02 March 2015

Tips dan Panduan aktiviti waktu pemanasan global

 Tips dan Panduan aktiviti waktu pemanasan global, Panas sangat cuaca sekarang ni, suhu cuaca kini memang merbahayakan diri, Pemanasan Global, Tips dan Panduan, Isu Semasa, Kisah Cikgu, Kisah Cikgu ieta, Blog ieta, pemanasan sejagat, peningkatan suhu dunia, 3 Faktor pemanasan global, Faktor pemanasan global, punca pemanasan global, Pelepasan karbon dioksida, Perubahan penggunaan tanah, Kesan rumah hijau, karbon dioksida, pembakaran bahan bakar fosil, Isu Semasa Sains Hayat, Pelajar meninggal akibat kepanasan, Bagaimana proses pemanasan global terjadi?, Pelajar mati ketika bermain bola di tengah panas Kisah Cikgu ieta dan isu semasa
Tips dan Panduan aktiviti waktu pemanasan global : Pelajar meninggal akibat kepanasan.

Panas sangat cuaca sekarang ni... Pemanasan global telah berlaku. Kipas syiling pasang 5. 2 kipas duduk setiap darinya pasang 3, pun berbahang. Ini baru panas di dunia. Allahu... Di mahsyar nanti, matahari cuma sejengkal sahaja jaraknya dari kepala kita.

Melihat kepada keratan akhbar bertarikh 28 April 2014 dan terbaru, bertarikh 28 Februari 2015, menyatakan bahawa suhu cuaca kini memang merbahayakan diri. Buat cikgu-cikgu.... Hati-hatilah semua jika buat aktiviti di luar kelas ya.

Apakah dia pemanasan global? (SUMBER)
Pemanasan global atau pemanasan sejagat berkaitan dengan peningkatan suhu dunia. Suhu bumi telah meningkat dua darjah dan kadarnya berbeza mengikut benua dan kawasan tertentu.

3 Faktor pemanasan global  (SUMBER)
Kajian mendapati 98 % punca pemanasan global ialah :
  1. Pelepasan karbon dioksida akibat pembakaran bahan bakar fosil yang telah dilakukan sejak abad ke-18.
  2. Perubahan penggunaan tanah menyumbang 30 peratus pelepasan karbon dioksida. 
  3. Kesan rumah hijau lebih hebat dan iklim dunia akan berubah secara mendadak, tanpa dapat dibendung lagi. 
 
Bagaimana Proses pemanasan Global Terjadi? (SUMBER)
 Tips dan Panduan aktiviti waktu pemanasan global, Panas sangat cuaca sekarang ni, suhu cuaca kini memang merbahayakan diri, Pemanasan Global, Tips dan Panduan, Isu Semasa, Kisah Cikgu, Kisah Cikgu ieta, Blog ieta, pemanasan sejagat, peningkatan suhu dunia, 3 Faktor pemanasan global, Faktor pemanasan global, punca pemanasan global, Pelepasan karbon dioksida, Perubahan penggunaan tanah, Kesan rumah hijau, karbon dioksida, pembakaran bahan bakar fosil, Isu Semasa Sains Hayat, Pelajar meninggal akibat kepanasan, Bagaimana proses pemanasan global terjadi?, Pelajar mati ketika bermain bola di tengah panas Kisah Cikgu ieta dan isu semasa
Tips dan Panduan aktiviti waktu pemanasan global : Bagaimana proses pemanasan global terjadi?
 
 Tips dan Panduan aktiviti waktu pemanasan global:
  1. Pastikan murid-murid kerap minum air masak.
  2. Waktu Pemanasan Global sebegini, Tidak perlulah bersukan terlampau di luar kelas. Nak juga, buatlah aktiviti indoor sahaja. ATAU
  3. KIV dahulu aktiviti luaran ya cikgu2...
  4. Semasa mandi, jirus dari kaki bawa ke atas perlahan-lahan hingga ke kepala.

 Tips dan Panduan aktiviti waktu pemanasan global, Panas sangat cuaca sekarang ni, suhu cuaca kini memang merbahayakan diri, Pemanasan Global, Tips dan Panduan, Isu Semasa, Kisah Cikgu, Kisah Cikgu ieta, Blog ieta, pemanasan sejagat, peningkatan suhu dunia, 3 Faktor pemanasan global, Faktor pemanasan global, punca pemanasan global, Pelepasan karbon dioksida, Perubahan penggunaan tanah, Kesan rumah hijau, karbon dioksida, pembakaran bahan bakar fosil, Isu Semasa Sains Hayat, Pelajar meninggal akibat kepanasan, Bagaimana proses pemanasan global terjadi?, Pelajar mati ketika bermain bola di tengah panas Kisah Cikgu ieta dan isu semasa
Tips dan Panduan aktiviti waktu pemanasan global : Pelajar mati ketika bermain bola di tengah panas.


Tips dan Panduan aktiviti waktu pemanasan global perlu diamalkan supaya tidak menyesal di kemudian hari nanti. Ingatan ini juga buat diri saya sendiri. Menghormati mereka di dalam keratan akhbar di atas, saya blurkan wajah mereka. Cukup ini sahaja Tips dan Panduan aktiviti waktu pemanasan global dari saya. Ada lagi Tips dan panduan? Jika ada, anda boleh kongsikan diruangan komen di bawah ya. Terima kasih...

SUMBER RUJUKAN :
  1. Bagaimana-proses-pemanasan-global terjadi
  2. Pemanasan global
Read More

01 March 2015

Resepi Salad Popcorn Ayam sempoi

Resepi Salad Popcorn Ayam sempoi, resepi, Gerai Roti Canai Razak, Sedec, Bandar Sri Iskandar Perak, Roti canainya memang lembut, Roti canai, Roti Canai sedap, Laksa Penang, Sambal ikan, resepi salad, Whatsapp group adik-beradik, blog, Ayam popcorn, Resepi ayam popcorn, Resepi sempoi, Salad sempoi, simple, Bahan-bahan Salad Popcorn Ayam sempoi, blogger, makan tengahari, menu makan tengahari, Sidec, sedap dimakan begitu sahaja, laksa Penang, Sambal ikan,
Salad Popcorn Ayam sempoi memang sedap ^__^


Resepi Salad Popcorn Ayam sempoi

As salam. Hari ini saya ingin berkongsi resepi lah.... Resepi ini dari adik saya yang ke 5, pemilik Gerai Roti Canai Razak  di Sidec, Bandar Sri Iskandar Perak. Roti canainya memang lembut yang amat dan sedap dimakan begitu sahaja.

Resepi Salad Popcorn Ayam sempoi, resepi, Gerai Roti Canai Razak, Sedec, Bandar Sri Iskandar Perak, Roti canainya memang lembut, Roti canai, Roti Canai sedap, Laksa Penang, Sambal ikan, resepi salad, Whatsapp group adik-beradik, blog, Ayam popcorn, Resepi ayam popcorn, Resepi sempoi, Salad sempoi, simple, Bahan-bahan Salad Popcorn Ayam sempoi, blogger, makan tengahari, menu makan tengahari, Sidec, sedap dimakan begitu sahaja, laksa Penang, Sambal ikan,
 Resepi Salad Popcorn Ayam sempoi resepi isteri tokey kedai ni ^__^
  Mai3... Buat orang Perak. Luar Perak pun boleh mai na... Razak Roti Canai @ Gerai Roti Canai RazakMenu Pelbagai Jenis Roti dengan Harga Berpatutan. Sedap & Lembut. Makan Sekali Pasti Nak Ulang Lagi

Sedikit info tentang Razak Roti Canai @ Gerai Roti Canai Razak. Lokasinya adalah di alamat NO 147 (KIOSK) (KEDAI MAKAN), JLN TRONOH, 32600 SERI ISKANDAR, PERAK. Di kawasan Sidec, anda boleh tanye sahaja 'Razak roti canai' mesti orang tahu. Ini disebabkan student UITM selalu lepak bersarapan di situ dan ia. berhampiran  Klinik 1 Malaysia.

Waktu beroperasi adalah selepas subuh sehingga jam 11.30 pagi. Namun demikian, pada hari Sabtu, Ahad & Cuti Am 10 pagi kebiasaannya cepat habis licin rotinya. Sebarang pertanyaan, boleh private message Ct Aminah Mat Saad.

Oh ya, adik saya ni memang pandai masak tau. Kalau buat laksa Penang dan Sambal ikan... pehhhh... Mavvless, sama rasa seperti masakan arwah emak saya. Jadi memandangkan resepi salad ini telah dikongsikan oleh beliau melalui Whatsapp group adik-beradik kami. Maka dengan murah hatinya beliau izinkan pula saya kongsikan di dalam blog saya ini. 

