PENGENALAN RINGKAS

Blog Kisah Cikgu ieta adalah penjenamaan semula bagi Blog ieta. Blog ini memaparkan pelbagai pengalaman penulis dan pembaca yang menghantar e-mail atau berjumpa sendiri dengan penulis, panduan dan kisah hidup manusia biasa dan kalangan guru. Juga tips, tutorial blog dan pelbagai panduan. Sesekali hal-ehwal bisnis, resepi dan isu-isu semasa dipaparkan untuk bacaan dan rujukan pembaca. Terima kasih sudi berkunjung. Kunjungan dan komen anda amat dihargai :)

TIPS KEMBALIKAN MOOD BERBLOGGING

Assalamu'alaikum. Ceria hendaknya anda semua hari ini. Pernah tak mood berblogging anda merudum? Saya pernah juga. Okay, hari ni saya nak kongsi Tips kembalikan mood berblogging. Sebenarnya, sehari telah berlalu tanpa sebarang entri dalam blog saya ni. Terdahulu, entri Ceria dan Aplikasi terkini yang sesuai dgunakan untuk Pengajaran dan Pembelajaran tertampal kaku di paparan blog.

CARA HADAPI PUTUS CINTA

CARA HADAPI PUTUS CINTA
Assalamu'alaikum.

Anda pernah bercinta? Pernah putus cinta? Bagaimana rasanya putus cinta? Memang perit jika cinta putus dipertengahan hubungan. Kita semua sama, pasti pernah dan akan merasainya. Jadi, bagaimana  "CARA HADAPI PUTUS CINTA"?
Pengalaman hidup, Adat berkawan, TAZKIRAH, putus cinta, cara hadapi putus cinta, tips hadapi putus cinta, menangislah, solat hajat, panduan menghadapi kekecewaan, kecewa, frust, sambung belajar, sibukkan diri, elakkan menyendiri, dekatkan diri dengan program keagamaan, bacalah al-quran, bila rindu mencengkam jiwa,   http://www.blogieta.com/2014/02/cara-hadapi-putus-cinta.html
Ehsan dari pakcik google... Usah biarkan diri terbelenggu dek kecewa putus cinta...
Apa yang perlu dilakukan di saat begitu lemah dan hari-hari bergenang air mata? Bangkit semula membina kekuatan. Teruskan juga kehidupan. 
Putus cinta memang sakit bukan? Apakah ikutkan perasaan? Atau mengamuk sakan? Atau kembali kepada TUHAN?" ~ Cikgu ieta ~
Ini antara 8 CARA HADAPI PUTUS CINTA yang berkesan.

1) Lakukan solat hajat setiap hari. 
2) Menangislah... menangis itu normal... berserah diri pada Allah semasa solat itu lebih baik dari berterusan mengingati dan meratapi cinta yang putus di pertengahan.
3) Sambung belajar. Waktu belajar, kita akan jumpa ramai lagi kawan-kawan yang macam-macam ragam. Syok belajar ni...
4) Sibukkan diri dengan kerja. 
5) Cari kawan, elakkan menyendiri. Bila bersendirian, syaitan mudah menghasut kita. 
6) Dekatkan diri dengan program-program keagamaan .
7) Baca al-quran bila sedih. Dengan kebergergantungan terhadap agama dan al-quran serta berdoa sahaja jiwa memperolehi kekuatan. 
8) Bila rindu mencengkam jiwa, letakkan tapak tangan di dada, bacalah surah al-Fatihah sebanyak yang dapat. Inshaa Allah boleh lena dengan nyenyak.


Ramai yang berjaya menghadapi kekecewaan melalui CARA HADAPI PUTUS CINTA ini. Usah biarkan diri dibayangi kisah silam yang kelam dan suram. Moga anda yang sedang kecewa terubat dengan sedikit panduan dan santapan minda dan rohani dari saya Blogger Cikgu ieta. Anda ada pengalaman menghadapi kekecewaan dalam percintaan? Kongsikan CARA HADAPI PUTUS CINTA anda di ruangan komen artikel ini.

