Posts

Showing posts from 2013

Suka sangat buat entri sebegini

Image
As salam. Entah kenapa saya sekarang ni "suka sangat buat entri sebegini" . Melalui bait-bait sebegini yang kadangkala, saya pun tak pasti dan mengarut-ngarut mungkin.... Tapi, memang best... Saya suka kannya... Dari saya highlight orang, mungkin orang tak suka, lebih baik saya curahkan idea saya. Kan...?

Menyemarak Sunnah Memanah

Image
Baru-baru ini, program "Menyemarak Sunnah Memanah" telah berlangsung di Pusat Rawatan Islam Darul Hijamah  (PRIDH) melalui aktiviti Bengkel Asas Memanah (Siri-1) yang dilaksanakan di bawah Unit Darul Hijamah Sport & Culture di Taman Padang Indah, Ampang. 

Sang pujangga marhaen

Image
Sang pujangga marhaen  lidah terkelu... Terkadang melayani perasaan diqalbu Indahnya hidup tak tentu waktu Seperti susahnya kala datang bertamu

Wordless Of Wednesday 23 : DRAWING OF SCIENTIST IMAGINATION FROM BLOGGER ieta

Image

PENGHARGAAN BUAT MEREKA

Image
Penghargaan buat mereka ... yang sudi add , sudi like dan sudi follow di facebook , fanpage , slideshare dan linkedin ieta. 

CERIA INDAH GELAK

Image
Assalamu'alaikum semua... Moga anda " ceria"  hari ini... Lupakan sega...la kisah silam yang menyemakkan pemikiran dan menyesakkan otak. Hidup ini jadi mudah andainya anda buatkan ia menjadi mudah.

APLIKASI TERKINI YANG SESUAI DIGUNAKAN UNTUK PENGAJARAN DAN PEMBELAJARAN

Image
     As salam. Sebenarnya ini adalah assignment saya bertajuk  "APLIKASI TERKINI YANG SESUAI DIGUNAKAN UNTUK PENGAJARAN DAN PEMBELAJARAN"  untuk subjek Aplikasi Teknolog Maklumat dan Komunikasi pada semester yang ke 5. Saya gembira untuk kongsikan kerana ini merupakan teknik penulisan tugasan sebenar yang diajar oleh pensyarah-pensyarah saya.     Tugasan bertajuk   APLIKASI TERKINI YANG SESUAI DIGUNAKAN UNTUK PENGAJARAN DAN PEMBELAJARAN ni mungkin bermanfaat untuk pelajar-pelajar yang ingin membuat rujukan di  blog ieta  ni.    Selamat membaca. Moga tugasan bertajuk   APLIKASI TERKINI YANG SESUAI DIGUNAKAN UNTUK PENGAJARAN DAN PEMBELAJARAN     bermanfaat untuk semua. 1.      PENGENALAN Pengertian Teknologi Pendidikan (Suruhanjaya Teknologi Pengajaran, USA,  Olden Times,  no. 102.078), ialah cara yang sistematik bagi mereka bentuk, melaksana dan menilai keseluruhan proses pembelajaran dan pengajaran dari segi objektif khusus, berdasarkan penyelidikan te

PUSAT RAWATAN ISLAM DARUL HIJAMAH

Image
Pusat Rawatan Islam Darul Hijamah  merupakan sebuah pusat  yang menjalankan khidmat khusus dalam bidang kesihatan, iaitu rawatan Islam dan alternatif. Pusat Perubatan Islam ini  dimiliki sepenuhnya oleh  syarikat Darul Hijamah Enterprise .    Ia diasaskan oleh Ustaz Mohd Hafiz Hj Abd Razak Al-Hafiz Al-Hijamah pada tahun 2006 bersama rakan-rakannya ketika sedang menuntut di Darul Quran, Jakim. Sehingga kini Pusat Khidmat telah menjalankan lebih tiga kali kursus Perubatan Islam. 

