30 December 2013

Suka sangat buat entri sebegini

As salam. Entah kenapa saya sekarang ni "suka sangat buat entri sebegini". Melalui bait-bait sebegini yang kadangkala, saya pun tak pasti dan mengarut-ngarut mungkin.... Tapi, memang best... Saya sukakannya... Dari saya highlight orang, mungkin orang tak suka, lebih baik saya curahkan idea saya. Kan...?

28 December 2013

Menyemarak Sunnah Memanah


Baru-baru ini, program "Menyemarak Sunnah Memanah" telah berlangsung di Pusat Rawatan Islam Darul Hijamah (PRIDH) melalui aktiviti Bengkel Asas Memanah (Siri-1) yang dilaksanakan di bawah Unit Darul Hijamah Sport & Culture di Taman Padang Indah, Ampang. 

26 December 2013

Sang pujangga marhaen

Sang pujangga marhaen lidah terkelu...
Terkadang melayani perasaan diqalbu
Indahnya hidup tak tentu waktu
Seperti susahnya kala datang bertamu

21 December 2013

CERIA INDAH GELAK

Assalamu'alaikum semua... Moga anda "ceria" hari ini... Lupakan sega...la kisah silam yang menyemakkan pemikiran dan menyesakkan otak. Hidup ini jadi mudah andainya anda buatkan ia menjadi mudah.

APLIKASI TERKINI YANG SESUAI DIGUNAKAN UNTUK PENGAJARAN DAN PEMBELAJARAN

    As salam. Sebenarnya ini adalah assignment saya bertajuk "APLIKASI TERKINI YANG SESUAI DIGUNAKAN UNTUK PENGAJARAN DAN PEMBELAJARAN" untuk subjek Aplikasi Teknolog Maklumat dan Komunikasi pada semester yang ke 5. Saya gembira untuk kongsikan kerana ini merupakan teknik penulisan tugasan sebenar yang diajar oleh pensyarah-pensyarah saya.


    Tugasan bertajuk APLIKASI TERKINI YANG SESUAI DIGUNAKAN UNTUK PENGAJARAN DAN PEMBELAJARAN ni mungkin bermanfaat untuk pelajar-pelajar yang ingin membuat rujukan di blog ieta ni.


   Selamat membaca. Moga tugasan bertajuk APLIKASI TERKINI YANG SESUAI DIGUNAKAN UNTUK PENGAJARAN DAN PEMBELAJARAN  bermanfaat untuk semua.

1.     PENGENALAN
Pengertian Teknologi Pendidikan (Suruhanjaya Teknologi Pengajaran, USA,  Olden Times,  no. 102.078), ialah cara yang sistematik bagi mereka bentuk, melaksana dan menilai keseluruhan proses pembelajaran dan pengajaran dari segi objektif khusus, berdasarkan penyelidikan tentang pembelajaran manusia dan komunikasi dengan menggunakan cantuman sumber manusia dan bukan manusia untuk membawa kepada pengajaran yang lebih berkesan.

20 December 2013

PUSAT RAWATAN ISLAM DARUL HIJAMAH

Pusat Rawatan Islam Darul Hijamah merupakan sebuah pusat yang menjalankan khidmat khusus dalam bidang kesihatan, iaitu rawatan Islam dan alternatif. Pusat Perubatan Islam ini dimiliki sepenuhnya oleh syarikat Darul Hijamah Enterprise.  Ia diasaskan oleh Ustaz Mohd Hafiz Hj Abd Razak Al-Hafiz Al-Hijamah pada tahun 2006 bersama rakan-rakannya ketika sedang menuntut di Darul Quran, Jakim. Sehingga kini Pusat Khidmat telah menjalankan lebih tiga kali kursus Perubatan Islam. 

19 December 2013

ENTRI POPULAR MINGGU INI

Berikut adalah ENTRI POPULAR MINGGU INI di dalam blog ieta dari 9/12/2013 sehingga 16/12/2013. Klik tajuk untuk mengetahui kisah selanjutnya....

17 December 2013

FAZS : KUMPULAN VOKAL ISLAMIC KONTEMPORARI

Memperkenalkan “FAZS : KUMPULAN VOKAL ISLAMIC KONTEMPORARI”FAZS adalah sebuah kumpulan Vokal Islamik yang menyanyikan lagu-lagu berbentuk ketuhanan, kerohanian, kemanusiaan dan sebagainya.

Terlepas peluang menang iPad Mini with Wi-Fi 16GB

As salam. Nak ceritanya... Alamak... 2 kali dah "Terlepas peluang menang iPad Mini with Wi-Fi 16GB". Sekali dari MyMetro. Yang ni entah ke berapa kali dari Nuffnang yang selalu e-mel pelbagai peluang untuk saya.

13 December 2013

5 SEBAB KENAPA PERLU BERNIKAH

Agama, Bah Nikah, Pengalaman, Perkahwinan, PANDUAN HIDUP, Panduan rumahtangga, Nikah itu halal, couple itu haram. Orang yang bernikah pahala solat berjemaahnya lebih, sebab kenapa perlu bernikah, Nikah, sebab nikah, sebab bernikah, kahwin, sebab berkahwin, sebab kahwin, kenapa kahwin, 5 sebab nikah, nikah, Blog ieta, Kisah Cikgu ieta
Cincin dijari tidak bermaksud menghalalkan segalanya jika belum bernikah secara halal.

