Posts

Showing posts from 2010

MAZMUMAH VS MAHMUDAH

Hari ni rasa nk menulis dlm bloglh... Berikut adalah ciri2 beberapa sifat mazmumah.Yang mn sering bertempat malahan kekadang buat sarang lak di dalam hati sanubari manusia.Ciri2 ini adalah berdasarkan kajian & pengamatan sy selama 36 tahown sy hidup di dunia ini. Silalah bandingkan dengan diri memasing.Mungkin sy juga pernah kowt...ada ciri2 cmni...:[ Ciri2 PHD :-1.Sll perli2 org,mcm diri tu bagus sgt... 2.Suka mengadu dmba,mmbuat cerita sn cni,memburuk2kan orglain. 3.Sentiasa mncari kslhn org n sntiasa xpuas ht dgn sesiapapun,asyik perlekeh n komplen org shj.Ma...cm dia perfect sgt... Ciri2 kedekut :-1.Walau bnyk duit,RM1.80 pun berkira,inikan pulak RM0.10 aja. 2.Asyik hrp org belanja,tp xprnh mmbelanja@kalo blnja pun,bleh dkira,dlm sthn,ada...lh sekali shj@pn mcm nak xnak aje 3.Hak org nk tp hak sendiri,sorry nk bg Ciri2 sombong :-1.Bl d tlg,pyh nk ucp trm kasih. 2.Bl buat slh pyh lak nk minta maaf mlhn,xmngaku slh... 3.Memilih kwn hnya utk kpntingan,xde kpntgn,kwn bo layan.J

Selamat Berjuang

Image

YANG TERINDAH

Yang terindah di dalam hidup ini 1. Memiliki seorang suami yg segala-galanya bagiku...hE'S Always the one in my heart 4ever...Moga berkekalan hingga ke akhir hayat......... 2. Memiliki 3 orang anak2 perempuan :Nur Adilah (7),Nur Fatihah(3) & Siti Nazihah (10bln) & seorg hero Mohammed Akmal(4) Merekalah penghibur hati walau d mn jua.Moga menjadi anak2 yg soleh& solehah.Amin... 4. Mempunyai emak&abah & 3 orang adik perempuan yg menyayangi. 5. Mempunyai ibu & ayah mertua yang mengambil berat ttg kami sekeluarga. 6. Dapat menikmati kehidupan & masih berada di dalam JAWI...

PEMANDANGAN INDAH

Image

Perkara wanita tidak tahu mengenai lelaki

Dipetik dari email yg diterima. Semua mengetahui bahawa wanita dan lelaki itu amat berbeza daripada segala segi. Cuma, ada segelintir masyarakat khususnya wanita sengaja memandang sepi perbezaan yang nyata disedari mereka. Mungkin, golongan seperti ini perlu meneliti buku, For Women Only : What You Need to Khow About the Inner Lives of Men hasil tulisan Shaunti Feldhahn. Menariknya, buku ini menceritakan tentang kebenaran yang mengejutkan berkaitan lelaki hasil temubual penulis bersama lebih seribu kaum Adam. 1. Lelaki lebih suka rasa dirinya tidak disayangi daripada berasa serba kekurangan dan tidak dihormati. Para suami perlu tahu bahawa isteri mereka sebenarnya amat menghormati mereka tidak kira secara peribadi atau di khalayak ramai. 2. Lelaki akan bangga apabila mengetahui isteri mereka mempercayai dan mengagumi mereka. Kajian yang dilakukan Shaunti Feldhahn mendapati lelaki lebih suka melihat hilangnya perasaan sayang di hati isteri mereka daripada tidak dihormati oleh isteri

Amalan untuk orang tua yg sdh meninggal

“Ya Allah, sesungguhnya aku memohon kepada-Mu ilmu yang bermanfaat, rizki yang baik, dan amal yang diterima” ____________ _________ _________ __ Mendo'akan orang tua. Sebagaimana dalam ayat "Robbirhamhuma kamaa rabbayaani shagiiro" (Wahai Rabb-ku kasihanilah mereka keduanya, sebagaimana mereka berdua telah mendidik aku diwaktu kecil). Seandainya orang tua belum mengikuti dakwah yang haq dan masih berbuat syirik serta bid'ah, kita harus tetap berlaku lemah lembut kepada keduanya. Dakwahkan kepada keduanya dengan perkataan yang lemah lembut sambil berdo'a di malam hari, ketika sedang shaum, di hari Jum'at dan di tempat-tempat dikabulkannya do'a agar ditunjuki dan dikembalikan ke jalan yang haq oleh Allah Subhanahu wa Ta'ala. Apabila kedua orang tua telah meninggal maka : Yang pertama : Kita lakukan adalah meminta ampun kepada Allah Ta'ala dengan taubat yang nasuh (benar) bila kita pernah berbuat durhaka kepada kedua orang tua sewaktu mereka masih