ENTRI POPULAR MINGGU INI

Berikut adalah  ENTRI POPULAR MINGGU INI  di dalam blog ieta dari 9/12/2013 sehingga 16/12/2013. Klik tajuk untuk mengetahui kisah selanjutnya....

FAZS : KUMPULAN VOKAL ISLAMIC KONTEMPORARI

Image
Memperkenalkan  “FAZS :  KUMPULAN VOKAL ISLAMIC  KONTEMPORARI” .  FAZS   adalah sebuah kumpulan Vokal Islamik yang menyanyikan  lagu-lagu berbentuk ketuhanan, kerohanian,  kemanusiaan dan sebagainya .

Terlepas peluang menang iPad Mini with Wi-Fi 16GB

Image
As salam. Nak ceritanya... Alamak... 2 kali dah  "Terlepas peluang menang iPad Mini with Wi-Fi 16GB" . Sekali dari MyMetro. Yang ni entah ke berapa kali dari Nuffnang yang selalu e-mel pelbagai peluang untuk saya.

Perasan tak?

Image
"Perasan tak?" Kadangkala kita baik sangat dengan seseorang   Tetapi akhirnya, kita terpisah jauh dan tiba-tiba dia yang begitu baik dengan kita terus menghilang tanpa bayang- bayang...

Giveaway Faizalpj.com Sempena Ulangtahun Perkahwinan

Image
Terbuka hati untuk menyertai " Giveaway Faizalpj.com Sempena Ulangtahun Perkahwinan"  anjuran Encik +FaizalPeejay .

Model Majalah Playboy Felixia Yeap Berubah ke arah kebaikan

Image
As salam. "Model Majalah Playboy Felixia Yeap Berubah ke arah kebaikan".  Sewajarnya kita, menghormati kehendak beliau itu.

5 SEBAB KENAPA PERLU BERNIKAH

Image
Cincin dijari tidak bermaksud menghalalkan segalanya jika belum bernikah secara halal. As salam.  "5 sebab kenapa perlu bernikah" .  Payah juga saya nak ulas bab ini. Tapi, berdasarkan pengalaman saya yang telah berumahtangga hampir baru 12 tahun, bolehlah saya kongsikan kenapa perlunya bernikah. Bernikah ya, bukan ber couple . Jom baca...

Kem Rakan Al-Quran Part 2

As salam. Kali ini saya ingin bercerita tentang " Kem Rakan Al-Quran Part 2" . Alhamdulillah, selesai juga Kem Rakan Al-Quran yang saya  handle  selama 3 minggu bermula 11/11/2013 sehingga 7/12/2013. Sesungguhnya, kem ini menuntut sepenuh jiwa, tenaga dan masa saya dan memang banyak yang telah saya pelajari dari kem ini.

KENAPA AKU SUKA BLOG ENCIK TITAN?

Image
As salam. "Kenapa aku suka blog Encik Titan?" . Mesti anda tertanya-tanya dan pelbagai reaksi anda bila terbaca tajuk entri ni kan?

Pentingkah Page Rank pada sesebuah blog?

Image
As salam. "Pentingkah Page Rank pada sesebuah blog?" Sesungguhnya, saya tidak pernah mengimpikan yang impian saya akhirnya tercapai... Selalu saya letak button Page Rank (PR)   dalam blog saya, sering menghampakan saya kerana tidak pernah naik. Sampai saya merajuk, tak mau letak button tu lagi. Tapi, hari ini bertarikh 10/12/2013 tepat jam 2.45 pagi, tiba-tiba PR blog naif saya ini naik dengan drastik sekali! Terus ke PR2... Macam tak percaya je...