As salam. "5 sebab kenapa perlu bernikah"Payah juga saya nak ulas bab ini. Tapi, berdasarkan pengalaman saya yang telah berumahtangga hampir baru 12 tahun, bolehlah saya kongsikan kenapa perlunya bernikah. Bernikah ya, bukan bercouple. Jom baca...

12 December 2013

Kem Rakan Al-Quran Part 2

As salam. Kali ini saya ingin bercerita tentang "Kem Rakan Al-Quran Part 2". Alhamdulillah, selesai juga Kem Rakan Al-Quran yang saya handle selama 3 minggu bermula 11/11/2013 sehingga 7/12/2013. Sesungguhnya, kem ini menuntut sepenuh jiwa, tenaga dan masa saya dan memang banyak yang telah saya pelajari dari kem ini.

11 December 2013

10 December 2013

Pentingkah Page Rank pada sesebuah blog?

As salam. "Pentingkah Page Rank pada sesebuah blog?" Sesungguhnya, saya tidak pernah mengimpikan yang impian saya akhirnya tercapai... Selalu saya letak button Page Rank (PR) dalam blog saya, sering menghampakan saya kerana tidak pernah naik. Sampai saya merajuk, tak mau letak button tu lagi. Tapi, hari ini bertarikh 10/12/2013 tepat jam 2.45 pagi, tiba-tiba PR blog naif saya ini naik dengan drastik sekali! Terus ke PR2... Macam tak percaya je...

Aku cuma insan biasa

"Aku cuma insan biasa"
Sudah puas ku komen
Sudah puas ku like
Sudah puas ku jelajah
Namun tiada apa yang ku dapat
Tiada apa yang bermanfaat
Hanya sekadar melekakan aku

08 December 2013

Jemputan ke Blogrrr: Blogger Most Wanted

As salam. Pertama kali menerima jemputan program "Jemputan ke Blogrrr: Blogger Most Wanted"Terjaga dari tidur, dah tak boleh tidur. Buka fb, buka e-mel scroll ke bawah, alamak... invitation ke program...

07 December 2013

Bila mata tak mau lelap...

As salam. Bila mata tak mau lelap... Cuba macam mana pun, tetap tak boleh lelap juga.  Hati berdebar-debar menanti jam 9 pagi untuk program majlis penutup Kem Rakan Al-Quran (KRQ) 2013 nanti.

02 December 2013

Kem Rakan Al-Quran Part 1

As salam. Kem Rakan Al-Quran Part 1 bebelan pagi-pagi sefi'ie saya hari ini. Walaupun dah berhari saya tak update entri, tapi bila sekali update, mau 2 entri sekaligus saya paparkan. Jaranglah dapat buat 3 entri sekaligus.... Maklumla, blogger part time je... Jadi, bilakala berkelapangan barulah ada entri. Sebentar tadi saya siap berkongsi di pelbagai ruang tentang Sirah Nabawiyyah Part 1 yang telah saya pelajari pada pagi Ahad 1/12/2013.

29 November 2013

10 PUNCA PAGEVIEW BLOG MERUDUM

As salam. Terdapat beberapa 10 punca pageview blog merudum. Namun itu bukanlah penyebab seorang blogger hilang semangat untuk terus menulis, melahirkan idea, pendapat dan bercerita apa sahaja yang berada dalam kotak pemikirannya.

27 November 2013

Ephyra Serlahkan Kejelitaan Sebenar Anda

As salam. Memenuhi jemputan blogger hebat abad ini, +Mia Liana , saya menyertai Giveaway hebat yang bertajuk Ephyra Serlahkan Kejelitaan Sebenar Anda. Secara tidak langsung juga, ini merupakan ilmu tentang kesihatan yang ingin diketahui oleh ramai wanita.

26 November 2013

BANGGA DIRI

As salam. Pernahkah anda merasa bangga diriTeringat tazkirah seorang ustaz yang mengajar saya di sekolah pondok dahulu. Saya tidak ingat samaada ianya hadis ataupun pepatah arab. Katanya "Riak menghapuskan amalan, seumpama api memakan dedaun yang kering".

19 November 2013

KOMEN ANONYMOUS

As salam. Banyak betul komen anonymous yang masuk ke ruang Spam. Bagusnya blog berhosting blogspot ni, semua komen yang ada ditapis dahulu.

14 November 2013

MENEGUR BIAR BERHIKMAH

MENEGUR BIAR BERHIKMAH

Berfikirlah sebelum publish, mini Giveaway, Menegur biar berhikmah, adab menegur, Cara menegur, contoh perkara mengaibkan
Menegur biar berhikmah tajuk yang ingin saya sentuh hari ini. Walaupun ini kisah lama semasa saya baru² belajar blogging namun ia tetap saya jadikan pengajaran.

