleh dilihat atau perkataan yang boleh didengar, taqwa adalah sifat yang tersemat dihati sanubari, jika suatu perbuatan atau perkataan didorong oleh sifat itu maka perbuatan dan perkataan itu adalah dalil taqwa yang tersemat dalam hati, tetapi kadang-kadang perbuatan atau perkataan itu didorong oleh faktor luaran seperti riya’ dan ‘ujub. 

Klik SINI dan bacalah caption dengan hati berlapang dada.
Sering terjadi, sikap mencari kesilapan orang lain sehingga memburuk-burukkan seseorang di laman-laman sosial mahupun akhbar dan televisyen berlaku. Walau siapa pun kita, andai menjadi duri dalam daging dan musuh dalam selimut, sikap ini amat terkeji kerana aib dan maruah orang yang disebarkan kadangkala menjadi fitnah yang mampu merosakkan hubungan silatur rahmi. Fitnah itu dilemparkan sesuka hati tanpa memikirkan kesan dikemudian hari. Sikap sebegini, pasti memakan diri sendiri satu hari nanti.

Biar orang buat kita tapi kita jangan buat orang... Maafkan sahaja. Tetapi ingat sampai bila- supaya tidak terkena lagi dilain kali. Pesan allahyarhamah Emak saya.

Haram Mengkhianati Sesama Islam. Tetapi yang haram itulah sering dilakukan oleh segelintir manusia. Sehingga sanggup buat apa sahaja. Haram Mengkhianati Sesama Islam. Kerana Nerakalah tempatnya. Oleh itu, jangan buat ya. Jangan jadi mulut longkang.

Sumber Hadith :
Kitab Riyadhus Salihin.


KONGSIKAN. SEMOGA BERMANFAAT. πŸ˜πŸ‘πŸ»

JEMPUT SUBSCRIBE :

KENAPA ADA GAY DAN LESBIAN DI TAHFIZ?

KENAPA ADA GAY DAN LESBIAN DI TAHFIZ?
Isu semasa, isu sex, isu semasa viral, gay, lesbian, punca gay, punca lesbian, fakta gay, fakta lesbian, gejala sosial, blackpink, kpop, Finas, filem melayu, drama melayu, filem sampah, Cikgu ieta, blogger, blogger malaysia
Didik Anak-Anak Dari kecil supaya takutkan Allah 
Subhanallah. Soalan cepumas Cikgu iEta dapat hari ini. Cikgu iEta bukanlah ikut sangat filem dan drama Melayu ni. Panggung wayang pun dah lama tak masuk. πŸ˜…

Cikgu iEta bukanlah pakar dan layak untuk bercakap hal ini. Tetapi dari pengalaman dan pemerhatian Cikgu iEta, ada 7 PUNCA PERBUATAN SONGSANG GAY/LESBIAN.

  1. Pembatasan pergaulan antara berlainan jantina tanpa penjelasan kenapa Muslim tak boleh percampuran bebas?
  2. Tidak ada pendedahan ilmu kejantinaan (seksual) dengan betul. Adat manusia bila dilarang itulah nak dibuatnya sangat.
  3. Semua orang ada naluri ada perasaan. Naluri songsang ni berpunca dari nafsu lah.
  4. Nafsu jika tak terkawal, maaf cakap serban meninggi bertutup litup berjubah berfurdah pun memang terjebak. Kan namanya pun manusia. Manusia asalnya Nisyan bermaksud pelupa. Manusia memang mudah lupa dan alpa.
  5. Kurangnya Tadabbur ayat-ayat Al-Quran terus ke dalam hati sanubari.
  6. Kurangnya tarbiyyah dalaman. Asyik menghafaz dan belajar, tarbiyyah dalaman kadangkala ketinggalan.
  7. Tak jaga solat. Ni tiang agama. Tak jaga tiang, binasalah semuanya.

====================================

11 FAKTA GAY DAN LESBIAN :

  1. Sebenarnya Gay dan Lesbian ni ada di mana-mana. Cumanya disembunyikan tidak disebarkan ke pengetahuan awam sahaja.
  2. Dalam dunia korporat pun ada berlaku. Dalam dunia orang awam pun ada berlaku.
  3. Atas sebab kepentingan maka tidak didedahkan. Pendedahan terjadi bila ada pihak mahu menjatuhkan pihak yang lain.
  4. Gay dan Lesbian, bukan sahaja di Tahfiz. Di sekolah biasa pun ada. Malah di sekolah pondok pun ada golongan kaki lesbian dan gay ni.
  5. Cikgu iEta dulu pernah bersekolah pondok. Pernahlah terjerempak mereka yang macamni.  Cikgu iEta pun pernah hampir terperangkap. Menyeramkan. Alhamdulillah mereka semua telah pun diambil tindakan. Pihak pentadbiran memang tak biarkan je perkara haram begini berleluasa.
  6. Masa bekerja pun pernah sorang janda merapu meminta. Memang gila kehendaknya. Untungnya Allahyarhamah emak hantar ke sekolah pondok, Alhamdulillah tahu asas halal dan haram dalam kehidupan. So selamat lagi.  Tak terjebak.
  7. Filem dan drama selalunya adalah adaptasi dari kisah benar. Kisah realiti. Apa yang diceritakan kepada penerbit. Atau pengalaman seseorang.
  8. Kita tak perlulah kelam-kabut marahkan sesiapa. Tapi kita didik anak-anak kita dan keluarga kita bermula dari dalam diri dan keluarga kita sendiri.
  9. Manusia bebas berkarya. FINAS yang wajib menapisnya. Jika FINAS meluluskan kita tiada hak melarang.
  10. Namun demikian, kita berhak bersuara memprotes bukan memaki hamun menunjukkan kebebalan kita. Proteslah dengan cara yang bijaksana.
  11. Apa jua pun matlamat drama dan filem berkaitan, tak perlulah ditonjolkan cara kaedah kelakuan para gay atau lesbian seperti kehidupan di Barat tu. Itu bukan sahaja mendedahkan. Malah mengaibkan dan seumpama menggalakkan dah jadinya.
====================================