Salad ni kan pelbagai. Yang ini beliau telah  memasukkan ayam popcorn. Salad ini simple sahaja. Mari lihat apa bahan dan bagaimana caranya.

Resepi Salad Popcorn Ayam sempoi, resepi, Gerai Roti Canai Razak, Sedec, Bandar Sri Iskandar Perak, Roti canainya memang lembut, Roti canai, Roti Canai sedap, Laksa Penang, Sambal ikan, resepi salad, Whatsapp group adik-beradik, blog, Ayam popcorn, Resepi ayam popcorn, Resepi sempoi, Salad sempoi, simple, Bahan-bahan Salad Popcorn Ayam sempoi, blogger, makan tengahari, menu makan tengahari, Sidec, sedap dimakan begitu sahaja, laksa Penang, Sambal ikan,
Salad Popcorn Ayam sempoi. Popcorn ayam boleh beli di pasaraya atau beli sahaja online. Sumber gambar, Encik google.

Bahan-bahan  Salad Popcorn Ayam sempoi : 
  1. Sayur salad.
  2. Tomato.
  3. Popcorn ayam ayau ayam potong dadu.
  4. Tauhu atau tempe (goreng dahulu ya).
  5. Daging atau sotong (goreng atau rebus).
  6. Mayonis.
  7. Serbuk lada hitam.

Caranya
  1. Potong sayur salad dan Tomato.
  2. Kemudian campurkan isi ayam yang telah dipotong dadu atau popcorn ayam. 
  3. Masukkan tauhu, tempe, daging, atau sotong (mengikut kehendak hati dan citarasa anda sendiri).
  4. Kemudian gaul dengan mayonis yang dah sedia ada dijual dipasaran. 
  5. Akhir sekali, taburkan serbuk lada hitam garam dan gula secukup rasa.
Ayat Resepi Salad Popcorn Ayam sempoi yang adik saya whatsapp sikit dan sempoi sahaja. Tapi sebab saya ni kan blogger, maka jadi kebiasaanlah saya memanjangkan ayatnya ha. Bolehlah anda mencuba Resepi Salad Popcorn Ayam sempoi untuk makan tengahari ini ya. Selamat mencuba... ^__^
Read More

28 February 2015

Top Komen Blog Februari 2015

Penghargaan, Top Komen Blog Februari 2015, Pengomen tegar blog Kisah Cikgu ieta, blogger, URGENT, Terima kasih Wan dan Eyfa, blog Kisah Cikgu ieta, tanda penghargaan,

Top Komen Blog Februari 2015

Untuk bulan Februari, Pengomen tegar blog Kisah Cikgu ieta jatuh kepada... blogger Mohd Ridzwan Abdullah dengan jumlah komen sebanyak 5 kali komen sepanjang bulan ini. Manakala bulan Januari jatuh kepada blogger Eyfa Writer pula, sebanyak 6 kali komen. 

Untuk kali ini, saya memilih 3 blogger terbanyak komen sahaja. Berkebetulan, bulan Januari Eyfa adalah pengomen tegar blog ini dengan komen sebanyak 6 kali. Disebabkan saya sibuk urusan praktikum dan kerja-kerja di sekolah yang semuanya URGENT belaka, saya tidak sempat membuat entrinya. Maka kali ini saya rangkumkan sekali. Terima kasih Wan dan Eyfa ya.

Tak lupa juga buat blogger Hani Fadhlina Abdul Rahman yang sudi meninggalkan jejak beliau di ruang komen entri sebanyak tiga kali bagi bulan Februari. Terima kasih ya Hani ^__^

Kepada blogger lelakiMaria Firdz, Sifu Encik TitanEncik FyaFynaSifu Hasrul Hassan dan Encik Nazlee, ribuan terima kasih saya ucapkan atas kesudian kalian meninggalkan jejak diruangan komen entri. Jasa kalian amat-amat saya hargai. Anda boleh klik nama mereka ya untuk ke blog-blog mereka ^__^

Sebagai menghargai dan hadiah kepada Top Komen Blog Februari 2015 di blog Kisah Cikgu ieta yang berkongsi pelbagai informasi dan pengalaman serta panduan dan tips pelbagai ini, ke tiga-tiga blogger Top Komen Blog Februari 2015 tersebut di atas akan saya senaraikan sebagai bloglist saya pada tahun 2015 ini. Buat Wan, Eyfa dan Hani, sila pm saya di facebook nombor handphone mereka untuk hadiah yang lain. Ini tanda penghargaan saya sahaja. Mereka sudah... Anda bila lagi...? ^__^
Read More

22 February 2015

Jangan bergaduh arwah emak pesan...

 #SantaiBlogger, #KelabBloggerBenAshaari, #DenaihatiNetwork, Antara kesan-kesan dan akibat bila bergaduh, PANDUAN HIDUP, Kisah Cikgu ieta, Kisah Cikgu ieta dan isu semasa, Jangan bergaduh arwah emak pesan, Ego tu bertingkek-tingkek, Carik-carik bulu ayam, pepatah, lama-lama bertaut kembali, Air dicencang tak akan putus, permainan siapa punya paling banyak, aku punya, Aku punya lagi banyak, berjuta-juta. Sampai pecah-pecah planet!, balun, Bergaduh dah memang sinonim dengan kami kanak-kanak ribena, Jangan bergaduh, kata pepatah, Terlajak perahu boleh diundur, terlajak kata buruk padahnya, Zaman canggih, saman-menyaman, Semak wall, media sosial, tukang kipas, Kaki bodek, kaki ampu, batu tumbuk giling, seronok pula buat ketupat kan, orang yang sudah dewasa, berakal, Malu weh, Orang Melayu sewajarnya bersatu, maju, mundur, kesan-kesan dan akibat bila bergaduh, Terlajak perahu boleh diundur, terlajak kata buruk padahnya, mengumpat itu lebih dahsyat daripada membunuh,Biar orang buat kita, jangan kita buat orang, Buat solat hajat, tanggungjawab saya, Jangan bergaduh, Kenapa perlunya hashtag, Blogger Underground, perkongsian, hashtag itu penting, Bukan tujuan menumpang glamour, kenapa perlu hashtag, sebab kena hashtag, hashtag, bergaduh, meroyan, mabuk ketum, niat, niat itu penting, tanda blogger ni ramai, Lawakder, blog Kisah Cikgu ieta, like, fanpage, berkumpulan, komuniti, #blogger #blog #KisahCikguieta #Blogieta, #SantaiBlogger, #ahliKelabBloggerBenAshaari, #guru, #rakan #group #DenaihatiNetwork, networking, berjamaah itu adalah berkumpulan maksudnya, maksud berjamaah
Jangan bergaduh arwah emak pesan... Macam budak-budak ni lah jadinya. Malu... 1 dunia nampak tau...

Teringat arwah emak sambil menaip soalan Ujian Prestasi 1 ni. " Jangan bergaduh" arwah emak pesan.

Masa kecil-kecil dahulu, kami adik beradik memang rajin benar bergaduh. Bukannya apa. Arwah adik yang ke tiga tu, kuat benar menyakat kami adik beradik. Yang kecil-kecil pula kuat mengadu. Aku yang sulung pula, memang tak boleh nak beralah. Asyik nak menang sahaja. Cakap aku memang tak boleh siapa-siapa pun bangkang. Maklumlah, aku yang sulung. Ego tu bertingkek-tingkek mengalahkan mangkuk tingkat. Memang arwah emak marahlah. Dah asyik bergaduh sahaja. Padan muka kami... Siapa suruh bergaduh kan? Bila marah, arwah emak cakap begini,
 "Hangpa ni, macam anjing dengan kucing tau dak? Hangpa tak boleh ka dok aman damai lagu orang lain? Silap sikit, marah. Silap sikit bebai. Awat lah hangpa ni ha? Esok kalau aku mati... hangpa tau la lagu mana dok dengan mak tiri".
Bila saya semakin dewasa dah beranak-pinak, baru saya tahu apa yang arwah emak saya maksudkan macam anjing dengan kucing. Cuba anda lihat haiwan spesis anjing dengan kucing tu, bagaimana reaksi mereka jika duduk berdekatan? Ha, nampakkan? Begitulah diibaratkan bila kita ni asyik nak bergaduh sahaja. Arwah emak aku tidaklah menyamakan kami dengan haiwan tersebut. Cuma menyamakan sikap kami adik beradik yang kuat bergaduh. Kami langsung tak marah pun... Sebab kami tahu tu memang salah kami. Orang dulu-dulu memang sedemikian gaya marahnya. Elok sahaja pula kami sekarang ni menjadi manusia :)

Kami adik-beradik enam orang semuanya. Yang ke dua memang senyap. Tak join main atau bergaduh dengan kami berempat yang perempuan dan yang ke tiga kuat menyakat tu. Tapi lama-kelamaan, kami berbaik balik. Alah... Bak pepatah kata...
"Carik-carik bulu ayam, lama-lama bertaut kembali". 
Satu lagi,
"Air dicencang tak akan putus...". 
Bila baik tu kan, memang best sangat. Ingat lagi kami selalu bermain permainan siapa punya paling banyak. Sayalah yang selalu memulakan permainan itu.