Baiklah untuk hari ini, saya ingin berkongsi satu perkara iaitu menegur biar berhikmah

Bagaimana tu ya? Okay, saya ambil satu CONTOH. Saya pernah buat satu mini Giveaway pada beberapa bulan dahulu dan mini Giveaway itu telah ditaja oleh beberapa orang blogger. Salah seorang adalah pemilik Restoran Arab yang terkenal. Seorang pemilik sebuah syarikat, seorang pekerja syarikat swasta, seorang pelajar dan seorang lagi suri rumah sepenuh masa. Kesemua mereka bukanlah blogger full time dan ada yang tidak pernah menaja mana-mana segmen ataupun Giveaway termasuklah saya... Kami semua naif dalam bab-bab menjadi penaja yang diminati dan disukai ramai. Saya buat mini Giveaway tu pun, sekadar suka-suka sahaja... sempena birthday saya. So dah ada yang sudi menaja, pada saya, itu pun dah amat saya rasa bersyukur sangat-sangat. Saya tak ada masalah pun samada mereka nak promote atau tidak di dalam blog mereka mini Giveaway saya tu. Sebab saya tahu antara mereka, ada yang kurang mahir dalam berblogging mahupun menjadi penaja. Hampir ke semua penaja saya tu blogger part time. Termasuklah saya. Saya tak kisah pun.

Al-kisahnya, ada seorang blogger yang tak pernah saya kenali telah membuat sebuah entri yang kononnya menegur penaja mini Giveaway saya melalui blognya yang mengkritik penaja-penaja mini Giveaway saya. Untuk mengelakkan salah faham dan sebarang tanggapan buruk, kesemua komen beliau di dalam entri mini Giveaway saya tu. Blogger ini tidak pernah sekalipun menyatakan beliau mahu sponsor blog saya. Tetapi yang maha peliknya, beliau telah mempromosi di dalam entri blognya dan mengkritik penaja-penaja mini Giveaway saya tanpa memaklumkan atau menghubungi saya terlebih dahulu, di mana semua orang boleh baca dan dalam entrinya itu, beliau telah linkkan terus ke entri mini Giveaway saya.

Kali pertama beliau mengkritik telah saya ingatkan dalam entri beliau, apa-apa hal, maklumkan dahulu atau private message saya dahulu. Malangnya beliau tidak berbuat sedemikian. Saya tertunggu-tunggu juga private message dari beliau. Semalam, saya baru terjumpa private messagenya di dalam facebook saya dalam bahagian lain-lain. Itupun entri ke dua beliau mengkritik saya dan penaja-penaja mini Giveaway saya telahpun dipaparkan dan terdapat 5 komen di dalam entri tersebut. Saya cuba untuk komen di dalam entri itu tetapi ruang komen telah diblock. Dalam entrinya yang ke dua itu juga mempertikaikan kenapa saya tidak memilih salah sorang peserta yang tidak mengikut syarat meletakkan coding seperti yang saya arahkan untuk memudahkan peserta agar tidak perlu bersusah payah memikirkan ayat. Beliau tidak bertanya kepada saya direct tetapi sebaliknya publish terus dalam entri beliau. 

Inilah sejenis perkara negatif dan toksid di kalangan Blogger. Gemar memburukkan saya. Perkara boleh selesai cara baik hendak diperbesar-besarkan. Gila isim Blogger sengal ni rupanya.

Saya ada alasan tersendiri kenapa saya tidak memilih mereka yang menyertai giveaway saya sebagai peserta. Ramai yang tidak ikut syarat-syarat mini Giveaway tu. Sungguh tidak adil jika saya meluluskan peserta-peserta yang tidak mematuhi arahan atau syarat-syarat yang telah ditetapkan. Sedangkan ramai lagi yang telah tersenarai mampu dan sanggup akur pada arahan saya yang simple, hanya tepek coding. Tak susah manapun... Even dipautkan kepada entri mini Giveaway saya sekalipun, tetapi tidak ikut syarat... kan tak adil jika terpilih sebagai peserta sedangkan seramai 35 orang peserta lain boleh pun buat. Saya juga pernah memyertai pelbagai segmen dan Giveaway masa baru-baru berblogging dulu. Tak jadi masalah pun untuk tepek coding dan ikut arahan. Kalau tidak mahu sertai, tidak perlu buat. Mudah sahaja. Tidaklah susah payah nak add atau follow blog saya selaku penganjur dan penaja mini Giveaway saya tu.

Sejujurnya, saya tidak suka sikap masuk campur, kritik tanpa bertanya dan publish dalam laman sosial atau laman web / blog perkara yang menginggung perasaan ramai pihak yang lain dengan menyebut terang-terangan apatah lagi, linkkan terus ke blog saya. Saya tidak perlukan publisiti murahan, saya tidak perlukan sebarang entri memburuk-burukkan sesiapa untuk dilinkkan ke dalam blog saya. Saya guru agama, saya cuba ikut hukum dan yang dibenarkan oleh agama Islam. Walaupun saya guru agama, saya pun manusia biasa. Tidak lepas dari salah dan silap. Saya bukannya malaikat. Saya tidak kisah orang nak kata saya apapun, nak keji saya apa pun sebab saya tahu saya tak hebat mana. Tapi, bila orang kritik oranglain yang berkaitan dengan saya, memang saya TIDAK SUKA! Tapi baguslah tu. Fikir positif sebenarnya beliau menegur.

