PENGENALAN RINGKAS

Blog Kisah Cikgu ieta adalah penjenamaan semula bagi Blog ieta. Blog ini memaparkan pelbagai pengalaman penulis dan pembaca yang menghantar e-mail atau berjumpa sendiri dengan penulis, panduan dan kisah hidup manusia biasa dan kalangan guru. Juga tips, tutorial blog dan pelbagai panduan. Sesekali hal-ehwal bisnis, resepi dan isu-isu semasa dipaparkan untuk bacaan dan rujukan pembaca. Terima kasih sudi berkunjung. Kunjungan dan komen anda amat dihargai :)

10 PUNCA PAGEVIEW BLOG MERUDUM

As salam. Terdapat beberapa 10 punca pageview blog merudum. Namun itu bukanlah penyebab seorang blogger hilang semangat untuk terus menulis, melahirkan idea, pendapat dan bercerita apa sahaja yang berada dalam kotak pemikirannya.

Berdasarkan pengalaman saya, 10 punca pageview blog merudum ialah :
1) Jarang blogwalking.
2) Jarang update blog.
3) Jarang tinggalkan komen diblog oranglain (berpunca dari jarang blogwalking).
4) Jarang ping (kongsi) entri blog.
5) Blog tidak menarik. 
6) Blog ditimpa masalah contoh : blog disabotaj, sitemap blog hilang.
7) Pembaca ramai bercuti. Contoh, cuti perayaan dan cuti sekolah.
8) Salah pilih ruang ping entri blog.
9) Entri blog membosankan, kurang bermaklumat atau entri copy paste bulat-bulat.
10) Kurang komunikasi 2 hala antara blogger dan pengunjung blog.
PANDUAN, PANDUAN BLOGGING, TIPS DAN PANDUAN BLOGGING, 10 PUNCA PAGEVIEW BLOG MERUDUM, blogwalking, update blog, punca paveview blog merudum

Saya sendiri pernah merasai PV yang agak tinggi dari seribu hingga ke 2ribu lebih sehari (sikit je tu...), pernah melalui entri blog tiada sebarang komen sedangkan PV seribu hingga ke 2ribu lebih sehari. Pernah PV blog merudum teruk. Pernah juga merasai waktu blog yang sederhana sahaja pengunjung dan pengomen tegarnya. Namun demikian, itu semua tidak mematahkan semangat saya untuk terus berblogging. 

Tiga minggu bermula 18/11/2013 sehingga 6/12/2013 saya memang jarang blogwalking, jarang update blog dan memang tak balas semua komen yang ada dalam blog disebabkan jadual saya yang amat padat handle program Kem Rakan Al-Quran anjuran sebuah Pusat Tahfiz di Kuala Lumpur. Nak update blog dari handphone memanglah tak sempat... Harap maaf. Sorry... lari tajuk sekejap. Tapi inilah hakikatnya saya hanya seorang blogger part time...

Baiklah, setelah mengetahui 10 punca pageview blog merudum, pertama sekali, perbetulkan kembali niat berblogging, teruskan berusaha memperbaiki segala kelemahan yang ada di dalam blog dan ingatlah, ini semua adalah lumrah dalam berblogging. Jangan sedih na... :)
SHARE

Cikgu ieta Sales Person Kelas Instagram Advance Online & Ebook Saka Sifu AjimAura (ID : 4)

Hai. Saya Cikgu ieta. Full Time Blogger, Internet Marketer dan Motivator Nasihat Niaga. Saya merupakan Sales Person Kelas Online Instagram Advance & Ebook Saka 4.0 milik Sifu Ajim Aura. Saya mengajar Kelas Blog dan Teknik Penulisan secara Personal Coaching One to One dan Group Coaching secara Online. Saya Leader kepada beberapa Group Laman Sosial dan Admin beberapa Group Di Telegram dan WhatsApp. Mempunyai 5 orang anak. Suami Pembantu Tadbir di Syarikat Semi Government. Saya Phrolapse Intervetebral Disc (Slipped Disc) bermula 17/4/2017. Kini Suri Rumah dan Blogger Full Time Online.

