Posts

Showing posts from December, 2012

BELAJAR BUAT HEADER SENDIRI

Image
Nak gak tachap2 blog diwaktu senggang ni... haha... Header baru saya... huhu... tak pandai tapi try & error dari  onlinelogomaker Tak reti-reti la nak centre kan.... Ada masa nanti, nak adjust2 lagi la kowt... Sila komen... tqvm :)

Blog Review by Cik Nani Noraini

Image
اَلسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهْ Jumpa segmen ni dari blogger Muja . Hehe...  Saya sangat-sangat suka dengan segmen berbentuk Review ni... Pantang terjumpa segmen macam ni, memang tak buang masa, In Shaa Allah saya joint. Apa lagi... jom joint... Tarikh tutupnya pada 31/12/2012. Ada lagi masa tu... :) Walau tak diminta tapi rerasanya nak tag 2 orang ni la  http://ctss-siti.blogspot.com/  &  http://chepahilahussein.blogspot.com/ Psss... lepas kena review ngan Muja semalam kan, sampai termimpi-mimpi... akak buat entri bertajuk "Under maintainance" haha... punyala excitednya nak baik pulih blog sampai termimpi-mimpi bagai... :) Lucu-lucu...

ADA ORANG NAK CURI MASUK AKAUN EMAIL SAYA

Image
Assalamu'alaikum Tadi buka email untuk emailkan slide presentation kepada rakan group, tiba-tiba nampak email di bawah ni. Memang kurang ajar lah ni...  Hackers ni dari New York, USA IP Address : 64.152.25.155 pukul 7.30 waktu sana. Memang melampau... Dek kerana itu, terpaksa la tukar password... Ada sesiapa yang tahu langkah-langkah lain supaya penceroboh macamni tak boleh hack email kita?

Contest: Top Referer Get RM100 TopUp!

Image
As-Salam Selalu sangat lepas buat entri, baru terjumpa G.A la, segmen la n contest la. Join je la... Mana tau kan... ada rezeki, dapat topup free... :) Jimat duit... Duit yang ada, boleh buat belanja anak-anak mamam...  Terima kasih tuan contest :)

[STICKY] BLOGLIST BLOGGER BAHARU 2013 | SEGMEN TAMBAH FOLLOWER !

Image
As-salam Follower saya baru ada 138 setakat 2.25 pagi pada 29/12/2012. Memanglah kurang dari 1000 orang. Jadi rasa dihati bagai nak menambahkan lagi jumlahnya tu. Terjumpa segmen ni dari blog en. Isam Ismail. Pada pendapat saya lah kan... bloglist dan follower adalah sama penting. Dimana, follower adalah untuk melihat sejauhmana sesebuah blog itu punya pembaca atau tidak. Manakala, bloglist bertujuan untuk menjelajah blog-blog oranglain terutamanya follower blog kita atau disaat kebuntuan mendapatkan idea untuk mencipta sebuah entri. Sebagai contoh, saya suka membaca ataupun menziarahi blog lain untuk mempelajari sesuatu daripada blogger di dalam bloglist saya. Bloglist seperti banner di atas selain dapat meramaikan lagi rakan-rakan dalam dunia blog, ia amat berfaedah untuk blogger baru seperti saya.  Segmen ini akan berakhir pada 30 disember..sudah siap tinggalkan komen di  ruangan  penganjur . Terima kasih penganjur segmen :)

Ibu sayang kamu semua...

Image
Mood sedih menyelubungi diri tika membaca blog En. Fendi Entri bertajuk "...Ibu..Mengapa Saya Nampak Pelangi?" Terkesima dan terkedu ku seketika Lantas ku pandang wajah anak-anakku seorang demi seorang... Adakah kasih sayangku untuk mereka semakin berkurang? Mood untuk membuat entri ceria terbengkalai seketika... Sedih kurasa... Aduhai diri...  Bersabarlah wahai hati... Sesungguhnya ku sering leka Menghitung kerja apatah lagi mengejar date line tugasan2ku semata... Ampunilah daku Kasihanilah anak-anakku Juga suamiku Sesungguhnya merekalah segalanya bagiku  Dalam menghitung hari, mencari kekuatan diri... Juga membentuk hati... Ibu sayang kamu semua... Nota : Sayangilah dan hargailah siapa sahaja yang ada disisi kita walau siapa pun mereka... Kerana, menyesal dikemudian hari memang tidak berguna

KENAPA PILIH KERJAYA GURU?