Berfikirlah sebelum publish, mini Giveaway, Menegur biar berhikmah, adab menegur, Cara menegur, contoh perkara mengaibkan
Begitulah sepatutnya.


Saya memang pernah beberapa kali berkunjung ke blog blogger ni, tapi semata-mata membalas kunjungan beliau ke blog naif saya ni dan mengintai jawapan kenapa beliau berbuat sedemikian. Tetapi tak jumpa pun. Sehinggalah semalam 12/11/2013 baru saya terjumpa. Itupun mengkritik penaja-penaja mini Giveaway saya dan cara saya membuat pemilihan peserta. Saya tidak pasti apa tujuan beliau berbuat demikian? Adakah berniat memburuk-burukkan saya ataupun memburuk-burukkan penaja-penaja mini Giveaway saya? 

Memang benar beliau kata menegur... Tetapi wajarkah beliau masuk campur urusan saya dan memprovokasi orang lain melalui entrinya? Nak menegur, biarlah secara privacy. Bukankah lebih baik menegur secara berhikmah? Tanyalah dahulu, selidiklah dahulu. Baru nak buat apa-apapun. Kan? Bayangkan jika anda dibuat sebegini, apa perasaan anda?



ENTRI BERKAITAN : BERFIKIRLAH SEBELUM PUBLISH

12 November 2013

BUKU PROGRAM, IKLAN DAN BLOG

As salam. Sebenarnya saya sedang menyiapkan buku program, iklan dan blog. Sebenarnya juga saya jadi tak keruan, yang mana satukah harus saya siapkan dahulu....

11 November 2013

SEGMEN BLOGLIST MA'AL HIJRAH 1435H

Sticky post, sila scroll ke bawah untuk entri selanjutnya atau tekan perkataan HOME di page tab blog ieta. As salam. Sempena bulan Ma'al Hijrah ini, saya buat SEGMEN BLOGLIST MA'AL HIJRAH 1435H untuk mencari blogger yang rajin bertandang ke Blog ieta dan sudi tersenarai ke dalam bloglist Blog ieta bagi memudahkan saya menjalankan blogwalking di kala kelapangan.

10 November 2013

Blogger Malaysia Bantah AshleyMadison.com

Segmen ini dianjurkan oleh blogger hebat +HASRUL HASSAN. Segmen Blogger Malaysia Bantah AshleyMadison.com adalah satu usaha bagi blogger Malaysia dalam membantah pelancaran laman web yang mempromosikan budaya hidup berzina. Laman web AshleyMadison ini dilaporkan akan dilancarkan di Singapura. Walaupun ia mendapat bantahan menteri Singapura dan orang ramai, belum nampak lagi sebarang petanda ia akan dibatalkan. Malah, pengasas laman web ini yang berpangkalan di Kanada, diberitakan akan merasmikan laman web versi Singapura ini pada 17 November 2013.


Blogger Malaysia Bantah AshleyMadison.com

Blogger Malaysia Bantah AshleyMadison.com kerana blogger wajar menyatakan pendapat melalui kebebasan dan hak bersuara. Seperti diketahui umum, blog merupakan medium ramai blogger menyuarakan pendapat dan apa sahaja yang bermanfaat. Pada pendapat saya, wajarlah pihak berwajib memantau dan menghapus laman web mahupun sebarang laman sosial yang menjadi dalang ke arah kehidupan sosial yang melampau dan mencemar budaya Islam khususnya dan budaya Melayu amnya.  

Blogger Malaysia Bantah AshleyMadison.com supaya generasi yang bakal memerintah Malaysia dan bumi tercinta adalah generasi yang lahir dari jiwa yang murni, suci dan bersih dari gejala zina. Sebagaimana firman Allah yang bermaksud : "Janganlah kamu menghampiri zina". Ayat ini jelas melarang menghampiri zina dan jelas terbukti jika anda ke laman web AshleyMadison.com, amat jelas bahawa laman web AshleyMadison.com adalah salah satu penyumbang ke arah kehancuran yang menyeru manusia ke arah kehidupan zina yang memang dilaknat oleh Allah SWT dan dibenci oleh semua Blogger Malaysia yang beragama Islam khususnya.

04 November 2013

Penat taip entri terpadam

As salam. Penat taip entri terpadam. Inilah yang terjadi kepada saya. Baru sahaja saya siapkan entri review blog pemenang segmen Exam Bahasa Kelate. Tup-tup, saya terpadam entri tu. hadoihla............

30 October 2013

Bila tiada air

Hurmmm... Pelbagai rumours yang saya dengar bila di kawasan tempat tinggal saya tiada air baru-baru ini. Memang susah bila tiada air...

29 October 2013

28 October 2013

14 PERKARA UTAMA BAJET 2014

As salam. Hari Jumaat lalu 25/10/2013, 14 PERKARA UTAMA BAJET 2014 telah pun dibentangkan oleh Perdana Menteri Malaysia selaku pemimpin negara dari parti utama negara iaitu Barisan Nasional.