7 KAEDAH PENYELESAIAN ISU GAY DAN LESBIAN :

  1. Kembalilah kepada agama ajaran Islam.
  2. Kembalilah kepada hukum yang sudah termaktub di dalam Al-Quran.
  3. Kembalilah merujuk Al-Quran dan Hadith.
  4. Pendidikan seks diperingkat awal menurut Al-Quran perlu didedahkan. Bukan nak melucah. Tapi maklumkan does and dont terutama untuk golongan yang sedang meningkat dewasa dan rasa ingin tahu menebal dalam diri.
  5. Buanglah sikap berhiburan yang melampau. Boleh berhibur tapi kawallah diri.
  6. Buanglah budaya mempopularkan dan mengagungkan Kpop dan seangkatannya.
  7. Jika sudah terjebak, diri sendiri yang kena bantu diri sendiri untuk buang ketagihan habit songsang dan dilaknat Allah itu. Orang lain hanya pembantu sampingan sahaja.

Allah Subhanahu Wa Ta’ala telah berfirman :

{Ψ₯ِΩ†َّΩƒُΩ…ْ Ω„َΨͺَΨ£ْΨͺُΩˆΩ†َ Ψ§Ω„Ψ±ِّΨ¬َΨ§Ω„َ Ψ΄َΩ‡ْوَΨ©ً Ω…ِΩ†ْ Ψ―ُΩˆΩ†ِ Ψ§Ω„Ω†ِّΨ³َΨ§Ψ‘ِ ۚ Ψ¨َΩ„ْ Ψ£َΩ†ْΨͺُΩ…ْ Ω‚َوْΩ…ٌ Ω…ُΨ³ْΨ±ِفُΩˆΩ†َ}
Sesungguhnya kalian mendatangi lelaki untuk melepaskan nafsu kalian (kepada mereka), bukan kepada wanita, malah kalian ini adalah kaum yang melampaui batas. [Surah Al-A’raaf: 81].

Banyak lagi ayat larangan Allah S.W.T berkaitan budaya perilaku songsang ni. Tadabburlah Al-Quran. Sama-sama kita bersihkan nurani kita.

====================================

AIB DAN MENGAIBKAN.
  1. Bila saban hari ada lagi yang bertanya. Maka dari kacamata Cikgu iEta sebagai seorang Blogger dan Mantan Pegawai Perkhidmatan Pendidikan di JAWI terpanggil menjawabnya lagi dan lagi.
  2. Baiklah. Seperti sudah Cikgu iEta maklumkan di atas, Cikgu iEta tidak menonton filemnya Hanya melihat teaser sahaja. Secara peribadinya, filem itu ada pro dan kontranya. Tetapi memang kurang  beradaplah bila pelakon yang diarahkan produser dalam filem ni menonjolkan sikap yang menjurus kepada perlakuan sumbang. 
  3. Cikgu iEta risau jika ini juga besar kemungkinan salah satu agenda meruntuhkan institusi Islam. Maka wajarlah filem seperti itu dihapuskan. Tetapi jika nak dihapuskan, banyak lagi sebenarnya filem seperti filem Hindustan yang over seksi pemakaian artis wanitanya. 
  4. Budaya kpop contohnya, tariannya lenggoknya berbaur seks pun banyak. Boleh lihat di facebook pun ada berlambak video lucah. Cikgu iEta tidaklah tengok. Tetapi ternampak. Sokmo lalu di timeline. Macam-macam lagi kesongsangan sudah terzahir di media sosial. Jadi, kenapa ini sahaja yang ramai kelam-kabutkan?
  5. Cuma Cikgu iEta pelik kenapa gejala songsang ni yang juga ada di kalangan golongan bukan agamawan tidak di highlight seperti di dalam filem itu? Hanya fokus kepada Tahfiz. 
  6. Hikmahnya ialah kemelut melanda dalaman institusi keagamaan ini dipaparkan kepada awam walaupun dengan cara yang tidak beradab dan mengaibkan, filem ini membuka mata ramai gejala sosial yang songsang ada juga di dalam sebuah yang bernama Tahfiz.
  7. Kita ni, usahlah menilai manusia dari luaran sahaja. Tidak semestinya nampak buruk di luaran maka buruk dalamannya. Begitulah sebaliknya. Tidak semestinya yang nampak baik di luaran tidak ada yang busuk dalamannya. Chillax. Usah melatah sangat. 

Cikgu iEta percaya kita semua cintakan kedamaian, sentiasa mahukan yang positif dan menolak gejala berunsur negatif. Semoga terjawab persoalan KENAPA ADA GAY DAN LESBIAN DI TAHFIZ? Pendapat anda semua amat dihargai. Terima kasih.

KONGSIKAN. SEMOGA BERMANFAAT. πŸ˜πŸ‘πŸ»

JEMPUT SUBSCRIBE :

CARA HADAPI PUTUS CINTA

Assalamu'alaikum.

Anda pernah bercinta? Pernah putus cinta? Bagaimana rasanya putus cinta? Memang perit jika cinta putus dipertengahan hubungan. Kita semua sama, pasti pernah dan akan merasainya. Jadi, bagaimana  "CARA HADAPI PUTUS CINTA"?
Pengalaman hidup, Adat berkawan, TAZKIRAH, putus cinta, cara hadapi putus cinta, tips hadapi putus cinta, menangislah, solat hajat, panduan menghadapi kekecewaan, kecewa, frust, sambung belajar, sibukkan diri, elakkan menyendiri, dekatkan diri dengan program keagamaan, bacalah al-quran, bila rindu mencengkam jiwa,   http://www.blogieta.com/2014/02/cara-hadapi-putus-cinta.html
Ehsan dari pakcik google... Usah biarkan diri terbelenggu dek kecewa putus cinta...
Apa yang perlu dilakukan di saat begitu lemah dan hari-hari bergenang air mata? Bangkit semula membina kekuatan. Teruskan juga kehidupan. 
Putus cinta memang sakit bukan? Apakah ikutkan perasaan? Atau mengamuk sakan? Atau kembali kepada TUHAN? ~ Cikgu ieta ~
Ini antara 8 CARA HADAPI PUTUS CINTA yang berkesan.

