CARI APA SAHAJA

Loading...

JANGAN TERTIPU DENGAN PERKATAAN FREE!

JANGAN TERTIPU DENGAN PERKATAAN FREE!
Perkataan Free mengabui mata ramai orang.
Ayat Free mengaburi ramai orang. Berhati-hatilah.
PERKATAAN FREE TARIKAN UTAMA.
Tertarik dengan ayat manis seorang ahli Pemasaran Online di timeline facebooknya, dan nampak ramai yang respond, saya pun respond lah "Ala, dah habis ke ilmu FREE? Saya baru online".

PERJALANAN WEBINAR ONLINE.
Kemudian saya dimasukkan ke dalam fb chatting grup kononnya yang disebutkan sebagai Webinar Life tu.

Dimulai dengan pertanyaan "Siapa boleh beritahu berniaga guna apa?".

Bila saya jawab "Saya Blogger, sudah pastilah saya menggunakan blogshop saya sebagai salah satu medium perniagaan saya, dia kata, "Kita fokus pada fb. Blog tu susah!" Siap cakap pengiklanan di blog lambat dan susah. Huh! Melampau tu...

SUKU MASA SAHAJA DAH DAPAT KESAN.
Hampir suku masa saya dah dapat agak dah. Nak suruh membeli e-book rupanya... Saya layankan sahaja. Saya memang jarang online di facebook, nampak beliau marah dan gertak kononnya akan pilih hanya beberapa orang yang benar-benar berminat sahaja akan dimasukkan ke dalam grup yang lain.

Acah-acah sahaja rupanya... Tak pun. Bertambah orang lagi ada dalam grup facebook webinar life tu. Oh ya, ini merupakan kali ke 3 saya hampir tertipu dengan manusia sebegini. Alhamdulillah sentiasa cepat sedar ^__^

RASA PELIK...
Di situ satu rasa pelik timbul. Kata blog-blognya walaupun tak ramai follower tapi PV sentiasa bertambah. Dah tu, mana yang lambat dan susahnya menggunakan blog?

Satu lagi kepelikan terasa ialah bila beria² cakap nak fokus pada perniagaan di facebook, tup-tup sembang juga tentang blog?

Kata pakar dalam Pemasaran Online, tapi kenapa marah bila saya beritahu saya blogger dan salah satu medium perniagaan saya ialah blog?

BUKAN PEMILIK E-BOOK RUPANYA...
Yang saya ni, mati-matianlah saya ingatkan E-Book itu beliaulah pemiliknya.  Rupanya orang lain yang empunya. Dah, hari-hari pula dapat email dari owner ebook suruh beli e-book kononnya esok 11:59 malam last date harga promo.

Maaflah ya. Itu bukan cara yang Profesional dalam berniaga. Pada saya, itu kaedah menipu.
Ha, ni pun salah satu juga penipuan. Dah diisytiharkan sebagai pemenang, terus padam entri blog. Nak dapat benda FREE ingat mudah ke? Saya semak dulu tau...
PENYELESAIAN : Pada hari ini, 25 Januari 2016, jam 1:00 pagi saya left grup dan block semua yang berkaitan. E-mail, pula saya kategorikan sebagai SPAM (Tak teringat nak screenshoot perbualan daam webinar group sebelum left group).

HIKMAH : Faham dahlah ragam yang kononnya Pakar Pemasaran Online...

KESIMPULAN : Dalam kegawatan ekonomi sekarang ni, tiada 1 pun yang PERCUMA...

HATI SEORANG IBU

HATI SEORANG IBU.
Air Nur Cocoa terdapat di pasar malam. Sedap...
Air Nur Cocoa terdapat di pasar malam. Sedap... Sekadar gambar hiasan
USAI MENGAJAR.
Satu malam usai mengajar mengaji, seorang ibu berjalan di pasar malam. Dalam hatinya mengumam sendirian,

"Apa ya aku nak beli untuk anak-anakku dan suamiku di rumah?".

Sedangkan ditangannya tak punya wang yang banyak untuk membeli sesuatu. Yang ada, hanyalah wang untuk perbelanjaan keesokan hari sahaja.

TEKAK KEHAUSAN.
Tiba-tiba kakinya melencong ke arah penjual air. Mungkin kerana tekaknya yang kehausan yang amat sangat, lalu si ibu itu membeli air Durian Belanda kesukaannya.

Dalam hati, "Kalau beli cup besar, di rumah ramai boleh minum ni".
Lantas si ibu bertanya kepada gadis peniaga air tu,

Adik, kalau cup besar tu berapa ringgit ya dik?". Tanya si ibu sambil melihat wang di dalam dompetnya dan ingatan berlegar kepada anak-anak di rumah yang sering ternanti-nantikan apa ibu bawa balik walau pun sudah makan malam bersama ayah mereka.

"RM2.50 kak" jawab si gadis penjual air.

"Tak pelah dik, bagi akak cup kecil je cukup" kata si ibu.

Di sebelah gerai penjual air, ternampak keropok lekor kegemaran si ibu dan anak-anak di rumah. Lalu dibelinya sebanyak RM3.00 menggunakan wang di dalam sampul wang khas untuk minyak kereta.

Dalam hati si ibu,

"Tak pelah, adalah tu nanti... kat mana-mana rezeki nanti Allah bagi untuk belanja esok lusa".
Pasrah sungguh si ibu.

JAGUNG REBUS JAGUNG BAKAR.
Terlihat di hadapan kedai penjual air, jagung rebus dan jagung bakar.

"Ha, anak-anak suka ni. Belilah. Sekurang-kurangnya, ada sesuatu aku bawa balik untuk anak-anak dan suamiku di rumah" ngumam si ibu dalam hati sendirian lagi sambil menuju ke  gerai penjual jagung.

"Dik, ni berapa ringgit ya dik?" Sambil menunjuk ke arah jagung dalam cawan.

"2 setengah kak". Jawab gadis penjual Jagung tu.

"Yang rebus dan bakar ni berapa pula dik?". Tanya si ibu.

"Yang ni 2 ringgit 50 sen kak. Yang tu pun sama". Jawab gadis penjual jagung.

Tanpa berfikir lagi, si ibu membuat keputusan, "Bagi akak jagung rebus dan jagung bakar dik". Pinta si ibu sambil mencari wang RM5 dari sampul wang minyak keretanya.

"Nah dik, beli ya dik". Akad jual beli si ibu sambil menghirup air Durian Belanda membasahkan tekaknya yang kering seketika.

"Ya Allah, mahalnya... Tapi takpelah, untuk anak-anak dan suami. Esok lusa pasti ada rezeki lain Allah bagi". Ngumam si ibu dalam hati lagi.

Si ibu berjalan balik sambil fikiran ligat memikirkan sesuatu untuk belanja sekolah anak-anaknya yang bersekolah dan demi masa hadapannya.

9/10 REZEKI DARI DUNIA PERNIAGAAN.
Lantas si ibu teringat, "Ha, semalam dan tadi ada customer bank in duit produk niaga. Ha, bolehlah nanti ambil buat belanja sementara nak dapat gaji. Alhamdulillah Ya Allah...".

Menangis dia seketika. Rupanya duit perniagaannya masih ada... Bersyukurlah... Benarlah, 9/10 rezeki adalah dari dunia perniagaan...