26 October 2013

PANDUAN HIDUP BERMASYARAKAT DAN BEKELUARGA

As salam. Mungkin apa yang ingin saya tulis di bawah ini tidak menarik untuk dibaca. Namun, sudah saya nyatakan, saya memang suka berkongsi apa sahaja asalkan bermanfaat buat buat sesiapapun yang secara tidak sengaja bertandang ke Blog ieta ataupun yang memang pengunjung setia Blog ieta. Panduan Hidup Bermasyarakat dan Bekeluarga menjadi topik utama saya tengahari ini.

22 October 2013

RESEPI RENDANG DAGING SEMPOI ieta

RESEPI RENDANG DAGING SEMPOI ieta
RESEPI, Masakan tradisional, RENDANG DAGING, MASAKAN, RENDANG DAGING SEMPOI ieta, Rendang daging sempoi
Rendang daging memang sedap dimakan terutama bersama keluarga tersayang :)
As salam. Setiap kali menjelang raya, mesti saya google bahan untuk buat rendang. Akhirnya, saya putuskan, buat resepi sendirilah... Muatkan dalam blog ni. Mudah nak mencari di tahun-tahun akan datang... kan...? Resepi RENDANG DAGING SEMPOI ieta ni lebih kurang sama sahaja bahannya. Cuma ada tambahan sedikit je.

Jom tengok, apa bahan-bahan RENDANG DAGING SEMPOI ieta. Rendang ni, waktu teringin, bila-bila pun boleh masak. Janji ada bahan... Dahtukan... tepek dalam roti pun sedap... Maaaaavvvvelessss...


Bahan-bahan RENDANG DAGING SEMPOI ieta
  1. Bawang merah / bawang besar
  2. Bawang putih
  3. Halia
  4. Serai
  5. Kunyit
  6. Lengkuas
  7. Cili padi
  8. Cili merah
  9. Cili kering
  10. Daun Kunyit 
  11. Daun Limau Purut 
  12. Santan 1/2 kilo
  13. Kerisik (2 peket)
  14. Gula merah / gula kabung
  15. Daging 1 kilogram (dibasuh dan dipotong ikut citarasa sendiri.)
  16. Garam
  17. Minyak untuk menumis (of course le kena ada...)
Cara-cara memasak
  1. Bahan 1 hingga 9 dikisar. Ikut sukahati, nak kisar betul-betul hancur atau kasar, terpulang...
  2. Daun kunyit dan daun limau purut, hiris halus, tak suka tak perlu.
  3. Panaskan minyak.
  4. Masukkan bahan-bahan yang telah dikisar.
  5. Masukkan daging dan biarkan sehingga air daging kering. Basuh dulu tau, sebelum masuk ke dalam kuali...
  6. Bila dah kering air daging, barulah masukkan santan.
  7. Apa sahaja masakan, perlu masukkan garam secukup rasa.
  8. Akhir sekali, masukkan kerisik dan gula kabung.
  9. Akhir sekali, kacau supaya tidak hangit rendang tu ya. 

RESEPI, Masakan tradisional, RENDANG DAGING, MASAKAN, RENDANG DAGING SEMPOI ieta, Rendang daging sempoi
Haaa... kali ni, dapat juga ambil gambar Rendang daging sempoi ni...Dalam kuali lagi...

RESEPI, RENDANG DAGING, MASAKAN, Rendang daging sempoi, RENDANG DAGING SEMPOI ieta
Rendang daging sempoi ieta ni sedap dimakan dengan nasi impit...

Tak tau la sedap tak... tapi emak mertua kata masa makan raya haji tahun 2013, "makin bertambah maju dah..." hehe...


RESEPI, RENDANG DAGING, MASAKAN, rendang daging sempoi,  RENDANG DAGING SEMPOI ieta

Rakan fb saya, Echah Wanjah sudah mencuba resepi RENDANG DAGING SEMPOI ieta ni.. hehe...

RENDANG DAGING memang wajib dihidangkan pada saban tahun sewaktu Hari Raya. Anda pernah masak atau makan rendang tak? Rendang daging apa tahun ini menjadi pilihan anda ya?

21 October 2013

BLOG CHEPAH ILA HUSSEIN

As salam.Pagi-pagi sefi'ie ni, saya nak promote blog Che Pah Ila Hussein. Kenapa? Tak taulah kenapa tapi, memang saya ni suka promote blog orang macam yang sudah jari jemari saya taipkan dalam ENTRI INI.

18 October 2013

10 Perkara Tentang Rokok Tak Sah di Malaysia

As salam. Saya pasti ada yang sudah tahu mengenai 10 Perkara Tentang Rokok Tak Sah di Malaysia. Tetapi saya pasti juga ramai yang tidak tahu ataupun tidak ingin ambil tahu. Tahukah anda mengenai fakta-fakta berkenaan rokok seludup atau kontraband di Malaysia? 

17 October 2013

PELIK

As salam. Sebenarnya, hari ni saya rasa Pelik sangat. 2 hari lalu, saya cuba untuk tidak ping entri saya ke merata group dalam group-group blogger di facebook tetapi, di saat-saat akhir, saya ping tetapi tidaklah ke merata tempat. Hanya kepada 2, 3 group sahaja.

