PENGENALAN RINGKAS

Blog Kisah Cikgu ieta adalah penjenamaan semula bagi Blog ieta. Blog ini memaparkan pelbagai pengalaman penulis dan pembaca yang menghantar e-mail atau berjumpa sendiri dengan penulis, panduan dan kisah hidup manusia biasa dan kalangan guru. Juga tips, tutorial blog dan pelbagai panduan. Sesekali hal-ehwal bisnis, resepi dan isu-isu semasa dipaparkan untuk bacaan dan rujukan pembaca. Terima kasih sudi berkunjung. Kunjungan dan komen anda amat dihargai :)

Bagaimana untuk melengkapkan QURAN di bulan Ramadhan?

As salam. Sempena Ramadhan Al-Mubarak yang bakal menjelang tidak berapa hari lagi, suka saya berkongsi dengan anda semua secebis  ilmu dari perbincangan di whatsapp group ieta info online berkaitan "Bagaimana untuk melengkapkan QURAN di bulan Ramadhan?".

SELINGAN...
 Puasa, AGAMA, TAZKIRAH, whatsapp group ieta info online, Bagaimana untuk melengkapkan QURAN di bulan Ramadhan?, Islam itu mudah, membaca 4 muka surat selepas setiap solat dalam Ramadan, Ramadhan, cara baca quran di bulan Ramadhan, untuk melengkapkan Al-Quran dua kali, baca 4 muka surat sebelum dan selepas setiap solat, bertadarrus, bertadarrus berkumpulan, berjemaah, mengeratkan silaturrahmi antara sesama kakitangan, jiran ataupun ahli kariah masjid, betul-membetuli tajwid bacaan Al-Quran, Blog ieta
Yang uzur syar'ie tu, Nak beli boleh... Tapi hormat sikit ya... Jangan makan di khalayak umum tau...
 Puasa, AGAMA, TAZKIRAH, whatsapp group ieta info online, Bagaimana untuk melengkapkan QURAN di bulan Ramadhan?, Islam itu mudah, membaca 4 muka surat selepas setiap solat dalam Ramadan, Ramadhan, cara baca quran di bulan Ramadhan, untuk melengkapkan Al-Quran dua kali, baca 4 muka surat sebelum dan selepas setiap solat, bertadarrus, bertadarrus berkumpulan, berjemaah, mengeratkan silaturrahmi antara sesama kakitangan, jiran ataupun ahli kariah masjid, betul-membetuli tajwid bacaan Al-Quran, Blog ieta
Hormatilah Ramadhan... ^__^

Tahukah anda Bagaimana untuk melengkapkan QURAN di bulan Ramadhan? Al-Quran mempunyai 600 muka surat lebih kurang... Jika anda membahagikan pada 30 hari, itu bermakna 20 muka Mungkin itu sukar bagi anda. Mengapa perlu melihat yang sukar untuk berbuat baik? Cuba anda bahagikan ia kepada 5 solat sehari, ia akan menjadi lebih mudah.... Islam itu mudah... Puasa pun mudah nak beramal sebenarnya...

Bagaimana ya... Begini...

1) Jika anda membaca 4 muka surat selepas setiap solat dalam Ramadan, maka anda telah menyelesaikan membaca al-Quran bersendirian.

2) Jika anda mahu untuk melengkapkan Al-Quran dua kali, anda hanya perlu membaca 4 muka surat sebelum dan selepas setiap solat.

3) Cuba ikut Jadual Bacaan Al-Quran Khatam Bulan Ramadhan berikut :

Puasa, AGAMA, TAZKIRAH, whatsapp group ieta info online, Bagaimana untuk melengkapkan QURAN di bulan Ramadhan?, Islam itu mudah, AlQuran, http://www.blogieta.com/2014/06/bagaimana-untuk-melengkapkan-quran-di.html, membaca 4 muka surat selepas setiap solat dalam Ramadan, cara baca quran di bulan Ramadhan, untuk melengkapkan Al-Quran dua kali, baca 4 muka surat sebelum dan selepas setiap solat, bertadarrus, bertadarrus berkumpulan, berjemaah, mengeratkan silaturrahmi antara sesama kakitangan, jiran ataupun ahli kariah masjid, betul-membetuli tajwid bacaan Al-Quran, Blog ieta, Tips Ramadhan, Tips mengaji di bulan Ramadhan, Tips baca Al-Quran, Tips baca Al-Quran di bulan Ramadhan, Tips bulan puasa, Jadual Bacaan Al-Quran Khatam Bulan Ramadhan
Jadual Bacaan Al-Quran Khatam Bulan Ramadhan (Dr. Abu Anas Madani)