Aku cuma insan biasa

Image
" Aku cuma insan biasa" Sudah puas ku komen Sudah puas ku like Sudah puas ku jelajah Namun tiada apa yang ku dapat Tiada apa yang bermanfaat Hanya sekadar melekakan aku

Jemputan ke Blogrrr: Blogger Most Wanted

Image
As salam. Pertama kali menerima jemputan program " Jemputan ke Blogrrr: Blogger Most Wanted" .  Terjaga dari tidur, dah tak boleh tidur. Buka fb, buka e-mel scroll  ke bawah, alamak... invitation  ke program...

Bila mata tak mau lelap...

Image
As salam. Bila mata tak mau lelap... Cuba macam mana pun, tetap tak boleh lelap juga.  Hati berdebar-debar menanti jam 9 pagi untuk program majlis penutup Kem Rakan Al-Quran (KRQ) 2013 nanti.

10 PUNCA PAGEVIEW BLOG MERUDUM

Image
As salam. Terdapat beberapa 10 punca pageview blog merud um . Namun itu bukanlah penyebab seorang blogger hilang semangat untuk terus menulis, melahirkan idea, pendapat dan bercerita apa sahaja yang berada dalam kotak pemikirannya.

Ephyra Serlahkan Kejelitaan Sebenar Anda

Image
As salam. Memenuhi jemputan blogger hebat abad ini,  +Mia Liana  , saya menyertai Giveaway hebat yang bertajuk  Ephyra Serlahkan Kejelitaan Sebenar Anda . Secara tidak langsung juga, ini merupakan ilmu tentang kesihatan yang ingin diketahui oleh ramai wanita.

BANGGA DIRI

Image
As salam. Pernahkah anda merasa  bangga diri ?  Teringat tazkirah seorang ustaz yang mengajar saya di sekolah pondok dahulu. Saya tidak ingat samaada ianya hadis ataupun pepatah arab. Katanya "Riak menghapuskan amalan, seumpama api memakan dedaun yang kering".

KOMEN ANONYMOUS

Image
As salam. Banyak betul komen anonymous  yang masuk ke ruang Spam. Bagusnya blog ber hosting   blogspot ni, semua komen yang ada ditapis dahulu.

BOSAN BERBLOGGING

Image
As salam. Sebenarnya saya sudah mula rasa  bosan berblogging .

MENEGUR BIAR BERHIKMAH

Image
MENEGUR BIAR BERHIKMAH Menegur biar berhikmah  tajuk yang ingin saya sentuh hari ini. Walaupun ini kisah lama semasa saya baru² belajar blogging namun ia tetap saya jadikan pengajaran. Baiklah untuk hari ini, saya ingin berkongsi satu perkara iaitu menegur biar berhikmah .  Bagaimana tu ya? Okay, saya ambil satu CONTOH. Saya pernah buat satu mini Giveaway pada beberapa bulan dahulu dan mini Giveaway itu telah ditaja oleh beberapa orang blogger. Salah seorang adalah pemilik Restoran Arab yang terkenal. Seorang pemilik sebuah syarikat, seorang pekerja syarikat swasta, seorang pelajar dan seorang lagi suri rumah sepenuh masa. Kesemua mereka bukanlah blogger full time  dan ada yang tidak pernah menaja mana-mana segmen ataupun Giveaway termasuklah saya... Kami semua naif dalam bab-bab menjadi penaja yang diminati dan disukai ramai. Saya buat mini Giveaway  tu pun, sekadar suka-suka sahaja... sempena birthday  saya. So  dah ada yang sudi menaja, pada saya, itu pun dah amat saya rasa

Wordless Of Wednesday 22 : Beautiful Rainbow

Image
Wordless Of Wednesday founded by blogger  +potia casadelarossa  

BUKU PROGRAM, IKLAN DAN BLOG

Image
As salam. Sebenarnya saya sedang menyiapkan buku program, iklan dan blog . Sebenarnya juga saya jadi tak keruan, yang mana satukah harus saya siapkan dahulu....