15 October 2013

KISAH SEBELUM HARI RAYA 'IDUL ADHA

As salam. Selalu orang buat cerita tentang kisah sebelum Hari Raya 'Idul Fitri kan? Harini, saya nak cerita tentang KISAH SEBELUM HARI RAYA 'IDUL ADHA. Tak special manapun... Tapi cukuplah untuk dibuat se entri... kan...?

13 October 2013

REVIEW ENTRI 5 : CINTA DAN PENGORBANAN

As salam. Menerusi Segmen Pencarian Blogger 1, 10 orang peserta telah menyertai segmen ini. Senarai peserta DI SINI.

REVIEW ENTRI 1REVIEW ENTRI 2REVIEW ENTRI 3 dan  REVIEW ENTRI 4 juga telah selesai. Maka kali ini, saya ingin berkongsi nukilan hati dari blogger Cik Yaya tentang Cinta dan Pengorbanan. 5 peserta lagi tidak menghantar link entri terbaik mereka jadi tidak dapat dipaparkan di dalam blog ini.

11 October 2013

USTAZ HAZLIN BAHARIN : KISAH BURUNG PADAMKAN API

As salam. Sempena hari Jumaat, penghulu segala hari. Jom dengarkan tazkirah dari Ustaz Hazlin Baharin : KISAH BURUNG PADAMKAN API yang manthop dan ambil i'tibar darinya.

10 October 2013

PUNCA BISNES INTERNET TIDAK BERJAYA

Anda blogger?

As salam. Ada rakan saya suka gali lubang, tutup lubang. Hutang sana dan hutang sini. Join bisnes sana dan join bisnes sini. Tetapi masih tidak menampakkan hasil yang memuaskan. Dia tanya saya, "kenapa aku ni buat bisnes tapi tak pernah berjaya?". Itu kisah bisnes secara offline bukan melalui internet ataupun bisnes online. Apakah PUNCA BISNES INTERNET TIDAK BERJAYA?

08 October 2013

Rezki menggolek lagi...

As salam dan ceria di pagi hari ini semua...

Alhamdulillah... Rezki menggolek lagi... dari syarikat pengiklanan Nuffnang, dari JOMNIAGA, dari 8 share, dan dari pelbagai bisnes online di dalam blog bisnes online saya.

04 October 2013

Bagaimana cara saya update blog?

Bagaimana cara saya update blog?
Bagaimana cara saya update blog?, SIAPA BLOGGER ieta?, cara saya update blog, PANDUAN BLOGGING, SEO TIPS, Tips Blogging,
Bagaimana ya? Ramai yang hairan. Hehe...
Kawan-kawan hairan bila masa saya update blog?

Beberapa orang rakan sering bertanya kepada saya bagaimana cara saya update blog? Sebenarnya, saya pernah kongsikan di dalam entri SIAPA BLOGGER ieta? secara ringkas. Mungkin sebagai panduan buat blogger baru maka, saya kongsikan bagaimana cara saya update blog.

Ada beberapa cara saya update blog. Oleh kerana dahulunya saya tidak memiliki smartphone (jujur gitu... hehe...) dan sekarang ni PC pula rosak, maka inilah kaedah yang sering saya gunakan.

10 cara update blog.
  1. Postkan ke dalam facebook dahulu apa sahaja yang berada diminda.
  2. Savekan apa sahaja yang berada dalam minda ke dalam ruang nota dalam handphone kemudian e-melkan ke dalam mana-mana akaun e-mel saya kemudian, copy paste ke dalam blog dan update hingga sempurna entri tu.
  3. Teruskan menaip di PC tanpa buat apa-apa deraf untuk buat entri terkini..
  4. Buat pelbagai entri seminggu sekali dan setkan tarikh untuk dipublish secara auto publish (schedule entry). Yang ni, memang selalu saya buat lebih-lebih lagi bila saya sibuk dengan baby atau final exam dan bercuti. Entri blog ni boleh schedule tau. Entri kita akan publish pada masa tertentu. 
  5. Saya tidak menaip entri blog semasa bekerja. Nanti ada masa, saya Printscreen yang schedule tu. Jika saya update entri tengah malam, kebiasannya saya akan schedule entri itu publish pada waktu pagi. Cuma yang kurang bagusnya enti scedule ni, g+ lambat kesan.
  6. Update entri waktu anak-anak dah tidur.
  7. Update entri atau derafkan dahulu entri waktu balik tengahari sebelum kembali ke sekolah di sesi petang. Bila free, edit dan publish.
  8. Update bila saja rasa nak update, pastikan dengan niat yang tulus ikhlas.
  9. Update sambil-sambilan menyiapkan assignment dan sambil-sambilan study. Sayakan blogger part time... so, pandai-pandailah nak hidup... he... tapi saya bukan reporter tau...
  10. Terkini, saya gambarkan dan tulis di instagram. Best tau ^__^
Apapun, yang penting ialah berfikirlah sebelum publishkan sesebuah entri yang ingin dipaparkan agar tidak menjadi bahan tohmahan dan menyusahkan diri sendiri. Keep up blogging :) Beginilah cara saya update blog? Anda bagaimana?



