PENGENALAN RINGKAS

Blog Kisah Cikgu ieta adalah penjenamaan semula bagi Blog ieta. Blog ini memaparkan pelbagai pengalaman penulis dan pembaca yang menghantar e-mail atau berjumpa sendiri dengan penulis, panduan dan kisah hidup manusia biasa dan kalangan guru. Juga tips, tutorial blog dan pelbagai panduan. Sesekali hal-ehwal bisnis, resepi dan isu-isu semasa dipaparkan untuk bacaan dan rujukan pembaca. Terima kasih sudi berkunjung. Kunjungan dan komen anda amat dihargai :)

DI REVIEW KALI KE 2


اَلسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهْ

Hehe... lain nak buat, lain yang dibuat. Lastly, siap 1 entri





Yeay.... sukanya saya.... Ni yang ditunggu-tunggu... scroll down dlm Blogger Reading List tetiba mata terpampan kat tajuk BLOG IETA oleh Muja.  Supaya tak lupa, nak buat jawapan terhadap review nilah. Pehtu nak buat bookmark, senang nak edit blog bila free nanti. Banyak tips dan panduan berguna dari Muja tentang blog akak ni. (yang warna biru dalam bracket tu, kengkononnya jawapanla tu... hehe...) Terima kasih Muja... :)

Isi kandungan review begini :- 

hari ni giliran BLOG IETA menjadi mangsa review kaw-kaw daripada muja.

pujian:

  • thank you sebab sudi join giveaway free domain hari tu. you are so much appreciated. kalau tak de yang join rasa macam sia-sia jela usaha muja mempromote tu. huhu (sama2.. :)
  • tahniah sebab blog kak ieta dah berdomain sendiri. suka kan bila ada domain sendiri? feeling dia lain sikit. semangat nak blogging pun jadi mencurah-curah. hehe (betul3...)
  • thank you sebab selalu jengah and comment blog muja. sangat peramah. sudi kawan ngan muja. walaupun hanya di alam maya. (suka sbb Muja glamour, searching by google utk cari bahan assignment atau masuk alam blog org lain, nampak ada je Muja pnya nama. Hehe...)

kritikan: (kena baiki nih... :)

  • gadgets yang tak perlu: jam, twitter counter, recent visitors, feedjit, blog labels(mmg nak buang tp sll terlupa), satu daripada dua banner pasal gaza, need a free counter, visitors come from. semua birthday tu rasanya tak perlu sebab mesti tuan punya blog dah ingat kan. (Akak mmg pelupa sbb tu masukkan dlm blog b.day tu. he... ) yang penting bagi blog ni adalah loading time. minimumkan gadgets yang tidak perlu supaya loading time jadi secepat yang boleh. (mmg prasan blog akak ni lembap loading. tp tak dpt kesan gak penyebabnya. Tqvm Muja dh tlg listkan utk akak. haha...)
  • follower maybe letak kat sidebar kat atas sebab dia gadget paling slow loading. nanti jadi nampak kosong kat paling atas sebelum page load sepenuhnya. nampak tak cantik. kalau di sidebar, dia tak menjejaskan view of the blog sangat. (o... baru tahu... akn diedit nnti :)
  • tempat untuk follow and like semua tu letak dekat-dekat supaya senang readers nak buat. tak perlu tercari-cari. contohnya follow blog, follow g+, follow twitter, like fanpage, letak dekat2. (akan diubah juga :)
  • nuffnang di sidebar kena ada paling atas untuk peluang dapat CPUV AD lebih cerah. (yg ni pun br tahu. haha...tqvm bagitau na... :)
  • sebab blog ni tak leh right click, sila buatkan fungsi AUTO OPEN LINK IN NEW TAB. senang sikit orang nak buka site lain tanpa meninggalkan blog ini. kalau betul tak nak dicopy, buat jugak funsi tak leh highlight k, kalau unable right click sahaja tidak cukup. nak copy je boleh highlight dan click ctrl + c. terus boleh copy (yg ni klakar, mmg habit akak suka cuba try test apa aje, haritu sj je cuba try test pehtu dh taktau nk buang balik hehe...mekasih ats cdgn tu).
  • semua banner blogger lain letak dalam satu tempat, samakan size, and centerkan semua banner. bagi nampak kemas dan teratur. (yg ni mmg nak buat tp tak sempat google lg caranya. Akan diusahakan juga :) )
  • banner ping sites tu pun kod dia boleh letak sekali dalam satu tempat sahaja. copy semua kod, letak dalam satu tempat yang ADD A GADGET tu. ping site ada di dua tempat. kenapa ye? tersilap ek? buang salah satu. (yg ni pun tak reti gak nk ltkkan dlm 1 tpt, tgh cari2 caranya lg. Jujur nieh... mmg tak reti... haha...)
  • buatkan SCROLL BOX untuk BLOG ARCHIVE dan BLOGLIST. nampak lebih kemas and tidak panjang berjela sangat. nampak lagi cantik. (yg ni, mmg nak sesangat-sangat gak buat tp pun tak reti gak... dah google2 tak jumpa lg cara mudah utk buat scroll box tu. huhu....)
penambahan:

  • pemilik blog bolehla buatkan header untuk blog dan centerkan. sebab header ni dia macam satu logo untuk satu-satu blog. muja pernah baca teknik berblogging daripada blog yang dapat berjuta-juta dollar setahun, yang logo buatkan pembaca ingat tentang blog kita. (kiki... yg ni dah berkali2 cuba buat tp, xmenjadi-jadi...bila dh bz ngan assignment, tinggal dulu...haha...)
  • perkara yang perlu ada dalam entry: fb send button, fb like button, tweet button. salah satu teknik blogging memang kena ada social networking yang perkasa. disebabkan fb dengan twitter ni paling hot, letaklah segala button dia. insya Allah blogging lebih menjadi nanti. (Waa... bagus suggestion nih...nak cari caranya nanti :) )
  • buatkan fan page untuk blog supaya pembaca boleh like and keep updated dengan blog. terutama buat yang tak leh follow guna GOOGLE FRIEND CONNECT. (yang Networked Blogs tu ingatkan fan page dah. Patut le tak bertambah ahlinya... kesalahfahaman rupanya... haha...)
  • izinkan juga bloggers untuk add personal fb. boleh buat project pape ke. senang. juga memperkasakan networking. jangan terlupa lak share entry di fan page. selalu la juga post di fan page. (haritu dah buat tp dh terpadam, lgsung terlupa. Asik2 lupa da... hehe...)
alamak,, terpanjang la pulak.. hehe... hope you will always succeed in whatever you do in life k. happy blogging :D (takpe panjang, lagi panjang, lagi akak suka sebab baru tau does & don'tnya utk blog)

Psss... Muja, akak sgt3 sukahati dgn entri dari Muja ni. Sbnrnya mmg dah blur nak edit blog  akak ni... huhu... Selalu sgt belek blog nak tgk patut & tak patut ada dlm blog ni tapi, blur sesangat. Huhu... tambah2 skrg sdg bz siapkan assignment. In Shaa Allah ada ms lpg kak buat penambahbaikan kat blog akak ni. Nak upah org tak kot... better buat sendiri. Baru ada thrill... Mmg ditunggu2 sangat review ni :)
SHARE

Cikgu ieta Sales Person Kelas Instagram Advance Online & Ebook Saka Sifu AjimAura (ID : 4)

Hai. Saya Cikgu ieta. Full Time Blogger, Internet Marketer dan Motivator Nasihat Niaga. Saya merupakan Sales Person Kelas Online Instagram Advance & Ebook Saka 4.0 milik Sifu Ajim Aura. Saya mengajar Kelas Blog dan Teknik Penulisan secara Personal Coaching One to One dan Group Coaching secara Online. Saya Leader kepada beberapa Group Laman Sosial dan Admin beberapa Group Di Telegram dan WhatsApp. Mempunyai 5 orang anak. Suami Pembantu Tadbir di Syarikat Semi Government. Saya Phrolapse Intervetebral Disc (Slipped Disc) bermula 17/4/2017. Kini Suri Rumah dan Blogger Full Time Online.

  • Image
  • Image
  • Image
  • Image
  • Image
    Blogger Comment
    Facebook Comment

3 orang yang sudi komen:

  1. banyak kelebihan reiew blog ni

    ReplyDelete
  2. kritikan dan pujian yang membina tu :)

    ReplyDelete
  3. Terima kasih en. Isam & Cik Tia. Sy mmg suka joint segmen review. Suka utk terus memperbaiki mutu blog :)

    ReplyDelete

1) Komen anda ditapis. Hanya komen berkaitan entri dan bukan link iklan sahaja disiarkan. Harap maklum.

2) Ingin beriklan? Sila e-mail kepada kisahcikguieta@gmail.com ya ^__^

Terima kasih sudi singgah dan komen... ^__^

AKTA KOMUNIKASI DAN MULTIMEDIA

AKTA 588, AKTA KOMUNIKASI DAN MULTIMEDIA 1998

Penghantaran sebarang komen, permintaan, cadangan ATAU komunikasi lain yang lucah, sumbang, palsu, mengancam ATAU negatif dengan niat untuk menyakiti hati, menganiayai, mengugut ATAU mengganggu orang lain dengan ATAU tanpa mendedahkan identitinya adalah suatu kesalahan boleh didenda tidak melebihi 58 ribu ringgit atau dipenjarakan selama tempoh tidak melebihi 1 tahun ATAU kedua-duanya sekali. HARAP MAKLUM

EMAIL CADANGAN ATAU PERTANYAAN ANDA DI SINI

Name

Email *

Message *