1) Lakukan solat hajat setiap hari. 
2) Menangislah... menangis itu normal... berserah diri pada Allah semasa solat itu lebih baik dari berterusan mengingati dan meratapi cinta yang putus di pertengahan.
3) Sambung belajar. Waktu belajar, kita akan jumpa ramai lagi kawan-kawan yang macam-macam ragam. Syok belajar ni...
4) Sibukkan diri dengan kerja. 
5) Cari kawan, elakkan menyendiri. Bila bersendirian, syaitan mudah menghasut kita. 
6) Dekatkan diri dengan program-program keagamaan .
7) Baca al-quran bila sedih. Dengan kebergergantungan terhadap agama dan al-quran serta berdoa sahaja jiwa memperolehi kekuatan. 
8) Bila rindu mencengkam jiwa, letakkan tapak tangan di dada, bacalah surah al-Fatihah sebanyak yang dapat. Inshaa Allah boleh lena dengan nyenyak.


Ramai yang berjaya menghadapi kekecewaan melalui CARA HADAPI PUTUS CINTA ini. Usah biarkan diri dibayangi kisah silam yang kelam dan suram. Moga anda yang sedang kecewa terubat dengan sedikit panduan dan santapan minda dan rohani dari saya Blogger Cikgu ieta.


Cikgu iEta bukanlah doktor Dan pakar cinta. Tapi bila ditanya bolehlah bantu beri pendapat. Diterjemahkan dalam bentuk penulisan.

Anda ada pengalaman menghadapi kekecewaan dalam percintaan? Kongsikan CARA HADAPI PUTUS CINTA anda di ruangan komen artikel ini.

Pentingkah WhatsApp dalam kehidupan?

Pentingkah WhatsApp dalam kehidupan?
Pentingkah WhatsApp dalam kehidupan?, Buku latihan murid-murid
Timbunan buku latihan murid-murid saya sesi pagi dan petang. Ni sikit je ni. Sebahagiannya dah siap dah sebelum Ujian dan cuti hari tu.
Mata tak boleh tidur teringat kerja.
Malam tadi, mata nak tidur tapi tak boleh nak tidur. Teringat pula ke timbunan buku-buku latihan murid sesi pagi dan petang yang belum sempat disemak tinggal di atas meja saya di sekolah. Di sekolah tidak duduk sahaja ya, banyak kerja perlu disiapkan tau...

Subjek Jawi dan Khat
360 orang murid punya buku darab beberapa subjek. Boleh tahan jugalah nak menandanya. Tapi, alah tegal dek biasa, saya menanda sedikit demi sedikit.

Subjek Jawi ni subjek ejaan. Jadi perlu teliti. Bukan boleh sesuka-suka hati tanda tau... Gambar di atas tu, buku latihan subjek Jawi darjah 3, 4 dan 5. Darjah 6 sempat saya tanda sebelum Ujian Prestasi 1 bermula. Sebahagian buku latihan juga sempat saya semak dan tanda sebelum cuti bermula. Itu sahajalah yang tinggal. Yang atas sekali tu subjek Khat. Ini subjek cara menulis huruf jawi dan arab dengan betul. Pun sama, perlu berhati-hati juga menanda.

Kenapa tak bawa kerja balik rumah?
Buku-buku latihan murid-murid ni, jika saya bawa balik rumah memanglah tak dapat nak buat... Tahun lepas saya dah pernah bawa balik. Kononnya nak siapkan di rumah. Tapi satu pun tak dapat nak tanda. Kesudahannya, bawa semula ke sekolah.

Sebenarnya, bila di rumah, anak-anak dan suami menjadi keutamaan saya. Pernah saya leka menanda, kerja rumah terabai. Hehe... Kadangkala bila di rumah, saya tak mampu juga tau nak buat banyak kerja dalam satu masa.

Lainlah seperti sesetengah orang, komitmen tiada atau pun suami pun tak ada. Anak pun seorang dua.  Jadi, tiada tanggungjawab di rumah atau tanggungjawab tak berat mana... Atau tak pegang kelas pun pagi dan petang. Kalau pegang pun, 1 kelas sahaja. Tapi, itu semua sebenarnya bukanlah alasan. Mampu buat, tak mampu relax. Nanti bila berkelapangan, sambunglah lagi menanda buku tu. Jangan stress na...

Waktu bila tanda buku murid-murid?
Saya menanda di sekolah sambil-sambilan dalam kelas selepas selesai mengajar sementara menanti murid-murid menyiapkan latihan, juga sambil-sambilan menguruskan kerja pendokumentasian dan lain-lain kerja mendatang lagi yang semuanya perlu disiapkan mengikut tempoh ditetapkan.

Yang jadi bertimbun seperti di atas adalah apabila dari awal tahun, buku latihan saya minta hantar, murid-murid tak hantar. Haaa.... Maka masaklah saya nak menandanya bila saya berkelapangan😁😁😁

Kemungkinan dalam waktu cuti sekolah ni, saya akan ke sekolah mengambil buku-buku latihan tu untuk saya tanda setelah siap menanda kertas-kertas Ujian yang perlu saya tanda. Haish berapa banyak tanda da... 😁😁😁

Penting ke whatsapp dalam kehidupan seharian kita?
Penting.... Sangat penting jika whatsapp group berkaitan keluarga, kerja, urusan bisnis ataupun ilmu blogging. Ha, itu suami izinkan.

Ada waktu, semak dan mengganggu. Malahan sampai ke satu tahap, saya pernah berasa bosan teramat-amat dengan whatsapp. Mana tidaknya kan? Bila whatsapp masuk berdesap-desup waktu sedang mengajar. Terganggu tau. Ha, sebab itulah saya tak suka on whatsapp pada waktu bekerja. Handphone pun saya tinggal dalam handbag. Lagi pun, menyalahi etika perguruan tau membelek WhatsApp atau laman sosial waktu sedang mengajar.