Si ibu meneruskan perjalanan balik ke rumah. Dalam perjalanan, minyak kereta diisi di Petronas berhampiran. RM50.00, penuh tangki minyak kereta si ibu.

KELETAH DAN WAJAH COMEL ANAK-ANAK MENGHIBURKAN HATI IBU.
Tiba si ibu di rumah, anak kecil berumur tiga tahun siap menanti dan membukakan grill pintu rumah sambil berkata,

"Bu pe tu Bu?" Sambil menunjuk kepada makanan di tangan si ibu.

Sejuk hati si ibu melihat wajah comel anaknya. Melihat suami tercinta tidur, sambil meletakkan makanan si ibu berkata, "Makanan... makanlah", kata ibu, tanpa bercerita apa-apa dan terus berlalu ke bilik menyimpan beg, bersiap untuk berehat.

Begitulah keletah anak-anak si ibu saban hari. Balik sahaja, pasti anak-anaknya mengintai ditangan si ibu apa yang ibu mereka bawa balik. Dalam hati si ibu,

"Alhamdulillah ku beli sesuatu. Boleh juga anak-anak makan".

Anak-anak si ibu makan dengan penuh kegembiraan walau pun sebenarnya tadi, sudah makan bersama ayah mereka. Di dapur, baki telur masak kicap ada di atas meja.

"Sudah makan rupanya anak-anak dan suamiku. Alhamdulillah...". Berbicara sendirian hati si ibu.

TAHUKAH KITA?
Hati seorang ibu sering tidak terdugakan? ‬Seorang ibu pasti ingatkan keluarganya walau apa jua keadaan. Adakah kita tahu hati ibu kita? Ingatkah kita kepada ibu kita?
Sajak Seorang Wanita Itu...
Seorang Wanita itu...

Usah bersangka buruk menilai orang lain tanpa mengetahui kisah sebenar disebalik tindakan mereka.

Usah bersangka buruk menilai orang lain tanpa mengetahui kisah sebenar disebalik tindakan mereka.
Jangan menilai dari apa yang nampak.
Jangan pantas menghukum sesuatu yang kamu tidak tahu hujung pangkal cerita. ~ Instagram Jom_Dakwah.
TAMBAH KENALAN DI FACEBOOK
Dulu-dulu, saya suka add orang di laman facebook, tak kira siapa pun... Dah berapa lama saya pun dah lupa saya add mereka semua tu. Baru minggu ini, saya perasan ramai yang terima saya sebagai kenalan di facebook.

BUAT LAMAN SOSIAL TANPA MATLAMAT.
Masa tu, saya naif tentang laman² sosial ni. Masa tu, rakan facebook saya ada 800 orang je. Masa tu, saya create facebook tanpa matlamat. Masa tu, saya bukan blogger tegar.

AMALKAN ILMU DARI TIPS BLOGGING.
Sebenarnya waktu itu, saya cuba amalkan salah satu dari ilmu Tips Blogging dari Blogger tip top yang tersohor di dunia, Blogger Ben Ashaari yang yang saya perolehi semasa program Sepetang Bersama Blogger anjuran Denaihati.

KESAN RAMAI KENALAN DI LAMAN SOSIAL.
Kini, hari-hari orang pula add dan ada yang follow saya tapi tak add saya. Pelik rasa. Ada yang saya accept. Ada yang saya reject. Reject sebab nama pelik²-pelik dan saya tak kenal. Cuak sebab ada yang menyamar. Namun, ramai juga dalam rakan facebook saya adalah pelanggan bisnis saya.

MENTERI ITU SAUDARA RAPAT.
Oh ya, sebenarnya saya nak bercerita, ada satu hari tu kan, saya bersembang dengan seorang makcik jiran berhampiran dengan rumah saya. Terbuka kisah Kangkung yang jadi Viral 1 masa dahulu. Rupanya Menteri itu adalah saudara rapat makcik  Yah (bukan nama sebenar).

Dalam hati saya, Alhamdulillah aku tak viralkan lagu 'Kangkung' atau apa sahaja isu Kangkung dahulu. Tidak, buatnya makcik ni atau saudara-maranya terbaca, mesti mereka malu, kecil hati atau mungkin orang lain pula memalukan aku di laman maya pula. Fuhhh lega...

Saya masih setia mendengar makcik Yah berbicara. Kagum saya dengan makcik ni. Banyak ilmu kejiranan dan ilmu PR saya perolehi darinya pada tengahari iti. Bukan sebarangan orang makcik ni... Speaking London perkara biasa sahaja baginya tau. Kebetulan ada seorang lelaki warga luar bertanyakan arah Masjid, saya dengar Makcik Yah menunjuk arah kepada lelaki Mat Saleh tu.

VAPE DAN LUAHAN HATI SEORANG IBU.
Kemudian terbuka pula kisah Vape. Anak makcik Yah, orang kuat Vape berjenama.  Beliaulah orang yang mula-mula meniaga Vape di sebuah negeri yang kini telah diharamkan Vape tu. Hurmm... Saya terdiam seketika.
Anak Makcik ada 5 orang semuanya. Yang bongsu, dia ni pandai mengaji. Kalau mengaji, sedap suaranya kau tau...? Dia belajar Engineer tapi dia buat bisnis. Ko nak tau bisnis apa? Dia buat Vape. Vape ni wap je Ieta. Wangi... Kalau orang masuk rumah makcik, mesti orang hairan. Kenapa wanginya rumah makcik ni...? Ko tahulah kan, sekarang belajar tinggi pun, nak cari kerja bukannya senang... Itu je bisnis dia boleh buat. Makcik bersyukur sangat. Dapatlah sara makcik nak beli ikan, sayur dan macam-macam lagi." Makcik Yah membuka bicara.

Kau tahu Ieta, sebelum Vape diharamkan, makcik mewah. Tiap-tiap bulan banyak duit anak Makcik sorang ni bagi. Seronok Makcik ieta... Ye lah kan, Makcik ni sorang. Pakcik dah lama takde. Anak Makcik ni lah selalu bagi Makcik duit. Makcik sakit lutut. Manalah Makcik senang nak ke sana ke mari lagi nak...". Sambung Makcik Yah lagi.

Kadang-kadang, makcik kesian tengok anak makcik ni.  Makcik pernah tanya dia, ada ke orang nak beli Vape ni nak... Kan dah diharamkan? Anak makcik senyum je. Takpe mak, mak jangan risau, ada... Satu botol RM20. Ko bayangkan kalau 40 botol? Itulah duit dia sara makcik nak...".

Menitik air mata saya mendengar kisah makcik Yah. Mulia sungguh hati anak Makcik Yah tu. Sanggup buat apa sahaja demi emak yang dia sayang seumur hidupnya. Banyak lagi yang Makcik Yah beritahu tapi tak semua saya boleh kongsi di sini kan? Tak pasal pula saya nanti dituduh macam-macam. Nantilah, bila saya dah pencen, saya cerita semuanya.

Bertabahlah... Ini sahaja nasihat yang mampu saya berikan kepada mereka yang mengalami nasib seperti anak Makcik Yah ni.

