24 December 2011

APA AKU BUAT MINGGU NI EK?

ISNIN (19/12/2011) 
Sebelum keluar, bagi makan dulu...Mohammed Akmal ngan puteri sulungku, Nur Adilah than hantar Akmal ke rumah pengasuh. Dengan bas ke Taman Melawati utk print, binding buku Sains Fizikal dalam Kehidupan. Terus buat cop nama aku, utk aku gunakan mencecopnya kelak di atas report card pelajar2 aku.... Kemudian, ke bank amik gaji....biasa la kan....hidup memerlukan duit.... Seterusnya. bawa Nur Adilah ronda-ronda sekitar Giant Taman Permata tujuan, membeli kasut sekolahnya. Bila dah sampai Giant...x jumpa kasut yg berkenan di hati...lantas, aku pun buat la cermin mata aku....O ya, jumpa kasut Nur Adilah di kedai Bata. Dah penat kan, so, gi Pizza, beli n pergi sekolah ambil buku-buku untuk bahan rujukan assignment Aqidah Islamiah. Borak-borak n makan2 ngan member ofis sekejap, balik.... O ya, sebelum tu, ada kawan datang ambil borang tender kantin....Sampai rumah, biasala kan.... terus lah ke dapur....


SELASA (20/12/2011) 
Macam semalam gak, lepas hantar Akmal ke rumah pengasuh maka aku pun memulakan langkahku dengan lafaz بسم الله توكلت على الله aku pergi Balai Polis Jalan Bandar, dengan Nur Adilah untuk membayar kompaun RM300.OO direct di kaunter. Senang, terus dapat resit masa tu juga. Malas nak jumpa sarjan yang bagi surat kompaun tu. Biasala...polis... Kemudian, bawa Nur Adilah jalan-jalan di Central Market. Saje je....dah lama x ke sana. Kemudian terus ke Jusco AU2, cari kasut sukan Adilah (semalam xde di Giant & sekitarnya) jumpalah....terus ke pasarayanya membeli belah keperluan rumah. Sampai rumah dah maghrib....En. Usben pun dah balik....siap2 apa yang patut...seperti biasa la kan...membereskan kerja2 rumah pula...


RABU (21/12/2011)
Migrain n sakit dada kiri (maybe kesan eksiden haritu) so, berehat aje la di rumah....petang sikit baru ok, sambung lagi, wat kerja-kerja rumah macam biasa la kan....

KHAMIS (22/12/2011)
Sakit bahu kiri pulak... x kemana gak la kan...breakfast utk Akmal n Adilah siapkan gak la kan...(2 orang anak lagi, suami dh hanta ke rumah pengasuh, macam biasa) tengahari sikit dah ok, lipat kain baju n basuh pinggan mangkuk sementara menanti suami pulang. Malam, anak-anak dah tidur, siapkan assignment Aqidah Islamiah. Alhamdulillah....siap juga akhirnya....


JUMAAT (23/12/2011)
Dada kiri still sakit lagi, so mmg xkemana gak la kan....wat breakfast mcm biasa than makan ubat, berehat. Pukul 3 bangun sambung melipat kain baju, membasuh pinggan mangkuk n memasak nasi serta merebus brokoli n kacang buncis. Seperti biasa, jam 5 lebih, siapkan air teh panas... b4 tu, goreng keropok... Than g amik 2 orang anak (Nur Fatihah n Siti Nazihah) kat rumah pengasuh. Letak dulu dorg kat umah....Kakaknya ada... Oleh kerana Akmal nak tiket talifon...(hehehe...prepaid tu la..., kebetulan prepaid udah habis. Dah aku gores, dia ambil lah wat main...) maka aku pun mmbawanya ke kedai....langsungla membeli telur n roti yg dah habis di rumah.... Malam, tidurkan anak aku tertidur sama, pukul 10 terjaga, sampaila sekarang,x tidur2 lagi....hajat di hati nak menyiapkan power point Assignment subjek Al-Quran Wa Hifzuh. Xtaula boleh siap pukul berapa...


SABTU (24/11/2011)
Sekarang dah 3:58 pagi So, Nanti aku sambung yea ceritanya....sbb aku nak sambung wat Assignment da...

Wassalam...(mood mata dah sakit n kepala dah bengal utk tidur...)
 
SAMBUNGANNYA.....
Sabtu (24/12/2012)
Hari ni ada org dtg pinjam duit. Oleh kerana kesian, maka aku pun bagi je la dia pinjam...sampai pukul 8 malam dok termenung sana, termenung sini kat rumah aku. Dlm hati aku "bila la dia ni nak balik, aku nk mengemas pinggan mangkuk pun payah, nak solat pun xboleh dia dok ada lagi" Nak halau xsampai hati...Hari2 mesej ganggu aku nk pinjam duit, sampai aku tensen. Ni kali ke 2 dia pinjam duit aku. Halal je la...kalo dh xdek rzqi aku...
 