Saya : Ha, tu aku punya...
Adik ke 2 : Tak... tu aku punya...
Adik ke 4 : Taklah... tu aku punya...

Saya : Aku punya... Aku punya banyak...
Adik-adik : Aku punya lagi banyak, berjuta-juta. Sampai pecah-pecah planet!

Dah tu, bergaduh balik... Emak di bilik bawah pun menjerit lagi
"Awat yang hingaq sangat tu ha? Aku suruh tidoq awat hanpa tak tidoq-tidoq lagi?? Bergaduh lagi! Bergaduh lagi!. Sat lagi aku balun dengan tali pinggang baghu hangpa tau".
Senyap terus kami dan terus tidur lena. Begitulah kami sewaktu menjadi anak-anak kecil dahulu. Bergaduh dah memang sinonim dengan kami kanak-kanak ribena. Bila dah tua-tua ni kan, teringat balik (eh, tua dah ya?). Ketawa sendirian mengingatkan gelagat dan perangai kami. Sedih pun ada. Kesian arwah emak geram dengan sikap kami tu. Moga arwah emak dan adik ke tiga saya tenang di sana. Aamiin... Ya Robbal 'Alamiin...

Berbalik kepada pesan arwah emak saya itu "Jangan bergaduh". Banyak sebab beliau berpesan sedemikian sebenarnya. Antara kesan-kesan dan akibat bila bergaduh ialah :

1. Bila kita bergaduh kita pasti marah. Bila marah, pelbagai kata-kata kesat yang pasti akan keluar dari mulut kita yang tak ada insurans ni. Bila dah begitu, bak kata pepatah lagi
"Terlajak perahu boleh diundur, terlajak kata buruk padahnya".
Silap-silap haribulan, kata-kata yang terkeluar tu dirakam. Zaman canggih sekarang ni, di print screen siap bagai. Ha... kan susah jika saman-menyaman berlaku?. Satu dunia tahu, yang malu siapa? Kita juga kan? Andai kita orang yang berkaliber tak mengapalah juga, tetapi andai kita orang yang tidak dikenali ramai. Tidak glamourlah senang cakapnya, malu yang dapat. Sedangkan perkara yang digaduhkan itu hanyalah perselisihan pendapat sahaja... Boleh slow talk face to face sahaja... Tak perlulah nak keluar statement, keji mengeji, kata mengata dan burukkan antara satu sama lain... Kan dah macam keanak-anakan tu... Saya membaca pun saya naik meluat... Hari-hari dok nampak benda yang sama sahaja. Kutuk-mengutuk, keji-mengeji, umpat-mengumpat dan perli-memerli.

Ini CONTOH :
"Semak wall. Sorry... Malas nak hadap. Buang terus. Banyak lagi perkara berfaedah boleh buat dari baca entah hape2 yang bagai virus menular ke halqum jiwa. Yang jadi tukang batu api, yang status semua aku buang. Macam budak2... Laman sosial bukan untuk bergaduh hokay... Be matured and pro la... Sebab aku nak yang positif sahaja. Yang negatif memang aku tolak tepi termasuklah yang suka jaga tepi bucu kain aku.
Sekian, harap maklum".
Ada yang terasa dengan status saya ni? Waktu itu, saya membuka fb untuk mencari bahan membuat soalan, saya terbaca ditimeline saya pergaduhan, kebencian, perli-memerli dan umpat-mengumpat yang tidak berkesudahan dan berpanjangan sudah beberapa hari. Ditambah pula dengan rakan-rakan yang menjadi batu api. Waktu itu memang saya rasa menyampah yang amat-amat sangat. Memang semak dan serabut kepala otak dan mata saya yang membacanya. Panjang berjela-jela pula tu. Penghasut dan batu apinya... Ya Allah... Macam mereka perfect sangat. Saya jelak dan saya benci dengan perkara-perkara seperti itu. Serius saya cakap. Saya tidak mahu menjadi pembaca bahan umpatan sedemikian. Langkah terbaik, saya hapuskan nama mereka-mereka itu semua. Aman mata dan hati saya.

 #SantaiBlogger, #KelabBloggerBenAshaari, #DenaihatiNetwork, Antara kesan-kesan dan akibat bila bergaduh, PANDUAN HIDUP, Kisah Cikgu ieta, Kisah Cikgu ieta dan isu semasa, Jangan bergaduh arwah emak pesan, Ego tu bertingkek-tingkek, Carik-carik bulu ayam, pepatah, lama-lama bertaut kembali, Air dicencang tak akan putus, permainan siapa punya paling banyak, aku punya, Aku punya lagi banyak, berjuta-juta. Sampai pecah-pecah planet!, balun, Bergaduh dah memang sinonim dengan kami kanak-kanak ribena, Jangan bergaduh, kata pepatah, Terlajak perahu boleh diundur, terlajak kata buruk padahnya, Zaman canggih, saman-menyaman, Semak wall, media sosial, tukang kipas, Kaki bodek, kaki ampu, batu tumbuk giling, seronok pula buat ketupat kan, orang yang sudah dewasa, berakal, Malu weh, Orang Melayu sewajarnya bersatu, maju, mundur, kesan-kesan dan akibat bila bergaduh, Terlajak perahu boleh diundur, terlajak kata buruk padahnya, mengumpat itu lebih dahsyat daripada membunuh,Biar orang buat kita, jangan kita buat orang, Buat solat hajat, tanggungjawab saya, Jangan bergaduh, Kenapa perlunya hashtag, Blogger Underground, perkongsian, hashtag itu penting, Bukan tujuan menumpang glamour, kenapa perlu hashtag, sebab kena hashtag, hashtag, bergaduh, meroyan, mabuk ketum, niat, niat itu penting, tanda blogger ni ramai, Lawakder, blog Kisah Cikgu ieta, like, fanpage, berkumpulan, komuniti, #blogger #blog #KisahCikguieta #Blogieta, #SantaiBlogger, #ahliKelabBloggerBenAshaari, #guru, #rakan #group #DenaihatiNetwork, networking, berjamaah itu adalah berkumpulan maksudnya, maksud berjamaah
Jangan bergaduh arwah emak pesan... Nak-nak lagi di laman-laman sosial. Malu weh...

Kepada semua yang membaca entri saya ini, manfaatkanlah sebaiknya media sosial yang ada... Gunakan untuk kongsikan perkara-perkara yang berfaedah. Bukan gunakan media sosial untuk membuat kritikan secara terbuka terhadap orang yang tidak sependapat atau orang yang kita benci. Kan itu sudah mengaibkan namanya? Ingat ya, satu (1) aib orang yang kita buka, sepuluh (10) aib kita Allah buka. Tak takut kah siksaan api neraka?

 #SantaiBlogger, #KelabBloggerBenAshaari, Antara kesan-kesan dan akibat bila bergaduh, #DenaihatiNetwork, PANDUAN HIDUP, Kisah Cikgu ieta, Kisah Cikgu ieta dan isu semasa, Jangan bergaduh arwah emak pesan, Ego tu bertingkek-tingkek, Carik-carik bulu ayam, pepatah, lama-lama bertaut kembali, Air dicencang tak akan putus, permainan siapa punya paling banyak, aku punya, Aku punya lagi banyak, berjuta-juta. Sampai pecah-pecah planet!, balun, Bergaduh dah memang sinonim dengan kami kanak-kanak ribena, Jangan bergaduh, kata pepatah, Terlajak perahu boleh diundur, terlajak kata buruk padahnya, Zaman canggih, saman-menyaman, Semak wall, media sosial, tukang kipas, Kaki bodek, kaki ampu, batu tumbuk giling, seronok pula buat ketupat kan, orang yang sudah dewasa, berakal, Malu weh, Orang Melayu sewajarnya bersatu, maju, mundur, kesan-kesan dan akibat bila bergaduh, Terlajak perahu boleh diundur, terlajak kata buruk padahnya, mengumpat itu lebih dahsyat daripada membunuh,Biar orang buat kita, jangan kita buat orang, Buat solat hajat, tanggungjawab saya, Jangan bergaduh, Kenapa perlunya hashtag, Blogger Underground, perkongsian, hashtag itu penting, Bukan tujuan menumpang glamour, kenapa perlu hashtag, sebab kena hashtag, hashtag, bergaduh, meroyan, mabuk ketum, niat, niat itu penting, tanda blogger ni ramai, Lawakder, blog Kisah Cikgu ieta, like, fanpage, berkumpulan, komuniti, #blogger #blog #KisahCikguieta #Blogieta, #SantaiBlogger, #ahliKelabBloggerBenAshaari, #guru, #rakan #group #DenaihatiNetwork, networking, berjamaah itu adalah berkumpulan maksudnya, maksud berjamaah
Jangan bergaduh arwah emak pesan... Tak payahla... jadi batu api, talam dua muka atau pengadu domba...