Untuk menyambung kisah Makcik Yah di atas, saya kongsikan untuk renungan kita bersama. Mari baca kisah dari whatsapp group 'Saya Jutawan Chocoletto', salah satu grup bisnis saya sertai ini, 

KISAH BOS DAN PEMANDU PERIBADINYA.
"Bos saya memandu sebuah kereta mewah setiap hari dan menjadi tugas saya untuk menyapa beliau dan membuka pintu pagar untuknya. Saya bekerja sebagai penjaga di villa mewah beliau. Tapi tak pernah sekali pun beliau membalas sapaan saya setiap hari.

Suatu hari beliau ternampak saya membuka bungkusan sampah di luar villa beliau untuk mencari jikalau ada sisa-sisa makanan. Tetapi seperti biasa beliau langsung tidak memandang pada saya seolah-olah beliau tidak menyaksikan apa-apa.

Keesokan harinya saya melihat sebuah bungkusan di tempat yang sama, tetapi ianya bersih dan makanan di dalamnya dibungkus dengan baik. Ianya masih segar dan makanan yang elok seperti ada orang yang baru membelinya dari pasaraya. Saya tak kisah daripada mana ianya datang, saya segera mengambilnya dan saya sangat gembira pada hari itu.

Setiap hari saya dapati bungkusan makanan di tempat yang sama dengan sayuran yang segar dan semua barang keperluan dapur. Ini menjadi rutin saya setiap hari. Saya menikmati dan berkongsi makanan - makanan ini dengan anak dan isteri saya. 

Saya terfikir siapalah yang cuai sangat ni? Setiap hari tertinggal bungkusan yang penuh dengan makanan segar.

Suatu hari masalah yang sangat besar telah berlaku di villa. Saya diberitahu bahawa boss saya telah meninggal dunia. Ramai orang datang melawat ke villa pada hari itu dan saya tak menjumpai bungkusan makanan pada hari itu, jadi saya rasa mungkin salah seorang tetamu telah mengambil bungkusan itu. Tapi perkara yang sama berulang pada hari ke-2, hari ke-3 dan hari ke-4.

Ianya berterusan sehingga beberapa minggu dan saya mengalami kepayahan untuk menyediakan makanan kepada keluarga saya, jadi saya mengambil keputusan untuk berjumpa dengan isteri bos saya dan meminta untuk menaikkan gaji saya atau saya akan berhenti bekerja sebagai penjaga di villa itu.

Selepas saya memberitahu pada isteri bos saya, beliau terkejut dan bertanya kepada saya kenapa saya tak pernah mengadu tentang gaji sepanjang 2 tahun ini? Dan kenapa tiba - tiba pula sekarang gaji tidak cukup? Saya memberikan beliau pelbagai alasan dan beliau langsung tidak percaya.

Akhirnya saya terpaksa memberitahu cerita sebenar tentang bungkusan makanan itu dan bagaimana ia mencukupkan keperluan harian saya. Beliau kemudian bertanya bilakah ianya terhenti? Saya beritahu beliau ianya terhenti selepas kematian suaminya.

Dan barulah saya sedar bahawa saya tidak menjumpai bungkusan makanan itu sebaik sahaja bos saya meninggal dunia.

Kenapa langsung tidak pernah terlintas di fikiran saya sebelum ini? Sebenarnya bos sayalah yang membekalkan makanan kepada saya setiap hari. Saya rasa mungkin sebab saya tak sangka bahawa seseorang yang tidak pernah membalas sapaan saya sebelum ini rupa - rupanya ialah seorang yang sangat baik hati.

Isterinya mula menangis dan saya memujuk beliau supaya berhenti menangis dan saya betul - betul minta maaf sebab minta dinaikkan gaji, saya tidak sangka bahawa suami puan yang menyediakan makanan pada saya setiap hari. Saya akan kekal menjadi penjaga villa ini dan saya sangat terbesar hati untuk memberi perkhidmatan saya.

Isterinya memberitahu, "Saya menangis kerana saya telah menjumpai orang ketujuh yang suami  saya berikan bungkusan yang berisi penuh makanan. Saya tahu suami saya memberikan kepada 7 orang setiap hari dan saya telah menjumpai 6 orang sebelum ini dan selama ini saya memang mencari orang yang ketujuh. Dan hari ini saya telah menjumpainya. 

Bermula hari itu dan seterusnya, saya mula menerima bungkusan berisi makanan lagi. Kali ini anak lelakinya yang datang ke rumah saya dan memberikannya kepada saya. Tetapi setiap kali saya berterima kasih kepadanya, beliau tidak pernah membalas sapaan saya! 

Sama seperti ayahnya!

Suatu hari, saya katakan pada beliau TERIMA KASIH dengan suara yang agak kuat! Beliau membalas semula kepada saya dan beritahu supaya tidak berkecil hati jika beliau tidak membalasnya kerana beliau mempunyai masalah pendengaran, sama seperti ayah beliau!

Oh! Saya telah banyak bersangka buruk menilai orang lain tanpa mengetahui kisah sebenar disebalik tindakan mereka."

Berbaik - baiklah dalam berurusan dengan orang lain kerana setiap orang mempunyai kepayahan mereka sendiri. Hati - hati, jangan asyik pentingkan diri sendiri. Sebelum anda menilai, ada satu perkara yang anda boleh lakukan iaitu BERTANYA.

Jangan buat kesimpulan sendiri, ianya sangat - sangat tidak bagus. Ia mungkin memberikan kesan buruk kepada kita di kemudian hari. Banyak masalah boleh timbul kerana kita tersalah tanggapan terhadap perkara yang berlaku di sekeliling kita. Jangan menilai sesuatu situasi yang kita kita tidak pernah alami sendiri. Merendah dirilah untuk pelajari sesuatu hikmah. Marilah kita ubah cara menilai terhadap diri kita dan orang lain.

Dua pengajaran daripada cerita ini, jangan terus percaya dan menilai terhadap sesuatu situasi.

KESIMPULAN.
Setiap orang menghadapi kesukaran yang berbeza yang mungkin kita tidak pernah tahu. Jadi, usah bersangka buruk menilai orang lain tanpa mengetahui kisah sebenar disebalik tindakan mereka.

Apa pendapat anda?





Rezeki awal tahun 2016 dari blog.

Rezeki awal tahun 2016 dari blog.
Kelab Blogger Ben Ashaari banyak memberi peluang dan ruang untuk Blogger baru seperti saya.
Saya banyak belajar dari Kelab Blogger Ben Ashaari bagaimana kaedah blogging yang sebenar. Terima kasih Pengasas Kelab, Ben Ashaari yang sudi mendidik saya. Terima kasih ahli-ahli kelab yang juga tidak kedekut ilmu.
Assalamu'alaikum semua. Apa khabar anda semua? Moga anda sihat, kaya raya berjaya. 

REZEKI
Untuk permulaan tahun 2016 ni, saya nak cerita tentang Rezeki. Tujuan saya berkongsi pengalaman ini bukanlah nak berlagak. Tidak... Cuma sekadar memberi semangat kepada yang lain bahawa, rezeki tetap ada walau siapa dan apa pun kerja kita. Begini ceritanya...

REZEKI TIDAK TERJANGKA
Hari ini rezeki tidak terjangka dalam dunia blogging di awal tahun 2016 mula masuk melalui blog ini. Waktu saya ke butik pakaian untuk mengambil tempahan baju seragam esok nak pakai di sekolah, sebelum ke butik saya lalu tepi sebuah kedai. Nampak ada tertulis tentang Urutan. Ingat nak berurut. Saya pun masuklah ke dalam kedai tu. Pemilik kedai minta saya buat appointment. Lalu saya pun hulurkanlah kad bisnis saya kepadanya...