  • Image
  • Image
  • Image
  • Image
  • Image
    Blogger Comment
    Facebook Comment

36 orang yang sudi komen:

  1. Nice sharing :) setuju sangat.

    ReplyDelete
  2. informative entry, nice info ;)

    ReplyDelete
  3. kena lebih rajin usahalah macam tu. hoho..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu Encik Titan. You are always my supportive

      Delete
  4. Mmg kna rajin jnjln ke blog kawan2 ya :)

    ReplyDelete
  5. waaa.. kene rajin blogwalking lg lar..

    ReplyDelete
    Replies
    1. rajinkan diri ikut kesesuaian masa, lama tak nampak... hehe

      Delete
  6. thanks for the info..;)

    ReplyDelete
  7. nice sharing..BW tuh yg pntg ;)

    ReplyDelete
  8. setuju dengan pendapat akak tau....
    sayang akak...hihi...

    jiwa berblog nie kan kak....malas memang ada..huhu...

    klik nuffnang untuk baby aka...semoga murah rezeki baby akak tau :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih sayang akak :) terima kasih juga rajin klik iklan blog akak even tak minta. happy blogging :)

      Delete
  9. Betul, semuanya betul..menarik.. :)

    ReplyDelete
  10. Kesemua itu benar belaka..hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tiada yg benar melainkan benar2 belaka kan? hehe...

      Delete
  11. Salam.. datang blog walking ni.... :)

    ReplyDelete
  12. Buat jer entri hangat terkini, terutama isu semasa dan hiburan...gerenti pv meningkat.

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu BM, dah pernah buat entri2 yang BM sebut tu, memang pv meletop... dasat2...thanks BM :)

      Delete
  13. Jangan give up and jangan pilih-pilih blog untuk berblogwalking...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih nasihat penting tu... :)

      Delete
  14. Berinformasi. Baru sekarang tahu punca ni. Terima kasih.

    ReplyDelete
  15. informasi yang sangat membantu. following u...

    ReplyDelete
  16. Setuju sangat. Yang paling penting selalu blogwalking dan pastikan ada entry tiap-tiap hari. Saya masih blogger baru dalam dunia blogger. Harap dapat bimbingan dari senior blogger sekalian . =D

    ReplyDelete
  17. Wah tinggi nye uv.
    Tetapi memang setuju sangat bila cakap kurang blogwalking dan kurang update blog akan menjatuhkan pageview kita.

    Terima kasih sharing.

    ReplyDelete
  18. Assalammualaikum... ieta,

    baca2 tips blogging kat sini... nice !

    mselim3

    ReplyDelete
  19. Banyak teknik yang saya boleh belajar dari blog ni. Salah satunya bila saya baca artikel, tiba-tiba ada..


    Blogger ke? Mesti nak tahu teknik SEO kan? Klik Disini!

    teknik ni namanya apa...?

    ReplyDelete

1) Komen anda ditapis. Hanya komen berkaitan entri dan bukan link iklan sahaja disiarkan. Harap maklum.

2) Ingin beriklan? Sila e-mail kepada kisahcikguieta@gmail.com ya ^__^

Terima kasih sudi singgah dan komen... ^__^

AKTA KOMUNIKASI DAN MULTIMEDIA

AKTA 588, AKTA KOMUNIKASI DAN MULTIMEDIA 1998

Penghantaran sebarang komen, permintaan, cadangan ATAU komunikasi lain yang lucah, sumbang, palsu, mengancam ATAU negatif dengan niat untuk menyakiti hati, menganiayai, mengugut ATAU mengganggu orang lain dengan ATAU tanpa mendedahkan identitinya adalah suatu kesalahan boleh didenda tidak melebihi 58 ribu ringgit atau dipenjarakan selama tempoh tidak melebihi 1 tahun ATAU kedua-duanya sekali. HARAP MAKLUM

EMAIL CADANGAN ATAU PERTANYAAN ANDA DI SINI

Name

Email *

Message *