PENGENALAN RINGKAS

Blog Kisah Cikgu ieta adalah penjenamaan semula bagi Blog ieta. Blog ini memaparkan pelbagai pengalaman penulis dan pembaca yang menghantar e-mail atau berjumpa sendiri dengan penulis, panduan dan kisah hidup manusia biasa dan kalangan guru. Juga tips, tutorial blog dan pelbagai panduan. Sesekali hal-ehwal bisnis, resepi dan isu-isu semasa dipaparkan untuk bacaan dan rujukan pembaca. Terima kasih sudi berkunjung. Kunjungan dan komen anda amat dihargai :)

CARA MENAMBAHKAN PENDAPATAN

اَلسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهْ
Walau sedang dilanda kesibukan menyiapkan assignment yang melambak, tiba-tiba terfikir nak buat entri tentang cara menambahkan pendapatan. Ini adalah berdasarkan pengalamanku dari masa bujang hinggalah dah beranak pinak.... Selamat membaca ya...
  1. Buat bisnes. Secara online atau directline. "9/10 rezeki adalah dari dunia perniagaan" Sabda Nabi S.A.W.
  2. Jangan malu dan jangan segan untuk bertanya apatah lagi mencuba. Usaha tangga kejayaan.
  3. Jangan malas... Malas, anda yang rugi. Rajin adalah kunci segala-galanya. 
  4. Jujur dan amanah penting dalam kehidupan. 
  5. Buang sikap suka berhutang untuk menambahkan pendapatan supaya tidak terbelenggu dengan hutang sepanjang hidup.
  6. Buang sikap suka lompat sana, lompat sini ke mana-mana bidang perniagaan dalam mengejar impian untuk menambahkan pendapatan.
  7. Ilmu dan modal perlu ada. Kalau ada ilmu tapi tak rajin dan tak ada modal dan tak suka nak mencari tak guna juga. Begitulah sebaliknya. Ada pelbagai cara untuk mendapatkan modal. Terserah kepada anda untuk mencarinya.
  8. Ingatlah rezeki itu kuasa Allah. Jangan tamak dan haloba dalam menambahkan pendapatan.
  9. Mulakan dengan membawa produk jualan kawan-kawan dahulu.
  10. Kemudian, rekacipta produk sendiri mengikut minat diri.
  11. Belajar dan terus belajar untuk menambahkan kewangan.
  12. Ketengahkan kebolehan, kemampuan dan minat anda melalui pelbagai cara. Contoh : Jadilah blogger...
  13. Bagi yang tidak minat bisnes, teruskan kerjaya anda dan tingkatkan prestasi. Usah harapkan sebarang pujian dari sesiapa tapi lakukanlah dengan ikhlas. Pasti Allah balas setimpal dengan hasil kerja anda.

Sekian, Wassalam.

Nota :
Tertarik dengan artikel blogger ni Kewangan/pendapatan hasil daripada sumber menulis blog halal ke?
SHARE

Cikgu ieta Sales Person Kelas Instagram Advance Online & Ebook Saka Sifu AjimAura (ID : 4)

Hai. Saya Cikgu ieta. Full Time Blogger, Internet Marketer dan Motivator Nasihat Niaga. Saya merupakan Sales Person Kelas Online Instagram Advance & Ebook Saka 4.0 milik Sifu Ajim Aura. Saya mengajar Kelas Blog dan Teknik Penulisan secara Personal Coaching One to One dan Group Coaching secara Online. Saya Leader kepada beberapa Group Laman Sosial dan Admin beberapa Group Di Telegram dan WhatsApp. Mempunyai 5 orang anak. Suami Pembantu Tadbir di Syarikat Semi Government. Saya Phrolapse Intervetebral Disc (Slipped Disc) bermula 17/4/2017. Kini Suri Rumah dan Blogger Full Time Online.

  • Image
  • Image
  • Image
  • Image
  • Image
    Blogger Comment
    Facebook Comment

5 orang yang sudi komen:

  1. M ni berbisnes kecil-kecilan ja..hu hu..

    ReplyDelete
  2. Takpe... ok lah tu... ada gak dpt tmbh pndptn... :)

    ReplyDelete
  3. Thanks for this entry...Nice~~~

    ReplyDelete
  4. sorry, i can't wear high heel. by the way, thanks for visiting my blog :)

    ReplyDelete

1) Komen anda ditapis. Hanya komen berkaitan entri dan bukan link iklan sahaja disiarkan. Harap maklum.

2) Ingin beriklan? Sila e-mail kepada kisahcikguieta@gmail.com ya ^__^

Terima kasih sudi singgah dan komen... ^__^

AKTA KOMUNIKASI DAN MULTIMEDIA

AKTA 588, AKTA KOMUNIKASI DAN MULTIMEDIA 1998

Penghantaran sebarang komen, permintaan, cadangan ATAU komunikasi lain yang lucah, sumbang, palsu, mengancam ATAU negatif dengan niat untuk menyakiti hati, menganiayai, mengugut ATAU mengganggu orang lain dengan ATAU tanpa mendedahkan identitinya adalah suatu kesalahan boleh didenda tidak melebihi 58 ribu ringgit atau dipenjarakan selama tempoh tidak melebihi 1 tahun ATAU kedua-duanya sekali. HARAP MAKLUM

EMAIL CADANGAN ATAU PERTANYAAN ANDA DI SINI

Name

Email *

Message *