PENGENALAN RINGKAS

Blog Kisah Cikgu ieta adalah penjenamaan semula bagi Blog ieta. Blog ini memaparkan pelbagai pengalaman penulis dan pembaca yang menghantar e-mail atau berjumpa sendiri dengan penulis, panduan dan kisah hidup manusia biasa dan kalangan guru. Juga tips, tutorial blog dan pelbagai panduan. Sesekali hal-ehwal bisnis, resepi dan isu-isu semasa dipaparkan untuk bacaan dan rujukan pembaca. Terima kasih sudi berkunjung. Kunjungan dan komen anda amat dihargai :)

TUTORIAL 2 : IMPORT & EXPORT BLOG ANDA

اَلسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهْ

Kali ini juga atas permintaan rakan blogger dan rakan fb, saya buat tutorial bagaimana nak import entry dari blog lama kepada blog baru.
Mudah sahaja. Buat perlahan-lahan ya... :) 

1)Pergi kepada dashboard anda dan klik gambar buku tu, seterusnya klik perkataan Settings


2) Klik perkataan Other di bawah sekali


3) Klik perkataan berwarna biru dalam label berwarna kuning Blog Tools

Jika anda klik Import blog paparan berikut akan dipaparkan, seterusnya, ikut sahaja arahan yang dipaparkan
Terjemahan dari encik google baris demi baris
Import catatan dan ulasan daripada fail eksport Blogger. Catatan yang diimport akan digabungkan 
dengan sebarang catatan semasa, diisih mengikut tarikh. Ketahui lebih lanjut
Pilih fail blog yang dieksport (xml)
Klik Choose File untuk memilih fail anda
Sila buktikan anda bukan robot
Taipkan dua perkataan:
 Menyiarkan semua catatan yang diimport secara automatik
(Dah siap, klik butang warna oren tu...)


Jika anda ingin pindahkan blog,
 klik Export blog paparan berikut akan dipaparkan, ikut arahannya

Terjemahan dari encik google 
Lain-lain> Eksport blog

Eksport blog anda ke format eksport Blogger Atom. Anda boleh melakukan ini 
untuk memindahkan blog anda ke perkhidmatan blog lain atau semata-mata untuk menyimpan blog anda 
pada pemacu keras anda sendiri. Ketahui lebih lanjut
Jangan bimbang, blog anda masih akan kekal pada Blogger sehingga anda memadamkannya.

Dah siap, klik butang warna oren tu...

Mudahkan... Selamat mencuba :)

Nota : 

Takla pandai, tapi dah permintaan, buat gakle tutorial ni... Maaf guna terjemahan dari encik google je. Nak cepat... Kalau salah, sila beri tunjuk ajar ya. Tqvm
SHARE

Kisah Cikgu ieta

  • Image
  • Image
  • Image
  • Image
  • Image
    Blogger Comment
    Facebook Comment

3 orang yang sudi komen:

  1. yea...dah berjaya mendelete diriku yg terfollow blog sendiri ms memula... jadi blogger... Yezzeee...

    ReplyDelete
  2. assalaamualaikum. dapatkan free domain by joining this ga. free domain for all participants. no winners will be selected. all will get!!! :D

    mujadafewa.blogspot.com/2012/12/giveaway-free-domain-for-all.html

    ReplyDelete
  3. Sempat lagi buat tutorial dlm kebizian menyiapkan assignment yg melambak ni... huhu... Bukan pe... kesian kat kengkawan yg minta...

    ReplyDelete

1) Komen anda ditapis. Hanya komen berkaitan entri dan bukan link iklan sahaja disiarkan. Harap maklum.

2) Ingin beriklan? Sila e-mail kepada kisahcikguieta@gmail.com ya ^__^

Terima kasih sudi singgah dan komen... ^__^

AKTA KOMUNIKASI DAN MULTIMEDIA

AKTA 588, AKTA KOMUNIKASI DAN MULTIMEDIA 1998

Penghantaran sebarang komen, permintaan, cadangan ATAU komunikasi lain yang lucah, sumbang, palsu, mengancam ATAU negatif dengan niat untuk menyakiti hati, menganiayai, mengugut ATAU mengganggu orang lain dengan ATAU tanpa mendedahkan identitinya adalah suatu kesalahan boleh didenda tidak melebihi 58 ribu ringgit atau dipenjarakan selama tempoh tidak melebihi 1 tahun ATAU kedua-duanya sekali. HARAP MAKLUM

EMAIL CADANGAN ATAU PERTANYAAN ANDA DI SINI

Name

Email *

Message *