KISAH CIKGU IETA

Cikgu ieta Mantan Pegawai Perkhidmatan Pendidikan. Mula menulis di blog dari tahun 2006. Berkongsi apa sahaja pengalaman Cikgu ieta dan pembaca yang menghantar e-mail atau berjumpa sendiri dengan Cikgu. Suka kongsi panduan dan kisah kehidupan, tips, panduan blog dan macam-macam lagi. Maklumlah Lifestyle Blogger. Bebas menulis apa sahaja. �� Instagram : https://www.instagram.com/CikguiEta Telegram Channel : https://www.t.me/CikguiEta

Jangan bergaduh arwah emak pesan...

 #SantaiBlogger, #KelabBloggerBenAshaari, #DenaihatiNetwork, Antara kesan-kesan dan akibat bila bergaduh, PANDUAN HIDUP, Kisah Cikgu ieta, Kisah Cikgu ieta dan isu semasa, Jangan bergaduh arwah emak pesan, Ego tu bertingkek-tingkek, Carik-carik bulu ayam, pepatah, lama-lama bertaut kembali, Air dicencang tak akan putus, permainan siapa punya paling banyak, aku punya, Aku punya lagi banyak, berjuta-juta. Sampai pecah-pecah planet!, balun, Bergaduh dah memang sinonim dengan kami kanak-kanak ribena, Jangan bergaduh, kata pepatah, Terlajak perahu boleh diundur, terlajak kata buruk padahnya, Zaman canggih, saman-menyaman, Semak wall, media sosial, tukang kipas, Kaki bodek, kaki ampu, batu tumbuk giling, seronok pula buat ketupat kan, orang yang sudah dewasa, berakal, Malu weh, Orang Melayu sewajarnya bersatu, maju, mundur, kesan-kesan dan akibat bila bergaduh, Terlajak perahu boleh diundur, terlajak kata buruk padahnya, mengumpat itu lebih dahsyat daripada membunuh,Biar orang buat kita, jangan kita buat orang, Buat solat hajat, tanggungjawab saya, Jangan bergaduh, Kenapa perlunya hashtag, Blogger Underground, perkongsian, hashtag itu penting, Bukan tujuan menumpang glamour, kenapa perlu hashtag, sebab kena hashtag, hashtag, bergaduh, meroyan, mabuk ketum, niat, niat itu penting, tanda blogger ni ramai, Lawakder, blog Kisah Cikgu ieta, like, fanpage, berkumpulan, komuniti, #blogger #blog #KisahCikguieta #Blogieta, #SantaiBlogger, #ahliKelabBloggerBenAshaari, #guru, #rakan #group #DenaihatiNetwork, networking, berjamaah itu adalah berkumpulan maksudnya, maksud berjamaah
Jangan bergaduh arwah emak pesan... Macam budak-budak ni lah jadinya. Malu... 1 dunia nampak tau...

Teringat arwah emak sambil menaip soalan Ujian Prestasi 1 ni. " Jangan bergaduh" arwah emak pesan.

Masa kecil-kecil dahulu, kami adik beradik memang rajin benar bergaduh. Bukannya apa. Arwah adik yang ke tiga tu, kuat benar menyakat kami adik beradik. Yang kecil-kecil pula kuat mengadu. Aku yang sulung pula, memang tak boleh nak beralah. Asyik nak menang sahaja. Cakap aku memang tak boleh siapa-siapa pun bangkang. Maklumlah, aku yang sulung. Ego tu bertingkek-tingkek mengalahkan mangkuk tingkat. Memang arwah emak marahlah. Dah asyik bergaduh sahaja. Padan muka kami... Siapa suruh bergaduh kan? Bila marah, arwah emak cakap begini,
 Hangpa ni, macam anjing dengan kucing tau dak? Hangpa tak boleh ka dok aman damai lagu orang lain? Silap sikit, marah. Silap sikit bebai. Awat lah hangpa ni ha? Esok kalau aku mati... hangpa tau la lagu mana dok dengan mak tiri".
Bila saya semakin dewasa dah beranak-pinak, baru saya tahu apa yang arwah emak saya maksudkan macam anjing dengan kucing. Cuba anda lihat haiwan spesis anjing dengan kucing tu, bagaimana reaksi mereka jika duduk berdekatan? Ha, nampakkan? Begitulah diibaratkan bila kita ni asyik nak bergaduh sahaja. Arwah emak aku tidaklah menyamakan kami dengan haiwan tersebut. Cuma menyamakan sikap kami adik beradik yang kuat bergaduh. Kami langsung tak marah pun... Sebab kami tahu tu memang salah kami. Orang dulu-dulu memang sedemikian gaya marahnya. Elok sahaja pula kami sekarang ni menjadi manusia :)

Kami adik-beradik enam orang semuanya. Yang ke dua memang senyap. Tak join main atau bergaduh dengan kami berempat yang perempuan dan yang ke tiga kuat menyakat tu. Tapi lama-kelamaan, kami berbaik balik. Alah... Bak pepatah kata...
"Carik-carik bulu ayam, lama-lama bertaut kembali". 
Satu lagi,
"Air dicencang tak akan putus...". 
Bila baik tu kan, memang best sangat. Ingat lagi kami selalu bermain permainan siapa punya paling banyak. Sayalah yang selalu memulakan permainan itu.

Saya : Ha, tu aku punya...
Adik ke 2 : Tak... tu aku punya...
Adik ke 4 : Taklah... tu aku punya...

Saya : Aku punya... Aku punya banyak...
Adik-adik : Aku punya lagi banyak, berjuta-juta. Sampai pecah-pecah planet!

Dah tu, bergaduh balik... Emak di bilik bawah pun menjerit lagi
"Awat yang hingaq sangat tu ha? Aku suruh tidoq awat hanpa tak tidoq-tidoq lagi?? Bergaduh lagi! Bergaduh lagi!. Sat lagi aku balun dengan tali pinggang baghu hangpa tau".
Senyap terus kami dan terus tidur lena. Begitulah kami sewaktu menjadi anak-anak kecil dahulu. Bergaduh dah memang sinonim dengan kami kanak-kanak ribena. Bila dah tua-tua ni kan, teringat balik (eh, tua dah ya?). Ketawa sendirian mengingatkan gelagat dan perangai kami. Sedih pun ada. Kesian arwah emak geram dengan sikap kami tu. Moga arwah emak dan adik ke tiga saya tenang di sana. Aamiin... Ya Robbal 'Alamiin.

Anda Tanya Cikgu iEta jawab


Berbalik kepada pesan arwah emak saya itu "Jangan bergaduh". Banyak sebab beliau berpesan sedemikian sebenarnya. Antara kesan-kesan dan akibat bila bergaduh ialah :

1. Bila kita bergaduh kita pasti marah. Bila marah, pelbagai kata-kata kesat yang pasti akan keluar dari mulut kita yang tak ada insurans ni. Bila dah begitu, bak kata pepatah lagi
"Terlajak perahu boleh diundur, terlajak kata buruk padahnya".
Silap-silap haribulan, kata-kata yang terkeluar tu dirakam. Zaman canggih sekarang ni, di print screen siap bagai. Ha... kan susah jika saman-menyaman berlaku?. Satu dunia tahu, yang malu siapa? Kita juga kan? Andai kita orang yang berkaliber tak mengapalah juga, tetapi andai kita orang yang tidak dikenali ramai. Tidak glamourlah senang cakapnya, malu yang dapat. Sedangkan perkara yang digaduhkan itu hanyalah perselisihan pendapat sahaja... Boleh slow talk face to face sahaja... Tak perlulah nak keluar statement, keji mengeji, kata mengata dan burukkan antara satu sama lain... Kan dah macam keanak-anakan tu... Saya membaca pun saya naik meluat... Hari-hari dok nampak benda yang sama sahaja. Kutuk-mengutuk, keji-mengeji, umpat-mengumpat dan perli-memerli.

Ini CONTOH :
"Semak wall. Sorry... Malas nak hadap. Buang terus. Banyak lagi perkara berfaedah boleh buat dari baca entah hape2 yang bagai virus menular ke halqum jiwa. Yang jadi tukang batu api, yang status semua aku buang. Macam budak2... Laman sosial bukan untuk bergaduh hokay... Be matured and pro la... Sebab aku nak yang positif sahaja. Yang negatif memang aku tolak tepi termasuklah yang suka jaga tepi bucu kain aku. Sekian, harap maklum".
Ada yang terasa dengan status saya ni? Waktu itu, saya membuka fb untuk mencari bahan membuat soalan, saya terbaca ditimeline saya pergaduhan, kebencian, perli-memerli dan umpat-mengumpat yang tidak berkesudahan dan berpanjangan sudah beberapa hari. Ditambah pula dengan rakan-rakan yang menjadi batu api. Waktu itu memang saya rasa menyampah yang amat-amat sangat. Memang semak dan serabut kepala otak dan mata saya yang membacanya. Panjang berjela-jela pula tu. Penghasut dan batu apinya... Ya Allah... Macam mereka perfect sangat. Saya jelak dan saya benci dengan perkara-perkara seperti itu. Serius saya cakap. Saya tidak mahu menjadi pembaca bahan umpatan sedemikian. Langkah terbaik, saya hapuskan nama mereka-mereka itu semua. Aman mata dan hati saya.

