PENGENALAN RINGKAS

Blog Kisah Cikgu ieta adalah penjenamaan semula bagi Blog ieta. Blog ini memaparkan pelbagai pengalaman penulis dan pembaca yang menghantar e-mail atau berjumpa sendiri dengan penulis, panduan dan kisah hidup manusia biasa dan kalangan guru. Juga tips, tutorial blog dan pelbagai panduan. Sesekali hal-ehwal bisnis, resepi dan isu-isu semasa dipaparkan untuk bacaan dan rujukan pembaca. Terima kasih sudi berkunjung. Kunjungan dan komen anda amat dihargai :)

RESEPI SUP TULANG PLUS KENTANG SEMPOI

Hari ni, nak syer resepi ni plak... gambarnya masih dlm periuk lagi ha...coz sdg berpuasa...


Bahan-bahannya :
1. Tulang lembu (jgn plak teringin2 amik tulang lain ye...)yang telah dicuci & toskan (beli je sebekas di Giant / pasar malam..).
2. Bawang besar 2 labu (sebiji utk diblend & sebiji lagi untuk dihiris bulat atau sesuka hati anda).
3. Bawang putih 4 ulas.
4. Halia lebih kurang besor ibu jari korang.
5. Tomato (belah 2)
6. Kentang / lobak merah (belah ikut sukati...)
7. Bunga lawang.
8. Kulit kayu manis.
9. Buah pelaga.
10. Garam secukup rasa.
11. Gula secubit (jgn banyak2...buat pengganti Pak Aji naik moto).
12. Paling penting...sup tulang / bunjut Adabi.
13. Bawang goreng (sukati nak masuk / tak).

Cara memasak...
1. Blend Bawang besar sebiji ngan bawang putih & halia....
2. Tumis ngan minyak masak...xkan minyak itam kowt...kiki... (jgn hangit ek..)
3. Masukkan Bunga lawang, kulit kayu manis & buah pelaga.
4. Agak2 kecoklatan & setelah naik baunya, anda masukkanlah air agak2 untuk menenggelamkan tulang itu.
5. Masukkan terus tulang & kentang / lobak merah yang telah dibelah2 tadi.
6. Masukkan garam & gula...
7. Setelah menggelegak, masukkan tomato & bawang yang dihiris bulat atau camana gaya pun
Dah siap...tutuple api... Selamat mencuba... Saya dah siap masak pun...
SHARE

Cikgu ieta Blogger, Social Media Influencer, Coaching Online Smart Trading

Hai. Saya Cikgu ieta. Saya seorang Suri Rumah juga Blogger, Stokis produk Supplement B'Heavendan Supplier beberapa produk bisnes lain. Bisnes saya banyak. Kini saya lebih fokus kepada Supplement B'Heaven dan Personal Coaching Blogging Basic hingga Advance disamping train Dropship dan Agent² saya. Saya merupakan Affiliate Kelas Online Instagram Advance Ebook Saka 4.0 milik Sifu Ajim Aura. Saya mengajar Kelas Blog dan Teknik Penulisan secara Personal Coaching One to One dan Group Coaching secara Online. Saya Leader kepada beberapa Group Laman Sosial dan Admin beberapa Group Di Telegram dan WhatsApp. Ada 5 orang anak. Suami Pembantu Tadbir di Syarikat Semi Government. Saya Phrolapse Intervetebral Disc (Slipped Disc) bermula 17/4/2017. Kini Suri Rumah sepenuh masa. Bermula 14/9/2017, saya nekad meneruskan kerjaya sebagai Full Time Blogger (Social Media Influncer). Saya juga seorang Motivator Nasihat Niaga. Jemput join Channel Telegram : T.me/cikguieta T.me/mindaniaga

  • Image
  • Image
  • Image
  • Image
  • Image
    Blogger Comment
    Facebook Comment

5 orang yang sudi komen:

  1. Loh...awat kelabu asap je nampak sup ko k.long weiiii.....alu cadangkan,lemkali ko letak dulu dlm bekas...bastu amik le pic nyeeee....pastu masuk balik dlm periuk ko tu...he3...aku x nampakle pic apa dlm tu...hu3..

    ReplyDelete
  2. Loh...awat kelabu asap je nampak sup ko k.long weiiii.....alu cadangkan,lemkali ko letak dulu dlm bekas...bastu amik le pic nyeeee....pastu masuk balik dlm periuk ko tu...he3...aku x nampakle pic apa dlm tu...hu3..

    ReplyDelete
  3. hehe...malas nak masuk bekaih da... lmbt lg nk berbuka time tu... ok2. lenkali ak ikut cdgn ko ek..

    ReplyDelete
  4. Sedap sup tulang terutama makan masa kita demam...segar

    http://www.noormalashahar.com

    http://www.noormalashahar.blogspot.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe memang sgt2 sedap,kami kalau tak lalu makan, mmg suka sy buatkan sup. o, ada 2 blog rupanya... blehlah sy singgah BW bila free ^_^

      Delete

1) Komen anda ditapis. Hanya komen berkaitan entri dan bukan link iklan sahaja disiarkan. Harap maklum.

2) Ingin beriklan? Sila e-mail kepada kisahcikguieta@gmail.com ya ^__^

Terima kasih sudi singgah dan komen... ^__^

AKTA KOMUNIKASI DAN MULTIMEDIA

AKTA 588, AKTA KOMUNIKASI DAN MULTIMEDIA 1998

Penghantaran sebarang komen, permintaan, cadangan ATAU komunikasi lain yang lucah, sumbang, palsu, mengancam ATAU negatif dengan niat untuk menyakiti hati, menganiayai, mengugut ATAU mengganggu orang lain dengan ATAU tanpa mendedahkan identitinya adalah suatu kesalahan boleh didenda tidak melebihi 58 ribu ringgit atau dipenjarakan selama tempoh tidak melebihi 1 tahun ATAU kedua-duanya sekali. HARAP MAKLUM

Tulis Cadangan atau pertanyaan Di SINI

Name

Email *

Message *