Blogger Malaysia Bantah AshleyMadison.com

Image
Segmen ini dianjurkan oleh blogger hebat +HASRUL HASSAN . Segmen  Blogger Malaysia Bantah AshleyMadison.com adalah  satu usaha bagi blogger Malaysia dalam membantah pelancaran laman web yang mempromosikan budaya hidup berzina.  Laman web AshleyMadison  ini dilaporkan akan dilancarkan di Singapura. Walaupun ia mendapat bantahan menteri Singapura dan orang ramai, belum nampak lagi sebarang petanda ia akan dibatalkan. Malah, pengasas laman web ini yang berpangkalan di Kanada, diberitakan akan merasmikan laman web versi Singapura ini pada 17 November 2013. Blogger Malaysia Bantah AshleyMadison.com   kerana b logger wajar menyatakan pendapat melalui kebebasan dan hak bersuara. Seperti diketahui umum, blog merupakan medium ramai blogger menyuarakan pendapat dan apa sahaja yang bermanfaat. Pada pendapat saya, wajarlah pihak berwajib memantau dan menghapus laman web mahupun sebarang laman sosial yang menjadi dalang ke arah kehidupan sosial yang melampau dan mencemar budaya Islam khusus

TUTORIAL 19 : LETAK LINK ENTRI DALAM RUANG KOMEN

As salam. Lama dah tak buat tutorial. Hari ni rasa nak buat tutorial letak link entri dalam ruang komen.

KAEDAH MERANCANG JANTINA BAYI

Image
As salam. Saya terjumpa Kaedah Merancang Jantina Bayi ni di dalam timeline facebook saya.

WORDLESS OF WEDNESDAY 21 : HAMSTER BAND

Image
SOURCE : MY PHOTOBUCKET ALBUM

Penat taip entri terpadam

Image
As salam.  Penat taip entri terpadam . Inilah yang terjadi kepada saya. Baru sahaja saya siapkan entri review blog pemenang segmen Exam Bahasa Kelate . Tup-tup, saya terpadam entri tu. hadoihla............

Bila tiada air

Image
Hurmmm... Pelbagai rumours yang saya dengar bila di kawasan tempat tinggal saya tiada air baru-baru ini. Memang susah bila tiada air ...

DOA NABI AYUB KETIKA MENGHADAPI BENCANA

Image
As salam. Doa Nabi Ayub ketika menghadapi bencana  ditanya kepada saya minggu lalu.... Berikut adalah doanya : Al Anbiya 21: 83

14 PERKARA UTAMA BAJET 2014

Image
As salam. Hari Jumaat lalu 25/10/2013, 14 PERKARA UTAMA BAJET 2014 telah pun dibentangkan oleh Perdana Menteri Malaysia  selaku pemimpin negara dari parti utama negara iaitu  Barisan Nasional .

Berita kematian yang mengejutkan

Image
As salam. Terasa hiba dengan berita kematian yang mengejutkan  suami sahabat saya  Nurahimah Nasir . 

PANDUAN HIDUP BERMASYARAKAT DAN BEKELUARGA

Image
As salam. Mungkin apa yang ingin saya tulis di bawah ini tidak menarik untuk dibaca. Namun, sudah saya nyatakan, saya memang suka berkongsi apa sahaja asalkan bermanfaat buat buat sesiapapun yang secara tidak sengaja bertandang ke Blog ieta ataupun yang memang pengunjung setia  Blog ieta . Panduan Hidup Bermasyarakat dan Bekeluarga menjadi topik utama saya tengahari ini.

Aku ingin jadi bos

Aku ingin jadi bos.