7 Tips Buat Duit di Laman Sosial Instagram dan facebook

7 Tips Buat Duit di Laman Sosial Instagram dan facebook. (Peta Google Malaysia)

Tips di laman Sosial Instagram

Meminjam kata² Sifu Ajim Aura Pakar Instagram SeMalaysia. Cikgu patrikan dan kongsikan di Instagram Cikgu ieta .

7 Tips Buat Duit di Laman Sosial Instagram dan facebook

Pengalaman sepanjang 28 tahun di dunia perniagaan Online ni, Cikgu nak kongsi 7 Tips buat duit di laman Sosial yang simple.

1) Komen yang murni-murni.
Sifu Ajim Aura selalu pesan. Komen tu sesuaikanlah dengan posting pemilik Instagram tu berposting. Usah posting cerita sedih anda komen ucap Tahniah atau beri emoji happy pula.

2) Jangan mengemis iklan.
Kata Sifu Ajim yang maksudnya komen tu janganlah asyik memanjang je promosi iklan bisnes. Tak penat-penat beriklan di Instagram sendiri, beriklan lagi di Instagram orang lain pula. Dulu-dulu Cikgu ieta suka block je jenis begini. Tapi sekarang kalau kerap sangat, Cikgu report spam je terus. 😁

3) Jangan kedekut memberi.
Usahlah kedekut sangat dari memberi. Asyik beriklan je kan, apa kata kongsi juga Ilmu yang anda ada. Kan lebih bermanfaat daripada beriklan 24 jam non stop. Dapat pahala tau jika orang lain share atau amalkannya.

4) Sebarkan Perkongsian orang lain.
Anda kongsi sebenarnya tu, anda Bantu sesama peniaga atau kawan yang baru nak naik tau. Pasti mereka tersenyum lihat "Eh ada juga yang sudi kongsikan posting Instagram aku". Jangan kongsi posting tidak patuh syariah tau. Berdosa kita.

5) Jangan kedekut Like.
Nampak lalu, like la. Support semua yang lalu. Bukan susah pun. Mesti kawan happy. Jangan like gambar tidak menutup aurat dan berunsur maksiat apatahlagi pergaulan bebas ya. Mendapat dosa pula kita.

Like dan komen nilah engagement. Cikgu memang dah kurang engagement di mana-mana laman sosial. Lagi-lagi sejak urusan berpindah rumah. Sebab tu like kurang. Dahlah tu, ada laman Sosial selalu kena Shadowban. Dulu kurang sebab sakit sekarang sebab macam-macam sebab. 😁

Sakit Slipped Disc sudah makin berkurangan. Jika sakit pun, sengal sikit-sikit tu, demi anak-anak nak ke sekolah, Cikgu tahankan drive jugalah hantar dan ambil mereka setiap hari 5 kali pergi dan balik. Hari Jumaat 6 kali berulang-alik hantar dan ambil 5 orang anak yang berlainan sekolah dan sesi persekolahan. Fuhh pengalaman ni memang mencabar dalam hidup sejak Cikgu nekad resign dan tumpu sepenuh masa kerja Online. 😁

Perjalanan jem yang panjang setiap kali selama setengah jam memang amat memenatkan. Demi anak-anak Cikgu gagahkan. Tiada daya upaya dan tiada kekuatan melainkan dengan Allah yang Maha Berkuasa. 😁

Kehidupan selepas berhijrah di rumah baru ni lebih baik dan amat selesa. Cuma kekuatan fizikal dan spiritual amat perlu saat suami pergi bekerja. Semua urusan persekolahan Cikgu handle seorang diri.

Tips suri rumah buat duit online, Testimoni Cikgu ieta, Testimoni Blogger, Testimoni Malaysia, Testimoni Kelas Asas Blogging, Terapi Blogging, Terapi Instagram, Super 100k, Lifestyle Blogger, Blogger Malaysia
Testimoni salah satu kerja online yang Cikgu ieta buat. Mengajar Kelas Asas Blog secara Online di Telegram. Customer Cikgu jumpa di Enjin carian Google. Alhamdulillah.