2. Bila bergaduh, ada pula yang tukang kipas. Kaki bodek, kaki ampu dan batu tumbuk giling berapi-api mengeruhkan lagi dan mengapi-apikan lagi keadaan. Macam seronok pula buat ketupat kan... Mengumpat style baru. Mengumpat beramai-ramai di laman sosial yang ada. Tidak terfikirkah ramai yang membaca? Tidak terfikirkah mengumpat itu lebih dahsyat daripada membunuh? Siap perli-perli, keji-mengeji orang yang dibenci itu. Nak-nak lagi yang buat ni, orang yang sudah dewasa dan berakal. Malu weh... Orang Melayu sewajarnya bersatu... Bukan bergaduh seperti anak-anak macam saya dahulu diwaktu kecil-kecil... Kita sekarang sudah maju. Bukan zaman mundur lagi... Buanglah ego tu... Tolak ke tepi... Bermaaf-maafan sudahlah... Nak minta maaf bukan main minta maaf dilaman-laman sosial... sebaiknya, private message atau face to face... Tak berani jumpa seorang diri? Bawalah teman... Teman di laman sosial yang rajin komen berapi-api tu pun kan ada... Ajak mereka. Berdamai... Habis cerita.

 #SantaiBlogger, #KelabBloggerBenAshaari, #DenaihatiNetwork, Antara kesan-kesan dan akibat bila bergaduh, PANDUAN HIDUP, Kisah Cikgu ieta, Kisah Cikgu ieta dan isu semasa, Jangan bergaduh arwah emak pesan, Ego tu bertingkek-tingkek, Carik-carik bulu ayam, pepatah, lama-lama bertaut kembali, Air dicencang tak akan putus, permainan siapa punya paling banyak, aku punya, Aku punya lagi banyak, berjuta-juta. Sampai pecah-pecah planet!, balun, Bergaduh dah memang sinonim dengan kami kanak-kanak ribena, Jangan bergaduh, kata pepatah, Terlajak perahu boleh diundur, terlajak kata buruk padahnya, Zaman canggih, saman-menyaman, Semak wall, media sosial, tukang kipas, Kaki bodek, kaki ampu, batu tumbuk giling, seronok pula buat ketupat kan, orang yang sudah dewasa, berakal, Malu weh, Orang Melayu sewajarnya bersatu, maju, mundur, kesan-kesan dan akibat bila bergaduh, Terlajak perahu boleh diundur, terlajak kata buruk padahnya, mengumpat itu lebih dahsyat daripada membunuh,Biar orang buat kita, jangan kita buat orang, Buat solat hajat, tanggungjawab saya, Jangan bergaduh, Kenapa perlunya hashtag, Blogger Underground, perkongsian, hashtag itu penting, Bukan tujuan menumpang glamour, kenapa perlu hashtag, sebab kena hashtag, hashtag, bergaduh, meroyan, mabuk ketum, niat, niat itu penting, tanda blogger ni ramai, Lawakder, blog Kisah Cikgu ieta, like, fanpage, berkumpulan, komuniti, #blogger #blog #KisahCikguieta #Blogieta, #SantaiBlogger, #ahliKelabBloggerBenAshaari, #guru, #rakan #group #DenaihatiNetwork, networking, berjamaah itu adalah berkumpulan maksudnya, maksud berjamaah
Jangan bergaduh arwah emak pesan... Bergaduh lawan mata tak mengapa, jangan bergaduh macam orang tak cerdik akal, meroyan sini sana :)
Sedikit perkongsian, pengalaman saya pernah beberapa orang blogger mencari pasal dengan saya di alam maya ini, buat saya lebih berhati-hati. Saya jadikan itu semua sebagai panduan dan pedoman sepanjang hayat saya. Bukan tidak pernah blogger menipu saya dalam hal GA bercakap serupa keling pun berkaitan GA juga, auta saya dalam GA, ada yang siap buat entri blog memburukkan hasil kerja saya lagi berkaitan GA dan juga yang memburuk-burukkan saya di facebooknya. Pernah orang yang rapat dengan saya fitnah saya dan menghina saya difacebooknya, pun saya pernah. Dianiaya, difitnah oleh rakan sekerja. Pernah... Bukan tidak pernah saya lalui semua itu... Masa tu arwah emak saya ada lagi. Arwah emak dan adik-beradik serta suami sayalah penyejuk hati saya ni. Ingat lagi arwah emak saya nasihat saya,
"Sabar nak, Biar orang buat kita, jangan kita buat orang... Buat solat hajat. Tapi jangan pulak hang meghiyan (meroyan) macam orang mabuk ketum tak tentu hala kat facebook tu... Nanti hang yang malu sendiri..."
Masa difitnah, macam nak bunuh diri pun ada. Syukurlah Allah bagi hidayah dalam diri saya ni. Ramai sahabat yang memberi semangat buat saya. Ha... pentingnya sahabat di waktu ini. Nasihat kita, bukannya lagi mengapi-apikan dan mengadu-domba kita. (Kisah ini tidak bertujuan meluah perasaan. Sekadar membuat contoh diri supaya diambil pedoman oleh pembaca. Harap maklum.)

3.  Bila bergaduh, emosi pasti terganggu. Silap-silap haribulan, anak-anak dan suami atau isteri dan keluarga menjadi mangsa pula di rumah. Kesian mereka kan? Lagi parah, ramai kawan yang memuja terus bertukar menjadi benci. Rugi diri sendiri. Yang ramai dok bertenggek jadi batu api buat apa? Banyak sangatkah pahala kita untuk diberikan kepada orang yang kita dok umpat secara beramai-ramai di laman sosial tu? Kuat sangatkah pula kita untuk menanggung dosanya jika pahala kita telah kehabisan diberi kepada orang yang kita perli-perli tu? Sudah cukupkah amalan kita sehingga pahala kita berlambak-lambak untuk diberikan kepada orang yang diumpat? Kita tidak selamanya hidup ya. Kita akan mati... Larat nak bawa dosa orang yang kita umpat?

Maaflah, saya bukan nak membodek sesiapa pun. Dengan terbitnya entri ini, saya tidak dapat apa-apa pun... Mungkin ramai lagi yang akan unfriend, unlike dan unfollow blog dan mana-mana lagi laman-laman sosial yang saya ada. Ini sudah pun berlaku. Cumanya... saya selaku insan yang bergelar guru, terjebak pula ke dalam dunia maya merasakan tanggungjawab saya mengingati sesiapa pun. Hatta di dalam kelas saya sendiri, perkara yang sama tetap saya ingatkan "Jangan bergaduh". Sebab telah lama saya perhatikan perkara ini.

Sekadar contoh, hanya kerana hashtag pun dah nak jadi isu. Dah kenapa? Dengkikah? Atau mengganggu-gugat jiwakah sehingga tidak boleh melihat hashtag-hashtag tertentu? Tak puas hati, sila berdepan dengan orang yang tidak puas hati la. Jangan serbu diruang komen orang lain tanpa berhelmet. Wa imma di facebook mahupun di mana-mana sahaja laman sosial. Tahukan anda, perkara sedemikian sebenarnya menampakkan kedunguan anda sendiri. Rakan-rakan saya ramai dari kalangan orang di Jabatan dan pelbagai jawatan dari peringkat atas hingga ke peringkat bawahan. Kadangkala mereka bertanya saya "Apa sudah jadi dengan dunia maya anda?". Saya malu... Anda tidak merasa malukah dengan perlakuan anda itu? Seriously, macam budak-budak.

Kenapa perlunya hashtag
Walaupun adakala saya suka menjadi Blogger Underground, ada perkongsian saya yang saya share tanpa meletak hashtag. Namun, penggunaan hashtag itu penting bilamana untuk tujuan seperti berikut :
1. Berkomuniti, bermasyarakat.
2. Supaya blog lebih dikenali ramai. 
3. Peluang untuk orang baca apa yang kita tulis lebih banyak. 
4. Merebut peluang berkongsi ilmu atau apa sahaja dengan menggunakan hashtag

Bukan tujuan menumpang glamour mana-mana pihak ya seperti yang pernah ditohmah oleh beberapa orang kepada saya. Niat itu penting... bila berkongsi ke mana-mana laman sosial yang ada, niatkanlah menyeru, mengajak (dakwah) atau berkongsi apa sahaja yang ingin disampaikan hatta hal berkaitan duit. Zaman sekarang, duit bukanlah segala-galanya tetapi, segala-galanya memerlukan duit. Sebab itu untuk beriklan di dalam blog dan hendakkan ilmu, anda perlu laburkan duit. Faham tu? Tidak faham, bawa-bawa fahamkan. Terpulang pada pendapat masing-masing... Mari kita positifkan minda kita.