Image
اَلسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهْ "Kenapa jadi guru tak kerja lain?" Pertanyaan yang sudah beberapa kali orang tanya padaku disebabkan aku punya sedikit kemahiran di bahagian pentadbiran pejabat dan ada kemahiran dalam bidang komputer (sikit-sikit gak...)  Tiada apa yang harus dibanggakan kerana semuanya adalah pinjaman sementara hidup di dunia ni sahaja. Sebenarnya, mejadi guru bukanlah mudah seperti yang ramai menyangkakannya. Kadangkala jika ada ibubapa tidak berpuashati, mereka nak tuding-tuding jari, mereka nak sumpah seranah, mereka nak memaki hamun atau marah-marah, mereka nak tuduh macam-macam. Guru terpaksa telan walaupun guru itu tidak bersalah dalam hal yang menjadi isu tertentu (teringat kes murid fitnah diri ini) Sabar je la... Tak berdendam tapi, bila teringat balik tu, dalam hati "Sampainya... hati..." Mudah-mudahan beliau berjaya ke akhir hayat. Ku halalkan ilmuku dunia & akhirat untuknya. Tetapi, kenapa masih mem

Bloglist Miz Ruha | 2013

Image
As Salam... Sesibuk manapun dengan assignment dan sebagainya lagi... Pantang jumpa dengan segmen2 atau GA yg mudah diri ni nak joint. Sukanya hati.... Tersangatlah senang nak joint segmen Mizz Ruha ni...  Kebetulan duenya lambat lagi... joint aje le...apa lagi...  Mana lah tahu kan... Untung-untung ada manfaat untuk masa akan datang bagi blogger baru tak baru macam aku ni... Terima kasih Mizz Ruha... :)

Pencarian Bloglist Januari 2013 by Nurfara Hani

Image
Joint segmen yang dijemput oleh owner segmen Cik Nurfara hani terima kasih ya sudi jemput akak :) sebulan je ke dik dok dlm bloglist adik? hehe...

Fivers Hijabis Giveaway by MV

Image
Assalam Dah pagi tetiba plak ternampak GA ni kat blog Muja. Tak taulah kenapa dan mengapa nak pulak hati ni joint GA ni... Takmolah pk panjang2... Sila baca Kenapa dan mengapa GA ni diberi nama Fivers Hijabis Giveaway by MV? Nama Fivers diberikan kerana GA ini mempunyai 5 syarat yg perlu dipatuhi. Nama Hijabis pula bersempena dengan hadiah GA ni sendiri. Sila lihat bahagian senarai hadiah, kebanyakan hadiah yg ditawarkan ialah tudung. Sebab itulah, terhasil Fivers Hijabis Giveaway by MV. Nak joint? Silalah klik je banner bulat kuning kat bawah ni ya :) Syarat-syarat :- Wajib Follow blog Mrs Violet ( SINI )  Follow twitter ( SINI ) *wajib bagi yg ada twitter* Buat entry bertajuk " Fivers Hijabis Giveaway by MV " , letak banner dan link kan ke entry ni. Tag sekurang-kurangnya 2 orang rakan blogger *pastikan mereka tahu* Hantar link entry di comment box di bawah entry ni . Nak Tag mereka berdua ni >>  amalinalee  &  SM

TENTANG SEO

Image
As salam... Nak iPadMini Klik Sini :) Dalam kesibukan belajar dan membuat assignment... Sempat lagi... Dalam kelas Aplikasi Teknologi Maklumat & Komunikasi ni, belajar bab infrastruktur internet & domain, aku google tentang SEO... kLIK banner di bawah ni untuk ke  blogr.my   yang menerangkan tentang SEO. Ni, aku copy untuk aku meneruskan pembacaan aku balik dari kelas nanti. Aku dah follow blog tu. SEO  adalah  singkatan bagi satu terma teknologi maklumat iaitu Search Engine Optimization.  SEO sering dibincangkan dalam seminar perniagaan internet kerana ia merupakan salah satu strategi pemasaran yang berkesan di internet.  Andaian yang boleh diberikan ialah bagaimana untuk membuat laman web organisasi Y berada dalam senarai carian yang pertama dalam laman web enjin carian seperti Google sekiranya seseorang menaip perkataan ' ebook ' di laman web enjin carian Google tersebut? Jadi, ini adalah sebahagian daripada strategi pemasaran di internet. Terda

TAKDE ENTRI LAGI...

