23 April 2012

Merapu ke mengarut nieh...?

Pagi tadi, kelam kabut bangun sbb nak p program di Pusat Islam. Lewat bangun sbb malam td sakit kepala sgt2...
Sementara menunggu ketibaan YB Mejar Jen. Dato' Seri Jamil Khir bin Haji Baharom (B) Menteri d JPM, sempat gak la aku menstatuskan yg kat bwh ni >> Dlm dewan Muktamar,Pusat Islam. K.L. "Majlis Apresiasi Kecemerlangan Akademik JAWI". Hebat persembahan mereka...SRA,SMA&GURU2 JAWI...Terbaeek...! [via Celcom SMS]

‎Sebelum tu, aku statuskan yg ni >> @Dewan Muktamar, Kompleks Pusat Islam, K.L. "Majlis Apresiasi Kecemerlangan Akademik JAWI". Syok depa kecik2 dpt anugerah. Dolu2 mana ada mcm ni... [via Celcom SMS]
  • Cucu To' Wan and Keredhaan Mu like this.
     
    Komen yg aku terima yg ni >> Cucu To' Wan cemburu juga cucu nih..alahai 
     
    Aku pulak jawab yg ni >> Nak buat camana...dulu lain,la ni lain...he2. Td, Pengarah JAWI, Dato' Che Mat Che Ali b'ucap. La ni YB Mejar Jen. Dato' Seri Jamil Khir bin Haji Baharom (B) Menteri d JPM sdg b'ucap 
    n yg ni >> Seronok tgk anak2 yg naik ke pentas terima anugerah skrg ni. Mudah2an anak2ku juga akan menjadi seperti mereka 1hr nanti.(",) [via Celcom SMS]

Hehe...xdak kerja sungguh....  
Akhir sekali... tiba2 pkl 4 ptg td, terasa nak taip yg ni pula... So, layan....
Kadangkala hati sukar diramalkan
Tidak salah terluka tetapi hanya dipendam
Tidak salah suka tanpa dihebahkan
Menangis di dalam hati, tiada siapa yang tahu
Kalo tahu pun, mungkin buat2 tak tahu
So.... Biarkan ia berlalu
Anggap sahaja tidak pernah berlaku...

18 April 2012

SAYANG

Terasa nak menaip dalam blog pula tengahari ini...
Pagi tadi dengan agak sedikit kelam kabutnya, aku drive ke sekolah kerana takut punch card  merah. Alhamdulillah sempat...7.43am aku tiba. Sambil drive, on lah radio... Terdengar suara motivator menceriakan suasana pagi aku hari ini dengan topik "Sayang". Antara yang ingin ku kongsikan, motivator  tu mencadangkan ialah "Cuba sebut perkataan "sayang" sebanyak 11 kali terhadap pasangan anda". Begini bunyinya, "Sayang,sayang sayang... sayang...sayang sa....yang sayang. Sayang sayang sayang...?" hehe...memang agak kelakar jugak. Ye lahkan...sape ek yang boleh menyebut sedemikian...? Cadangan beliau itu adalah demi mengeratkan hubungan antara suami isteri...Apa pun... aku ada gak la rasa teringin nak ucapkan...Of course  lah untuk hubby  tercinta aku...hehe... U oll...cubala... Selamat mencuba...

17 April 2012

APA YANG ANDA TAK TAHU TENTANG SEORANG AYAH

Dah siap Ringkasan utk cerapan esok, belek fb kawan2 jumpa yg ni...huhu...sedihnya... Automatik teringat kat abah aku... korang bacalah...
Mungkin ibu lebih kerap menelefon utk menanyakan keadaan kita setiap hari..Tapi tahukah kita, sebenarnya ayahlah yang mengingatkan ibu untuk menelefon kita?

Semasa kecil, ibu lah yg lebih sering mendukung kita..Tapi tahukah kita bahawa sebaik saja ayah pulang bekerja dengan wajah yang letih ayahlah selalu menanyakan apa yg kita lakukan seharian

Saat kita sakit@demam, ayah sering membentak "sudah diberitahu! jangan minum ais!".Tapi tahukah kamu bahawa ayah sangat risau.??

Ketika kita remaja, kita meminta izin untk keluar malam. Ayah dengan tegas berkata "tidak boleh!"..Sedarkah kita bahawa ayah hanya ingin menjaga kita? Kerana bagi ayah, kita adalah sesuatu yang sangat berharga.

Saat kita sudah di percayai, ayah pun melonggarkan peraturannya. Maka kita telah melanggar kepercayaannya...Maka ayah lah yang setia menunggu kita di ruang tamu dengan rasa sangat risau..

Setelah kita dewasa,ayah telah menghantar kita ke sekolah@kolej untuk belajar..
Di saat kita memerlukan ini-itu, untuk keperluan kuliah kita, ayah hanya mengerutkan dahi.tanpa menolak, beliau memenuhinya..Saat kamu berjaya..Ayah adalah orang pertama yang berdiri dan bertepuk tangan untukmu..Ayah akan tersenyum dengan bangga..

