PENGENALAN RINGKAS

Blog Kisah Cikgu ieta adalah penjenamaan semula bagi Blog ieta. Blog ini memaparkan pelbagai pengalaman penulis dan pembaca yang menghantar e-mail atau berjumpa sendiri dengan penulis, panduan dan kisah hidup manusia biasa dan kalangan guru. Juga tips, tutorial blog dan pelbagai panduan. Sesekali hal-ehwal bisnis, resepi dan isu-isu semasa dipaparkan untuk bacaan dan rujukan pembaca. Terima kasih sudi berkunjung. Kunjungan dan komen anda amat dihargai :)

Majlis Perkahwinan Jiran saya

As salam. Ahad baru ini, saya menghadiri "majlis perkahwinan jiran saya". Walaupun pada mulanya saya keberatan untuk pergi disebabkan kurang sihat, lagipula anak saya yang kecil sedang lena tidurnya tetapi akhirnya saya pergi juga bersama anak saya yang sulung sekembalinya suami dan 3 orang lagi anak-anak yang telah pun pergi.

Nak tahu kenapa saya pergi majlis perkahwinan jiran saya ni? Hanya kerana alunan Qasidah yang begitu meronta-ronta jiwa saya untuk hadir ke majlis itu. Ya, saya memang cintakan alunan indah Qasidah itu. 


"Allah... Sedapnya Qasidah akka Poem, Sajak atau Puisi yang sedang berkumandang di kenduri kat bawah ni... Nak gi, kurang kesihatan. Dengar dari rumah je la... Bagus depa nih Menyemarakkan Sunnah Cintakan Rasul. Subhanallah..." ngumam saya sendirian.


HIBURAN, hiburan islam, QASIDAH, REVIEW HIBURAN ISLAM, Review Kumpulan Qasidah Shoutul Misbahul Falah, Maahad Tahfiz Misbahul Falah, Majlis Perkahwinan Jiran Saya, kenapa saya pergi?, alunan Qasidah, meronta-ronta jiwa, Qasidah, Poem, Sajak, Puisi, Menyemarakkan Sunnah Cintakan Rasul, kumpulan Shoutul Misbahul Falah, Blogger, bisnes card, berqasidah,  layan keunikan dan kemerduan, You Tube, Facebook Maahad Tahfiz Misbahul Falah, Muzik, http://www.blogieta.com/2014/02/majlis-perkahwinan-jiran.html
SILA KLIK :)
Nampak tak banner di atas? Mereka inilah yang mendendangkan alunan Qasidah di majlis perkahwinan jiran saya tu... Ketika saya sampai, masih kedengaran lagi alunan Qasidah dari kumpulan Shoutul Misbahul Falah yang begitu mengasyikkan hati saya ni. Sambil makan, hadirin dan hadirat perdengarkan berterusan dengan alunan suara merdu mereka.

Usai makan, jiwa seorang Blogger yang dah melekap dalam diri saya, tanpa malu dan tanpa memperdulikan jiran-jiran saya, saya meluru kepada Pengurus 2 kumpulan #Qasidah tu.  Lantas, terus sahaja saya menyapa 

"As salam.... Ana blogger, ana nak promote dalam blog ana boleh? Ada bisnes card?" 

tergamam beliau...

 "Sebenarnya, kad ana baru sahaja habis."  Kata ustaz tu.

Namun akhirnya... Yezze... Sekeping kad dihulurkan ke tangan saya yang diambil dari rakannya Pengurus 1, walaupun ustaz tu dalam keaadaan yang masih tergamam dek terkejut agaknya dengan tindakan saya tu. Maafla ustaz, saya dah buat ustaz terkejut.... Saya takut ustaz dan kumpulan balik segera dari majlis perkahwinan jiran saya ni... jadi, saya pantas bergegas. Dalam hati, hanya satu... ingin berkongsi dengan rakan- rakan saya yang lain kemerduan suara mereka ini berqasidah yang saya kenal dari majlis perkahwinan jiran saya ni

Banyak pula ceritakan... Dahlah tu ya? Apakata, jom layan keunikan dan kemerduan suara mereka mengalunkan puisi akka qasidah mereka. Jom, layannnn...




HIBURAN, hiburan islam, QASIDAH, REVIEW HIBURAN ISLAM, Review Kumpulan Qasidah Shoutul Misbahul Falah, Maahad Tahfiz Misbahul Falah, Majlis Perkahwinan Jiran Saya, kenapa saya pergi?, alunan Qasidah, meronta-ronta jiwa, Qasidah, Poem, Sajak, Puisi, Menyemarakkan Sunnah Cintakan Rasul, kumpulan Shoutul Misbahul Falah, Blogger, bisnes card, berqasidah,  layan keunikan dan kemerduan, You Tube, Facebook Maahad Tahfiz Misbahul Falah, Muzik, http://www.blogieta.com/2014/02/majlis-perkahwinan-jiran.html
Sangat kemas penampilan mereka...
HIBURAN, hiburan islam, QASIDAH, REVIEW HIBURAN ISLAM, Review Kumpulan Qasidah Shoutul Misbahul Falah, Maahad Tahfiz Misbahul Falah, Majlis Perkahwinan Jiran Saya, kenapa saya pergi?, alunan Qasidah, meronta-ronta jiwa, Qasidah, Poem, Sajak, Puisi, Menyemarakkan Sunnah Cintakan Rasul, kumpulan Shoutul Misbahul Falah, Blogger, bisnes card, berqasidah,  layan keunikan dan kemerduan, You Tube, Facebook Maahad Tahfiz Misbahul Falah, Muzik, http://www.blogieta.com/2014/02/majlis-perkahwinan-jiran-saya.html
Yang tengah tu comelkan? Sejuk mata memandang...