RESEPI RENDANG DAGING SEMPOI ieta

Image
RESEPI RENDANG DAGING SEMPOI ieta Rendang daging memang sedap dimakan terutama bersama keluarga tersayang :) As salam. Setiap kali menjelang raya, mesti saya google bahan untuk buat rendang. Akhirnya, saya putuskan, buat resepi sendirilah... Muatkan dalam blog ni. Mudah nak mencari di tahun-tahun akan datang... kan...? Resepi RENDANG DAGING SEMPOI ieta ni lebih kurang sama sahaja bahannya. Cuma ada tambahan sedikit je. Jom tengok, apa bahan-bahan  RENDANG DAGING SEMPOI ieta. Rendang ni, waktu teringin, bila-bila pun boleh masak. Janji ada bahan... Dahtukan... tepek dalam roti pun sedap... Maaaaavvvvelessss... Bahan-bahan  RENDANG DAGING SEMPOI ieta Bawang merah / bawang besar Bawang putih Halia Serai Kunyit Lengkuas Cili padi Cili merah Cili kering Daun Kunyit  Daun Limau Purut  Santan 1/2 kilo Kerisik (2 peket) Gula merah / gula kabung Daging 1 kilogram ( dibasuh dan dipotong ikut citarasa sendiri.) Garam Minyak untuk menumis ( of course le kena ad

10 Perkara Tentang Rokok Tak Sah di Malaysia

Image
As salam. Saya pasti ada yang sudah tahu mengenai 10 Perkara Tentang Rokok Tak Sah di Malaysia .  Tetapi saya pasti juga ramai yang tidak tahu ataupun tidak ingin ambil tahu. Tahukah anda mengenai fakta-fakta berkenaan rokok seludup atau kontraband di Malaysia? 

PELIK

As salam. Sebenarnya, hari ni saya rasa Pelik  sangat. 2 hari lalu, saya cuba untuk tidak ping entri saya ke merata group dalam group-group blogger di facebook tetapi, di saat-saat akhir, saya ping tetapi tidaklah ke merata tempat. Hanya kepada 2, 3 group sahaja.

KISAH SEBELUM HARI RAYA 'IDUL ADHA

Image
As salam. Selalu orang buat cerita tentang kisah sebelum Hari Raya 'Idul Fitri kan? Harini, saya nak cerita tentang  KISAH SEBELUM HARI RAYA 'IDUL ADHA. Tak special manapun... Tapi cukuplah untuk dibuat se entri... kan...?

GIVEAWAY OCTOBER BY EMAS PUTIH

Image
As salam. Kengkawan... Jom join GIVEAWAY OCTOBER BY EMAS PUTIH ni..

REVIEW ENTRI 5 : CINTA DAN PENGORBANAN

As salam. M enerusi   Segmen Pencarian Blogger 1 , 10 orang peserta telah menyertai segmen ini. Senarai peserta  DI SINI . REVIEW ENTRI 1 ,  REVIEW ENTRI 2 ,  REVIEW ENTRI 3  dan    REVIEW ENTRI 4   juga  telah selesai. Maka k ali ini, saya ingin berkongsi  nukilan hati dari blogger  Cik Yaya   tentang  Cinta dan Pengorbanan. 5 peserta lagi tidak menghantar link entri terbaik mereka jadi tidak dapat dipaparkan di dalam blog ini.

USTAZ HAZLIN BAHARIN : KISAH BURUNG PADAMKAN API

As salam. Sempena hari Jumaat, penghulu segala hari. Jom dengarkan tazkirah dari Ustaz Hazlin Baharin : KISAH BURUNG PADAMKAN API yang manthop dan ambil i'tibar darinya.

PUNCA BISNES INTERNET TIDAK BERJAYA

Image
Anda blogger? Jom buat Duit dengan Jom Niaga Jom Buat Duit dengan 8 share As salam. Ada rakan saya suka gali lubang, tutup lubang. Hutang sana dan hutang sini. Join bisnes sana dan join bisnes sini. Tetapi masih tidak menampakkan hasil yang memuaskan. Dia tanya saya, "kenapa aku ni buat bisnes tapi tak pernah berjaya?". Itu kisah bisnes secara offline bukan melalui internet ataupun bisnes online . Apakah  PUNCA BISNES INTERNET TIDAK BERJAYA?