Image
BZ SIAPKAN ASSIGNMENT JE NI...  due dah makin hampir dah ni... Header memang tak sempat menyempat nak di edit-editkan lagi... Apatahlagi nak mengemaskini blog yang nampak macam serabut je dah ni.... Tunggulah nanti-nanti... Bila free, pasti ku tachap blogku lagi... Komen sendiri kat entri sendiri yang titlenya takde entri lagi,  tapi bl belek2 balik. Jadi la tu... haha jadi dah entri... walau yg ntah hape2 ntah le ni... Nota : Maaf ya semua pembaca yang ku sayangi...

Segmen Sabtu By Emas Putih

Image
Masih mood nak joint segmen di hari sabtu ni sebelum ke kelas sambil-sambilan menyiapkan assignment. hehe... siap dah klik2 semua ikut arahan :) Sape nak joint, klik je banner di atas tu. Mudah & senang je :) Thanks a lot  kpd  tuanpunya  segmen :) Nota : Srategy mesti ada dalam membina apa sahaja rangkaian. 

SEGMEN: MEH AKU REVIEW BLOG KORANG

Image
Ini kali pertama akak nak joint segmen adik cantik manis ni buat. Haritu akak dah joint G.A nya. Berbaloi.... memang berbaloi-baloi... hehe... tarikh berakhir  25 Disember 2012, pukul 2.30 petang (tak berapa hari je lagi...) Psss... Jangan lepaskan peluang yang ada. Rebutlah peluang ketika mendapat peluang

RUGI KAH JADI BLOGGER YANG MESRA?

Image
اَلسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهْ Mood nak siapkan assignment setelah tidur awal... Selepas kemaskini fail subjek esok, Teknologi Pengajaran & Pembelajaran. buka blog dulu... Mata tertumpu di ruangan komen " Awaiting moderation ", "Do follow me, I'll follow you back" dari satu segmen yang pernahku joint  satu masa dulu .  Aku nak follow ke orang yang komen begini? Tanpa buang masa, terus tekan button tong sampah Itu namanya memaksa dan tidak ikhlas.  Memang tak suka jika orang tulis komen macamtu. Maaflah ya... baik tak payah follow  atau komen... Bukan nak sombong tapi... Terus terang tak suka benar dengan pendekatan sedemikian. Tak mesra blogger langsung... RUGIKAH JADI BLOGGER YANG MESRA? Sewajarnya sebagai seorang blogger  gunakanlah ayat yang mesra. Jadikan budaya bersopan walau di mana berada. Walau followers AKA rakan blog atau apa sahaja yang digelar kepada mereka yang joint   blog kita. Usah memaksa dan usah ker

SUSAH KE JADI STUDENT PART TIME ATAU PJJ?

Image
SUSAH KE JADI STUDENT PART TIME  ATAU PJJ? اَلسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهْ Permintaan rakan blogger untuk saya kongsikan pengalaman sebagai student part time . Rentetan dari perkongsian tentang part time study dalam entri  Miss Zahirah , terasa nak berkongsi pengalaman  bagaimana boleh menjadi student PJJ di Universiti Teknologi Malaysia hingga sekarang ni. Sebenarnya, UTM merupakan Universiti idaman ku dari kecil lagi. Memang tak sangka dapat juga menjejakkan kaki untuk belajar di sini. Kebetulan pula pihak Jabatan telah mengarahkan supaya guru yang belum mempunyai Diploma Pendidikan supaya mengambilnya, maka tahun 2011 termetrailah sudah diri ini sebagai Mahasiswa PJJ dalam bidang Diploma Sains Serta Pendidikan (Pengajian Islam) walaupun sudah memiliki Diploma Komputer & Pengurusan dari College University of Information Technology COSMOPOINT terlebih dahulu sebelum menjadi guru. Kiranya, membuat keputusan belajar ni, atas arahan Jabatan lah k

BLOGGING MEMANG BEST!