REZEKI MILIK ALLAH.
Rupanya kakak kawan satu sekolah saya... Subhanallah! Kecilnya dunia ini. Banyak perkara yang kami bualkan. Dari hal produk hinggalah kepada perkara berkaitan time management dan banyak lagi. Memang ada chemistry agaknyalah kami ni. Tak sedar, hampir 3 jam kami berbual.

Tak saya sangka, akhirnya beliau ingin beriklan dalam blog Kisah Cikgu ieta ni.... Subhanallah... Terkedu saya. Masa nak balik tadi, kami bersalaman. Pemilik kedai menangis, tidak pasti mengapa. Saya pun nak menangis juga tapi saya tahan sahaja. Sebab saya tak sangka dia nak bayar half payment sebagai pendahuluan pada masa tu juga... 

JADI BLOGGER SERONOK KE TAK?
Saya pernah ditanya,
Jadi Blogger seronok ke tak?"
Jawapan saya, Siapa kata jadi blogger tak seronok? Seronok... Banyak manfaat sudah saya perolehi melalui blog saya ini. Cuma bukan keseronokan yang saya kejar. Saya puas menulis, menyebarkan maklumat, berkongsi pengalaman dan menulis memang sudah menjadi hobi dan minat saya. Jadi, sesiapa yang sudah ada blog, bolehlah memanfaatkan blognya. Menulislah walau hanya sekadar blogger sambilan...
Salah satu medium pengiklanan adalah melalui Pinterest.
Antara contoh entri Blog Kisah Cikgu ieta yang menjadi rujukan utama pelajar PTD untuk menduduki peperiksaannya.

BETULKAN NIAT.

Yang penting, niat kena betul. Kembali kepada apa matlamat menulis blog? Setiap kali berurusan dengan sesiapapun, niat untuk membantu. In Shaa Allah, segala urusan dipermudahkan. Rezeki pun berpanjangan. Sungguh rezeki milik Allah... Memang tidak terduga dan tidak terjangka... Allah maha kaya... Maha Pemurah. Inilah rezeki awal tahun 2016 dari blog saya ni. Berdebar tau perasaan, walaupun blog ini pernah memberi perkhidmatan iklan berbentuk review. Banyak nak kena study semula dan buat research. Bukan boleh main hentam tulis sahaja kan? Pernah alami seperti saya? Sudi-sudi kongsikan di ruangan komen di bawah ya ^__^

"Hidup untuk memberi". Kata Master Sifu Jemaah Bisnis Denaihati, Tn. Hj Amir Denaihati pemilik blog Denaihati.com 

5 Panduan Menyambut Sambutan Maulidur Rasul.

5 Panduan Menyambut Sambutan Maulidur Rasul.
Bagaimana cara merindui nabi?
Salam Maulidur Rasul. Mengingati Rasulullah SAW dan merindui Baginda... Selalulah kita berselawat kepada Nabi kita, Muhammad SAW. Sumber : Fanpage Lembaga Zakat Selangor.
Apa perlu kita buat sempena menyambut Sambutan Maulidur Rasul?
Mari kita amalkan 5 panduan sempena menyambut Maulidur Rasul di bawah ini supaya sempena Hari Sambutan Kelahiran Nabi Muhammad S.A.W lebih bermakna dan mendapat lebih keberkatan.
Panduan Menyambut Sambutan Maulidur Rasul.
1) Banyakkan berselawat kepada Junjungan Mulia, Nabi Muhammad S.A.W. 
Berselawat tak semestinya semasa berarak sahaja dan tak semestinya semasa program Maulidur Rasul sahaja. Di waktu-waktu santai tak buat apa-apa pun boleh berselawat. Besar pahalanya tau...

Contoh selawat nabi sempena kelahiran Baginda Nabi Muhammad S.A.W :

صَلَّى اللهُ عَلَى مُحَمَّد 
صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ 
صَلَّى اللهُ عَلَى مُحَمَّد 
صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ 

يَا نَبِيْ سَلاَمٌ عَلَيْكَ 
يَا رَسُوْل سَلاَمٌ عَلَيْكَ 
يَا حَبِيْبُ سَلاَمٌ عَلَيْكَ
صَلَوَاتُ الله عَلَيْكَ 

أَشْرَقَ الْبَدْرُ عَلَيْنَا 
فَاخْتَفَتْ مِنْهُ الْبُدُوْرُ 
مِثْلَ حُسْنِكَ مَا رَأَيْنَا 
قَطُّ يَا وَجْهَ السُّرُوْرِ 

أَنْتَ شَمْسٌ أَنْتَ بَدْرٌ 
أَنْتَ نُوْرٌ فَوْقَ نُوْرٍ 
أَنْتَ إِكْسِيْرٌ وَغَالِي 
أَنْتَ مِصْبَاحُ الصُّدُوْرِ 

يَا حَبِيْبِيْ يَا مُحَمَّد 
يَا عَرُوْسَ الْخَافِقَيْنِ 
يَا مُؤَيَّدُ يَا مُمَجَّد 
يَا إِمَامَ الْقِبْلَتَيْنِ 

مَنْ رَأَى وَجْهَكَ يَسْعَد 
يَا كَرِيْمَ الْوَالِدَيْنِ 
حَوْضُكَ الصَّافِى الْمُبَرَّد 
وِرْدُنَا يَوْمَ النُّشُوْرِ 

مَا رَأَيْنَا الْعِيْسَ حَنَّتْ 
بِالسُّرَى إِلاَّ إِلَيْكَ 
وَالْغَمَامَةْ قَدْ اَظَلَّتْ 
وَالْمَلاَ صَلُّوْا عَلَيْكَ 

عَالِمُ السِّرِّ وَأَخْفَى 
مُسْتَجِيْبُ الدَّعَوَاتِ 
رَبِّ إرْحَمْنَا جَمِيْعًا 
بِجَمِيْعِ الصَّالِحَاتِ 

وَصَلاَةُ الله عَلَى أَحْمَد 
عَدَّ تَحْرِيْرِ السُّطُوْرِ 
أَحْمَدُ الْهَادِي مُحَمَّد 
صَاحِبُ الْوَجْهِ الْمُنِيْرِ

صَلَّى اللهُ عَلَى مُحَمَّد 
صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ 
صَلَّى اللهُ عَلَى مُحَمَّد 
صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ
Hadith berselawat.
"Sesungguhnya Orang Yang paling dekat denganku pada Hari Qiamat adalah orang yang paling banyak berselawat kepadaku". Hadith An-Nasai dan Ibnu Hibban. Sumber : WhatsApp dari pelanggan Dunia Niaga ieta Enterprise.
2) Berarak dan berselawatlah dalam keadaan menjaga adab dan aurat juga perilaku.
Berarak sambil berselawat bukan sekadar bersepanduk dan berselawat dengan menjerit dengan bangganya mengelilingi kawasan tertentu tetapi selepas itu, bersukaria bertepuk tampar tak kira jantina. Sila jaga batasan aurat dan budi bahasa kita sebagai manusia Muslim. Perempuan, aurat kita bukan sekadar bertudung tetapi lirikan mata dibiarkan menggoda. Jaga ya.

