CARI DI SINI

02 September 2019

3 TIPS BUAT DUIT DENGAN BLOGGING

3 tips buat duit dengan blogging

Hai semua, ada banyak tips buat duit dengan Berblogging. Tetapi hari ini Cikgu iEta ingin kongsikan dengan anda tiga (3) tips dahulu. Tahukah anda? Ramai orang menjana pendapatan yang stabil melalui blog. Bahkan ianya juga menjadi medium untuk ramai orang untuk berkomunikasi. Bahkan, kebanyakan pemimpin pada hari ini mempunyai blog untuk berkongsi idea mereka.
Tahukah anda? Berblog bukanlah untuk keseronokan semata-mata. Bahkan ia juga mampu menjadi salah satu punca pendapatan selain daripada berda'wah (ajak atau seru orang buat baik). Sesetengah blogger menjadikan aktiviti blogging ini sebagai kerjaya mereka sepenuh masa mahupun secara sambilan. Bila disebut tentang kerjaya, tentu sahaja ia memberikan pulangan yang lumayan bukan?

Lihat sahaja contoh blogger-blogger otai seperti Ben Ashaari, Bro Framestone, Encik Titan, Tuan Amir Hassan, Hasrul Hassan, Mia Liana, Yuyu Zulaikha, Hanis Zalikha dan Red Mummy (hanya menyebut sebahagian mereka sahaja). Kesemua mereka ini kenalan Cikgu iEta. Mereka juga ada aset bernilai selain menulis Blog.


Bagaimana Blog boleh menjana pendapatan? Ada banyak kaedah sebenarnya. Tetapi 3 tips buat duit dengan blogging ini mungkin membantu anda untuk terus maju dalam dunia blogging.

1. Menyertai program adsense
Ada pelbagai program adsense yang ditawarkan di internet. Antanya Google Adsense dan Innity. Anda hanya perlu meletakkan iklan-iklan yang diberi oleh penyedia adsense ini dan anda akan dibayar untuk setiap iklan yang diletakkan di blog anda. 

Cikgu iEta baru letak google adsense pada akhir tahun 2019. Nak buang tapi tak arif bagaimana. Siapa tahu maklumkan di ruang komen di bawah ya. 😊

2. Menyewakan ruang pengiklanan di blog
Bagi sebuah blog bertrafik tinggi, seperti Blog ilmiah Cikgu iEta ini, Bloh ini menjadi sasaran pemilik produk untuk mengiklankan produk mereka di blog. Dahulu Cikgu buat servis sewa ruang iklan ni tetapi sejak 2017, tidak lagi. Cikgu fokus naikkan follower Instagram Client dan membimbing Usahawan pula. InShaa Allah akan mulakan balik nanti tau. 😍

Tujuan sewakan ruang iklan di Blog.
Ini kerana, peluang untuk usahawan mendapat jualan juga tinggi apabil pelawat blog klik pada iklan yang menarik hati pelawat tersebut. 

Biasanya, Cikgu iEta menawarkan sewaan iklan dalam bentuk banner (banner ads). Kadar sewaan pula sekitar RM10 hingga RM300 bagi setiap slot. Jika anda memiliki Blog, anda perlu tahu, sesebuah blog boleh mempunyai 4 hingga 20 slot iklan untuk disewa. Tetapi anda mesti tahu kaedah dah teknik menaikkan viewer dan menarik client kepada Blog anda. Nak belajar klik TEKNIK MARKETING BLOG. 😍

3. Membuat artikel review (berbayar)
Selain itu, Cikgu iEta juga  menawarkan servis review di blog. Biasanya Cikgu iEta  akan menulis satu artikel berkaitan sesebuah produk atau syarikat. Pemilik produk dan syarikat ini pula akan membayar (sekitar RM350 sehingga RM500 atau lebih), untuk artikel yang diletakkan di blogieta.com ni. Lumayan bukan?


