PENGENALAN RINGKAS

Blog Kisah Cikgu ieta adalah penjenamaan semula bagi Blog ieta. Blog ini memaparkan pelbagai pengalaman penulis dan pembaca yang menghantar e-mail atau berjumpa sendiri dengan penulis, panduan dan kisah hidup manusia biasa dan kalangan guru. Juga tips, tutorial blog dan pelbagai panduan. Sesekali hal-ehwal bisnis, resepi dan isu-isu semasa dipaparkan untuk bacaan dan rujukan pembaca. Terima kasih sudi berkunjung. Kunjungan dan komen anda amat dihargai :)

Sup Ayam sempoi




As salam. Haaaa....  Menu iftar saya semalam masak "Sup Ayam sempoi" je. 


Saya masak Sup Ayam sempoi ni setelah siap menggoreng ayam. Balik dari kuliah non-stop dari pagi tadi. Biasalah kan... bukan selalu masak... Weekend je dapat masak...

Oh ya, pagi semalam saya bancuh Mashed Potatoe With Gravvy Sauce, rebus sosej dan goreng french fries cicah chezzy cheese sauce. Untuk anak-anak kecil yang tak reti berpuasa lagi tu la semuanya ni... ^__^

Search Description RESEPI, Resepi Ramadhan, Resepi Ayam, MASAKAN, Sup Ayam Sempoi, Sup bunjut adabi, Tepung Magik Serbaguna, Masakan kampung, Masakan tradisional, Masakan sempoi, Cara memasak Sup Ayam, Mashed Potatoe With Gravvy Sauce, Chezzy Cheese Sauce
Ni lah Mashed Potatoe tu setelah siap dibancuh.

Search Description RESEPI, Resepi Ramadhan, Resepi Ayam, MASAKAN, Sup Ayam Sempoi, Sup bunjut adabi, Tepung Magik Serbaguna, Masakan kampung, Masakan tradisional, Masakan sempoi, Cara memasak Sup Ayam, Mashed Potatoe With Gravvy Sauce, Chezzy Cheese Sauce
Ini pula Gravvy Sauce Mashed Potatoe tu

RESEPI, Resepi Ramadhan, Resepi Ayam, MASAKAN, Sup Ayam Sempoi, Sup bunjut adabi, Tepung Magik Serbaguna, Masakan kampung, Masakan tradisional, Masakan sempoi, Cara memasak Sup Ayam, Mashed Potatoe With Gravvy Sauce, Chezzy Cheese Sauce
Mashed Potatoe akka Kentang lenyek untuk anak-anak kecil saya ^__^

Kemudian saya bergegas ke kelas di UTM Space. Balik kuliah terus masak sup ayam sempoi ni.


RESEPI, Resepi Ramadhan, Resepi Ayam, MASAKAN, Sup Ayam Sempoi, Sup bunjut adabi, Tepung Magik Serbaguna, Masakan kampung, Masakan tradisional, Masakan sempoi, Cara memasak Sup Ayam, Mashed Potatoe With Gravvy Sauce, Chezzy Cheese Sauce
Ni lah dia Sup Ayam sempoi saya... Superb... hehe...

Bahan-bahan Sup Ayam Sempoi: 

  1. Ayam 1/2 ekor basuh dan dipotong dadu.
  2. Bawang besar 1 biji dihiris nipis.
  3. Bawang putih 5 ulas dimayang.
  4. Halia sebesar 2 jari dihiris.
  5. Minyak untuk menumis.
  6. Sepeket sup bunjut adabi.
  7. Air setengah periuk.
  8. Kentang dikupas dan dipotong ikut suka aku (ISA).... hehe...
  9. Garam secukup rasa.
  10. Tepung Magik serbaguna (untuk memekatkan kuah).


Cara memasak Sup Ayam Sempoi : 

  1. Tumis bawang besar, bawang putih dan halia sehingga kuning keemasan.
  2. Masukkan air, kentang, ayam dan sup bunjut adabi dan sedikit tepung magik serbaguna.
  3. Akhir sekali masukkan garam secukup rasa.
  4. Kacau sikit... setelah menggelegak, tutup api.
Sup Ayam Sempoi ni sedap dimakan bersama nasi putih atau dihirup begitu sahaja. Boleh juga dicicah dengan roti. Memang sempoi kan Sup Ayam Sempoi ni?

