19 November 2013

KOMEN ANONYMOUS

As salam. Banyak betul komen anonymous yang masuk ke ruang Spam. Bagusnya blog berhosting blogspot ni, semua komen yang ada ditapis dahulu.

Banyak sebenarnya komen anonymous yang saya dapat. Kesemuanya saya dah padam. Cuma tinggal yang ini sahaja lagi. Nak buang sayang pula sebab ada di kalangan cik/puan anonymous ni meninggalkan komen berbentuk pertanyaan yang berkaitan blog. Mungkin pertanyaan yang ada membantu saya membuat sebarang tutorial berkaitan blog. Pengomen yang ramai berkunjung dalam blog saya ini ramai yang menggunakan nickname anonymous. Anonymous memang boleh meninggalkan komen tapi, blogspot akan auto masukkan terus ke dalam ruang komen spam. 

anonymous, maksud anonymous, komen anonymous, nickname anonymous, blogger yang mesra

Pada kebiasaannya, komen anonymous ni meninggalkan URL link iklan ataupun sebarang link yang diragui oleh blogspot. Sebab itulah komen-komen dari anonymous akan terus masuk ke ruang komen spam. Jadi selamatlah blog dari diban oleh google melalui link hidup atau link mati yang akan membuatkan blog dianggap spam

Kadangkala rasa hairan juga kenapa tak berani tinggalkan nama sebenar ya? Bagaimana nak menjawab atau membalas kunjungan dari komen anonymous jika tidak tinggalkan sebarang URL link blog untuk berbalas kunjungan? Hanya sekadar nickname anonymous cukupkah dianggap sebagai blogger yang mesra? Tak cukup berani agaknya kan untuk menampilkan diri...? Betulke komen anonymous menunjukkan blogger tu famous?

Nota : Maaf, sedang handle program Kem Rakan Al-Quran selama 3 minggu, tak sempat berblogging sehingga 6/12/2013

10 comments:

  1. Ramai anon ni bukan blogger, tapi yg bertanya soalan bkaitan blog mungkin adalah blogger...hehe..ramai anon ni maksudnya famous ler haha

    ReplyDelete
  2. nasib baik la blog sy tak dapat banyak komen dari encik dan cik ANON hehe :)
    bahaya tu kalau kena ban..

    ReplyDelete
  3. hurm pelik jugak mungkiin dia pemalu kot

    ReplyDelete
  4. kalo good anon takpe. yang bad anon tu yang hmm..

    ReplyDelete
  5. Boleh jadi
    1.spammer yang jahat
    2. Individu bukn blogger
    3. Mereka yng tk mhu identiti dikenali

    Hehe

    ReplyDelete
  6. normal kalau dapat. tak normal kalau tak pernah dapat. hoho

    ReplyDelete
  7. Sy setting bhgian komen.. Alhamdulillah..xde la makhluk ni komen dan xde lagi spam...

    ReplyDelete
  8. kebanyakkan anon ni just pautkan kita ke website beriklan je. atau sebahagian anon ni dah kenal kita, so depa tak berani la letak nama.. ermm..

    ReplyDelete
  9. Google ban blog kita betul ke tak tau lak..

    ReplyDelete
  10. anon kdg2 blogger...kdg2 blogger baru..

    ReplyDelete

DISCLAIMER

Saya bukan perawat, bukan guru silat, bukan guru kerohanian dan tiada kaitan dengan sesiapa.

Sila bersabar, jaga adab, jangan taksub, jauhi syirik, jangan menipu dan jangan mencarut.

Saya anti penganiayaan, penipuan (scammer), amalan merepek, amalan syirik khurafat dan ajaran sesat. Semua amalan menyimpang dari agama Islam saya tolak terus. Saya tidak suka perdebatan, perbalahan mencarut dan memaki-hamun. Mereka yang biadap saya tinggalkan terus.

Rules saya :
1) Saya tidak memberi sedekah secara online.
2) Saya tidak berminat mengumpat, cerita hal orang tiada kaitan dengan saya, kondem tanpa dengar hal sebenar, saya tak nak dengar dan saya tak suka.
3) Beri salam senyap dan hendak bersembang kosong adalah dilarang sama sekali.
5) Hendak bimbingan (coaching), ikut rules saya. Lengkapkan borang diberi.

Terima kasih sudi berkunjung. Sila komen untuk saya singgah laman sosial anda pula. Hanya komen berkaitan entri (artikel) sahaja disiarkan. Harap maklum. 😁

Ingin beriklan secara professional? Sila e-mail kepada kisahcikguieta@gmail.com ya. 😁

Featured Post

SIAPA BLOGGER Puteri Nur Cahaya Cikgu iEta?