17 December 2011

AKTIVITI SEMALAM 16/12/2011

Pagi xdapat bangun sbb bahu,leher n dada sebelah kiriku sakit yg amat dek kesan eksiden haritu....bila masa en. usben p kerja xtaula...Nur Fatihah (3thn)  n Siti Nazihah (1thn 4bln) en. usben udah hantar ke rumah pengasuh...Sedar2 udah pukul 9, kelam kabut aku bangun mandi n solat subuh (subuh gajah aku semalam...)huhuhuhu.... Gedebak gedebik, aku makan n terus bersiap pergi ke klinik Iman dekat ngan umah aku. Terpaksalah bawa Nur Adilah (7) n Mohammed Akmal (4thn) ke sana ke mari bersama.... Kat spital, doktor ketawa tengok aku. Kelakar katanya. Lantak kaulah doktor....apa yg penting, aku dpt ubat n MC sbb aku sakit bangat dah ni....dari malam smlm lg. Sbnrnya dari hari eksiden haritu lagi....dh urut pun still sakit lagi wo.....Doktor bagi MC sbb sepatutnya aku kena p perjumpaan dengan PM di PWTC. Doktor bagi ubat sakit urat, ubat sakit otot n krim minyak panas utk sapu kat tpt2 yg sakit. Dah tu, aku balik umah kejap, makan ubat. Alhamdulillah....berkurangan...sakit aku... Makanya, dapatlah aku ke Giant membeli beg skola Nur Adilah n brg2 rumah yg terlarat aku bawa....walau sengal2nya masih terasa lagi....

Aku pun pergi servey dulu...beg skolah Adilah tu...lastly, beli kat Kassis...xbeli kat Giant sbb tgk mcm xthn lm je....cuma beli brg2 rumah je kat Giant. O ya, sempatla aku wat spek mata aku yg dh xbrp power tu...Next week sales girlnya sowh amik. Than, aku balik by cab je...dgn keadaan xbrp sihat ni, xsesuai rsnya nek bas....kena la RM6.00...mahalnyer.....tp xpe,mudahkan aku n anak2 aku. Smpi kat umah, Adilah bw yg ringan,Akmal bw tisu je. Hehehe...jadilah kan....assistant aku 2 org ni....dorg ni, rajin sbnrnya menolong ibunya...Alhamdulillah...

O ya, lupa lak, tadi nak ke KASSIS seberang Giant Tmn Permata tu, aku bertembung dgn kwn sekerja aku kat SRIP dulu. Kak Hanes namanya. Sempatla bertukar no. fhone...pehtu, jeng3....kat Giant tgh menyervey bag skola Adilah, aku bertembung plaks dgn best friend aku....Rabaah Saidun...dia ngan Zakiyyah(betul ke ejaan tu?hehe...x ingat2 ejaan nama ank dia ni, Sorry taw Pn. Rabaah...) Dia seperti biasa,mmg maintain....chomey n brtmbh ayu ngan tudungnya skrg ni...A...yu gitu....Xberborak pjg pown...coz nk cepat..

Sampai umah, 2 org anak merangkap assistant aku, terus g mandi. Than aku mandi n kelam kabut solat Asar coz udah dekat ptg. Than terus aku masak air, basuh pinggan mangkuk yg xsmpat basuh pg td. Panaskan apa yg patut...buat air teh...rebus jagung. Tau2 en. usben udah balik ngan anak2 yg 2 org lagi.... Solat maghrib jap. Than, sambung wat sup bayam, goreng tauhu n tempe n cili api kicap,hidang utk Adilah n Akmal mkn, b4 tu,anak2 sume mkn jagung rebus n limau mandarin yg kecil2 tu(beli kat giant semalam). Tau2 dh pkl 9....hidang utk en. usben,tp en. usben xmo makan sbb dh kenyang katanya....kenyang makan mknn dia beli kat pasar Jelatek kowt....huhu....sedih gakla kan...tp xpe ar....dah dia kenyang,xkan aku nak paksa gak dia makan kan....So,aku makan je la hidangan e2....Pehtu, aku sambung lagi basuh saki baki perkakasan yg aku guna utk masak td. Siti Nazihah meragam,pedih mata. Tu la, tgn pegang limau,p genyeh mata.... Aku pown menidurkannya.... Than dkt2 pukul 12, aku pun, bukalah buku....study.... bila agak2 letih sikit,aku pun bukalah FB, pehtu update blog aku.... hehehe....sampai skrg ni aku on9...tp xdek tgk sgt pown FB tu....boring je rsnya....baik aku study n sambil2 tu buka n belek blog aku....Chewwah...konon....jap2 g, jenguk lah FB plak...xde wat pekebende pown....just menjelajah kat fb insan2 tertentu jer....Nak buka portal UTM pun,malas coz smlm dh buka. Lagipun Kak Kay Khai Hidayati dah bgtau tangmana kuliah harini...

Sekianlah dahulu laporan saya untuk blog saya dan tatapan follower saya....Ngeh3....(xdek idea terpikio utk menaip sbnrnya....kikiki...)

DARI LINK https://www.facebook.com/pages/%DB%9E-MARI-BERKONGSI-ILMU-%DB%9E/155432427879353


Andai dalam hatimu ada taman,
Semailah ia dengan benih-benih iman,
Bajainya dengan amal maaruf yang berkekalan,
Siramilah ia dengan istiqomah yang berterusan,
Supaya bercambah mekar bunga-bunga ketaqwaan,
Lindungi ia dari parasit nafsu yang menyesakkan,
Lalu disuburkan lagi dengan tawakal dan kesabaran,
Sehingga tegap merimbun berbekal haruman keredhaan,
Melalui cahaya cinta Ilahi & rahmat kasih sayang ar-Rahman,
Agar ia terus hidup, tidakkan tandus sepanjang kehidupan..!
InsyaALLAH..(✿◠‿◠)


Featured Post

SIAPA BLOGGER Puteri Nur Cahaya Cikgu iEta?