PENGENALAN RINGKAS

Blog Kisah Cikgu ieta adalah penjenamaan semula bagi Blog ieta. Blog ini memaparkan pelbagai pengalaman penulis dan pembaca yang menghantar e-mail atau berjumpa sendiri dengan penulis, panduan dan kisah hidup manusia biasa dan kalangan guru. Juga tips, tutorial blog dan pelbagai panduan. Sesekali hal-ehwal bisnis, resepi dan isu-isu semasa dipaparkan untuk bacaan dan rujukan pembaca. Terima kasih sudi berkunjung. Kunjungan dan komen anda amat dihargai :)

RESEPI SAMBAL DAGING SEMPOI ieta

As salam.

Tiba-tiba rasa nak kongsi resepi SAMBAL DAGING SEMPOI  yang saya masak selepas waktu berbuka tadi semalam. Sebenarnya saya ni masak untuk bersahur merangkap berbuka nanti. 

Yelahkan, saya ada kelas di UTM jam 8.30 pagi nanti. Jadi, masaklah siap-siap... Takut terlewat bangun atau terlewat balik, sekurang-kurangnya dah ada lauk bersahur dan berbuka nanti. Tak perlu la terkejar-kejar nak masak. Just panaskan sahaja. Masak, tidurkan baby baru buat assignment... Utamakan rumahtangga dulu...

Saya main campak-campak je. Hehe... Resepi ni untuk 3 orang dewasa makan tau. Memandangkan 3 orang anak lagi tak tahan pedas jadi, saya sudah siapkan kacang buncis masak lemak putih ber ikan bilis untuk mereka. Baby, baby minum susu dan nestum je... Eh, detaillah pula... So...ri...

BAHAN-BAHAN :
  1. Minyak masak 1 senduk kecil.
  2. 1/2 kilo Daging dipotong ikut sesuka hati.
  3. 2 biji Bawang besar. Sebiji dihiris dan sebiji lagi dibelah-belah. 
  4. 1 biji Tomato.
  5. 6 tangkai Cili Merah.
  6. 10 tangkai Cili Api (nak lagi pedas, sila la tambah lagi).
  7. 3 ulas bawang putih.
  8. Gula (hujung sudu je).
  9. Garam secukup rasa.

CARA MEMASAK :
  1. Masukkan sebiji bawang besar (belah-belah ya sebelum masuk dalam blender), tomato, cili merah, cili api dan bawang putih ke dalam pengisar dan kisarkan ia.
  2. Panaskan minyak dalam kuali.
  3. Minyak dah panas, masukkan bahan-bahan yang telah dikisar tadi.
  4. Setelah garing kesemua bahan kisar tu, masukkan gula dan garam.
  5. Masukkan daging dan kacau hingga sebati.
  6. Akhir sekali, masukkan bawang besar yang sebiji yang telah dihiris tadi dan kacau hingga mesra alam warnanya ya.
Dalam kuali lagi. He...

Sekian, terima kasih... Sempoi....

SHARE

Cikgu ieta Sales Person Kelas Instagram Advance Online & Ebook Saka Sifu AjimAura (ID : 4)

Hai. Saya Cikgu ieta. Full Time Blogger, Internet Marketer dan Motivator Nasihat Niaga. Saya merupakan Sales Person Kelas Online Instagram Advance & Ebook Saka 4.0 milik Sifu Ajim Aura. Saya mengajar Kelas Blog dan Teknik Penulisan secara Personal Coaching One to One dan Group Coaching secara Online. Saya Leader kepada beberapa Group Laman Sosial dan Admin beberapa Group Di Telegram dan WhatsApp. Mempunyai 5 orang anak. Suami Pembantu Tadbir di Syarikat Semi Government. Saya Phrolapse Intervetebral Disc (Slipped Disc) bermula 17/4/2017. Kini Suri Rumah dan Blogger Full Time Online.

  • Image
  • Image
  • Image
  • Image
  • Image
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 orang yang sudi komen:

Post a Comment

1) Komen anda ditapis. Hanya komen berkaitan entri dan bukan link iklan sahaja disiarkan. Harap maklum.

2) Ingin beriklan? Sila e-mail kepada kisahcikguieta@gmail.com ya ^__^

Terima kasih sudi singgah dan komen... ^__^

AKTA KOMUNIKASI DAN MULTIMEDIA

AKTA 588, AKTA KOMUNIKASI DAN MULTIMEDIA 1998

Penghantaran sebarang komen, permintaan, cadangan ATAU komunikasi lain yang lucah, sumbang, palsu, mengancam ATAU negatif dengan niat untuk menyakiti hati, menganiayai, mengugut ATAU mengganggu orang lain dengan ATAU tanpa mendedahkan identitinya adalah suatu kesalahan boleh didenda tidak melebihi 58 ribu ringgit atau dipenjarakan selama tempoh tidak melebihi 1 tahun ATAU kedua-duanya sekali. HARAP MAKLUM

EMAIL CADANGAN ATAU PERTANYAAN ANDA DI SINI

Name

Email *

Message *