3) Jaga pergaulan.
Perarakan Maulidur Rasul usah dicemari dengan pergaulan bebas tanpa mengenal batasan mahram. Jaga juga tu ya.

4) Buang sifat-sifat mazmumah.
Hadith kewajipan menutup aib saudara Muslim yang lain.
Sesiapa yang menutup aib saudara Muslimnya maka Allah akan menutup aibnya di akhirat. Hadith Riwayat Al-Bukhari dan Muslim.
Antara sifat mazmumah ialah mengumpat a.k.a bergosip. Dah berkumpul pasti ada terpandang kan, kejelikan orang lain? Diam... Istighfar banyak-banyak. Cuba kikis  perasaan nak mengata orang lain.


5) Bantulah mereka yang memerlukan
Itu lebih baik dari membiarkan jiran di sebelah rumah kelaparan sedangkan kita asyik berselawat dan berkumpul demi meraih kejohanan sepanduk hebat, demi meraih kemenangan kumpulan mana berselawat terhebat dan sebagainya lagi.

Moga 5 Panduan Menyambut Sambutan Maulidur Rasul ini bermanfaat buat kita semua. Peringatan juga buat diri saya. Renung-renungkan dan selamat beramal. Maaf Zahir dan Batin... ^__^
Bingkisan hati nurani.
Jika kita berbuat baik, In Shaa Allah akan Allah hadirkan insan² yang baik juga untuk kita. Pelangi itu tidak selalunya indah dan tak secerah meganya karma cakerawala.... Instagram Blogger ieta Mat Sa'ad.
Nota : Kenapa saya kurang blogwalking? Saya blogwalking hanya dari fon yang selalu hang. Bila hang, jadi lembap loading segala. Saya hanya mampu taip dari fon kala lapang dan auto share sahaja. PC masih rosak.
Kenapa saya kurang komen dalam entri blog saya? Seperti sebab di atas dan saya berblogging secara sambilan sahaja. Masa saya lebih kepada kerjaya utama saya sebagai guru. 
Saya juga berniaga. Jadi tumpuan saya lebih kepada kerjaya dan perniagaan sambilan saya. Keutamaan saya yang utama adalah keluarga saya. 
Selamat menyambut Maulidur Rasul. Selamat bercuti semua. Maaf yang singgah blog belum dapat saya berkunjung semula... 
Terima kasih sudi membaca, menimba ilmu atau pengalaman dan sedikit perkongsian dari saya di blog Kisah Cikgu ieta ni. Saya tak hebat mana. Allah lebih hebat.

Menutup Aurat Bukan Sekadar Bertudung

Menutup Aurat Bukan Sekadar Bertudung.
TAZKIRAH, Agama, Aurat, Panduan menutup Aurat, Bagaimana menutup aurat, Wanita, Hal Ehwal Wanita, #MuhasabahSebelumTidur, #ietamatsaad, #kisahcikguieta, #blogietadotcom, #kelabbloggerbenashaari, #ohblogger, #ietainfoline, #bicarailmiahnetwork, #LamanSosialUntukBersilaturrahmi, #LamanSosialUntukBerdakwah, #LamanSosialUntukBerniaga, #BerdakwahItuWajib, #BerniagaItuSunnah, #Muhasabah, Muhasabah SebelumTidur, ieta mat saad, kisah cikgu ieta, blog ieta dot com, kelab blogger benashaari, oh blogger, ieta info line, bicara ilmiah network, Laman Sosial Untuk Bersilaturrahmi, Laman Sosial Untuk Berdakwah, Laman Sosial Untuk Berniaga, Berdakwah Itu Wajib, Berniaga Itu Sunnah, Menutup Aurat Bukan Sekadar Pakai Tudung, Fungsi menutup aurat disalah ertikan, Trend bertudung jadi kebiasaan dan ikutan ramai, Pengertian aurat, Hukum menutup aurat adalah wajib, Ciri pakaian menutup aurat bagi wanita Islam dan syarat menutup aurat,
Perbezaan antara tanpa tutup aurat dan menutup aurat.
Fungsi menutup aurat disalah ertikan.
SATU ketika dulu, ramai mengatakan memakai tudung itu hanyalah sunat muakad atau tidak wajib. Kalau tidak memakai tudung, hanya berdosa kecil. Kononnya sebaik saja mengambil wuduk untuk bersolat lima waktu, secara automatik dosa kita dibasuh dan terhapus.

Apabila bergaul dengan pelbagai bangsa dan agama, kita banyak mendengar dan membaca bagaimana media barat memomokkan kod pakaian wanita Islam yang dikaitkan dengan maruah dan harga diri.

Trend bertudung jadi kebiasaan dan ikutan ramai.
Di satu sudut lain, ada wanita Islam yang bertudung dan menyangkakan mereka sudah menutup aurat, tetapi masih mengenakan seluar jeans yang ketat, kemeja T menampakkan pakaian dalam atau yang hanya layak dipakai oleh adiknya berumur 10 tahun.

Ada juga yang mengenakan tudung, tetapi memakai kain terbelah sehingga menampakkan peha, pakaian terbelah di dada, kemeja T berlengan pendek dan ada kalanya memakai skirt separas betis. Persoalannya apakah ciri pakaian menutup aurat bagi wanita Islam?

Pengertian aurat
Aurat berasal daripada bahasa Arab, ‘Aurah’ yang bererti kurang. Di dalam fiqh, aurat diertikan sebagai bahagian tubuh seseorang yang wajib ditutupi daripada pandangan orang lain. (Wahbah al-Zuhayli (1989), al-Fiqh al-Islami wa Adillatuhu, Damsyik: Dar al-Fikr, halaman 579).

Hukum menutup aurat adalah wajib.
Walaupun ulama berkompromi mengenai had aurat yang perlu ditutup oleh wanita, namun mereka bersepakat mengatakan hukum menutup aurat bagi setiap wanita Muslim yang baligh adalah wajib. Untuk memenuhi syarat menutup aurat, pakaian seseorang wanita mestilah memenuhi syarat berikut :

Ciri pakaian menutup aurat bagi wanita Islam dan syarat menutup aurat.
1. Menutupi had aurat yang sudah ditetapkan.
Jumhur ulama bersepakat mengatakan aurat bagi wanita baligh ialah seluruh tubuhnya kecuali muka dan tapak tangan. Oleh itu, mereka wajib menutup aurat daripada dilihat oleh lelaki ajnabi (bukan mahram).

Allah berfirman yang bermaksud: “Dan hendaklah mereka (wanita) menutup belahan leher bajunya dengan tudung kepala mereka.” (Surah al-Nur, ayat 31).

Firman Allah lagi yang bermaksud: “Wahai Nabi, suruhlah isteri-isterimu dan anak-anak perempuanmu serta perempuan yang beriman, supaya melabuhkan pakaiannya bagi menutup seluruh tubuhnya (ketika mereka keluar); cara yang demikian lebih sesuai untuk mereka dikenal (sebagai perempuan yang baik-baik) maka dengan itu mereka tidak diganggu dan (ingatlah) Allah adalah Maha Pengampun, lagi Maha Mengasihani.” (Surah al-Ahzab, ayat 59).

Ayat itu Allah memerintahkan supaya Nabi Muhammad SAW menyuruh isteri Baginda mengenakan pakaian yang menutup aurat. Suruhan itu juga ditujukan kepada semua wanita beriman.

