PENGENALAN RINGKAS

Blog Kisah Cikgu ieta adalah penjenamaan semula bagi Blog ieta. Blog ini memaparkan pelbagai pengalaman penulis dan pembaca yang menghantar e-mail atau berjumpa sendiri dengan penulis, panduan dan kisah hidup manusia biasa dan kalangan guru. Juga tips, tutorial blog dan pelbagai panduan. Sesekali hal-ehwal bisnis, resepi dan isu-isu semasa dipaparkan untuk bacaan dan rujukan pembaca. Terima kasih sudi berkunjung. Kunjungan dan komen anda amat dihargai :)

Tips menghidupkan Ramadhan

As salam. "Tips menghidupkan Ramadhan". Mesti ada yang tertanya-tanya bagaimanakan? 

Tips menghidupkan Ramadhan banyak sebenarnya... Contohnya sewaktu rehat, murid Tahun 6 ini membaca Al-Quran... Sejuk mata dan senang hati perut melihatnya. Dalam pada yang lain sedang hiruk-pikuk bermain, beliau telah menghidupkan Ramadhan dengan membaca Al-Quran.

Tips Ramadhan, Bab Puasa, Ihya' Ramadhan, Panduan Puasa, Tips menghidupkan Ramadhan, sewaktu rehat, membaca Al-Quran, menghidupkan Ramadhan, ibu bapa, ibu bapa yang berjaya mendidik anak, menjadi insan soleh, program Ihyak Ramadhan, SRA Al-Akram,
Terpaku seketika saat saya melihat murid ini membaca Al-Quran. Inilah kali pertama situasi sebegini berlaku di depan mata saya. Allahu Akbar... Subhanallah...

Tips Ramadhan, Bab Puasa, Ihya' Ramadhan, Panduan Puasa, Tips menghidupkan Ramadhan, sewaktu rehat, membaca Al-Quran, menghidupkan Ramadhan, ibu bapa, ibu bapa yang berjaya mendidik anak, menjadi insan soleh, program Ihyak Ramadhan, SRA Al-Akram,
Antara penyumbang idea untuk saya menyiapkan entri ini. Encik Zabidi Zainudin.

Tahniah kepada ibu bapanya yang telah berjaya mendidik anaknya sehingga menjadi insan soleh sebegini. Memang amalan membaca Al-Quran sewajarnya menjadi amalan seorang mukmin muslim walaupun  bukan di bulan Ramadhan. Selain bertujuan menghidupkan Ramadhan, amalan yang baik ini juga mendapat ganjaran pahala yang berlipat kali ganda jika Al-Quran itu dibaca sehingga khatam, secara bertajwid dan menghayati makna isi kandungan Al-Quran itu sendiri.

Tips Ramadhan, Bab Puasa, Ihya' Ramadhan, Panduan Puasa, Tips menghidupkan Ramadhan, sewaktu rehat, membaca Al-Quran, menghidupkan Ramadhan, ibu bapa, ibu bapa yang berjaya mendidik anak, menjadi insan soleh, program Ihyak Ramadhan, SRA Al-Akram,
Perkongsian Tazkirah dari Ustaz Wan Ali Wan Jusoh

Bagaimana menghidupkan Ramadhan? Selain daripada membaca Al-Quran, banyak lagi perkara bermanfaat yang boleh dilakukan daripada sibuk bergossip dan mengumpat memberi pahala kepada orang yang diumpat seterusnya, dosa yang diumpat melantun kepada si pengumpat. Rugikan? Puasa tapi pahala kurang, dosa bertambah sebab syoknya mengumpat. Antaranya ialah menganjurkan program Ihyak Ramadhan seperti yang telah dilaksanakan oleh pihak sekolah SRA Al-Akram bertarikh 30 Jun 2014.

Tips Ramadhan, Bab Puasa, Ihya' Ramadhan, Panduan Puasa, Tips menghidupkan Ramadhan, sewaktu rehat, membaca Al-Quran, menghidupkan Ramadhan, ibu bapa, ibu bapa yang berjaya mendidik anak, menjadi insan soleh, program Ihyak Ramadhan, SRA Al-Akram,

Di antara pengisian di dalam program Ihya' Ramadhan tersebut ialah Ceramah menghidupkan Ramadhan atau dalam bahasa Arab disebut Ihya'  Ramadhan.

Bersedekah juga adalah amalan mulia sepanjang Ramadhan ini. Bersedekah bertujuan meringankan bebanan golongan faqir miskin, susah dan hidup melarat. Ramai golongan berkemampuan yang turut menyumbangkan makanan, minuman, tenaga dan wang ringgit untuk membantu golongan sedemikian. Amalan bersedekah juga merupakan antara amalan yang dituntut dalam usaha menghidupkan Ramadhan. Besar pahala bagi yang bersedekah di bulan ini.

