PENGENALAN RINGKAS

Blog Kisah Cikgu ieta adalah penjenamaan semula bagi Blog ieta. Blog ini memaparkan pelbagai pengalaman penulis dan pembaca yang menghantar e-mail atau berjumpa sendiri dengan penulis, panduan dan kisah hidup manusia biasa dan kalangan guru. Juga tips, tutorial blog dan pelbagai panduan. Sesekali hal-ehwal bisnis, resepi dan isu-isu semasa dipaparkan untuk bacaan dan rujukan pembaca. Terima kasih sudi berkunjung. Kunjungan dan komen anda amat dihargai :)

Marhaban Ya Ramadhan

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ 

بِسْـــــــــمِ اَللّهِ الرّحْمن الرّحيم
الحمدلله رب العالمين. والصلاة والسلام على سيدنا محمّد رسول الله وعلى آله وصحبه أجمعين 
  

"Marhaban Ya Ramadhan"... Selamat datang wahai Ramadhan... Lain benar kali ini, saya rasa amat gembira bertemu dengan Ramadhan yang amat saya nanti-nantikan.

KENAPA BLOG INI PERLU BERADA DALAM BLOGLIST HASRUL HASSAN?

KENAPA BLOG INI PERLU BERADA DALAM BLOGLIST HASRUL HASSAN?
 Bloglist Ramadhan 1437h oleh Hasrul Hassan
Bloglist Ramadhan 1437h oleh Hasrul Hassan
Hari ini saya gembira. Nak tahu sebabnya? Teruskan membaca entri ini ya ^__^

Yang pertama, saya teruja untuk menyertai contest Sifu Hasrul Hassan. Baiklah, mari kita baca apa syarat-syarat Penyertaan Bloglist Ramadhan 1437h oleh Hasrul Hassan.

Semua peserta perlu mematuhi syarat berikut untuk melayakkan blog anda tersenarai ke dalam senarai blog Sifu Hasrul Hassan. Syaratnya mudah sahaja.
  1. Wajib menjadi ahli Kelab Blogger Belia.
  2. Mesti jadi rakan Sifu Hasrul Hassan di FB atau di Google Profile beliau.
  3. Like FB page Himpunan Ayat-Ayat Indah kerana ia akan menjadi sumber untuk aura positif anda di bulan Ramadhan.
  4. Print Screen blog Sifu Hasrul Hassan dan tulis satu blog post ringkas kurang lebih 100 patah perkataan, nyatakan kenapa anda suka blog anda dimasukkan ke dalam bloglist blog Sifu Hasrul Hassan.
  5. Selepas memenuhi syarat di atas, tinggalkan URL blog post tersebut di ruangan komen entri Bloglist Ramadhan 1437h oleh Hasrul Hassan. 
3 SEBAB KENAPA BLOG KISAH CIKGU iETA PERLU BERADA DALAM BLOGLIST SIFU HASRUL HASSAN.
1) Impian saya berada di dalam bloglist blogger ilmiah.
Sebenarnya, memang sudah lama saya impikan blog saya untuk berada dalam senarai blog Sifu Hasrul Hassan ni. Saya juga pernah menyertai dan memenangi 2 Contest anjuran Sifu Hasrul Hassan. Ada yang dapat duit tau... RM100. Berbaloi juga tu. Alhamdulillah...

Kalau nak tahu, Sifu Hasrul Hassan memang seorang yang pemurah, baik hati tidak kedekut ilmu juga hebat dalam ilmu Blogspot.

2) Hidupkan untuk memberi.
Ini sebab ke dua saya gembira dan juga rasa sungguh terharu bila Sifu Blogspot tersohor dunia blog membuat entri khas penghargaan untuk sepeket Chezzy Sauce yang saya hadiahkan kepada beliau tempoh hari disebabkan terlalu banyak ilmu telah saya pelajari dari beliau sepanjang saya mengenali dunia blogging.
Chezzy Sauce produk muslim
Entri penghargaan oleh Sifu Hasrul Hassan, merangkap entri review ini amat bermakna buat saya.
Niat saya memang ingin memberikan salah satu produk niaga saya kepada Sifu Hasrul Hassan dan sesiapa yang datang berjumpa saya pada hari Perhimpunan Mega Blogger 2016 bulan 4 lalu tetapi disebabkan saya berjalan kaki menaiki kenderaan awam, saya tidak membawanya. Jadi, saya poskan sahaja.


Tuan Puan semua, sepeket Chezzy Sauce jenama I-Mukmin itu, bukanlah nilai ilmu yang dicurahkan oleh Sifu Hasrul Hassan sebenarnya. Blog Sifu juga menjadi tempat rujukan saya yang masih baru dalam dunia blogging. Produk ini hanyalah sebagai salah satu sebab Silatur Rahmi Ukhuwwah Islamiyyah antara kita blogger, terjalin. Alhamdulillah... Wa Syukru Lillah.... Blog Sifu blogspot ini sememangnya sudah menjadi tempat rujukan saya yang masih mentah dalam ilmu blogging.