2. Pakaian yang longgar.
Tujuan utama wanita diwajibkan menutup aurat ialah untuk mengelakkan daripada lelaki ajnabi melihat tubuh badannya dan mengelakkan daripada berlakunya fitnah. Oleh itu, pakaian yang ketat walaupun tebal sudah pasti akan menampakkan bentuk tubuh badan. Wanita yang memakai pakaian ketat walaupun menutupi seluruh tubuh masih belum memenuhi tuntutan menutup aurat seperti dikehendaki syarak.

Syarat ini berdasarkan kepada kata Dahiyyah bin Khalifah al-Kalbi yang bermaksud: “Rasulullah SAW didatangi dengan beberapa helai kain ‘qubtiyyah’ (sejenis kain yang nipis buatan Mesir), lalu Baginda berkata: “Bahagikan kain ini kepada dua, satu daripadanya dibuat baju dan bakinya berikan kepada isterimu.” Apabila aku berpaling untuk beredar Baginda berkata: “Dan suruhlahisterimu meletakkan kain lain di bawahnya (supaya tidak nampak bentuk tubuhnya).”

Menurut Ibn Rusyd, ‘qubtiyyah’ ialah pakaian yang tebal tetapi melekat pada badan kerana ianya ketat dan menampakkan bentuk tubuh pemakainya. Oleh itu, Rasulullah SAW menyuruh Dahiyyah menyuruh isterinya melapik pakaian itu dengan kain lain supaya tidak menampakkan bentuk tubuhnya.

3. Pakaian yang tidak jarang.
Syarak menetapkan pakaian wanita mestilah tidak jarang sehingga menampakkan bentuk tubuh atau warna kulitnya. Aisyah meriwayatkan bahawa saudaranya, Asma, pernah masuk ke rumah Rasulullah SAW dengan berpakaian tipis sehingga nampak kulitnya. Rasulullah SAW berpaling dan mengatakan: “Hai Asma, sesungguhnya seorang perempuan bila sudah datang waktu haid, tidak patut diperlihatkan tubuhnya itu, melainkan ini dan ini sambil ia menunjuk muka dan kedua telapak tangannya.”

Teguran Rasulullah SAW terhadap Asma jelas menunjukkan bahawa pakaian yang jarang tidak memenuhi syarat menutup aurat bagi wanita baligh.

4. Bukan pakaian yang menarik perhatian (pakaian syuhrah).
Apa yang dimaksudkan pakaian untuk bermegah ialah pakaian yang berlainan daripada pakaian orang lain sama ada dari segi warna, fesyen atau potongan sehinggakan menarik perhatian orang lain serta menimbulkan rasa bongkak pada pemakainya.

Ibn Umar meriwayatkan daripada Nabi SAW bahawa Baginda bersabda yang bermaksud: “Barang siapa yang memakai pakaian bermegah-megah maka Allah Taala akan memakaikannya dengan pakaian yang serupa pada hari kiamat kelak kemudian ia akan dijilat api neraka.”

5. Tidak menyerupai pakaian lelaki atau pakaian orang kafir.
Pakaian yang menutup tubuh badan tidak dikira sebagai memenuhi ciri pakaian Islam jika menyerupai pakaian orang kafir. Ia berdasarkan hadis Rasulullah SAW seperti diriwayatkan Ibn Abbas: “Rasulullah melaknat lelaki yang menyerupai wanita dan wanita yang menyerupai lelaki.” Larangan menyerupai pakaian orang bukan Islam ini atas alasan ia boleh menjatuhkan martabat Islam dan penganutnya.

6. Tidak bertabarruj.
Tabarruj dalam bahasa mudah boleh diertikan sebagai bersolek. Ada juga yang mengatakan tabarruj ialah melepaskan tudung kepalanya tetapi tidak mengikat/mengetatka nnya, lalu terlihatlah rantai leher, anting-anting dan lehernya.

Kesimpulan.
Kesimpulannya tabarruj ialah memperlihatkan keelokan, kecantikannya yang sepatutnya wajib ditutup. Larangan ini berdasarkan kepada firman Allah yang bermaksud :
"Dan hendaklah kamu tetap di rumahmu dan janganlah kamu berhias dan bertingkah laku (tabarruj) seperti orang jahiliah dulu (pertama).” (Surah al-Ahzab, ayat 33).

Ayat itu petunjuk kepada isteri Nabi SAW supaya tetap di rumah dan tidak bertabarruj seperti orang jahiliah dulu. Konsep tabarruj jika dilihat dalam kerangka lebih luas meliputi perbuatan wanita mendedahkan aurat, memakai wangian apabila keluar rumah, cara berjalan atau tingkah laku yang menarik perhatian lelaki ajnabi.

Pakaian wanita menutup aurat mestilah memenuhi ciri disebutkan walau di mana mereka berada. Berdasarkan syarat itu juga dapat kita ukur sejauh mana wanita Muslimah sudah menutup aurat atau hanya bertudung saja seperti fenomena di Malaysia apabila ramai bertudung tetapi memakai pakaian tidak menepati syariat. Ia adalah fenomena pemakaian tudung kerana fesyen, ikut-ikutan, paksaan ataupun berdasarkan kejahilan dan bukannya ilmu Islam sebenar.

SUMBER entri Menutup aurat bukan sekadar pakai tudung ini telah disunting oleh saya blogger blog Kisah Cikgu ieta.

Menutup Aurat Bukan Sekadar Bertudung.
Tutuplah aurat... Jagalah batas pergaulan. Hindarilah fitnah.
KATA² INI UMUM TIDAK DITUJUKAN KEPADA SESIAPA... SILA BACA DENGAN TELITI YA...
Tutuplah aurat... Jagalah batas pergaulan. Hindarilah fitnah.
Bila kita telah menutup aurat, segalanya perlu dikawal dan jaga. Terkadang saya rasa berdosa nampak mereka yang mendedahkan aurat, ber selfie bukan untuk ajnabi dan bergambar couple² dalam facebook dan lain² laman sosial lagi.

Hidayah milik Allah.
Apakan daya... Hidayah belum mucul untuk mereka. Cuma saya takut saya disoal di sana nanti.
"Kamu nampak, kenapa kamu tak tegur?".
Saya bukan alim. Saya cuma rasa berdosa melihat mereka sedemikian. Saya pernah mendengar ceramah salah seorang Ustaz di you tube, katanya,
"Jika kamu melihat, like apatah lagi share maka sama kamu juga mendapat saham dosa di atas maksiat dan apa yang kamu lihat, like dan share itu, bilamana apa yang kamu like dan share itu lalu di timeline rakan² fb kamu yang lain".
Saya terkedu... Saya takut... Teringat mimpi seorang rakan dalam koma minta tolong sebab kepanasan rambut dibakar... Sedih tak dapat nak buat apa² sebab kami tak rapat... Moga Allah merahmati beliau di sana. Aamiin...

Jom jaga aurat dan adab kita.
Jom jaga auratdan adab kita, berselfielah berpada² dan jagalah batasan pergaulan. Jangan di sana nanti ada yang mencari saya kata saya tak ingatkan. Maaf jika terguris. Kita hidup akan mati. Jangan mati kita biarkan orang lain membawa dan menanggung dosa kita pula nanti. Silakan share jika nasihat ini bermanfaat. Silakan unfriend atau block jika nasihat ini mengganggu.