Bagaimana untuk melengkapkan QURAN di bulan Ramadhan? Itu semua terpulanglah kepada cara dan kehendak diri sendiri. Yang boleh bertadarrus secara berkumpulan (berjemaah) di tempat kerja, surau ataupun kumpulan usrah, lagi bertuah. Disamping mengeratkan silaturrahmi antara sesama kakitangan, jiran ataupun ahli kariah masjid, boleh sama-sama memperbetulkan bacaan tajwid Al-Quran sendiri dan rakan-rakan yang lain. Mari bersama melengkapkan bacaan Al-Quran kita di dalam bulan Ramadhan Al-Mubarak yang bakal menjelma nanti. Anda ada lagi cara bagaimana untuk melengkapkan QURAN di bulan Ramadhan? Jom kongsikan dengan saya... ^__^

Puasa, AGAMA, TAZKIRAH, whatsapp group ieta info online, Bagaimana untuk melengkapkan QURAN di bulan Ramadhan?, Islam itu mudah, membaca 4 muka surat selepas setiap solat dalam Ramadan, cara baca quran di bulan Ramadhan, untuk melengkapkan Al-Quran dua kali, baca 4 muka surat sebelum dan selepas setiap solat, bertadarrus, bertadarrus berkumpulan, berjemaah, mengeratkan silaturrahmi antara sesama kakitangan, jiran ataupun ahli kariah masjid, betul-membetuli tajwid bacaan Al-Quran, Blog ieta

SHARE

Cikgu ieta Ejen Ebook Saka 40 (No. ID : 4)Ebook Saka Sifu AjimAura

  • Image
  • Image
  • Image
  • Image
  • Image
    Blogger Comment
    Facebook Comment

19 orang yang sudi komen:

  1. ieta... terima kasih ye...mari kita baca Quran sama-sama bulan Ramadhan ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sama2 Putera Duyong. In shaa Allah... ^__^

      Delete
  2. Replies
    1. In shaa Allah... Terima kasih Ewan ^__^

      Delete
  3. terima kasih kak.
    bagus tips ni.
    insyaALlah akan praktiskan :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sama2 Syazana...Alhamdulillah... Moga bermanfaat ya ^__^

      Delete
  4. Subhanallah... t kasih atas perkongsian & peringatan ini.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah... Sama2 Yeop ^__^

      Delete
  5. Replies
    1. ieta not eita. Thanks Maria ^__^

      Delete
  6. Yap. Dah setat dah semalam. Biasanya 1-2 hari sebelum habis puasa..dah qatam dah. Semoga tahun ini qatam lagi seperti tahun-tahun lepas.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah... Moga berjaya sifu Encik Titan khatam Ramadhan ini ^__^

      Delete
  7. salam ramadhan al mubarak dari saya sekeluarga

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih AUC. Samalah kita ^__^

      Delete
  8. selamat tengah hari, sudah lama tidak berkunjung ke mari, bagaimana khabarnya sihat kan? selamat menunaikan ibadah puasa

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah... sihat wal'afiat. Terima kasih ya Riri ^__^

      Delete
  9. ada juga aplikasi alquran kt android.. smentara tunggu iklan, boleh baca

    amal singgah sini.. moga tuan blog dimurahkan rezeki di bulan ramadhan ni

    ReplyDelete

1) Komen anda ditapis. Hanya komen berkaitan entri dan bukan link iklan sahaja disiarkan. Harap maklum.

2) Ingin beriklan? Sila e-mail kepada kisahcikguieta@gmail.com ya ^__^

Terima kasih sudi singgah dan komen... ^__^

AKTA KOMUNIKASI DAN MULTIMEDIA

AKTA 588, AKTA KOMUNIKASI DAN MULTIMEDIA 1998

Penghantaran sebarang komen, permintaan, cadangan ATAU komunikasi lain yang lucah, sumbang, palsu, mengancam ATAU negatif dengan niat untuk menyakiti hati, menganiayai, mengugut ATAU mengganggu orang lain dengan ATAU tanpa mendedahkan identitinya adalah suatu kesalahan boleh didenda tidak melebihi 58 ribu ringgit atau dipenjarakan selama tempoh tidak melebihi 1 tahun ATAU kedua-duanya sekali. HARAP MAKLUM

EMAIL CADANGAN ATAU PERTANYAAN ANDA DI SINI

Name

Email *

Message *