Terima kasih entri khas penghargaan itu. Terharu sangat... Review blogger hebat seperti Tuan Sifu Hasrul Hassan untuk bisnis sambilan blogger Newbie seperti saya. Amat besar tau impaknya... Terima kasih, semoga sihat, dilapangkan rezeki dan Sifu Hasrul Hassan gembira bersama keluarga tersayang. Aamiin....

3) Blog Hasrul Hassan bloglist blog Kisah Cikgu ieta.
Tahukah anda, Blog Sifu Hasrul Hassan memang sudah lama menjadi bloglist blog Kisah Cikgu ieta ni. Kadangkala jika saya berkelapangan, saya pasti akan ke blog Sifu untuk belajar pelbagai kaedah dan ilmu blogging melalui blog beliau.

Iyalah, saya kan guru, Penjawat Awam 24 jam. Mana punya masa untuk menghadiri kelas atau sebarang seminar sangat. Saya mengajar pagi dan petang. Cuti sekolah, saya sibuk menanda kertas-kertas peperiksaan murid-murid saya seramai 358 orang X 5 subjek, untuk 15 kelas. Sebab itu juga saya jarang belek facebook dan berwhatsapp. Hanya kongsi dari mana-mana laman sosial, tinggal. 2, 3 hari keesokannya baru saya buka balik dan balas komen jika ada. Begitu juga dengan blogwalking, memang waktu lapang baru saya ziarah blog rakan-rakan blogger lain.

Jadi, belajar secara online melalui blog Sifu pun sudah besar rahmat buat saya...
Kita semua adalah sama di sisiNYA.
Yang membezakan hanyalah amalan kita.
LAYAKKAH BLOG KISAH CIKGU ieta BERADA DALAM BLOGLIST HASRUL HASSAN? 
Maka dengan tiga sebab saya nyatakan di atas, saya yang sudah lama tidak menyertai mana-mana contest bloglist, memberanikan diri menyertai contest ini. Sememangnya, blog Kisah Cikgu ieta ini layak berada di dalam senarai Bloglist Ramadhan 1437h oleh Hasrul Hassan yang hanya terhad untuk 50 blog terawal sahaja. Anda sudah sertai peluang hebat ini?

**Sumber Asal Syarat Contest : Bloglist Ramadan 1437H Oleh Hasrul Hassan.


Artikel berkaitan :
  1. 8 Perkara Kenapa Saya Teruja Dan Terkedu di SBB 2016
  2. Chezzy Cheese Powder
  3. PentingkahWhatsapp Dalam Kehidupan?

****************************
Ingin mengikuti perkembangan Kisah Cikgu ieta dengan lebih mudah selain dari membaca di blog ini? Boleh follow laman sosial saya seperti berikut :
Instagram : Kisah Cikgu ieta
Twitter : Kisah Cikgu ieta
Google+ : Kisah Cikgu ieta
Fanpage : Kisah Cikgu ieta

Benarkah Nafkah Batin itu tuntutan seks semata?

Benarkah Nafkah Batin itu tuntutan seks semata?
Benarkah Nafkah Batin itu tuntutan seks?
Gambar Ehsan Google.
Susah juga saya nak menjawab soalan dikemukakan kepada saya beberapa tahun lepas ini. Terkebetulan saya ada menerima e-mail berkaitan isu seks ini. Jadi, saya ingin berkongsi dengan anda dari email yang saya dapat. Juga sebagai menjawab persoalan yang saya terima dari e-mail saya, Benarkah Nafkah Batin itu tuntutan seks semata?

Walaupun tajuk ini agak keterlaluan untuk diketengahkan, pada saya ia sebenarnya amat penting dan perlu diperjelaskan untuk pengetahuan am bersama juga sebagai panduan buat mereka yang bakal mendirikan rumahtangga mahupun yang sudah berumahtangga. Sila baca dengan minda yang terbuka.

Kenapa ramai wanita hari ini tidak mahu berkahwin?
Sebenarnya, tidak semua wanita yang tidak mahu berkahwin itu terlalu memilih suami yang berpangkat dan bergaji besar. Ada juga dikalangan mereka yang bercita-cita ingin mencari lelaki yang berilmu dan beramal diatas segala apa yang telah diperintahkan oleh Allah Subhanahu Wa Ta'ala.

Oleh itu mereka terpaksa bertangguh untuk mendirikan rumahtangga. Untuk mencari seorang lelaki yang beramal saleh di akhir zaman ini ibarat payahnya mencari sebutir mutiara asli. Sebabnya, ramai suami dewasa ini mencuaikan tanggungjawabnya di dalam mendidik ahli keluarganya malah tugas itu diserahkan sepenuhnya kepada isteri dan guru sahaja.

