PENGENALAN RINGKAS

Blog Kisah Cikgu ieta adalah penjenamaan semula bagi Blog ieta. Blog ini memaparkan pelbagai pengalaman penulis dan pembaca yang menghantar e-mail atau berjumpa sendiri dengan penulis, panduan dan kisah hidup manusia biasa dan kalangan guru. Juga tips, tutorial blog dan pelbagai panduan. Sesekali hal-ehwal bisnis, resepi dan isu-isu semasa dipaparkan untuk bacaan dan rujukan pembaca. Terima kasih sudi berkunjung. Kunjungan dan komen anda amat dihargai :)

TUTORIAL BUANG WORD VERIFICATION

As salam. 

"TUTORIAL BUANG WORD VERIFICATION" atau captcha word ni adalah permintaan seorang rakan fbian dan juga rakan blogger saya, iaitu ustaz Asyraf. Blogger ni pakar dalam bidang memanah tau...  

Satu hari, saya blogwalking akka menjelajah blog beliau dek kerana minatnya saya dengan aktiviti memanah yang beliau selalu jayakan. Than, seperti biasa saya memang gemar meninggalkan komen ke mana sahaja blog yang saya jelajah. Masa nak komen tiba-tiba kena enter word verification yang ada blogger kata tulisan mencarut tu... Maka saya pun beritahulah beliau seperti dialog di bawah ni...

TUTORIAL, TUTORIAL BLOG, PANDUAN BLOGGING, review blogger, review crew team hijamah, TUTORIAL BUANG WORD VERIFICATION, pakar dalam bidang memanah, enter word verification, blogwalking, Word Verification code akan terpapar apabila pembaca blog hendak menghantar komen pada sesuatu entri blog, buang WORD VERIFICATION atau captcha word, blogger, Show word verification for comments?, Save Settings, contoh-contoh word verification atau captcha word, MENYEMARAK SUNNAH MEMANAH,
 KLIK UNTUK KE FB BELIAU
Jadi, TUTORIAL BUANG WORD VERIFICATION yang dah lama terpendam dalam blog ieta ni, adalah menjawab pertanyaan beliau itu.


TUTORIAL, TUTORIAL BLOG, PANDUAN BLOGGING, review blogger, review crew team hijamah, TUTORIAL BUANG WORD VERIFICATION, pakar dalam bidang memanah, enter word verification, blogwalking, Word Verification code akan terpapar apabila pembaca blog hendak menghantar komen pada sesuatu entri blog, buang WORD VERIFICATION atau captcha word, blogger, Show word verification for comments?, Save Settings, contoh-contoh word verification atau captcha word, MENYEMARAK SUNNAH MEMANAH,
Hebat kata-kata beliau ni. Apa lagi... Jom singgah blog beliau...

Tahukah anda apa dia WORD VERIFICATION atau captcha word ni? Word Verification code akan terpapar apabila pembaca blog hendak menghantar komen pada sesuatu entri blog. Dulu, saya pun tak tahu juga apa ke menda alah ni... Satu hari saya terbaca di blog sifu blogger +HASRUL HASSAN tentang kenapa orang tak suka komen blog dan lebih suka menjadi silent reader, baru saya tahu WORD VERIFICATION atau captcha word ni menjadi salah satu puncanya. Blogger yang dah lama berblogging, memang akan buang WORD VERIFICATION atau captcha word ni. 

Tutorial ini simple sahaja... Tapi blogger yang baru mungkin tak tahu.. Jadi, mari kita sama-sama belajar ya... Ikut step mudah seperti di bawah.

1. Log In ke blog anda, pergi ke Dashboard. Klik Setting. Contoh seperti di bawah.


TUTORIAL, TUTORIAL BLOG, PANDUAN BLOGGING, review blogger, review crew team hijamah, TUTORIAL BUANG WORD VERIFICATION, pakar dalam bidang memanah, enter word verification, blogwalking, Word Verification code akan terpapar apabila pembaca blog hendak menghantar komen pada sesuatu entri blog, buang WORD VERIFICATION atau captcha word, blogger, Show word verification for comments?, Save Settings, contoh-contoh word verification atau captcha word, MENYEMARAK SUNNAH MEMANAH,

2. Selepas itu scroll ke bawah. Cari perkataan Show word verification for comments? Tick pada No. Kemudian, terus klik Save Settings di sebelah kanan atas dashboard blog anda.