Sepanjang hampir 13 tahun berblogging, perkara ke 2 dan ke 3 menjadi pemangkin jana kewangan dari Blog yang Cikgu iEta gunakan selain artikel-artikel produk niaga Cikgu kongsikan di Blog Dunia Niaga iEta.
Paling penting, Cikgu iEta tidak pernah seumur hidup pun menggunakan dan terjebak dalam penggunaan pengiklanan atau marketing yang menggunakan Ads sehingga terpaksa keluarkan duit bayar Ads. Tetapi masih boleh dapat sales. Alhamdulillah. 
Semuanya dengan Izin Allah. Sebab itu Cikgu iEta berani buka kelas Blogging. Personal dan Group Coaching. Biasanya Online. Adalah beberapa kali sahaja Offline. Tahun 2020 Cikgu iEta berjumpa Usahawan dalam sesi seminar bulanan." Cikgu iEta 

Oleh kerana sesetengah usahawan atau perseorangan tidak mempunyai kemahiran untuk membina blog mereka sendiri. Apa yang mereka lakukan adalah mengupah pihak ketiga untuk membina blog mereka. 


COACHING
 
Coaching Instagram Advance, Blog dan Business Cikgu iEta.

Personal Coaching Cikgu ieta ke 4 : 6 Teknik Marketing Gaya Pro dan Instagram Basic.

Tahukah anda jika buat sendiri, kos membina sebuah blog hanyalah RM100 sahaja. Bahkan untuk membina sebuah Website Blog yang professional boleh mencecah sehingga RM5,000? Yang sebenarnya anda boleh membina blog pada harga yang lebih rendah. 

Bagaimana? Dengan membinanya sendiri! Sekiranya anda membina blog anda sendiri, anda hanya perlu laburkan kos untuk membeli domain dan hosting sahaja. Ianya jauh lebih rendah berbanding jika anda mengupah professional untuk membina blog untuk anda.

Kebanyakan orang membina blog melalui 'Try and Error' yang banyak merugikan masa, tenaga dan kewangan. Malahan ramai yang salah faham apabila mereka mempelajarinya melalui tutorial di Youtube dalam bahasa Inggeris. Tahniah buat mereka yang berjaya. Tetapi ramai yang berhenti dipertengahan jalan kerana laman web blognya tak sempurna seperti laman blog orang lain.

Di dalam Personal Coaching Advance Blogging & Business via SocMed, Cikgu iEta ajarkan teknik mudah dan apa yang perlu ada dalam sebuah Blog. Biarpun anda tidak pernah tahu bagaimana langkah pertama untuk membina blog


SILIBUS ADVANCED BLOGGING & BUSINESS via SocMed

Video ni Cikgu iEta nak menunjukkan mudahnya buat duit dengan blog semudah memasak jika ada ilmu. Boleh juga lihat silibus Coaching Advance Blogging Cikgu iEta di dalam Video di atas ni.

Selain itu, ada bagi banyak hadiah bonus termasuk Ebook dan Nota Close Sales dari Otai Jutawan SocMed. Kalau nak tahu, ramai otai-otai Internet Marketer menjana income secara senyap melalui pembinaan laman website mereka sendiri tau.
InShaa Allah ada banyak lagi bonus yang menarik Cikgu iEta sediakan untuk anda. Kata sifu Internet Marketing, 'kalau nak beli produk, tengok bonus. Banyak dan berkualiti tak'. Anda lihat sendiri bonus yang ditawarkan bermula tahun 2019 di SINI dan SINI.


Antara yang akan anda pelajari lagi selain dalam Silibus ialah :


  1. Bagaimana bina laman Web Blogspot
  2. Bagaimana jana Wang melalui Web Blog
  3. Bagaimana buat duit dengan Blogging
  4. Panduan mudah Bina Blog dengan Blogspot.

Bagaimana buat Blog? Tak rugi pun jika anda mengetahuinya. Sebab Blog medium informasi dan pengiklanan jangkamasa panjang.

Apa yang Cikgu iEta ceritakan ini adalah sekadar permulaan sahaja. Kerana sudah terbukti pada diri Cikgu iEta sendiri bahawa Cikgu iEta boleh membina bisnes online yang berjaya melalui laman web blogspot.Selain Blog, Cikgu Ieta juga diminta untuk Coaching Instagram Basic kepada Usahawan.