Sebagai Ibu dan isteri, juga suri rumah sepenuh masa yang Blogger merupakan kerjaya sepenuh masa bermula tarikh Cikgu resign 14/9/2017, Cikgu memang kena kuat demi anak-anak. Kekuatan Cikgu adalah anak-anak dan Suami tercinta. ❤️

Cikgu diberi kelebihan dan idea untuk mengajar. Sebenarnya ia amat bermanfaat sekarang ni. Jadi mana-mana suri rumah tangga yang masih rasa rendah diri dan down, meh cuba Tips ni.

2 Tips suri rumah buat duit online. (Peta Google Malaysia).

1) Cungkil kepakaran diri sendiri.
Carilah kepakaran, apa kita pandai dan minat. Cuba kembangkan. 

2) Mengajar dan berkongsi kepada orang lain.
Mulakan dengan berkongsi secara Percuma di laman sosial anda. In Shaa Allah akan menjadi duit. Rezeki tidak pernah salah alamat. Cuma lambat dan cepat. Harus bersabar. 😊

Moga 7 Tips Buat Duit di Laman Sosial Instagram dan facebook bermanfaat untuk anda semua yang masih lagi blur bagaimana nak buat duit melalui laman sosial anda.

NAK DAGU RUNCING LEPAS BUAT FACIAL ALA BOTOX? Klik gambar.



🍃 Hidupkan memberi walau hatimu disakiti. 🍃

Salam sayang 😍
@ietamatsaad Personal
@cikguieta Percuma Tips Kehidupan, Panduan Blogging dan Laman Sosial.
@mindaniaga Percuma Tips Motivasi Nasihat Niaga
@kelasbimbingan Info Kelas, Seminar Dan Kursus.
@supplementBHeaven Solusi Masalah Luaran dan Dalaman Wanita (Dropship Wanted)
@jamsmartcun Supplier Jam Tangan (Dropship Wanted)
@tokeyjamtawaf Suplier Jam Tawaf (Dropship Wanted)
@Ebook SAKA 4.0 Kelas Online milik Sifu Ajim Aura. (Affiliate ID :50)

Blog: Blog ieta
FB profile: Cikgu ieta
FB Page: ieta Mat Sa'ad
Twitter: Kisah Cikgu ieta
Instagram: Cikgu ieta
You Tube: : Cikgu ieta


LIKE DAN KOMEN DI LAMAN SOSIAL

LIKE DAN KOMEN DI LAMAN SOSIAL Taman Tasik Semenyih

 Hasil MenSAKA

Di laman sosial, Like dan komen ni umpama Sales lah na.

Pinjam kata² Biras saya Owner Chocoletto dalam Seminar DAO.

"Jika kita pasanglah banner sekeliling kampung pun, jika Allah tak buka hati-hati manusia tu membeli dari kita, dia takkan beli dari kita". Biras saya menangis semasa berucap tu. 

Masa saya dengar ayat Biras saya ni,  saya menangis. Sebab saya rasa saya ni kerdil sangat-sangat. Sales Chocoletto saya memang laju giler masa tu.

Masa tu saya terfikir...

Saya Blogger kan, jadi pada saya...
"Jika kita sharelah artikel dan apa sahaja sekali pun, jika Allah tak jentik pintu hati manusia untuk follow, like dan komen apa tah lagi membeli produk niaga saya, memang seorang pun tidak akan membeli. Sharelah ke seluruh laman sosial bagai nak rak sekalipun, Allah tak jentik hati-hati mereka, memang takkan like takkan komen. Beli pun takde. Sebab, hati kita semua ni ALLAH yang pegang". Menangis saya tau masa tu.

Laman sosial.
Ada orang dia glamer di fb. Sendu di IG. Ada orang dia glamer di wechat, Sendu di fb glamer di iG. Ada juga orang yang hanya sekadar memerhati. Ada pula, hanya mendoakan dalam hati.