30 September 2013

Segment – Saya Mahu Ditegur

As salam. Saya jumpa segmen ni dari perkongsian blogger uncle zuan di fb Network Denaihati. Segmen ini dianjurkan oleh blogger hebat dan terkenal Eyriqazz

DILEMA KOTAK KOMEN BLOG ieta

As salam. Bermula dari Segmen saya mahu ditegur oleh blogger Eyriqazz ada 3 orang blogger telah menegur tentang kotak komen blog ieta yang menggunakan comment box google+.  Jadi saya telah menghantar pertanyaan ke dalam group fb Denaihati. Alhamdulillah mendapat jawapan yang bernas dari mereka yang pakar antaranya blogger +reezluv .com , +potia casadelarossa , +Irwan Alessa , +Akma Omar  dan +cikgu naman.

28 September 2013

REVIEW ENTRI 4 : CIK AKAK KONGSIKAN TIPS DAPATKAN FOLLOWER YANG RAMAI

As salam. Menerusi Segmen Pencarian Blogger 1, 10 orang peserta telah menyertai segmen ini. Senarai peserta DI SINI.

REVIEW ENTRI 1REVIEW ENTRI 2 dan REVIEW ENTRI 3 telah selesai. Kali ini, saya ingin berkongsi tips dapatkan follower yang ramai dari blogger CIK AKAK yang turut serta di dalam Segmen. Follower blog +Nao Mei ni memang ramai. Saya juga merupakan salah seorang followernya disebabkan saya suka membaca ayat-ayat dientrinya yang bersahaja dan santai gitu. Kagum dengan kegigihan beliau itu. 

26 September 2013

ADAB MEMANDIKAN BAYI BARU LAHIR

Kali ini saya ingin kongsikan "ADAB MEMANDIKAN BAYI BARU LAHIR" yang saya ambil dari Rakan Facebook saya Nur Hafizah Hanafi.

Mungkin di kalangan anda ada yang pernah memandikan bayi dan ada yang tidak pernah. Jom baca panduannya...

 8 ADAB MANDIKAN BAYI BARU LAHIR Ramai orang terlepas pandang. Zaman ini ramai yang suka gunakan kapas lembab (wet nappy) untuk lap najis bayi tanpa mencuci dengan air. Apabila memandikan bayi, jangan terus masukkaan badan bayi ke dalam tab. Cuci dahulu kemaluan bayi depan dan belakang menggunakan air mengalir supaya bersih. Tujuannya supaya apabila memasukkan bayi dalam tab air tidak menjadi air najis, kesan kemaluan bayi yang beristinjak tidak dicuci dengan air.

8 ADAB MANDIKAN BAYI BARU LAHIR

Bayi baru lahir adalah khalifah Allah yang baru menjengah dunia selepas sembilan bulan tinggal di alam rahim. Justeru ibu bapa yang beragama Islam mestilah menyambut kelahirannya mengikut cara yang dianjurkan oleh Islam.

Antara yang mungkin kita semua tidak beri perhatian adalah tatacara memandikan bayi baru lahir iaitu dari usia sehari hingga 40 hari. Dalam tempoh ini, kaedah mandian memainkan peranan penting dalam membentuk aliran darah dan pembentukan tulang yang baik.

1. Seeloknya mandikan bayi pada waktu dhuha, kerana pada waktu tersebut fisiologi kitaran darah dan degupan jantung bayi dalam keadaan tenang. Gunakan air yang suam.

2. Siraman pertama perlu dimulakan ke atas belakangnya secara perlahan-lahan, kemudian baru disiramkan ke kaki, seterusnya naik ke bahagian punggungnya.

3. Belaian dan gosokan lembut memainkan peranan penting semasa memandikan bayi. Ini akan membuatkan pengaliran darah bayi lancar dan baik. Siraman disertakan dengan sapuan sabun yang sesuai untuk bayi.

4. Seterusnya siram dari belakang hingga ke kepala. Siraman di kepala dilakukan secara perlahan, supaya air tidak mengalir masuk ke dalam lubang telinga. Semasa menyiramkan air di belakang kepala ke bahagian hadapan dahi, tangan digunakan untuk menggosok dahi.

5. Sebaiknya tugas memandikan bayi dilakukan oleh bapa. Sambil memandikan, hati berzikir Ya Latif, Ya Hadi.

6. Pastikan siraman tidak dilakukan pada muka bayi kerana ia boleh melemaskan bayi serta menyebabkan lubang hidungnya lembap seterusnya mudah selesema atau jangkitan kuman.

7. Siraman yang terakhir, dilakukan ke atas dada seterusnya hingga ke bawah. Tidak digalakkan menyapu sabun pada bahagian hadapan tubuh bayi usia ini, kerana bimbang air dan sabun menyebabkan bahagian pusatnya lembap dan seterusnya melambatkan proses ‘gugur’ tali pusat.

8. Selepas selesai mandi, lapkan seluruh badan bayi dengan tuala yang bersih. Cara mengelap dimulakan dari kepala kerana kelewatan mengelap bahagian kepala boleh menyebabkan kepala dan ubun-ubun bayi basah serta membawa masalah paru-paru lemah.