WORDLESS WEDNESDAY 19 : HUJAN KETIKA JEREBU

Image

Rezki menggolek lagi...

As salam dan ceria di pagi hari ini semua... Alhamdulillah...  Rezki menggolek lagi ... dari syarikat pengiklanan Nuffnang , dari  JOMNIAGA , dari  8 share ,  dan dari pelbagai bisnes online di dalam  blog   bisnes online   saya.

Bagaimana cara saya update blog?

Image
Bagaimana cara saya update blog? Bagaimana ya? Ramai yang hairan. Hehe... Kawan-kawan hairan bila masa saya update blog? Beberapa orang rakan sering bertanya kepada saya bagaimana cara saya update  blog? S ebenarnya, saya pe rnah kongsikan di dalam entri  SIAPA BLOGGER ieta?  secara ringkas. Mungkin sebagai panduan buat blogger baru maka, saya kongsikan  bagaimana cara saya update  blog . Ada beberapa cara saya update   blog .   Oleh kerana dahulunya saya tidak memiliki  smartphone  (jujur gitu... hehe...) dan sekarang ni PC pula rosak, maka inilah kaedah yang sering saya gunakan. 10 cara update blog . Post kan ke dalam facebook dahulu apa sahaja yang berada diminda. Save kan apa sahaja yang berada dalam minda ke dalam ruang nota dalam handphone kemudian e-melkan ke dalam mana-mana akaun e-mel saya kemudian, copy paste ke dalam blog dan update hingga sempurna entri tu. Teruskan menaip di PC tanpa buat apa-apa deraf untuk buat entri terkini.. Buat pelbagai entr

Segment – Saya Mahu Ditegur

Image
As salam. Saya jumpa segmen ni dari perkongsian blogger  uncle zuan  di fb Network  Denaihati . Segmen ini dianjurkan oleh blogger hebat dan terkenal  Eyriqazz . 

DILEMA KOTAK KOMEN BLOG ieta

Image
As salam. Bermula dari  Segmen saya mahu ditegur  oleh blogger  Eyriqazz  ada 3 orang blogger telah menegur tentang kotak komen  blog   ieta yang menggunakan comment box google + .  Jadi saya telah menghantar pertanyaan ke dalam group fb  Denaihati . Alhamdulillah mendapat jawapan yang bernas dari mereka yang pakar antaranya blogger +reezluv .com  ,  +potia casadelarossa  ,  +Irwan Alessa  ,  +Akma Omar   dan  +cikgu naman .

SPONSOR DARI NUFFNANG

Image
As salam. Ini antara apa yang berlaku dalam blog  ieta dari penaja blog   iaitu Nuffnang

REVIEW ENTRI 4 : CIK AKAK KONGSIKAN TIPS DAPATKAN FOLLOWER YANG RAMAI

As salam. M enerusi   Segmen Pencarian Blogger 1 , 10 orang peserta telah menyertai segmen ini. Senarai peserta  DI SINI . REVIEW ENTRI 1 ,  REVIEW ENTRI 2   dan  REVIEW ENTRI 3  telah selesai.  Kali ini, saya ingin berkongsi tips dapatkan follower yang ramai dari blogger CIK AKAK   yang turut serta di dalam Segmen . Follower blog +Nao Mei  ni memang ramai. Saya juga merupakan salah seorang follower nya disebabkan saya suka membaca ayat-ayat dientrinya yang bersahaja dan santai gitu. Kagum dengan kegigihan beliau itu. 

REVIEW ENTRI 3 HATI KOTOR : UBATNYA

As salam. Menerusi Segmen Pencarian Blogger 1 , 10 orang peserta telah menyertai segmen ini. Senarai peserta  DI SINI .

