PENGENALAN RINGKAS

Blog Kisah Cikgu ieta adalah penjenamaan semula bagi Blog ieta. Blog ini memaparkan pelbagai pengalaman penulis dan pembaca yang menghantar e-mail atau berjumpa sendiri dengan penulis, panduan dan kisah hidup manusia biasa dan kalangan guru. Juga tips, tutorial blog dan pelbagai panduan. Sesekali hal-ehwal bisnis, resepi dan isu-isu semasa dipaparkan untuk bacaan dan rujukan pembaca. Terima kasih sudi berkunjung. Kunjungan dan komen anda amat dihargai :)

ALFARABI BAND

Assalamu'alaikum. ALFARABI BAND merupakan sebuah kumpulan muzik metal nusantara Islam. Waktu menulis artikel ini, saya sedikit sibuk menyiapkan assignment dan beberapa perkara yang melibatkan pemerahan otak berganda... Hari ini, saya sibuk menyiapkan penandaan kertas peperiksaan murid-murid saya. Ada lagi 10 bundle.

Dalam usaha mencari bahan assignment, melalui akaun you tube saya. Saya terjumpa Band ni. Manthop juga vokal mereka nih. Terkebetulan agaknya, citarasa muzik saya kadangkala ke arah sedikit rock dan sedikit metal walaupun saya lebih menggemari lagu seperti band yang pernah saya ketengahkan pada entri saya yang lalu DI SINI (Sila Klik)

ALFARABI BAND yang berkonsepkan keislaman pernah dipertikaikan kononnya mereka menyindir agama sendiri melalui imej dan muzik yang dibawa mereka. Malahan, menurut ketua kumpulan tersebut iaiut sarudara Nazri Alias, 41 "ada beberapa pihak yang keliru dan merasakan muzik genre ‘progressive metal’ amat tidak sesuai bagi tujuan berdakwah. “Sebelum ini, ada orang pernah berkata , ‘Apa ini? Atas Islam (imej serban) bawah Yahudi (gitar)?’.

“Bagaimanapun selepas meminta mereka mendengar betul-betul apa yang cuba kami sampaikan barulah mereka faham di mana ‘progressive metal’ yang dibawakan lebih kepada penghayatan lirik kemasyarakatan Islam,” katanya.

Mendengar lagu ini, tiba-tiba rindukan suasana di sekolah pondok dahulu menyelubungi hati...

Dasat kan evolusi Band nih?


Ni mereka buat persembahan secara life di TV


Yang ni pula persembahan bersempena program berkaitan Ghaza


Mengetahui perkembangan ALFARABI BAND ini, membuatkan saya mencari beberapa artikel berkaitan muzik ini dan dari artikel Sejarah Perkembangan Pemuja Syaitan (Sila Klik) baru saya tahu Metallica yang saya pernah minat lagunya tu rupanya salah satu dari muzik berunsurkan satanisme. Hah, bahayakan? Nak minat atau sukakan dan jadikan idola satu-satu benda tu, kena kaji dahulu... bukan sembarangan ikut, puja atau suka. Apapun, idola terbaik adalah nabi kita Rasulullah SAW. Dengan kewujudan ALFARABI BAND dan lain-lain kumpulan hiburan sebegini diharap dapat mengembalikan suasana harmoni dalam masyarakat kini. Jom layari blog ALFARABI BAND untuk mengetahui maklumat lanjut tentang mereka.

~Berhibur tidak salah tetapi yang salah ialah percampuran jantina dalam tempat berhibur dan sehingga meninggalkan yang wajib~

Kredit untuk SURIAFM.COM

ENTRI BERKAITAN :
FAZS BAND VOKAL ISLAMIC KONTEMPORARI
SHARE

Cikgu ieta Sales Person Kelas Instagram Advance Online & Ebook Saka Sifu AjimAura (ID : 4)

Hai. Saya Cikgu ieta. Full Time Blogger, Internet Marketer dan Motivator Nasihat Niaga. Saya merupakan Sales Person Kelas Online Instagram Advance & Ebook Saka 4.0 milik Sifu Ajim Aura. Saya mengajar Kelas Blog dan Teknik Penulisan secara Personal Coaching One to One dan Group Coaching secara Online. Saya Leader kepada beberapa Group Laman Sosial dan Admin beberapa Group Di Telegram dan WhatsApp. Mempunyai 5 orang anak. Suami Pembantu Tadbir di Syarikat Semi Government. Saya Phrolapse Intervetebral Disc (Slipped Disc) bermula 17/4/2017. Kini Suri Rumah dan Blogger Full Time Online.

  • Image
  • Image
  • Image
  • Image
  • Image
    Blogger Comment
    Facebook Comment

4 orang yang sudi komen:

  1. Replies
    1. Sape kah yg tanpa nama ini... BTW. terima kasih la

      Delete
  2. Replies
    1. Macam2 hal...? pelik ya entri ni encik Hafizul? hehe

      Delete

1) Komen anda ditapis. Hanya komen berkaitan entri dan bukan link iklan sahaja disiarkan. Harap maklum.

2) Ingin beriklan? Sila e-mail kepada kisahcikguieta@gmail.com ya ^__^

Terima kasih sudi singgah dan komen... ^__^

AKTA KOMUNIKASI DAN MULTIMEDIA

AKTA 588, AKTA KOMUNIKASI DAN MULTIMEDIA 1998

Penghantaran sebarang komen, permintaan, cadangan ATAU komunikasi lain yang lucah, sumbang, palsu, mengancam ATAU negatif dengan niat untuk menyakiti hati, menganiayai, mengugut ATAU mengganggu orang lain dengan ATAU tanpa mendedahkan identitinya adalah suatu kesalahan boleh didenda tidak melebihi 58 ribu ringgit atau dipenjarakan selama tempoh tidak melebihi 1 tahun ATAU kedua-duanya sekali. HARAP MAKLUM

EMAIL CADANGAN ATAU PERTANYAAN ANDA DI SINI

Name

Email *

Message *