PENGENALAN RINGKAS

Blog Kisah Cikgu ieta adalah penjenamaan semula bagi Blog ieta. Blog ini memaparkan pelbagai pengalaman penulis dan pembaca yang menghantar e-mail atau berjumpa sendiri dengan penulis, panduan dan kisah hidup manusia biasa dan kalangan guru. Juga tips, tutorial blog dan pelbagai panduan. Sesekali hal-ehwal bisnis, resepi dan isu-isu semasa dipaparkan untuk bacaan dan rujukan pembaca. Terima kasih sudi berkunjung. Kunjungan dan komen anda amat dihargai :)

Resepi Pengat Pisang Sempoi ieta

As salam. Hai semua... sihat hendaknya hari ini ya?  Hari ni saya teringin nak buat Resepi Pengat Pisang Sempoi ieta

Teringin lama dah nak makan Pengat Pisang ni. Hari ni cuti... Peluang keemasan sangat nak menjamu suami dan anak-anak dengan hasil masakan sendiri. Kami bertujuh sahaja jadi 2 sisir pisang tu cukuplah ^__^

Sempoi dan mudah sahaja bahan-bahan Pengat Pisang ni. Bahan-bahannya ialah :
  1. Sagu setengah cawan.
  2. Air.
  3. Pisang yang masak ranum.
  4. Gula Kabung seketul bulat ditumbuk halus.
  5. Gula Merah dihancurkan.
  6. Gula Pasir 3 sudu MC D.
  7. Santan pekat sepeket.
  8. Garam secukup rasa.
RESEPI, Resepi Ramadhan, Resepi Pengat Pisang, Pisang, Masak, Pengat Pisang, Pengat Pisang Sempoi ieta, Pengat Pisang Sempoi, Sempoi dan mudah, Bahan-bahan Pengat Pisang
Bahan wajib ada untuk Resepi Pengat Pisang sempoi ieta ni. Dari kiri, Pisang nangka, Gula Kabung, Gula pasir, daun pandan, gula merah dan Santan.
RESEPI, Resepi Ramadhan, Resepi Pengat Pisang, Pisang, Masak, Pengat Pisang, Pengat Pisang Sempoi ieta, Pengat Pisang Sempoi, Sempoi dan mudah, Bahan-bahan Pengat Pisang
Bahan tambahan untuk resepi pengat pisang ini namanya Sago atau sagu mata ikan.
CARA MEMASAK Pengat Pisang Sempoi ieta
RESEPI, Resepi Ramadhan, Resepi Pengat Pisang, Pisang, Masak, Pengat Pisang, Pengat Pisang Sempoi ieta, Pengat Pisang Sempoi, Sempoi dan mudah, Bahan-bahan Pengat Pisang
Rebus bagi kembang dulu sagu ni ya. Kemudian, ikut sahaja step nombor 1 di bawah.
RESEPI, Resepi Ramadhan, Resepi Pengat Pisang, Pisang, Masak, Pengat Pisang, Pengat Pisang Sempoi ieta, Pengat Pisang Sempoi, Sempoi dan mudah, Bahan-bahan Pengat Pisang
Setelah masukkan santan, gula kabung, gula merah, gula pasir, pisang dan sedikit garam, masukkan pisang dan daun pandan sekaligus.
  1. Sagu dibasuh dahulu... Kemudian rendamkan dalam 3 minit, toskan dan rebus seketika dan buang airnya.
  2. Masukkan air setengah periuk ke dalam periuk yang berisi sagu tadi.
  3. Masukkan pisang dan santan, gula kabung, gula merah, gula pasir dan garam secukup rasa.
  4. Kacau sekali-sekala supaya tidak pecah minyak.
  5. Setelah menggelegak, tutuplah api... Dah siap... 
RESEPI, Resepi Ramadhan, Resepi Pengat Pisang, Pisang, Masak, Pengat Pisang, Pengat Pisang Sempoi ieta, Pengat Pisang Sempoi, Sempoi dan mudah, Bahan-bahan Pengat Pisang

RESEPI, Resepi Ramadhan, Resepi Pengat Pisang, Pisang, Masak, Pengat Pisang, Pengat Pisang Sempoi ieta, Pengat Pisang Sempoi, Sempoi dan mudah, Bahan-bahan Pengat Pisang
Ha... inilah hasilnya... Tak sabar anak yang umur setahun setengah nak makan.
RESEPI, Resepi Ramadhan, Resepi Pengat Pisang, Pisang, Masak, Pengat Pisang, Pengat Pisang Sempoi ieta, Pengat Pisang Sempoi, Sempoi dan mudah, Bahan-bahan Pengat Pisang
Gambar dekat, berasap lagi...Oh ya, jangan terlalu lama atas api sebab pisang ni dah masak. Nanti hancur pula... 