 #SantaiBlogger, #KelabBloggerBenAshaari, #DenaihatiNetwork, Antara kesan-kesan dan akibat bila bergaduh, PANDUAN HIDUP, Kisah Cikgu ieta, Kisah Cikgu ieta dan isu semasa, Jangan bergaduh arwah emak pesan, Ego tu bertingkek-tingkek, Carik-carik bulu ayam, pepatah, lama-lama bertaut kembali, Air dicencang tak akan putus, permainan siapa punya paling banyak, aku punya, Aku punya lagi banyak, berjuta-juta. Sampai pecah-pecah planet!, balun, Bergaduh dah memang sinonim dengan kami kanak-kanak ribena, Jangan bergaduh, kata pepatah, Terlajak perahu boleh diundur, terlajak kata buruk padahnya, Zaman canggih, saman-menyaman, Semak wall, media sosial, tukang kipas, Kaki bodek, kaki ampu, batu tumbuk giling, seronok pula buat ketupat kan, orang yang sudah dewasa, berakal, Malu weh, Orang Melayu sewajarnya bersatu, maju, mundur, kesan-kesan dan akibat bila bergaduh, Terlajak perahu boleh diundur, terlajak kata buruk padahnya, mengumpat itu lebih dahsyat daripada membunuh,Biar orang buat kita, jangan kita buat orang, Buat solat hajat, tanggungjawab saya, Jangan bergaduh, Kenapa perlunya hashtag, Blogger Underground, perkongsian, hashtag itu penting, Bukan tujuan menumpang glamour, kenapa perlu hashtag, sebab kena hashtag, hashtag, bergaduh, meroyan, mabuk ketum, niat, niat itu penting, tanda blogger ni ramai, Lawakder, blog Kisah Cikgu ieta, like, fanpage, berkumpulan, komuniti, #blogger #blog #KisahCikguieta #Blogieta, #SantaiBlogger, #ahliKelabBloggerBenAshaari, #guru, #rakan #group #DenaihatiNetwork, networking, berjamaah itu adalah berkumpulan maksudnya, maksud berjamaah
Jangan bergaduh arwah emak pesan... Nak-nak lagi di laman-laman sosial. Malu weh...

Kepada semua yang membaca entri saya ini, manfaatkanlah sebaiknya media sosial yang ada... Gunakan untuk kongsikan perkara-perkara yang berfaedah. Bukan gunakan media sosial untuk membuat kritikan secara terbuka terhadap orang yang tidak sependapat atau orang yang kita benci. Kan itu sudah mengaibkan namanya? Ingat ya, satu (1) aib orang yang kita buka, sepuluh (10) aib kita Allah buka. Tak takut kah siksaan api neraka?

 #SantaiBlogger, #KelabBloggerBenAshaari, Antara kesan-kesan dan akibat bila bergaduh, #DenaihatiNetwork, PANDUAN HIDUP, Kisah Cikgu ieta, Kisah Cikgu ieta dan isu semasa, Jangan bergaduh arwah emak pesan, Ego tu bertingkek-tingkek, Carik-carik bulu ayam, pepatah, lama-lama bertaut kembali, Air dicencang tak akan putus, permainan siapa punya paling banyak, aku punya, Aku punya lagi banyak, berjuta-juta. Sampai pecah-pecah planet!, balun, Bergaduh dah memang sinonim dengan kami kanak-kanak ribena, Jangan bergaduh, kata pepatah, Terlajak perahu boleh diundur, terlajak kata buruk padahnya, Zaman canggih, saman-menyaman, Semak wall, media sosial, tukang kipas, Kaki bodek, kaki ampu, batu tumbuk giling, seronok pula buat ketupat kan, orang yang sudah dewasa, berakal, Malu weh, Orang Melayu sewajarnya bersatu, maju, mundur, kesan-kesan dan akibat bila bergaduh, Terlajak perahu boleh diundur, terlajak kata buruk padahnya, mengumpat itu lebih dahsyat daripada membunuh,Biar orang buat kita, jangan kita buat orang, Buat solat hajat, tanggungjawab saya, Jangan bergaduh, Kenapa perlunya hashtag, Blogger Underground, perkongsian, hashtag itu penting, Bukan tujuan menumpang glamour, kenapa perlu hashtag, sebab kena hashtag, hashtag, bergaduh, meroyan, mabuk ketum, niat, niat itu penting, tanda blogger ni ramai, Lawakder, blog Kisah Cikgu ieta, like, fanpage, berkumpulan, komuniti, #blogger #blog #KisahCikguieta #Blogieta, #SantaiBlogger, #ahliKelabBloggerBenAshaari, #guru, #rakan #group #DenaihatiNetwork, networking, berjamaah itu adalah berkumpulan maksudnya, maksud berjamaah
Jangan bergaduh arwah emak pesan... Tak payahla... jadi batu api, talam dua muka atau pengadu domba...

2. Bila bergaduh, ada pula yang tukang kipas. Kaki bodek, kaki ampu dan batu tumbuk giling berapi-api mengeruhkan lagi dan mengapi-apikan lagi keadaan. Macam seronok pula buat ketupat kan... Mengumpat style baru. Mengumpat beramai-ramai di laman sosial yang ada. Tidak terfikirkah ramai yang membaca? Tidak terfikirkah mengumpat itu lebih dahsyat daripada membunuh? Siap perli-perli, keji-mengeji orang yang dibenci itu. Nak-nak lagi yang buat ni, orang yang sudah dewasa dan berakal. Malu weh... Orang Melayu sewajarnya bersatu... Bukan bergaduh seperti anak-anak macam saya dahulu diwaktu kecil-kecil... Kita sekarang sudah maju. Bukan zaman mundur lagi... Buanglah ego tu... Tolak ke tepi... Bermaaf-maafan sudahlah... Nak minta maaf bukan main minta maaf dilaman-laman sosial... sebaiknya, private message atau face to face... Tak berani jumpa seorang diri? Bawalah teman... Teman di laman sosial yang rajin komen berapi-api tu pun kan ada... Ajak mereka. Berdamai... Habis cerita.

 #SantaiBlogger, #KelabBloggerBenAshaari, #DenaihatiNetwork, Antara kesan-kesan dan akibat bila bergaduh, PANDUAN HIDUP, Kisah Cikgu ieta, Kisah Cikgu ieta dan isu semasa, Jangan bergaduh arwah emak pesan, Ego tu bertingkek-tingkek, Carik-carik bulu ayam, pepatah, lama-lama bertaut kembali, Air dicencang tak akan putus, permainan siapa punya paling banyak, aku punya, Aku punya lagi banyak, berjuta-juta. Sampai pecah-pecah planet!, balun, Bergaduh dah memang sinonim dengan kami kanak-kanak ribena, Jangan bergaduh, kata pepatah, Terlajak perahu boleh diundur, terlajak kata buruk padahnya, Zaman canggih, saman-menyaman, Semak wall, media sosial, tukang kipas, Kaki bodek, kaki ampu, batu tumbuk giling, seronok pula buat ketupat kan, orang yang sudah dewasa, berakal, Malu weh, Orang Melayu sewajarnya bersatu, maju, mundur, kesan-kesan dan akibat bila bergaduh, Terlajak perahu boleh diundur, terlajak kata buruk padahnya, mengumpat itu lebih dahsyat daripada membunuh,Biar orang buat kita, jangan kita buat orang, Buat solat hajat, tanggungjawab saya, Jangan bergaduh, Kenapa perlunya hashtag, Blogger Underground, perkongsian, hashtag itu penting, Bukan tujuan menumpang glamour, kenapa perlu hashtag, sebab kena hashtag, hashtag, bergaduh, meroyan, mabuk ketum, niat, niat itu penting, tanda blogger ni ramai, Lawakder, blog Kisah Cikgu ieta, like, fanpage, berkumpulan, komuniti, #blogger #blog #KisahCikguieta #Blogieta, #SantaiBlogger, #ahliKelabBloggerBenAshaari, #guru, #rakan #group #DenaihatiNetwork, networking, berjamaah itu adalah berkumpulan maksudnya, maksud berjamaah
Jangan bergaduh arwah emak pesan... Bergaduh lawan mata tak mengapa, jangan bergaduh macam orang tak cerdik akal, meroyan sini sana :)
Sedikit perkongsian, pengalaman saya pernah beberapa orang blogger mencari pasal dengan saya di alam maya ini, buat saya lebih berhati-hati. Saya jadikan itu semua sebagai panduan dan pedoman sepanjang hayat saya. Bukan tidak pernah blogger menipu saya dalam hal GA bercakap serupa keling pun berkaitan GA juga, auta saya dalam GA, ada yang siap buat entri blog memburukkan hasil kerja saya lagi berkaitan GA dan juga yang memburuk-burukkan saya di facebooknya. Pernah orang yang rapat dengan saya fitnah saya dan menghina saya difacebooknya, pun saya pernah. Dianiaya, difitnah oleh rakan sekerja. Pernah... Bukan tidak pernah saya lalui semua itu... Masa tu arwah emak saya ada lagi. Arwah emak dan adik-beradik serta suami sayalah penyejuk hati saya ni. Ingat lagi arwah emak saya nasihat saya,
"Sabar nak, Biar orang buat kita, jangan kita buat orang... Buat solat hajat. Tapi jangan pulak hang meghiyan (meroyan) macam orang mabuk ketum tak tentu hala kat facebook tu... Nanti hang yang malu sendiri..."
Masa difitnah, macam nak bunuh diri pun ada. Syukurlah Allah bagi hidayah dalam diri saya ni. Ramai sahabat yang memberi semangat buat saya. Ha... pentingnya sahabat di waktu ini. Nasihat kita, bukannya lagi mengapi-apikan dan mengadu-domba kita. (Kisah ini tidak bertujuan meluah perasaan. Sekadar membuat contoh diri supaya diambil pedoman oleh pembaca. Harap maklum.)

