CARI DI SINI

25 April 2014

Berblogging perlu izin suami

Berblogging perlu izin suami ke? Saya berblogging dari sebelum berumahtangga lagi. Tetapi setelah usia perkahwinan saya pada tahun yang ke 6 baru suami saya tahu saya ada blog.

Benarkah Berblogging perlu izin suami?

Sebenarnya... izin suami perlu.... Sudah semestinya suami saya izin.... Syurga kan terletak pada redha suami... Selalu juga minta pandangan suami nak up entri apa.... Galakan menulis sentiasa ada dari beliau.

Perkara yang perlu dititik beratkan dalam berblogging :

Antara perkara yang perlu dititik beratkan dalam berblogging, terutama bagi yang sudah bersuami ialah :

1) Elakkan papar gambar diri sendiri di mana-mana laman sosial kecuali atas izinnya.  Hackers boleh melakukan super impose mana-mana gambar yang dingini.

2) Elakkan papar gambar ke semua anak-anak secara berlebih-lebihan. Ini kerana beberapa kes penculikan yang di buat penyiasatan oleh IPD Bukit Aman adalah bermula dari paparan gambar di dalam laman sosial.

3) Usah cerita hal peribadi dalam blog. Pesan suami saya, "Cerita peribadi jangan dedah pada umum... macamtu juga urusan kerja... jaga kredibiliti sebagai penjawat awam...". Boleh buat tapi cuba olah jalan cerita agar tidak menampakkan kisah itu adalah kisah diri sendiri.

PANDUAN BLOGGING, Tips rumahtangga, Berblogging perlu izin suami, izin suami perlu, Syurga kan terletak pada redha suami, minta pandangan suami, Galakan menulis, perkara yang perlu dititik beratkan dalam berblogging bagi yang sudah bersuami, penjawat awam, olah jalan cerita agar tidak menampakkan kisah itu adalah kisah diri sendiri, berkat, berblogging, paling penting, utamakan keluarga. Urusan rumahtangga perlu selesai dahulu untuk menjamin keluarga bahagia, perkara yang perlu dititik beratkan dalam berblogging, Happy family, http://www.blogieta.com/2014/04/berblogging-perlu-izin-suami.html
Kredit untuk blogger Fyda untuk gambar happy family ni ^__^
Pendapat saya bila ditanya Berblogging perlu izin suami?

Pada pendapat saya, berblogging perlu izin suami. Jika suami tak izin, tak berkat segala hasil yang dapat dari berblogging walaupun duit isteri adalah duit isteri dan duit suami perlu dikongsi. Selain berblogging perlu izin suami, yang paling penting, utamakan keluarga. Urusan rumahtangga perlu selesai dahulu untuk menjamin keluarga bahagia.
Kejayaan seorang isteri,
Bergantung pada keredhaan suami. ~ ieta Mat Sa'ad ~
MakAih.... Panjang lebarnya... :D Jom layan jap motivasi di bawah ni...
PANDUAN BLOGGING, Tips rumahtangga, Berblogging perlu izin suami, izin suami perlu, Syurga kan terletak pada redha suami, minta pandangan suami, Galakan menulis, perkara yang perlu dititik beratkan dalam berblogging bagi yang sudah bersuami, penjawat awam, olah jalan cerita agar tidak menampakkan kisah itu adalah kisah diri sendiri, berkat, berblogging, paling penting, utamakan keluarga. Urusan rumahtangga perlu selesai dahulu untuk menjamin keluarga bahagia, perkara yang perlu dititik beratkan dalam berblogging, terutama bagi yang sudah bersuami, http://www.blogieta.com/2014/04/berblogging-perlu-izin-suami.html
SUMBER : WHATSSAPP

14 comments:

 1. Assalamualaikum kak Ieta. suami sheila tahu sheila ada blog since kami berkawan lagi.. walaupun suami tak cakap pape, sheila terhadkan penggunaan gambar dan kisah peribadi kami... hehee restu tu penting... suami selalu buat spotcheck entri2.. kalau dia tak berkenan dengan draft sheila, kena olah ataupun delete. hehehhee~~~

  ReplyDelete
 2. Sudah semestinya.. Berdosa jika buat sst tnpa redha dan izin suami.

  ReplyDelete
 3. yap.

  wajib mintak izin suami.

  ReplyDelete
 4. Hermmm kan kan...redha suami paling penting ;)

  ReplyDelete
 5. Assalamualaikum.. Entri yang menarik! :)

  ReplyDelete
 6. Amal xkawin lagi.. tapi xtau la nnt bakal suami bg berblog ke tidak...
  sporting suami akk :D

  ReplyDelete

DISCLAIMER

Saya bukan perawat, bukan guru silat, bukan guru kerohanian dan tiada kaitan dengan gang paranoid akhir zaman dan teori konspirasi yang gila isim keturunan atau isim makrifat.

Sila sabar, jaga adab, jangan taksub, jauhi syirik, jangan menipu dan jangan mencarut.

Saya anti penganiayaan, penipuan (scammer), amalan merepek, syirik, sesat dan khurafat. Semua amalan menyimpang dari agama Islam saya tolak dan bangkang sepenuhnya.

Saya benci perdebatan, perbalahan mencarut dan memaki-hamun. Mereka yang biadap saya reject terus.

Terima kasih sudi berkunjung. Sila komen untuk saya singgah laman sosial anda pula. Hanya komen berkaitan entri (artikel) sahaja disiarkan. Harap maklum. 😁

Jika mesej atau email saya sila nyatakan,
1) Nama.
2) Dari mana kenal saya.
3) Tujuan mesej
Sebab saya ada banyak laman sosial, sila nyatakan nama channel atau laman sosial anda kenal saya.

Rules saya :
1) Saya tidak memberi sedekah secara online.
2) Saya tidak berminat mengumpat, cerita hal orang tiada kaitan dengan saya, kondem tanpa dengar hal sebenar, saya tak nak dengar dan saya tak suka.
3) Beri salam senyap dan hendak bersembang kosong adalah dilarang sama sekali.
5) Hendak bimbingan (coaching), ikut rules saya. Lengkapan borang diberi.

Terima kasih 😊
Nama pena,
Puteri Nur Cahaya @ Cikgu iEta
Suri Rumah Sepenuh Masa,
Freelance Blogger, Social Media Expert Coach. Pembekal Pemborong Biskut Homemade dan Kudapan.

Ingin beriklan secara professional? Sila e-mail kepada kisahcikguieta@gmail.com ya. 😁

AKTA KOMUNIKASI DAN MULTIMEDIA

AKTA 588, AKTA KOMUNIKASI DAN MULTIMEDIA 1998

Penghantaran sebarang komen, permintaan, cadangan ATAU komunikasi lain yang lucah, sumbang, palsu, mengancam ATAU negatif dengan niat untuk menyakiti hati, menganiayai, mengugut ATAU mengganggu orang lain dengan ATAU tanpa mendedahkan identitinya adalah suatu kesalahan boleh didenda tidak melebihi 58 ribu ringgit atau dipenjarakan selama tempoh tidak melebihi 1 tahun ATAU kedua-duanya sekali. HARAP MAKLUM


TULIS CADANGAN ATAU PERTANYAAN DI SINI

Name

Email *

Message *