Setengah jam siap dah masak Pengat Pisang Sempoi ieta ni. Lambat gak ni... Tak mengapalah. Puas hati, masak sendiri. Ingat sebentar lagi nak goreng kotiaw plak. Syoknya kalo jadi suri rumah je kan? Saya ni jarang-jarang dapat masak. Pergi kerja pagi. Tengahari hantar anak sekolah. Balik, hari biasa dah nak maghrib baru sampai rumah dok bergelut dengan jem... Waktu cutilah peluang ni saya gunakan untuk masak. Sempoi ja... Inilah sahaja resipi Pengat Pisang Sempoi ieta yang ingin saya kongsikan dengan anda semua. Anda bagaimana? Masak apa hari ini?

Kredit untuk Sis Vee


SHARE

Cikgu ieta Ejen Ebook Saka 40 (No. ID : 4)Ebook Saka Sifu AjimAura

  • Image
  • Image
  • Image
  • Image
  • Image
    Blogger Comment
    Facebook Comment

16 orang yang sudi komen:

  1. Replies
    1. betul3.. cuba lah nanti ya Syira ^__^

      Delete
  2. fuhh..

    bak sikit nak rasa..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalo dok dekat sini, memang bagi dah sifu Ahmad Faizal... Nnt sowh org rumah buat ye? Mesti lg sedap... ^__^

      Delete
  3. silap plak baca entry ni pagi2 haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu lah Phat... sabar je lah ye... ^__^

      Delete
  4. Faveret saya ni tp susah dapat pisang nangka atau tanduk nk buat pengat ni..sejak puasa sekali pun tk penah jumpa org jual...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya guna pisang asalkan pisang masak je Hamidah... mmg sedap sgt2... hehe

      Delete
  5. Ooo...ini feveret en. suami idah nie... bubur kacang dia tak suka... pisang dia suka...
    idah pulak terbalik... :D

    Follower #1227

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dua2 tu fevret saya tu Acik Idah...
      Terima kasih sudi follow ya ^__^

      Delete
  6. sedap pengat pisang ni hehe

    ReplyDelete
  7. Masuk blog kak ieta ni kan memang lapor kita di buat nya sebab ada pic makanan kegemaran kita hehe.. lama tak makan pengat kak ieta ..beli pisang buat cekodok atau kek je hehe

    ReplyDelete
  8. kak ieta,saya jengah balik resepi ni,ada kawan wechat minta,jadi saya ambil link ni ya share kt wechat saya kak ieta

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih Eyfa. Patutlah ramai dah viewer entri akak yg 1 ni. Efa punya kerja ghopenya... hehe... Mekasih Efa ^__^

      Delete

1) Komen anda ditapis. Hanya komen berkaitan entri dan bukan link iklan sahaja disiarkan. Harap maklum.

2) Ingin beriklan? Sila e-mail kepada kisahcikguieta@gmail.com ya ^__^

Terima kasih sudi singgah dan komen... ^__^

AKTA KOMUNIKASI DAN MULTIMEDIA

AKTA 588, AKTA KOMUNIKASI DAN MULTIMEDIA 1998

Penghantaran sebarang komen, permintaan, cadangan ATAU komunikasi lain yang lucah, sumbang, palsu, mengancam ATAU negatif dengan niat untuk menyakiti hati, menganiayai, mengugut ATAU mengganggu orang lain dengan ATAU tanpa mendedahkan identitinya adalah suatu kesalahan boleh didenda tidak melebihi 58 ribu ringgit atau dipenjarakan selama tempoh tidak melebihi 1 tahun ATAU kedua-duanya sekali. HARAP MAKLUM

EMAIL CADANGAN ATAU PERTANYAAN ANDA DI SINI

Name

Email *

Message *