30 September 2013

Segment – Saya Mahu Ditegur

As salam. Saya jumpa segmen ni dari perkongsian blogger uncle zuan di fb Network Denaihati. Segmen ini dianjurkan oleh blogger hebat dan terkenal Eyriqazz

DILEMA KOTAK KOMEN BLOG ieta

As salam. Bermula dari Segmen saya mahu ditegur oleh blogger Eyriqazz ada 3 orang blogger telah menegur tentang kotak komen blog ieta yang menggunakan comment box google+.  Jadi saya telah menghantar pertanyaan ke dalam group fb Denaihati. Alhamdulillah mendapat jawapan yang bernas dari mereka yang pakar antaranya blogger +reezluv .com , +potia casadelarossa , +Irwan Alessa , +Akma Omar  dan +cikgu naman.

28 September 2013

REVIEW ENTRI 4 : CIK AKAK KONGSIKAN TIPS DAPATKAN FOLLOWER YANG RAMAI

As salam. Menerusi Segmen Pencarian Blogger 1, 10 orang peserta telah menyertai segmen ini. Senarai peserta DI SINI.

REVIEW ENTRI 1REVIEW ENTRI 2 dan REVIEW ENTRI 3 telah selesai. Kali ini, saya ingin berkongsi tips dapatkan follower yang ramai dari blogger CIK AKAK yang turut serta di dalam Segmen. Follower blog +Nao Mei ni memang ramai. Saya juga merupakan salah seorang followernya disebabkan saya suka membaca ayat-ayat dientrinya yang bersahaja dan santai gitu. Kagum dengan kegigihan beliau itu. 

26 September 2013

ADAB MEMANDIKAN BAYI BARU LAHIR

Kali ini saya ingin kongsikan "ADAB MEMANDIKAN BAYI BARU LAHIR" yang saya ambil dari Rakan Facebook saya Nur Hafizah Hanafi.

Mungkin di kalangan anda ada yang pernah memandikan bayi dan ada yang tidak pernah. Jom baca panduannya...

 8 ADAB MANDIKAN BAYI BARU LAHIR Ramai orang terlepas pandang. Zaman ini ramai yang suka gunakan kapas lembab (wet nappy) untuk lap najis bayi tanpa mencuci dengan air. Apabila memandikan bayi, jangan terus masukkaan badan bayi ke dalam tab. Cuci dahulu kemaluan bayi depan dan belakang menggunakan air mengalir supaya bersih. Tujuannya supaya apabila memasukkan bayi dalam tab air tidak menjadi air najis, kesan kemaluan bayi yang beristinjak tidak dicuci dengan air.

8 ADAB MANDIKAN BAYI BARU LAHIR

Bayi baru lahir adalah khalifah Allah yang baru menjengah dunia selepas sembilan bulan tinggal di alam rahim. Justeru ibu bapa yang beragama Islam mestilah menyambut kelahirannya mengikut cara yang dianjurkan oleh Islam.

Antara yang mungkin kita semua tidak beri perhatian adalah tatacara memandikan bayi baru lahir iaitu dari usia sehari hingga 40 hari. Dalam tempoh ini, kaedah mandian memainkan peranan penting dalam membentuk aliran darah dan pembentukan tulang yang baik.

1. Seeloknya mandikan bayi pada waktu dhuha, kerana pada waktu tersebut fisiologi kitaran darah dan degupan jantung bayi dalam keadaan tenang. Gunakan air yang suam.

2. Siraman pertama perlu dimulakan ke atas belakangnya secara perlahan-lahan, kemudian baru disiramkan ke kaki, seterusnya naik ke bahagian punggungnya.

3. Belaian dan gosokan lembut memainkan peranan penting semasa memandikan bayi. Ini akan membuatkan pengaliran darah bayi lancar dan baik. Siraman disertakan dengan sapuan sabun yang sesuai untuk bayi.

4. Seterusnya siram dari belakang hingga ke kepala. Siraman di kepala dilakukan secara perlahan, supaya air tidak mengalir masuk ke dalam lubang telinga. Semasa menyiramkan air di belakang kepala ke bahagian hadapan dahi, tangan digunakan untuk menggosok dahi.

5. Sebaiknya tugas memandikan bayi dilakukan oleh bapa. Sambil memandikan, hati berzikir Ya Latif, Ya Hadi.

6. Pastikan siraman tidak dilakukan pada muka bayi kerana ia boleh melemaskan bayi serta menyebabkan lubang hidungnya lembap seterusnya mudah selesema atau jangkitan kuman.

7. Siraman yang terakhir, dilakukan ke atas dada seterusnya hingga ke bawah. Tidak digalakkan menyapu sabun pada bahagian hadapan tubuh bayi usia ini, kerana bimbang air dan sabun menyebabkan bahagian pusatnya lembap dan seterusnya melambatkan proses ‘gugur’ tali pusat.

8. Selepas selesai mandi, lapkan seluruh badan bayi dengan tuala yang bersih. Cara mengelap dimulakan dari kepala kerana kelewatan mengelap bahagian kepala boleh menyebabkan kepala dan ubun-ubun bayi basah serta membawa masalah paru-paru lemah.