Mohon maaf.
Maaf jika ada yang saya unfriend atau unfollow sebab saya tak larat tanggung dosa. Dosa saya pun menggunung... Pahala dan amalan tak banyak... Takut mati tak sempat bertaubat. Usah pandang siapa saya yang menulis tapi, baca dan hayati apa yang saya tulis dan kongsikan. Selamat beramal ^__^

Entri berkaitan : Kepala panas rambut kena bakar.

5 langkah mudah pasang kepala tong gas.

5 langkah mudah pasang kepala tong gas.
Pengalaman hidup, Kisah Cikgu ieta, Panduan, Tong Gas, 5 langkah mudah pasang kepala tong gas, 5 langkah mudah pasang kepala tong Gas Petronas, Bila suami out station, Tak reti pasang kepala tong gas!, cara memasang kepala tong gas, tong gas, tong gas petronas, pasang kepala tong gas, cara pasang kepala tong gas, cara pasang kepala tong gas petronas
Ni namanya tombol kepala tong gas. Tak tahu pasang, alamatla tak memasak... Jadi, kena tahu pasang ya...
Bila suami out station.
Bila suami out station maka haruslah isteri menjadi super dupper ibu dan ketua keluarga. Kekuatan perlu ada. Segalanya perlu cekap.

Hari pertama, baru je jam 4 pagi hantar suami ke ofisnya sebelum beliau bertolak menaiki kapal terbang urusan lawatan kerja ke luar negara, saya dah demam. Huh! Manja... hehe...

Tak reti pasang kepala tong gas!
Sedang asyik menggoreng ikan bawal, api tiba-tiba padam.
Alamak... Gas habis!. Huh! Menyesal tak tengok betul² suami pasang hari tu". Ngumam saya. 
Padahnya bila suami pasang kepala tong gas, isteri buat kerja lain. Ha... kan dah gabra... Puas search kat google... Tak gak menjadi. Puas tanya ahli grup whatsapp ieta Info Line milik saya, tak gak menjadi... Lawak sungguh petang tadi.

Akhirnya, tup² encik suami tercinta telefon. Fuhh lega. Dia pun ajar la... Cuba lagi kali ke 5. Tapi tak juga jadi. Saya pun belek²lah kepala tombol gas tu. Belek punya belek punya belek, ternampak satu punat. Saje tekan². Dan akhirnya, percubaan ke 6 kalinya, maka berhasillah. Yippi.... Siap pasang kepala tong gas Petronas! Senang je rupanya... Ha, meh nak perturunkan ilmu cara memasang kepala tong gas khusus buat yang tak tahu.

5 langkah mudah pasang kepala tong Gas Petronas.
Langkah mudah pasang kepala tong gas.
Jangan lupa cabut dulu penutup berwarna hijau ni ya...
Tombol kepala tong gas Petronas
Ikut je step di bawah ni ya. Mudah je.
1) Cabut dulu tau penutup tong gas berwarna hijau tu.
2) Tekan dengan tapak tangan tombol kepala penutup tong gas ni.
3) Tekan serentak punat di antara tengah² tombol tu.
4) Putarkan ke kanan dan terus ke bawah picu berwarna hitam tu untuk lock kepala tombol.
5) Pastikan Temperature berputar secara automatik ke kanan.

Ha, baru betul begitu cara pasang kepala gas. Siap pun. Mudah je kan? Lepas ni jika tengah masak, gas habis je dah boleh pasang kepala tong gas dengan yakinnya kan? Selamat mencuba 5 langkah mudah pasang kepala tong gas.

Kawan laman maya saya ahli perniagaan

Kawan laman maya saya ahli perniagaan.
Kawan lama je bukan kekasih ya.
Macam-macam gambar tentang kawan lama ada di google.
Pengalaman sebagai Pembantu Pentadbiran merangkap Pembantu Peribadi.
Saya adalah seorang Pembantu Pentadbiran merangkap Personal Assistant majikan saya  di sebuah syarikat Swasta untuk branch Raja Prepaid yang saya seliakan. Jawatan saya ini menyebabkan saya perlu selalu mencari pelanggan syarikat melalui laman maya Internet.

Mengenali seorang ahli perniagaan.
Melalui Yahoo Messenger, saya mengenali Mr. T (bukan nama sebenar) seorang ahli perniagaan dan bekas NAVY. Beliau juga pernah bertanding sebagai calon sebuah parti politik tersohor satu ketika dahulu. Tujuan saya adalah untuk deal bisnis Toll Free dengan Syarikat Bright Profit Sdn. Bhd. dari Sabah. Setiap hari Mr. T akan menalifon saya. Kami berbual hal bisnis dan apa yang saya gemar, Mr. T suka berikan teka-teki. Secara tidak langsung membuatkan otak saya ni ligat memikirkan jawapannya. Suami saya tempat rujukan utama saya tau bila saya buntu. Ha, kelakar je rasa.

Maklum kepada suami memudahkan urusan.
Tabiat saya, apa sahaja urusan saya dengan pelanggan atau rakan niaga akan saya maklumkan kepada suami. Tak selesa rasa jika sebarang urusan berkaitan kerjaya bisnis tanpa pengetahuan suami tercinta. Segalanya saya ceritakan pada suami. Seringkali Mr. T berkirim salam kepada suami saya. Isteri Mr. T pun ramah berbincang dengan saya semasa saya mengajukan proposal sebuah projek syarikat ditalian telefon. Walau di alam maya, kami akrab berurusan hal bisnis.

Pelaburan RM1K tak jadi mengundang masalah.
Satu hari, Mr. T hampir melaburkan RM1k kepada syarikat untuk projek yang saya perolehi. Berkali-kali saya menghubungi Mr. T bagi memastikan benar atau tidak pelaburan itu. Terngiang-ngiang lagi di telinga saya,
Ya, betul. Ni saya dikelilingi guard bersenjata ni nak bank in. Tapi problem... Tak tahulah apa masalah ni ha...
Jangan menipu lagi!.
Entah apa masalah, beliau menyepi terus tanpa sebarang berita. Akhirnya majikan bertanya kepada saya,
Awak nak saya buat apa? Sakit hati kan?
Ya lah Puan... Geram ni". Kata saya.
Nak saya beritahu Datuk, sita harta dia?". Ujar majikan saya.
Buat je lah apa pun asalkan dia diajar jangan menipu lagi!" Kata saya". Kata saya lagi.
Betul ni awak? Tanya majikan saya nakkan kepastian.
Betullah Puan... Ajar dia sikit. Kata saya.
Tanpa berfikir panjang dan kerana marah ditipu saya menganggukkan kepala dengan penuh rasa kecewa.

