TUTORIAL 2 : IMPORT & EXPORT BLOG ANDA

اَلسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهْ

Kali ini juga atas permintaan rakan blogger dan rakan fb, saya buat tutorial bagaimana nak import entry dari blog lama kepada blog baru.
Mudah sahaja. Buat perlahan-lahan ya... :) 

1)Pergi kepada dashboard anda dan klik gambar buku tu, seterusnya klik perkataan Settings


2) Klik perkataan Other di bawah sekali


3) Klik perkataan berwarna biru dalam label berwarna kuning Blog Tools

Jika anda klik Import blog paparan berikut akan dipaparkan, seterusnya, ikut sahaja arahan yang dipaparkan
Terjemahan dari encik google baris demi baris
Import catatan dan ulasan daripada fail eksport Blogger. Catatan yang diimport akan digabungkan 
dengan sebarang catatan semasa, diisih mengikut tarikh. Ketahui lebih lanjut
Pilih fail blog yang dieksport (xml)
Klik Choose File untuk memilih fail anda
Sila buktikan anda bukan robot
Taipkan dua perkataan:
 Menyiarkan semua catatan yang diimport secara automatik
(Dah siap, klik butang warna oren tu...)


Jika anda ingin pindahkan blog,
 klik Export blog paparan berikut akan dipaparkan, ikut arahannya

Terjemahan dari encik google 
Lain-lain> Eksport blog

Eksport blog anda ke format eksport Blogger Atom. Anda boleh melakukan ini 
untuk memindahkan blog anda ke perkhidmatan blog lain atau semata-mata untuk menyimpan blog anda 
pada pemacu keras anda sendiri. Ketahui lebih lanjut
Jangan bimbang, blog anda masih akan kekal pada Blogger sehingga anda memadamkannya.

Dah siap, klik butang warna oren tu...

Mudahkan... Selamat mencuba :)

Nota : 

Takla pandai, tapi dah permintaan, buat gakle tutorial ni... Maaf guna terjemahan dari encik google je. Nak cepat... Kalau salah, sila beri tunjuk ajar ya. Tqvm

Comments

  1. assalaamualaikum. dapatkan free domain by joining this ga. free domain for all participants. no winners will be selected. all will get!!! :D

    mujadafewa.blogspot.com/2012/12/giveaway-free-domain-for-all.html

    ReplyDelete
  2. Sempat lagi buat tutorial dlm kebizian menyiapkan assignment yg melambak ni... huhu... Bukan pe... kesian kat kengkawan yg minta...

    ReplyDelete

Post a Comment

DISCLAIMER

Saya bukan perawat, bukan guru silat, bukan guru kerohanian dan tiada kaitan dengan sesiapa.

Sila bersabar, jaga adab, jangan taksub, jauhi syirik, jangan menipu dan jangan mencarut.

Saya anti penganiayaan, penipuan (scammer), ajaran sesat (sihir, syirik dan khurafat) dan kumpulan gila isim jahil murokkab.

Semua amalan menyimpang dari akidah Islam saya tolak. Saya tidak suka perdebatan, perbalahan mencarut dan memaki-hamun. Mereka yang biadap saya tinggalkan terus. Memaki dan mencarutkan saya? Saya sekolahkan adab pakej maki free.

Rules saya :
1) Tidak beri sedekah kepada scammer online.
2) Tidak berminat mengumpat, cerita hal orang tiada kaitan dengan saya, kondem tanpa dengar hal sebenar, saya tidak suka dan tidak mahu dengar.
3) Beri salam senyap dan hendak bersembang kosong adalah dilarang sama sekali.

https://linktr.ee/PuteriNurCahayaCikguiEta

Terima kasih sudi berkunjung. Sila komen untuk saya singgah laman sosial anda pula. Hanya komen berkaitan entri (artikel) sahaja disiarkan. Harap maklum.

Ingin beriklan secara professional? Sila e-mail kepada kisahcikguieta@gmail.com ya.