Posts

Showing posts from October, 2013

Bila tiada air

Image
Hurmmm... Pelbagai rumours yang saya dengar bila di kawasan tempat tinggal saya tiada air baru-baru ini. Memang susah bila tiada air ...

DOA NABI AYUB KETIKA MENGHADAPI BENCANA

Image
As salam. Doa Nabi Ayub ketika menghadapi bencana  ditanya kepada saya minggu lalu.... Berikut adalah doanya : Al Anbiya 21: 83

14 PERKARA UTAMA BAJET 2014

Image
As salam. Hari Jumaat lalu 25/10/2013, 14 PERKARA UTAMA BAJET 2014 telah pun dibentangkan oleh Perdana Menteri Malaysia  selaku pemimpin negara dari parti utama negara iaitu  Barisan Nasional .

Berita kematian yang mengejutkan

Image
As salam. Terasa hiba dengan berita kematian yang mengejutkan  suami sahabat saya  Nurahimah Nasir . 

PANDUAN HIDUP BERMASYARAKAT DAN BEKELUARGA

Image
As salam. Mungkin apa yang ingin saya tulis di bawah ini tidak menarik untuk dibaca. Namun, sudah saya nyatakan, saya memang suka berkongsi apa sahaja asalkan bermanfaat buat buat sesiapapun yang secara tidak sengaja bertandang ke Blog ieta ataupun yang memang pengunjung setia  Blog ieta . Panduan Hidup Bermasyarakat dan Bekeluarga menjadi topik utama saya tengahari ini.

Aku ingin jadi bos

Aku ingin jadi bos.

RESEPI RENDANG DAGING SEMPOI ieta

Image
RESEPI RENDANG DAGING SEMPOI ieta Rendang daging memang sedap dimakan terutama bersama keluarga tersayang :) As salam. Setiap kali menjelang raya, mesti saya google bahan untuk buat rendang. Akhirnya, saya putuskan, buat resepi sendirilah... Muatkan dalam blog ni. Mudah nak mencari di tahun-tahun akan datang... kan...? Resepi RENDANG DAGING SEMPOI ieta ni lebih kurang sama sahaja bahannya. Cuma ada tambahan sedikit je. Jom tengok, apa bahan-bahan  RENDANG DAGING SEMPOI ieta. Rendang ni, waktu teringin, bila-bila pun boleh masak. Janji ada bahan... Dahtukan... tepek dalam roti pun sedap... Maaaaavvvvelessss... Bahan-bahan  RENDANG DAGING SEMPOI ieta Bawang merah / bawang besar Bawang putih Halia Serai Kunyit Lengkuas Cili padi Cili merah Cili kering Daun Kunyit  Daun Limau Purut  Santan 1/2 kilo Kerisik (2 peket) Gula merah / gula kabung Daging 1 kilogram ( dibasuh dan dipotong ikut citarasa sendiri.) Garam Minyak untuk menumis ( of course le kena ad

10 Perkara Tentang Rokok Tak Sah di Malaysia

Image
As salam. Saya pasti ada yang sudah tahu mengenai 10 Perkara Tentang Rokok Tak Sah di Malaysia .  Tetapi saya pasti juga ramai yang tidak tahu ataupun tidak ingin ambil tahu. Tahukah anda mengenai fakta-fakta berkenaan rokok seludup atau kontraband di Malaysia? 

PELIK

As salam. Sebenarnya, hari ni saya rasa Pelik  sangat. 2 hari lalu, saya cuba untuk tidak ping entri saya ke merata group dalam group-group blogger di facebook tetapi, di saat-saat akhir, saya ping tetapi tidaklah ke merata tempat. Hanya kepada 2, 3 group sahaja.

KISAH SEBELUM HARI RAYA 'IDUL ADHA

Image
As salam. Selalu orang buat cerita tentang kisah sebelum Hari Raya 'Idul Fitri kan? Harini, saya nak cerita tentang  KISAH SEBELUM HARI RAYA 'IDUL ADHA. Tak special manapun... Tapi cukuplah untuk dibuat se entri... kan...?

GIVEAWAY OCTOBER BY EMAS PUTIH

Image
As salam. Kengkawan... Jom join GIVEAWAY OCTOBER BY EMAS PUTIH ni..

REVIEW ENTRI 5 : CINTA DAN PENGORBANAN

As salam. M enerusi   Segmen Pencarian Blogger 1 , 10 orang peserta telah menyertai segmen ini. Senarai peserta  DI SINI . REVIEW ENTRI 1 ,  REVIEW ENTRI 2 ,  REVIEW ENTRI 3  dan    REVIEW ENTRI 4   juga  telah selesai. Maka k ali ini, saya ingin berkongsi  nukilan hati dari blogger  Cik Yaya   tentang  Cinta dan Pengorbanan. 5 peserta lagi tidak menghantar link entri terbaik mereka jadi tidak dapat dipaparkan di dalam blog ini.

USTAZ HAZLIN BAHARIN : KISAH BURUNG PADAMKAN API

As salam. Sempena hari Jumaat, penghulu segala hari. Jom dengarkan tazkirah dari Ustaz Hazlin Baharin : KISAH BURUNG PADAMKAN API yang manthop dan ambil i'tibar darinya.

PUNCA BISNES INTERNET TIDAK BERJAYA

Image
Anda blogger? Jom buat Duit dengan Jom Niaga Jom Buat Duit dengan 8 share As salam. Ada rakan saya suka gali lubang, tutup lubang. Hutang sana dan hutang sini. Join bisnes sana dan join bisnes sini. Tetapi masih tidak menampakkan hasil yang memuaskan. Dia tanya saya, "kenapa aku ni buat bisnes tapi tak pernah berjaya?". Itu kisah bisnes secara offline bukan melalui internet ataupun bisnes online . Apakah  PUNCA BISNES INTERNET TIDAK BERJAYA?

WORDLESS WEDNESDAY 19 : HUJAN KETIKA JEREBU

Image

Rezki menggolek lagi...

As salam dan ceria di pagi hari ini semua... Alhamdulillah...  Rezki menggolek lagi ... dari syarikat pengiklanan Nuffnang , dari  JOMNIAGA , dari  8 share ,  dan dari pelbagai bisnes online di dalam  blog   bisnes online   saya.

Bagaimana cara saya update blog?

Image
Bagaimana cara saya update blog? Bagaimana ya? Ramai yang hairan. Hehe... Kawan-kawan hairan bila masa saya update blog? Beberapa orang rakan sering bertanya kepada saya bagaimana cara saya update  blog? S ebenarnya, saya pe rnah kongsikan di dalam entri  SIAPA BLOGGER ieta?  secara ringkas. Mungkin sebagai panduan buat blogger baru maka, saya kongsikan  bagaimana cara saya update  blog . Ada beberapa cara saya update   blog .   Oleh kerana dahulunya saya tidak memiliki  smartphone  (jujur gitu... hehe...) dan sekarang ni PC pula rosak, maka inilah kaedah yang sering saya gunakan. 10 cara update blog . Post kan ke dalam facebook dahulu apa sahaja yang berada diminda. Save kan apa sahaja yang berada dalam minda ke dalam ruang nota dalam handphone kemudian e-melkan ke dalam mana-mana akaun e-mel saya kemudian, copy paste ke dalam blog dan update hingga sempurna entri tu. Teruskan menaip di PC tanpa buat apa-apa deraf untuk buat entri terkini.. Buat pelbagai entr