18 August 2012

RESEPI MEE GORENG SEMPOI...

Menu pagi ini... Hingga tengahari. Mee goreng je... (Ups...ni menu utk anak2 yg kecik2 tak berpose tu tau...) Kang ada gak yang saman teman... ha3.... Sambil tu, rebus ketupat mini adabi. Esokkan raya... Than nak masak rendang pula.

Bahan-bahannya :-
  1. Bawang putih (3 ulas).
  2. Bawang besar (2/3 biji) / bawang merah (10 biji) - sukati...
  3. Cili kering 10 tangkai (nak pedas, lebihkan le...).
  4. Mee yang sudah dibasuh & ditoskan (beli kat jusco / giant je tapi kalo nak buat sendiri, silakan...he2...).
  5. Fish ball & fish cake (fish cake jgn lupa hiris tau... jgn plak letak sekeping2 tu...fish ball pun sama gak. Than basuh dulu ek...).
  6. Gobis (yang telah dihiris & dibasuh seterusnya, toskan dahulu).
  7. Tomato (dibelah 2).
  8. Sos Tomato.
  9. Kicap (Cap Kipas Udang/yang seangkatan dengannya...)
  10. Gula (hujung sudu je...)

Cara memasaknya :-

  1. Blend No. 1, 2 & 3.
  2. Tumiskan bawang putih & bawang besar.
  3. Masukkan cili kering, tumis sehingga garing.
  4. Masukkan fish ball & fish cake (Gaul hingga sebati dengan sudip. Sila jangan guna tangan nanti melecur plak).
  5. Masukkan sos tomato.
  6. Masukkan Kicap (40 kali tuang je...tak perlu dah masukkan garam).
  7. Masukkan gula.
  8. Masukkan Mee, gaul hingga sebati.
  9. Masukkan gobis, kacau sesekali perlahan supaya tidak hancur mee anda ye.
  10. Akhir sekali masukkan tomato...

Dah siap... Inilah hasilnya... Sempoi...


Ni resepi aii sendiri tau... lain2 resepi jika berminat, boleh le lawat kat laman web ni... selalu try, menjadi... http://www.myresipi.com

2 comments:

  1. mee goreng,..Sedapnya kak ieta,saya kalau mee waktu malam memang selera kak ieta,hehe

    ReplyDelete
  2. Sedapnya mee goreng...lme saya z buat...

    ReplyDelete

DISCLAIMER

Saya bukan perawat, bukan guru silat, bukan guru kerohanian dan tiada kaitan dengan sesiapa.

Sila bersabar, jaga adab, jangan taksub, jauhi syirik, jangan menipu dan jangan mencarut.

Saya anti penganiayaan, penipuan (scammer), amalan merepek, amalan syirik khurafat dan ajaran sesat. Semua amalan menyimpang dari agama Islam saya tolak terus. Saya tidak suka perdebatan, perbalahan mencarut dan memaki-hamun. Mereka yang biadap saya tinggalkan terus.

Rules saya :
1) Saya tidak memberi sedekah secara online.
2) Saya tidak berminat mengumpat, cerita hal orang tiada kaitan dengan saya, kondem tanpa dengar hal sebenar, saya tak nak dengar dan saya tak suka.
3) Beri salam senyap dan hendak bersembang kosong adalah dilarang sama sekali.
5) Hendak bimbingan (coaching), ikut rules saya. Lengkapkan borang diberi.

Terima kasih sudi berkunjung. Sila komen untuk saya singgah laman sosial anda pula. Hanya komen berkaitan entri (artikel) sahaja disiarkan. Harap maklum. 😁

Ingin beriklan secara professional? Sila e-mail kepada kisahcikguieta@gmail.com ya. 😁

Featured Post

SIAPA BLOGGER Puteri Nur Cahaya Cikgu iEta?