PENGENALAN RINGKAS

Blog Kisah Cikgu ieta adalah penjenamaan semula bagi Blog ieta. Blog ini memaparkan pelbagai pengalaman penulis dan pembaca yang menghantar e-mail atau berjumpa sendiri dengan penulis, panduan dan kisah hidup manusia biasa dan kalangan guru. Juga tips, tutorial blog dan pelbagai panduan. Sesekali hal-ehwal bisnis, resepi dan isu-isu semasa dipaparkan untuk bacaan dan rujukan pembaca. Terima kasih sudi berkunjung. Kunjungan dan komen anda amat dihargai :)

JIWA YANG TENANG...

As salam semua... Hari ni nak sentuh tentang "Jiwa Yang Tenang". Bagaimana memberi ketenangan dalam jiwa? Firman Allah Surah al-Ra'd ayat 28 yang bermaksud "Sesungguhnya dengan mengingati Allah, jiwa akan tenang".

Jiwa Yang Tenang,  memang tidak mudah untuk memilikinya. Begini ceritanya... Suatu hari, saya buka TV ALHIJRAH. Tiba-tiba kedengaran alunan lagu yang amat merdu menusuk qalbu saya. Pada masa itu, saya tak tahu langsung pun yang lagu itu adalah qasidah rupanya... Di hari yang lain, saya buka seperti biasa tv ni, ada lagi... Lantas, saya pun buka akaun you tube saya dan ahhha... jumpa dah... 

Pada pendapat saya, elok benar jika qasidah ni sentiasa berkumandang ke pelusuk alam menggantikan muzik yang kadangkalanya menyakitkan jiwa mendengarnya. Sebenarnya, bila kita layan sekali sekala muzik berbentuk zikir ni, memang sangat2 menyejukkan dan menenangkan hati... Tak tahulah anda bagaimana? Tetapi, saya begitu...
Di TV ALHIJRAH selalu kedengaran qasidah yang merdu dan melembutkan jiwa ni. Nak menangis rasa terutamanya bila lihat bersungguh-sungguhnya budak kecil tu melagukan qasidah ni walau tak tentu butir sebutannya. Qasidah memang best...

Apa dia qasidah tu ek? Qasidah bermaksud puisi atau poetry. Nak tahu lebih lanjut, sila cari encik google  ya... hehe..

Di bawah ni, saya ambil dari akaun you tube saya. JOM LAYAN...

QASIDAH : Solatun Bissalamil Mubin


Qasidah: Ya Ha Na Na
Lirik qasidah yang ni, anda boleh refer dalam blog INI

QASIDAH : Wahai purnama ( Ya Badrotim )


Qasidah Ya Badrotim upload by Sufian Isa.mp4


LIRIK 'ARABNYA
Ya badrotim, Ya badrotim
Haza kulla kamali
Maza yu'ab, maza yu'ab
Yu'abiru 'an 'ulaka maqoli
Antalladzi asyroqta fi ufuqil 'ula
Antalladzi asyroqta fi ufuqil 'ula
Famahauta bilanwari kulla dholali

Ya badrotim, Ya badrotim
Haza kulla kamali
Maza yu'ab, maza yu'ab
Yu'abiru 'an 'ulaka maqoli
Wabikastanarol kaunu ya 'alamal huda
Binnuri wal in'ami wal ifdholi

Ya badrotim, Ya badrotim
Haza kulla kamali
Maza yu'ab, maza yu'ab
Yu'abiru 'an 'ulaka maqoli
Solla 'alaikallahu robbi, robbi daiman
Solla 'alaikallahu robbi, robbi daiman
Abada ma'al ibkari wal asoli

Ya badrotim, Ya badrotim
Haza kulla kamali
Maza yu'ab, maza yu'ab
Yu'abiru 'an 'ulaka maqoli
Wa'ala jami'iel 'ali wal ashabi man
Qod khossohum robbul 'ula bikamali

Ya badrotim, Ya badrotim
Haza kulla kamali
Maza yu'ab, maza yu'ab
Yu'abiru 'an 'ulaka maqoli

Jiwa Yang Tenang adalah jiwa yang hadir dalam dirinya sesuatu yang dicintai dan disukai. Seperti contoh, anda suka berblogging maka pastikan anda berblogging dengan cara yang betul dan memberi manfaat untuk mereka yang hadir secara sengaja atau kebetulan ke blog anda. Sesungguhnya, bukan mudah untuk mendapat kenikmatan Jiwa Yang Tenang kan? Apa pendapat anda? Bagaimana anda menenangkan jiwa anda?

Nota kaki :
Islam tidak melarang hiburan. Hiburan menjadi haram jika ia melalaikan. Berhiburlah dengan cara tersendiri selagi tidak melalaikan dan menafikan hak Allah pencipta kita.

Artikel Lain :
ALFARABI BAND
FAZS BAND VOKAL ISLAMIC KONTEMPORARI
SHARE

Cikgu ieta Sales Person Ebook Saka Sifu AjimAura (ID : 3)

  • Image
  • Image
  • Image
  • Image
  • Image
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 orang yang sudi komen:

Post a Comment

1) Komen anda ditapis. Hanya komen berkaitan entri dan bukan link iklan sahaja disiarkan. Harap maklum.

2) Ingin beriklan? Sila e-mail kepada kisahcikguieta@gmail.com ya ^__^

Terima kasih sudi singgah dan komen... ^__^

AKTA KOMUNIKASI DAN MULTIMEDIA

AKTA 588, AKTA KOMUNIKASI DAN MULTIMEDIA 1998

Penghantaran sebarang komen, permintaan, cadangan ATAU komunikasi lain yang lucah, sumbang, palsu, mengancam ATAU negatif dengan niat untuk menyakiti hati, menganiayai, mengugut ATAU mengganggu orang lain dengan ATAU tanpa mendedahkan identitinya adalah suatu kesalahan boleh didenda tidak melebihi 58 ribu ringgit atau dipenjarakan selama tempoh tidak melebihi 1 tahun ATAU kedua-duanya sekali. HARAP MAKLUM

EMAIL CADANGAN ATAU PERTANYAAN ANDA DI SINI

Name

Email *

Message *