Melainkan jika pengajaran dan pembelajaran saya perlu menggunakan Android, ha masa tu lah saya keluarkan handphone saya sebagai Bahan Bantu Mengajar seperti contoh, saya uzur tidak boleh membaca Al-Quran, saya gunakan rakaman dalam Android ataupun melalui video di You Tube untuk memperdengarkan ayat-ayat Al-Quran atau kalimah-kalimah Al-Quran kepada murid-murid di dalam kelas saya tu.

Sebab kenapa keluar group WhatsApp?
Salah satu sebab lain kenapa saya keluar dari beberapa group whatsapp pernah saya join, adalah apabila ada syarat wajib aktif dalam group whatsapp. Serius pada mulanya saya akur. Lama-kelamaan bila sampai mengganggu kerja saya, dan handphone saya pula asyik hang... maka lebih baik saya keluar dari group. Yang lagi parah, bila fon hang, data semua hilang. Apa pun tak boleh nak buat. Menangis saya tau. Kadangkala, saya on sahaja whatsapp, saya terus padam semua notification. Tidak, data hilang. Jenuh...😁😁😁

Saya bukan orang yang 24 jam suka mengadap whatsapp. Handphone saya pun bukanlah canggih sangat macam orang lain. Samsung Note 2 je pun...

Kerja saya guru, isteri, ibu, usahawan atas talian juga blogger sambilan. Dari saya mengadap whatsapp 24 jam, lebih baik saya fokus pada keluarga dan kerjaya utama saya. Lebih baik saya siapkan entri blog saya dan lebih baik saya promote produk-produk bisnis saya (di luar waktu mengajar ya...)😊😊😊😊

Cuti sekolah lagilah, masa untuk keluarga, menjadi keutamaan saya. Lagilah, whatsapp pun kurang saya buka. Ada hal penting baru saya baca. Tahukah anda, Laman sosial dan whatsapp kadangkala melekakan jika kita asyik dengannya? Sayalah tu yang leka. Ha, sebab tu suami tak izin join banyak sangat group whatsapp😊😊😊 Dah kalau sekali on whatsapp beribu-riban notification, mahunya saya tak leka? 😁😁😁

Bahana off wifi dan tak buka whatsapp bila banyak group.
Tahun ni, saya selalu  off wifi atau pun saya off terus handphone saya. Jika saya online pun hanya waktu selepas sesi mengajar atau pun sewaktu tiada kelas. Di luar waktu bekerja pun saya kurang berwhatsapp kecuali sebelum tidur, baru saya layan whatsapp customer bisnis saya dan baca whatsapp group yang mencecah 300 sekali-sekala notificationnya. Tak macam dulu, 20 whatsapp group saya sertai dan ada yang saya dimasukkan tiba-tiba. Nak keluar risau admin berasa hati, sampai 5 ribu sekali online keluar notification.

Itulah bahana banyak group whatsapp dan tak on whatsapp. Sampai hang handphone😁😁😁

Esok buat apa?
Esok saya nak sambung menanda 8 bundle sahaja lagi kertas Ujian Prestasi 1. Sepuluh bundle dah siap sebelum cuti 😁😁😁
Pentingkah WhatsApp dalam kehidupan?, kertas Ujian Prestasi 1
Mari la kalau nak tolong saya menanda kertas-kertas Ujian ni... hehe
Anda rasa, pentingkah WhatsApp dalam kehidupan anda?

Dulu WhatsApp. Sejak mengajar online, Telegram, DM Instagram dan inbox facebook pun penting. 😁

Entri berkaitan :
  1. QUALITY TIME
  2. IBU KENAPA TAK KERJA KAT RUMAH?


Perlu ke kita ambil tahu fitnah?

Perlu ke kita ambil tahu fitnah?



Hidup jangan relakan diri jadi Machai. Kedengaran seorang kawan menasihati kawannya yang lain.

Perlu ke kita jadi machai tukang sebar fitnah? Perlu ke menjaja keburukan orang? 

Tak perlu pun sebenarnya.
Tak perlulah kita hebah-hebahkan benda yang sebenarnya bahan sampah. Ingat semua orang suka ke? Bahkan ramai yang jijik melihatkan aib disebar tanpa rasa malu dan takutkan Allah. 😣

Tak perlulah jadi orang pertama hebah viralkan fitnah. Sama naik jatuhkan kredibiliti dan sama mengaibkan orang lain.

Tabayyun (Semak) sebelum sebar. Pastikan soheh dan ori dan sumbernya asli.

 Ini posting positif. Cikgu iEta suka posting menasihat macamni. 😍
Posting positive macamnilah bagus. πŸ˜πŸ‘πŸ»

Fitnah itu lebih dahsyat dari membunuh.
Tabayyun
Tabayyun
Tabayyun

Bermaksud
Semak
Semak
Semak

Semak sebelum sebar. Jangan berperang kerana harta TAKHTA dan wanita. Semua tu merosakkan kredibiliti diri dan negara. 🀦🏻

Machai ni kerja terkutuk.

Bukan apa, teringat masa kat UTM dulu Pensyarah selalu pesan kat kami student semua,
Tabayyun maksudnya semak sebelum sebar.
Apa-apa kita nak sebar (share / kongsi) tu, semak dulu asal usul sumbernya. Semak dulu kesahihannya. Kalau nak ambil share biar dari orang yang betul. Jangan share benda apa pun dari Machai terutama dari facebook.

Machai ni bermaksud orang yang diupah atau pun memang kerjanya buat provokasi (huru-harakan) keadaan. Machai ni disebut juga sebagai keyboard warrior. Kerjanya melagakan orang atau pertubuhan. Nampak macam smart tapi hati busuk.

