24 June 2016

Bagaimana untuk melengkapkan QURAN di bulan Ramadhan?

Assalamu'alaikum. Sempena Ramadhan Al-Mubarak yang bakal menjelang tidak berapa hari lagi, suka saya berkongsi dengan anda semua secebis  ilmu dari perbincangan di whatsapp group ieta info online berkaitan "Bagaimana untuk melengkapkan QURAN di bulan Ramadhan?".

Puasa, AGAMA, TAZKIRAH, whatsapp group ieta info online, Bagaimana untuk melengkapkan QURAN di bulan Ramadhan?, Islam itu mudah, membaca 4 muka surat selepas setiap solat dalam Ramadan, Ramadhan, cara baca quran di bulan Ramadhan, untuk melengkapkan Al-Quran dua kali, baca 4 muka surat sebelum dan selepas setiap solat, bertadarrus, bertadarrus berkumpulan, berjemaah, mengeratkan silaturrahmi antara sesama kakitangan, jiran ataupun ahli kariah masjid, betul-membetuli tajwid bacaan Al-Quran, Blog ieta
Yang uzur syar'ie tu, Nak beli boleh... Tapi hormat sikit ya... Jangan makan di khalayak umum tau...
Puasa, AGAMA, TAZKIRAH, whatsapp group ieta info online, Bagaimana untuk melengkapkan QURAN di bulan Ramadhan?, Islam itu mudah, membaca 4 muka surat selepas setiap solat dalam Ramadan, Ramadhan, cara baca quran di bulan Ramadhan, untuk melengkapkan Al-Quran dua kali, baca 4 muka surat sebelum dan selepas setiap solat, bertadarrus, bertadarrus berkumpulan, berjemaah, mengeratkan silaturrahmi antara sesama kakitangan, jiran ataupun ahli kariah masjid, betul-membetuli tajwid bacaan Al-Quran, Blog ieta
Hormatilah Ramadhan... ^__^

Tahukah anda Bagaimana untuk melengkapkan QURAN di bulan Ramadhan? Al-Quran mempunyai 600 muka surat lebih kurang... Jika anda membahagikan pada 30 hari, itu bermakna 20 muka Mungkin itu sukar bagi anda. Mengapa perlu melihat yang sukar untuk berbuat baik? Cuba anda bahagikan ia kepada 5 solat sehari, ia akan menjadi lebih mudah.... Islam itu mudah... Puasa pun mudah nak beramal sebenarnya...

Bagaimana ya... Begini...

1) Jika anda membaca 4 muka surat selepas setiap solat dalam Ramadhan, maka anda telah menyelesaikan membaca al-Quran bersendirian.

2) Jika anda mahu untuk melengkapkan Al-Quran dua kali, anda hanya perlu membaca 4 muka surat sebelum dan selepas setiap solat.

Jom bina semula energy anda dengan Garam Shiffa sepanjang Ramadhan ini.

3) Cuba ikut Jadual Bacaan Al-Quran Khatam Bulan Ramadhan berikut :

Puasa, AGAMA, TAZKIRAH, whatsapp group ieta info online, Bagaimana untuk melengkapkan QURAN di bulan Ramadhan?, Islam itu mudah, AlQuran, http://www.blogieta.com/2014/06/bagaimana-untuk-melengkapkan-quran-di.html, membaca 4 muka surat selepas setiap solat dalam Ramadan, cara baca quran di bulan Ramadhan, untuk melengkapkan Al-Quran dua kali, baca 4 muka surat sebelum dan selepas setiap solat, bertadarrus, bertadarrus berkumpulan, berjemaah, mengeratkan silaturrahmi antara sesama kakitangan, jiran ataupun ahli kariah masjid, betul-membetuli tajwid bacaan Al-Quran, Blog ieta, Tips Ramadhan, Tips mengaji di bulan Ramadhan, Tips baca Al-Quran, Tips baca Al-Quran di bulan Ramadhan, Tips bulan puasa, Jadual Bacaan Al-Quran Khatam Bulan Ramadhan
Jadual Bacaan Al-Quran Khatam Bulan Ramadhan (Dr. Abu Anas Madani)

