10 PUNCA PAGEVIEW BLOG MERUDUM

As salam. Terdapat beberapa 10 punca pageview blog merudum. Namun itu bukanlah penyebab seorang blogger hilang semangat untuk terus menulis, melahirkan idea, pendapat dan bercerita apa sahaja yang berada dalam kotak pemikirannya.

Berdasarkan pengalaman saya, 10 punca pageview blog merudum ialah :
1) Jarang blogwalking.
2) Jarang update blog.
3) Jarang tinggalkan komen diblog oranglain (berpunca dari jarang blogwalking).
4) Jarang ping (kongsi) entri blog.
5) Blog tidak menarik. 
6) Blog ditimpa masalah contoh : blog disabotaj, sitemap blog hilang.
7) Pembaca ramai bercuti. Contoh, cuti perayaan dan cuti sekolah.
8) Salah pilih ruang ping entri blog.
9) Entri blog membosankan, kurang bermaklumat atau entri copy paste bulat-bulat.
10) Kurang komunikasi 2 hala antara blogger dan pengunjung blog.
PANDUAN, PANDUAN BLOGGING, TIPS DAN PANDUAN BLOGGING, 10 PUNCA PAGEVIEW BLOG MERUDUM, blogwalking, update blog, punca paveview blog merudum

Saya sendiri pernah merasai PV yang agak tinggi dari seribu hingga ke 2ribu lebih sehari (sikit je tu...), pernah melalui entri blog tiada sebarang komen sedangkan PV seribu hingga ke 2ribu lebih sehari. Pernah PV blog merudum teruk. Pernah juga merasai waktu blog yang sederhana sahaja pengunjung dan pengomen tegarnya. Namun demikian, itu semua tidak mematahkan semangat saya untuk terus berblogging. 

Tiga minggu bermula 18/11/2013 sehingga 6/12/2013 saya memang jarang blogwalking, jarang update blog dan memang tak balas semua komen yang ada dalam blog disebabkan jadual saya yang amat padat handle program Kem Rakan Al-Quran anjuran sebuah Pusat Tahfiz di Kuala Lumpur. Nak update blog dari handphone memanglah tak sempat... Harap maaf. Sorry... lari tajuk sekejap. Tapi inilah hakikatnya saya hanya seorang blogger part time...

Baiklah, setelah mengetahui 10 punca pageview blog merudum, pertama sekali, perbetulkan kembali niat berblogging, teruskan berusaha memperbaiki segala kelemahan yang ada di dalam blog dan ingatlah, ini semua adalah lumrah dalam berblogging. Jangan sedih na... :)

Comments

  1. Nice sharing :) setuju sangat.

    ReplyDelete
  2. informative entry, nice info ;)

    ReplyDelete
  3. kena lebih rajin usahalah macam tu. hoho..

    ReplyDelete
  4. Mmg kna rajin jnjln ke blog kawan2 ya :)

    ReplyDelete
  5. waaa.. kene rajin blogwalking lg lar..

    ReplyDelete
  6. nice sharing..BW tuh yg pntg ;)

    ReplyDelete
  7. setuju dengan pendapat akak tau....
    sayang akak...hihi...

    jiwa berblog nie kan kak....malas memang ada..huhu...

    klik nuffnang untuk baby aka...semoga murah rezeki baby akak tau :)

    ReplyDelete
  8. Betul, semuanya betul..menarik.. :)

    ReplyDelete
  9. Kesemua itu benar belaka..hehehe

    ReplyDelete
  10. Salam.. datang blog walking ni.... :)

    ReplyDelete
  11. Buat jer entri hangat terkini, terutama isu semasa dan hiburan...gerenti pv meningkat.

    ReplyDelete
  12. Jangan give up and jangan pilih-pilih blog untuk berblogwalking...

    ReplyDelete
  13. Berinformasi. Baru sekarang tahu punca ni. Terima kasih.

    ReplyDelete
  14. informasi yang sangat membantu. following u...

    ReplyDelete
  15. Setuju sangat. Yang paling penting selalu blogwalking dan pastikan ada entry tiap-tiap hari. Saya masih blogger baru dalam dunia blogger. Harap dapat bimbingan dari senior blogger sekalian . =D

    ReplyDelete
  16. Wah tinggi nye uv.
    Tetapi memang setuju sangat bila cakap kurang blogwalking dan kurang update blog akan menjatuhkan pageview kita.

    Terima kasih sharing.

    ReplyDelete
  17. Assalammualaikum... ieta,

    baca2 tips blogging kat sini... nice !

    mselim3

    ReplyDelete
  18. Banyak teknik yang saya boleh belajar dari blog ni. Salah satunya bila saya baca artikel, tiba-tiba ada..


    Blogger ke? Mesti nak tahu teknik SEO kan? Klik Disini!

    teknik ni namanya apa...?

    ReplyDelete

Post a Comment

DISCLAIMER

Saya bukan perawat, bukan guru silat, bukan guru kerohanian dan tiada kaitan dengan sesiapa.

Sila bersabar, jaga adab, jangan taksub, jauhi syirik, jangan menipu dan jangan mencarut.

Saya anti penganiayaan, penipuan (scammer), ajaran sesat (sihir, syirik dan khurafat) dan kumpulan gila isim jahil murokkab.

Semua amalan menyimpang dari akidah Islam saya tolak. Saya tidak suka perdebatan, perbalahan mencarut dan memaki-hamun. Mereka yang biadap saya tinggalkan terus. Memaki dan mencarutkan saya? Saya sekolahkan adab pakej maki free.

Rules saya :
1) Tidak beri sedekah kepada scammer online.
2) Tidak berminat mengumpat, cerita hal orang tiada kaitan dengan saya, kondem tanpa dengar hal sebenar, saya tidak suka dan tidak mahu dengar.
3) Beri salam senyap dan hendak bersembang kosong adalah dilarang sama sekali.

https://linktr.ee/PuteriNurCahayaCikguiEta

Terima kasih sudi berkunjung. Sila komen untuk saya singgah laman sosial anda pula. Hanya komen berkaitan entri (artikel) sahaja disiarkan. Harap maklum.

Ingin beriklan secara professional? Sila e-mail kepada kisahcikguieta@gmail.com ya.