Posts

Showing posts from June, 2013

20 PERKARA JANGAN

As salam.  Entri ini adalah entri lama saya. Saya terjumpa perkara menarik ini dalam blog adik bongsu saya yang telah lama berkubur kerana beliau tidak ingat password. Hanya copy paste ya tanpa sebarang suntingan.

APA YANG MURID DARJAH 6 INGIN TAHU

Image
As salam. Setelah 2 hari berkongsi entri  BERLARI KE BULAN? , saya tidak berkesempatan berkongsi sebarang maklumat ataupun coretan pengalaman saya. Hari ini ingin saya berkongsi apa yang selalunya Murid Darjah 6 Ingin Tahu. Ini adalah hasil kajian yang telah saya lakukan terhadap murid tahun 6 saya 2 tahun yang lalu sebelum saya membentangkan tajuk yang bersesuaian bagi mereka sebelum meniti usia remaja.

BERLARI KE BULAN?

Image

ILMU WAHYU DAN FENOMENA ALAM

Image
SUMBER : YOU TUBE

TEMPLATE YANG ASAL

Image
As salam dan sejahtera semua Puas godek-godek template, akhirnya saya kembali ke template yang asal ketika bermulanya saya dalam dunia blog. Naifnya saya.... Apa pun, header yang dihadiahkan oleh +Tinta Lana  kepada saya terus saya gunakan sebab dalam banyak-banyak header yang saya buat sendiri, header hadiah dari +Tinta Lana  ni yang paling cantik. Masih berusaha mencari template yang ceria untuk blog saya ni.

JEREBU : PUNCA, KESAN, AKIBAT, KRONOLOGI dan PENYELESAIAN

Image
As salam dan selamat sejahtera. Ini entri ke 2 buat hari ini. Ingat tak mau buat entri tentang JEREBU ni. Tapi ada yang perlu dikongsikan jadi, buat je lah. 

Simple giveaway by Cik Yaya #3

Image
SIMPLE GIVEAWAY BY CIK YAYA #3

REVIEW ENTRI 1 : KHIDMAT KOMUNITI DI KAPIT SARAWAK

Image
As salam dan sejahtera semua. Saya telah menunaikan janji untuk follow semua peserta yang menyertai  SEGMEN PENCARIAN BLOGGER #1 OLEH ieta .  Seperti yang dijanjikan dalam  segmen   saya itu, saya akan review entri terbaik dari blog pemenang dengan persetujuan mereka.

UPDATE BLOG 1

Image
As salam dan sejahtera buat semua. Perkara utama sebelum menyiapkan kerja utama ialah buka blog dan buka facebook. Debaran menanti detik 11.59 malam untuk mencari pemenang  SEGMEN PENCARIAN BLOGGER  selama 3 hari sama dengan debaran menanti keputusan final exam yang baru berlalu.

Segmen Pencarian Blogger #1 Oleh ieta

Image
As salam. TAMAT Entri ini adalah sticky post dan auto publish . Sila scroll ke bawah atau klik Laman Utama di page tab menu untuk entri terkini.

Senarai Peserta Segmen Pencarian Blogger #1 Oleh ieta

As salam. Berikut adalah Senarai Peserta Segmen Pencarian Blogger #1 Oleh ieta . Peserta yang tersenarai di bawah adalah peserta yang meletakkan URL link entri segmen ke dalam entri  Segmen Pencarian Blogger #1 Oleh ieta  pada ruangan komen entri. Penyertaan akan tamat pada tarikh 21/6/2013 jam 11.59 malam.

SDW #9 : RUMAH TERBALIK

Image

CIRI-CIRI BLOG DISUKAI RAMAI

Image
As salam. Ahad lalu, saya telah menyertai segmen Segmen 12 jam follow blogwalking 3  oleh blogger hebat  +Mia Liana  di dalam blognya  Mialiana.com .

Kaspersky Murah Antivirus Giveaway by Kaspersky Murah

Image
As salam.  Hari ini, jam 1.32 petang. Seperti biasa saya buka blog sebelum ke sekolah bekerja untuk sesi petang. Tiba-tiba saya di sapa oleh blogger +Kaspersky Murah    dalam  entri  NUFFNANG, ieta dan Yuyu Zulaikha .

JAUHI PERKARA HARAM

Image
Assalamu'alaikum,  Hari ini saya ingin berkongsi sedikit tazkirah (peringatan) buat diri saya yang sering terlupa. Juga untuk tatapan pembaca. Tidak perlu saya sunting ayatnya kerana ianya amat sempurna sekali.

