Sup Ayam sempoi




As salam. Haaaa....  Menu iftar saya semalam masak "Sup Ayam sempoi" je. 


Saya masak Sup Ayam sempoi ni setelah siap menggoreng ayam. Balik dari kuliah non-stop dari pagi tadi. Biasalah kan... bukan selalu masak... Weekend je dapat masak...

Oh ya, pagi semalam saya bancuh Mashed Potatoe With Gravvy Sauce, rebus sosej dan goreng french fries cicah chezzy cheese sauce. Untuk anak-anak kecil yang tak reti berpuasa lagi tu la semuanya ni... ^__^

Search Description RESEPI, Resepi Ramadhan, Resepi Ayam, MASAKAN, Sup Ayam Sempoi, Sup bunjut adabi, Tepung Magik Serbaguna, Masakan kampung, Masakan tradisional, Masakan sempoi, Cara memasak Sup Ayam, Mashed Potatoe With Gravvy Sauce, Chezzy Cheese Sauce
Ni lah Mashed Potatoe tu setelah siap dibancuh.

Search Description RESEPI, Resepi Ramadhan, Resepi Ayam, MASAKAN, Sup Ayam Sempoi, Sup bunjut adabi, Tepung Magik Serbaguna, Masakan kampung, Masakan tradisional, Masakan sempoi, Cara memasak Sup Ayam, Mashed Potatoe With Gravvy Sauce, Chezzy Cheese Sauce
Ini pula Gravvy Sauce Mashed Potatoe tu

RESEPI, Resepi Ramadhan, Resepi Ayam, MASAKAN, Sup Ayam Sempoi, Sup bunjut adabi, Tepung Magik Serbaguna, Masakan kampung, Masakan tradisional, Masakan sempoi, Cara memasak Sup Ayam, Mashed Potatoe With Gravvy Sauce, Chezzy Cheese Sauce
Mashed Potatoe akka Kentang lenyek untuk anak-anak kecil saya ^__^

Kemudian saya bergegas ke kelas di UTM Space. Balik kuliah terus masak sup ayam sempoi ni.


RESEPI, Resepi Ramadhan, Resepi Ayam, MASAKAN, Sup Ayam Sempoi, Sup bunjut adabi, Tepung Magik Serbaguna, Masakan kampung, Masakan tradisional, Masakan sempoi, Cara memasak Sup Ayam, Mashed Potatoe With Gravvy Sauce, Chezzy Cheese Sauce
Ni lah dia Sup Ayam sempoi saya... Superb... hehe...

Bahan-bahan Sup Ayam Sempoi: 

  1. Ayam 1/2 ekor basuh dan dipotong dadu.
  2. Bawang besar 1 biji dihiris nipis.
  3. Bawang putih 5 ulas dimayang.
  4. Halia sebesar 2 jari dihiris.
  5. Minyak untuk menumis.
  6. Sepeket sup bunjut adabi.
  7. Air setengah periuk.
  8. Kentang dikupas dan dipotong ikut suka aku (ISA).... hehe...
  9. Garam secukup rasa.
  10. Tepung Magik serbaguna (untuk memekatkan kuah).


Cara memasak Sup Ayam Sempoi : 

  1. Tumis bawang besar, bawang putih dan halia sehingga kuning keemasan.
  2. Masukkan air, kentang, ayam dan sup bunjut adabi dan sedikit tepung magik serbaguna.
  3. Akhir sekali masukkan garam secukup rasa.
  4. Kacau sikit... setelah menggelegak, tutup api.
Sup Ayam Sempoi ni sedap dimakan bersama nasi putih atau dihirup begitu sahaja. Boleh juga dicicah dengan roti. Memang sempoi kan Sup Ayam Sempoi ni?

#prayforGhaza, #savePalestin, #saveMalaysia, #prayforMH370, #MH370, #prayforMH17, #MH17.

Search Description RESEPI, Resepi Ramadhan, Resepi Ayam, MASAKAN, Sup Ayam Sempoi, Sup bunjut adabi, Tepung Magik Serbaguna, Masakan kampung, Masakan tradisional, Masakan sempoi, Cara memasak Sup Ayam, Mashed Potatoe With Gravvy Sauce, Chezzy Cheese Sauce
Alhamdulillah... Rezki pagi ini...

ENTRI BERKAITAN :

Comments

  1. salam. nice recipe..thanks share :)

    ReplyDelete
  2. slm..resepi yg sangat ringkas. sgt sesuai dibuat time malas2.. hehe..

    ReplyDelete
  3. sup sentiasa menyelerakan berbuka sesuai, sahur pun sesuai.

    ReplyDelete
  4. macam biasa..kena borong kerepek awal-awal. nanti habis. haha

    ReplyDelete
  5. wah menu western untuk anak2 di rumah yer... :)

    ReplyDelete
  6. Aduh terliur di buat nya tgk sup tu heehe.. kalau lewat malam kn kak ieta sy suka makan sup ayam dan sayur banyak lepas tu campur Quaker oat hehe.. sy mmg penggemar sup sampai ada yang kata awak ni patut kurus.. hantu sup.. hihii nasi kurang makan..

    ReplyDelete

Post a Comment

DISCLAIMER

Saya bukan perawat, bukan guru silat, bukan guru kerohanian dan tiada kaitan dengan sesiapa.

Sila bersabar, jaga adab, jangan taksub, jauhi syirik, jangan menipu dan jangan mencarut.

Saya anti penganiayaan, penipuan (scammer), ajaran sesat (sihir, syirik dan khurafat) dan kumpulan gila isim jahil murokkab.

Semua amalan menyimpang dari akidah Islam saya tolak. Saya tidak suka perdebatan, perbalahan mencarut dan memaki-hamun. Mereka yang biadap saya tinggalkan terus. Memaki dan mencarutkan saya? Saya sekolahkan adab pakej maki free.

Rules saya :
1) Tidak beri sedekah kepada scammer online.
2) Tidak berminat mengumpat, cerita hal orang tiada kaitan dengan saya, kondem tanpa dengar hal sebenar, saya tidak suka dan tidak mahu dengar.
3) Beri salam senyap dan hendak bersembang kosong adalah dilarang sama sekali.

https://linktr.ee/PuteriNurCahayaCikguiEta

Terima kasih sudi berkunjung. Sila komen untuk saya singgah laman sosial anda pula. Hanya komen berkaitan entri (artikel) sahaja disiarkan. Harap maklum.

Ingin beriklan secara professional? Sila e-mail kepada kisahcikguieta@gmail.com ya.