22 July 2013

TUTORIAL 11 : LETAK IKLAN NUFFNANG ATAS HEADER

As salam.

Tutorial ini saya buat setelah beberapa kali try and error meletakkan kod Nuffnang di  atas header dek kerana kod dalam Template yang telah ditukar kepada coding yang baru oleh Google. Merangkak-rangkak saya mencari tempatnya yang sesuai. Fikir punya fikir, entah kali ke berapa kali ini. Semalam cuba, menjadi pula. Jadi, saya dengan baik hatinya nak kongsikan di sini. hehe... baik kan kakak?

Cara ini juga boleh anda gunakan untuk memasang iklan-iklan yang lain. Yang dah lama berblog pasti dah expert kan? Jadi, ni kakak nak ajar adik-adik yang baru berblog. Sudi tak sudi, sudi-sudikan je lah ya? (Update 12.35 malam : Maafla, bukan nak tunjuk pandai. Cuma kakak teruja bila try n error tu menjadi dan ianya hasil dari pemikiran sendiri bukan ciplak dari mana-mana blogger.)

LETAK IKLAN NUFFNANG ATAS HEADER, NUFFNANG
1. Di dashboard, klik  Template
2. Klik Edit HTML

TUTORIAL LETAK IKLAN NUFFNANG ATAS HEADER, NUFFNANG
3. Klik arrow di sebelah kiri perkataan Jump to widget.
4. Klik Navbar1

TUTORIAL LETAK IKLAN NUFFNANG ATAS HEADER, NUFFNANG
5. Akan keluar perkataan ini 
<b:widget id='Navbar1' locked='true' title='Navbar' type='Navbar'>
tepekkan kod nuffnang atau iklan yang anda ingin letak di bawah perkataan </b:if> 

6. sebelum perkataan <div class='body-fauxcolumns'>

Akan jadi seperti di bawah ni


KLIK UNTUK TUMBESARAN GAMBAR

Akhir sekali, klik SAVE TEMPLATE dan View Blog. 

Jadi ke tak jadi ke... cekabor kat akak. Sekian. Wassalam

Update 2.12 pagi : dari blogger Ben Ashaari  : letak je iklan nuffnang tu bawah header .. Jangan sampai 'menjunjung' iklan ... Maruah blog kita kena jaga .. yg penting kita kena tau bila iklan nuff tu keluar dan entri perlu terbit pada waktu tu juga ..

Terima kasih blogger +Ben Ashaari sudi tegur kesilapan saya

1 comment:

  1. iklan nuffnang sepertinya cocok diletakkan di atas bloh atau header......

    ReplyDelete

DISCLAIMER

Saya bukan perawat, bukan guru silat, bukan guru kerohanian dan tiada kaitan dengan sesiapa.

Sila bersabar, jaga adab, jangan taksub, jauhi syirik, jangan menipu dan jangan mencarut.

Saya anti penganiayaan, penipuan (scammer), amalan merepek, amalan syirik khurafat dan ajaran sesat. Semua amalan menyimpang dari agama Islam saya tolak terus. Saya tidak suka perdebatan, perbalahan mencarut dan memaki-hamun. Mereka yang biadap saya tinggalkan terus.

Rules saya :
1) Saya tidak memberi sedekah secara online.
2) Saya tidak berminat mengumpat, cerita hal orang tiada kaitan dengan saya, kondem tanpa dengar hal sebenar, saya tak nak dengar dan saya tak suka.
3) Beri salam senyap dan hendak bersembang kosong adalah dilarang sama sekali.
5) Hendak bimbingan (coaching), ikut rules saya. Lengkapkan borang diberi.

Terima kasih sudi berkunjung. Sila komen untuk saya singgah laman sosial anda pula. Hanya komen berkaitan entri (artikel) sahaja disiarkan. Harap maklum. 😁

Ingin beriklan secara professional? Sila e-mail kepada kisahcikguieta@gmail.com ya. 😁

Featured Post

SIAPA BLOGGER Puteri Nur Cahaya Cikgu iEta?