Adab memandikan bayi baru lahir ni amat berbaloi bila dipraktikkan oleh ibu bapa yang baru mendapat zuriat. Cubalah amalkan ADAB MEMANDIKAN BAYI BARU LAHIR kepada bayi anda dan lihat kesannya 😊



👇 Komen g+ :

24 September 2013

Apa yang saya belajar tentang buat duit dengan blogging

As salam. Saya terpanggil untuk menyertai Mini Contest : Apa Yang Saya Belajar Tentang Buat Duit Dengan Blogging anjuran blogger Sabree Hussin bukan kerana hadiahnya yang lumayan walaupun mata saya terbeliak gak la bila lihat hadiah-hadiahnya tu... (Ish, mata duitan juga rupanya saya ni ek...?) Kadangkala jadi mata duitan gak sebab segalanya memerlukan wang walaupun berblogging bukan kerana wang. Kerana terbaca betapa gigih dan susah payahnya buat duit dengan blogging dalam entri Encik Titan yang boleh saya contohi maka terhasillah entri Apa yang saya belajar tentang buat duit dengan blogging.

23 September 2013

PENGALAMAN SUAMI MASUK HOSPITAL

As salam. Rupa-rupanya sudah 2 hari saya tidak update blog. Pengalaman menjaga 5 orang anak termasuk baby yang baru 8 bulan ketika ketiadaan suami tercinta amat berharga buat saya.

21 September 2013

CARA MENGETAHUI SEBAB DAN PUNCA BERLAKU SESUATU

As salam. Beberapa minggu yang lalu, saya telah diuji dengan ujian kecil yang tidak perlu saya kongsikan kepada umum. Bukan semua perkara perlu kita cerita ke serata alam... Ujian kecil itu telah sedikit sebanyak menjadi tandatanya di dalam diri saya. 

19 September 2013

BIAR BETUL...?

Biar betul...?, ping entry blog, panduan blogging , oversea

Hari ini sehingga 4:02 petang 362
Semalam 1, 164

Biar betul...? Macam tak logik je...

TAPI KENAPA KOMEN TAK BANYAK...? Mungkin sebab malas ping entry kowt... Akak memang jarang ping entri sebab suka sangat berserah je bila dah buat sesuatu. U ol, u ol... usah lupa ping entry blog na... Tak pown, sebab entri ieta buat tak best... haha. Fakta kan? bukan auta. Ke sebab yang intai blog ieta ni, orang dari oversea je kowt... haha...

Apa yang ieta merepek ni...

TEKNIK HANTAR URL BLOG KE ENJIN CARIAN BING

As salam. Saya gembira kerana :

18 September 2013

SDW 17 : PAGE VIEW 2.12 pm

SILENCE DAY OF WEDNESDAY, PAGE VIEW, UNIQUE VIEW

SILENCE DAY OF WEDNESDAY (SDW) merupakan entri khas oleh blogger pada setiap hari Rabu. Entri ini hanyalah dipublishkan tanpa sebarang komen dari pemilik blog. Hanya membiarkan pembaca sahaja mengomen. SDW ini direkacipta oleh blogger +potia casadelarossa


WAJIB ADA DALAM MASAKAN

Masakan, Resepi, Resepi rendang ayam, Resepi rendang daging, bawang besar, lengkuas, serai, kunyit, bawang putih, cili kering, rempah daging,

SILENCE DAY OF WEDNESDAY (SDW) merupakan entri khas oleh blogger pada setiap hari Rabu. Entri ini hanyalah dipublishkan tanpa sebarang komen dari pemilik blog. Hanya membiarkan pembaca sahaja mengomen. SDW ini direkacipta oleh blogger +potia casadelarossa

17 September 2013

15 September 2013

PANDUAN BLOGGING 6 : JANGAN TAKUT LABURKAN WANG UNTUK JANA WANG JANGKA PANJANG

As salam. Saya bukanlah pakar dalam dunia blogging. Tetapi dari pengalaman saya, ingin berkongsi sedikit Panduan Blogging yang ada.

Like and Share Giveaway

As salam. Tengah malam buta, mata tak mau lena... Jadi... sesungguhnya, saya rasa amat teruja melihat hadiah yang dipaparkan, lantas menyertai. Syarat pun tak susah juga... sebab ada syarat kakak tak faham.... haha... Mudah sahaja... Tapi tak kisah... Menang kalah asalkan bermanfaat. Banyak manfaat menyertai GA ini... :)

11 September 2013

SDW 15 : DAGING LEMBU KEPAL DAN KEPAK AYAM GORENG BERKRIM

All Things Buffalo & Wings

SILENCE DAY OF WEDNESDAY (SDW) merupakan entri khas oleh blogger pada setiap hari Rabu. Entri ini hanyalah dipublishkan tanpa sebarang komen dari pemilik blog. Hanya membiarkan pembaca sahaja mengomen. SDW ini direkacipta oleh blogger +potia casadelarossa

10 September 2013

EXAM BAHASA KELATE

As salam. Saya copy paste dari rakan fb saya. Nak alter ayat memanglah tak pakar... Baca ni pun dah menggeletek hati saya nak tergelak mengekek-ngekek sambil menyiapkan assignment ni... Entri suka-suka hati ni dibuat pada jam 12 tengah malam tapi lambat dipublishkan. Sebenarnya kan... Dah 2 entri tanpa sebarang komen... Harap pageview je yang banyak. Pasti entri tu tak manthop... takpe2... Meh jawab exam ni. SELAMAT MENEKA MANA YANG BETUL....(ACU TRA TEST TEKO MANO HOK BETUL).

04 September 2013

RUMAH TIDAK SIAP, PERLU BAYAR CUKAI TANAH DAN CUKAI PINTU?

As salam. Isu hangat kini memperkatakan tentang kenaikan harga minyak. Saya tidak suka memanjang-manjangkan lagi isu ini di dalam blog saya. Sebentar tadi, saya membuka e-mel yahoo saya, terdapat Malaysia Insider yang mengupas lanjut tentang isu itu. Anda boleh membacanya di SINI atau DI SINI

Featured Post

SIAPA BLOGGER Puteri Nur Cahaya Cikgu iEta?