NUFFNANG, ieta DAN YUYU ZULAIKHA

Image
As salam. Dalam kesibukan menghadapi final exam subjek TITAS yang akan saya hadapi sebentar sahaja lagi, saya masih ingin meneruskan  blogwalking   dan menjengah ke akaun Nuffnang saya.

CONTOH SOALAN DAN SKEMA SOALAN SUBJEK TITAS TAHUN 2009/2010 HINGGA 2011/2012

Image
As salam.  Berikut adalah  contoh soalan dan skema jawapan subjek TITAS tahun 2009/2010 hingga 2011/2013  sebagai panduan rakan-rakan. Moga bermanfaat.

SDW :8 AIR

Image
SUMBER : FB PENSYARAH SAYA

SAYA SANGAT-SANGAT SUKA HATI

Image
As salam. Hai neighbours.... Hari ni saya sangat-sangat suka hati tau... Sebab....

MARI BERDOA 2

"Ya Allah, Ya Tuhan kami, kurniakan kepada kami dengan kefahaman para Nabi, hafalan para rasul, Ilham para malaikat yang hampir dengan Mu, wahai Allah yang maha pemurah lagi bijaksana, bukalah hati kami seperti orang yang arif lagi bijaksana. Amin." "Ya Allah, ajarilah kami perkara yang kami masih jahil, dan berilah kami ingat semula, perkara yang kami sudah lupa, Ya Allah tolong permudahkan semua urusan kerja kami, dan tolong rombak mana-mana simpul pada lidah kami, supaya orang lain dapat memahami kata-kata kami. Amin" "Ya Allah kurniakankan kepada kami dengan kebaikan yang datang mendadak, dan lindungilah kami dari kejahatan yang ada di dalam dunia ini, kerana sesungguhnya seseorang hamba itu tidak akan tahu apa sahaja yang akan datang pada kami pada setiap pagi dan petang hari. Amin."  DOA INI DARI  RAKAN SEKULIAH  SUBJEK B.I

ALFARABI BAND

Assalamu'alaikum. ALFARABI BAND merupakan sebuah kumpulan muzik metal nusantara Islam . Waktu menulis artikel ini, saya sedikit sibuk menyiapkan assignment dan beberapa perkara yang melibatkan pemerahan otak berganda ... Hari ini, saya sibuk menyiapkan penandaan kertas peperiksaan murid-murid saya. Ada lagi 10 bundle. Dalam usaha mencari bahan assignment , melalui akaun you tube saya. Saya terjumpa Band ni. Manthop juga vokal mereka nih.  Terkebetulan agaknya, citarasa muzik saya kadangkala ke arah sedikit rock dan sedikit metal walaupun saya lebih menggemari lagu seperti band yang pernah saya ketengahkan pada entri saya yang lalu DI SINI (Sila Klik) . 

SDW 7 : MANFAATKAN LAMAN SOSIAL ANDA

Image

BERHENTI BERBLOGGING

Image
As salam. Saya berhenti berblogging buat beberapa hari ini untuk menyiapkan editing 2 tugasan berkumpulan iaitu subjek Keusahawanan yang perlu dibentangkan pada hari Sabtu ini dan 2 tugasan subjek TITAS yang perlu dihantar pada hari Ahad ini.

Tips Memandu Ketika Hujan

Image
As salam dan salam sejahtera.

KEBAIKAN DAN KELEMAHAN GUNA KOMEN GOOGLE+

Image
As salam. 9/5/2013 bermulanya saya menggunakan komen g+. Bermula dengan tajuk entri Fenomena komen pun tak boleh . Hasil dari belajar dan terus belajar. Beberapa kebaikan dan kelemahan guna komen google+ saya nampak dari sistem komen ini. Biasalah kan, sistem buatan manusia. Tiada satupun yang sempurna. Pasti ada pro dan kontranya.

MARI BERDOA

Image
Ya Allah Ya Tuhan kami Di pagi ini kami memohon kepadamu Bukakanlah dan cerahkanlah hati nurani kami Dalam menyelesaikan segala urusan kami Samada urusan peribadi, urusan rumahtangga  mahupun urusan kerjaya dan urusan pembelajaran kami Kami mohon kelapangan dalam hati dan sanubari kami Untuk menyelesaikannya. Walau sesukar mana pun ia Walau sepayah mana pun ia Permudahkanlah Ya Allah,  Usah disusahkan, Sempurnakanlah Ya Allah dengan penuh kebaikan. Amin Ya Rabbal 'Alamin SUMBER