PENGENALAN RINGKAS

Blog Kisah Cikgu ieta adalah penjenamaan semula bagi Blog ieta. Blog ini memaparkan pelbagai pengalaman penulis dan pembaca yang menghantar e-mail atau berjumpa sendiri dengan penulis, panduan dan kisah hidup manusia biasa dan kalangan guru. Juga tips, tutorial blog dan pelbagai panduan. Sesekali hal-ehwal bisnis, resepi dan isu-isu semasa dipaparkan untuk bacaan dan rujukan pembaca. Terima kasih sudi berkunjung. Kunjungan dan komen anda amat dihargai :)

KANGKUNG, LINTAH DAN PROGRAM MASA BUJANG

اَلسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهْ

Sedang google gambar lipas dalam tandas untuk assignment, terjumpa gambar lain, cari punya cari punya cari, lastly terjumpa gambar yang membuatkan aku teringin nak membuka blognya. Sebuah blog yang ayatnya santai bersahaja... lama gak la dok membaca entri dalam blog tu sambil-sambilan dengan baby dan menyiapkan assignment. Tiba-tiba terpandang entri Bahaya Makan "KANGKUNG" (dah follow blog tu tapi lupa dah nak backlink kat entri ni, sori ek?) Lalu ku baca... 

Dalam entri itu 
KESIHATAN, PANDUAN, kangkung, lintah, bahaya makan kangkung, kangkung dipolitikkan, http://ieta-myblog.blogspot.com/2013/02/kangkung-lintah-dan-program-masa-bujang.html

Memang geli geleman bila membacanya dan teringatkan LINTAH tu sebab aku pernah bawa balik lintah sepanjang perjalanan dari PROGRAM Jungle Tracking dalam hutan MASA BUJANG dulu. Sedang sibuk berborak dengan pakwe (masa tu belum encik usben lagi) tiba-tiba je rasa semacam je... selak seluar yang kupakai, melompat aku... Lintah weh... sedang dok hisap darah dikakiku... Terjerit-jerit aku... Huhu... tak ingat dahla camana ku membuang lintah tu... eeee... memang menggelikan....

Berbalik pada entri tadi, bila baca entri dari blog tu, memang rasa takmo dah makan kangkung weh....

KESIHATAN, PANDUAN, kangkung, lintah, bahaya makan kangkung, kangkung dipolitikkan, http://ieta-myblog.blogspot.com/2013/02/kangkung-lintah-dan-program-masa-bujang.html
Aku hamek dari mr. google je gambor ni.. tapi gambor lintah maap le... tak sanggup aku nak letak dalam entri ni...
Patutle ada orang, memang tak hamek batangnye... huhu...
Preview dulu...baru post entri ni...kan? Tiba-tiba terfikir, daripada aku nak post entri sembarangan, lebih baik aku cari dan rujuk dulu sumber-sumbernya... Lalu, aku pun menggoggle lah lagi... Akhirnya terjumpa LINK INI. Sila klik untuk baca lebih lanjut. Kang panjang lebar pula entri aku ni. Hehe...

Update (takmo kang ada yang tak makan terus kangkung plak dek entri aku nih. hehe...) :
Antara kandungan di LINK INI ialah

 Dokter melakukan rontgen ternyata di usus anak tersebut telah berkembang biak lintah dengan anaknya yang kecil-kecil
Komentar eNHa : secara medik rontgen untuk mendeteksi sesuatu, tapi rontgen tidak dapat melihat benda/mahluk bergerak secara langsung
 Lintah tidak mati walau dimasak dan hanya mati jika dibakar
Komentar eNHa : Tubuh lintah sebagian besar terdiri dari cairan yang akan bereaksi terhadap polutan. Lintah mudah sekali mati dengan garam / tembakau / alkohol. Sehingga jika dimasak dengan garam-pun, otomatis lintah akan mati. Sebelum masuk ke usus, makanan berisi lintah pasti melewati lambung yg memiliki zat keasaman tinggi. Pada fase ini lintah dipastikan akan mati.
 Dalam usus lintah berkembang biak cepat hanya dalam 1 – 2 hari
Komentar eNHa : Lintah memang hewan hermafrodit, tetapi tetap butuh lintah lain untuk berkembang biak atau  tidak dapat membelah diri sendiri layaknya amuba. Lintahpun berkembang biak hanya setelah masa dewasa sekitar usia 6 bulanan dan sebelum itu harus mengerami telur-telurnya yg berbentuk kokon. Jadi sangat tidak mungkin berkembang hanya dalam 1 – 2 hari, walaupun dia hidup di tempat yang banyak darah.
So, terpulanglah nak makan KANGKUNG ke tak selepas ni ya...Yang pasti, LINTAH bukan untuk dimakan haha... Apapun, PROGRAM MASA BUJANG  sesekali boleh diimbas kembali untuk dimuatkan dalam blog sendiri. Nak ke anda makan KANGKUNG...? haha


Sudi-sudikan ya join SEGMEN julung kali sy :)
SHARE

Kisah Cikgu ieta

  • Image
  • Image
  • Image
  • Image
  • Image
    Blogger Comment
    Facebook Comment

6 orang yang sudi komen:

  1. wahhh..lauk pebret...jadi bahaya pulak..ngeee...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalo lalu, makan je... jgn makan batang kangkung tu. Sy dh tak lalu. hehe...

      Delete
  2. pernah dapat email tentang cerita kangkung ni dulu...tapi baru tahu benda ni tak betul lepas baca entri ni...hehe...lepas ni boleh la pekena kangkung goreng belacan....

    ReplyDelete
    Replies
    1. kangkung mmg fevret sy gak tp sbb angin, elakkan. ni nk mkn, tak lalu dah kot... hehe...

      Delete
  3. kangkung memang sedap tak terkalah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu. lagi2 bila wat masak goreng belacan :)

      Delete

1) Komen anda ditapis. Hanya komen berkaitan entri dan bukan link iklan sahaja disiarkan. Harap maklum.

2) Ingin beriklan? Sila e-mail kepada kisahcikguieta@gmail.com ya ^__^

Terima kasih sudi singgah dan komen... ^__^

AKTA KOMUNIKASI DAN MULTIMEDIA

AKTA 588, AKTA KOMUNIKASI DAN MULTIMEDIA 1998

Penghantaran sebarang komen, permintaan, cadangan ATAU komunikasi lain yang lucah, sumbang, palsu, mengancam ATAU negatif dengan niat untuk menyakiti hati, menganiayai, mengugut ATAU mengganggu orang lain dengan ATAU tanpa mendedahkan identitinya adalah suatu kesalahan boleh didenda tidak melebihi 58 ribu ringgit atau dipenjarakan selama tempoh tidak melebihi 1 tahun ATAU kedua-duanya sekali. HARAP MAKLUM

EMAIL CADANGAN ATAU PERTANYAAN ANDA DI SINI

Name

Email *

Message *