Saya juga antara mereka yang lewat berumahtangga. Umur 29 tahun barulah saya berjumpa jodoh saya. Bukan sebab tidak mahu berkahwin. Tetapi susahnya mencari lelaki yang benar-benar dikehendaki menurut kehendak Islam.
Benarkah Nafkah Batin itu tuntutan seks?
Apa yang saya kongsi, pasti ada sebabnya. Baca dari mata hati. Buang perspektif negatif. Bukan nak riak atau merasa hebat. Cuma pesan emak Acik, blogger Aku Penghibur itu, boleh dijadikan panduan untuk mengekalkan rumahtangga bahagia. Ingat, berumahtangga bukan kerana seks semata.
Nafkah Batin Bukan Hanya Keperluan Seks.
Merujuk pertanyaan pada tajuk, kita percaya hampir ke semua suami berjaya menunaikan tanggungjawabnya di dalam memberi nafkah zahir (seperti makan, minum, pakaian dan tempat tinggal) kepada ahli keluarganya. Tetapi bagaimana pula dengan tuntutan nafkah batin? Rata-rata masyarakat sekarang memahami bahawa tuntutan nafkah batin itu sekadar untuk melepaskan keperluan seks melalui jalan yang sah dan tidak lebih dari itu.

Bila sesempit itu pandangan mereka, maka timbullah berbagai masalah di dalam rumahtangga. Contohnya, ahli keluarga tidak pandai bersembahyang, tidak pandai mengaji Al Quran, cuai berpuasa dan tidak tahu hukum halal dan haram. Isteri dan anak-anak hidup terbiar tanpa asuhan dan dididkan Islam yang sewajarnya.

Nabi S.A.W telah mengingatkan para suami dengan sabdanya yang bermaksud :"
Takutlah kepada Allah dalam memimpin isteri-isterimu, kerana sesungguhnya mereka adalah amanah yang berada di sampingmu; barangsiapa tidak memerintahkan sembahyang kepada isterinya dan tidak mengajarkan agama kepadanya, maka ia telah berkhianat kepada Allah dan Rasul-Nya."

Nafkah Batin menurut perspektif Islam.
Menunaikan nafkah batin bererti mengajar isteri dan anak-anak dengan ilmu serta didikan agama yang sempurna sehingga terbentuknya sebuah keluarga yang dianggotai oleh mereka yang soleh dan solehah. Barangsiapa yang cuai atau lari daripada tanggungjawab ini bererti dia telah menempah jalan ke neraka. Nabi saw pernah bercerita menerusi sabdanya yang bermaksud :
"Tidak ada seseorang yang menjumpai Allah swt dengan membawa dosa yang lebih besar daripada seorang suami yang membodohkan ahli keluarganya. "

Tanggungjawab Suami.
Apakah ilmu-ilmu dan didikan yang mesti diajarkan oleh seorang suami kepada ahli keluarga? Setiap suami bertanggungjawab mengajar anak isterinya ilmu-ilmu Fardhu Ain iaitu Tauhid, Fekah dan Tasauf. Tujuan mempelajari ilmu Tauhid supaya Aqidah mereka bertepatan dengan fahaman Ahli Sunnah Wal Jamaah. Contohnya, mempelajari sifat yang wajib, mustahil dan harus bagi Allah dan Rasul. Mempercayai rukun-rukun Iman dan rukun-rukun Islam.

Tujuan mengajar dan mempelajari ilmu-ilmu Fardhu 'Ain.
Kita diwajibkan mempelajari ilmu fekah sebagaimana penekanan Allah menerusi firmanNYA yang bermaksud :

Ketahuilah! Bahawa dianjurkan bagi seorang suami memerintahkan isterinya(dan mengingatkannya dengan nada yang lembut) dan menafkahinya menurut kadar kemampuannya dan berlaku tabah (jika disakiti oleh isterinya) dan bersikap halus kepadanya dan mengarahkannya ke jalan yang baik dan mengajarnya akan hukum-hukum agama yang perlu diketahui olehnya iaitu hukum bersuci, haid dan ibadah-ibadah (yang wajib dan sunat)."

Justeru itu, suami mesti mengajarkan isterinya cara-cara mandi hadas dan berwuduk serta masalah haid, nifas dan wiladah. Juga mengenai cara-cara menyucikan najis serta pembahagian air yang wajib untuk dibuat bersuci, hukum halal dan haram serta banyak lagi.

Tujuan mempelajari ilmu tasauf pula supaya setiap amalan yang dilaksanakan itu benar-benar ikhlas dan dijauhkan daripada bersifat riyak, ujub (hairan kepada diri sendiri) sombong dan lain-lain lagi.

Selain daripada perkara-perkara asas tersebut suami juga bertanggungjawab mendidik isteri, berakhlak mulia terhadapnya dan terhadap anak-anak, ibubapa, sesama isterinya sekiranya ada, rakan-rakan, jiran tetangga serta masyarakat.

Ajar Adab dan Akhlak.
Suami perlu memberitahu isteri tentang adab seorang isteri bersopan santun dalam segala percakapan dan tindakannya. Juga tentang akhlak semasa bersama anak-anak iaitu berbual dengan mereka dengan bahasa yang baik dan jangan suka memaki-hamun mereka dengan bahasa yang kesat. Kerana sesungguhnya kata-kata ibu itu mengandungi doa; jika tercetus dari mulut ibu kata-kata seumpama
Beruk punya anak".
Maka lahirlah watak beruk pada si anak yang sukar untuk dilentur perangainya.