3.  Bila bergaduh, emosi pasti terganggu. Silap-silap haribulan, anak-anak dan suami atau isteri dan keluarga menjadi mangsa pula di rumah. Kesian mereka kan? Lagi parah, ramai kawan yang memuja terus bertukar menjadi benci. Rugi diri sendiri. Yang ramai dok bertenggek jadi batu api buat apa? Banyak sangatkah pahala kita untuk diberikan kepada orang yang kita dok umpat secara beramai-ramai di laman sosial tu? Kuat sangatkah pula kita untuk menanggung dosanya jika pahala kita telah kehabisan diberi kepada orang yang kita perli-perli tu? Sudah cukupkah amalan kita sehingga pahala kita berlambak-lambak untuk diberikan kepada orang yang diumpat? Kita tidak selamanya hidup ya. Kita akan mati... Larat nak bawa dosa orang yang kita umpat?

Maaflah, saya bukan nak membodek sesiapa pun. Dengan terbitnya entri ini, saya tidak dapat apa-apa pun... Mungkin ramai lagi yang akan unfriend, unlike dan unfollow blog dan mana-mana lagi laman-laman sosial yang saya ada. Ini sudah pun berlaku. Cumanya... saya selaku insan yang bergelar guru, terjebak pula ke dalam dunia maya merasakan tanggungjawab saya mengingati sesiapa pun. Hatta di dalam kelas saya sendiri, perkara yang sama tetap saya ingatkan "Jangan bergaduh". Sebab telah lama saya perhatikan perkara ini.

Sekadar contoh, hanya kerana hashtag pun dah nak jadi isu. Dah kenapa? Dengkikah? Atau mengganggu-gugat jiwakah sehingga tidak boleh melihat hashtag-hashtag tertentu? Tak puas hati, sila berdepan dengan orang yang tidak puas hati la. Jangan serbu diruang komen orang lain tanpa berhelmet. Wa imma di facebook mahupun di mana-mana sahaja laman sosial. Tahukan anda, perkara sedemikian sebenarnya menampakkan kedunguan anda sendiri. Rakan-rakan saya ramai dari kalangan orang di Jabatan dan pelbagai jawatan dari peringkat atas hingga ke peringkat bawahan. Kadangkala mereka bertanya saya "Apa sudah jadi dengan dunia maya anda?". Saya malu... Anda tidak merasa malukah dengan perlakuan anda itu? Seriously, macam budak-budak.

Kenapa perlunya hashtag
Walaupun adakala saya suka menjadi Blogger Underground, ada perkongsian saya yang saya share tanpa meletak hashtag. Namun, penggunaan hashtag itu penting bilamana untuk tujuan seperti berikut :

  1. Berkomuniti, bermasyarakat.
  2. Supaya blog lebih dikenali ramai. 
  3. Peluang untuk orang baca apa yang kita tulis lebih banyak. 
  4. Merebut peluang berkongsi ilmu atau apa sahaja dengan menggunakan hashtag


Bukan tujuan menumpang glamour mana-mana pihak ya seperti yang pernah ditohmah oleh beberapa orang kepada saya. Niat itu penting... bila berkongsi ke mana-mana laman sosial yang ada, niatkanlah menyeru, mengajak (dakwah) atau berkongsi apa sahaja yang ingin disampaikan hatta hal berkaitan duit. Zaman sekarang, duit bukanlah segala-galanya tetapi, segala-galanya memerlukan duit. Sebab itu untuk beriklan di dalam blog dan hendakkan ilmu, anda perlu laburkan duit. Faham tu? Tidak faham, bawa-bawa fahamkan. Terpulang pada pendapat masing-masing... Mari kita positifkan minda kita.

Tahukah anda, dengan hashtag, rezki saya perolehi lebih banyak dari pelbagai sudut dan segi. Bukan saya mahu menumpang mana-mana populariti atas mereka yang sudah ternyata hebat. Cuma saya sukakan komuniti dan sebagai ini juga sebagai tanda blogger ni, ramai... Dah alang-alang nak berhashtag... apa salahnya hashtag sekali nama-nama networking yang ada... Tak salah pun... Yang menjadi salah ialah bak kata blogger Nyna Nieyna,  
Tak salah .. tapi penyakit hati seseorang tu yang salah membuatkan org yg berpenyakit tu tak de perasaan bersalah.
Sedih ke hilang follower atau likers? Tak sedih langsung... Sememangnya saya memang rasa nak tergelak bila segelintir orang unfriend, unlike dan unfollow hanya kerana hashtag. Lawaknya.


Saya blogger. yang tidak aktif join even disebabkan komitmen saya terhadap kerjaya saya, rakan group beberapa Network dan banyak lagi networking yang tidak perlulah saya ceritakan dengan panjang lebarnya di sini kerana entri ni pun sudah cukup panjang lebar. Saya kenal dan pernah bersemuka dengan owner semua kelab dan network yang saya sebut di atas dan beberapa network yang lain lagi. 

Seperkara lagi, saya sudah dididik untuk berjamaah dari dahulu lagi. Tahukah anda berjamaah itu adalah berkumpulan maksudnya? Jadi, usah ajak saya jadi katak bawah tempurung jika tidak mahu turut berkumpulan seperti orang lain yang suka berkumpulan dan buat kerja berkumpulan. Habis tu yang anda ping (share entri) ke dalam mana-mana group blogger tu bukan berkumpulan kah namanya tu? 

Buka luas-luas minda tu ya. Usah terlalu jumud dan tertutup pintu hati untuk menerima kata-kata saya ini andai masih lagi kongsi entri di mana-mana group fb atau mana-mana laman sosial.
 
Jangan bergaduh arwah emak pesan. Marilah kita ikut mana yang baik. Contohi mana yang baik. Mana yang tak elok tu... kita buang-buangkanlah jauh... Janganlah hal yang sebesar hama, dek sebab nafsu yang dihasut oleh syaitan tu kita ikut sangat hingga memecah-belahkan mana-mana komuniti yang ada. Baik komuniti blogger mahupun komuniti di dalam kekeluargaan juga ditempat kerja. ikutlah molek-molek nasihat Jangan bergaduh arwah emak pesan ini. Akhir sekali, terima kasih kepada semua yang sudi like fanpage dan blog Kisah Cikgu ieta ini. Kepada yang telah sudi unlike dan unfollow blog saya, juga saya ucapkan ribuan terima kasih... Jasa kalian amat-amat saya hargai kerana turut memeriahkan dunia maya saya. Terima kasih dan Maaf zahir batin jika perkongsian saya ini membuat anda tersentak atau apa sahaja rasa.

Pertanyaan Klik sini SINI
Tips Dan panduan penulisan subscribe SINI
Tips dan panduan perniagaan subscribe SINI

3 TIPS BUAT DUIT DENGAN BLOGGING

Assalamu'alaikum. "3 tips buat duit dengan blogging" ingin saya kongsikan dengan anda. Tahukah anda? Ramai orang menjana pendapatan yang stabil melalui blog. Bahkan ianya juga menjadi medium untuk ramai orang untuk berkomunikasi. Bahkan, kebanyakan pemimpin pada hari ini mempunyai blog untuk berkongsi idea mereka.