#prayforGhaza, #savePalestin, #saveMalaysia, #prayforMH370, #MH370, #prayforMH17, #MH17.

Search Description RESEPI, Resepi Ramadhan, Resepi Ayam, MASAKAN, Sup Ayam Sempoi, Sup bunjut adabi, Tepung Magik Serbaguna, Masakan kampung, Masakan tradisional, Masakan sempoi, Cara memasak Sup Ayam, Mashed Potatoe With Gravvy Sauce, Chezzy Cheese Sauce
Alhamdulillah... Rezki pagi ini...

ENTRI BERKAITAN :
SHARE

Cikgu ieta Sales Person Kelas Instagram Advance Online & Ebook Saka Sifu AjimAura (ID : 4)

Hai. Saya Cikgu ieta. Full Time Blogger, Internet Marketer dan Motivator Nasihat Niaga. Saya merupakan Sales Person Kelas Online Instagram Advance & Ebook Saka 4.0 milik Sifu Ajim Aura. Saya mengajar Kelas Blog dan Teknik Penulisan secara Personal Coaching One to One dan Group Coaching secara Online. Saya Leader kepada beberapa Group Laman Sosial dan Admin beberapa Group Di Telegram dan WhatsApp. Mempunyai 5 orang anak. Suami Pembantu Tadbir di Syarikat Semi Government. Saya Phrolapse Intervetebral Disc (Slipped Disc) bermula 17/4/2017. Kini Suri Rumah dan Blogger Full Time Online.

  • Image
  • Image
  • Image
  • Image
  • Image
    Blogger Comment
    Facebook Comment

11 orang yang sudi komen:

  1. salam. nice recipe..thanks share :)

    ReplyDelete
  2. slm..resepi yg sangat ringkas. sgt sesuai dibuat time malas2.. hehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. benda ringkas dan sempoi2 macamni mudah dan senang je... tinggal nak ngan taknak masak je kan Hajar? hehe

      Delete
  3. sup sentiasa menyelerakan berbuka sesuai, sahur pun sesuai.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu Tn. Amir. Sungguh menyelerakan :)

      Delete
  4. macam biasa..kena borong kerepek awal-awal. nanti habis. haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya jual kerepek tapi murid2 bagi kerepek. hehe... syoknya bisnes ^__^

      Delete
  5. wah menu western untuk anak2 di rumah yer... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu. depa suka makan macamni Acik Idah ^__^

      Delete
  6. Aduh terliur di buat nya tgk sup tu heehe.. kalau lewat malam kn kak ieta sy suka makan sup ayam dan sayur banyak lepas tu campur Quaker oat hehe.. sy mmg penggemar sup sampai ada yang kata awak ni patut kurus.. hantu sup.. hihii nasi kurang makan..

    ReplyDelete

1) Komen anda ditapis. Hanya komen berkaitan entri dan bukan link iklan sahaja disiarkan. Harap maklum.

2) Ingin beriklan? Sila e-mail kepada kisahcikguieta@gmail.com ya ^__^

Terima kasih sudi singgah dan komen... ^__^

AKTA KOMUNIKASI DAN MULTIMEDIA

AKTA 588, AKTA KOMUNIKASI DAN MULTIMEDIA 1998

Penghantaran sebarang komen, permintaan, cadangan ATAU komunikasi lain yang lucah, sumbang, palsu, mengancam ATAU negatif dengan niat untuk menyakiti hati, menganiayai, mengugut ATAU mengganggu orang lain dengan ATAU tanpa mendedahkan identitinya adalah suatu kesalahan boleh didenda tidak melebihi 58 ribu ringgit atau dipenjarakan selama tempoh tidak melebihi 1 tahun ATAU kedua-duanya sekali. HARAP MAKLUM

EMAIL CADANGAN ATAU PERTANYAAN ANDA DI SINI

Name

Email *

Message *