PENGENALAN RINGKAS

Blog Kisah Cikgu ieta adalah penjenamaan semula bagi Blog ieta. Blog ini memaparkan pelbagai pengalaman penulis dan pembaca yang menghantar e-mail atau berjumpa sendiri dengan penulis, panduan dan kisah hidup manusia biasa dan kalangan guru. Juga tips, tutorial blog dan pelbagai panduan. Sesekali hal-ehwal bisnis, resepi dan isu-isu semasa dipaparkan untuk bacaan dan rujukan pembaca. Terima kasih sudi berkunjung. Kunjungan dan komen anda amat dihargai :)

IBU KENAPA TAK KERJA KAT RUMAH?

Ada satu hari tu, sebelum tidur anak saya yang ke tiga bertanya "Ibu, ibu kata nak kerja kat rumah. "Ibu kenapa tak kerja kat rumah?"" Hurm... puas gak saya memikir apalah jawapan nak ku beritahu dia ya? Nak tahu apa yang saya jawab?

Ibu kenapa tak kerja kat rumah? Sekarang ni, anak nombor empat pun dah selalu bertanya macamtu. Memang susah nak jawab. Fikir punya fikir, saya jawab begini je lah akhirnya... "Kalau ibu kerja kat rumah, sape nak bagi duit kat ibu? Ibu kerja kat luar untuk tolong ayah... nak belanja Te ah, adik dan abang ke sekolah. Nanti ya, ibu kumpul duit banyak-banyak dulu baru ibu buat kerja kat rumah tapi ibu kena cari dulu kerja yang boleh ibu buat kat rumah..." Alhamdulillah dia faham. Alangkah seronoknya jikalau dapat saya kotakan apa yang telah saya katakan... 

Nur Fatihah ni memang suka kalau saya duduk rumah melayan karenahnya. Begitu juga anak-anak yang lain. Saya pun suka sebenarnya... tapi apa nak buatkan... tanggungjawab terhadap masyarakat juga perlu dilaksanakan.

LUAHAN RASA, PENGALAMAN hidup, Kisah Anak, Kerja di rumah, Ibu kenapa tak kerja di rumah?
Ni masa dia umur 4 tahun. Comel... Sekarang dah 6 tahun... kadang-kadang comot. he... :D

Bagi ibu-ibu bekerjaya macam saya ni, tentu sekali ada sekali sekalanya berkeinginan untuk duduk di rumah, membesarkan anak-anak di hadapan mata, menyuap anak-anak makan dan membuat urusan rumahtangga tanpa keluar rumah kan? Tapi... zaman sekarang yang segalanya-galanya memerlukan wang, mana mungkin itu berlaku... RM50 sekarang ibarat RM5 sahaja. Duit macam air, mengalir begitu pantas sekali dan tak mungkin kembali jika ia telah dibelanjakan. Suami dan isteri harus bersama-sama dalam segala hal terutamanya dalam hal perbelanjaan seisi rumah, persekolahan anak-anak dan bantu membantu menguruskan rumahtangga dan anak-anak. Mungkin boleh, andai pendapatan salah seorang suami isteri mencecah RM10,000.00 dan anak-anak sudah punya kerjaya sendiri. Mungkin juga boleh jika sudah jumpa lubuk duitnya dari affiliate atau bisnes online.

Namun demikian, itu semua bukanlah perkara yang boleh membantutkan minat saya sebagai guru mendidik dan meneruskan perjuangan yang tidak pernah selesai... Ibarat kata-kata fasilitator saya suatu waktu dahulu semasa mengikuti program keagamaan "Adik adalah Warathatul Ambiyak..." mendalam maknanya tu... Apakah saya mampu menjadi seperti apa yang fasilitator saya itu ungkapkan? Ia adalah bergantung kepada kemampuan saya dalam menguruskan keluarga, rumahtangga dan kerjaya seterusnya menguruskan BLOG saya ini... Kerana, inilah antara peralatan teknologi dalam usaha menyampai, menyebar seterusnya menjana pendapatan darinya. 
Mudah-mudahan saya berjaya. Amin Ya Rabbal 'Alamain...

Bila anak bertanya lagi Ibu kenapa tak kerja kat rumah? Terfikir pula, best juga andai jadi bagai dikata oleh blogger ni >> Macam mana rasa jadi blogger terkenal? Takde dah la soalan menyusuk kalbu Ibu kenapa tak kerja kat rumah? kan? ^__^
SHARE

Cikgu ieta Sales Person Kelas Instagram Advance Online & Ebook Saka Sifu AjimAura (ID : 4)

Hai. Saya Cikgu ieta. Full Time Blogger, Internet Marketer dan Motivator Nasihat Niaga. Saya merupakan Sales Person Kelas Online Instagram Advance & Ebook Saka 4.0 milik Sifu Ajim Aura. Saya mengajar Kelas Blog dan Teknik Penulisan secara Personal Coaching One to One dan Group Coaching secara Online. Saya Leader kepada beberapa Group Laman Sosial dan Admin beberapa Group Di Telegram dan WhatsApp. Mempunyai 5 orang anak. Suami Pembantu Tadbir di Syarikat Semi Government. Saya Phrolapse Intervetebral Disc (Slipped Disc) bermula 17/4/2017. Kini Suri Rumah dan Blogger Full Time Online.

  • Image
  • Image
  • Image
  • Image
  • Image
    Blogger Comment
    Facebook Comment

6 orang yang sudi komen:

  1. Sy pun teringinnnn sgt nak kerja kt rumah aje....hopefully impian tuh tercapai satu ari nti

    ReplyDelete
    Replies
    1. Amiin... kan Mimi? Moga hasrat kita trcapai ^___^

      Delete
  2. Banyak kelebihan bekerja dari rumah dapat jimatkan kos syarikat terutama perbelanjaan utiliti. Boleh syarikat maksimukan profit. :-)

    ReplyDelete
  3. Bagus soalan die... kan best kalo bole kerja kat umah... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu lah tu Aziera.... nak buat camane... tanggungjawab ^__^

      Delete

1) Komen anda ditapis. Hanya komen berkaitan entri dan bukan link iklan sahaja disiarkan. Harap maklum.

2) Ingin beriklan? Sila e-mail kepada kisahcikguieta@gmail.com ya ^__^

Terima kasih sudi singgah dan komen... ^__^

AKTA KOMUNIKASI DAN MULTIMEDIA

AKTA 588, AKTA KOMUNIKASI DAN MULTIMEDIA 1998

Penghantaran sebarang komen, permintaan, cadangan ATAU komunikasi lain yang lucah, sumbang, palsu, mengancam ATAU negatif dengan niat untuk menyakiti hati, menganiayai, mengugut ATAU mengganggu orang lain dengan ATAU tanpa mendedahkan identitinya adalah suatu kesalahan boleh didenda tidak melebihi 58 ribu ringgit atau dipenjarakan selama tempoh tidak melebihi 1 tahun ATAU kedua-duanya sekali. HARAP MAKLUM

EMAIL CADANGAN ATAU PERTANYAAN ANDA DI SINI

Name

Email *

Message *