Ajarkan juga isteri supaya menghormati dan beradap sopan ketika berhadapan dengan ibubapa dan mertuanya. Memuliakan keluarga suami lebih daripada yang lain. Sentiasa memberi nasihat kepada isteri jika ia suka mengumpat, berleter atau memfitnah jiran tetangganya. Ingatkan isteri supaya jangan suka menceritakan keburukan dan kelemahan suami kepada orang lain.

Ajar isteri bersabar.
Selalu ingatkan isteri supaya banyak bersabar dalam menempuh segala ujian dan perintah-perintah Allah swt. Ajarkannya batas-batas aurat dan batas-batas pergaulan seorang wanita. Pastikan auratnya terkawal ketika pergaulan dengan sanak saudara, sahabat-sahabat perempuan, dan ketika berhadapan dengan lelaki yang bukan muhramnya. Dan supaya isteri tidak keluar rumah tanpa izin daripada suami.

Kesan Nafkah Batin, ajaran suami terhadap isteri.
Selain memenuhi tuntutan kewajiban layanan seks, isteri yang berjaya dididik dengan baik akan menjadi insan yang patuh kepada Allah dan taat pada suaminya dikala susah mahupun senang. Dia akan menjadi insan yang sentiasa menjadi pendorong serta penasihat kepada suami dalam hal-hal kebaikan, malah sentiasa mendoakan keselamatan ke atas suaminya pada setiap waktu.

Kesimpulannya, inilah sebahagian daripada tanggungjawab suami dalam menunaikan nafkah batin kepada isteri. Kiranya suami jahil dan tidak mampu untuk mengajar isteri dan anak-anak, dia wajib berusaha mencari guru yang mampu mengajar. Semoga dirinya dan ahli keluarganya terselamat daripada seksa di akhirat kelak.

Ibnu Abbas pernah berkata :
Berilah pengertian agama kepada mereka (ahli keluarga) dan berilah pelajaran budi pekerti yang bagus kepada mereka."

Kebenaran tetap ada walau dalam kesamaran. Moga terjawab sudah persoalan sebahagian pembaca saya, berkaitan Benarkah Nafkah Batin itu tuntutan seks semata? Apa pendapat anda pula ya?

Artikel berkaitan :
  1. Tips menangani anak-anak.
  2. Menutup Aurat bukan sekadar bertudung.
  3. Berblogging perlu izin Suami?
  4. Faktor keluarga bahagia menurut Islam.
****************************
Ingin mengikuti perkembangan Kisah Cikgu ieta dengan lebih mudah selain dari membaca di blog ini? Boleh follow laman sosial saya seperti di bawah...
Instagram : Kisah Cikgu ieta
Twitter : Kisah Cikgu ieta
Google+ : Kisah Cikgu ieta
Fanpage : Kisah Cikgu ieta

Petua Dimurahkan Rezeki Dan Dipanjangkan Umur

Petua Dimurahkan Rezeki Dan Dipanjangkan Umur 

Sebuah hadis yang menarik ingin saya kongsikan kepada anda.
Sentiasalah pahatkan Ibu dan Bapa anda di dalam memori agar anak-anak turut ingatkan anda sebagai ibu bapa mereka hingga ke akhir hayatnya. Sumber gambar : Whatsapp Group sekolah anak.
Petua Dimurahkan Rezeki Dan Dipanjangkan Umur kali ini merupakan hadis pilihan yang saya baca di dalam applikasi Android tentang pelbagai topik menarik melalui Hadis pilihan masa kini.

Dari Anas bin Malik r.a katanya, dia mendengar Rasulullah s.a.w bersabda :
"Sesiapa yang ingin supaya dimudahkan (Allah) rezekinya atau dipanjangkan (Allah) umurnya, maka hendaklah dia memperhubungkan silaturrahim (hubungan kasih sayang)."  Hadis Riwayat Bukhari.
Huraian Hadis Petua Dimurahkan Rezeki Dan Dipanjangkan Umur.

Silatur Rahmi berasal daripada bahasa Arab yang bererti menghubungkan ikatan kasih sayang. Silatu Rahmi merupakan satu ikatan yang suci yang menuntut kita sebagai umat Islam sentiasa menjaganya malah seseorang itu tidak dikatakan beriman selagi ia tidak mengasihi saudaranya sebagaimana ia mengasihi dirinya sendiri.

Masakan manusia boleh hidup keseorangan tanpa bergantung harap dan menerima kasih sayang daripada orang lain. Oleh itu jalinan silatur rahmi adalah amat penting bagi sesebuah ummah itu hidup lebih cemerlang dan berjaya kerana ukhuwwah yang dipupuk di atas rasa cinta dan kasih kerana Allah pasti akan memberikan kekuatan pada jiwa mana-mana individu.


