PENGENALAN RINGKAS

Blog Kisah Cikgu ieta adalah penjenamaan semula bagi Blog ieta. Blog ini memaparkan pelbagai pengalaman penulis dan pembaca yang menghantar e-mail atau berjumpa sendiri dengan penulis, panduan dan kisah hidup manusia biasa dan kalangan guru. Juga tips, tutorial blog dan pelbagai panduan. Sesekali hal-ehwal bisnis, resepi dan isu-isu semasa dipaparkan untuk bacaan dan rujukan pembaca. Terima kasih sudi berkunjung. Kunjungan dan komen anda amat dihargai :)

MALWARE atau HACKERS PENYEBABNYA?

اَلسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهْ

TAHUKAH ANDA? HACKERS berada di mana-mana sahaja. Laman web juga boleh dihack dengan pelbagai cara.

Ada yang hack dengan menggunakan virus seperti contoh MALWARE. Ada yang hack melalui upload software yang sudah sedia diketahui pasti ramai ingin mencuba atau menggunakannya. Ada juga yang menggunakan kaedah klik, klik. Ada juga melalui memasukkan kod tertentu ke dalam kod laman web orang lain.

Pastikan anda tidak memberi katakunci lamanweb atau blog anda kepada sesiapapun sekalipun untuk tujuan edit mencantikkan lamanweb atau blog anda.

Memang hampeh kan hackers ni? Blogku juga tak lari dari dihack oleh hackers. Pernah masuk dalam emailku, amaran seseorang CUBA BUKA EMAILKU yang sudah pastinyalah link terus dengan blogku ini. Tu nak godamlah tu. Apa lagi kan...? Walhalnya, blog ieta ni bukanlah feymes amous macam FATIN LIYANA salah seorang blogger hebat dimataku.

Inilah yang terjadi bila aku nak komen kali pertama dalam entri Fatin Liyana.


Ini pula bila kali pertama aku nak like entri Fatin Liyana


 ntah apa iklan yang keluar ntahla...

Sebab aku dah lama jadi followers senyap dalam blog Fatin Liyana ni (dulu tak tau kaedah berblogging) maka inilah yang keluar bila aku lupa aku dah follow blog Fatin, than aku nak follow lagi sekali melalui google.
 






dah keluar yang ni, ingatkan tak keluar lagi














tup-tup, keluar pula lagi sekali yang ni...





Akhirnya, bila aku kembali ke blog aku semula, blog aku akan hang (apeda bahasa melayunya...) dengan lamanya.

Inilah pula yang terjadi setiap kali aku nak jengah blog NABILAMEDAN blogger yang juga hebat dimataku.

Diikuti dengan blogku terus tertutup dengan sendirinya tanpa sebarang amaran diberikan.
Dahlah tu... di group komunitiku bila ada blogger post entrinya (mungkin secara random) jadi pula macamni



Beginilah nasib blogger ieta setiap kali blogwalking ke beberapa blog sejak blog ieta kena MALWARE tempoh hari. (Fatin Liyana salah satu blog yang aku suka jengah selain blog MIALIANA).

Yang pasti, blogku bermasalah dari tarikh 22/1/2013 dengan masalah SSL CONNECTION ERROR.HTML. Diikuti dengan BLOG PROBLEM.HTML pada tarikh 27/1/2013. Seterusnya DOMAIN .MY PROBLEM pada 30/1/2013 . Terbaru ieta BLOGLIST KENA MALWARE pada 7/2/2013.

Bila kerapkali jadi begini, aku jadi fobia dan fedup rasa nak berblog walking (tapi malu nak beritahu....) Aku pun tak tahu kenapa dan mengapa jadi perkara-perkara seperti di atas tu. Aku musykillah...

UPDATE : (Inilah contoh yang terjadi bila domain dot my merosakkan semua segmen-segmen dan GA yang sudah ku join). Ini salah satu segmen yg telah ku join. UPDATE : (Blogku berada di nombor 41)

UPDATE : (malangnya bila aku atau sesiapapun) klik je link blogku ini

keluarlah robot ni... UPDATE : (menyatakan, address blogku tak dijumpai. Patutlah blogku sunyi semacam je.... takde feedback langsung dari semua segmen dan GA yang dah disertai. Ini masalahnya rupanya). huwwwaaa....