Haram Mengkhianati Sesama Islam


Hadis dan Huraian, Haram Mengkhianati Sesama Islam, Huraian Hadis, Haram bagi orang Islam mengkhianati dan mendustakan orang Islam yang lain, Haram menumpahkan darah sesama Islam, dosa besar, Taqwa, taqwa adalah sifat yang tersemat dihati sanubari, riya’, ‘ujub, Sumber, Kitab Riyadhus Salihin, Ingat ya, Jangan jadi mulut longkang, Pesan Arwah Emak saya, duri dalam daging dan musuh dalam selimut

Haram Mengkhianati Sesama Islam
    
Daripada Abu Hurairah katanya, sabda Rasulullah SAW,

Seorang Muslim adalah saudara kepada muslim yang lain, dia tidak harus mengkhianatinya, mendustakan atau mendustainya, tidak juga membiarkannya (tanpa menolong atau melindunginya). Menjadi kewajipan antara orang Islam menjaga kehormatan, harta dan darahnya. Taqwa adalah di sini (sambil mengisyaratkan kedadanya). Sudah cukup seseorang itu untuk dianggap jahat sekiranya dia menghina saudaranya sesama Islam.

Hadis ini telah diriwayatkan oleh At-Tirmizi. Hadis ini juga adalah hadis Hasan.

Huraian Hadis :


Haram bagi orang Islam mengkhianati dan mendustakan orang Islam yang lain. Menjadi kewajipan orang Islam untuk memelihara dan menjaga maruah dan harta benda orang Islam yang lain. 

Hadis dan Huraian, Haram Mengkhianati Sesama Islam, Huraian Hadis, Haram bagi orang Islam mengkhianati dan mendustakan orang Islam yang lain, Haram menumpahkan darah sesama Islam, dosa besar, Taqwa, taqwa adalah sifat yang tersemat dihati sanubari, riya’, ‘ujub, Sumber, Kitab Riyadhus Salihin, Ingat ya, Jangan jadi mulut longkang, Pesan Arwah Emak saya, duri dalam daging dan musuh dalam selimut

Haram menumpahkan darah sesama Islam

Menghina seorang muslim adalah dosa besar kerana muslim ada penghormatannya di sisi Allah SWT. 

Hadis dan Huraian, Haram Mengkhianati Sesama Islam, Huraian Hadis, Haram bagi orang Islam mengkhianati dan mendustakan orang Islam yang lain, Haram menumpahkan darah sesama Islam, dosa besar, Taqwa, taqwa adalah sifat yang tersemat dihati sanubari, riya’, ‘ujub, Sumber, Kitab Riyadhus Salihin, Ingat ya, Jangan jadi mulut longkang, Pesan Arwah Emak saya, duri dalam daging dan musuh dalam selimut
Sebaiknya muhasabah diri sendiri. Ini lebih baik dari menuding jari melihat mencari salah dan silap orang lain.

Taqwa bukan perbuatan yang boleh dilihat atau perkataan yang boleh didengar, taqwa adalah sifat yang tersemat dihati sanubari, jika suatu perbuatan atau perkataan didorong oleh sifat itu maka perbuatan dan perkataan itu adalah dalil taqwa yang tersemat dalam hati, tetapi kadang-kadang perbuatan atau perkataan itu didorong oleh faktor luaran seperti riya’ dan ‘ujub. 

Klik SINI dan bacalah caption dengan hati berlapang dada.
Sering terjadi, sikap mencari kesilapan orang lain sehingga memburuk-burukkan seseorang di laman-laman sosial mahupun akhbar dan televisyen berlaku. Walau siapa pun kita, andai menjadi duri dalam daging dan musuh dalam selimut, sikap ini amat terkeji kerana aib dan maruah orang yang disebarkan kadangkala menjadi fitnah yang mampu merosakkan hubungan silatur rahmi. Fitnah itu dilemparkan sesuka hati tanpa memikirkan kesan dikemudian hari. Sikap sebegini, pasti memakan diri sendiri satu hari nanti.

Biar orang buat kita tapi kita jangan buat orang... Maafkan sahaja. Tetapi ingat sampai bila- supaya tidak terkena lagi dilain kali. Pesan allahyarhamah Emak saya.

Haram Mengkhianati Sesama Islam. Tetapi yang haram itulah sering dilakukan oleh segelintir manusia. Sehingga sanggup buat apa sahaja. Haram Mengkhianati Sesama Islam. Kerana Nerakalah tempatnya. Oleh itu, jangan buat ya. Jangan jadi mulut longkang.

Sumber Hadith :
Kitab Riyadhus Salihin.


KONGSIKAN. SEMOGA BERMANFAAT. πŸ˜πŸ‘πŸ»

JEMPUT SUBSCRIBE :

KENAPA ADA GAY DAN LESBIAN DI TAHFIZ?

KENAPA ADA GAY DAN LESBIAN DI TAHFIZ?
Isu semasa, isu sex, isu semasa viral, gay, lesbian, punca gay, punca lesbian, fakta gay, fakta lesbian, gejala sosial, blackpink, kpop, Finas, filem melayu, drama melayu, filem sampah, Cikgu ieta, blogger, blogger malaysia
Didik Anak-Anak Dari kecil supaya takutkan Allah 
Subhanallah. Soalan cepumas Cikgu iEta dapat hari ini. Cikgu iEta bukanlah ikut sangat filem dan drama Melayu ni. Panggung wayang pun dah lama tak masuk. πŸ˜…

Cikgu iEta bukanlah pakar dan layak untuk bercakap hal ini. Tetapi dari pengalaman dan pemerhatian Cikgu iEta, ada 7 PUNCA PERBUATAN SONGSANG GAY/LESBIAN.

  1. Pembatasan pergaulan antara berlainan jantina tanpa penjelasan kenapa Muslim tak boleh percampuran bebas?
  2. Tidak ada pendedahan ilmu kejantinaan (seksual) dengan betul. Adat manusia bila dilarang itulah nak dibuatnya sangat.
  3. Semua orang ada naluri ada perasaan. Naluri songsang ni berpunca dari nafsu lah.
  4. Nafsu jika tak terkawal, maaf cakap serban meninggi bertutup litup berjubah berfurdah pun memang terjebak. Kan namanya pun manusia. Manusia asalnya Nisyan bermaksud pelupa. Manusia memang mudah lupa dan alpa.
  5. Kurangnya Tadabbur ayat-ayat Al-Quran terus ke dalam hati sanubari.
  6. Kurangnya tarbiyyah dalaman. Asyik menghafaz dan belajar, tarbiyyah dalaman kadangkala ketinggalan.
  7. Tak jaga solat. Ni tiang agama. Tak jaga tiang, binasalah semuanya.

====================================

11 FAKTA GAY DAN LESBIAN :

  1. Sebenarnya Gay dan Lesbian ni ada di mana-mana. Cumanya disembunyikan tidak disebarkan ke pengetahuan awam sahaja.
  2. Dalam dunia korporat pun ada berlaku. Dalam dunia orang awam pun ada berlaku.
  3. Atas sebab kepentingan maka tidak didedahkan. Pendedahan terjadi bila ada pihak mahu menjatuhkan pihak yang lain.
  4. Gay dan Lesbian, bukan sahaja di Tahfiz. Di sekolah biasa pun ada. Malah di sekolah pondok pun ada golongan kaki lesbian dan gay ni.
  5. Cikgu iEta dulu pernah bersekolah pondok. Pernahlah terjerempak mereka yang macamni.  Cikgu iEta pun pernah hampir terperangkap. Menyeramkan. Alhamdulillah mereka semua telah pun diambil tindakan. Pihak pentadbiran memang tak biarkan je perkara haram begini berleluasa.
  6. Masa bekerja pun pernah sorang janda merapu meminta. Memang gila kehendaknya. Untungnya Allahyarhamah emak hantar ke sekolah pondok, Alhamdulillah tahu asas halal dan haram dalam kehidupan. So selamat lagi.  Tak terjebak.
  7. Filem dan drama selalunya adalah adaptasi dari kisah benar. Kisah realiti. Apa yang diceritakan kepada penerbit. Atau pengalaman seseorang.
  8. Kita tak perlulah kelam-kabut marahkan sesiapa. Tapi kita didik anak-anak kita dan keluarga kita bermula dari dalam diri dan keluarga kita sendiri.
  9. Manusia bebas berkarya. FINAS yang wajib menapisnya. Jika FINAS meluluskan kita tiada hak melarang.
  10. Namun demikian, kita berhak bersuara memprotes bukan memaki hamun menunjukkan kebebalan kita. Proteslah dengan cara yang bijaksana.
  11. Apa jua pun matlamat drama dan filem berkaitan, tak perlulah ditonjolkan cara kaedah kelakuan para gay atau lesbian seperti kehidupan di Barat tu. Itu bukan sahaja mendedahkan. Malah mengaibkan dan seumpama menggalakkan dah jadinya.
====================================

7 KAEDAH PENYELESAIAN ISU GAY DAN LESBIAN :

  1. Kembalilah kepada agama ajaran Islam.
  2. Kembalilah kepada hukum yang sudah termaktub di dalam Al-Quran.
  3. Kembalilah merujuk Al-Quran dan Hadith.
  4. Pendidikan seks diperingkat awal menurut Al-Quran perlu didedahkan. Bukan nak melucah. Tapi maklumkan does and dont terutama untuk golongan yang sedang meningkat dewasa dan rasa ingin tahu menebal dalam diri.
  5. Buanglah sikap berhiburan yang melampau. Boleh berhibur tapi kawallah diri.
  6. Buanglah budaya mempopularkan dan mengagungkan Kpop dan seangkatannya.
  7. Jika sudah terjebak, diri sendiri yang kena bantu diri sendiri untuk buang ketagihan habit songsang dan dilaknat Allah itu. Orang lain hanya pembantu sampingan sahaja.

