CARI DI SINI

06 June 2013

ALFARABI BAND

Assalamu'alaikum. ALFARABI BAND merupakan sebuah kumpulan muzik metal nusantara Islam. Waktu menulis artikel ini, saya sedikit sibuk menyiapkan assignment dan beberapa perkara yang melibatkan pemerahan otak berganda... Hari ini, saya sibuk menyiapkan penandaan kertas peperiksaan murid-murid saya. Ada lagi 10 bundle.

Dalam usaha mencari bahan assignment, melalui akaun you tube saya. Saya terjumpa Band ni. Manthop juga vokal mereka nih. Terkebetulan agaknya, citarasa muzik saya kadangkala ke arah sedikit rock dan sedikit metal walaupun saya lebih menggemari lagu seperti band yang pernah saya ketengahkan pada entri saya yang lalu DI SINI (Sila Klik)

ALFARABI BAND yang berkonsepkan keislaman pernah dipertikaikan kononnya mereka menyindir agama sendiri melalui imej dan muzik yang dibawa mereka. Malahan, menurut ketua kumpulan tersebut iaiut sarudara Nazri Alias, 41 "ada beberapa pihak yang keliru dan merasakan muzik genre ‘progressive metal’ amat tidak sesuai bagi tujuan berdakwah. “Sebelum ini, ada orang pernah berkata , ‘Apa ini? Atas Islam (imej serban) bawah Yahudi (gitar)?’.

“Bagaimanapun selepas meminta mereka mendengar betul-betul apa yang cuba kami sampaikan barulah mereka faham di mana ‘progressive metal’ yang dibawakan lebih kepada penghayatan lirik kemasyarakatan Islam,” katanya.

Mendengar lagu ini, tiba-tiba rindukan suasana di sekolah pondok dahulu menyelubungi hati...

Dasat kan evolusi Band nih?


Ni mereka buat persembahan secara life di TV


Yang ni pula persembahan bersempena program berkaitan Ghaza


Mengetahui perkembangan ALFARABI BAND ini, membuatkan saya mencari beberapa artikel berkaitan muzik ini dan dari artikel Sejarah Perkembangan Pemuja Syaitan (Sila Klik) baru saya tahu Metallica yang saya pernah minat lagunya tu rupanya salah satu dari muzik berunsurkan satanisme. Hah, bahayakan? Nak minat atau sukakan dan jadikan idola satu-satu benda tu, kena kaji dahulu... bukan sembarangan ikut, puja atau suka. Apapun, idola terbaik adalah nabi kita Rasulullah SAW. Dengan kewujudan ALFARABI BAND dan lain-lain kumpulan hiburan sebegini diharap dapat mengembalikan suasana harmoni dalam masyarakat kini. Jom layari blog ALFARABI BAND untuk mengetahui maklumat lanjut tentang mereka.

~Berhibur tidak salah tetapi yang salah ialah percampuran jantina dalam tempat berhibur dan sehingga meninggalkan yang wajib~

Kredit untuk SURIAFM.COM

ENTRI BERKAITAN :
FAZS BAND VOKAL ISLAMIC KONTEMPORARI

4 comments:

Hanya komen berkaitan entri dan bukan iklan sahaja disiarkan. Harap maklum.

Jika mesej atau email saya terus nyatakan,
1) Nama.
2) Dari mana tahu saya.
3) Dari channel mana
4) Tujuan mesej
Sebab saya ada banyak channel.

Rules saya :
1) Nak minta sedekah saya tak bagi online ni.
2) Jangan buang masa saya dengan mengumpat, cerita tiada kaitan dengan saya, kondem tanpa dengar hal sebenar, saya tak nak dengar dan saya tak suka.
3) Setakat beri salam senyap jangan mesej saya.
4) Setakat nak bersembang kosong jangan mesej saya.
5) Nak bimbingan (coaching), ikut rules saya. Saya beri borang lengkapkan.

Terima kasih 😊
Puteri Nur Cahaya @ Cikgu iEta
Suri Rumah Sepenuh Masa,
Freelance Blogger & Social Media Expert Coach

Ingin beriklan? Sila e-mail kepada kisahcikguieta@gmail.com ya 😁

Terima kasih sudi singgah dan komen

AKTA KOMUNIKASI DAN MULTIMEDIA

AKTA 588, AKTA KOMUNIKASI DAN MULTIMEDIA 1998

Penghantaran sebarang komen, permintaan, cadangan ATAU komunikasi lain yang lucah, sumbang, palsu, mengancam ATAU negatif dengan niat untuk menyakiti hati, menganiayai, mengugut ATAU mengganggu orang lain dengan ATAU tanpa mendedahkan identitinya adalah suatu kesalahan boleh didenda tidak melebihi 58 ribu ringgit atau dipenjarakan selama tempoh tidak melebihi 1 tahun ATAU kedua-duanya sekali. HARAP MAKLUM


TULIS CADANGAN ATAU PERTANYAAN DI SINI

Name

Email *

Message *