PENGENALAN RINGKAS

Blog Kisah Cikgu ieta adalah penjenamaan semula bagi Blog ieta. Blog ini memaparkan pelbagai pengalaman penulis dan pembaca yang menghantar e-mail atau berjumpa sendiri dengan penulis, panduan dan kisah hidup manusia biasa dan kalangan guru. Juga tips, tutorial blog dan pelbagai panduan. Sesekali hal-ehwal bisnis, resepi dan isu-isu semasa dipaparkan untuk bacaan dan rujukan pembaca. Terima kasih sudi berkunjung. Kunjungan dan komen anda amat dihargai :)

Berblogging perlu izin suami

Berblogging perlu izin suami ke? Saya berblogging dari sebelum berumahtangga lagi. Tetapi setelah usia perkahwinan saya pada tahun yang ke 6 baru suami saya tahu saya ada blog.

Benarkah Berblogging perlu izin suami?

Sebenarnya... izin suami perlu.... Sudah semestinya suami saya izin.... Syurga kan terletak pada redha suami... Selalu juga minta pandangan suami nak up entri apa.... Galakan menulis sentiasa ada dari beliau.

Perkara yang perlu dititik beratkan dalam berblogging :

Antara perkara yang perlu dititik beratkan dalam berblogging, terutama bagi yang sudah bersuami ialah :

1) Elakkan papar gambar diri sendiri di mana-mana laman sosial kecuali atas izinnya.  Hackers boleh melakukan super impose mana-mana gambar yang dingini.

2) Elakkan papar gambar ke semua anak-anak secara berlebih-lebihan. Ini kerana beberapa kes penculikan yang di buat penyiasatan oleh IPD Bukit Aman adalah bermula dari paparan gambar di dalam laman sosial.

3) Usah cerita hal peribadi dalam blog. Pesan suami saya, "Cerita peribadi jangan dedah pada umum... macamtu juga urusan kerja... jaga kredibiliti sebagai penjawat awam...". Boleh buat tapi cuba olah jalan cerita agar tidak menampakkan kisah itu adalah kisah diri sendiri.

PANDUAN BLOGGING, Tips rumahtangga, Berblogging perlu izin suami, izin suami perlu, Syurga kan terletak pada redha suami, minta pandangan suami, Galakan menulis, perkara yang perlu dititik beratkan dalam berblogging bagi yang sudah bersuami, penjawat awam, olah jalan cerita agar tidak menampakkan kisah itu adalah kisah diri sendiri, berkat, berblogging, paling penting, utamakan keluarga. Urusan rumahtangga perlu selesai dahulu untuk menjamin keluarga bahagia, perkara yang perlu dititik beratkan dalam berblogging, Happy family, http://www.blogieta.com/2014/04/berblogging-perlu-izin-suami.html
Kredit untuk blogger Fyda untuk gambar happy family ni ^__^
Pendapat saya bila ditanya Berblogging perlu izin suami?

Pada pendapat saya, berblogging perlu izin suami. Jika suami tak izin, tak berkat segala hasil yang dapat dari berblogging walaupun duit isteri adalah duit isteri dan duit suami perlu dikongsi. Selain berblogging perlu izin suami, yang paling penting, utamakan keluarga. Urusan rumahtangga perlu selesai dahulu untuk menjamin keluarga bahagia.
Kejayaan seorang isteri,
Bergantung pada keredhaan suami. ~ ieta Mat Sa'ad ~
MakAih.... Panjang lebarnya... :D Jom layan jap motivasi di bawah ni...
PANDUAN BLOGGING, Tips rumahtangga, Berblogging perlu izin suami, izin suami perlu, Syurga kan terletak pada redha suami, minta pandangan suami, Galakan menulis, perkara yang perlu dititik beratkan dalam berblogging bagi yang sudah bersuami, penjawat awam, olah jalan cerita agar tidak menampakkan kisah itu adalah kisah diri sendiri, berkat, berblogging, paling penting, utamakan keluarga. Urusan rumahtangga perlu selesai dahulu untuk menjamin keluarga bahagia, perkara yang perlu dititik beratkan dalam berblogging, terutama bagi yang sudah bersuami, http://www.blogieta.com/2014/04/berblogging-perlu-izin-suami.html
SUMBER : WHATSSAPP

SHARE

Kisah Cikgu ieta

  • Image
  • Image
  • Image
  • Image
  • Image
    Blogger Comment
    Facebook Comment

14 orang yang sudi komen:

  1. Assalamualaikum kak Ieta. suami sheila tahu sheila ada blog since kami berkawan lagi.. walaupun suami tak cakap pape, sheila terhadkan penggunaan gambar dan kisah peribadi kami... hehee restu tu penting... suami selalu buat spotcheck entri2.. kalau dia tak berkenan dengan draft sheila, kena olah ataupun delete. hehehhee~~~

    ReplyDelete
  2. Sudah semestinya.. Berdosa jika buat sst tnpa redha dan izin suami.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jika suami tak redha, macam² tak baik berlaku Maria :)

      Delete
  3. yap.

    wajib mintak izin suami.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ya Sifu, Apa jua wajib minta izin suami hatta nak menulis entri sekalipun.

      Delete
  4. Hermmm kan kan...redha suami paling penting ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu Aliya. Jika suami tak izin, banyak yang tak baik akan berlaku.

      Delete
  5. Assalamualaikum.. Entri yang menarik! :)

    ReplyDelete
  6. Amal xkawin lagi.. tapi xtau la nnt bakal suami bg berblog ke tidak...
    sporting suami akk :D

    ReplyDelete
  7. Replies
    1. Sama² Wan Maruzen. Kongsi sedikit pengalaman sahaja.

      Delete

1) Komen anda ditapis. Hanya komen berkaitan entri dan bukan link iklan sahaja disiarkan. Harap maklum.

2) Ingin beriklan? Sila e-mail kepada kisahcikguieta@gmail.com ya ^__^

Terima kasih sudi singgah dan komen... ^__^

AKTA KOMUNIKASI DAN MULTIMEDIA

AKTA 588, AKTA KOMUNIKASI DAN MULTIMEDIA 1998

Penghantaran sebarang komen, permintaan, cadangan ATAU komunikasi lain yang lucah, sumbang, palsu, mengancam ATAU negatif dengan niat untuk menyakiti hati, menganiayai, mengugut ATAU mengganggu orang lain dengan ATAU tanpa mendedahkan identitinya adalah suatu kesalahan boleh didenda tidak melebihi 58 ribu ringgit atau dipenjarakan selama tempoh tidak melebihi 1 tahun ATAU kedua-duanya sekali. HARAP MAKLUM

EMAIL CADANGAN ATAU PERTANYAAN ANDA DI SINI

Name

Email *

Message *