HIBURAN, hiburan islam, QASIDAH, REVIEW HIBURAN ISLAM, Review Kumpulan Qasidah Shoutul Misbahul Falah, Maahad Tahfiz Misbahul Falah, Majlis Perkahwinan Jiran Saya, kenapa saya pergi?, alunan Qasidah, meronta-ronta jiwa, Qasidah, Poem, Sajak, Puisi, Menyemarakkan Sunnah Cintakan Rasul, kumpulan Shoutul Misbahul Falah, Blogger, bisnes card, berqasidah,  layan keunikan dan kemerduan, You Tube, Facebook Maahad Tahfiz Misbahul Falah, Muzik, http://www.blogieta.com/2014/02/majlis-perkahwinan-jiran.html
Meriahkan?

Sebarang pertanyaan atau tempahan persembahan, boleh hubungi Ustaz Suhairi di talian 0132510607. Semoga anda semua mendapat manfaat dari artikel ini :)

SHARE

Kisah Cikgu ieta

  • Image
  • Image
  • Image
  • Image
  • Image
    Blogger Comment
    Facebook Comment

24 orang yang sudi komen:

  1. memang merdu suara anak2 ni..tenang je rasa bila dengar...

    ReplyDelete
  2. alangkah bagusnya kalau mereka diundang ke majlis keluarga2 kita....dimasa depan insyaAllah, tenang rasa... masa makan pun tak tercekik dengan alunan muzik yg melalaikan. Good job puan Ieta.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih PCL selaIu beri Saya semangat

      Delete
  3. Subhanallah! sy mmg suka n sdg mencari kumpulan mcm ni, thanks for info :)

    ReplyDelete
  4. mamang merdu.....thanks for sharing

    ReplyDelete
  5. Replies
    1. Zaman sekarang memang dah jadi trend qasidah waktu kenduri. Terima kasih Sudi berkunjung:)

      Delete
  6. Sarat dengan pengisian islamik perkhawinan nie. tahniah... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah... Moga artikel ini membantu saya di SANA nanti :)

      Delete
  7. bagus selalu ada lagu joget lamabk jer pening kepala buatnya

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang pun Suri. Ni Kira alternatif lain lah ni :)

      Delete
  8. mmg merdula sora bdk2 ne.t nk convert g mp3 la.blh dgr ary2...btw,slm knl dn da follow sini :)

    http://izzah-norlizah.blogspot.com/

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tulah Saya promote depa.... Suara depa ni Mahal.... Thanks ya sudi follow dan visit sini:)

      Delete
  9. Alhamdulillah, kalau dapat tengok live qasidah dari pelajar tahfiz ni mesti cukup terpesonalah, dan yang penting dengan nasihat-nasihat, peringatan yang tersangat baik.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memangpun Tuan Denaihati, Saya happy dengar muzik begini. Hidup perlu sentiasa memperingati terutama utk diri sendiri :)

      Delete
  10. terbaikkk..

    jom ---> http://annamariana1989.blogspot.com/2014/02/hari-pertama-di-pulapol.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nape blog Anna tak leh nak komen ek?

      Delete
  11. Memang best lagu dan suaranya..tenang jer...seronok la org kwin tu..errrr mujurlah saya dah kawin..hahahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah... inilah hiburan Islam yg nabi kita galakkan... ^__^

      Delete

1) Komen anda ditapis. Hanya komen berkaitan entri dan bukan link iklan sahaja disiarkan. Harap maklum.

2) Ingin beriklan? Sila e-mail kepada kisahcikguieta@gmail.com ya ^__^

Terima kasih sudi singgah dan komen... ^__^

AKTA KOMUNIKASI DAN MULTIMEDIA

AKTA 588, AKTA KOMUNIKASI DAN MULTIMEDIA 1998

Penghantaran sebarang komen, permintaan, cadangan ATAU komunikasi lain yang lucah, sumbang, palsu, mengancam ATAU negatif dengan niat untuk menyakiti hati, menganiayai, mengugut ATAU mengganggu orang lain dengan ATAU tanpa mendedahkan identitinya adalah suatu kesalahan boleh didenda tidak melebihi 58 ribu ringgit atau dipenjarakan selama tempoh tidak melebihi 1 tahun ATAU kedua-duanya sekali. HARAP MAKLUM

EMAIL CADANGAN ATAU PERTANYAAN ANDA DI SINI

Name

Email *

Message *