Image
اَلسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهْ Sebab terlampau best, 2 entri kusiapkan hari ni. Balik dari kerja berceloteh dalam entri  INI . Kali ini tentang entri seperti tajuk di atas pula. 3 sebab utama  blogging  memang  best !  Banyak ilmu saya boleh dapat dari dunia  blog .  Saya boleh tulis apa sahaja, mengikut citarasa saya asalkan tidak mengaibkan atau mengganggu dan menggugat jiwa  sesiapa .  Saya boleh  blogwalking  hingga ke dunia antarabangsa disamping mempunyai ramai kenalan di kalangan  blogger . Walau pernah buat entri bertajuk  KENAPA PILIH BLOG?  Tetap ingin berkongsi lagi tentang betapa best nya... blogging :) Psss... macam tak best je takde shoutbox dalam blog ni. Dah cuba sehari tanpanya. Tak boleh la... 

Segmen : blogger muslimah

Image
اَلسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهْ Klik this to joint As a muslimah blogger, come and join me in this segment. ^_^ Tag :  Adik Shiqin  &  adik Fuza

BERAPA NILAI BLOG ANDA?

Image
اَلسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهْ Bagi saya, tiada dalam hidup saya hari tanpa sepatah kata. Kerana saya memang suka nak berkata-kata juga melalui tulisan saya. haha... (gelak dulu...) Be rblogwalking semalam terjumpa tentang entri apa harga blog anda di entri en.  nicknashram . Lantas teringat pernah saya mendapat sebuah  email dari siapa ntah la. Lama dah email tu... Kebetulan email tu dah corrupt tak boleh buka, tak dapatla nak tunjuk bukti. Antara isi email tu ialah, beliau berminat untuk membeli blog saya. Masa tu tak terfikir langsung blog ini boleh menjadikan seseorang itu dikenali dimata dunia. Tak tahu pun dari blogging boleh menjana income . Tak tahu pun blog adalah segalanya bagi seorang blogger . Tak kiralah blogger itu blogger sepenuh masa atau separuh masa. Memang tak ambil port langsung tentang email tu... Kebetulan pula masa tu sedang kecoh tentang penipuan dari laman internet. Lagi la tak hirau langsung... Bila baca entri en. Nick teri

DOMAIN mana lebih baik? Perlukah HOSTING?

Image
اَلسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهْ Sambil menyiapkan assignment, mencari-cari juga hal ehwal domain, terjumpa blog Jutawan Internet  t erkenal. Di sini saya ingin berkongsi pendapat dari pembacaan saya tentang domain dari blogger hebat Irfan Khairi . Entri beliau bertajuk  Domain name perniagaan .com.my lebih baik Mengapa domain name .my, .com.my, .net.my, .org.my dan domain name tempatan yang lain adalah lebih baik? Satu sebab yang amat penting adalah domain name tempatan seperti di atas akan mendapat tempat yang lebih baik di enjin pencari apabila seseorang melakukan carian tempatan. Kini, enjin pencari seperti Google mempunyai pilihan kepada pengguna untuk melakukan carian internasional atau carian tempatan. Bagi mereka yang menggunakan domain name tempatan seperti .my, .com.my, .net.my, .org.my akan mendapat kelebihan promosi percuma ini. Sekiranya anda mempunyai perniagaan Internet tempatan, atau baru hendak memulakan web presence and

Segmen : Pencarian Blogger Baru

Image
اَلسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهْ Pertama yang mata terlihat pabila membuka blog  ialah segmen yang dibuat oleh blogger Aisyah Humaira'. Lama dah ternampak segmen ni tapi sebab terlampau sibuk dengan pelbagai hal (ewwah, ewwah... kalah PM, sibuknya tu...hehe...) hari ni baru joint segmen ni. Due date nya pada 23/12/2012. Tak lama je lagi. Tak lepaskan peluang... Rugi tak joint .... Kenapa joint segmen ni? Sebab-sebabnya seperti di bawah ni :- Saya seorang blogger yang mempunyai follower tak mencecah 1000 orang.   Saya telah menjadi follower blog  AISYAH HUMAIRA'  & blog ilmiah  PERWADAH .  Jumlah follower semasa join segmen ini. Baru ada 97 orang sahaja. Segmen ni sangat  simple  dan ada  link  pula kepada  link  ilmiah Blogger yang follower tak mencecah 1000 orang sahaja, sila klik banner di atas jika teringin nak joint . Terima kasih Aisyah (nampak muda lagi) kerana sudi buat segmen ini untuk blogger baru macam akak :)