11 February 2013

TUTORIAL 3 : CROP PICTURE ATAU AYAT DARI LAMAN WEB

اَلسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهْ

Pagi-pagi hari ni, sambil buat assignment website. Teringat pula ada rakan fb tanya camana nak crop picture dari laman web atau facebook dan sebagainya lagi. 
Ini adalah step paling mudah :-
1. Pergi kat Start menu dalam komputer, sebelah bawah kiri sekali

2. Cari word Snipping Tool (biasanya dah siap tersenarai dalam start menu)
3. Bila dah keluar di sebelah kanan gambar gunting beserta perkataan new
4. Drag je mouse sebesar mana yang dikehendaki
5. Save dalam .jpg
6. Insert picture tu kat memane yang dikehendaki. Contohnya gambar dalam entri.

Moga memberi manfaat.

Ada sesiapa tahu bagaimana nak jarakkan tulisan dari border dalam entri?
(Tadi google dah, termasuk dalam blog @Nabila Medan tiba-tiba keluar gambar Malware)

4 comments:

DISCLAIMER

Saya bukan perawat, bukan guru silat, bukan guru kerohanian dan tiada kaitan dengan sesiapa.

Sila bersabar, jaga adab, jangan taksub, jauhi syirik, jangan menipu dan jangan mencarut.

Saya anti penganiayaan, penipuan (scammer), amalan merepek, amalan syirik khurafat dan ajaran sesat. Semua amalan menyimpang dari agama Islam saya tolak terus. Saya tidak suka perdebatan, perbalahan mencarut dan memaki-hamun. Mereka yang biadap saya tinggalkan terus.

Rules saya :
1) Saya tidak memberi sedekah secara online.
2) Saya tidak berminat mengumpat, cerita hal orang tiada kaitan dengan saya, kondem tanpa dengar hal sebenar, saya tak nak dengar dan saya tak suka.
3) Beri salam senyap dan hendak bersembang kosong adalah dilarang sama sekali.
5) Hendak bimbingan (coaching), ikut rules saya. Lengkapkan borang diberi.

Terima kasih sudi berkunjung. Sila komen untuk saya singgah laman sosial anda pula. Hanya komen berkaitan entri (artikel) sahaja disiarkan. Harap maklum. 😁

Ingin beriklan secara professional? Sila e-mail kepada kisahcikguieta@gmail.com ya. 😁

Featured Post

SIAPA BLOGGER Puteri Nur Cahaya Cikgu iEta?