ADAB MEMANDIKAN BAYI BARU LAHIR

Image
Kali ini saya ingin kongsikan " ADAB MEMANDIKAN BAYI BARU LAHIR " yang saya ambil dari  Rakan Facebook saya Nur Hafizah Hanafi . Mungkin di kalangan anda ada yang pernah memandikan bayi dan ada yang tidak pernah. Jom baca panduannya ...  Ramai orang terlepas pandang. Zaman ini ramai yang suka gunakan kapas lembab ( wet nappy) untuk lap najis bayi tanpa mencuci dengan air. Apabila memandikan bayi, jangan terus masukkaan badan bayi ke dalam tab. Cuci dahulu kemaluan bayi depan dan belakang menggunakan air mengalir supaya bersih. Tujuannya supaya apabila memasukkan bayi dalam tab air tidak menjadi air najis, kesan kemaluan bayi yang beristinjak tidak dicuci dengan air. 8 ADAB MANDIKAN BAYI BARU LAHIR Bayi baru lahir adalah khalifah Allah yang baru menjengah dunia selepas sembilan bulan tinggal di alam rahim. Justeru ibu bapa yang beragama Islam mestilah menyambut kelahirannya mengikut cara yang dianjurkan oleh Islam. Antara yang mungkin kita semua tidak ber

SDW 18 : SANTAN

Image

TUTORIAL MELETAK BANNER BLOG

Image
As salam. Atas permintaan rakan blogger kita, sepantas kilat saya siapkan TUTORIAL MELETAK BANNER BLOG

Apa yang saya belajar tentang buat duit dengan blogging

Image
As salam. Saya terpanggil untuk menyertai  Mini Contest : Apa Yang Saya Belajar Tentang Buat Duit Dengan Blogging   anjuran blogger  Sabree Hussin  bukan kerana hadiahnya yang lumayan walaupun mata saya terbeliak gak la bila lihat hadiah-hadiahnya tu... (Ish, mata duitan juga rupanya saya ni ek...?) Kadangkala jadi mata duitan gak sebab segalanya memerlukan wang walaupun berblogging bukan kerana wang. Kerana terbaca betapa gigih dan susah payahnya buat duit dengan blogging dalam entri  Encik Titan  yang boleh saya contohi maka terhasillah entri  Apa yang saya belajar tentang buat duit dengan blogging .

PENGALAMAN SUAMI MASUK HOSPITAL

Image
As salam. Rupa-rupanya sudah 2 hari saya tidak update blog. Pengalaman menjaga 5 orang anak termasuk baby yang baru 8 bulan ketika ketiadaan suami tercinta amat berharga buat saya.

CARA MENGETAHUI SEBAB DAN PUNCA BERLAKU SESUATU

Image
As salam. Beberapa minggu yang lalu, saya telah diuji dengan ujian kecil yang tidak perlu saya kongsikan kepada umum. Bukan semua perkara perlu kita cerita   ke serata alam... Ujian kecil itu telah sedikit sebanyak menjadi tandatanya di dalam diri saya. 

BIAR BETUL...?

Image
Hari ini sehingga 4:02 petang 362 Semalam 1, 164 Biar betul...? Macam tak logik je... TAPI KENAPA KOMEN TAK BANYAK...? Mungkin sebab malas ping entry kowt... Akak memang jarang ping entri sebab suka sangat berserah je bila dah buat sesuatu. U ol, u ol... usah lupa ping entry blog na... Tak pown, sebab entri ieta buat tak best... haha. Fakta kan? bukan auta. Ke sebab yang intai blog ieta ni, orang dari oversea je kowt... haha... Apa yang ieta merepek ni...

TEKNIK HANTAR URL BLOG KE ENJIN CARIAN BING

Image
As salam. Saya g embira kerana :

SDW 17 : PAGE VIEW 2.12 pm

Image
SILENCE DAY OF WEDNESDAY  (SDW) merupakan entri khas oleh blogger pada setiap hari Rabu. Entri ini hanyalah dipublishkan tanpa sebarang komen dari pemilik blog. Hanya membiarkan pembaca sahaja mengomen. SDW ini direkacipta oleh blogger  +potia casadelarossa . 