Zaman cybertroper ni fitnah sangat banyak. Sebarkan yang betul. Gambar dan video semuakan boleh edit dan super impose. Ayat pun boleh diputar-belitkan.

Kenapa kena Tabayyun? Supaya tak sebarkan fitnah sebab Fitnah tu lebih dahsyat dari membunuh. Cikgu iEta

Bayangkan jika kita atau keluarga kita, tak pun keturunan kita di umpat dihina dikeji dan diaib satu dunia. Walhal kita dah tahu itu semuanya fitnah menjatuhkan seseorang yang dibenci sesetengah orang lain. Bayangkan.

Tapi ramai yang sibuk dengan harta dan takhta. 😒 Kerananya manusia sanggup buat apa sahaja. Bagi mereka hidup hanya sekali.


Blogger dulu kini selamanya anti provokasi, anti machai pemecah belah organisasi dan negara. Artikel Perlu ke kita ambil tahu fitnah? ni Cikgu iEta kongsikan kerana sedih melihatkan laman sosial dah jadi port perang dan fitnah. Shame to non Muslim tau melihatkan sikap machai dan keyboard warrior di laman sosial. Hentikanlah. Mati nanti tak cium bau syurga sebar fitnah-fitnah tu semua.

JEMPUT SUBSCRIBE 

TIPS

COACHING


SLIPPED DISC TAK ADA HARAPAN SEMBUH?

SLIPPED DISC TAK ADA HARAPAN SEMBUH?

Betul ke Slipped Disc tak ada harapan sembuh? Itulah yang dimomokkan kepada saya, Cikgu ieta sebelum ini. Ha sebelum tu jom baca dulu pengalaman saya bekerja dan jatuh sakit Slipped Disc.

PENGALAMAN BEKERJA.


Hai⁴. Saya Cikgu ieta. Abah Dan Allahyarhamah Emak saya beri nama, Marsitah Mat Sa'ad. Saya pernah bekerja sebagai Kerani merangkap Receptionist di sebuah lawyer firm dan di sebuah Syarikat Jurutera Perunding secara kontrak.

Selepas tu saya bekerja sebagai kerani merangkap Personal Assistant pemilik sebuah Tadika. Berhenti sebab pemilik Tadika ni lempar fail ke lantai dek kerana saya tak dapat siapkan kerja yang diarahkan bertimpa-timpa kepada saya dan sebab yang tak perlu dikongsikan di sini. Tak sampai sebulan, saya berhenti kerja terus. Saya tulis surat berhenti. Antara yang saya tulis,

"Puan, duit gaji saya yang RM400+ tu Puan sedekah jelah kepada anak-anak yatim. Saya bukan kuli batak hamba abdi Puan ye".

Dunia ni kecil. Satu hari beliau datang berurusan dengan Guru Besar di SRA Muadz Bin Jabal tempat saya bekerja. Saya layan baik punya. Ye lah kan, Ustazah... (Cikgu). Mana boleh emosi tak ketentuan-hala. Nanti kena saman pula. :)

Tips sembuh Slipped disc, Slipped Disc, Phrolapsed Intravetebral Disc, Back pain, Sakit Sendi, sakit badan, sakit pinggang, sakit urat, sakit belakang, trauma, cikgu ieta, Cikgu Blogger, bekas pesakit slipped disc, minuman kesihatan, BHeaven, Jus Bidadari, DCL, Aduka, Amazing, 5 tips sembuh sakit slipped disc, pengalaman slipped disc
Masa ni sihat dan ceria. Mengajar di SRA Muadz Jabal dari tahun 2007 hingga 2013. Gambar lama tu kabur. hehe
"You ni baguslah. I buat you macam-macam pun you layan I baik sangat". Katanya kepada saya siap hulur tangan minta maaf.
"Kita ni, kerja kenalah be professional Puan. Bukan ikut emosi semata". Jawab saya sambil senyum kepadanya walau semuanya masih jelas diingatan saya.

Masa tu sebenarnya saya baru lepas diserang  mak ayah murid darjah 4 yang fitnah saya cubit dia sampai lebam. Saya tak cakap banyak. Sambil berpeluk tubuh, saya  senyum sahaja. Pentadbiran minta saya mohon maaf. Saya cuma cakap,

"Saya takkan minta maaf. Bukan salah saya". Egonya saya bukan? Huhu.

Kemudian saya bangun dan masuk kelas mengajar seperti biasa. Esok tu, si Emak menunggu di pintu kelas, minta maaf. Pura-pura hantar payung. 2014 permohonan pindah sekolah saya diluluskan. Mengajar di sekolah yang sedikit pelajar pula. Alhamdulillah tahun 2016 saya dianugerahkan Anugerah Perkhidmatan Cemerlang dari Ketua Setiausaha Negara (KSU).

NEKAD BERHENTI KERJA

Kini semua tu hanya tinggal kenangan. Selepas sakit kronik kerap tak boleh bangun, bertongkat bila berjalan disebabkan Phrolapse Intravetebral Disc (PID), Doktor Pakar Ortopedik sebut Slipped Disc. Ada doktor sebut Back Pain. Pada 14/9/2017 saya nekad berhenti kerja bila kerap MC. Rasa macam menyusahkan rakan sekerja. Dari menyusahkan mereka mengganti kelas saya, baiklah saya berhenti. Puas hati saya bila resign. Hilang rasa hairan dan pelik ajaib dengan rungutan, fitnah keji adu domba umpat berjemaah terhadap saya yang macam-macam. Sakit macam nak mati kowt dikata dituduhnya macam-macam. Guru Besar baik. Sentiasa menyabarkan saya. I levviuuu Ustazah Murni Yantie. <3

Anugerah Perkhidmatan Cemerlang tahun 2016 dari KSU sudah saya anggap biasa. Tiada nikmat bekerja jika berada dalam situasi rakan sekerja yang negatif walau masih ada rakan sekerja dan pelajar-pelajar yang simpatikan saya. Sayang mereka semua. Apakandaya? Guru Besar cita-cita saya setakat itu sahaja. Redha dan pasrah.

