Posts

Showing posts from March, 2012

Paling ringkas & mudah, amalkan utk anak2

Image
‎ 1. Setiap malam apabila anak tidur hendaklah kita wiridkan Ya Latif ke ubun-u bun kepalanya sebanyak yang mungkin atau memadai 100 kali. 2. Membaca surah Al Fatehah 1 kali, Alam Nasyrah 1 kali 3. Bercakap-cakaplah dengan anak ketika dia sedang tidur dengan menyeru kepada nama penuhnya berbinkan atau berbintikan kepada kita sebagai ibu kandung mereka. Percakapan itu hendaklah berupa nasihat, pujian dan berceritalah tentang perasaan kasih sayang kerana sesungguhnya percakapan kita kepada anak yang sedang tidur itu sangatlah bekesan kepada jiwa dan rohnya. 4. Apabila kita sedang berbual-bual dengan anak sewaktu dia sedang tidur kita akan lihat matanya bergerak-gerak, walaupun dia sedang tidur. 5. Ayah dan ibu hendaklah selalu menyapu air lebihan wuduk yang ada pada kita, misalnya air yang masih basah di tangan ke muka dan umbun-umbun anak.

PSIKOLOGI...PEGHHHHHH....

Salam, petang semalam saya telah selesai menjawab soalan final exam bagi sem 2, subjek Psikologi. Memang sgt2 psiko...Alhamdulillah tak migrain pala otak sy ni... Apa pun, saya amat2 bersyukur kerana , hati saya amat tenang & sentiasa tenang semasa menjawab semua soalan2 itu... Terima kasih kepada rakan saya di seksyen 3 & rakan saya di seksyen 2 yang tidak kedekut ilmu & sudi berkongsi semua ilmu yang mereka dapat.. Bacalah ye... sejuk hati jika kita melihat sahabat2 saling bekerjasama dalam mendapat ilmu. tapi... adakah sahabat2 kita semua macam tu? ada yang tahu tapi menyembunyikan kerana mereka ini bersifat tidak mahu ada orang yang lebih pandai dari mereka, dan bersifat pentingkan diri sendiri asal lepas dia sahaja tanpa membantu kawan-kawan yang lain. sabda Rasulullah SAW: مَثَلُ الَّذِيْ يَتَعَّلَمُ الْعِلْمَ ثُمَّ لاَ يُحَدِّثُ بِهِ كَمَثَلِ الَّذِيْ يَكْنِزُ الْكَنْزَ فَلاَ يُنْفِقُ مِنْهُ Perumpamaan orang yang belajar ilmu kemudian tidak meny

:: Tips Untuk Tidak Mudah Lupa atau Hilang Ingatan ::

Ieta Mat Sa'ad shared Cinta Yang Dicari Pasti Akan Pergi,Cinta Yang Datang Pasti Akan Kekal Abadi 's status . about an hour ago ♥Kurangkan makan bawang besar ♥Kurangkan makan berempah ♥Kurangkan makan ketumbar kering ♥Kurangkan menonton hiburan ♥Kurangkan membaca majalah hiburan ♥Kurangkan ketawa yang panjang atau terbahak-bahak ♥Kurangkan minuman air sejuk, minuman dalam tin ♥Kurangkan makan organ dalaman ayam ♥Jangan makan kepala ikan ♥Jangan minum air yang ada semut ♥Jangan tidur selepas subuh ♥Jangan tidur selepas asar ♥Jangan tidur selepas makan ♥Jangan makan terlalu kenyang ♥Jangan makan berat selepas jam 9.00 malam ♥Jangan menyapu rumah pada waktu malam ♥Jangan makan yang masam-masam berlebihan ♥Jangan dicampur makan laut dan darat dalam satu hidangan ♥Jangan minum susu selepas memakan daging atau ayam :: Perkara Yang Perlu Diamalkan Untuk Tidak Lupa Ingatan :: ♥Selalu makan buah manisan seperti kurma dan lain-lain ♥Selalu makan makanan y

PERPISAHAN

PERPISAHAN ~~~~~~~~~ Perpisahan sebuah peristiwa yg menyakitkan Perpisahan juga meleraikan segala... Perpisahan kadangkala amat menyiksa Perpisahan memang tak terduga Perpisahan bukanlah yg dipinta Perpisahan, ramai yg tak rela Perpisahan bermula dengan sebuah pertemuan Perpisahan sebuah kehidupan.... Sedih sgt...hari ni, hari last subjek Sains Fizikal & hari last buat sem ke 2 aq bersama rakan2 sekelas sebelum final exam utk sem ke 2 ni. Sem 3, kami berpisah.... berlainan seksyen even subjek yg sm. Masa subjek Psikologi & Al-Quran Wa Hifzuh, x terasa sgt sedih d hati ni. Mgkin sbb masing2 kami keluar wat Presentation ngan idea yg hebat2 & sikap2 yg kelakar kowt... Subjek Aqidah & Sains Fizikal xde presentation, just mendengar&melihat sambil2 menyampuk cakap lecturer je. Sedih ar....sbb sem ni rs mcm paling best. Pensyarah yg bermacam ragam & style menyampaikan kuliah mereka. Ada yg sporting, ada yg suka wat joke, ada yg straight tp