Seperkara lagi, buang rasa iri hati dan hasad dengki dalam usaha menjernihkan hati sendiri dan meluaskan rezki.
"Rezeki samada gaji atau duit dan apa sahaja yang kita dapat sebenarnya sebahagiannya adalah milik orang lain... Bersedekahlah walau sepuluh sen". Kata mantan bos saya Ustazah Zaina Othman.
Bagaimana mudahnya menjemput rezeki?
Satu cerita saya ingin berkongsi dengan anda dan bukan ingin berbangga ya. Cuma mungkin mereka yang terbaca boleh mendapat dan mengambil iktibar kisah ringkas saya di bawah ini.
Kami suami isteri memanglah tak mewah kehidupan kami. Tapi Alhamdulillah, berkat agaknya disebabkan suami saya selalu tidak berkira mandikan ayahnya yang lumpuh. Syukur sangat, wang perbelanjaan kami untuk anak-anak kami seramai 5 orang, tidak pernah putus. Wang gaji kami sentiasa cukup. Malahan, ada sahaja lagi berbaki untuk digunakan lagi sebelum gaji bulan hadapannya. Bisnis secara sambilan saya pun Syukur Alhamdulillah, berjalan lancar walau disaat ramai yang mengeluh sale mereka kurang. Berbakti dan menggembirakan ayah, merupakan salah satu perkara yang dapat melancarkan perjalanan kewangan kami suami isteri. Alhamdulillah...
Apabila hidup penuh dengan berkasih sayang, sudah pasti hati menjadi lapang dan riang. Maka akan gembiralah hati semua yang memelihara hubungan sesama mereka juga ahli keluarga dan rakan raulan tak kiralah di mana berada. Ini akan membuatkan jantung dipam dengan keadaan yang stabil dan pasti jangka hayat mereka yang gembira dengan kehidupan yang dilalui bertambah lagi.

Inilah sedikit perkongsian cerita di dalam perkongsian berkaitan Petua Dimurahkan Rezeki Dan Dipanjangkan Umur ini. Banyak lagi sebenarnya... Sekadar ini yang berada dalam kotak ingatan saya. Anda ada lagi petua? Jom kongsi apa lagi Petua Dimurahkan Rezeki Dan Dipanjangkan Umur lagi di ruang komen blog Kisah Cikgu Ieta ni ya ^__^

Tips Follower Instagram capai target 2k

Tips Follower Instagram capai target 2k
Blogger, blog ieta dot com, bukan sekadar blogger, food review blogger, ieta info line, kbba lembahklang, kelab blogger ben ashaari, kisah cikgu ieta, malaysian blogger, malaysian food, media team, media viral, Oh Blogger, Tips, Tips Instagram, instagram, bagaimana naikkan follower instagram, naikkan follower
Tercapai target 2k followers bulan Oktober 2015 lalu. Alhamdulillah. Yang terkini, lihat di bawah..
Kerjaya sebagai guru, Penjawat Awam 24 jam memerlukan saya beri tumpuan sepenuhnya kepada kerjaya guru saya. Jadi, segala laman sosial yang ada memanglah terabai. Whatsapp lagi lah, waktu mengajar, memang tak belek kecuali urusan kerja. Integriti sebagai Penjawat Awam, wajib dijaga...

Sangat pelik bila sedang bekerja masih berfacebook, berwhatsapp atau menulis blog. Keberkatan wang gaji jaga ya.

Hari ini, 21/5/2016 sahabat blogger saya, Eyfa Writer penulis blog Media Oh Pilihanku telah digodam instagramnya oleh hacker durjana nicole_roberts yang memang sudah banyak instagram digodamnya. Saya tumpang bersedih di atas kejadian menimpa dirinya. Ini  juga membuatkan saya terpaksa mengambil langkah berjaga-jaga, privasikan ke semua instagram saya dan tukar password semua instagram saya. Langkah keselamatan beb... Manusia zaman sekarang bukan semua boleh dipercayai...

21 Mei 2016 juga, instagram Blog Kisah Cikgu ieta, sudah 2,921 follower hampir sudah nak mencecah ke 3k. Bermaksud 8 bulan sahaja masa diperlukan untuk Cikgu Blogger kurang dikenali ramai seperti saya ni. Itupun, jarang juga saya kongsi apa-apa di instagram tu.
Tingkatkan follower instagram
25/5/2016. Follower datang dan pergi. Penjawat Awam ini hanya berkongsi apa sahaja diingini.
10 Tips dan teknik tingkatkan follower di instagram.