MENANGANI RASA CEMBURU

Sedangkan lidah lagi tergigit, inikan pula suami isteri’ adalah bidalan Melayu yang membawa pengertian dalam mengharungi hidup berumah tangga, khususnya dalam hubungan antara suami dan isteri, perselisihan adalah satu kemestian. Perselisihan adalah satu perkara yang tidak dapat dielakkan. Namun, ia boleh diperbaiki, dengan menggunakan cara yang bijaksana dan bertoleransi. Banyak sebab yang menjadi punca perselisihan. Antaranya kerana mentua, jiran, teman-teman, anak-anak, malah perkara asas dalam kehidupan juga mampu mencetuskan pergaduhan dalam rumah tangga sehingga lauk yang terlupa dimasukkan garam, atau air kopi yang terlupa ditambah gula. Paling meruncing ialah apabila masing-masing mula cemburu terhadap satu sama lain, sama ada mereka mempunyai bukti nyata atau hanya berupa prasangka sahaja. Perkara sedemikian jika dibiarkan berterusan akan melarat sehingga tercipta penceraian dalam rumahtangga. Ada di kalangan masyarakat yang menganggap perselisihan rumah ta

PANDUAN IBU BEKERJAYA

Wanita yang bekerja merangkap isteri dan ibu sering kali berdepan dilema atau terdetik perasaan bersalah apabila tidak dapat sentiasa bersama anak, terutama jika anak dalam tahap pertumbuhan yang memerlukan perhatian lebih. Meninggalkan anak hanya bersama dengan pengasuh sememangnya ingin dihindarkan tetapi sering kali wanita berkerjaya tiada pilihan kerana pekerjaan di pejabat pun mendesak untuk segera diselesaikan. Hakikatnya, kesibukan pekerjaan dan keluarga adalah dua hal sering kali membuat wanita berkerjaya sukar membahagikan waktu. Tuntutan di tempat kerja biasanya menjauhkannya dari rumah dengan tugasan mesti dilaksanakan dan sesuatu yang tidak dapat ditunggu sehingga esok sehingga sukar meluangkan waktu untuk keluarga. Bagaimanapun, usah berasa terlalu tertekan kerana ibu berkerjaya juga masih ada cara tertentu untuk berdamping dengan permata hatinya. # Luangkan waktu sebelum anak tidur Jika anda menganggap keluarga keutamaan dalam hidup, pastikan pulang dari tempat kerja

PUNCA HATI TIDAK BAHAGIA

Antara puncanya adalah sifat mazmumah yg bersarang di dalam hati.Antara mazmummah utama yang menghilangkan bahagia di hati ialah : 1. Pemarah - paling mudah dikesan atau dilihat dan paling banyak di dalam diri manusia. Orang seperti ini jarang mendapat kawan dan hati tentunya tidak terang. (sape nak dekat kalau asyik nak marah ajer..bawak2lah senyum..tentu org tak takut nak dekat punyer..) 2. Pendendam - tersembunyi iaitu ibarat mengumpul lahar di dalam dada. Orang seperti ini sentiasa mencari-cari peluang untuk membalas dendam walaupun secara yang kecil-kecil sekalipun seperti sakitkan hati atau tempelak orang yang didendami itu. Sebab itu orang pendendam mudah kena sakit jantung. (ini kes dendam kesumat lahh nie..) 3. Hasad dengki - amalanya hangus akibat hasad dengkinya itu kerana ia memiliki sifat ketuhanan. (tak elok dengki mendengki nih..) 4. Bakhil - sentiasa merasakan orang lain menginginkan harta, kesenangan, pangkat dll. dari dirinya. Contohnya sentiasa berdalih menga