PENGENALAN RINGKAS

Blog Kisah Cikgu ieta adalah penjenamaan semula bagi Blog ieta. Blog ini memaparkan pelbagai pengalaman penulis dan pembaca yang menghantar e-mail atau berjumpa sendiri dengan penulis, panduan dan kisah hidup manusia biasa dan kalangan guru. Juga tips, tutorial blog dan pelbagai panduan. Sesekali hal-ehwal bisnis, resepi dan isu-isu semasa dipaparkan untuk bacaan dan rujukan pembaca. Terima kasih sudi berkunjung. Kunjungan dan komen anda amat dihargai :)

RESEPI MEE GORENG SEMPOI...

Menu pagi ini... Hingga tengahari. Mee goreng je... (Ups...ni menu utk anak2 yg kecik2 tak berpose tu tau...) Kang ada gak yang saman teman... ha3.... Sambil tu, rebus ketupat mini adabi. Esokkan raya... Than nak masak rendang pula.

Bahan-bahannya :-
  1. Bawang putih (3 ulas).
  2. Bawang besar (2/3 biji) / bawang merah (10 biji) - sukati...
  3. Cili kering 10 tangkai (nak pedas, lebihkan le...).
  4. Mee yang sudah dibasuh & ditoskan (beli kat jusco / giant je tapi kalo nak buat sendiri, silakan...he2...).
  5. Fish ball & fish cake (fish cake jgn lupa hiris tau... jgn plak letak sekeping2 tu...fish ball pun sama gak. Than basuh dulu ek...).
  6. Gobis (yang telah dihiris & dibasuh seterusnya, toskan dahulu).
  7. Tomato (dibelah 2).
  8. Sos Tomato.
  9. Kicap (Cap Kipas Udang/yang seangkatan dengannya...)
  10. Gula (hujung sudu je...)

Cara memasaknya :-

  1. Blend No. 1, 2 & 3.
  2. Tumiskan bawang putih & bawang besar.
  3. Masukkan cili kering, tumis sehingga garing.
  4. Masukkan fish ball & fish cake (Gaul hingga sebati dengan sudip. Sila jangan guna tangan nanti melecur plak).
  5. Masukkan sos tomato.
  6. Masukkan Kicap (40 kali tuang je...tak perlu dah masukkan garam).
  7. Masukkan gula.
  8. Masukkan Mee, gaul hingga sebati.
  9. Masukkan gobis, kacau sesekali perlahan supaya tidak hancur mee anda ye.
  10. Akhir sekali masukkan tomato...

Dah siap... Inilah hasilnya... Sempoi...


Ni resepi aii sendiri tau... lain2 resepi jika berminat, boleh le lawat kat laman web ni... selalu try, menjadi... http://www.myresipi.com
SHARE

Cikgu ieta Blogger, Social Media Influencer, Coaching Online Smart Trading

Hai. Saya Cikgu ieta. Saya seorang Suri Rumah juga Blogger, Stokis produk Supplement B'Heavendan Supplier beberapa produk bisnes lain. Bisnes saya banyak. Kini saya lebih fokus kepada Supplement B'Heaven dan Personal Coaching Blogging Basic hingga Advance disamping train Dropship dan Agent² saya. Saya merupakan Affiliate Kelas Online Instagram Advance Ebook Saka 4.0 milik Sifu Ajim Aura. Saya mengajar Kelas Blog dan Teknik Penulisan secara Personal Coaching One to One dan Group Coaching secara Online. Saya Leader kepada beberapa Group Laman Sosial dan Admin beberapa Group Di Telegram dan WhatsApp. Ada 5 orang anak. Suami Pembantu Tadbir di Syarikat Semi Government. Saya Phrolapse Intervetebral Disc (Slipped Disc) bermula 17/4/2017. Kini Suri Rumah sepenuh masa. Bermula 14/9/2017, saya nekad meneruskan kerjaya sebagai Full Time Blogger (Social Media Influncer). Saya juga seorang Motivator Nasihat Niaga. Jemput join Channel Telegram : T.me/cikguieta T.me/mindaniaga

  • Image
  • Image
  • Image
  • Image
  • Image
    Blogger Comment
    Facebook Comment

2 orang yang sudi komen:

  1. mee goreng,..Sedapnya kak ieta,saya kalau mee waktu malam memang selera kak ieta,hehe

    ReplyDelete
  2. Sedapnya mee goreng...lme saya z buat...

    ReplyDelete

1) Komen anda ditapis. Hanya komen berkaitan entri dan bukan link iklan sahaja disiarkan. Harap maklum.

2) Ingin beriklan? Sila e-mail kepada kisahcikguieta@gmail.com ya ^__^

Terima kasih sudi singgah dan komen... ^__^

AKTA KOMUNIKASI DAN MULTIMEDIA

AKTA 588, AKTA KOMUNIKASI DAN MULTIMEDIA 1998

Penghantaran sebarang komen, permintaan, cadangan ATAU komunikasi lain yang lucah, sumbang, palsu, mengancam ATAU negatif dengan niat untuk menyakiti hati, menganiayai, mengugut ATAU mengganggu orang lain dengan ATAU tanpa mendedahkan identitinya adalah suatu kesalahan boleh didenda tidak melebihi 58 ribu ringgit atau dipenjarakan selama tempoh tidak melebihi 1 tahun ATAU kedua-duanya sekali. HARAP MAKLUM

Tulis Cadangan atau pertanyaan Di SINI

Name

Email *

Message *