PENGALAMAN SAKIT SLIPPED DISC

Pengalaman saya ditarik nikmat sihat memang satu pengalaman yang dahsyat yang amat. Lama dah sakit sebenarnya dari tahun 2004 lagi. Pada 17/4/2017 Doktor Pakar Ortopedik Hospital Kuala Lumpur sahkan saya Slipped Disc. Terduduk saya mendengarnya sambil teresak-esak sedih. Masa tu suami di ofis. Kalau dia temankan, dia sorongkan dengan wheal chair. Memang ramai kata tiada harapan sembuh. Hidup umpama kain buruk.

X-Ray, Keputusan X-Ray, Cikgu ieta, Marsitah Mat Saad, Slipped Disc, PID, Phrolapsed Intravetebral Disc, Back pain, Lower Back Pain,
Keputusan X-Ray 17/4/2017.

Sewaktu sakit kuat tu, saya mengajar online. Sakit tu dipinggang hingga ke bawah panas seperti terbakar dan berbisa macam nak bersalin malahan lebih sakit dari sakit bersalin. Tapi jari dan minda saya tak sakit. Saya bersemangat nak orang pandai dan tahu buat sales seperti saya. Jadi selepas saya sembuh, saya teruskan je lah perkongsian Ilmu Blogging Dan Laman Sosial secara ONLINE, berniaga ONLINE, beri Coaching ONLINE. Sesekali buat Personal Coaching ilmu Blog, bisnis dan laman sosial. Sudah pastilah suri rumah sepenuh masa jadi keutamaan. Masa fleksible. Berkejar pun hanya untuk elak jem driving hantar dan ambil anak-anak sekolah dan ambil hantar Suami ke Putra LRT.

Di rumah dan dalam kereta boleh santai-santai sembang ngan anak-anak dan Suami. Takde dah nak stress fikir masalah kerja. Saya happy... 😍

Tambahan pula Dengan Izin Allah Slipped Disc saya dah sembuh dengan B'Heaven. B'Heaven buat saya kembali sihat seperti sediakala. Tidak perlu bertongkat dah ke sini-sana dan dapat pula jana Income geli-geli tepi. Syukur Alhamdulillah. 😍

5 FAKTOR CIKGU iEta SLIPPED DISC

Ada yang tanya,

"Apa faktor Cikgu iEta Slipped Disc ya?". Tany rakan sekelas Cikgu ieta Puan Wan Rabi'atul dan Puan Aqilah.

Ini yang terjadi pada saya :

5 faktor Cikgu iEta Slipped Disc :

1) Suntikan Ephadural tahun 2004 semasa melahirkan anak pertama seberat 3.89 kg.

2) Pernah jatuh terhentak atas escolator masa pregnant anak ke 2. Pastu tak kisah berurut. Makan pun belasah makan je semua bedal sejuk-sejuk bisa semua makan.

3) Silap teknik bersenam. Alat senam tu, kena pegang pemegangnya, pastu pijak kaki ke piring bulat tu. Pastu pusingkan pinggang ke kiri dan ke kanan. Terlaju agaknya 'Prak' berbunyi kat pinggang. Masa ni tak kisah lagi.

4) Pastu one day angkat buku. Silap cara agaknya angkat buku-buku sekolah tu kan berat. Masa angkat tu, berbunyi kat pinggang 'Prak' bunyinya. Esok tu terus takleh bangun.

5) Sakit urat belikat, bidan urut kata urat belikat tu dah berlendir. Sakit kepala, leher dan pinggang sikit-sikit dari bujang lagi, Cikgu ieta abaikan. Tak kisah nak urut sapu minyak camtu je.

Tapi Alhamdulillah. Dah sihat dah. Syukur Alhamdulillah. Dengan Izin Allah, minum B'Heaven lah sembuh. Tak sempat operation dan masuk dalam kolong tu. Tak perlu dah suntikan steroid dan telan pain killer. Minum⁴ B'Heaven, Eh SIHAT. 😍

KINI
Sebotol RM90 je.
JIMAT RM78.
Harga Asal RM168.

2 botol RM150.
DISKAUN 55.5% kalau grab 2 botol.
FREE POSTAGE/DELIVERY.
FREE GIFT. 😱


Nak ke nak? Picit link ni libas-libas πŸ‘‰ Cikgu nak Sihat.

5 TIPS SEMBUH SAKIT SLIPPED DISC

Ha camni, ini apa yang saya buat masa saya sakit kuat tu.

1) MENANGIS DAN MERAYU PADA ALLAH.

Memang down sebab "Alah, Slipped Disc tu takkan sembuh". Kata ramai termasuk mereka yang menghina saya. Jumpa pakar psikologi HKL pun tak meredakan rasa down tu. Jadi setiap hari saya menangis dan merayu minta pada Allah.

"Ya Allah, beri aku sembuh Ya Allah. Aku dah tak kuat tanggung sakit dan hinaan orang padaku Ya Allah. Andai kau cabut nyawaku, aku redha Ya Allah". Betapa downnya saya masa tu. Allahuakbar. Hidup seperti kain buruk yang dah tak berguna. Rasa nak bunuh diri pun ada. Syukurlah saya masih waras. Kuatkan semangat saya.

2) PELUK ANAK ERAT-ERAT.

Bila ada masa terluang, saya akan peluk seorang demi seorang anak saya yang 5 orang tu. Kesian tau mereka semua. Ibunya sakit apa pun tak boleh nak buat. Jadi tiap kali sakit datang saya memang banyak berehat terbaring menahan kesakitan. Sakit tu rasa macam nak mati. Berdiri sakit, duduk sakit, baring sakit. Makan pun sakit. Ke bilik air dan dapur merangkak. Sedih kalau ingatkan balik.

3) BERONGSI ILMU YANG ADA.