Allah Subhanahu Wa Ta’ala telah berfirman :

{Ψ₯ِΩ†َّΩƒُΩ…ْ Ω„َΨͺَΨ£ْΨͺُΩˆΩ†َ Ψ§Ω„Ψ±ِّΨ¬َΨ§Ω„َ Ψ΄َΩ‡ْوَΨ©ً Ω…ِΩ†ْ Ψ―ُΩˆΩ†ِ Ψ§Ω„Ω†ِّΨ³َΨ§Ψ‘ِ ۚ Ψ¨َΩ„ْ Ψ£َΩ†ْΨͺُΩ…ْ Ω‚َوْΩ…ٌ Ω…ُΨ³ْΨ±ِفُΩˆΩ†َ}
Sesungguhnya kalian mendatangi lelaki untuk melepaskan nafsu kalian (kepada mereka), bukan kepada wanita, malah kalian ini adalah kaum yang melampaui batas. [Surah Al-A’raaf: 81].

Banyak lagi ayat larangan Allah S.W.T berkaitan budaya perilaku songsang ni. Tadabburlah Al-Quran. Sama-sama kita bersihkan nurani kita.

====================================

AIB DAN MENGAIBKAN.
  1. Bila saban hari ada lagi yang bertanya. Maka dari kacamata Cikgu iEta sebagai seorang Blogger dan Mantan Pegawai Perkhidmatan Pendidikan di JAWI terpanggil menjawabnya lagi dan lagi.
  2. Baiklah. Seperti sudah Cikgu iEta maklumkan di atas, Cikgu iEta tidak menonton filemnya Hanya melihat teaser sahaja. Secara peribadinya, filem itu ada pro dan kontranya. Tetapi memang kurang  beradaplah bila pelakon yang diarahkan produser dalam filem ni menonjolkan sikap yang menjurus kepada perlakuan sumbang. 
  3. Cikgu iEta risau jika ini juga besar kemungkinan salah satu agenda meruntuhkan institusi Islam. Maka wajarlah filem seperti itu dihapuskan. Tetapi jika nak dihapuskan, banyak lagi sebenarnya filem seperti filem Hindustan yang over seksi pemakaian artis wanitanya. 
  4. Budaya kpop contohnya, tariannya lenggoknya berbaur seks pun banyak. Boleh lihat di facebook pun ada berlambak video lucah. Cikgu iEta tidaklah tengok. Tetapi ternampak. Sokmo lalu di timeline. Macam-macam lagi kesongsangan sudah terzahir di media sosial. Jadi, kenapa ini sahaja yang ramai kelam-kabutkan?
  5. Cuma Cikgu iEta pelik kenapa gejala songsang ni yang juga ada di kalangan golongan bukan agamawan tidak di highlight seperti di dalam filem itu? Hanya fokus kepada Tahfiz. 
  6. Hikmahnya ialah kemelut melanda dalaman institusi keagamaan ini dipaparkan kepada awam walaupun dengan cara yang tidak beradab dan mengaibkan, filem ini membuka mata ramai gejala sosial yang songsang ada juga di dalam sebuah yang bernama Tahfiz.
  7. Kita ni, usahlah menilai manusia dari luaran sahaja. Tidak semestinya nampak buruk di luaran maka buruk dalamannya. Begitulah sebaliknya. Tidak semestinya yang nampak baik di luaran tidak ada yang busuk dalamannya. Chillax. Usah melatah sangat. 

Cikgu iEta percaya kita semua cintakan kedamaian, sentiasa mahukan yang positif dan menolak gejala berunsur negatif. Semoga terjawab persoalan KENAPA ADA GAY DAN LESBIAN DI TAHFIZ? Pendapat anda semua amat dihargai. Terima kasih.

KONGSIKAN. SEMOGA BERMANFAAT. πŸ˜πŸ‘πŸ»

JEMPUT SUBSCRIBE :

CARA HADAPI PUTUS CINTA

Assalamu'alaikum.

Anda pernah bercinta? Pernah putus cinta? Bagaimana rasanya putus cinta? Memang perit jika cinta putus dipertengahan hubungan. Kita semua sama, pasti pernah dan akan merasainya. Jadi, bagaimana  "CARA HADAPI PUTUS CINTA"?
Pengalaman hidup, Adat berkawan, TAZKIRAH, putus cinta, cara hadapi putus cinta, tips hadapi putus cinta, menangislah, solat hajat, panduan menghadapi kekecewaan, kecewa, frust, sambung belajar, sibukkan diri, elakkan menyendiri, dekatkan diri dengan program keagamaan, bacalah al-quran, bila rindu mencengkam jiwa,   http://www.blogieta.com/2014/02/cara-hadapi-putus-cinta.html
Ehsan dari pakcik google... Usah biarkan diri terbelenggu dek kecewa putus cinta...
Apa yang perlu dilakukan di saat begitu lemah dan hari-hari bergenang air mata? Bangkit semula membina kekuatan. Teruskan juga kehidupan. 
Putus cinta memang sakit bukan? Apakah ikutkan perasaan? Atau mengamuk sakan? Atau kembali kepada TUHAN? ~ Cikgu ieta ~
Ini antara 8 CARA HADAPI PUTUS CINTA yang berkesan.

1) Lakukan solat hajat setiap hari. 
2) Menangislah... menangis itu normal... berserah diri pada Allah semasa solat itu lebih baik dari berterusan mengingati dan meratapi cinta yang putus di pertengahan.
3) Sambung belajar. Waktu belajar, kita akan jumpa ramai lagi kawan-kawan yang macam-macam ragam. Syok belajar ni...
4) Sibukkan diri dengan kerja. 
5) Cari kawan, elakkan menyendiri. Bila bersendirian, syaitan mudah menghasut kita. 
6) Dekatkan diri dengan program-program keagamaan .
7) Baca al-quran bila sedih. Dengan kebergergantungan terhadap agama dan al-quran serta berdoa sahaja jiwa memperolehi kekuatan. 
8) Bila rindu mencengkam jiwa, letakkan tapak tangan di dada, bacalah surah al-Fatihah sebanyak yang dapat. Inshaa Allah boleh lena dengan nyenyak.


Ramai yang berjaya menghadapi kekecewaan melalui CARA HADAPI PUTUS CINTA ini. Usah biarkan diri dibayangi kisah silam yang kelam dan suram. Moga anda yang sedang kecewa terubat dengan sedikit panduan dan santapan minda dan rohani dari saya Blogger Cikgu ieta.


Cikgu iEta bukanlah doktor Dan pakar cinta. Tapi bila ditanya bolehlah bantu beri pendapat. Diterjemahkan dalam bentuk penulisan.

Anda ada pengalaman menghadapi kekecewaan dalam percintaan? Kongsikan CARA HADAPI PUTUS CINTA anda di ruangan komen artikel ini.

Pentingkah WhatsApp dalam kehidupan?

Pentingkah WhatsApp dalam kehidupan?
Pentingkah WhatsApp dalam kehidupan?, Buku latihan murid-murid
Timbunan buku latihan murid-murid saya sesi pagi dan petang. Ni sikit je ni. Sebahagiannya dah siap dah sebelum Ujian dan cuti hari tu.
Mata tak boleh tidur teringat kerja.
Malam tadi, mata nak tidur tapi tak boleh nak tidur. Teringat pula ke timbunan buku-buku latihan murid sesi pagi dan petang yang belum sempat disemak tinggal di atas meja saya di sekolah. Di sekolah tidak duduk sahaja ya, banyak kerja perlu disiapkan tau...

Subjek Jawi dan Khat
360 orang murid punya buku darab beberapa subjek. Boleh tahan jugalah nak menandanya. Tapi, alah tegal dek biasa, saya menanda sedikit demi sedikit.

