PENGENALAN RINGKAS

Blog Kisah Cikgu ieta adalah penjenamaan semula bagi Blog ieta. Blog ini memaparkan pelbagai pengalaman penulis dan pembaca yang menghantar e-mail atau berjumpa sendiri dengan penulis, panduan dan kisah hidup manusia biasa dan kalangan guru. Juga tips, tutorial blog dan pelbagai panduan. Sesekali hal-ehwal bisnis, resepi dan isu-isu semasa dipaparkan untuk bacaan dan rujukan pembaca. Terima kasih sudi berkunjung. Kunjungan dan komen anda amat dihargai :)

BERGURAU ADA BATASNYA...

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

Perkongsian ini adalah dari rakan whatsapp group UTMSpace. Bagi yang boring2 tak tahu nak buat apa......boleh baca-baca. Bukan apa... takut-takut kita ter'cakap'

"BERGURAU ADA BATASNYA", FIKIR DAHULU SEBLUM BERCAKAP. Ini antara adab bergurau dan antara contoh-contoh dialog menjadi Kafir dalam tak sedar :

1- Nabi Yusof smart, aku smart lebih sikit dari nabi. (jatuh kafir)
2- Tak payah la simpan2 janggut, tak payah nak bersunnah-sunnah, beselerak je muke aku tengok. (jatuh kafir)
3- Zaman nabi mane ade Gillette, sebab tu la ade jambang. (jatuh kafir)
4- Hudud dah tak sesuai zaman ni bro.. (jatuh kafir)
5- Senyum la sikitt, muke masam je dah macam malaikat mungkar nakir dah aku tgk. (jatuh kafir)
6- Sedarlah sikit yang selama ni kerajaan bagi rezeki kat kamu. (jatuh kafir)
7- Aku dah isi borang murtad, tapi tak diluluskan mahkamah la pulak. (jatuh kafir)
8- Erm.. kalo murtad mesti boleh buat maksiat kan? Macam best je.. (jatuh kafir)
9- Aku murtad dah, eh gurau je gurau je... (jatuh kafir)
10- Jika ikut kaedah Islam, maka mundur lah negara kita ni.. (jatuh kafir)



Dah beli, dah baca ke Kitab Teknik SEO Merah Jambu?

BERGURAU ADA BATASNYA kerana nabi bersabda "Barangsiapa MEMPERSENDA, MEMPERMAIN, MENAFIKAN sunnah Rasulullah dan ayat Kitabullah maka dia kafir serta-merta" -Kitab Fiqhul Akbar: Karangan Imam Syafie

p/s: Sekiranya pernah terucap dan berlaku pada diri sendiri, maka ucaplah balik Syahadah yg kuddus, selawat serta zikir - pesanan pada semua dan diri sendiri.

Bahaya Nie...baru tau. Masya Allah ! 

Syirik kecil boleh jadi macam ni. Situasi:

1) Ammar sedang menyanyi. Tiba-tiba kawannya, Farhan berkata. "Nanti hujanlah". Haa, tu boleh jadi syirik kecil. 

2)Azlie bertanya kpd Ahmad. "Awak dah solat zuhur? Ahmad mjwb, "Dah, semalam."

Haaa perkara kecil sebegitu pun boleh jadi syirik dari setiap percakapan kita tanpa kita sedar. Ini kerana dia memperlekehkan amalan wajib lima waktu. kita tak tahu pada mulanya, sekarang dah tahu kan? So copypaste laa. Ilmu untuk dikongsi bukan utk dijual beli. Tolong SHARE sekiranya input ini berguna untuk anda. Mungkin berguna juga untuk orang lain. Sumber 'Usrah' tv TV9 .

BERGURAU ADA BATASNYA kerana jika terlalu bergurau, boleh rosak aqidahnya. BERGURAU ADA BATASNYA kerana jika terlebih bergurau, rosak imannya.

Jangan lupa ya berdoa untuk MH370...

