30 October 2013

Bila tiada air

Hurmmm... Pelbagai rumours yang saya dengar bila di kawasan tempat tinggal saya tiada air baru-baru ini. Memang susah bila tiada air...

29 October 2013

28 October 2013

14 PERKARA UTAMA BAJET 2014

As salam. Hari Jumaat lalu 25/10/2013, 14 PERKARA UTAMA BAJET 2014 telah pun dibentangkan oleh Perdana Menteri Malaysia selaku pemimpin negara dari parti utama negara iaitu Barisan Nasional.

26 October 2013

PANDUAN HIDUP BERMASYARAKAT DAN BEKELUARGA

As salam. Mungkin apa yang ingin saya tulis di bawah ini tidak menarik untuk dibaca. Namun, sudah saya nyatakan, saya memang suka berkongsi apa sahaja asalkan bermanfaat buat buat sesiapapun yang secara tidak sengaja bertandang ke Blog ieta ataupun yang memang pengunjung setia Blog ieta. Panduan Hidup Bermasyarakat dan Bekeluarga menjadi topik utama saya tengahari ini.

22 October 2013

RESEPI RENDANG DAGING SEMPOI ieta

RESEPI RENDANG DAGING SEMPOI ieta
RESEPI, Masakan tradisional, RENDANG DAGING, MASAKAN, RENDANG DAGING SEMPOI ieta, Rendang daging sempoi
Rendang daging memang sedap dimakan terutama bersama keluarga tersayang :)
As salam. Setiap kali menjelang raya, mesti saya google bahan untuk buat rendang. Akhirnya, saya putuskan, buat resepi sendirilah... Muatkan dalam blog ni. Mudah nak mencari di tahun-tahun akan datang... kan...? Resepi RENDANG DAGING SEMPOI ieta ni lebih kurang sama sahaja bahannya. Cuma ada tambahan sedikit je.

Jom tengok, apa bahan-bahan RENDANG DAGING SEMPOI ieta. Rendang ni, waktu teringin, bila-bila pun boleh masak. Janji ada bahan... Dahtukan... tepek dalam roti pun sedap... Maaaaavvvvelessss...


Bahan-bahan RENDANG DAGING SEMPOI ieta
  1. Bawang merah / bawang besar
  2. Bawang putih
  3. Halia
  4. Serai
  5. Kunyit
  6. Lengkuas
  7. Cili padi
  8. Cili merah
  9. Cili kering
  10. Daun Kunyit 
  11. Daun Limau Purut 
  12. Santan 1/2 kilo
  13. Kerisik (2 peket)
  14. Gula merah / gula kabung
  15. Daging 1 kilogram (dibasuh dan dipotong ikut citarasa sendiri.)
  16. Garam
  17. Minyak untuk menumis (of course le kena ada...)
Cara-cara memasak
  1. Bahan 1 hingga 9 dikisar. Ikut sukahati, nak kisar betul-betul hancur atau kasar, terpulang...
  2. Daun kunyit dan daun limau purut, hiris halus, tak suka tak perlu.
  3. Panaskan minyak.
  4. Masukkan bahan-bahan yang telah dikisar.
  5. Masukkan daging dan biarkan sehingga air daging kering. Basuh dulu tau, sebelum masuk ke dalam kuali...
  6. Bila dah kering air daging, barulah masukkan santan.
  7. Apa sahaja masakan, perlu masukkan garam secukup rasa.
  8. Akhir sekali, masukkan kerisik dan gula kabung.
  9. Akhir sekali, kacau supaya tidak hangit rendang tu ya. 

RESEPI, Masakan tradisional, RENDANG DAGING, MASAKAN, RENDANG DAGING SEMPOI ieta, Rendang daging sempoi
Haaa... kali ni, dapat juga ambil gambar Rendang daging sempoi ni...Dalam kuali lagi...

RESEPI, RENDANG DAGING, MASAKAN, Rendang daging sempoi, RENDANG DAGING SEMPOI ieta
Rendang daging sempoi ieta ni sedap dimakan dengan nasi impit...

Tak tau la sedap tak... tapi emak mertua kata masa makan raya haji tahun 2013, "makin bertambah maju dah..." hehe...


RESEPI, RENDANG DAGING, MASAKAN, rendang daging sempoi,  RENDANG DAGING SEMPOI ieta

Rakan fb saya, Echah Wanjah sudah mencuba resepi RENDANG DAGING SEMPOI ieta ni.. hehe...

RENDANG DAGING memang wajib dihidangkan pada saban tahun sewaktu Hari Raya. Anda pernah masak atau makan rendang tak? Rendang daging apa tahun ini menjadi pilihan anda ya?

21 October 2013

BLOG CHEPAH ILA HUSSEIN

As salam.Pagi-pagi sefi'ie ni, saya nak promote blog Che Pah Ila Hussein. Kenapa? Tak taulah kenapa tapi, memang saya ni suka promote blog orang macam yang sudah jari jemari saya taipkan dalam ENTRI INI.

18 October 2013

10 Perkara Tentang Rokok Tak Sah di Malaysia

As salam. Saya pasti ada yang sudah tahu mengenai 10 Perkara Tentang Rokok Tak Sah di Malaysia. Tetapi saya pasti juga ramai yang tidak tahu ataupun tidak ingin ambil tahu. Tahukah anda mengenai fakta-fakta berkenaan rokok seludup atau kontraband di Malaysia? 