Subjek Jawi ni subjek ejaan. Jadi perlu teliti. Bukan boleh sesuka-suka hati tanda tau... Gambar di atas tu, buku latihan subjek Jawi darjah 3, 4 dan 5. Darjah 6 sempat saya tanda sebelum Ujian Prestasi 1 bermula. Sebahagian buku latihan juga sempat saya semak dan tanda sebelum cuti bermula. Itu sahajalah yang tinggal. Yang atas sekali tu subjek Khat. Ini subjek cara menulis huruf jawi dan arab dengan betul. Pun sama, perlu berhati-hati juga menanda.

Kenapa tak bawa kerja balik rumah?
Buku-buku latihan murid-murid ni, jika saya bawa balik rumah memanglah tak dapat nak buat... Tahun lepas saya dah pernah bawa balik. Kononnya nak siapkan di rumah. Tapi satu pun tak dapat nak tanda. Kesudahannya, bawa semula ke sekolah.

Sebenarnya, bila di rumah, anak-anak dan suami menjadi keutamaan saya. Pernah saya leka menanda, kerja rumah terabai. Hehe... Kadangkala bila di rumah, saya tak mampu juga tau nak buat banyak kerja dalam satu masa.

Lainlah seperti sesetengah orang, komitmen tiada atau pun suami pun tak ada. Anak pun seorang dua.  Jadi, tiada tanggungjawab di rumah atau tanggungjawab tak berat mana... Atau tak pegang kelas pun pagi dan petang. Kalau pegang pun, 1 kelas sahaja. Tapi, itu semua sebenarnya bukanlah alasan. Mampu buat, tak mampu relax. Nanti bila berkelapangan, sambunglah lagi menanda buku tu. Jangan stress na...

Waktu bila tanda buku murid-murid?
Saya menanda di sekolah sambil-sambilan dalam kelas selepas selesai mengajar sementara menanti murid-murid menyiapkan latihan, juga sambil-sambilan menguruskan kerja pendokumentasian dan lain-lain kerja mendatang lagi yang semuanya perlu disiapkan mengikut tempoh ditetapkan.

Yang jadi bertimbun seperti di atas adalah apabila dari awal tahun, buku latihan saya minta hantar, murid-murid tak hantar. Haaa.... Maka masaklah saya nak menandanya bila saya berkelapangan😁😁😁

Kemungkinan dalam waktu cuti sekolah ni, saya akan ke sekolah mengambil buku-buku latihan tu untuk saya tanda setelah siap menanda kertas-kertas Ujian yang perlu saya tanda. Haish berapa banyak tanda da... 😁😁😁

Penting ke whatsapp dalam kehidupan seharian kita?
Penting.... Sangat penting jika whatsapp group berkaitan keluarga, kerja, urusan bisnis ataupun ilmu blogging. Ha, itu suami izinkan.

Ada waktu, semak dan mengganggu. Malahan sampai ke satu tahap, saya pernah berasa bosan teramat-amat dengan whatsapp. Mana tidaknya kan? Bila whatsapp masuk berdesap-desup waktu sedang mengajar. Terganggu tau. Ha, sebab itulah saya tak suka on whatsapp pada waktu bekerja. Handphone pun saya tinggal dalam handbag. Lagi pun, menyalahi etika perguruan tau membelek WhatsApp atau laman sosial waktu sedang mengajar.

Melainkan jika pengajaran dan pembelajaran saya perlu menggunakan Android, ha masa tu lah saya keluarkan handphone saya sebagai Bahan Bantu Mengajar seperti contoh, saya uzur tidak boleh membaca Al-Quran, saya gunakan rakaman dalam Android ataupun melalui video di You Tube untuk memperdengarkan ayat-ayat Al-Quran atau kalimah-kalimah Al-Quran kepada murid-murid di dalam kelas saya tu.

Sebab kenapa keluar group WhatsApp?
Salah satu sebab lain kenapa saya keluar dari beberapa group whatsapp pernah saya join, adalah apabila ada syarat wajib aktif dalam group whatsapp. Serius pada mulanya saya akur. Lama-kelamaan bila sampai mengganggu kerja saya, dan handphone saya pula asyik hang... maka lebih baik saya keluar dari group. Yang lagi parah, bila fon hang, data semua hilang. Apa pun tak boleh nak buat. Menangis saya tau. Kadangkala, saya on sahaja whatsapp, saya terus padam semua notification. Tidak, data hilang. Jenuh...😁😁😁

Saya bukan orang yang 24 jam suka mengadap whatsapp. Handphone saya pun bukanlah canggih sangat macam orang lain. Samsung Note 2 je pun...

Kerja saya guru, isteri, ibu, usahawan atas talian juga blogger sambilan. Dari saya mengadap whatsapp 24 jam, lebih baik saya fokus pada keluarga dan kerjaya utama saya. Lebih baik saya siapkan entri blog saya dan lebih baik saya promote produk-produk bisnis saya (di luar waktu mengajar ya...)😊😊😊😊

Cuti sekolah lagilah, masa untuk keluarga, menjadi keutamaan saya. Lagilah, whatsapp pun kurang saya buka. Ada hal penting baru saya baca. Tahukah anda, Laman sosial dan whatsapp kadangkala melekakan jika kita asyik dengannya? Sayalah tu yang leka. Ha, sebab tu suami tak izin join banyak sangat group whatsapp😊😊😊 Dah kalau sekali on whatsapp beribu-riban notification, mahunya saya tak leka? 😁😁😁

Bahana off wifi dan tak buka whatsapp bila banyak group.
Tahun ni, saya selalu  off wifi atau pun saya off terus handphone saya. Jika saya online pun hanya waktu selepas sesi mengajar atau pun sewaktu tiada kelas. Di luar waktu bekerja pun saya kurang berwhatsapp kecuali sebelum tidur, baru saya layan whatsapp customer bisnis saya dan baca whatsapp group yang mencecah 300 sekali-sekala notificationnya. Tak macam dulu, 20 whatsapp group saya sertai dan ada yang saya dimasukkan tiba-tiba. Nak keluar risau admin berasa hati, sampai 5 ribu sekali online keluar notification.

Itulah bahana banyak group whatsapp dan tak on whatsapp. Sampai hang handphone😁😁😁

Esok buat apa?
Esok saya nak sambung menanda 8 bundle sahaja lagi kertas Ujian Prestasi 1. Sepuluh bundle dah siap sebelum cuti 😁😁😁
Pentingkah WhatsApp dalam kehidupan?, kertas Ujian Prestasi 1
Mari la kalau nak tolong saya menanda kertas-kertas Ujian ni... hehe
Anda rasa, pentingkah WhatsApp dalam kehidupan anda?

Dulu WhatsApp. Sejak mengajar online, Telegram, DM Instagram dan inbox facebook pun penting. 😁

Entri berkaitan :
  1. QUALITY TIME
  2. IBU KENAPA TAK KERJA KAT RUMAH?


Perlu ke kita ambil tahu fitnah?

Perlu ke kita ambil tahu fitnah?

Hidup jangan relakan diri jadi Machai. Kedengaran seorang kawan menasihati kawannya yang lain.

Perlu ke kita jadi machai tukang sebar fitnah? Perlu ke menjaja keburukan orang? 

Tak perlu pun sebenarnya.
Tak perlulah kita hebah-hebahkan benda yang sebenarnya bahan sampah. Ingat semua orang suka ke? Bahkan ramai yang jijik melihatkan aib disebar tanpa rasa malu dan takutkan Allah. 😣

Tak perlulah jadi orang pertama hebah viralkan fitnah. Sama naik jatuhkan kredibiliti dan sama mengaibkan orang lain.

Tabayyun (Semak) sebelum sebar. Pastikan soheh dan ori dan sumbernya asli.

 Ini posting positif. Cikgu iEta suka posting menasihat macamni. 😍
Posting positive macamnilah bagus. πŸ˜πŸ‘πŸ»

Fitnah itu lebih dahsyat dari membunuh.
Tabayyun
Tabayyun
Tabayyun

Bermaksud
Semak
Semak
Semak

Semak sebelum sebar. Jangan berperang kerana harta TAKHTA dan wanita. Semua tu merosakkan kredibiliti diri dan negara. 🀦🏻

Machai ni kerja terkutuk.

Bukan apa, teringat masa kat UTM dulu Pensyarah selalu pesan kat kami student semua,
Tabayyun maksudnya semak sebelum sebar.
Apa-apa kita nak sebar (share / kongsi) tu, semak dulu asal usul sumbernya. Semak dulu kesahihannya. Kalau nak ambil share biar dari orang yang betul. Jangan share benda apa pun dari Machai terutama dari facebook.

Machai ni bermaksud orang yang diupah atau pun memang kerjanya buat provokasi (huru-harakan) keadaan. Machai ni disebut juga sebagai keyboard warrior. Kerjanya melagakan orang atau pertubuhan. Nampak macam smart tapi hati busuk.