Tahukah anda, dengan hashtag, rezki saya perolehi lebih banyak dari pelbagai sudut dan segi. Bukan saya mahu menumpang mana-mana populariti atas mereka yang sudah ternyata hebat. Cuma saya sukakan komuniti dan sebagai ini juga sebagai tanda blogger ni, ramai... Dah alang-alang nak berhashtag... apa salahnya hashtag sekali nama-nama networking yang ada... Tak salah pun... Yang menjadi salah ialah bak kata blogger Nyna Nieyna,  
"Tak salah .. tapi penyakit hati seseorang tu yang salah membuatkan org yg berpenyakit tu tak de perasaan bersalah".
Sedih ke hilang follower atau likers? Tak sedih langsung... Sememangnya saya memang rasa nak tergelak bila segelintir orang unfriend, unlike dan unfollow hanya kerana hashtag. Lawakder...

Bukan kerja nak menghalau;
Tak suka sila tinggalkan,
Pergi tidak dihalau;
Datang kalu amat dialu-alukan.

Dalam hidup eloklah berkumpulan;
Untuk meriahkan komuniti blogger,
Jika hidup berhala tujuan,
Meriahlah hidup blogger...
Saya #blogger #blog #KisahCikguieta (#Blogieta). Saya juga seorang yang #SantaiBlogger, #ahliKelabBloggerBenAshaari yang tidak aktif join even disebabkan komitmen saya terhadap kerjaya saya seorang #guru, #rakan #group #DenaihatiNetwork dan banyak lagi networking yang tidak perlulah saya ceritakan dengan panjang lebarnya di sini kerana entri ni pun sudah cukup panjang lebar. Saya kenal dan pernah bersemuka dengan owner semua kelab dan network yang saya sebut di atas dan beberapa network yang lain lagi. Seperkara lagi, saya sudah dididik untuk berjamaah dari dahulu lagi. Tahukah anda berjamaah itu adalah berkumpulan maksudnya? So, usah ajak saya jadi katak bawah tempurung jika anda tidak mahu turut berkumpulan seperti orang lain yang suka berkumpulan dan buat kerja berkumpulan. Habis tu yang anda ping (share entri) ke dalam mana-mana group blogger tu bukan berkumpulan kah namanya tu? Buka luas-luas minda tu ya... Usah terlalu jumud dan tertutup pintu hati itu untuk menerima kata-kata saya ini andai anda masih lagi share atau ping entri anda di mana-mana group fb atau mana-mana laman sosial. Menaip dan bercakap, sila guna akal yang panjang. Bukan guna akal yang cetek :D
 
Jangan bergaduh arwah emak pesan... Marilah kita ikut mana yang baik. Contohi mana yang baik. Mana yang tak elok tu... kita buang-buangkanlah jauh... Janganlah hal yang sebesar hama, dek sebab nafsu yang dihasut oleh syaitan tu kita ikut sangat hingga memecah-belahkan mana-mana komuniti yang ada. Baik komuniti blogger mahupun komuniti di dalam kekeluargaan juga ditempat kerja. ikutlah molek-molek nasihat Jangan bergaduh arwah emak pesan ini. Akhir sekali, terima kasih kepada semua yang sudi like fanpage dan blog Kisah Cikgu ieta ini. Kepada yang telah sudi unlike dan unfollow blog saya, juga saya ucapkan ribuan terima kasih... Jasa kalian amat-amat saya hargai kerana turut memeriahkan dunia maya saya. Terima kasih dan Maaf zahir batin jika entri saya ini membuat anda tersentak atau apa sahaja rasa...
Read More

20 February 2015

Fishball plasma darah haiwan

Fishball plasma darah haiwan.


Kisah Cikgu ieta dan isu semasa, Fishball plasma darah haiwan, Planeterium Negara, Muzium Polis, JAKIM sedang melakukan siasatan tentang fishball plasma berdarah haiwan, keraguan, belajar, hadis nabi perkara yang meragukan, Tinggalkan apa yang meragukanmu kepada apa yang tidak meragukanmu, fishball, fishball buatan muslim, Tepung Magik, mforum.cari.com, Plasma darah haiwan, panduan untuk mendapat doa yang makbul, makanlah makanan yang baik (lagi halal), bebola ayam keluaran AzZain, Bebola sotong Ramly, bebola daging keluaran Ramly
Sedap ni... Keluaran bumiputra muslim...

Balik dari Planeterium Negara dan Muzium Polis bersama anak-anak dan suami petang tadi, saya terbaca keratan akhbar Star bertarikh 14 Februari 2014 dari whatsapp tentang fishball plasma darah haiwan. Plasma darah haiwan ditambah di dalam ramuan untuk mencantikkan dan mengenyalkan fishball tersebut. Haish... Macam-macam...

Kisah Cikgu ieta dan isu semasa, Fishball plasma darah haiwan, Planeterium Negara, Muzium Polis, JAKIM sedang melakukan siasatan tentang fishball plasma berdarah haiwan, keraguan, belajar, hadis nabi perkara yang meragukan, Tinggalkan apa yang meragukanmu kepada apa yang tidak meragukanmu, fishball, fishball buatan muslim, Tepung Magik, mforum.cari.com, Plasma darah haiwan, panduan untuk mendapat doa yang makbul, makanlah makanan yang baik (lagi halal), bebola ayam keluaran AzZain, Bebola sotong Ramly, bebola daging keluaran Ramly

Saya sudah lama mendengar tentang fishball diragui dari suami saya sewaktu saya ke AEON (Jusco) untuk membeli keperluan dapur. Sewaktu ingin mengambil fishball, suami saya memberitahu JAKIM sedang melakukan siasatan tentang fishball.

"Tapi kalau ayang yakin, belilah". kata suami.

Memang tak belilah.... Bila sudah keraguan munghantui diri, terus terbantut saya untuk membelinya. Lebih-lebih lagi dahulu saya pernah belajar dari seorang ustaz tentang hadis nabi perkara yang meragukan. Bunyinya begini,

عَنْ أَبِـيْ مُحَمَّدٍ الْحَسَنِ بْنِ عَلِيِّ بْنِ أَبِيْ طَالِبٍ، سِبْطِ رَسُوْلِ اللهِ وَرَيْحَانَتِهِ قَالَ : حَفِظْتُ مِنْ رَسُوْلِ اللهِ :(( دَعْ مَا يَرِيْبُكَ إِلَى مَا لاَ يَرِيْبُكَ)). رَوَاهُ التِّرْمِذِيُّ وَالنَّسَائِيُّ، وَقَالَ التِّرْمِذِيُّ : حَدِيْثٌ حَسَنٌ صَحِيْحٌ
Bermaksud :

Dari Abu Muhammad al-Hasan bin ‘Ali bin Abi Thalib, cucu Rasulullah Shallallahu 'alaihi wa sallam dan kesayangannya Radhiyallahu 'anhuma, ia berkata : 

“Aku telah hafal dari Rasulullah Shallallahu 'alaihi wa sallam : ‘Tinggalkan apa yang meragukanmu kepada apa yang tidak meragukanmu’.” riwayatkan oleh at-Tirmidzi dan an-Nasa'i. At-Tirmidzi berkata, “Hadits hasan shahîh] Sumber.

Sejak mengetahui berita fishball plasma darah haiwan itu, keinginan membeli fishball pun hilang sudah. Tak berani sudah. Rasa geli tekak ni. Sama seperti kes Cadburry dahulu. Berilah percuma sekalipun, memang tak tertelan dek tekak ini walaupun JAKIM sudah menghalalkan coklat itu. Tak boleh telan... Nak buat macamana... Penyelesaiannya, carilah coklat lain. Berlambak dipasaran. Kan...? Tetapi memang teruk betul bahan-bahan makanan sekarang ini. Banyak yang diragui... Contoh seperti fishball inilah. Walhal kita dah lama pun makan fishball. Dah bertahun-tahun kita memakannya. Samada bersama Yong Tau Fu yang selalu dibeli di pasar malam atau saya goreng bersama Tepung Magik, pun sedap... Tup-tup, timbul pula isu sebegini. Terus hilang juga selera nak makan Yong Tau Fu. Air rebusan bahan-bahannya kan bercampur... huhu... Makanlah benda lain...

