TUTORIAL BUANG WORD VERIFICATION

As salam. 

"TUTORIAL BUANG WORD VERIFICATION" atau captcha word ni adalah permintaan seorang rakan fbian dan juga rakan blogger saya, iaitu ustaz Asyraf. Blogger ni pakar dalam bidang memanah tau...  

Satu hari, saya blogwalking akka menjelajah blog beliau dek kerana minatnya saya dengan aktiviti memanah yang beliau selalu jayakan. Than, seperti biasa saya memang gemar meninggalkan komen ke mana sahaja blog yang saya jelajah. Masa nak komen tiba-tiba kena enter word verification yang ada blogger kata tulisan mencarut tu... Maka saya pun beritahulah beliau seperti dialog di bawah ni...

TUTORIAL, TUTORIAL BLOG, PANDUAN BLOGGING, review blogger, review crew team hijamah, TUTORIAL BUANG WORD VERIFICATION, pakar dalam bidang memanah, enter word verification, blogwalking, Word Verification code akan terpapar apabila pembaca blog hendak menghantar komen pada sesuatu entri blog, buang WORD VERIFICATION atau captcha word, blogger, Show word verification for comments?, Save Settings, contoh-contoh word verification atau captcha word, MENYEMARAK SUNNAH MEMANAH,
 
Jadi, TUTORIAL BUANG WORD VERIFICATION yang dah lama terpendam dalam blog ieta ni, adalah menjawab pertanyaan beliau itu.

Tahukah anda apa dia WORD VERIFICATION atau captcha word ni? Word Verification code akan terpapar apabila pembaca blog hendak menghantar komen pada sesuatu entri blog. Dulu, saya pun tak tahu juga apa ke menda alah ni... Satu hari saya terbaca di blog sifu blogger HASRUL HASSAN tentang kenapa orang tak suka komen blog dan lebih suka menjadi silent reader, baru saya tahu WORD VERIFICATION atau captcha word ni menjadi salah satu puncanya. Blogger yang dah lama berblogging, memang akan buang WORD VERIFICATION atau captcha word ni. 

Tutorial ini simple sahaja... Tapi blogger yang baru mungkin tak tahu.. Jadi, mari kita sama-sama belajar ya... Ikut step mudah seperti di bawah.

1. Log In ke blog anda, pergi ke Dashboard. Klik Setting. Contoh seperti di bawah.


TUTORIAL, TUTORIAL BLOG, PANDUAN BLOGGING, review blogger, review crew team hijamah, TUTORIAL BUANG WORD VERIFICATION, pakar dalam bidang memanah, enter word verification, blogwalking, Word Verification code akan terpapar apabila pembaca blog hendak menghantar komen pada sesuatu entri blog, buang WORD VERIFICATION atau captcha word, blogger, Show word verification for comments?, Save Settings, contoh-contoh word verification atau captcha word, MENYEMARAK SUNNAH MEMANAH,

2. Selepas itu scroll ke bawah. Cari perkataan Show word verification for comments? Tick pada No. Kemudian, terus klik Save Settings di sebelah kanan atas dashboard blog anda.


TUTORIAL, TUTORIAL BLOG, PANDUAN BLOGGING, review blogger, review crew team hijamah, TUTORIAL BUANG WORD VERIFICATION, pakar dalam bidang memanah, enter word verification, blogwalking, Word Verification code akan terpapar apabila pembaca blog hendak menghantar komen pada sesuatu entri blog, buang WORD VERIFICATION atau captcha word, blogger, Show word verification for comments?, Save Settings, contoh-contoh word verification atau captcha word, MENYEMARAK SUNNAH MEMANAH,

Diharap blogger-blogger yang baru boleh ikut TUTORIAL BUANG WORD VERIFICATION ni. Sebab saya juga salah seorang dari blogger yang tak rajin nak taip word verification atau captcha word tu. TUTORIAL BUANG WORD VERIFICATION ni bermanfaat juga untuk semua. 

Maaf zahir batin jika kata-kata saya buat ada yang terasa. Tanpa anda semua, terkuburlah blog yang naif ni.



CREDIT untuk blogger APIT


ARTIKEL BERKAITAN :

Comments

  1. bagus tuto nie sebab mmg malas nak taip word verification :)

    ReplyDelete
  2. bagus tutorial ni kak... sebabnya mungkin ada sesetengah blogger yang tak tau... farah baru buat entri pasal word verification minggu lepas...

    ReplyDelete
  3. bagus pun ada netri ni, buat yang mana tak tahu tu mungkin bole check word verification diorang on atau off kan?

    ReplyDelete
  4. aah....lebih mudah kalu takde word verification tu...

    ReplyDelete
  5. Pernah berlaku first time blog...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak dulu pun tak tahu juga. Bila jalan2 ke blog sifu Hasrul Hassan baru la tahu. Than baru boleh wat tuto... Belajar dari pengalaman dan kesilapan :)

      Delete
  6. akan memudahkan untuk komen di blog.

    ReplyDelete
  7. Ya..menda ni kalau boleh buang, buangkan aje...hehe

    ReplyDelete
  8. Bgus2!
    Benda code2 ni, kadang2 banyak melambatkan proses utk komen...hehe

    tahniah Ieta

    ReplyDelete
  9. Tq Ieta....
    Saya dah remove word notification tue.... tq sbb layan PM saya.. Saya ada letak backlink blog ieta dalam tue.. tq bebanyak..
    http://khudri2337.blogspot.com/2014/06/export-blog-baru-express.html

    ReplyDelete
  10. ena pon malas sgt nk taip2 word verify ni

    ReplyDelete

Post a Comment

DISCLAIMER

Saya bukan perawat, bukan guru silat, bukan guru kerohanian dan tiada kaitan dengan sesiapa.

Sila bersabar, jaga adab, jangan taksub, jauhi syirik, jangan menipu dan jangan mencarut.

Saya anti penganiayaan, penipuan (scammer), ajaran sesat (sihir, syirik dan khurafat) dan kumpulan gila isim jahil murokkab.

Semua amalan menyimpang dari akidah Islam saya tolak. Saya tidak suka perdebatan, perbalahan mencarut dan memaki-hamun. Mereka yang biadap saya tinggalkan terus. Memaki dan mencarutkan saya? Saya sekolahkan adab pakej maki free.

Rules saya :
1) Tidak beri sedekah kepada scammer online.
2) Tidak berminat mengumpat, cerita hal orang tiada kaitan dengan saya, kondem tanpa dengar hal sebenar, saya tidak suka dan tidak mahu dengar.
3) Beri salam senyap dan hendak bersembang kosong adalah dilarang sama sekali.

https://linktr.ee/PuteriNurCahayaCikguiEta

Terima kasih sudi berkunjung. Sila komen untuk saya singgah laman sosial anda pula. Hanya komen berkaitan entri (artikel) sahaja disiarkan. Harap maklum.

Ingin beriklan secara professional? Sila e-mail kepada kisahcikguieta@gmail.com ya.