28 April 2012

CONTOH SOALAN SUBJEK HUBUNGAN ETNIK

Soalan ini saya terjumpa dalam blog ni >> http://budakkelasg.blogspot.com/2012/01/soalan-tutorial-hubungan-etnik-waj-3106.html

SOALAN TUTORIAL HUBUNGAN ETNIK 2012 MENGIKUT KUMPULAN
 1. Bincangkan rentetan kronologi, punca, dan implikasi peristiwa 13 Mei 1969. 
 2. Menggalurkan proses pembentukan masyarakat pluralistik (majmuk) di alam Melayu dan pada zaman penjajahan. 
 3. Bahaskan kepentingan perpaduan dan integriti dalam hubungan antara etnik di Negara Malaysia.
 4. Bincangkan faktor-faktor penyebab wujudnya jurang perbezaan antara etnik dan kaum di Malaysia yang menyulitkan proses perpaduan di negara kita. 
 5. Menganalisis unsur-unsur tradisi dalam Perlembagaan sebagai instrumen perpaduan. 
 6. Menilai kepentingan unsur-unsur tradisi dalam konteks hubungan etnik hari ini.
 7. Menghuraikan bagaimana proses dan tindakan politik yang boleh memupuk hubungan etnik yang harmonis di Malaysia. 
 8. Membahaskan bagaimana rancangan pembangunan Lima tahun Malaysia kea rah mengukuhkan sosio politik, ekonomi, dan perpaduan etnik di Malaysia. 
 9. Membincangkan konsep dan prinsip Islam Hadari serta kepentingan dasar ini kepada pentadbiran kerajaan dan hubungan etnik di Malaysia. 
 10. Membincangkan strategi yang dijalankan oleh kerajaan ke arah merapatkan jurang perbezaan antara kaum menerusi pelbagai dasar berikut.

 • Dasar Ekonomi Baru 
 • Dasar Pelajaran Kebangsaan
 • Dasar Kebudayaan Kebangsaan
 • Dasar-dasar lain 

1 comment:

 1. hehehe.. exam hubungan etnik dah amik dah..

  ReplyDelete

PENAFIAN
1) Dalam Islam tiada istilah Copyright; kerana nabi pernah bersabda yang bermaksud : "sampaikanlah kepadaku walaupun sepotong ayat". Yang bermanfaat dibenarkan copy, tapi mohon backlink ke blog ini semula ya. Tak elokkan kalau copy paste=plagiat...
2) Sebarang artikel adalah pendapat peribadi melainkan dinyatakan sumbernya. Komen anda adalah tanggungjawab anda. Admin tidak bertanggungjawab di atas komen yang menyalahi undang-undang.
3) Komen dari Anonymous dan sebarang link yang diletakkan ke dalam komen jika tidak berkaitan entri blog dianggap spam dan komen akan dibuang terus. Komen anda mungkin tidak dibalas tetapi admin akan berkunjung ke blog anda bila berkesempatan.
4) Terima kasih sudi bertandang ke blog yang dha'if ini. Terima kasih juga kerana menjadi pengunjung senyap tanpa komen. Tanpa anda semua, blog ini pasti terkubur...