ALFARABI BAND

Assalamu'alaikum. ALFARABI BAND merupakan sebuah kumpulan muzik metal nusantara Islam. Waktu menulis artikel ini, saya sedikit sibuk menyiapkan assignment dan beberapa perkara yang melibatkan pemerahan otak berganda... Hari ini, saya sibuk menyiapkan penandaan kertas peperiksaan murid-murid saya. Ada lagi 10 bundle.

Dalam usaha mencari bahan assignment, melalui akaun you tube saya. Saya terjumpa Band ni. Manthop juga vokal mereka nih. Terkebetulan agaknya, citarasa muzik saya kadangkala ke arah sedikit rock dan sedikit metal walaupun saya lebih menggemari lagu seperti band yang pernah saya ketengahkan pada entri saya yang lalu DI SINI (Sila Klik)

ALFARABI BAND yang berkonsepkan keislaman pernah dipertikaikan kononnya mereka menyindir agama sendiri melalui imej dan muzik yang dibawa mereka. Malahan, menurut ketua kumpulan tersebut iaiut sarudara Nazri Alias, 41 "ada beberapa pihak yang keliru dan merasakan muzik genre ‘progressive metal’ amat tidak sesuai bagi tujuan berdakwah. “Sebelum ini, ada orang pernah berkata , ‘Apa ini? Atas Islam (imej serban) bawah Yahudi (gitar)?’.

“Bagaimanapun selepas meminta mereka mendengar betul-betul apa yang cuba kami sampaikan barulah mereka faham di mana ‘progressive metal’ yang dibawakan lebih kepada penghayatan lirik kemasyarakatan Islam,” katanya.

Mendengar lagu ini, tiba-tiba rindukan suasana di sekolah pondok dahulu menyelubungi hati...

Dasat kan evolusi Band nih?


Ni mereka buat persembahan secara life di TV


Yang ni pula persembahan bersempena program berkaitan Ghaza


Mengetahui perkembangan ALFARABI BAND ini, membuatkan saya mencari beberapa artikel berkaitan muzik ini dan dari artikel Sejarah Perkembangan Pemuja Syaitan (Sila Klik) baru saya tahu Metallica yang saya pernah minat lagunya tu rupanya salah satu dari muzik berunsurkan satanisme. Hah, bahayakan? Nak minat atau sukakan dan jadikan idola satu-satu benda tu, kena kaji dahulu... bukan sembarangan ikut, puja atau suka. Apapun, idola terbaik adalah nabi kita Rasulullah SAW. Dengan kewujudan ALFARABI BAND dan lain-lain kumpulan hiburan sebegini diharap dapat mengembalikan suasana harmoni dalam masyarakat kini. Jom layari blog ALFARABI BAND untuk mengetahui maklumat lanjut tentang mereka.

~Berhibur tidak salah tetapi yang salah ialah percampuran jantina dalam tempat berhibur dan sehingga meninggalkan yang wajib~

Kredit untuk SURIAFM.COM

ENTRI BERKAITAN :
FAZS BAND VOKAL ISLAMIC KONTEMPORARI

Comments

Post a Comment

DISCLAIMER

Saya bukan perawat, bukan guru silat, bukan guru kerohanian dan tiada kaitan dengan sesiapa.

Sila bersabar, jaga adab, jangan taksub, jauhi syirik, jangan menipu dan jangan mencarut.

Saya anti penganiayaan, penipuan (scammer), ajaran sesat (sihir, syirik dan khurafat) dan kumpulan gila isim jahil murokkab.

Semua amalan menyimpang dari akidah Islam saya tolak. Saya tidak suka perdebatan, perbalahan mencarut dan memaki-hamun. Mereka yang biadap saya tinggalkan terus. Memaki dan mencarutkan saya? Saya sekolahkan adab pakej maki free.

Rules saya :
1) Tidak beri sedekah kepada scammer online.
2) Tidak berminat mengumpat, cerita hal orang tiada kaitan dengan saya, kondem tanpa dengar hal sebenar, saya tidak suka dan tidak mahu dengar.
3) Beri salam senyap dan hendak bersembang kosong adalah dilarang sama sekali.

https://linktr.ee/PuteriNurCahayaCikguiEta

Terima kasih sudi berkunjung. Sila komen untuk saya singgah laman sosial anda pula. Hanya komen berkaitan entri (artikel) sahaja disiarkan. Harap maklum.

Ingin beriklan secara professional? Sila e-mail kepada kisahcikguieta@gmail.com ya.