17 October 2013

PELIK

As salam. Sebenarnya, hari ni saya rasa Pelik sangat. 2 hari lalu, saya cuba untuk tidak ping entri saya ke merata group dalam group-group blogger di facebook tetapi, di saat-saat akhir, saya ping tetapi tidaklah ke merata tempat. Hanya kepada 2, 3 group sahaja.

15 October 2013

KISAH SEBELUM HARI RAYA 'IDUL ADHA

As salam. Selalu orang buat cerita tentang kisah sebelum Hari Raya 'Idul Fitri kan? Harini, saya nak cerita tentang KISAH SEBELUM HARI RAYA 'IDUL ADHA. Tak special manapun... Tapi cukuplah untuk dibuat se entri... kan...?

13 October 2013

REVIEW ENTRI 5 : CINTA DAN PENGORBANAN

As salam. Menerusi Segmen Pencarian Blogger 1, 10 orang peserta telah menyertai segmen ini. Senarai peserta DI SINI.

REVIEW ENTRI 1REVIEW ENTRI 2REVIEW ENTRI 3 dan  REVIEW ENTRI 4 juga telah selesai. Maka kali ini, saya ingin berkongsi nukilan hati dari blogger Cik Yaya tentang Cinta dan Pengorbanan. 5 peserta lagi tidak menghantar link entri terbaik mereka jadi tidak dapat dipaparkan di dalam blog ini.

11 October 2013

USTAZ HAZLIN BAHARIN : KISAH BURUNG PADAMKAN API

As salam. Sempena hari Jumaat, penghulu segala hari. Jom dengarkan tazkirah dari Ustaz Hazlin Baharin : KISAH BURUNG PADAMKAN API yang manthop dan ambil i'tibar darinya.

10 October 2013

PUNCA BISNES INTERNET TIDAK BERJAYA

Anda blogger?

As salam. Ada rakan saya suka gali lubang, tutup lubang. Hutang sana dan hutang sini. Join bisnes sana dan join bisnes sini. Tetapi masih tidak menampakkan hasil yang memuaskan. Dia tanya saya, "kenapa aku ni buat bisnes tapi tak pernah berjaya?". Itu kisah bisnes secara offline bukan melalui internet ataupun bisnes online. Apakah PUNCA BISNES INTERNET TIDAK BERJAYA?

08 October 2013

Rezki menggolek lagi...

As salam dan ceria di pagi hari ini semua...

Alhamdulillah... Rezki menggolek lagi... dari syarikat pengiklanan Nuffnang, dari JOMNIAGA, dari 8 share, dan dari pelbagai bisnes online di dalam blog bisnes online saya.

04 October 2013

Bagaimana cara saya update blog?

Bagaimana cara saya update blog?
Bagaimana cara saya update blog?, SIAPA BLOGGER ieta?, cara saya update blog, PANDUAN BLOGGING, SEO TIPS, Tips Blogging,
Bagaimana ya? Ramai yang hairan. Hehe...
Kawan-kawan hairan bila masa saya update blog?

Beberapa orang rakan sering bertanya kepada saya bagaimana cara saya update blog? Sebenarnya, saya pernah kongsikan di dalam entri SIAPA BLOGGER ieta? secara ringkas. Mungkin sebagai panduan buat blogger baru maka, saya kongsikan bagaimana cara saya update blog.

Ada beberapa cara saya update blog. Oleh kerana dahulunya saya tidak memiliki smartphone (jujur gitu... hehe...) dan sekarang ni PC pula rosak, maka inilah kaedah yang sering saya gunakan.

10 cara update blog.
  1. Postkan ke dalam facebook dahulu apa sahaja yang berada diminda.
  2. Savekan apa sahaja yang berada dalam minda ke dalam ruang nota dalam handphone kemudian e-melkan ke dalam mana-mana akaun e-mel saya kemudian, copy paste ke dalam blog dan update hingga sempurna entri tu.
  3. Teruskan menaip di PC tanpa buat apa-apa deraf untuk buat entri terkini..
  4. Buat pelbagai entri seminggu sekali dan setkan tarikh untuk dipublish secara auto publish (schedule entry). Yang ni, memang selalu saya buat lebih-lebih lagi bila saya sibuk dengan baby atau final exam dan bercuti. Entri blog ni boleh schedule tau. Entri kita akan publish pada masa tertentu. 
  5. Saya tidak menaip entri blog semasa bekerja. Nanti ada masa, saya Printscreen yang schedule tu. Jika saya update entri tengah malam, kebiasannya saya akan schedule entri itu publish pada waktu pagi. Cuma yang kurang bagusnya enti scedule ni, g+ lambat kesan.
  6. Update entri waktu anak-anak dah tidur.
  7. Update entri atau derafkan dahulu entri waktu balik tengahari sebelum kembali ke sekolah di sesi petang. Bila free, edit dan publish.
  8. Update bila saja rasa nak update, pastikan dengan niat yang tulus ikhlas.
  9. Update sambil-sambilan menyiapkan assignment dan sambil-sambilan study. Sayakan blogger part time... so, pandai-pandailah nak hidup... he... tapi saya bukan reporter tau...
  10. Terkini, saya gambarkan dan tulis di instagram. Best tau ^__^
Apapun, yang penting ialah berfikirlah sebelum publishkan sesebuah entri yang ingin dipaparkan agar tidak menjadi bahan tohmahan dan menyusahkan diri sendiri. Keep up blogging :) Beginilah cara saya update blog? Anda bagaimana?



Featured Post

SIAPA BLOGGER Puteri Nur Cahaya Cikgu iEta?