PENGENALAN RINGKAS

Blog Kisah Cikgu ieta adalah penjenamaan semula bagi Blog ieta. Blog ini memaparkan pelbagai pengalaman penulis dan pembaca yang menghantar e-mail atau berjumpa sendiri dengan penulis, panduan dan kisah hidup manusia biasa dan kalangan guru. Juga tips, tutorial blog dan pelbagai panduan. Sesekali hal-ehwal bisnis, resepi dan isu-isu semasa dipaparkan untuk bacaan dan rujukan pembaca. Terima kasih sudi berkunjung. Kunjungan dan komen anda amat dihargai :)

7 Tips Blogging dari Ben Ashaari

Hari ini saya ingin kongsikan 7 Tips Blogging dari Ben Ashaari yang saya sempat salin dari perkongsian beliau semasa di program Sepetang Bersama Blogger YEOS2014 awal tahun ini.

Saya mengenali Ben Ashaari baru 2 tahun. Tak pasti pula tarikhnya. Saya berjumpa beliau semasa program Sepetang Bersama Blogger YEOS2014 anjuran Tn. Amir ataupun lebih dikenali sebagai Denaihati Ilhamku. Beliau dijemput untuk berkongsi pengalaman dan tips berblogging di dalam program tersebut. Penulisannya memang santai bersahaja malah telah berjaya menarik pelbagai golongan meminati blog.
Kisah Blogger, Ben Ashaari, 7 Tips Blogging dari Ben Ashaari, Santai Ben Ashaari, Denaihati Ilhamku, Qhaliff, Sepetang Bersama Blogger YEOS2014, Denaihati Ilhamku, tips berblogging, Blog ieta, blogger yang peramah, tidak sombong dan tak lokek ilmu, Jom baca, Pasal batu pun saya cerita, http://www.blogieta.com/2014/05/tips-blogging-dari-ben-ashaari.html
Teruja melihat Ben Ashaari berkongsi pengalaman blogging beliau sampai tak peduli keliling pi snap gambarnya ^__^
Kebetulan waktu itu Ben berada dihadapan saya. Cukup mengagumi penulisan beliau yang santai di dalam blognya Santai Ben Ashaari, membuatkan saya terkejut melihat beliau berada di hadapan saya. Lantas, ayat pertama saya "Qhaliff dan wife sihat?". Bagai dah kenal lama, beliau berbual ringkas dengan saya di celah-celah ratusan blogger yang turut hadir pada hari itu. Bagi saya, Ben adalah seorang blogger yang peramah, tidak sombong dan tak lokek ilmu. Tapi ini bukan kali pertama beliau berkongsi tips dengan saya. Anda boleh baca sebahagiannya dalam Panduan Blogging ini.

Oh ya, 8/5/2014 lalu, isteri Ben Ashaari telah selamat melahirkan baby girl diberi nama Zahra Nur Iman. (Sedapnya nama....). Tahniah buat mereka berdua.


Kisah Blogger, Ben Ashaari, 7 Tips Blogging dari Ben Ashaari, Santai Ben Ashaari, Denaihati Ilhamku, Qhaliff, Sepetang Bersama Blogger YEOS2014, Denaihati Ilhamku, tips berblogging, Blog ieta, blogger yang peramah, tidak sombong dan tak lokek ilmu, Jom baca, Pasal batu pun saya cerita, http://www.blogieta.com/2014/05/tips-blogging-dari-ben-ashaari.html
Comelkan Zahra Nur Iman? (Amik dari Timeline fb saya)
Mak aih... panjang meleretnya... Okaih, moh berbalik pada tajuk, 7 Tips Blogging dari Ben Ashaari. Jom baca.

1) Add rakan-rakan yang tidak dikenali. 
Yang ni baru saya buat tapi jika saya tahu orang tu blogger... lagilah sukanya... saya nak add. Hari-hari nampak mereka ping (share) entri di fb mereka. Buat hati saya membuak-buak gak nak share entri saya. Dengki woa.... Gerammmm je.... :D

2) Cerita apa sahaja anda nak cerita
Ha... yang ni memang saya selalu buat. Cerita je... orang nak komen ke tak, terpulang... janji cerita (up entri/artikel). Macam Ben cakap la, "Pasal batu pun saya cerita...". LOL lah Ben nih.... :D

3) Cerita tentang gambar. Kadang-kadang anda mesti takde idea kan? Ha... Masa nilah bergunanya entri Wordless Off Wednesday anda. Korek balik entri Wordless Off Wednesday anda tu dan ceritakan kesinambungan entri Wordless Off Wednesday tu. 

Baru saya faham kenapa seorang kawan saya, Consultant a.k.a artis FAZS BAND bercakap kepada saya "Akak ni ada kebolehan tau, bagi je satu gambar, akak boleh oleh ayat dan cerita tentang gambar tu". Dan baru saya faham kenapa ada entri Wordless Off Wednesday. O ya, selalu juga saya nampak blogger Kak Ku Jie yang hebat tu buat entri sebegini.

Penangan Kitab Teknik SEO Merah Jambu. Rugi tak memilikinya... 

4) Cari rakan yang seangkatan untuk buat entri
Berkawanlah dan berbincanglah dengan blogger. Join grup WhatsApp atau grup blogger yang wujud bagai cendawan banyaknya di facebook tu.

