PENGENALAN RINGKAS

Blog Kisah Cikgu ieta adalah penjenamaan semula bagi Blog ieta. Blog ini memaparkan pelbagai pengalaman penulis dan pembaca yang menghantar e-mail atau berjumpa sendiri dengan penulis, panduan dan kisah hidup manusia biasa dan kalangan guru. Juga tips, tutorial blog dan pelbagai panduan. Sesekali hal-ehwal bisnis, resepi dan isu-isu semasa dipaparkan untuk bacaan dan rujukan pembaca. Terima kasih sudi berkunjung. Kunjungan dan komen anda amat dihargai :)

BLOGWALKING

Blogwalking di SINI sebab macam blur nak buat entri
Berat kepala memikirkan 2 assignment yang tak siap lagi
Dah cuba godek sana dan godek sini
Entah tak tahu dah apa caranya lagi
Nak masukkan silibus dalam assignment website yang akan dibentangkan dihujung semester ini
Blogwalking sahajalah pagi-pagi ni...
Kot-kot dapat ideanya nanti

Menarik entri blogger Nicknashram ni

Apa nak jadi la dengan orang zaman sekarang ni?
Semua dah tak boleh sekarang ni
Guru-guru buat sedemikian bersebab sudahlah pasti
Sedangkan "Rotanlah anakmu ketika berumur 10 tahun jika tidak menunaikan solat" ajaran Nabi
Kini, guru dipersalahkan sana sini?

Pssss.... Jom le joint SEGMEN ni...
SHARE

Cikgu ieta Ejen Ebook Saka 40 (No. ID : 4)Ebook Saka Sifu AjimAura

  • Image
  • Image
  • Image
  • Image
  • Image
    Blogger Comment
    Facebook Comment

12 orang yang sudi komen:

  1. Sebab tu la budak2 hari ni tak sama mcm dulu. zaman dulu, kerana pukulan, kerana rotan, cikgu marah2 bila kita buat salah tu lah menjadikan kita manusia hari ni.
    Zaman dah berubah, dunia dah maju. makin maju makin begini jadinya. tapi akhirnya pe yang jadi pada budak2? ermm, bertabahlah wahai cikgu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dulu lain, skrg lain.. Memang sentiasa bertabah dgn karenah yg pelbagai :)

      Delete
  2. setakat ni sy masih lg rotan murid2 sy jika x buat kerja. mrka lebih suka dirotan dari membuat kerja sek...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau murid kelas C, memang no wonder macamtu. Entahla, kekadang sy malas nak membebel atau mendenda. Sy kata dlm hati "lantakla...ko nak buat kerja skolah, buat, tak nak sudah...ramai lagi murid-murid aku yg nak berjaya..." Athenye...dah rotan tak boleh, denda tak boleh... buat bodo jelah... buat mcm dorg takde, jnji masuk kelas jlnkan tgjwb as guru, mengajar... tapi kadang2 kalau terotan gak, sy siap ckp lg kat dorg "beritahu ibu bapa kamu, saya rotan kamu sbb kamu tak buat kerja sekolah. Nak jumpa saya, lagi sy suka. Di alu2kan, boleh sy cerita lebih lagi camana kamu di sekolah ni" Apa pun, sy cuba juga kontrol diri dari menyakiti badan murid2 sy. Cuba dulu cara psikologi, dah tak boleh, bawa je kpd bahagian disiplin... hehe... Sy dulu lg le, kena berdiri ats meja lagi... tak cerita kat emak ayah. Sbb kalau cerita, sy balik kena marah. haha. Memang tugas guru amat mencabar ketahanan mental dan fizikal. Dah minat, redho je le... :)

      Delete
  3. kak, die nak kite peluk cium je anak2 diorang. pastu balik anak2 xdgr cakap. diorang kena bebel. budak gi sekolah stress je.. inilah padah kalau pendidikan xikt cth Rasulullah s.a.w . pincang ~

    ReplyDelete
    Replies
    1. Peluk cium pun ada dh jd isu Cik Mar... Mmg payah kalau tak ikut sunnah Rasullullah s.a.w. kucar kacir segalanya

      Delete
  4. ssh kalo x sentuh ni.. hehe

    Jom tengok hadiah kat sini - http://kampung-kameq.blogspot.com/2013/02/senarai-sponsor-yang-baik-hati.html

    Menarik x hadiah? Hehe
    Jom join segmen ni kalau belum.. 100 penyertaan terawal akan dapat 1pcs Sticker Fridge Magnet / 1pcs Button Badges dari @Cenderahati Akamika Gift. Dan rebut hadiah2 menarik yang lain.. ^_^

    http://kampung-kameq.blogspot.com/2013/02/segmen-ucapan-selamat-hari-lahir-buat.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hadiah menarik tu... Insya Allah ada kesempatan sy join. Terima kasih sudi invite :)

      Delete
  5. saya rasa rotan tu kena bersebab jugak...kalau rotan utk disiplin mmg tak salah....tapi kalau rotan sebab seseorg pelajar tu kurg pandai, lambat pickup, tak dapat jawab soalan dekat papan hitam...yg tu mmg tak patut....
    (sekadar pandangan sy yg pernah jadi murid dan merasa takut apabila tak dapat jawab soalan...)

    ReplyDelete
    Replies
    1. setuju. saya tak suka rotan sbb murid kurg pandai. lagi la jd tak pandai kalo mcmtu. Rotan sebab disiplin sewajarnya beri kpd guru disiplin atau guru besar. Biar pihak pentadbiran yg lakukan sewajarnya. Tapi masalah murid tak buat kerja sekolah memang semakin meruncing skrg ni. Tak tahu dimn silapnya. Guru nak lihat hasil pengajaran dan pembelajarn mereka murid faham atau tidak sbb tu guru minta murid buat latihan/kerja. Bila tak buat, mn2 guru pun akan bengang tahap maksimum. skali dua dimaafkan. tp kalo berulang kali, guru akan mula hot. Guru yg bijak, bijak mengawal emosi. Moga sy tergolong dlm guru yg bijak. Terima kasih en. Hatimi ats perkongsian pendapat di Blog ieta ni :)

      Delete
  6. zaman skrg dah berubah kak...huhu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tula, dulu lain sekarang lain... sobar je la...

      Delete

1) Komen anda ditapis. Hanya komen berkaitan entri dan bukan link iklan sahaja disiarkan. Harap maklum.

2) Ingin beriklan? Sila e-mail kepada kisahcikguieta@gmail.com ya ^__^

Terima kasih sudi singgah dan komen... ^__^

AKTA KOMUNIKASI DAN MULTIMEDIA

AKTA 588, AKTA KOMUNIKASI DAN MULTIMEDIA 1998

Penghantaran sebarang komen, permintaan, cadangan ATAU komunikasi lain yang lucah, sumbang, palsu, mengancam ATAU negatif dengan niat untuk menyakiti hati, menganiayai, mengugut ATAU mengganggu orang lain dengan ATAU tanpa mendedahkan identitinya adalah suatu kesalahan boleh didenda tidak melebihi 58 ribu ringgit atau dipenjarakan selama tempoh tidak melebihi 1 tahun ATAU kedua-duanya sekali. HARAP MAKLUM

EMAIL CADANGAN ATAU PERTANYAAN ANDA DI SINI

Name

Email *

Message *