Zaman cybertroper ni fitnah sangat banyak. Sebarkan yang betul. Gambar dan video semuakan boleh edit dan super impose. Ayat pun boleh diputar-belitkan.

Kenapa kena Tabayyun? Supaya tak sebarkan fitnah sebab Fitnah tu lebih dahsyat dari membunuh. Cikgu iEta

Bayangkan jika kita atau keluarga kita, tak pun keturunan kita di umpat dihina dikeji dan diaib satu dunia. Walhal kita dah tahu itu semuanya fitnah menjatuhkan seseorang yang dibenci sesetengah orang lain. Bayangkan.

Tapi ramai yang sibuk dengan harta dan takhta. 😒 Kerananya manusia sanggup buat apa sahaja. Bagi mereka hidup hanya sekali.


Cikgu iEta Blogger dulu kini selamanya anti provokasi, anti machai pemecah belah organisasi dan negara. Artikel Perlu ke kita ambil tahu fitnah? ni Cikgu iEta kongsikan kerana sedih melihatkan laman sosial dah jadi port perang dan fitnah. Shame to non Muslim tau melihatkan sikap machai dan keyboard warrior di laman sosial. Hentikanlah. Mati nanti tak cium bau syurga sebar fitnah-fitnah tu semua.

JEMPUT SUBSCRIBE 

TIPS

COACHING


SLIPPED DISC TAK ADA HARAPAN SEMBUH?

SLIPPED DISC TAK ADA HARAPAN SEMBUH?

Betul ke Slipped Disc tak ada harapan sembuh? Itulah yang dimomokkan kepada saya, Cikgu ieta sebelum ini. Ha sebelum tu jom baca dulu pengalaman saya bekerja dan jatuh sakit Slipped Disc.

PENGALAMAN BEKERJA.


Hai⁴. Saya Cikgu ieta. Abah Dan Allahyarhamah Emak saya beri nama, Marsitah Mat Sa'ad. Saya pernah bekerja sebagai Kerani merangkap Receptionist di sebuah lawyer firm dan di sebuah Syarikat Jurutera Perunding secara kontrak.

Selepas tu saya bekerja sebagai kerani merangkap Personal Assistant pemilik sebuah Tadika. Berhenti sebab pemilik Tadika ni lempar fail ke lantai dek kerana saya tak dapat siapkan kerja yang diarahkan bertimpa-timpa kepada saya dan sebab yang tak perlu dikongsikan di sini. Tak sampai sebulan, saya berhenti kerja terus. Saya tulis surat berhenti. Antara yang saya tulis,

"Puan, duit gaji saya yang RM400+ tu Puan sedekah jelah kepada anak-anak yatim. Saya bukan kuli batak hamba abdi Puan ye".

Dunia ni kecil. Satu hari beliau datang berurusan dengan Guru Besar di SRA Muadz Bin Jabal tempat saya bekerja. Saya layan baik punya. Ye lah kan, Ustazah... (Cikgu). Mana boleh emosi tak ketentuan-hala. Nanti kena saman pula. :)

Tips sembuh Slipped disc, Slipped Disc, Phrolapsed Intravetebral Disc, Back pain, Sakit Sendi, sakit badan, sakit pinggang, sakit urat, sakit belakang, trauma, cikgu ieta, Cikgu Blogger, bekas pesakit slipped disc, minuman kesihatan, BHeaven, Jus Bidadari, DCL, Aduka, Amazing, 5 tips sembuh sakit slipped disc, pengalaman slipped disc
Masa ni sihat dan ceria. Mengajar di SRA Muadz Jabal dari tahun 2007 hingga 2013. Gambar lama tu kabur. hehe
"You ni baguslah. I buat you macam-macam pun you layan I baik sangat". Katanya kepada saya siap hulur tangan minta maaf.
"Kita ni, kerja kenalah be professional Puan. Bukan ikut emosi semata". Jawab saya sambil senyum kepadanya walau semuanya masih jelas diingatan saya.

Masa tu sebenarnya saya baru lepas diserang  mak ayah murid darjah 4 yang fitnah saya cubit dia sampai lebam. Saya tak cakap banyak. Sambil berpeluk tubuh, saya  senyum sahaja. Pentadbiran minta saya mohon maaf. Saya cuma cakap,

"Saya takkan minta maaf. Bukan salah saya". Egonya saya bukan? Huhu.

Kemudian saya bangun dan masuk kelas mengajar seperti biasa. Esok tu, si Emak menunggu di pintu kelas, minta maaf. Pura-pura hantar payung. 2014 permohonan pindah sekolah saya diluluskan. Mengajar di sekolah yang sedikit pelajar pula. Alhamdulillah tahun 2016 saya dianugerahkan Anugerah Perkhidmatan Cemerlang dari Ketua Setiausaha Negara (KSU).

NEKAD BERHENTI KERJA

Kini semua tu hanya tinggal kenangan. Selepas sakit kronik kerap tak boleh bangun, bertongkat bila berjalan disebabkan Phrolapse Intravetebral Disc (PID), Doktor Pakar Ortopedik sebut Slipped Disc. Ada doktor sebut Back Pain. Pada 14/9/2017 saya nekad berhenti kerja bila kerap MC. Rasa macam menyusahkan rakan sekerja. Dari menyusahkan mereka mengganti kelas saya, baiklah saya berhenti. Puas hati saya bila resign. Hilang rasa hairan dan pelik ajaib dengan rungutan, fitnah keji adu domba umpat berjemaah terhadap saya yang macam-macam. Sakit macam nak mati kowt dikata dituduhnya macam-macam. Guru Besar baik. Sentiasa menyabarkan saya. I levviuuu Ustazah Murni Yantie. <3

Anugerah Perkhidmatan Cemerlang tahun 2016 dari KSU sudah saya anggap biasa. Tiada nikmat bekerja jika berada dalam situasi rakan sekerja yang negatif walau masih ada rakan sekerja dan pelajar-pelajar yang simpatikan saya. Sayang mereka semua. Apakandaya? Guru Besar cita-cita saya setakat itu sahaja. Redha dan pasrah.

PENGALAMAN SAKIT SLIPPED DISC

Pengalaman saya ditarik nikmat sihat memang satu pengalaman yang dahsyat yang amat. Lama dah sakit sebenarnya dari tahun 2004 lagi. Pada 17/4/2017 Doktor Pakar Ortopedik Hospital Kuala Lumpur sahkan saya Slipped Disc. Terduduk saya mendengarnya sambil teresak-esak sedih. Masa tu suami di ofis. Kalau dia temankan, dia sorongkan dengan wheal chair. Memang ramai kata tiada harapan sembuh. Hidup umpama kain buruk.

X-Ray, Keputusan X-Ray, Cikgu ieta, Marsitah Mat Saad, Slipped Disc, PID, Phrolapsed Intravetebral Disc, Back pain, Lower Back Pain,
Keputusan X-Ray 17/4/2017.

Sewaktu sakit kuat tu, saya mengajar online. Sakit tu dipinggang hingga ke bawah panas seperti terbakar dan berbisa macam nak bersalin malahan lebih sakit dari sakit bersalin. Tapi jari dan minda saya tak sakit. Saya bersemangat nak orang pandai dan tahu buat sales seperti saya. Jadi selepas saya sembuh, saya teruskan je lah perkongsian Ilmu Blogging Dan Laman Sosial secara ONLINE, berniaga ONLINE, beri Coaching ONLINE. Sesekali buat Personal Coaching ilmu Blog, bisnis dan laman sosial. Sudah pastilah suri rumah sepenuh masa jadi keutamaan. Masa fleksible. Berkejar pun hanya untuk elak jem driving hantar dan ambil anak-anak sekolah dan ambil hantar Suami ke Putra LRT.

Di rumah dan dalam kereta boleh santai-santai sembang ngan anak-anak dan Suami. Takde dah nak stress fikir masalah kerja. Saya happy... 😍

Tambahan pula Dengan Izin Allah Slipped Disc saya dah sembuh dengan B'Heaven. B'Heaven buat saya kembali sihat seperti sediakala. Tidak perlu bertongkat dah ke sini-sana dan dapat pula jana Income geli-geli tepi. Syukur Alhamdulillah. 😍

5 FAKTOR CIKGU iEta SLIPPED DISC

Ada yang tanya,

"Apa faktor Cikgu iEta Slipped Disc ya?". Tany rakan sekelas Cikgu ieta Puan Wan Rabi'atul dan Puan Aqilah.

Ini yang terjadi pada saya :

5 faktor Cikgu iEta Slipped Disc :

1) Suntikan Ephadural tahun 2004 semasa melahirkan anak pertama seberat 3.89 kg.

2) Pernah jatuh terhentak atas escolator masa pregnant anak ke 2. Pastu tak kisah berurut. Makan pun belasah makan je semua bedal sejuk-sejuk bisa semua makan.