"Ya  Allah Ya tuhan kami, Sekiranya mereka di udara, kau turunkan lah mereka, sekiranya mereka di laut kau timbulkanlah mereka dan sekiranya mereka di darat, kau tunjukkanlah mereka. Andai mereka terbelenggu, walau di mana bebaskanlah... Kami mohon agar doa kami hambamu dimakbulkan oleh mu Ya Allah. Dan kami mohon padamu Ya Allah, agar misi  menyelamatkan mereka dipermudahkan. Bukakanlah hijab andai ada yang terhijab. Leraikanlah kekusutan ini Ya Allah... Engkaulah sebaik-baik Pelindung dan sebaik-baik Penyelamat. Amiin Ya Rabbal 'alamiin..." ieta mat sa'ad
SHARE

Cikgu ieta Sales Person Kelas Instagram Advance Online & Ebook Saka Sifu AjimAura (ID : 4)

Hai. Saya Cikgu ieta. Full Time Blogger, Internet Marketer dan Motivator Nasihat Niaga. Saya merupakan Sales Person Kelas Online Instagram Advance & Ebook Saka 4.0 milik Sifu Ajim Aura. Saya mengajar Kelas Blog dan Teknik Penulisan secara Personal Coaching One to One dan Group Coaching secara Online. Saya Leader kepada beberapa Group Laman Sosial dan Admin beberapa Group Di Telegram dan WhatsApp. Mempunyai 5 orang anak. Suami Pembantu Tadbir di Syarikat Semi Government. Saya Phrolapse Intervetebral Disc (Slipped Disc) bermula 17/4/2017. Kini Suri Rumah dan Blogger Full Time Online.

  • Image
  • Image
  • Image
  • Image
  • Image
    Blogger Comment
    Facebook Comment

17 orang yang sudi komen:

  1. Assalamualaikum kak ieta. nice sharing. kadang tu tanpa sedar bercakap boleh jatuh kafir kan.. semoga sentiasa dalam perlindungan Allah Taala... in shaa Allah ~~~

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalamualaikum... selamat pagi, sheila singgah sini ~~~

      Delete
    2. Benar sebab itu Perlu berhati-hati . Tenma kasih sudi berkunjung . Baru habis final exam :)

      Delete
  2. Peringatan yg baik utk renungan kita semua.. bergurau biarlah kena pada topik, tempat & waktunya...
    Semoga Allah permudahkan segala usaha menyelamat MH370 & diberi ketabahan kpd keluarga mangsa dlm menghadapi situasi sukar ini... aamiin.

    ReplyDelete
  3. kalau boleh kita elakkan bergurau melampau....supay tidak menyinggung perasaan orang lain....

    ReplyDelete
    Replies
    1. yeap betul tu. segalanya perlu berhati-hati... terima kasih Puan sudi berkunjung :)

      Delete
  4. Kena ajar lah budak2 dari kecil supaya tahu benda ni... sebab budak2 kan suka bergurau

    ReplyDelete
    Replies
    1. Orang dewasa pun kadangkala terdengar juga bergurau sebegini. Sebab itu saya highlightkan dalam blog saya bila ada rakan kongsikan. Terima kasih sudi berkunjung :)

      Delete
  5. Kena berhati-hati bila bercakap, takut-takut tak sedar terungkap perkara-perkara syirik.

    ReplyDelete
  6. sangat setuju dengan entri ini,, berfikir sebelum berbicara, bergurau ada batasnya... terima kasih peringatannya

    ReplyDelete
  7. Islam melengkapi segala-galanya.

    Kesimpulannya, bersederhana dalam kehidupan.

    ReplyDelete
  8. bab hujan jika sora tak sedap,menyanyi tu...biasa sgt didengar...

    ReplyDelete

1) Komen anda ditapis. Hanya komen berkaitan entri dan bukan link iklan sahaja disiarkan. Harap maklum.

2) Ingin beriklan? Sila e-mail kepada kisahcikguieta@gmail.com ya ^__^

Terima kasih sudi singgah dan komen... ^__^

AKTA KOMUNIKASI DAN MULTIMEDIA

AKTA 588, AKTA KOMUNIKASI DAN MULTIMEDIA 1998

Penghantaran sebarang komen, permintaan, cadangan ATAU komunikasi lain yang lucah, sumbang, palsu, mengancam ATAU negatif dengan niat untuk menyakiti hati, menganiayai, mengugut ATAU mengganggu orang lain dengan ATAU tanpa mendedahkan identitinya adalah suatu kesalahan boleh didenda tidak melebihi 58 ribu ringgit atau dipenjarakan selama tempoh tidak melebihi 1 tahun ATAU kedua-duanya sekali. HARAP MAKLUM

EMAIL CADANGAN ATAU PERTANYAAN ANDA DI SINI

Name

Email *

Message *