Bagaimana untuk melengkapkan QURAN di bulan Ramadhan? Itu semua terpulanglah kepada cara dan kehendak diri sendiri. Yang boleh bertadarrus secara berkumpulan (berjemaah) di tempat kerja, surau ataupun kumpulan usrah, lagi bertuah. Disamping mengeratkan silaturrahmi antara sesama kakitangan, jiran ataupun ahli kariah masjid, boleh sama-sama memperbetulkan bacaan tajwid Al-Quran sendiri dan rakan-rakan yang lain. Mari bersama melengkapkan bacaan Al-Quran kita di dalam bulan Ramadhan Al-Mubarak yang bakal menjelma nanti. Anda ada lagi cara bagaimana untuk melengkapkan QURAN di bulan Ramadhan? Jom kongsikan dengan saya... ^__^

Puasa, AGAMA, TAZKIRAH, whatsapp group ieta info online, Bagaimana untuk melengkapkan QURAN di bulan Ramadhan?, Islam itu mudah, membaca 4 muka surat selepas setiap solat dalam Ramadan, cara baca quran di bulan Ramadhan, untuk melengkapkan Al-Quran dua kali, baca 4 muka surat sebelum dan selepas setiap solat, bertadarrus, bertadarrus berkumpulan, berjemaah, mengeratkan silaturrahmi antara sesama kakitangan, jiran ataupun ahli kariah masjid, betul-membetuli tajwid bacaan Al-Quran, Blog ieta

Tarikh artikel : 24/6/2014.

https://t.me/SocialMediaExpertCoach/1363


20 comments:

  1. ieta... terima kasih ye...mari kita baca Quran sama-sama bulan Ramadhan ni...

    ReplyDelete
  2. terima kasih kak.
    bagus tips ni.
    insyaALlah akan praktiskan :)

    ReplyDelete
  3. Subhanallah... t kasih atas perkongsian & peringatan ini.

    ReplyDelete
  4. Yap. Dah setat dah semalam. Biasanya 1-2 hari sebelum habis puasa..dah qatam dah. Semoga tahun ini qatam lagi seperti tahun-tahun lepas.

    ReplyDelete
  5. salam ramadhan al mubarak dari saya sekeluarga

    ReplyDelete
  6. selamat tengah hari, sudah lama tidak berkunjung ke mari, bagaimana khabarnya sihat kan? selamat menunaikan ibadah puasa

    ReplyDelete
  7. sy baca 1 kali tuh...4 m/s

    ReplyDelete
  8. ada juga aplikasi alquran kt android.. smentara tunggu iklan, boleh baca

    amal singgah sini.. moga tuan blog dimurahkan rezeki di bulan ramadhan ni

    ReplyDelete

DISCLAIMER

Saya bukan perawat, bukan guru silat, bukan guru kerohanian dan tiada kaitan dengan sesiapa.

Sila bersabar, jaga adab, jangan taksub, jauhi syirik, jangan menipu dan jangan mencarut.

Saya anti penganiayaan, penipuan (scammer), amalan merepek, amalan syirik khurafat dan ajaran sesat. Semua amalan menyimpang dari agama Islam saya tolak terus. Saya tidak suka perdebatan, perbalahan mencarut dan memaki-hamun. Mereka yang biadap saya tinggalkan terus.

Rules saya :
1) Saya tidak memberi sedekah secara online.
2) Saya tidak berminat mengumpat, cerita hal orang tiada kaitan dengan saya, kondem tanpa dengar hal sebenar, saya tak nak dengar dan saya tak suka.
3) Beri salam senyap dan hendak bersembang kosong adalah dilarang sama sekali.
5) Hendak bimbingan (coaching), ikut rules saya. Lengkapkan borang diberi.

Terima kasih sudi berkunjung. Sila komen untuk saya singgah laman sosial anda pula. Hanya komen berkaitan entri (artikel) sahaja disiarkan. Harap maklum. 😁

Ingin beriklan secara professional? Sila e-mail kepada kisahcikguieta@gmail.com ya. 😁

Featured Post

SIAPA BLOGGER Puteri Nur Cahaya Cikgu iEta?