3) Silap teknik bersenam. Alat senam tu, kena pegang pemegangnya, pastu pijak kaki ke piring bulat tu. Pastu pusingkan pinggang ke kiri dan ke kanan. Terlaju agaknya 'Prak' berbunyi kat pinggang. Masa ni tak kisah lagi.

4) Pastu one day angkat buku. Silap cara agaknya angkat buku-buku sekolah tu kan berat. Masa angkat tu, berbunyi kat pinggang 'Prak' bunyinya. Esok tu terus takleh bangun.

5) Sakit urat belikat, bidan urut kata urat belikat tu dah berlendir. Sakit kepala, leher dan pinggang sikit-sikit dari bujang lagi, Cikgu ieta abaikan. Tak kisah nak urut sapu minyak camtu je.

Tapi Alhamdulillah. Dah sihat dah. Syukur Alhamdulillah. Dengan Izin Allah, minum B'Heaven lah sembuh. Tak sempat operation dan masuk dalam kolong tu. Tak perlu dah suntikan steroid dan telan pain killer. Minum⁴ B'Heaven, Eh SIHAT. 😍

KINI
Sebotol RM90 je.
JIMAT RM78.
Harga Asal RM168.

2 botol RM150.
DISKAUN 55.5% kalau grab 2 botol.
FREE POSTAGE/DELIVERY.
FREE GIFT. 😱


Nak ke nak? Picit link ni libas-libas πŸ‘‰ Cikgu nak Sihat.

5 TIPS SEMBUH SAKIT SLIPPED DISC

Ha camni, ini apa yang saya buat masa saya sakit kuat tu.

1) MENANGIS DAN MERAYU PADA ALLAH.

Memang down sebab "Alah, Slipped Disc tu takkan sembuh". Kata ramai termasuk mereka yang menghina saya. Jumpa pakar psikologi HKL pun tak meredakan rasa down tu. Jadi setiap hari saya menangis dan merayu minta pada Allah.

"Ya Allah, beri aku sembuh Ya Allah. Aku dah tak kuat tanggung sakit dan hinaan orang padaku Ya Allah. Andai kau cabut nyawaku, aku redha Ya Allah". Betapa downnya saya masa tu. Allahuakbar. Hidup seperti kain buruk yang dah tak berguna. Rasa nak bunuh diri pun ada. Syukurlah saya masih waras. Kuatkan semangat saya.

2) PELUK ANAK ERAT-ERAT.

Bila ada masa terluang, saya akan peluk seorang demi seorang anak saya yang 5 orang tu. Kesian tau mereka semua. Ibunya sakit apa pun tak boleh nak buat. Jadi tiap kali sakit datang saya memang banyak berehat terbaring menahan kesakitan. Sakit tu rasa macam nak mati. Berdiri sakit, duduk sakit, baring sakit. Makan pun sakit. Ke bilik air dan dapur merangkak. Sedih kalau ingatkan balik.

3) BERONGSI ILMU YANG ADA.

Walaupun sakit, saya tetap jaga Dropship Jam Tangan saya. Saya berkongsi dengan mereka ilmu perniagaan di Instagram dan juga Facebook. Dalam Kelas Online, di Telegram saya juga saya suka berkongsi ilmu dan pengalaman selama 29 tahun berniaga. Saya juga buka kelas-kelas Online Asas Blog dan Teknik Penulisan di Telegram secara Percuma. Alhamdulillah sedikit-demi sedikit sakit saya berkurangan.

4) BERI AIR  TERUS KE TANGAN SUAMI.

Suami dan anak-anak penguat jiwa saya untuk meneruskan kehidupan. Tiap kali suami balik bekerja, bila larat saya mesti hulurkan air ke tangan suami. Suami redha. Suami suka. Suamilah doa dan kekuatan saya.

5) AMALKAN MINUM B'HEAVEN.


Pengalaman saya, bagaimana saya terjebak dengan B'Heaven? Bermula dari Tuan Lee  yang juga rakan sekelas saya sarankan amalkan minum Minuman Kesihatan atau dipanggil juga Supplement iaitu B'Heaven (Dulu namanya Jus Bidadari). Beliau antara orang yang banyak support spiritual saya masa saya dalam sakit kuat tu. Ramai sebenarnya selain suami dan Sifu Ajim. Tapi tiga (3) orang ni insan yang amat-amat support spiritual saya. Jadi bila Tuan Lee syorkan, saya pun grab peluang beli dan amalkan minum minuman kesihatan B'Heaven.

Lama-kelamaan, botol ke lima (5) eh, sihat pula. Dah boleh turun naik tangga, boleh solat berdiri dan tak perlu bertongkat dah bila berjalan. Masa tu kan, asal jumpa manusia, saya mesti berkongsi cerita saya dah sembuh. Di IG pun perkara yang sama saya buat. Live cerita saya sembuh. Jangan putus harap semua perkara dengan B'Heaven. Betapa Happy nya saya dah sembuh. Sedar tak sedar, eh ramai pula beli B'Heaven dari saya.

1/4/2018 saya dijemput ke pejabat CEO syarikat, Tuan Neil dan saya dilantik sebagai Stokis produk Syarikat beliau atas IZIN ALLAH. Allahuakbar. Nak menangis saya hari itu tapi kontrol. Ekceli Stokis ni bukanlah apa yang saya impikan. Tapi mudah kerja sebenarnya bila dah jadi Stokis. Ini perkara tak pernah saya impikan dan duga. Supplier Jam Tangan dan Produk Kesihatan berbeza tau kaedahnya. Memang luarbiasa kegembiraan saya bila dah sembuh. Syukur Alhamdulillah. Nikmat Allah kembalikan kesihatan saya. 😍

Jadi, ternyata bohong SLIPPED DISC TAK ADA HARAPAN SEMBUH  sebab dengan 5 TIPS saya kongsikan tadi antara apa yang saya dah buat sehingga saya sembuh dari kesakitan Slipped Disc yang ramai beranggapan tak akan sembuh. Dah tak perlu suntikan Steroid dan tanpa pembedahan pun. Allah jua maha mengetahui bagaimana tersiksanya saya. Alhamdulillah dengan izin Allah saya dah sembuh. Terima kasih semua yang support spiritual saya selama ni. Suami insan paling banyak berkorban segalanya untuk saya. Sayang Tuan Suami ketat-ketat.😍

Cikgu iEta, formula sihat wanita, B'Heaven, promosi, Jus Bidadari, megafiesta, malaysia, gombak, ukayperdana, tipssukses, bahagia, tips bisnis, business tips, tips, entrepreneurtips, tip parenting, tips sihat, terapi instagram, cspscs
Rasa bersalah tak bagitau pembaca blogieta.com ni B'Heaven yang dulunya disebut sebagai Jus Bidadari sedang Promosi tau. Jadi jika anda sakit slipped disc, Sendi tulang atau lutut mahupun ada masalah keputihan yang kronik, mehla cepat ubatinya sebelum melarat. Dengan Izin Allah, B'Heaven mampu merawat semua masalah kewanitaan tu.

Whatsapp Cikgu ieta +60192586141 jika anda mengalami sakit slipped disc atau masalah dalaman wanita.

Kerjaya Blogger dan Bisnis ONLINE tak menjamin kehidupan? Yakinlah Allah sebaik-baik Dan Maha Pemberi rezeki bukan manusia. Biar tak mewah tak mengapa. Asalkan tidak merungut Dan meminta-minta.

Selepas sembuh, Alhamdulillah saya dapat meneruskan Coaching berkaitan laman Sosial. Ini salah satu Coaching secara Personal saya untuk Usahawan yang memerlukan.

Jangan lupa subscribe juga You Tube saya tau. In Shaa Allah ada macam-macam lagi saya nak kongsi dengan anda semua.

KOMEN || LIKE || SHARE √

Salam sayang 😍
Cikgu ieta
Whatsapp : +60192586141
Blogger Motivator Minda Niaga
FB : Cikgu iEta
FbPage : Kisah Cikgu iEta
IG : Cikgu iEta
Twitter : Cikgu iEta
Channel : Cikgu iEta
You Tube : Cikgu iEta
Formula Sihat Wanita

AKTA KOMUNIKASI DAN MULTIMEDIA

AKTA 588, AKTA KOMUNIKASI DAN MULTIMEDIA 1998

Penghantaran sebarang komen, permintaan, cadangan ATAU komunikasi lain yang lucah, sumbang, palsu, mengancam ATAU negatif dengan niat untuk menyakiti hati, menganiayai, mengugut ATAU mengganggu orang lain dengan ATAU tanpa mendedahkan identitinya adalah suatu kesalahan boleh didenda tidak melebihi 58 ribu ringgit atau dipenjarakan selama tempoh tidak melebihi 1 tahun ATAU kedua-duanya sekali. HARAP MAKLUM

Tulis Cadangan atau pertanyaan Di SINI

Name

Email *

Message *