Eh, tapi sendu di iG ada obatnya tau. Hehe

Macam saya, ada student² Sifu Instagram saya memanggil saya Otai. Saya ni dikira ala² Instafamous di sana. Ini bukan kemegahan. Ini satu kemenjadian. Alhamdulillah Sifu Instagram saya berjaya mendidik (Tarbiyyah) saya. Saya ni bukan mudah tau nak dididik. Alhamdulillah juga, redha suami buat saya jadi seperti sekarang ni. Sayang Encik suami KETAT-KETAT... 😘

Alhamdulillah Cikgu ieta sudah sampai ke Silibus Tertinggi, Think Tong Circle. Ilmu bertambah best. 


Pernah satu ketika saya jatuh terduduk dalam bisnes. Saya buat main buat jer. Takde ilmu. Nothing!

Tapi walau saya jatuh, saya tetap bangkit. Saya ikhtiar cari guru merata ceruk saya mencari. Syukur Alhamdulillah saya jumpa Sifu Instagram saya. Beliau banyak DIDIK dan Tarbiyyah saya. Dalam Kelas Sifu Online di Telegram, saya jumpa seorang MENTOR. Beliau juga banyak menyumbang semangat dalam diri saya. 

Dari kejatuhan tu, saya bina balik DIRI saya hinggalah saat ini. Saya masih mampu ada Dropship saya sendiri. Saya mampu berdiri atas kaki saya sendiri. Apa pun, saya masih tetap belajar. Semakin belajar semakin banyak tak tahu rupanya... Subhanallah... Semakin banyak lagi idea Allah beri dalam minda saya ni. Sebab tu saya masih meneruskan Sesi Coachng saya.

Dalam proses mencari yang pakar Di fb dan lain² laman sosial, saya dapat ramai Guru. Yang baik saya pakai. Tak baik tolak tepi. Usah kritik dan compare mana² Guru sebab setiap Guru ada kewibawaan tersendiri.

Dalam proses belajar, jumpa banyaklah pula bisnes yang best²... 😁 itu yang saya ada lebih dari 10 IG. Satu saya dah sub kepada Personal Assistant saya. Saya latih beliau pula untuk berjaya seperti saya. Coaching masih berterusan.

Saya masih berusaha bangkit semula sebenarnya 😁

3,928 friendlist. Tapi Fb saya memang sendu. Engagement saya memang totally out. Mereka ni antara yang hebat. Engagement mereka bagus di fb. Saya dah jenuh dulu bermula difb. Kini saya banyak di IG. Saya tak pasti bila saya akan come back untuk facebook betul. Kadang saya share saya just leave it.

Pada saya,
Biar di fb saya kurang glamour tapi ada ruang di laman sosial lain yang saya mampu menakluki hati semua. Kami bersatu hati walau bisnes kami sama NICHE.

Biar sales sedikit atau berdesap-desup sekali pun tapi saya puas hati sebab saya bina atas ayat dan kreativiti saya sendiri. Nak, TIRUVASI jangan Plagiat. Jangan tak letak sumber. Ini cara saya. Kecuali diizinkan.

Hidup biar jujur. Jangan menipu.

Biar orang pandang lekeh kepada saya sekali pun tapi di satu laman sosial saya miliki KREDIBILITI tersendiri dan punya Nilai Harga Diri. Senyum 2.0 dalam Kelas Online dan Ebook Saka 4.0 banyak buat saya lebih bergantung harap sepenuhnya kepada Allah walaupun kadangkala agak gabra sesekali tu.

JADILAH DIRI SENDIRI.