Menaikkan follower baik di instagram atau apa sahaja laman sosial, ada taktik dan tekniknya. Secara asasnya, seperti pengalaman saya berikut :
  1. Rajin bertanya. Tanya sahaja... Tak ada orang marah pun jika bertanya. Tetapi tanyalah pada yang pakar ya. Jangan tanya pada orang yang bukan kaki instagram. Pelik pula dia nanti.
  2. Rajin berkongsi apa sahaja. Jika insgtagram bisnis, kongsikan produk. Sesekali kongsi pula kata² yang berunsur nasihat. Saya pernah buat, selang 5 minit, 1 post 1 hari. Pernah dapat 25 follower tau dalam masa 1 hari. Sikit je tu... Ha, anda boleh cuba.
  3. Kongsi apa sahaja kecuali gambar mendedahkan aurat. Anda boleh kongsikan motivasi, kata-kata hikmah atau gambar dari artikel blog, jika anda blogger. Jangan kongsi gambar mendedahkan aurat sudahlah ya. Saham tu... Juga mengundang fitnah. Jangan sampai rambut dan tubuh badan dibakar di akhirat sana sudah... :)
  4. Jangan kedekut like. Tak mencalarkan maruah pun jika like ig orang. Tapi janganlah gambar berunsur maksiat pun like gak. Dapat saham juga tau...
  5. Rajin follow dan komen ig  lain. Tapi jangan spam ig orang dengan iklan. Tak pasal² kena banned pula. Padan muka. Hehe...
  6. Hashtag penting. Letaklah hashtag yang targetting follower.
  7. Mesti ada target! Jangan lupa juga letak target dan letakkan target di mana yang mudah kita lihat untuk merangsang kejayaan kita.
  8. Gambar mesti menarik! Jika ig bisnis, dari gambarlah follower dan buyer akan berminat samada nak beli atau jadi follower ig anda.
  9. Jangan menipu! Elakkan letak fake account jika anda bertukar² ig.
  10. Kongsi gambar di instagram ke lain-lain laman sosial. Gunakan link yang ada.
  11. Privasikan akaun instagram anda! Tidak ada siapa pun yang dapat kawal apa sahaja yang anda miliki walaupun anda menyertai mana-mana kelab dan persatuan. Privasikan laman sosial anda supaya akaun tidak digodam sehingga mengakibatkan anda kehilangan follower yang penat anda berusaha mendapatkannya dari hasil kerja keras anda sendiri. 
Privasi bertujuan melihat perkembangan laman sosial anda. Sudah capai target diidamkan, publikkan semula akaun instagram anda sebagai semangat bagi menambahkan lagi jaringan laman sosial anda. Jangan tak tahu ya, antara tujuan privasi selain mengelakkan digodam, anda boleh menyekat manusia tidak diingini berada di dalam laman sosial anda.

Bertukar-tukar instagam membantu meramaikan follower.

Sejarah bermulanya instagram Kisah Cikgu ieta pada 19/7/2015 secara rasminya menyertai grup swap review ig bisnis. Memang bermanfaat. Sale dan kenalan pun bertambah.

Awal menyertai grup swap ig bisnis, instagram Kisah Cikgu ieta hanyalah 809 follower sahaja. Manakala, instagram bisnis Dunia Niaga ieta Enterprise yang merupakan ig blogshop hanya 397 follower. Hari ni semakin ramai dan berkembang dengan jayanya
food review blogger, kisah cikgu ieta, malaysian food, Chocoletto
Tak susah nak naikkan follower tetapi perlu kesabaran yang tinggi dan jangan jemu kongsi sahaja.
21/5/2016, Instagram bisnis saya, masih belum dapat struggle 3k. Lagi 2 orang sahaja lagi.... Semua, demi masa depan... Bukan sesaja suka² nak up kan follower ni tau...
Juga dalam tempoh 8 bulan baru mencecah ke angka 2998. Itu pun, banyak yang sudah saya block atas sebab tertentu.
Kenapa penting ramai follower di instagram?
Penting... Dari situ keyakinan pelanggan blog atau pengiklan bertambah. Baik pelanggan blog mahupun pelanggan bisnis saya. Nak berkongsi apa sahaja pun seronok. Laman sosial terkini yang pantas selain aplikasi telegram dan whatsapp adalah instagram. Lagi seronok bila boleh share dari aplikasi instagram ini ke merata lagi laman sosial.

Sama seperti aplikasi Pinterest saya yang kebanyakan follower adalah bangsa asing. Rugi jika peniaga, blogger dan pendakwah tidak memanfaatkannya.

Blog medium pengiklanan terbaik sepanjang zaman.

Setakat ini, blog adalah medium pengiklanan terbaik kerana untuk jangka masa panjang, orang ramai sentiasa mencari dan jumpa blog² saya jika mahukan sesuatu. Contohnya mereka mencari produk Chocoletto. Mereka jumpa imej di dalam blogshop atau blog ini.
Chocoletto, Coklat leleh, Coklat sedap, Coklat dalam balang, Produk Terlaris Dunia Niaga ieta enterprise
Bukti carian pelanggan tetap utama di internet iaitu blogshop Dunia Niaga ieta Enterprise
Saya kini tidak lagi menjadi agen Chocoletto. Harap maklum.

Kesimpulan.

Nampak ya, bagaimana Tips Follower Instagram capai target 2k saya? Usaha dan pengalaman di samping rajin bertanya kunci kejayaan tercapainya target 2k follower instagram Kisah Cikgu ieta pada Oktober lalu. Bantuan dari kalangan pelanggan dan blogger pun memberangsangkan. Begitulah tips bagaimana menaikkan follower secara ringkasnya dari saya. Anda bagaimana?

Artikel berkaitan :

  1. Manfaatkan laman sosial yang ada.
  2. Pentingkah Whatsapp dalam Kehidupan?

SEVEN MAIN CAUSES OF BABY DUMPING AMONG TEENAGERS IN KUALA LUMPUR

Assalamu'alaikum.