TUTORIAL, TUTORIAL BLOG, PANDUAN BLOGGING, review blogger, review crew team hijamah, TUTORIAL BUANG WORD VERIFICATION, pakar dalam bidang memanah, enter word verification, blogwalking, Word Verification code akan terpapar apabila pembaca blog hendak menghantar komen pada sesuatu entri blog, buang WORD VERIFICATION atau captcha word, blogger, Show word verification for comments?, Save Settings, contoh-contoh word verification atau captcha word, MENYEMARAK SUNNAH MEMANAH,

Diharap blogger-blogger yang baru boleh ikut TUTORIAL BUANG WORD VERIFICATION ni. Sebab saya juga salah seorang dari blogger yang tak rajin nak taip word verification atau captcha word tu. TUTORIAL BUANG WORD VERIFICATION ni bermanfaat juga untuk semua. 

Maaf zahir batin jika kata-kata saya buat ada yang terasa. Tanpa anda semua, terkuburlah blog yang naif ni.

Nak tahu lagi camana contoh-contoh word verification atau captcha word nih? Sila tengok di blog blogger INI (klik).


CREDIT untuk blogger APIT


ARTIKEL BERKAITAN :
SHARE

Cikgu ieta Sales Person Ebook Saka Sifu AjimAura (ID : 3)

  • Image
  • Image
  • Image
  • Image
  • Image
    Blogger Comment
    Facebook Comment

18 orang yang sudi komen:

  1. bagus tuto nie sebab mmg malas nak taip word verification :)

    ReplyDelete
  2. bagus tutorial ni kak... sebabnya mungkin ada sesetengah blogger yang tak tau... farah baru buat entri pasal word verification minggu lepas...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha ah Farah, memang ramai yang tak tahu. Kebetulan ada blogger tanya, akak buat lah tuto ni utk rujukan semua. Thanks Farah :)

      Delete
  3. bagus pun ada netri ni, buat yang mana tak tahu tu mungkin bole check word verification diorang on atau off kan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. yeap. betul tu Tenku. Thanks visit here :)

      Delete
  4. aah....lebih mudah kalu takde word verification tu...

    ReplyDelete
  5. Pernah berlaku first time blog...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak dulu pun tak tahu juga. Bila jalan2 ke blog sifu Hasrul Hassan baru la tahu. Than baru boleh wat tuto... Belajar dari pengalaman dan kesilapan :)

      Delete
  6. akan memudahkan untuk komen di blog.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu Encik Adib. Terima kasih berkunjung :)

      Delete
  7. Ya..menda ni kalau boleh buang, buangkan aje...hehe

    ReplyDelete
  8. Bgus2!
    Benda code2 ni, kadang2 banyak melambatkan proses utk komen...hehe

    tahniah Ieta

    ReplyDelete
  9. Tq Ieta....
    Saya dah remove word notification tue.... tq sbb layan PM saya.. Saya ada letak backlink blog ieta dalam tue.. tq bebanyak..
    http://khudri2337.blogspot.com/2014/06/export-blog-baru-express.html

    ReplyDelete
  10. ena pon malas sgt nk taip2 word verify ni

    ReplyDelete

1) Komen anda ditapis. Hanya komen berkaitan entri dan bukan link iklan sahaja disiarkan. Harap maklum.

2) Ingin beriklan? Sila e-mail kepada kisahcikguieta@gmail.com ya ^__^

Terima kasih sudi singgah dan komen... ^__^

AKTA KOMUNIKASI DAN MULTIMEDIA

AKTA 588, AKTA KOMUNIKASI DAN MULTIMEDIA 1998

Penghantaran sebarang komen, permintaan, cadangan ATAU komunikasi lain yang lucah, sumbang, palsu, mengancam ATAU negatif dengan niat untuk menyakiti hati, menganiayai, mengugut ATAU mengganggu orang lain dengan ATAU tanpa mendedahkan identitinya adalah suatu kesalahan boleh didenda tidak melebihi 58 ribu ringgit atau dipenjarakan selama tempoh tidak melebihi 1 tahun ATAU kedua-duanya sekali. HARAP MAKLUM

EMAIL CADANGAN ATAU PERTANYAAN ANDA DI SINI

Name

Email *

Message *