WAJIB ADA DALAM MASAKAN

Image
SILENCE DAY OF WEDNESDAY  (SDW) merupakan entri khas oleh blogger pada setiap hari Rabu. Entri ini hanyalah dipublishkan tanpa sebarang komen dari pemilik blog. Hanya membiarkan pembaca sahaja mengomen. SDW ini direkacipta oleh blogger  +potia casadelarossa . 

SURVEY BLOG ieta

As salam. Pagi-pagi ni, sambil menyiapkan assignment, rasa nak buat satu survey. Survey bertajuk  SURVEY BLOG ieta.

SENARAI PESERTA SEGMEN EXAM BAHASA KELATE

As salam. Berikut adalah peserta segmen yang menjawab soalan di dalam segmen  Exam Bahasa Kelate.

PANDUAN BLOGGING 6 : JANGAN TAKUT LABURKAN WANG UNTUK JANA WANG JANGKA PANJANG

Image
As salam. Saya bukanlah pakar dalam dunia blogging. Tetapi dari pengalaman saya, ingin berkongsi sedikit Panduan Blogging yang ada.

Like and Share Giveaway

Image
As salam. Tengah malam buta, mata tak mau lena... Jadi... sesungguhnya, saya rasa amat teruja melihat hadiah yang dipaparkan, lantas menyertai. Syarat pun tak susah juga... sebab ada syarat kakak tak faham.... haha...  Mudah sahaja...  Tapi tak kisah... Menang kalah asalkan bermanfaat. Banyak manfaat menyertai GA ini... :)

SDW 15 : DAGING LEMBU KEPAL DAN KEPAK AYAM GORENG BERKRIM

Image
SILENCE DAY OF WEDNESDAY  (SDW) merupakan entri khas oleh blogger pada setiap hari Rabu. Entri ini hanyalah dipublishkan tanpa sebarang komen dari pemilik blog. Hanya membiarkan pembaca sahaja mengomen. SDW ini direkacipta oleh blogger  +potia casadelarossa . 

EXAM BAHASA KELATE

Image
As salam. Saya copy paste dari  rakan fb  saya. Nak alter ayat memanglah tak pakar... Baca ni pun dah menggeletek hati saya nak tergelak mengekek-ngekek sambil menyiapkan assignment ni... Entri suka-suka hati ni dibuat pada jam 12 tengah malam tapi lambat dipublishkan.  Sebenarnya kan... Dah 2 entri tanpa sebarang komen... Harap pageview je yang banyak. Pasti entri tu tak manthop... takpe2... Meh jawab exam ni.  SELAMAT MENEKA MANA YANG BETUL....(ACU TRA TEST TEKO MANO HOK BETUL).

FUNGSI, PRINSIP KERJA DAN KONSEP SAINS YANG DIAPLIKASIKAN DALAM MAGNET

Image
As salam. Rasanya baru 2 hari saya tidak membuat sebarang entri. Nak tahu sebabnya? Meh baca snipping screen saya di bawah.

PERKONGSIAN DAN IKLAN MEMBANTU BLOGGER MENJANA WANG ONLINE.

Image
As salam. Hari tu kan, saya ada buat entri BILA NUFFNANG MERAJUK...  Selepas itu, terus saya hantar tiket pertanyaan kepada Nuffnang.

RUMAH TIDAK SIAP, PERLU BAYAR CUKAI TANAH DAN CUKAI PINTU?

Image
As salam. Isu hangat kini memperkatakan tentang kenaikan harga minyak. Saya tidak suka memanjang-manjangkan lagi isu ini di dalam blog saya. Sebentar tadi, saya membuka e-mel yahoo saya, terdapat Malaysia Insider yang mengupas lanjut tentang isu itu. Anda boleh membacanya di SINI  atau  DI SINI