SEVEN MAIN CAUSES OF BABY DUMPING AMONG TEENAGERS IN KUALA LUMPUR is a part of my group survey and report about Baby Dumping Among Teenagers in Kuala Lumpur for our English Language subject. 

HIDUPLAH DENGAN MENGGUNAKAN AKAL.

HIDUPLAH DENGAN MENGGUNAKAN AKAL.
HIDUPLAH DENGAN MENGGUNAKAN AKAL.
Ingat ya... ^__^
E-mail dari pembaca Blog.
Abdul mempunyai lima (5) orang anak. Isterinya Marshi, bekerja sebagai guru dan berniaga secara sambilan untuk membantu Abdul menampung kos perbelanjaan mereka sekeluarga. Jika dicampur gaji kedua mereka, pendapatan ada lah, dalam RM6K.

Dengan kos sara hidup, perbelanjaan empat orang anak yang bersekolah, yuran bulanan TASKA dan Tadika sebanyak RM790.00 dan bil elektrik yang semakin melambung, RM6K bukanlah nilai yang boleh dibanggakan.

Apa pun, isteri Abdul seorang yang bijak berbelanja. Wang hasil perniagaan yang walaupun tidak seberapa untungnya, hanya dapat pulang modal, dapat juga wang hasil perniagaannya diketepikan setiap bulan.

Niat isteri tidak kesampaian.
Pernah isteri Abdul berniat wang perniagaan akan disimpan dan dibuat modal pusingan perniagaan tetapi tidak berhasil kerana beras dan keperluan makanan utama mereka habis dan wang gaji Abdul juga kehabisan. Waktu itu, bertarikh 7 hari bulan. Selepas itu, fahamlah isteri Abdul, beliau perlu meneruskan perniagaan kecil-kecilan secara sambilan itu, demi meneruskan kelangsungan hidup mereka sekeluarga.

Seringkali berlaku, setiap 7 hari bulan, wang gaji Abdul pasti habis setelah digunakan buat perbelanjaan dapur, bayar rumah dibeli mereka, yuran tusyen anak sulungnya, membayar segala bil utiliti dan sedikit peruntukan buat perbelanjaan kos ayahnya yang sakit. Sesekali sahaja wang perbelanjaan sekolah anak-anak yang bersekolah diberi oleh Abdul. Selebihnya isteri Abdul yang menitipkan wang perbelanjaan anak-anak bersekolah.

Pernah dan selalu juga isteri Abdul berniat wang perniagaan akan disimpan untuk digunakan buat modal pusingan perniagaan tetapi tidak berhasil kerana beras dan keperluan makanan utama mereka habis dan wang gaji Abdul juga kehabisan. Waktu itu, bertarikh 7 hari bulan. Selepas itu, fahamlah isteri Abdul, beliau perlu meneruskan perniagaan kecil-kecilan secara sambilan itu, demi meneruskan kelangsungan hidup mereka sekeluarga dan digunakan bagi menampung perbelanjaan sementara mereka berdua mendapat gaji. Bagaimanapun, wang modal akan segera diganti semula apabila mendapat duit dari hasil selain berniaga.

Tanggungjawab anak lelaki.
Namun Abdul tidak pernah merungut. Tidak pernah isterinya mendengar Abdul merungut tentang itu semua. Kehidupan berjalan tenang sentiasa. Walaupun tidak mewah dan kaya-raya, Abdul tetap melaksanakan tanggungjawabnya sebagai anak lelaki, memandikan ayahnya setiap hari Sabtu mengikut jadual yang telah ditetapkan dan setiap kali Cuti Am.

Hari gaji, adalah hari yang paling menggembirakan mereka berdua suami isteri dan anak-anak. Kerana hari gajilah Abdul dapat membeli ayam, paru, daging dan ikan untuk bekalan masakan di rumah. Mereka jarang sekali makan di luar untuk menjimatkan perbelanjaan mereka. Abdul dan isterinya membahagikan perbelanjaan wang gaji mereka untuk kelangsungan hidup dan persekolahan anak-anak mengikut kemampuan masing-masing. 

Tahun 2014, tahun yang sukar.
Penghujung tahun 2014, tahun yang paling sukar buat kedua suami isteri ini bilamana tuan rumah sewa telah menjual rumah mereka diami dan meminta mereka sekeluarga berpindah segera. Mereka juga tidak mampu membaik-pulih rumah yang mereka beli disebabkan kos membaik-pulih amat tinggi, mencecah RM20K. Maka, mereka bersepakat menetap di rumah ayah Abdul memandangkan tiada siapa yang menetap di rumah ayah Abdul. Satu sikap Abdul, beliau tidak gemar bercerita masalah dihadapinya. Hanya isterinya sahaja memahami apa masalah yang berlaku dalam keluarga mereka.

