08 March 2013

CARA SAYA BLOGWALKING

As salam
Semangat menulis berkobar-kobar semenjak-menjak ada peningkatan walau sedikit dalam Nuffnangs saya. Saya sentiasa berpegang pada pepatah 'sikit-sikit, lama-lama jadi bukit'. Ini entri saya yang ke tiga pada hari ini.
Sebenarnya banyak cara untuk blogwalking ke blog lain. Hari ini saya ingin berkongsi cara saya blogwalking. 

1. Melalui Reading list All blogs yang memang wujud sewaktu awal-awal login ke blog


 2. Melalui chatbox yang terpampang di sidebar. Sengaja biarkan terpampang supaya mudah yang singgah tidak tercari-cari ^_^. dan mudah juga bagi saya nak blogwalking melaluinya. O ya, jika ada yang tinggalkan jejak bukan-bukan, saya tidak teragak-agak untuk sekat terus idnya. 


Bagi saya, chatbox juga penting. Memang janggal jika blog tanpa chatbox atau shoutbox. Sedangkan blogger hebat seperti Mialiana pun ada widget chatboxnya, inikan pula lah saya blogger yang biasa-biasa macam BLOG ieta ni... entri pun kekadang entah hapehape entah yang saya merepekkan. hehe...

3. Melalui widget Mister Linky's Magical Widgets di bawah entri blog. dah letak di tab page under title Tukar-tukar Link. Ramai yang suruh saya buang widget ni tapi saya rasakan ia perlu... sebab... saya selalu juga blogwalking melaluinya...



4. Melalui Google+ macam dalam entri saya yang  INI

5. Melalui blog khusus untuk saya blogwalking nama blog itu ialah ieta bloglist. Dulu saya linkkan di tab page saya tapi dah buang sebab ieta bloglist tu, khusus untuk saya seorang sahaja. Cadangnya nak buat GA atau segmen khusus untuk bloglist. Nantikan ya? (hehe, konfiden je kan saya ni? macam ramai sangat yang sudi masuk ke dalam bloglist saya..... takpe-takpe... hidup mesti konfiden...)


Inilah cara saya blogwalking. Cara anda bagaimana pula ya?

Tips blogwalking boleh baca di entri INI oleh saya, INI dan entri INI oleh Sifu Hasrul Hassan.

Psss... Blog ieta ni jikalau ada orang singgah, baca entri atau follow, saya sedang taip entri atau balas komen, blog ieta akan jadi berat dan lambat loadingnya. Kenapa ya?

14 comments:

  1. akak buat,, nti yaya join k :)

    ReplyDelete
  2. As-Salam, terima kasih kerana berikan backlinks. Hmmm ada sesuatu yang menarik utk dibincangkan. Pasal mister linky tu, dua tahun sudah hh ada perkatakan mengenainya dalam blog. Ia lebih kepada teknik spam link yang boleh memudaratkan blog untuk disenarai dalam enjin carian. Bahaya tu. Nak buat jugak, buat satu blog yang hanya letak benda tu sahaja. Atau letak pada satu PAGE yang lain.

    ReplyDelete
    Replies
    1. o... baru saya tahu mister linky tu widget merbahayakan blog. Saya dah alihkan ke tab page. Mungkin juga bila sy ada 1 lg blog, sy akan letakkannya di situ. Terima kasih Sifu.

      Delete
  3. syieda pun ikut cara akak bw. tapi yang g+ tu syieda xreti nak buat. hukhuk.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. masa buka blog, lihat ke kanan, klik nombor 0 than klik perkataan Google+ sebelah kanan sekali dan klik Home. Selamat mencuba ^_^

      Delete
  4. buat masa sekarang, wan hny bergntung kepada shoutbox shj utk BW

    ReplyDelete
  5. En. Kamarul, done follow. thanks sudi singgah ke sini. Kemas & cantikla blog en. Kamarul :)

    ReplyDelete
  6. permisi gan, ane mau jual web rekber (rekening bersama) ane, alamat http://rekberindonesia.com umur udah 6 bulan lebih, hosting dan domain sampe bulan oktober 2014.
    alasan mau jual karena udah gak keurus, maklum kebanyakan bisnis online :D

    ane jual 1,4jt, yang berminat sms / telpon ke 0823 1111 6411 / 089627223218

    ReplyDelete
  7. tip yang bagus.. rajin juga ber'blogwalking ye.. saya jarang sbb malas.. huhu

    ReplyDelete

DISCLAIMER

Saya bukan perawat, bukan guru silat, bukan guru kerohanian dan tiada kaitan dengan sesiapa.

Sila bersabar, jaga adab, jangan taksub, jauhi syirik, jangan menipu dan jangan mencarut.

Saya anti penganiayaan, penipuan (scammer), amalan merepek, amalan syirik khurafat dan ajaran sesat. Semua amalan menyimpang dari agama Islam saya tolak terus. Saya tidak suka perdebatan, perbalahan mencarut dan memaki-hamun. Mereka yang biadap saya tinggalkan terus.

Rules saya :
1) Saya tidak memberi sedekah secara online.
2) Saya tidak berminat mengumpat, cerita hal orang tiada kaitan dengan saya, kondem tanpa dengar hal sebenar, saya tak nak dengar dan saya tak suka.
3) Beri salam senyap dan hendak bersembang kosong adalah dilarang sama sekali.
5) Hendak bimbingan (coaching), ikut rules saya. Lengkapkan borang diberi.

Terima kasih sudi berkunjung. Sila komen untuk saya singgah laman sosial anda pula. Hanya komen berkaitan entri (artikel) sahaja disiarkan. Harap maklum. 😁

Ingin beriklan secara professional? Sila e-mail kepada kisahcikguieta@gmail.com ya. 😁

Featured Post

SIAPA BLOGGER Puteri Nur Cahaya Cikgu iEta?