Posts

Showing posts from September, 2013

Segment – Saya Mahu Ditegur

Image
As salam. Saya jumpa segmen ni dari perkongsian blogger  uncle zuan  di fb Network  Denaihati . Segmen ini dianjurkan oleh blogger hebat dan terkenal  Eyriqazz . 

DILEMA KOTAK KOMEN BLOG ieta

Image
As salam. Bermula dari  Segmen saya mahu ditegur  oleh blogger  Eyriqazz  ada 3 orang blogger telah menegur tentang kotak komen  blog   ieta yang menggunakan comment box google + .  Jadi saya telah menghantar pertanyaan ke dalam group fb  Denaihati . Alhamdulillah mendapat jawapan yang bernas dari mereka yang pakar antaranya blogger +reezluv .com  ,  +potia casadelarossa  ,  +Irwan Alessa  ,  +Akma Omar   dan  +cikgu naman .

SPONSOR DARI NUFFNANG

Image
As salam. Ini antara apa yang berlaku dalam blog  ieta dari penaja blog   iaitu Nuffnang

REVIEW ENTRI 4 : CIK AKAK KONGSIKAN TIPS DAPATKAN FOLLOWER YANG RAMAI

As salam. M enerusi   Segmen Pencarian Blogger 1 , 10 orang peserta telah menyertai segmen ini. Senarai peserta  DI SINI . REVIEW ENTRI 1 ,  REVIEW ENTRI 2   dan  REVIEW ENTRI 3  telah selesai.  Kali ini, saya ingin berkongsi tips dapatkan follower yang ramai dari blogger CIK AKAK   yang turut serta di dalam Segmen . Follower blog +Nao Mei  ni memang ramai. Saya juga merupakan salah seorang follower nya disebabkan saya suka membaca ayat-ayat dientrinya yang bersahaja dan santai gitu. Kagum dengan kegigihan beliau itu. 

REVIEW ENTRI 3 HATI KOTOR : UBATNYA

As salam. Menerusi Segmen Pencarian Blogger 1 , 10 orang peserta telah menyertai segmen ini. Senarai peserta  DI SINI .

ADAB MEMANDIKAN BAYI BARU LAHIR

Image
Kali ini saya ingin kongsikan " ADAB MEMANDIKAN BAYI BARU LAHIR " yang saya ambil dari  Rakan Facebook saya Nur Hafizah Hanafi . Mungkin di kalangan anda ada yang pernah memandikan bayi dan ada yang tidak pernah. Jom baca panduannya ...  Ramai orang terlepas pandang. Zaman ini ramai yang suka gunakan kapas lembab ( wet nappy) untuk lap najis bayi tanpa mencuci dengan air. Apabila memandikan bayi, jangan terus masukkaan badan bayi ke dalam tab. Cuci dahulu kemaluan bayi depan dan belakang menggunakan air mengalir supaya bersih. Tujuannya supaya apabila memasukkan bayi dalam tab air tidak menjadi air najis, kesan kemaluan bayi yang beristinjak tidak dicuci dengan air. 8 ADAB MANDIKAN BAYI BARU LAHIR Bayi baru lahir adalah khalifah Allah yang baru menjengah dunia selepas sembilan bulan tinggal di alam rahim. Justeru ibu bapa yang beragama Islam mestilah menyambut kelahirannya mengikut cara yang dianjurkan oleh Islam. Antara yang mungkin kita semua tidak ber

SDW 18 : SANTAN

Image

TUTORIAL MELETAK BANNER BLOG

Image
As salam. Atas permintaan rakan blogger kita, sepantas kilat saya siapkan TUTORIAL MELETAK BANNER BLOG

Apa yang saya belajar tentang buat duit dengan blogging

Image
As salam. Saya terpanggil untuk menyertai  Mini Contest : Apa Yang Saya Belajar Tentang Buat Duit Dengan Blogging   anjuran blogger  Sabree Hussin  bukan kerana hadiahnya yang lumayan walaupun mata saya terbeliak gak la bila lihat hadiah-hadiahnya tu... (Ish, mata duitan juga rupanya saya ni ek...?) Kadangkala jadi mata duitan gak sebab segalanya memerlukan wang walaupun berblogging bukan kerana wang. Kerana terbaca betapa gigih dan susah payahnya buat duit dengan blogging dalam entri  Encik Titan  yang boleh saya contohi maka terhasillah entri  Apa yang saya belajar tentang buat duit dengan blogging .

PENGALAMAN SUAMI MASUK HOSPITAL

Image
As salam. Rupa-rupanya sudah 2 hari saya tidak update blog. Pengalaman menjaga 5 orang anak termasuk baby yang baru 8 bulan ketika ketiadaan suami tercinta amat berharga buat saya.

CARA MENGETAHUI SEBAB DAN PUNCA BERLAKU SESUATU

Image
As salam. Beberapa minggu yang lalu, saya telah diuji dengan ujian kecil yang tidak perlu saya kongsikan kepada umum. Bukan semua perkara perlu kita cerita   ke serata alam... Ujian kecil itu telah sedikit sebanyak menjadi tandatanya di dalam diri saya. 