Kisah Cikgu ieta dan isu semasa, Fishball plasma darah haiwan, Planeterium Negara, Muzium Polis, JAKIM sedang melakukan siasatan tentang fishball plasma berdarah haiwan, keraguan, belajar, hadis nabi perkara yang meragukan, Tinggalkan apa yang meragukanmu kepada apa yang tidak meragukanmu, fishball, fishball buatan muslim, Tepung Magik, mforum.cari.com, Plasma darah haiwan, panduan untuk mendapat doa yang makbul, makanlah makanan yang baik (lagi halal), bebola ayam keluaran AzZain, Bebola sotong Ramly, bebola daging keluaran Ramly
Pernah makan... Fish Ball dan Fish Cake Tepung Magik...

Saya teringat satu cerita hadis nabi di mana sahabat baginda, Saad Abi Waqas pernah meminta Rasulullah SAW memberinya panduan untuk mendapat doa yang makbul. Menurut Ibnu 'Abbas, Rasulullah SAW bersabda yang maksudnya :


“Wahai Sa’ad, makanlah makanan yang baik (lagi halal) tentu engkau menjadi orang yang makbul doanya. Sesungguhnya seorang yang pernah memasukkan sesuap makanan yang haram ke dalam perutnya, maka tidak akan dikabulkan doanya selama 40 hari. Sesiapa saja yang dagingnya tumbuh daripada makanan yang haram maka nerakalah layak untuknya.” (Hadis riwayat Thabrani). 

Hadis ini amat berkait rapat dengan hadis di atas. Sama-sama kita renungkan dan jagalah apa yang kita makan. Kerana apa yang kita makan, amat mempengaruhi minda dan sikap kita.

Berbalik kepada tajuk, kebiasaan saya, sebelum menerbitkan entri, saya akan mencari dahulu kesahihan berita yang saya baca atau saya dengar. Jadi, sebentar tadi saya cuba mencari sumber yang sahih. Ahha... Jumpa di ruangan forum ini.

KUALA LUMPUR 12 Feb. - Umat Islam dinasihat berhati-hati apabila membeli bebola ikan kerana kebanyakan yang dijual di pasaran mengandungi plasma darah haiwan.
Penolong Pengarah Kanan Bahagian Hub Halal Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim), Mohd. Amri Abdullah berkata, plasma darah haiwan yang digunakan adalah terdiri daripada ayam, lembu dan babi bertujuan mencantikkan serta menambah kualiti bebola ikan supaya lebih kenyal.
“Justeru, orang Islam perlu berhati-hati ketika membeli bebola ikan di pasaran dengan memastikan terdapat sijil halal Jakim pada produk tersebut,” katanya ketika membentangkan kertas kerja bertajuk Pensijilan Halal Jakim: Integriti Menangani Skandal dan Isu-Isu Berkaitan Halal di Malaysia dalam Seminar Industri Halal di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC) di sini hari ini. ~SUMBER~

Berkaitan fishball plasma darah haiwan, sehingga ke hari ini, saya belum terjumpa fishball produk keluaran muslim bagi menggantikan fishball campuran plasma darah haiwan dan fishball campuran lemak babi. Yang ada walaupun harganya agak mahal dan  sukar untuk diperolehi perlu dicari dan juga beli borong secara online atau beli di pasaraya tertentu. Antara yang saya pernah makan dan memang sedap ialah bebola ayam keluaran AzZain. Bebola sotong Ramly dan bebola daging keluaran Ramly juga mudah diperolehi di pasaraya. Persoalan saya, ada tak bumiputra muslim yang buat fishball menggantikan fishball plasma darah haiwan ini?

Sumber : 

Media Islam Salafiyyah Ahlul Sunnah Wal Jama'ah
Read More

18 February 2015

SILENCE DAY OF WEDNESDAY, WORDLESS OF WEDNESDAY, Traffic Light, Lampu Merah, 4 kali, Wordless Of Wednesday #44 : 4 Kali Lampu Hijau Baru Jalan

Wordless Of Wednesday (WOW) merupakan entri khas oleh blogger pada setiap hari Rabu.
Read More

09 February 2015

Haram Mengkhianati Sesama Islam


Hadis dan Huraian, Haram Mengkhianati Sesama Islam, Huraian Hadis, Haram bagi orang Islam mengkhianati dan mendustakan orang Islam yang lain, Haram menumpahkan darah sesama Islam, dosa besar, Taqwa, taqwa adalah sifat yang tersemat dihati sanubari, riya’, ‘ujub, Sumber, Kitab Riyadhus Salihin, Ingat ya, Jangan jadi mulut longkang, Pesan Arwah Emak saya, duri dalam daging dan musuh dalam selimut

Haram Mengkhianati Sesama Islam
    
Daripada Abu Hurairah katanya, sabda Rasulullah SAW, 

"Seorang Muslim adalah saudara kepada muslim yang lain, dia tidak harus mengkhianatinya, mendustakan atau mendustainya, tidak juga membiarkannya (tanpa menolong atau melindunginya). Menjadi kewajipan antara orang Islam menjaga kehormatan, harta dan darahnya. Taqwa adalah di sini (sambil mengisyaratkan kedadanya). Sudah cukup seseorang itu untuk dianggap jahat sekiranya dia menghina saudaranya sesama Islam.”

Hadis ini telah diriwayatkan oleh At-Tirmizi. Hadis ini juga adalah hadis Hasan.

Huraian Hadis :

Haram bagi orang Islam mengkhianati dan mendustakan orang Islam yang lain. Menjadi kewajipan orang Islam untuk memelihara dan menjaga maruah dan harta benda orang Islam yang lain. 

Hadis dan Huraian, Haram Mengkhianati Sesama Islam, Huraian Hadis, Haram bagi orang Islam mengkhianati dan mendustakan orang Islam yang lain, Haram menumpahkan darah sesama Islam, dosa besar, Taqwa, taqwa adalah sifat yang tersemat dihati sanubari, riya’, ‘ujub, Sumber, Kitab Riyadhus Salihin, Ingat ya, Jangan jadi mulut longkang, Pesan Arwah Emak saya, duri dalam daging dan musuh dalam selimut

Haram menumpahkan darah sesama Islam

Menghina seorang muslim adalah dosa besar kerana muslim ada penghormatannya di sisi Allah SWT. 

Hadis dan Huraian, Haram Mengkhianati Sesama Islam, Huraian Hadis, Haram bagi orang Islam mengkhianati dan mendustakan orang Islam yang lain, Haram menumpahkan darah sesama Islam, dosa besar, Taqwa, taqwa adalah sifat yang tersemat dihati sanubari, riya’, ‘ujub, Sumber, Kitab Riyadhus Salihin, Ingat ya, Jangan jadi mulut longkang, Pesan Arwah Emak saya, duri dalam daging dan musuh dalam selimut

Taqwa bukan perbuatan yang boleh dilihat atau perkataan yang boleh didengar, taqwa adalah sifat yang tersemat dihati sanubari, jika suatu perbuatan atau perkataan didorong oleh sifat itu maka perbuatan dan perkataan itu adalah dalil taqwa yang tersemat dalam hati, tetapi kadang-kadang perbuatan atau perkataan itu didorong oleh faktor luaran seperti riya’ dan ‘ujub

Sumber : Kitab Riyadhus Salihin. 

Sering terjadi, sikap mencari kesilapan orang lain sehingga memburuk-burukkan seseorang di laman-laman sosial mahupun akhbar dan televisyen berlaku. Walau siapa pun kita, andai menjadi duri dalam daging dan musuh dalam selimut, sikap ini amat terkeji kerana aib dan maruah orang yang disebarkan kadangkala menjadi fitnah yang mampu merosakkan hubungan silatur rahmi. Fitnah itu dilemparkan sesuka hati tanpa memikirkan kesan dikemudian hari. Sikap sebegini, pasti memakan diri sendiri satu hari nanti.

Ingat ya... Jangan jadi mulut longkang... Pesan Arwah Emak saya"Biar orang buat kita tapi kita jangan buat orang... Maafkan sahaja. Tetapi ingat sampai bila- supaya tidak terkena lagi dilain kali."