Jadi, bila kita dapat. 
Kita terus genggam erat
Kita terus buat dan buat
Usah buat sekerat-sekerat

Page saya ada banyak lebih banyak dari Ig saya. Ada yang Abam Mark dah hide sebab kurang posting. Saya memang sejenis manusia yang kurang posting lambat reply dan lambat berkomen. 🙈😢 

Saya ada PORT tersendiri untuk beriklan sampai LEBAM :D. Nak buat semua mana sempat beb... Rumahtangga kena jaga yeh. Hati pasangan hidup mati kena respect. 😍

Oh ye satu lagi, jangan musnahkan persahabatan dengan kerap send iklan.Tapi nak jadi retis, biarkan je ruang komen dikomen apa pun. 😁😂

Instagram Supplement Bheaven dah tak boleh log in sejak handphone rosak hujung Disember 2017. Jadi dengan ilmu Ebook Saka 4.0 dan Kelas Online, saya bina Akaun baru.

Kesimpulannya, nak dapat LIKE DAN KOMEN DI LAMAN SOSIAL anda kena kuatkan hubungan sesama manusia. Dalam bahasa Arab, Hablum Minan Nas. Tapi jangan pula nak dapatkan tu semua, solat dan rumahtangga anda abaikan.

Terima kasih semua sebab buatkan saya bersemangat menulis kembali. 😁

Salam mesra,

Silakan
LIKE | COMMENT | SHARE √


10 AMALAN YANG TERBALIK

Amalan kenduri arwah, 10 AMALAN YANG TERBALIK, Kisah Cikgu, Kisah Cikgu ieta, 10 AMALAN YANG TERBALIK, hadir ke kenduri walimatul urus, menziarah orang mati, tuan rumah panggil untuk diberi makan bukan untuk ia menambah pendapatan, menghadiri majlis pemimpin negara, perbuatan yang terbalik, menjadi tetamu di rumah orang, dituntut dibanyakkan makan dan dihabiskan apa yang dihidang supaya tuan rumah rasa gembira dan tidak membazir, bersolat sunat di masjid, sebaik-baik, Bulan puasa adalah bulan mendidik nafsu, mengerjakan haji, Anjuran berkenduri dalam Islam, ibubapa amat bimbang, bekerja mengejar rezeki Allah tak kira siang malam, isteri kalau nak keluar rumah, dituntut seorang isteri itu berhias untuk suaminya, bukan berhias untuk orang lain, amalan yang terbalik, rumahtangga kurang bahagia, teruja untuk menyebarkankan sms, whatsapp atau emel perkara-perkara yang berbentuk gossip artis dan apa sahaja yang mengaibkan kepada umum, cikgu menerima mesej lucah dari muridnya

Bagus email tentang 10 AMALAN YANG TERBALIK ni. Mungkin boleh dikongsi bersama. Email ini saya dapat daripada sepupu saya yang berada di Singapura pada 21/8/2009. Waktu itu.... saya belum kenal fb, instagram dan pelbagai lagi laman sosial yang lain.

5 SEBAB KENAPA SAYA SUKA BERBLOGGING

5 SEBAB KENAPA SAYA SUKA BERBLOGGING.


Assalamu'alaikum... Entri ini sudah lama di dalam blog ini. Tahun 2013 saya siapkan. Kini saya edit dan paparkan kembali.


Syoknya... berblogging... Kenapa saya suka berblogging atau menjadi seorang bloggerNak tahu ke kenapa? Sebab, macam-macam dapat...

Top post, Jana wang dari Blog, Bagaimana jana wang dari Blog, PANDUAN BLOGGING, TIPS SEO, BLOGWALKING, happykan minda, 5 sebab kenapa  saya suka berblogging, sebab suka berblogging, kenapa saya suka jadi blogger?, best ke jadi blogger?, USAH ASYIK MERUNGUT, BERUSAHALAH!, BLOG SIMPLE JANA WANG DAN CUSTOMER, DAFTAR NIAGA DAN BELI DOMAIN HASIL DUIT BLOGGING
Sumber gambar : Google.
Menulis dan berkata-kata tu memang rutin seorang guru kan...? :D