Walaupun sakit, saya tetap jaga Dropship Jam Tangan saya. Saya berkongsi dengan mereka ilmu perniagaan di Instagram dan juga Facebook. Dalam Kelas Online, di Telegram saya juga saya suka berkongsi ilmu dan pengalaman selama 29 tahun berniaga. Saya juga buka kelas-kelas Online Asas Blog dan Teknik Penulisan di Telegram secara Percuma. Alhamdulillah sedikit-demi sedikit sakit saya berkurangan.

4) BERI AIR  TERUS KE TANGAN SUAMI.

Suami dan anak-anak penguat jiwa saya untuk meneruskan kehidupan. Tiap kali suami balik bekerja, bila larat saya mesti hulurkan air ke tangan suami. Suami redha. Suami suka. Suamilah doa dan kekuatan saya.

5) AMALKAN MINUM B'HEAVEN.


Pengalaman saya, bagaimana saya terjebak dengan B'Heaven? Bermula dari Tuan Lee  yang juga rakan sekelas saya sarankan amalkan minum Minuman Kesihatan atau dipanggil juga Supplement iaitu B'Heaven (Dulu namanya Jus Bidadari). Beliau antara orang yang banyak support spiritual saya masa saya dalam sakit kuat tu. Ramai sebenarnya selain suami dan Sifu Ajim. Tapi tiga (3) orang ni insan yang amat-amat support spiritual saya. Jadi bila Tuan Lee syorkan, saya pun grab peluang beli dan amalkan minum minuman kesihatan B'Heaven.

Lama-kelamaan, botol ke lima (5) eh, sihat pula. Dah boleh turun naik tangga, boleh solat berdiri dan tak perlu bertongkat dah bila berjalan. Masa tu kan, asal jumpa manusia, saya mesti berkongsi cerita saya dah sembuh. Di IG pun perkara yang sama saya buat. Live cerita saya sembuh. Jangan putus harap semua perkara dengan B'Heaven. Betapa Happy nya saya dah sembuh. Sedar tak sedar, eh ramai pula beli B'Heaven dari saya.

1/4/2018 saya dijemput ke pejabat CEO syarikat, Tuan Neil dan saya dilantik sebagai Stokis produk Syarikat beliau atas IZIN ALLAH. Allahuakbar. Nak menangis saya hari itu tapi kontrol. Ekceli Stokis ni bukanlah apa yang saya impikan. Tapi mudah kerja sebenarnya bila dah jadi Stokis. Ini perkara tak pernah saya impikan dan duga. Supplier Jam Tangan dan Produk Kesihatan berbeza tau kaedahnya. Memang luarbiasa kegembiraan saya bila dah sembuh. Syukur Alhamdulillah. Nikmat Allah kembalikan kesihatan saya. 😍

Jadi, ternyata bohong SLIPPED DISC TAK ADA HARAPAN SEMBUH  sebab dengan 5 TIPS saya kongsikan tadi antara apa yang saya dah buat sehingga saya sembuh dari kesakitan Slipped Disc yang ramai beranggapan tak akan sembuh. Dah tak perlu suntikan Steroid dan tanpa pembedahan pun. Allah jua maha mengetahui bagaimana tersiksanya saya. Alhamdulillah dengan izin Allah saya dah sembuh. Terima kasih semua yang support spiritual saya selama ni. Suami insan paling banyak berkorban segalanya untuk saya. Sayang Tuan Suami ketat-ketat.😍

Cikgu iEta, formula sihat wanita, B'Heaven, promosi, Jus Bidadari, megafiesta, malaysia, gombak, ukayperdana, tipssukses, bahagia, tips bisnis, business tips, tips, entrepreneurtips, tip parenting, tips sihat, terapi instagram, cspscs
Rasa bersalah tak bagitau pembaca blogieta.com ni B'Heaven yang dulunya disebut sebagai Jus Bidadari sedang Promosi tau. Jadi jika anda sakit slipped disc, Sendi tulang atau lutut mahupun ada masalah keputihan yang kronik, mehla cepat ubatinya sebelum melarat. Dengan Izin Allah, B'Heaven mampu merawat semua masalah kewanitaan tu.

Whatsapp Cikgu ieta +60192586141 jika anda mengalami sakit slipped disc atau masalah dalaman wanita.

Kerjaya Blogger dan Bisnis ONLINE tak menjamin kehidupan? Yakinlah Allah sebaik-baik Dan Maha Pemberi rezeki bukan manusia. Biar tak mewah tak mengapa. Asalkan tidak merungut Dan meminta-minta.

Selepas sembuh, Alhamdulillah saya dapat meneruskan Coaching berkaitan laman Sosial. Ini salah satu Coaching secara Personal saya untuk Usahawan yang memerlukan.

Jangan lupa subscribe juga You Tube saya tau. In Shaa Allah ada macam-macam lagi saya nak kongsi dengan anda semua.

KOMEN || LIKE || SHARE √

Salam sayang 😍
Cikgu ieta
Whatsapp : +60192586141
Blogger Motivator Minda Niaga
FB : Cikgu iEta
FbPage : Kisah Cikgu iEta
IG : Cikgu iEta
Twitter : Cikgu iEta
Channel : Cikgu iEta
You Tube : Cikgu iEta
Formula Sihat Wanita

Freehold or Leasehold : Which one is better?

FREEHOLD OR LEASEHOLD : WHICH ONE IS BETTER


Freehold, Leasehold, Properties, Loan, Money Loan, Bankers, Housing Loan, Buying First House, House Planning, 3 CONS OF LEASEHOLD, procedures of buying a home,
Plan carefully before deciding which one is better for long term benefit. 


Are you checking at property for sale in Malaysia as you plan to buy a property on your own? Buying your first own property to be called home is another milestone achieved in your life. Whether it is for investment purpose or own stay, most people are still confused with the difference between freehold and leasehold properties. Buying your own property may seem easy but when it comes to going through the procedures of buying a home, you then realize that you have missed out on many steps and wished you know the steps earlier so you could avoid the unnecessary troubles.


DIFFERENCES BETWEEN A FREEHOLD AND LEASEHOLD PROPERTIES.

