CARI DI SINI

18 June 2013

CIRI-CIRI BLOG DISUKAI RAMAI

As salam.Ahad lalu, saya telah menyertai segmen Segmen 12 jam follow blogwalking 3 oleh blogger hebat +Mia Liana di dalam blognya Mialiana.com.

Alhamdulillah jam 5.17 petang sebentar tadi saya siap selesai blogwalking ke blog pesertanya yang seramai 80 orang. Ada la dalam hampir 2 jam lebih juga masa untuk blogwalking tu. 

Pengalaman saya di dalam dunia blogging yang tidak seberapanya ni, membuatkan saya berminat untuk mencari-cari ciri-ciri blog yang disukai ramai. Hasil dari blogwalking saya sebentar tadi, antaranya ialah :

1. Mudahkan follower untuk ikut blog dengan membuang segala security word dan captcha word seperti di bawah ini.

CIRI-CIRI BLOG DISUKAI RAMAI, TIPS SEO
SILA BUANG CAPTCHA WORD NI DIK NOON...


CIRI-CIRI BLOG DISUKAI RAMAI, TIPS SEO
MAAF, KAKAK MENEGUR UNTUK KEBAIKAN

2. Mudahkan pengunjung blog dengan meletakkan ruang komen ditempat yang mudah pengunjung melihatnya seterusnya, memudahkan pengunjung membuat komen.

3. Jangan menipu dengan meletakkan iklan tersembunyi disusunan ruang komen. Seperti di bawah ini. Sudahlah ruang komen kecil, susah nak cari pula...

TIPS SEO, CIRI-CIRI BLOG DISUKAI RAMAI

Ada juga saya nampak blogger yang meletakkan link iklan tersembunyi di entri atau mana-mana lagi di ruang sidebarnya. Pada pendapat sayalah kan, jika mahu orang klik iklan, buatlah secara jujur. Ingat, rezeki yang dapat akan jadi darah daging. Jadi rezeki yang berkat adalah hasil dari kejujuran bukan penipuan. Penipuan adalah haram. Jauhkan yang haram.

4. Susunaturkan blog ditempat yang bersesuaian. Nak tahu susunatur blog yang kemas? Sila  rajinkan diri blogwalking ke blog yang lain.

5. Usah letak gadget yang terlampau banyak hingga menyerabutkan blog dan melambatkan loading blog. 

6. Pemilik blog yang ramah. Bukan hanya meninggalkan komen semata-mata dalam blog yang ber 'PR' tinggi dan glamour sahaja.

7. Selalu berkongsi ilmu, pengalaman dan pendapat secara sihat tanpa kondem mana-mana pihak. Secara jujur dan ikhlas tanpa ada niat yang tersembunyi.

Apa pendapat anda tentang blog saya?

7 comments:

1) Komen anda ditapis. Hanya komen berkaitan entri dan bukan iklan sahaja disiarkan. Harap maklum.
2) Ingin beriklan? Sila e-mail kepada kisahcikguieta@gmail.com ya 😁

Terima kasih sudi singgah dan komen... ^__^

AKTA KOMUNIKASI DAN MULTIMEDIA

AKTA 588, AKTA KOMUNIKASI DAN MULTIMEDIA 1998

Penghantaran sebarang komen, permintaan, cadangan ATAU komunikasi lain yang lucah, sumbang, palsu, mengancam ATAU negatif dengan niat untuk menyakiti hati, menganiayai, mengugut ATAU mengganggu orang lain dengan ATAU tanpa mendedahkan identitinya adalah suatu kesalahan boleh didenda tidak melebihi 58 ribu ringgit atau dipenjarakan selama tempoh tidak melebihi 1 tahun ATAU kedua-duanya sekali. HARAP MAKLUM


TULIS CADANGAN ATAU PERTANYAAN DI SINI

Name

Email *

Message *