CARI DI SINI

07 October 2014

Jangan jadi katak bawah tempurung

UPDATE BLOG, Kisah Cikgu, Kisah benar, Kisah Cikgu, Motivasi, Motivasi Diri, Pesan arwah emak, #kelabbloggerbenashaari, TAZKIRAH, Jangan jadi katak bawah tempurung, pepatah, bidalan, Silibus darjah 5, silibus subjek Jawi tahun 5, Melentur buluh biar dari rebungnya
Jangan jadi katak bawah tempurung... Lama-lama, orang pun bosan.

Arwah emak pernah berpesan...
"Jangan jadi katak bawah tempurung".

Jangan jadi katak bawah tempurung. Bidalan ini maksudnya, hidup perlu bermasyarakat. Bercampur dengan orang lain tak kira siapa juga. Asalkan orang itu tidak membawa masalah kepada diri kita dan tidak memporak-perandakan kehidupan kita. Jangan dengan dunia sendiri sahaja... Lepas tu buat spekulasi yang macam2... ke sana ke mari minta belas kasihan. Buat ayat perli-perlian, caci-makian macam tak ingatkan Tuhan. Serupa macam dia tu Tuhan. Tak pernah buat kesilapan. Sungguh Kasihan.... Kan...?

UPDATE BLOG, Kisah Cikgu, Kisah benar, Kisah Cikgu, Motivasi, Motivasi Diri, #kelabbloggerbenashaari, TAZKIRAH, Jangan jadi katak bawah tempurung, pepatah, bidalan, Silibus darjah 5, silibus subjek Jawi tahun 5, Melentur buluh biar dari rebungnya, Pesan arwah emak,
Jangan jadi katak bawah tempurung, selalunya dari status2 di fb dapat idea ^__^

Sebab tulah ada bidalan Jangan jadi katak bawah tempurung macam tu... Yang pasti, rupanya silibus subjek Jawi tahun 5 pun ada juga bidalan ni... Eloklah tu... Melentur Buluh Biar Dari Rebungnya... Ingat tau... Jangan jadi katak bawah tempurung... ^__^

"Lupakanlah masa lalu, jangan bermimpi tentang masa depan. Fokuskan saja dirimu pada masa sekarang yg sedang kau  jalani." Bro Framestone.

Entri motivasi berkaitan :

  1. Berfikirlah sebelum publish.
  2. Pentingnya mindset untuk berjaya.

13 comments:

  1. cx sokong sgt :) tp knp harini mcm ramai up entry serupa gini? hurm curious btl

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak pastilah pula kenapa ya? Pagi tadi teringatkan arwah emak sangat2 tu yg tercetus idea ni. Terpulang pada yang membaca tulisan saya ni. hehe... Yang penting, idea sendiri. Tak ciplak idea org lain ^__^

      Delete
  2. setuju dengan kak ieta. ^_^

    ReplyDelete
  3. setuju dengan kak ieta. ^_^

    ReplyDelete
  4. Sebab itu kita perlu berfikir diluar kotak.

    ReplyDelete
  5. Betul betul..bila katak bawah tempurung dunia kita gelap dan sempit. Bila berkawan dengan orang semua tak tau..buat orang bosan dengan kita dan hidup kitapun tak ceria...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bijak Usahanita Mila... Tepuk tgn utk Mila... Benar belaka ni Mila ^__^

      Delete
  6. Manusia sejak dahulu hingga hari ini mewujudkan kehidupan masyarakat mereka menurut berbagai bagai teori sosial. Islam sebagai al Din yang bersifat rabbani meletakkan alas asas utama kehidupan sosial yang bersih daripada sebarang keterlaluan dan ketidakseimbangan.

    ReplyDelete

DISCLAIMER

Saya bukan perawat, bukan guru silat, bukan guru kerohanian dan tiada kaitan dengan gang paranoid akhir zaman dan teori konspirasi yang gila isim keturunan atau isim makrifat.

Sila sabar, jaga adab, jangan taksub, jauhi syirik, jangan menipu dan jangan mencarut.

Saya anti penganiayaan, penipuan (scammer), amalan merepek, syirik, sesat dan khurafat. Semua amalan menyimpang dari agama Islam saya tolak dan bangkang sepenuhnya.

Saya benci perdebatan, perbalahan mencarut dan memaki-hamun. Mereka yang biadap saya reject terus.

Terima kasih sudi berkunjung. Sila komen untuk saya singgah laman sosial anda pula. Hanya komen berkaitan entri (artikel) sahaja disiarkan. Harap maklum. 😁

Jika mesej atau email saya sila nyatakan,
1) Nama.
2) Dari mana kenal saya.
3) Tujuan mesej
Sebab saya ada banyak laman sosial, sila nyatakan nama channel atau laman sosial anda kenal saya.

Rules saya :
1) Saya tidak memberi sedekah secara online.
2) Saya tidak berminat mengumpat, cerita hal orang tiada kaitan dengan saya, kondem tanpa dengar hal sebenar, saya tak nak dengar dan saya tak suka.
3) Beri salam senyap dan hendak bersembang kosong adalah dilarang sama sekali.
5) Hendak bimbingan (coaching), ikut rules saya. Lengkapan borang diberi.

Terima kasih 😊
Nama pena,
Puteri Nur Cahaya @ Cikgu iEta
Suri Rumah Sepenuh Masa,
Freelance Blogger, Social Media Expert Coach. Pembekal Pemborong Biskut Homemade dan Kudapan.

Ingin beriklan secara professional? Sila e-mail kepada kisahcikguieta@gmail.com ya. 😁

AKTA KOMUNIKASI DAN MULTIMEDIA





AKTA 588, AKTA KOMUNIKASI DAN MULTIMEDIA 1998

Penghantaran sebarang komen, permintaan, cadangan ATAU komunikasi lain yang lucah, sumbang, palsu, mengancam ATAU negatif dengan niat untuk menyakiti hati, menganiayai, mengugut ATAU mengganggu orang lain dengan ATAU tanpa mendedahkan identitinya adalah suatu kesalahan boleh didenda tidak melebihi 58 ribu ringgit atau dipenjarakan selama tempoh tidak melebihi 1 tahun ATAU kedua-duanya sekali. HARAP MAKLUM






TULIS CADANGAN ATAU PERTANYAAN DI SINI

Name

Email *

Message *