5 SEBAB SAYA SUKA BERBLOGGING.


  1. Dapat ramai kawan fb dari kalangan rakan blogger. Bila ramai kawan, boleh bertukar-tukar pendapat dan fikiran.
  2. Dapat praktikkan ilmu coding masa belajar di Insitut Cosmopoint (kini KLMU) dahulu.
  3. Dapat blogwalking,  bila blogwalking, pelbagai ilmu baru dapat diperolehi.
  4. Dapat happykan minda. Tahukah anda? Salah satu terapi minda adalah melalui membaca. Saya suka membaca di blog oranglain. Hati-hati... saya akan blogwalking bila-bila sahaja berkesempatan. Mana bloglist ieta? Ada... dalam 1 blog khas tidak terpapar di dalam blog ini.
  5. Dapat duit dari pelbagai sumber. Walau tak banyak tapi, puas hati sebab usaha sendiri. Tanpa perlu suruh klik sana dan sini. Risiko tanggung sendiri....

BLOG SIMPLE JANA WANG DAN CUSTOMER.

Tahukah anda, ramai customer saya datangnya dari blogshop (Dunia Niaga ieta Enterprise) saya yang saya saja suka-suka buat tetapi simple ni? Janji usaha. Saya Blogger dan Usahawan sambilan. Saya hanya mengambil masa 2 jam sahaja dalam sehari untuk update apa sahaja perniagaan saya lakukan samada melalui blogshop simple saya ini atau melalui media-media sosial yang lain. Jadi, tiada masalah bukan?

DAFTAR NIAGA DAN BELI DOMAIN HASIL DUIT BLOGGING.

Tahukah anda? Pendaftaran perniagaan saya dan beli domain dot com juga adalah dari hasil duit kerja-kerja saya di blog ini dan blog Dunia Niaga ieta Enterprise.


USAH ASYIK MERUNGUT, BERUSAHALAH!.

Allahyarhamah emak saya kata 
Kita buat dia, bukan dia buat kita".
Jadi kenapa kita perlu merungut-rungut masalah kewangan jika kita ada kepakaran dalam banyak perkara? Cuba dan jaya sahaja. Usah banyak merungut. Tidak salah jika anda menjadikan saya sebagai contoh untuk anda juga berjaya. Walaupun saya seorang ibu berkerjaya dan malahan beranak lima (5), kerjaya utama saya sebagai penjawat awam tetap menjadi keutamaan saya. Blogger dan Usahawan saya lakukan sambilan sahaja. Saya boleh, anda pasti boleh. Sokongan, keredhaan dan doa dari suami tercinta, ibu bapa, saudara-mara dan adik-beradik, ipar-duai dan rakan-rakan,  merupakan antara kunci kejayaan disamping usaha dan bantuan dari ALLAH yang maha mengetahui hambaNYA.

KESIMPULAN 5 SEBAB KENAPA SAYA SUKA BERBLOGGING.

Begitulah 5 Sebab Kenapa Saya Suka Berblogging walaupun saya ada beberapa Fanpage di facebook, group facebook dan blog yang lain, blog saya yang satu ni tetap menjadi blog utama dan sangat-sangat saya sayangkan blog Kisah Cikgu ieta ni  kerana saya juga sering mendapat rezeki dari berblogging di blog ini. Alhamdulillah... Anda pula, kenapa suka berblogging?

Jom tingkatkan Brand, Sales dan Followers Anda di Instagram. (klik untuk lihat testimoni Cikgu di minisite ini).



    AKTA KOMUNIKASI DAN MULTIMEDIA

    AKTA 588, AKTA KOMUNIKASI DAN MULTIMEDIA 1998

    Penghantaran sebarang komen, permintaan, cadangan ATAU komunikasi lain yang lucah, sumbang, palsu, mengancam ATAU negatif dengan niat untuk menyakiti hati, menganiayai, mengugut ATAU mengganggu orang lain dengan ATAU tanpa mendedahkan identitinya adalah suatu kesalahan boleh didenda tidak melebihi 58 ribu ringgit atau dipenjarakan selama tempoh tidak melebihi 1 tahun ATAU kedua-duanya sekali. HARAP MAKLUM

    Tulis Cadangan atau pertanyaan Di SINI

    Name

    Email *

    Message *