Tips Ramadhan, Bab Puasa, Ihya' Ramadhan, Panduan Puasa, Tips menghidupkan Ramadhan, sewaktu rehat, membaca Al-Quran, menghidupkan Ramadhan, ibu bapa, ibu bapa yang berjaya mendidik anak, menjadi insan soleh, program Ihyak Ramadhan, SRA Al-Akram,
Perkongsian Tuan Amir blogger Denaihati ditimelinenya.

Tips Ramadhan, Bab Puasa, Ihya' Ramadhan, Panduan Puasa, Tips menghidupkan Ramadhan, sewaktu rehat, membaca Al-Quran, menghidupkan Ramadhan, ibu bapa, ibu bapa yang berjaya mendidik anak, menjadi insan soleh, program Ihyak Ramadhan, SRA Al-Akram,
Surah Al-Baqarah ayat 177
"Nak MEMBERI harta yg disayangi itu adalah mujahadah yang sangat tinggi sebab perasaan kita punya sebab usaha penat lelah kita terlalu menebal... sebab tu siapa yg sanggup berkorban ganjarannya besar sangat terutama di bulan Ramadhan ni. Ambil peluang bulan Ramadhan menghulur bantuan pembinaan Madrasah Tahfiz An Nuur. Kalau kita tak mampu banyak sedikit pun boleh dan sampaikan kepada kaum keluarga kita yang mampu memberi banyak" @ Tuan Amir, Denaihati ~ Saham Akhirat Wakaf Madrasah Tahfiz An Nuur~

Selingan sebentar...

Ha... Jangan jadi macam dalam cerita ni dah ya... Buat malu je...
Malu kat Felixia Yap... Dia yang baru nak convert ke agama Islam pada 3/7/2014 ni pun... berpuasa...

Hayati apa bicara Ustaz ini...

Antara lain Tips menghidupkan Ramadhan ialah melakukan solat-solat sunat seperti Solat sunat Tarawih, Solat Tahajjud dan Solat Witir. Amalan melaksanakan solat sunat Tarawih dan solat sunat witir di surau secara berjamaah dapat mengeratkan silaturrahmi sesama jiran dan ahli penduduk setempat di samping menjamu selera dengan pelbagai juadah berbuka puasa yang disebut sebagai Moreh. Sekadar ini sahaja Tips Menghidupkan Ramadhan  berpandukan pengalaman dan sedikit ilmu yang saya ada. Anda ada lagi tips? Mari kongsikan di ruangan komen entri ini ya. Terima kasih ya ^__^

Entri berkaitan :
SHARE

Cikgu ieta Sales Person Kelas Instagram Advance Online & Ebook Saka Sifu AjimAura (ID : 4)

Hai. Saya Cikgu ieta. Full Time Blogger, Internet Marketer dan Motivator Nasihat Niaga. Saya merupakan Sales Person Kelas Online Instagram Advance & Ebook Saka 4.0 milik Sifu Ajim Aura. Saya mengajar Kelas Blog dan Teknik Penulisan secara Personal Coaching One to One dan Group Coaching secara Online. Saya Leader kepada beberapa Group Laman Sosial dan Admin beberapa Group Di Telegram dan WhatsApp. Mempunyai 5 orang anak. Suami Pembantu Tadbir di Syarikat Semi Government. Saya Phrolapse Intervetebral Disc (Slipped Disc) bermula 17/4/2017. Kini Suri Rumah dan Blogger Full Time Online.

  • Image
  • Image
  • Image
  • Image
  • Image
    Blogger Comment
    Facebook Comment

8 orang yang sudi komen:

  1. Terima kasih kak ieta utk perkongsian nie . Sangat bermanfaat ")

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah... Terima kasih Hafiz ^__^

      Delete
  2. kat pejabat sy pun de buat ihya' ramdhan antaranya ceramah bkaitan ramadhan tp syg xdpt smbutan sgt...tp kalo.majlis hburan kemain ramai lagi

    ReplyDelete
  3. moga moga istiqomah sehingga selepas ramadhan.

    ReplyDelete

1) Komen anda ditapis. Hanya komen berkaitan entri dan bukan link iklan sahaja disiarkan. Harap maklum.

2) Ingin beriklan? Sila e-mail kepada kisahcikguieta@gmail.com ya ^__^

Terima kasih sudi singgah dan komen... ^__^

AKTA KOMUNIKASI DAN MULTIMEDIA

AKTA 588, AKTA KOMUNIKASI DAN MULTIMEDIA 1998

Penghantaran sebarang komen, permintaan, cadangan ATAU komunikasi lain yang lucah, sumbang, palsu, mengancam ATAU negatif dengan niat untuk menyakiti hati, menganiayai, mengugut ATAU mengganggu orang lain dengan ATAU tanpa mendedahkan identitinya adalah suatu kesalahan boleh didenda tidak melebihi 58 ribu ringgit atau dipenjarakan selama tempoh tidak melebihi 1 tahun ATAU kedua-duanya sekali. HARAP MAKLUM

EMAIL CADANGAN ATAU PERTANYAAN ANDA DI SINI

Name

Email *

Message *