Hikmah di sebalik kejadian.
Namun, ada hikmahlah agaknya wang itu tidak jadi masuk ke akaun syarikat ketika itu. Sementelahan pula, selepas kejadian ini, majikan saya ni tidak membayar gaji dan claim saya. Sebaliknya menipu pula beberapa peralatan pejabat yang sahabat saya berikan kepada saya atas dasar kepercayaan di samping beliau rakan niaga saya. Saya ada tanyakan kepada pihak polis berkaitan penipuan ini, polis kata tidak boleh dijadikan kes kerana tiada hitam putih saya pernah bekerja di syarikat itu. Manakan tidak, Offer Letter saya minta, sampai ke sudah saya berhenti tidak diberikan kepada saya. Jadi, report pun tiada gunanya.
4 sebab kenapa kawan lama hubungi balik.
Kebanyakan memang begitu. Dah mengalaminya juga. (Sumber google).
Berhubung kembali.
Berbalik kepada tajuk. Tak tahulah apa mimpi, tiba-tiba kawan lama saya ni mesej semula dengan teka-tekinya. Ada satu hari Sabtu tu, dia kontak saya dan bercakap pelbagai topik agama. Hati saya berkata takpelah, dah berubah dah kot. Jadi saya hanya mendengar dia bercerita. Menurut Mr. T, hartanya telah disita disebabkan arahan pihak atasan. Sebab itu dia merempat ke Malaysia di Klang. Beberapa kali kami merancang untuk berjumpa atas urusan bianis tapi tak pernah pun dapat bersua.

Bertemu kembali di laman muka buku.
Akhirnya saya berjumpa Mr. T di laman sosial facebook yang mana di facebook, ada juga kenalan saya adalah rakan sekuliah yang juga rakan Mr. T. Tidak tahu apa yang rakan sekuliah saya perkatakan tentang saya, akhirnya kami terputus hubungan begitu sahaja. Tak kisahlah, saya berfikiran positif. Jika seseorang itu tidak sesuai dan mungkin memudharatkan saya maka, Allah akan menjauhkan saya dan orang itu melalui pelbagai cara. Pasti ada sebab dan hikmah kenapa jadi macam tu.

Nasihat berguna dalam dunia perniagaan.
Antara nasihat Mr. T yang sentiasa saya pegang dalam menyusuri arus kehidupan dan perniagaan juga kerjaya saya ialah,
Bukan senang nak senang dan tak susah nak susah.
Biar jatuh perigi jangan jatuh pokok kelapa.
Begitulah sebahagian pengalaman saya dalam dunia kerjaya bahagian perniagaan. Anda pernah putus kawan? Apa anda lakukan? 

Hanya kerana aku seorang pendosa.

Hanya kerana aku seorang pendosa.
Kisah benar, pendosa, kecil hati, sedih, terguris hati, cekal, tabah, wanita, kisah wanita
Take a deep breath. It's just a bad day. Not a bad life. Hadamkan... Sumber google
Nasihat berguna.
Seseorang pernah berkata,
Pedulikan apa orang nak kata. Yang penting, jaga kerja, jaga keluarga, jaga amalan dan amal jariah sendiri".
Setiap manusia punya masalah tersendiri.
Satu petang, Miss N, nama samaran, berkaca mata comel orangnya menghampiri saya. Memulakan bicara dengan lelehan air mata sebagai pembuka bicara.

Dari apa yang diceritakan, kesimpulannya,

Rupanya, sering seseorang itu tersasar... Kehidupan berterusan dianggap sebagai pendosa.... Walaupun nyata dia cuma risaukan keselamatan yang lain, dia tetap dianggap pesalah. Tidak diberi ruang untuk menjelaskan sebaliknya di tuduh pelbagai. Diberi amaran pula. 

Yang bertanya entah apa diceritakan sebaliknya. Sementelahan dia tahu, ramai yang tidak sukakannya. Maka kehadirannya kadangkala seperti tidak dirai. 
Kisah benar wanita
Saya faham dan pernah mengalaminya. Namun, ini adalah hakikat sebuah kehidupan yang perlu dilalui jika kita dipihak yang benar. Namun, sebaliknya jika benar kita silap, bertaubatlah. Mengaku sahajalah kesilapan. Sebab masih ada kemaafan jika keinsafan benar-benar ada dalam diri kita walau kesilapan itu akan kekal dalam ingatan.
Dia sedar semua itu. Cuma dia seorang yang tidak mudah kecewa walaupun jauh di sudut hatinya, dia amat sedih, terasa hati dan kecil hati dengan mereka. Berada dalam kelompok yang ramai tidak sukakannya. Seolah bercakap seorang diri bila berada di kalangan mereka yang hebat-hebat... Ibarat berpuak pula. Pasti ada sesuatu rasa yang tidak diberitahu kepadanya. Kerana talam dua muka dan sikap berpura-pura nyata berada di mana-mana sahaja.
Ini antara nasihat saya kepada Miss N.
Persoalan tiada jawapan.
Mengakhiri perbualan, "Hanya kerana saya seorang pendosa, wajarkah mereka menghukum saya sepanjang masa? Sedangkan yang bersalah seolah dibela" katanya. Jika anda berada dalam situasi begini. Apa anda lakukan?

RESEPI KUIH SERI AYU KUIH TRADISIONAL MELAYU

RESEPI KUIH SERI AYU
Kuih Seri Ayu kuih tradisional Melayu
Kredit gambar dan resepi kepada Pn. Salmiah Saad.
Nak tahu? Dulu masa saya di sekolah Pondok, saya pernah belajar buat Kuih Seri Ayu ni. Saya juga ada belajar buat baju kurung, baju kebaya dan jubah lelaki. Tpi dah lama tinggal... lupa la. Rugi rasa. Ni tiba-tiba pula Pn. Salmiah Saad whatsapp resepi kuih Ser Ayu. Ha apa lagi, terus je saya share ke instagram.

Kuih Seri Ayu ni, salah satu daripada kuih-muih tradisional tau. Kalau kena cara membuatnya Masyaa Allah... Lembut, gebu dan sedap... Kalau tak kena gayanya, jadi keras. Siapa tak ada gigi, jenuhla nak makan... hehe..
Kuih Seri Ayu
Kuih Seri Ayu memang sedap jika kena cara memasaknya.
Bahan-bahan Kuih Seri Ayu ni mudah sahaja tau. Nak buatnya pun mudah. Nak dengan tak nak je. Tak membuang masa lagi, meh baca apa bahan dan bagaimana memasak Kuih Seri Ayu ni.

Bahan-bahan Kuih Seri Ayu (Untuk 25 ke 30 biji).
  1. 2 biji telur 
  2. 1 cawan gula 
  3. 2 cawan tepung gandum 
  4. 1 cawan santan 
  5. 1 sudu kecil ovellete 
  6. 1 sudu kecil perisa pandan 
  7. Pewarna hijau 
  8. Kelapa parut (putih) campur dengan sedikit tepung jagung dan garam.

Nota : Boleh juga ganti tepung gandum kepada tepung ubi.

5 langkah mudah memasak Kuih Seri Ayu.
  1. Pukul gula dan telur hingga kembang, masukkan ovellete dan pukul lagi.
  2. Masukkan tepung, santan, perisa pandan dan pewarna, pukul lagi hingga sebati.
  3. Isikan separuh  kelapa putih dlm acuan, tekan sikit supaya mampat, tuangkan adunan dan kukus lebih kurang 15 minit.
  4. Setelah 10 minit, buka penutup pengukus dan lapkan penutup pengukus supaya air wap tidak menitik ke permukaan kuih .
  5. Kukus lagi 5 minit dan  lapkan wap air pada penutup pengukus.

Nota : Tak buka penutup pun tak mengapa.

Selamat mencuba Resepi Kuih Seri Ayu ni tau.

Jemput follow dan like Instagram kisahcikguieta dan instagram blogshop dunianiagaietaenterprise. Terima kasih ya ^__^