Haram Mengkhianati Sesama Islam. Tetapi yang haram itulah sering dilakukan oleh segelintir manusia. Sehingga sanggup buat apa sahaja. Haram Mengkhianati Sesama Islam. Kerana Nerakalah tempatnya. Oleh itu, jangan buat ya...
Read More

02 February 2015

Dekorasi sempoi kelas tahun 1 Cikgu ieta

Macam dalam zoo, #KisahCikgu, #KisahCikguieta, #SantaiBlogger, BBM, #KelabBloggerBenAshaari, #DenaihatiNetwork, Kisah Cikgu, Kisah Cikgu ieta, Santai Blogger, Kelab Blogger Ben Ashaari, Denaihati Network, Dekorasi sempoi kelas tahun 1 Cikgu ieta, tarbiyyah hati ini untuk bersabar, Dekorasi sempoi, Dekorasi sempoi kelas tahun 1, Keras tangan, beli dan susun tampalkan sahaja, Jadual waktu dan jadual bertugas, abjad hijaiyyah, waktu relif, ganti guru yang tidak hadir, menanda buku-buku latihan murid, Alat Bantuan Mengajar, ABM, menulis Buku Ringkasan Pengajaran Harian Jabatan, Buku Ringkasan Pengajaran Harian, Ringkasan Pengajaran Harian, RPH, Buku Ringkasan Pengajaran Harian UTM, Praktikum, Konsep ala-ala pagar di tepi pokok, simple, Sudut maklumat sekolah, berkonsepkan taman, subjek Jawi, Tauhid dan Akhlak, soft board, sudut Bahasa Arab, Bahan Bantuan Mengajar, poster sedia ada, sudut Subjek Feqah, hiasan yang simple, Hiasan sempoi, Abjad hijaiyyah, perkataan-perkataan bahasa Arab, Kata-kata Motivasi dan perkataan dari surah-surah pendek, saya sedang Praktikum, hiasan kelas saya hold dahulu, hiasan kelas, hiasan kelas tahun 1, entri satu hari satu malam, tolong menampal, mendidik hati, MR. DIY, DAISO, AEON, JUSCO

Dekorasi sempoi kelas tahun 1 Cikgu ieta ini terhasil setelah mendapat idea spontan dari bahan-bahan yang telah saya beli di MR. DIY dan DAISO, AEON  (JUSCO) khusus untuk kelas saya darjah 1 sesi pagi dan petang. Melukis memang terus terang saya tidak kreatif. Keras tangan saya ni... Jadi saya beli dan susun tampalkan sahaja. Mudah bukan?

Seperti tahun-tahun lalu, saya memang meminta dari Guru Besar, saya hendak memegang kelas darjah satu. Bukan apa... Mahu tarbiyyah hati ini untuk bersabar. Mereka ni comel-comel... Nak marah pun tak sampai hati... Tetapi... Jika 24 jam asyik bertanya perkara yang sama... haaa... memang kena marah jugalah kan... Bukan apa... sekejap-sekejap tanya. Sekejap-sekejap tanya... Tanyanya tu pula benda yang sama. Haish, cikgu pun tak dapat nak tumpu kepada yang lain-lain jika asyik nak menjawab benda yang sama disoal kan...? Inilah sebahagian karenah anak murid kesayangan saya. Sabar sahajalah...

Jom layan cerita saya tentang Dekorasi sempoi kelas tahun 1 Cikgu ieta. Anak-anak saya yang tiga orang sudah bersekolah juga ada tolong menampal tau dekorasi ini ^___^

Macam dalam zoo, MR. DIY, DAISO, AEON, JUSCO, #KisahCikgu, #KisahCikguieta, #SantaiBlogger, BBM, #KelabBloggerBenAshaari, #DenaihatiNetwork, Kisah Cikgu, Kisah Cikgu ieta, Santai Blogger, Kelab Blogger Ben Ashaari, Denaihati Network, Dekorasi sempoi kelas tahun 1 Cikgu ieta, Dekorasi sempoi, Dekorasi sempoi kelas tahun 1, Keras tangan, beli dan susun tampalkan sahaja, Jadual waktu dan jadual bertugas, abjad hijaiyyah, waktu relif, ganti guru yang tidak hadir, menanda buku-buku latihan murid, Alat Bantuan Mengajar, ABM, menulis Buku Ringkasan Pengajaran Harian Jabatan, Buku Ringkasan Pengajaran Harian, Ringkasan Pengajaran Harian, RPH, Buku Ringkasan Pengajaran Harian UTM, Praktikum, Konsep ala-ala pagar di tepi pokok, simple, Sudut maklumat sekolah, berkonsepkan taman, subjek Jawi, Tauhid dan Akhlak, soft board, sudut Bahasa Arab, Bahan Bantuan Mengajar, poster sedia ada, sudut Subjek Feqah, hiasan yang simple, Hiasan sempoi, Abjad hijaiyyah, perkataan-perkataan bahasa Arab, Kata-kata Motivasi dan perkataan dari surah-surah pendek, saya sedang Praktikum, hiasan kelas saya hold dahulu, hiasan kelas, hiasan kelas tahun 1, entri satu hari satu malam, tolong menampal, tarbiyyah hati ini untuk bersabar, mendidik hati
Jadual waktu dan jadual bertugas saya susun begini sahaja di hadapan pintu kelas. Simple... Ingat yang di tengah-tengah bunga nak letak abjad hijaiyyah. Gambar bernama tu saya ambil dari group facebook Tcher Collection.  Macam-macam ada di sana...



Saya tunggu waktu betul-betul free baru boleh mengadap PC dan menaip abjad itu  sebab saya mengajar pagi dan petang, waktu relif perlu ganti guru yang tidak hadir jika perlu atau menanda buku-buku latihan murid. Tetapi waktu free biasanya saya menyiapkan Alat Bantuan Mengajar (ABM) atau menulis Buku Ringkasan Pengajaran Harian (RPH) Jabatan dua (2) atau satu (1) muka surat dan Buku Ringkasan Pengajaran Harian UTM sebanyak lapan (8) muka surat setiap hari. Praktikum sekarang ni... Pensyarah akan datang bila-bila masa sahaja. Jadi bersedia menghadapi sebarang kemungkinan melanda itu lebih baik.


Macam dalam zoo, MR. DIY, DAISO, AEON, JUSCO, #KisahCikgu, #KisahCikguieta, #SantaiBlogger, BBM, #KelabBloggerBenAshaari, #DenaihatiNetwork, Kisah Cikgu, Kisah Cikgu ieta, Santai Blogger, Kelab Blogger Ben Ashaari, Denaihati Network, Dekorasi sempoi kelas tahun 1 Cikgu ieta, Dekorasi sempoi, Dekorasi sempoi kelas tahun 1, Keras tangan, beli dan susun tampalkan sahaja, Jadual waktu dan jadual bertugas, abjad hijaiyyah, waktu relif, ganti guru yang tidak hadir, menanda buku-buku latihan murid, Alat Bantuan Mengajar, ABM, menulis Buku Ringkasan Pengajaran Harian Jabatan, Buku Ringkasan Pengajaran Harian, Ringkasan Pengajaran Harian, RPH, Buku Ringkasan Pengajaran Harian UTM, Praktikum, Konsep ala-ala pagar di tepi pokok, simple, Sudut maklumat sekolah, berkonsepkan taman, subjek Jawi, Tauhid dan Akhlak, soft board, sudut Bahasa Arab, Bahan Bantuan Mengajar, poster sedia ada, sudut Subjek Feqah, hiasan yang simple, Hiasan sempoi, Abjad hijaiyyah, perkataan-perkataan bahasa Arab, Kata-kata Motivasi dan perkataan dari surah-surah pendek, saya sedang Praktikum, hiasan kelas saya hold dahulu, hiasan kelas, hiasan kelas tahun 1, entri satu hari satu malam
Abaikan dinding yang tidak sempat saya catkan itu ya. Konsep ala-ala pagar di tepi pokok yang serangga berterbangan di bawah papan putih. Kiri dan kanan berbunga Ros dan berpelangi. Juga simple...

Macam dalam zoo, MR. DIY, DAISO, AEON, JUSCO, #KisahCikgu, #KisahCikguieta, #SantaiBlogger, BBM, #KelabBloggerBenAshaari, #DenaihatiNetwork, Kisah Cikgu, Kisah Cikgu ieta, Santai Blogger, Kelab Blogger Ben Ashaari, Denaihati Network, Dekorasi sempoi kelas tahun 1 Cikgu ieta, Dekorasi sempoi, Dekorasi sempoi kelas tahun 1, Keras tangan, beli dan susun tampalkan sahaja, Jadual waktu dan jadual bertugas, abjad hijaiyyah, waktu relif, ganti guru yang tidak hadir, menanda buku-buku latihan murid, Alat Bantuan Mengajar, ABM, menulis Buku Ringkasan Pengajaran Harian Jabatan, Buku Ringkasan Pengajaran Harian, Ringkasan Pengajaran Harian, RPH, Buku Ringkasan Pengajaran Harian UTM, Praktikum, Konsep ala-ala pagar di tepi pokok, simple, Sudut maklumat sekolah, berkonsepkan taman, subjek Jawi, Tauhid dan Akhlak, soft board, sudut Bahasa Arab, Bahan Bantuan Mengajar, poster sedia ada, sudut Subjek Feqah, hiasan yang simple, Hiasan sempoi, Abjad hijaiyyah, perkataan-perkataan bahasa Arab, Kata-kata Motivasi dan perkataan dari surah-surah pendek, saya sedang Praktikum, hiasan kelas saya hold dahulu, hiasan kelas, hiasan kelas tahun 1, entri satu hari satu malam, tolong menampal, tarbiyyah hati ini untuk bersabar, mendidik hati,
Sudut maklumat sekolah untuk tampalan memo dari sekolah dan maklumat markah peperiksaan murid-murid saya berkonsepkan taman.