Kutelan derita itu.
Satu hari,
Abdul, abang M cakap, kau kena bayar sewa duduk dekat rumah ayah tu, Kak ingat, kau tak payahlah bayar sewa. Kau bayar je macam susu dan pampers ayah setiap bulan". Kata kakak Abdul menyampaikan pesanan abang ipar dan kakak Abdul.
Isteri Abdul yang mendengar cukup sedih dan terasa hati dengan ayat sebegitu. Namun hanya mendiamkan diri tidak mahu masuk campur urusan adik-beradik. Cakap depan-depan suaminya sendiri tak pula berani. Sebaliknya main pesan-pesan begitu pula. Dalam hati si isteri,
Apa punya tak berhati perutnyalah adik-beradik suami aku ni...? Mentang-mentanglah aku dan suami ni orang susah, tak berharta dan anak ramai, korang pandang lekeh je dengan kita orang sampai sanggup memaksa kami begitu? Korang tak pernah fikirkankah kami berpekin bagaimana". 
Pernah, Abdul tidak makan di tempat kerja kerana tidak ada wang dalam dompetnya untuk makan. Balik ke rumah baru beliau makan. Pernah, apa pun tiada di rumah untuk dimakan. Syukur Alhamdulillah wang perniagaan isteri Abdul ada. Wang itulah digunakan untuk membeli makanan. Sejak itu, isteri Abdul bertekad, walau apa sekalipun, dia mesti meneruskan perniagaan yang telah diusahakan dari dahulu sebelum menetap di rumah ayah mertuanya lagi.

Pendapat blogger Blog Kisah Cikgu ieta.
Setelah membaca kisah die-mailkan kepada saya oleh pembaca di atas, saya berpendapat kita sewajarnya janganlah suka sangat compare perbelanjaan orang lain dengan perbelanjaan kita kerana lain orang, lain tanggungan yang perlu dibelanjakan.

Terdapat juga Usahawan berjaya yang mempertikaikan dan mengeluarkan kenyataan mengatakan orang yang menggunakan wang perniagaan sebagai wang perbelanjaan hidup, tidak bijak. Tahukah dia bagaimana peritnya orang-orang yang dipertikaikan itu meneruskan kelangsungan hidup? 

Pada saya, kita tidak perlulah mempertikai cara perbelanjaan orang bekerja dan berniaga sambilan yang punya anak ramai kecil² dan bersekolah dengan tanggungannya yang pelbagai dengan orang yang anak setakat seorang sahaja atau anak-anaknya dah besar dan bekerja.

Tanggungan orang anak ramai walau bergaji RM6k tidak sama dengan orang bergaji RM6k atau orang yang kaya berharta tetapi anak setakat seorang atau dua orang sahaja.

Hanya yang perlu kita lakukan, bertimbang rasalah. Lagi-lagi jika kita punya pertalian kekeluargaan. Sebagai manusia dikurniakan Allah aqal, kita dengan adik-beradik, usahlah terlalu berkira.

Contohnya, jika kita memiliki perniagaan, jangan tunggu order banyak baru nak pos produk. Bila ada sahaja pergi menziarahi orang tua, bawa sahaja produk diniagakan, berilah sample atau tester. Tak perlulah tunggu order banyak dan semua urusan melalui pos sahaja. Adik-beradikkan... Permudahkanlah sahaja. Bawa sahaja stok produk. Kenapa disusah-payahkan jika adik-beradik dan saudara-mara juga merupakan antara agen produk perniagaan kita? Benar berniaga ni perlu hati kering atau bersikap tangkai jering tetapi jika cara sedemikian digunakan dengan adik-beradik atau saudara mara sendiri, alamat memang tak akan lama bertahan produk kita. Agen yang ada walaupun bukan adik-beradik, pasti lari. Fikir-fikir dan renung-renungkanlah....

Begitu jugalah dalam kisah benar di atas. Berperikemanusiaanlah kepada adik-beradik dan saudara-mara yang kurang berada apatahlagi anak ramai, bersekolah pula semuanya. Gunakan akal bila berkata-kata dan hiduplah dengan menggunakan akal. Otak ada, pakai... Bukan letak di lutut. Betul atau salahkah pendapat saya?

ARTIKEL BERKAITAN :
  1. HARGA SEGUGUS KUNCI.
  2. 5 PERKARA JANGAN BUAT GURU.
  3. JATUHKAH TALAK KE ATAS SAYA?

****************************
Ingin mengikuti perkembangan Kisah Cikgu ieta dengan lebih mudah selain dari membaca di blog ini? Boleh follow laman sosial saya seperti di bawah...
Instagram : Kisah Cikgu ieta
Twitter : Kisah Cikgu ieta
Google+ : Kisah Cikgu ieta
Fanpage : Kisah Cikgu ieta

AKTA KOMUNIKASI DAN MULTIMEDIA

AKTA 588, AKTA KOMUNIKASI DAN MULTIMEDIA 1998

Penghantaran sebarang komen, permintaan, cadangan ATAU komunikasi lain yang lucah, sumbang, palsu, mengancam ATAU negatif dengan niat untuk menyakiti hati, menganiayai, mengugut ATAU mengganggu orang lain dengan ATAU tanpa mendedahkan identitinya adalah suatu kesalahan boleh didenda tidak melebihi 58 ribu ringgit atau dipenjarakan selama tempoh tidak melebihi 1 tahun ATAU kedua-duanya sekali. HARAP MAKLUM

ADA CADANGAN DAN PERTANYAAN? EMAIL SINI

Name

Email *

Message *