3 tips buat duit dengan blogging ini antara tips yang terdapat dalam program Personal Coaching Advance Blogging & Business via SocMed yang Cikgu iEta kembangkan pembelajarannya bermula tahun 2016. Boleh lihat sebahagian TESTIMONI pelajar Cikgu iEta DI SINI (KLIK) atau SINIpasti anda ketahui terdapat lebih dari 3 tips buat duit dengan blogging yang mengujakan anda untuk terus berblogging selepas anda mulakan Personal Coaching Advance Blogging bersama Cikgu iEta.

Seminar, Seminar Rahsia Social Media, Rahsia Followers, Rahsia Likers, Seminar Insta Basic Santai, Cikgu Ieta, Belajar Instagram, Instagram Basic, Rahsia Sosial Media, SocMed, Social Media
Alhamdulillah penghujung tahun 2012 tercetus idea Cikgu Ieta untuk berkongsi ilmu Rahsia Social Media sudah terlaksana. 😍

Seminar, Seminar Rahsia Social Media, Rahsia Followers, Rahsia Likers, Seminar Insta Basic Santai, Cikgu Ieta, Belajar Instagram, Instagram Basic, Rahsia Sosial Media, SocMed, Social Media
Syukur Alhamdulillah, sebahagian peserta Seminae yang dijentik hati oleh Allah telah hadir. Sebahagian sahaja yang hadir dalam Seminar julung kalinya Cikgu iEta untuk tahun 2020 ni. Ada yang sudah balik dan ada yang last minute tidak dapat hadir. Mereka semua Usahawan hebat. Dari Perlis pun ada. Terbaik semuanya. ❤

NOTA
:

Artikel ini disiapkan pada 14/12/2013 jam 22:35 asalnya berkaitan affiliate dan disunting pada 1/9/2019 jam 9:20 malam setelah Cikgu iEta dapati semua link affiliate tidak boleh digunapakai disebabkan companynya sudah bungkus.

Affiliate pun kena pilih tau kalau nak jana wang. Ramai juga Cikgu iEta jumpa owner produk Affiliate yang menipu. Ada juga pelajar Guru Online lain yang mencari Cikgu selepas mereka dibiarkan terumbang-ambing.

SEMINAR INSTA BASIC SANTAI

Guna teknik Zero Cost Online Marketing pengalaman Cikgu iEta sendiri. InShaa Allah dalam sesi Seminar Insta Basic Santai : Rahsia Likes Free Tanpa Ads pada 15/2/2020 ni bertempat di Dewan Kuliah Masjid Al-Ansar, Jalan Enggang Timur, Taman Keramat, Kuala Lumpur Cikgu iEta kongsikan teknik dan rahsianya. Tempat Terhad. Cepat daftar. Cukup 30 orang pendaftaran ditutup. Tekan gambar di bawah ini ya. Terima kasih 😊  


Seminar Insta Basic Santai, Cikgu Ieta, Belajar Instagram, Instagram Basic, Rahsia Sosial Media, SocMed, Social Media

Tekan SINI untuk Seminar TERKINI

ARTIKEL BERKAITAN :
APA ITU CLICKBAIT

AKTA KOMUNIKASI DAN MULTIMEDIA

AKTA 588, AKTA KOMUNIKASI DAN MULTIMEDIA 1998

Penghantaran sebarang komen, permintaan, cadangan ATAU komunikasi lain yang lucah, sumbang, palsu, mengancam ATAU negatif dengan niat untuk menyakiti hati, menganiayai, mengugut ATAU mengganggu orang lain dengan ATAU tanpa mendedahkan identitinya adalah suatu kesalahan boleh didenda tidak melebihi 58 ribu ringgit atau dipenjarakan selama tempoh tidak melebihi 1 tahun ATAU kedua-duanya sekali. HARAP MAKLUM


TULIS CADANGAN ATAU PERTANYAAN DI SINI

Name

Email *

Message *