Macam dalam zoo, MR. DIY, DAISO, AEON, JUSCO, BBM, #KisahCikgu, #KisahCikguieta, #SantaiBlogger, #KelabBloggerBenAshaari, #DenaihatiNetwork, Kisah Cikgu, Kisah Cikgu ieta, Santai Blogger, Kelab Blogger Ben Ashaari, Denaihati Network, Dekorasi sempoi kelas tahun 1 Cikgu ieta, Dekorasi sempoi, Dekorasi sempoi kelas tahun 1, Keras tangan, beli dan susun tampalkan sahaja, Jadual waktu dan jadual bertugas, abjad hijaiyyah, waktu relif, ganti guru yang tidak hadir, menanda buku-buku latihan murid, Alat Bantuan Mengajar, ABM, menulis Buku Ringkasan Pengajaran Harian Jabatan, Buku Ringkasan Pengajaran Harian, Ringkasan Pengajaran Harian, RPH, Buku Ringkasan Pengajaran Harian UTM, Praktikum, Konsep ala-ala pagar di tepi pokok, simple, Sudut maklumat sekolah, berkonsepkan taman, subjek Jawi, Tauhid dan Akhlak, soft board, sudut Bahasa Arab, Bahan Bantuan Mengajar, poster sedia ada, sudut Subjek Feqah, hiasan yang simple, Hiasan sempoi, Abjad hijaiyyah, perkataan-perkataan bahasa Arab, Kata-kata Motivasi dan perkataan dari surah-surah pendek, saya sedang Praktikum, hiasan kelas saya hold dahulu, hiasan kelas, hiasan kelas tahun 1, entri satu hari satu malam, tolong menampal, tarbiyyah hati ini untuk bersabar, mendidik hati,
Poster sedia ada untuk sudut subjek Jawi, Tauhid dan Akhlak menghiasi soft board di belakang kiri kelas. 

Macam dalam zoo, MR. DIY, DAISO, AEON, JUSCO, #KisahCikgu, #KisahCikguieta, #SantaiBlogger, #KelabBloggerBenAshaari, #DenaihatiNetwork, Kisah Cikgu, BBM, Kisah Cikgu ieta, Santai Blogger, Kelab Blogger Ben Ashaari, Denaihati Network, Dekorasi sempoi kelas tahun 1 Cikgu ieta, Dekorasi sempoi, Dekorasi sempoi kelas tahun 1, Keras tangan, beli dan susun tampalkan sahaja, Jadual waktu dan jadual bertugas, abjad hijaiyyah, waktu relif, ganti guru yang tidak hadir, menanda buku-buku latihan murid, Alat Bantuan Mengajar, ABM, menulis Buku Ringkasan Pengajaran Harian Jabatan, Buku Ringkasan Pengajaran Harian, Ringkasan Pengajaran Harian, RPH, Buku Ringkasan Pengajaran Harian UTM, Praktikum, Konsep ala-ala pagar di tepi pokok, simple, Sudut maklumat sekolah, berkonsepkan taman, subjek Jawi, Tauhid dan Akhlak, soft board, sudut Bahasa Arab, Bahan Bantuan Mengajar, poster sedia ada, sudut Subjek Feqah, hiasan yang simple, Hiasan sempoi, Abjad hijaiyyah, perkataan-perkataan bahasa Arab, Kata-kata Motivasi dan perkataan dari surah-surah pendek, saya sedang Praktikum, hiasan kelas saya hold dahulu, hiasan kelas, hiasan kelas tahun 1, entri satu hari satu malam, tolong menampal, tarbiyyah hati ini untuk bersabar, mendidik hati,
Hiasan di tengah-tengah soft board bertemakan alam dan hidupan laut juga berpelangi untuk sudut Bahasa Arab dan pelbagai juga hanya ada poster yang sedia ada. 

Bahan Bantuan Mengajar untuk tampal sudah ada saya laminate tetapi tiada masa saya mengguntingnya. Jadi, poster sedia ada ini amat berguna di atas soft board yang telah pihak sekolah sediakan.

Macam dalam zoo, MR. DIY, DAISO, AEON, JUSCO, #KisahCikgu, #KisahCikguieta, #SantaiBlogger, #KelabBloggerBenAshaari, #DenaihatiNetwork, Kisah Cikgu, Kisah Cikgu ieta, Santai Blogger, BBM, Kelab Blogger Ben Ashaari, Denaihati Network, Dekorasi sempoi kelas tahun 1 Cikgu ieta, Dekorasi sempoi, Dekorasi sempoi kelas tahun 1, Keras tangan, beli dan susun tampalkan sahaja, Jadual waktu dan jadual bertugas, abjad hijaiyyah, waktu relif, ganti guru yang tidak hadir, menanda buku-buku latihan murid, Alat Bantuan Mengajar, ABM, menulis Buku Ringkasan Pengajaran Harian Jabatan, Buku Ringkasan Pengajaran Harian, Ringkasan Pengajaran Harian, RPH, Buku Ringkasan Pengajaran Harian UTM, Praktikum, Konsep ala-ala pagar di tepi pokok, simple, Sudut maklumat sekolah, berkonsepkan taman, subjek Jawi, Tauhid dan Akhlak, soft board, sudut Bahasa Arab, Bahan Bantuan Mengajar, poster sedia ada, sudut Subjek Feqah, hiasan yang simple, Hiasan sempoi, Abjad hijaiyyah, perkataan-perkataan bahasa Arab, Kata-kata Motivasi dan perkataan dari surah-surah pendek, saya sedang Praktikum, hiasan kelas saya hold dahulu, hiasan kelas, hiasan kelas tahun 1, entri satu hari satu malam, tolong menampal, tarbiyyah hati ini untuk bersabar, mendidik hati,
Poster sedia ada juga menghiasi soft board di belakang kanan kelas dengan hiasan yang simple untuk sudut Subjek Feqah. Yang di atas soft board, nama-nama 25 orang Nabi. Disebabkan waktu peperiksaan senua BBM akan ditutup, maka saya yang rendang ni tidak sampai nak buka semula kertas putih yang terdahulu telah siap ditampal.

Dekorasi sempoi kelas tahun 1 Cikgu ieta ini adalah untuk kelas saya Darjah 1 sesi pagi dan petang. Ia belum siap sepenuhnya lagi.  Hiasan sempoi sahaja pada soft board di kiri dan kanan kelas bahagian belakang disebabkan bahan tampalan hiasan kehabisan. Insyaa Allah di sekeliling soft board hadapan dan belakang kelas akan saya lekatkan ribbon berwarna. Juga tunggu waktu saya benar-benar free. Yang akan saya tambah ialah Abjad hijaiyyah, perkataan-perkataan bahasa Arab, Kata-kata Motivasi dan perkataan dari surah-surah pendek. Kini saya sedang Praktikum maka, hiasan kelas saya hold dahulu. Fuhh... siap juga saya menaip di handphone saya entri satu hari satu malam ni... Itulah sahaja Dekorasi sempoi kelas tahun 1 Cikgu ieta. Murid-murid saya suka. Macam dalam zoo kata mereka. Apa  pula pendapat anda? 
Read More

"Ya Allah.... Permudahkanlah segala urusanku. Sihat dan cergaskanlah tubuh badanku. Berikan daku kekuatan dan kecekalan hati menghadapi segala dugaan. Cerdikkanlah aqalku. Kuatkanlah hatiku untuk menela'ah pelajaran. Cekalkanlah hatiku semasa menjawab soalan2 peperiksaan. Cemerlangkanlah keputusanku, demi masa hadapanku.... Tempatkan ruh ibuku di kalangan orang2 yang kau Redhai. Sihatkanlah abahku. Sihatkanlah ibu dan ayah mertuaku. Ampunilah segala dosa2 ku, suamiku, seluruh ahli dan kerabatku, termasuk insan2 yang hampir denganku, yang membantuku secara tersembunyi atau yang zahir..... Permudahkanlah segala urusan yang kami lakukan. Ampunilah dosa mereka yg telah menyakiti hati atau mengkhianatiku... Engkaulah yang maha pengampun lagi maha mengetahui..."

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...