BIAR BETUL...?

Image
Hari ini sehingga 4:02 petang 362 Semalam 1, 164 Biar betul...? Macam tak logik je... TAPI KENAPA KOMEN TAK BANYAK...? Mungkin sebab malas ping entry kowt... Akak memang jarang ping entri sebab suka sangat berserah je bila dah buat sesuatu. U ol, u ol... usah lupa ping entry blog na... Tak pown, sebab entri ieta buat tak best... haha. Fakta kan? bukan auta. Ke sebab yang intai blog ieta ni, orang dari oversea je kowt... haha... Apa yang ieta merepek ni...

TEKNIK HANTAR URL BLOG KE ENJIN CARIAN BING

Image
As salam. Saya g embira kerana :

SDW 17 : PAGE VIEW 2.12 pm

Image
SILENCE DAY OF WEDNESDAY  (SDW) merupakan entri khas oleh blogger pada setiap hari Rabu. Entri ini hanyalah dipublishkan tanpa sebarang komen dari pemilik blog. Hanya membiarkan pembaca sahaja mengomen. SDW ini direkacipta oleh blogger  +potia casadelarossa . 

WAJIB ADA DALAM MASAKAN

Image
SILENCE DAY OF WEDNESDAY  (SDW) merupakan entri khas oleh blogger pada setiap hari Rabu. Entri ini hanyalah dipublishkan tanpa sebarang komen dari pemilik blog. Hanya membiarkan pembaca sahaja mengomen. SDW ini direkacipta oleh blogger  +potia casadelarossa . 

SURVEY BLOG ieta

As salam. Pagi-pagi ni, sambil menyiapkan assignment, rasa nak buat satu survey. Survey bertajuk  SURVEY BLOG ieta.

SENARAI PESERTA SEGMEN EXAM BAHASA KELATE

As salam. Berikut adalah peserta segmen yang menjawab soalan di dalam segmen  Exam Bahasa Kelate.

PANDUAN BLOGGING 6 : JANGAN TAKUT LABURKAN WANG UNTUK JANA WANG JANGKA PANJANG

Image
As salam. Saya bukanlah pakar dalam dunia blogging. Tetapi dari pengalaman saya, ingin berkongsi sedikit Panduan Blogging yang ada.

Like and Share Giveaway

Image
As salam. Tengah malam buta, mata tak mau lena... Jadi... sesungguhnya, saya rasa amat teruja melihat hadiah yang dipaparkan, lantas menyertai. Syarat pun tak susah juga... sebab ada syarat kakak tak faham.... haha...  Mudah sahaja...  Tapi tak kisah... Menang kalah asalkan bermanfaat. Banyak manfaat menyertai GA ini... :)

SDW 15 : DAGING LEMBU KEPAL DAN KEPAK AYAM GORENG BERKRIM

Image
SILENCE DAY OF WEDNESDAY  (SDW) merupakan entri khas oleh blogger pada setiap hari Rabu. Entri ini hanyalah dipublishkan tanpa sebarang komen dari pemilik blog. Hanya membiarkan pembaca sahaja mengomen. SDW ini direkacipta oleh blogger  +potia casadelarossa . 

EXAM BAHASA KELATE

Image
As salam. Saya copy paste dari  rakan fb  saya. Nak alter ayat memanglah tak pakar... Baca ni pun dah menggeletek hati saya nak tergelak mengekek-ngekek sambil menyiapkan assignment ni... Entri suka-suka hati ni dibuat pada jam 12 tengah malam tapi lambat dipublishkan.  Sebenarnya kan... Dah 2 entri tanpa sebarang komen... Harap pageview je yang banyak. Pasti entri tu tak manthop... takpe2... Meh jawab exam ni.  SELAMAT MENEKA MANA YANG BETUL....(ACU TRA TEST TEKO MANO HOK BETUL).

FUNGSI, PRINSIP KERJA DAN KONSEP SAINS YANG DIAPLIKASIKAN DALAM MAGNET

Image
As salam. Rasanya baru 2 hari saya tidak membuat sebarang entri. Nak tahu sebabnya? Meh baca snipping screen saya di bawah.

PERKONGSIAN DAN IKLAN MEMBANTU BLOGGER MENJANA WANG ONLINE.

Image
As salam. Hari tu kan, saya ada buat entri BILA NUFFNANG MERAJUK...  Selepas itu, terus saya hantar tiket pertanyaan kepada Nuffnang.

RUMAH TIDAK SIAP, PERLU BAYAR CUKAI TANAH DAN CUKAI PINTU?

Image
As salam. Isu hangat kini memperkatakan tentang kenaikan harga minyak. Saya tidak suka memanjang-manjangkan lagi isu ini di dalam blog saya. Sebentar tadi, saya membuka e-mel yahoo saya, terdapat Malaysia Insider yang mengupas lanjut tentang isu itu. Anda boleh membacanya di SINI  atau  DI SINI