Tak sudah dilanda masalah blog aku ni kan? MALWARE atau HACKERS PENYEBABNYA? Apapun, itu semua tidak mematahkan semangatku untuk JARI JEMARIKU MENAIP walau entah hape-hape yang kutaip.
SHARE

Cikgu ieta Ejen Ebook Saka 40 (No. ID : 4)Ebook Saka Sifu AjimAura

  • Image
  • Image
  • Image
  • Image
  • Image
    Blogger Comment
    Facebook Comment

12 orang yang sudi komen:

  1. huhu memang tension kan kak bile jd cmtu.. semak je iklan2 tu.. aduhai, bertabahlah..hehe keep blogging ye, sy sudi baca jari jemari akak menaip :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. trm kasih ats sokongan dr Cik +Mar Haini Abdul Rahim

      Delete
  2. Sebab itu org yang berblog secara sirius akan:

    1- memilih self host
    2- kerap backup
    3- melanggan sitelock

    ReplyDelete
  3. Pn Ieta....yg google plus community tu mmg macam tu....jadi tanggungjawab moderator la nak lepaskan atau tidak sesuatu post tu...kalau rasanya post biasa2 tak jadi masalah....

    ReplyDelete
  4. sy pon pnh kene mmg tensen.. pastu mals dah nak bw blog yg kene virus camtu

    ReplyDelete
    Replies
    1. tulah tu, dh bagitau dah tp takde respon maybe dia tak perasan kot tu. Sayang... entry blog menarik n bnyk tutorial tp malware blognya merbahayakan blog org lain

      Delete
  5. ni mesti sbb ko suke klik sesuatu link tanpa usul periksa...sblom apa2 usha dulu url kat address bar. klu nampak suspicious trus tutup jer...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dulu sy tak tahu kaedah2 blogging, main follow sesuka hati je blog sp yg sy rs nk follow. Tb2 1 blog tu ada malware. Alhamdulillah ada rakan blogger yg bgtau camana nk buang malware tu. Than, sejak joint mcm2 GA n segmen jd mcmtu pulak. Skrg ni mcm dh mls nk joint2 segmen atau GA. Sbb bl joint segmen atau GA, kena like sn, like sini, follow sn follow sini, klik sn n klik sini. Bahaya klik2 ni sbb lastly, blog sendiri yg problem. Mungkin juga bb sy sll google2 utk cari cara update blog, ada blog yg problem so, sy yg tak pandai ni, terus ambil koding dlm blog tu, makanya problemlah juga blog sy. Mn nk ingat dah blog mn 1... Skrg, sy lbh berhati2 dlm klik mengklik. Trm kasih ya atas cdgn :)

      Delete
  6. takut sangat2 kalau jadi macam ni,.. kalau saya, mesti down gila bila terjadi padablog saya..apa2 pun, teruskan blogging:)

    amal follow sini

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memula tu mmg giveup gak tp bila dh namanya minat menulis... abaikan terus perasaan giveup tu. Lebih2 lagi bila buka je dashboard, nampak banyak comment awaiting utk dipublish means ramai plak yg komen pd setiap entri yg akak buat sekarang ni. Bersemangat je nak buat entri sll. hehe... Trm kasih Cik Amal sudi singgah blog akak :)

      Delete

1) Komen anda ditapis. Hanya komen berkaitan entri dan bukan link iklan sahaja disiarkan. Harap maklum.

2) Ingin beriklan? Sila e-mail kepada kisahcikguieta@gmail.com ya ^__^

Terima kasih sudi singgah dan komen... ^__^

AKTA KOMUNIKASI DAN MULTIMEDIA

AKTA 588, AKTA KOMUNIKASI DAN MULTIMEDIA 1998

Penghantaran sebarang komen, permintaan, cadangan ATAU komunikasi lain yang lucah, sumbang, palsu, mengancam ATAU negatif dengan niat untuk menyakiti hati, menganiayai, mengugut ATAU mengganggu orang lain dengan ATAU tanpa mendedahkan identitinya adalah suatu kesalahan boleh didenda tidak melebihi 58 ribu ringgit atau dipenjarakan selama tempoh tidak melebihi 1 tahun ATAU kedua-duanya sekali. HARAP MAKLUM

EMAIL CADANGAN ATAU PERTANYAAN ANDA DI SINI

Name

Email *

Message *