In addition, many people still cannot decide which type of property to choose: freehold or leasehold. Real estate agents often get asked the question of which types of property is better. This article will guide you through the differences between a freehold property and a leasehold property.

1. Freehold
A freehold property is having the outright ownership of the property and land on which it stands. That also means the owner of the land has no time limit to the ownership period. Most developers build bungalows, condominiums and private housing on a freehold land. 

Developer or owner of land will have to go through the transfer of land to potential buyer if the property is in the form of landed residential such as terrace house or bungalow. This type of ownership will then be in a Master Title form. 

As for high rise residential properties or condominium, the buyer will then have a stake of the condominium, however, the land still belongs to the developer where the distribution of ownership will be done through Strata Title. 

Having a freehold land comes with its benefits as well. First of all, the owners are able to transfer the land to interested buyer with lesser limitations. In addition, they are also allowed to subdivide the land and allocate their land according to their wills, however, subject to the town planning controls.

Typically, a freehold property will have a stable growth if the property is taken good care of and is in good condition. There might also be a chance of redevelopment for the old freehold properties. In this case, the owners will then be compensated. 

However, the state is able to take back the freehold land it for public purposes, such as the MRT project or any economic development under the proposed Land Acquisition Act 1960. Under such circumstance, the owner of the freehold land will then be paid the for the property at a market value. Moreover, if there is none development process in the freehold land, the state is not allowed to claim the freehold land. That being said, there is no specific timetable that you need to adhere to. 

Another thing to take note of is that restricted freehold parties will need a consent from the state if you wish to transfer ownership. This is because the properties are properties that have been converted from a leasehold title to a freehold title. 

2. LEASEHOLD

As the name mentioned, property with a leasehold title will have to be responsible for the land and maintenance need to be done. If the land is not well taken of, the state will deem the tenant as unfit and the tenure might be compromised. The state could also forfeit your lease if the land is not in a good condition.


3 CONS OF LEASEHOLD

Do bear in mind that leasehold property have its cons that you should take into account before deciding to buy a leasehold property. 

a. Longer time to sell
Buying a leasehold property from the developer or the primary market generally does not take a long time. But if you are buying a second hand property with a leasehold title, it might take a longer time, possible up to 1 year or more in Kuala Lumpur and Selangor due to the amount of consent requests. 

Unlike properties with a freehold title, the owner's hip period for leasehold property can only gain grant approval for the transfer of lease by the state, or equivalent. In addition, it requires 3 + 1 months for the sale of leasehold property to take place, which will only begin after getting the consent from the state, usually between 6 months to 1 year. This will make the process of reselling of property an issue.

b. Lower value
It is known that leasehold property after 30 years, the value of the property will then depreciate or even stay stagnate all the way until the end of the lease. In addition, assuming both leasehold property and freehold property having the same specifications, the price for a property with leasehold title is usually approximately 20% lower than a property with freehold title. 

c. Harder to secure a loan
Securing a bank loan for a leasehold property is usually much harder as compared to getting a loan for freehold property, especially leasehold property with lesser than 50 years lease period. Banks tend to favor leasehold property with at least 75 years lease. Moreover, the loan amount that you will be getting if you manage to secure a loan will usually be lower than than 90%. That being said, you will have to pay more for the downpayment of the property. 

Another thing to bear in mind is the renewal of lease. The nightmare for owners owning a leasehold property. You will have to pay a huge amount if you plan to renew your lease. The benefit of buying a leasehold property is that leasehold properties usually come with more facilities and are usually priced much cheaper than freehold properties. 

In conclusion, whether to invest in a freehold property or leasehold property will still depend on your budget and how much you can afford. You should take these factors into consideration as well before deciding to buy, such as monthly income, purpose of buying (own stay or investment), cash available, and loan amount. Do your research and plan ahead to make the best decision out of it. Freehold or Leasehold, Which One Is Better? Depend on your budjet.

Thank you. 😍
LIKE || COMMENT AND SHARE √

Cikgu ieta
Whatsapp : +60192586141
Email : kisahcikguieta@gmail.com.com
Blogger Motivator Minda Niaga
FB : Cikgu iEta
FbPage : Kisah Cikgu iEta
IG : Cikgu iEta
Twitter : Cikgu iEta
Channel : Cikgu iEta
You Tube : Cikgu iEta
Formula Sihat Wanita



Bagaimana untuk melengkapkan QURAN di bulan Ramadhan?

Assalamu'alaikum. Sempena Ramadhan Al-Mubarak yang bakal menjelang tidak berapa hari lagi, suka saya berkongsi dengan anda semua secebis  ilmu dari perbincangan di whatsapp group ieta info online berkaitan "Bagaimana untuk melengkapkan QURAN di bulan Ramadhan?".

TIPS KEMBALIKAN MOOD BERBLOGGING

Assalamu'alaikum. Ceria hendaknya anda semua hari ini. Pernah tak mood berblogging anda merudum? Saya pernah juga. Okay, hari ni saya nak kongsi Tips kembalikan mood berblogging. Sebenarnya, sehari telah berlalu tanpa sebarang entri dalam blog saya ni. Terdahulu, entri Ceria dan Aplikasi terkini yang sesuai dgunakan untuk Pengajaran dan Pembelajaran tertampal kaku di paparan blog.

AKTA KOMUNIKASI DAN MULTIMEDIA

AKTA 588, AKTA KOMUNIKASI DAN MULTIMEDIA 1998

Penghantaran sebarang komen, permintaan, cadangan ATAU komunikasi lain yang lucah, sumbang, palsu, mengancam ATAU negatif dengan niat untuk menyakiti hati, menganiayai, mengugut ATAU mengganggu orang lain dengan ATAU tanpa mendedahkan identitinya adalah suatu kesalahan boleh didenda tidak melebihi 58 ribu ringgit atau dipenjarakan selama tempoh tidak melebihi 1 tahun ATAU kedua-duanya sekali. HARAP MAKLUM

Tulis Cadangan atau pertanyaan Di SINI

Name

Email *

Message *