Sampai ketika jodoh kita telah datang dan meminta izin untuk mengambil kita dari ayah..Ayah sangat berhati-hati mengizinkan nya..Dan akhirnya..Saat ayah melihat kita duduk di atas plamin bersama pasangan nya..ayah pun tersenyum bahagia..

Apa kita tahu,bahawa ayah sempat pergi ke belakang dan menangis?

Ayah menangis kerana ayah sangat bahagia..Dan dia pun berdoa "Ya Tuhan, tugasku telah selesai dgn baik..Bahagiakan lah putra putri kecilku yg manis bersama pasangannya"..

Setelah itu ayah hanya akan menunggu kedatangan kita bersama cucu-cucunya yg sesekali dtg untuk menjenguk..Dengan rambut yg memutih dan badan yang tak lagi kuat untuk menjaga kita..

Sayang Ayah silalah share :)

12 April 2012

RINGKASAN MENGAJAR & LATIHAN SUBJEK BAHASA ARAB UTK CERAPAN 17/4/2012

Ni Ringkasannya....

نموذج خطه الدرس اليومية لمادة اللغة العربية للصف الرابعة
: اللغة العربية / الصف الرابعة  التقوى
المادة
١
: الضمائر / هو, هما, هم. هي, هما, هن.  أنتَ, انتما, أنتم. أنتِ, انتما, أنتن. أنا & نحن.
الموقف / الموضوع
٢
: ١٧/٤ /٢۰١٢
التاريخ
٣
١۰.١٥١۰.٤٥ صباحا.
الزمن

‌أ.         فى الصحفة 24, الى الصحفة 25
معيار التعلم
٤
في آخر الدرس يتمكن التلاميذ :
‌أ.         تريد أصوات الضمائر " هو, هما, هم. هي, هما, هن.  أنتَ, انتما, أنتم. أنتِ, انتما, أنتن. أنا & نحن" بعد استماع إلى نطق المعلمة.
‌ب.     نطق الضمائر نطقا صحيحا.
‌ج.      إملاء الضمائر فى ورقة من ورق التمرين.
الأهداف
٥
‌أ.         يسمع المعلمة النطق الضمائر والتلاميذ يرددنها.
‌ب.     ينطق المعلمة النطق الضمائر نطقا نموذجيا ثم يحاكيه التلاميذ عدة مرات.
‌ج.      ينطق التلاميذ الضمائر فرديا وفئويا وجماعا.
‌د.        ينطق المعلمة الضمائر (هو, هما, هم. هي, هما, هن.  أنتَ, انتما, أنتم. أنتِ, انتما, أنتن. أنا & نحن) نطقا نموذجيا ثم يردده التلاميذ عدة مرات.
‌ه.        يطلب المعلمة من التلاميذ تعين الضمائر فى ورقة من ورق التمرين.
‌و.       ينشد التلاميذ نشيد الضمائر معا.
الأنشطة
٦
:  تعدد الذكاء – الذكاء اللغوي
– الشجاعة واجتهاد.
العناصر عبر المنهج
٧
: البطاقات الومضية  و ورقة من ورق التمرين.
الوسائل المعينة للتعليم
۸
: تريد الضمائر المدروسة.
: نطق الضمائر المدروسة نطقا صحيحا.
تقييم التعليم والتعلم
۹
: _____  من التلاميذ يقدرون على نطق الضمائر المدروسة نطقا صحيحا.  أما ________ منهم لا ينالون الأهداف المرجوّة, لحل هذه المشكلة سأركز على عملية الترديد والتكرار للدرس قبل الحصة الآتية.
الملاحظة الذانية
١۰

dan ini latihannya


الاءسم : ______________________________________         
الفصل : ٤______________
التاريخ : _______________
التمرين (١)
املاء فى الفراغ بالضمائر المناسب (ايسي تمفت كوسوع دعن كات ضنتي نام يغ سسواي)           
أَنَا
      نَحْنُ
أَنْتَ
أَنْتِ
أَنْتُمَا
أَنْتُمْ
أَنْتُنَّ
هُوَ
هِيَ
هُمَا
هُمْ
هُنَّ

١. ___________  مُدَرِّسَةٌ.
٢. ___________  أَصْدِقَاءُ خَالِد.
٣. ___________ تِلْمِيذَتَانِ جَمِيلَتَانِ.
٤. ___________ مُسْلِمَاتٌ وَمُؤْمِنَاتٌ.
٥. ___________ طَبيبٌ.
٦. ___________ تِلْمِيذٌ.
٧. ___________  طَالِبَات.
٨. ___________ طَالِبَتَانِ.
۹. ___________ مُعَلِّمٌ.
١۰. __________ مُسْلِمُونَ.
  
Harap sangat aku berjaya menyampaikan subjek ni kepada murid2ku dgn jayanya di hadapan GPK1 aku esok... Amin
note: kat dlm ni, xleh nak tulis jawi dgn proper... xtaulah nape...so, sorri lah ek... pandai2lah kome memahamkannya... he2 



Google2

Utk subjek B.A
SORAF DAN TASRIF