EXAM BAHASA KELATE

As salam. Saya copy paste dari rakan fb saya. Nak alter ayat memanglah tak pakar... Baca ni pun dah menggeletek hati saya nak tergelak mengekek-ngekek sambil menyiapkan assignment ni... Entri suka-suka hati ni dibuat pada jam 12 tengah malam tapi lambat dipublishkan. Sebenarnya kan... Dah 2 entri tanpa sebarang komen... Harap pageview je yang banyak. Pasti entri tu tak manthop... takpe2... Meh jawab exam ni. SELAMAT MENEKA MANA YANG BETUL....(ACU TRA TEST TEKO MANO HOK BETUL).


EXAM, BAHASA KELANTAN, BOLA, GOAL KEEPER, JENAKA, LAWAK, LUCU
www.ieta-myblog.blogspot.com

1.Daba baju kumbey soyok ghabok...
A. Kolar baju Melayu koyak rabak
B. Berdebar pakai baju Melayu koyak
C. Si baju hijau sedang bertugas
D. Baju bundle 2 helai 5 ringgit

2.Mamoh woh topoh bowoh ghetok...
A. Memakai terompah yang retak
B. Makan buah bawah almari
C. Kunyah epal bawah jambatan
D. Kunyah jambatan sehingga retak

3.Buh pelepong nga kopeh aye dale lonjok...
A. Simpan tea Boh dan ayam dalam pelampong
B. Simpan hati dgn isi ayam dalam mangkuk
C. Ayam den lapeh
D. Isi paru-paru dgn tulang ayam dalam mangkuk tingkat

4.Skeleng belana kokna daley celeng...
A. Duit banyak dalam dompet
B. Syiling berlambak dalam tabung
C. Kumpulan Wang Simpanan Pekerja
D. Wang melimpah atas siling

5.Cha sumbak, air beladong pah katah jemoghey...
A. Longkang tersumbat,air melimpah sampai anjung rumah
B. Sami buddha order tauhu sumbat & jus buah
C. Parit tersekat,air melimpah ke dalam rumah
D. Rumah kos rendah hadapi catuan air

6.Tey kedaghoh sekuk liuk atah balasoh...
A. Curi wang dalam tabung surau
B. Makan biskut lemau di surau
C. Biskut Tiger punca darah tinggi
D. Santap biskut kering di masjid

7.Gatih teksi deghah gak,loghak ni...
A. Pandu teksi laju sikit,ade hal ni
B. Kayuh basikal kejar teksi
C. Kayuh beca laju sikit,nak cepat ni
D. Teksi beroperasi tanpa meter

8.Duk cokoh bley-bley behey beledo...
A. Lepak-lepak sambil makan puding
B. Duduk sambil makan agar-agar
C. Tony Blair menari ballet
D. Bersembang bla-bla sambil dengar lagu balada

9.Selok doh ko nyeylo?
A. Jendela dah kunci belum?
B. Pengsan di jendela
C. Awas penyeluk saku
D. Tingkap dah tutup ke?

10.Kohor do'oh goli kudo bola...
A. Goalkeeper mengambil sepakan gol
B. Kuda dari N.Sembilan yang geli bermain bola
C. Penjaga gol menggeletek kuda
D. Perlahan sgt penjaga gol tendang bola 

Selamat Menjawab.. HADEHLA....

UPDATE 10.50 pagi 11/9/2013 : Tengahari semalam baru terfikir untuk jadikan entri ini sebagai segmen. Hari ini 11/9/2013, tepat jam 11 pagi tempoh menjawab telah tamat... Nantikan keputusan pemenang untuk diriview blognya. Terima kasih semua yang turut memeriahkan ruang komen entri ini :)


Comments

  1. Pemenang segmen tak sengaja ni dah ada... dah buat entri review blognya... tapi terdelete... hu... tak pasti bila ada masa lagi nak buat semula review blog pemenang ni... maaf lah ya

    ReplyDelete

Post a Comment

DISCLAIMER

Saya bukan perawat, bukan guru silat, bukan guru kerohanian dan tiada kaitan dengan sesiapa.

Sila bersabar, jaga adab, jangan taksub, jauhi syirik, jangan menipu dan jangan mencarut.

Saya anti penganiayaan, penipuan (scammer), ajaran sesat (sihir, syirik dan khurafat) dan kumpulan gila isim jahil murokkab.

Semua amalan menyimpang dari akidah Islam saya tolak. Saya tidak suka perdebatan, perbalahan mencarut dan memaki-hamun. Mereka yang biadap saya tinggalkan terus. Memaki dan mencarutkan saya? Saya sekolahkan adab pakej maki free.

Rules saya :
1) Tidak beri sedekah kepada scammer online.
2) Tidak berminat mengumpat, cerita hal orang tiada kaitan dengan saya, kondem tanpa dengar hal sebenar, saya tidak suka dan tidak mahu dengar.
3) Beri salam senyap dan hendak bersembang kosong adalah dilarang sama sekali.

https://linktr.ee/PuteriNurCahayaCikguiEta

Terima kasih sudi berkunjung. Sila komen untuk saya singgah laman sosial anda pula. Hanya komen berkaitan entri (artikel) sahaja disiarkan. Harap maklum.

Ingin beriklan secara professional? Sila e-mail kepada kisahcikguieta@gmail.com ya.