Adab memandikan bayi baru lahir ni amat berbaloi bila dipraktikkan oleh ibu bapa yang baru mendapat zuriat. Cubalah amalkan ADAB MEMANDIKAN BAYI BARU LAHIR kepada bayi anda dan lihat kesannya 😊



👇 Komen g+ :

24 September 2013

Apa yang saya belajar tentang buat duit dengan blogging

As salam. Saya terpanggil untuk menyertai Mini Contest : Apa Yang Saya Belajar Tentang Buat Duit Dengan Blogging anjuran blogger Sabree Hussin bukan kerana hadiahnya yang lumayan walaupun mata saya terbeliak gak la bila lihat hadiah-hadiahnya tu... (Ish, mata duitan juga rupanya saya ni ek...?) Kadangkala jadi mata duitan gak sebab segalanya memerlukan wang walaupun berblogging bukan kerana wang. Kerana terbaca betapa gigih dan susah payahnya buat duit dengan blogging dalam entri Encik Titan yang boleh saya contohi maka terhasillah entri Apa yang saya belajar tentang buat duit dengan blogging.

23 September 2013

PENGALAMAN SUAMI MASUK HOSPITAL

As salam. Rupa-rupanya sudah 2 hari saya tidak update blog. Pengalaman menjaga 5 orang anak termasuk baby yang baru 8 bulan ketika ketiadaan suami tercinta amat berharga buat saya.

21 September 2013

CARA MENGETAHUI SEBAB DAN PUNCA BERLAKU SESUATU

As salam. Beberapa minggu yang lalu, saya telah diuji dengan ujian kecil yang tidak perlu saya kongsikan kepada umum. Bukan semua perkara perlu kita cerita ke serata alam... Ujian kecil itu telah sedikit sebanyak menjadi tandatanya di dalam diri saya. 

19 September 2013

BIAR BETUL...?

Biar betul...?, ping entry blog, panduan blogging , oversea

Hari ini sehingga 4:02 petang 362
Semalam 1, 164

Biar betul...? Macam tak logik je...

TAPI KENAPA KOMEN TAK BANYAK...? Mungkin sebab malas ping entry kowt... Akak memang jarang ping entri sebab suka sangat berserah je bila dah buat sesuatu. U ol, u ol... usah lupa ping entry blog na... Tak pown, sebab entri ieta buat tak best... haha. Fakta kan? bukan auta. Ke sebab yang intai blog ieta ni, orang dari oversea je kowt... haha...

Apa yang ieta merepek ni...

TEKNIK HANTAR URL BLOG KE ENJIN CARIAN BING

As salam. Saya gembira kerana :

18 September 2013

SDW 17 : PAGE VIEW 2.12 pm

SILENCE DAY OF WEDNESDAY, PAGE VIEW, UNIQUE VIEW

SILENCE DAY OF WEDNESDAY (SDW) merupakan entri khas oleh blogger pada setiap hari Rabu. Entri ini hanyalah dipublishkan tanpa sebarang komen dari pemilik blog. Hanya membiarkan pembaca sahaja mengomen. SDW ini direkacipta oleh blogger +potia casadelarossa


WAJIB ADA DALAM MASAKAN

Masakan, Resepi, Resepi rendang ayam, Resepi rendang daging, bawang besar, lengkuas, serai, kunyit, bawang putih, cili kering, rempah daging,

SILENCE DAY OF WEDNESDAY (SDW) merupakan entri khas oleh blogger pada setiap hari Rabu. Entri ini hanyalah dipublishkan tanpa sebarang komen dari pemilik blog. Hanya membiarkan pembaca sahaja mengomen. SDW ini direkacipta oleh blogger +potia casadelarossa

17 September 2013

15 September 2013

PANDUAN BLOGGING 6 : JANGAN TAKUT LABURKAN WANG UNTUK JANA WANG JANGKA PANJANG

As salam. Saya bukanlah pakar dalam dunia blogging. Tetapi dari pengalaman saya, ingin berkongsi sedikit Panduan Blogging yang ada.

Like and Share Giveaway

As salam. Tengah malam buta, mata tak mau lena... Jadi... sesungguhnya, saya rasa amat teruja melihat hadiah yang dipaparkan, lantas menyertai. Syarat pun tak susah juga... sebab ada syarat kakak tak faham.... haha... Mudah sahaja... Tapi tak kisah... Menang kalah asalkan bermanfaat. Banyak manfaat menyertai GA ini... :)

11 September 2013

SDW 15 : DAGING LEMBU KEPAL DAN KEPAK AYAM GORENG BERKRIM

All Things Buffalo & Wings

SILENCE DAY OF WEDNESDAY (SDW) merupakan entri khas oleh blogger pada setiap hari Rabu. Entri ini hanyalah dipublishkan tanpa sebarang komen dari pemilik blog. Hanya membiarkan pembaca sahaja mengomen. SDW ini direkacipta oleh blogger +potia casadelarossa

Featured Post

SIAPA BLOGGER Puteri Nur Cahaya Cikgu iEta?