5) Tulis seikhlas hati
Usah paksa diri untuk menulis jika tiada mood menulis. Entri atau artikel anda hendaklah ditulis ikhlas dari hati... bukan atas paksaan. Percayalah, entri yang anda tulis, pasti akan meletup satu hari nanti jika anda menulis dengan penuh ikhlas dan jujur walaupun sekarang, ramai yang tidak jujur.


6) Elakkan dosa.
Tak yahla tulis kisah yang menghentam, mengeji, memburuk-burukkan atau memprovokasi atau gossip hal orang lain... Takde faedah pun... Tak fasal dapat dosa kan? Kang tak sempat minta maaf, mati baru tau... Tak cium bau syurga tau... Hati-hati ya.... Berfikirlah sebelum publish :)

7) Original.
Jangan tiru -tiru (copy paste). Tapi nak tiru, kasi backlink la... than alter lah ayat... ni tidak... dahlah tiru, tak letak sumber. Haram tu tau...!
Kisah Blogger, Ben Ashaari, 7 Tips Blogging dari Ben Ashaari, Santai Ben Ashaari, Denaihati Ilhamku, Qhaliff, Sepetang Bersama Blogger YEOS2014, Denaihati Ilhamku, tips berblogging, Blog ieta, blogger yang peramah, tidak sombong dan tak lokek ilmu, Jom baca, Pasal batu pun saya cerita, http://www.blogieta.com/2014/05/tips-blogging-dari-ben-ashaari.html
Baju Korporat dan Tshirt Kelab Blogger Ben Ashaari (KBBA) dimiliki saya. Best woooo.... ^__^
Haa... begitulah ceritanya tentang 7 Tips Blogging dari Ben Ashaari yang sempat saya catit dalam diari bisnis saya dan saya olah ayatnya mengikut idea saya yang ada... Anda ada lagi, Tips Blogging dari Ben Ashaari yang anda tahu? Meh kongsi dengan saya diruangan komen di bawah meh... Happy blogging ha... :)
Kisah Blogger, Ben Ashaari, Santai Bsn Ashaari, Denaihati Ilhamku, Doa, Mari doakan untuk ayah dan isteri Ben Ashaari
Doa ini khusus untuk anda semua
SHARE

Cikgu ieta Ejen Ebook Saka 40 (No. ID : 4)Ebook Saka Sifu AjimAura

  • Image
  • Image
  • Image
  • Image
  • Image
    Blogger Comment
    Facebook Comment

22 orang yang sudi komen:

  1. terima kasih kak atas kongsi maklumatnya.. sangat berguna

    ReplyDelete
  2. Salam kak ieta, memang abg ben alhamdulillah seorang yang tak lokek ilmu walaupun in person :)). Terima kasih atas perkongsian ini :))

    ReplyDelete
  3. Terima kasih kerana berkongsi kepada kami yang tidak berpeluang menghadiri event tu. Ilmu bila dikongsi banyak manfaatnya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ilmiu memang utk dikongsi En. Nor Ariffin Trima kasih sudi berkunjung ^_^

      Delete
  4. Perkongsian yg bermanfaat utk kejayaan semua.. mmg kagum dgn beliau.. Thanks sharing Ieta.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Welcome Yeop. Alhamdulillah... ilmu utk dikongsi ^__^

      Delete
  5. Thanx kak ieta. Sangat2 membantu! Smoga masing2 dapat manfaat dr postni. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sama2 Dala... thanks sudi baca ^__^

      Delete
  6. terima kasih kerana berkongsi tips ini

    ReplyDelete
  7. nak bagi ramai kawan jugak la pasni. Nampaknya ada kesan positif jugak kat situ nanti ye

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha ah. Skrg sy ikut cara ben. berbaloi2 gak tu... ^__^

      Delete
  8. Nice sharing... Insha Allah akan dimanfaatkan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah... Thanks Maria ^__^

      Delete
  9. Terima kasih kongsikan..memang terbaik tips ni..hehe

    ReplyDelete
  10. Dapat juga flashback tips Ben Ashaari... Masa event tu tak sempat salin :)

    ReplyDelete
  11. Alamak...saya tak olah pun ayat yg akk share kat wasap...ngeeeee...sori tau

    ReplyDelete
  12. best2..yg penting tulis dari hati dan originality kan

    ReplyDelete

1) Komen anda ditapis. Hanya komen berkaitan entri dan bukan link iklan sahaja disiarkan. Harap maklum.

2) Ingin beriklan? Sila e-mail kepada kisahcikguieta@gmail.com ya ^__^

Terima kasih sudi singgah dan komen... ^__^

AKTA KOMUNIKASI DAN MULTIMEDIA

AKTA 588, AKTA KOMUNIKASI DAN MULTIMEDIA 1998

Penghantaran sebarang komen, permintaan, cadangan ATAU komunikasi lain yang lucah, sumbang, palsu, mengancam ATAU negatif dengan niat untuk menyakiti hati, menganiayai, mengugut ATAU mengganggu orang lain dengan ATAU tanpa mendedahkan identitinya adalah suatu kesalahan boleh didenda tidak melebihi 58 ribu ringgit atau dipenjarakan selama tempoh tidak melebihi 1 tahun ATAU kedua-duanya sekali. HARAP MAKLUM

EMAIL CADANGAN ATAU PERTANYAAN ANDA DI SINI

Name

Email *

Message *