PENGENALAN RINGKAS

Blog Kisah Cikgu ieta adalah penjenamaan semula bagi Blog ieta. Blog ini memaparkan pelbagai pengalaman penulis dan pembaca yang menghantar e-mail atau berjumpa sendiri dengan penulis, panduan dan kisah hidup manusia biasa dan kalangan guru. Juga tips, tutorial blog dan pelbagai panduan. Sesekali hal-ehwal bisnis, resepi dan isu-isu semasa dipaparkan untuk bacaan dan rujukan pembaca. Terima kasih sudi berkunjung. Kunjungan dan komen anda amat dihargai :)

Tips elak ditipu semasa membeli minyak kereta






































Tips, Minyak, ISU SEMASA, Malas gaduh-gaduh, Petronas menipu, Stesyen minyak Petronas menipu, Stesyen minyak Petronas Setiawangsa penipu, Buruk reputasi, jatuh kredebiliti nanti, kredibiliti, reputasi, bergaduh, argue, Tips beli minyak kereta, cashier, saya nak isi 22 liter, Tips elak ditipu semasa membeli minyak kereta, liter, tipu, Tips elak ditipu,






































Baiklah, hari ini saya ingin berkongsi Tips elak ditipu semasa membeli minyak kereta hasil dari perbualan di whatsapp group bberapa hari lalu. Mungkin ada yang sudah mengetahuinya... Jadi saya ingin berkongsi dengan yang belum tahu lagi. Boleh kan? :D

Sebelum itu... nampak tak gambar di atas? Haa... itu adalah gambar mileage bar beserta resit pembelian minyak kereta yang saya beli bertarikh 7/10/2014 jam 8.11 pagi dan resit bertarikh 13/10/2014 di salah sebuah stesyen minyak di Kuala Lumpur, jam 5.59 petang sebelum pulang dari bekerja. 

Pada 7/10/2014 tu, minyak hanya ada 2 bar sahaja. Cuma waktu ini saya isi di waktu petang. Di stesyen minyak yang sama. Dengan RM50.00 sahaja, tangki minyak kereta saya penuh. 

Lepas hulur duit dan minta resit, saya ambil kembali kad MESRA saya dan terus isi minyak. Silap saya just beri duit dan terus isi. Tak pula nak argue. Nak balik cepat ke rumah... Malas gaduh-gaduh ni... Buruk reputasi, jatuh kredebiliti nanti. 

Semasa start enjin, saya nampak perbezaan ketara di dashboard mileage kurang 1 bar bermakna minyak tidak penuh seperti biasa sebelum harga minyak naik pada malam Jumaat lalu. Manalah tahu nak kena tipu... Silap saya lah juga agaknya ni kan... tidak pergi berjumpa pengurus pam minyak terus. Lagipun mahu segera pulang... dah lewat...  


Tips elak ditipu semasa membeli minyak kereta seperti yang tertera di status kawan saya di atas, bermaksud jika anda mahu mengisi minyak, beritahu kepada cashier "saya nak isi 22 liter..." beritahu berapa liter ya, bukan just bayar duit dan cakap "saya nak isi RM50". memang ditipu hidup-hidup dan memang tak penuh-penuhlah tangki minyak anda. Lepas ni cuba try test Tips elak ditipu semasa membeli minyak kereta ini ya. Selamat mencuba... ^__^

Tips, Minyak, ISU SEMASA, Malas gaduh-gaduh, Stesyen minyak Petronas menipu, Stesyen minyak Petronas Setiawangsa penipu, Buruk reputasi, jatuh kredebiliti nanti, kredibiliti, reputasi, bergaduh, argue, Tips beli minyak kereta, cashier, saya nak isi 22 liter, Tips elak ditipu semasa membeli minyak kereta, liter, tipu, Tips elak ditipu,
Bagus rakan saya ni, Ustazah Nur Hazirah sudi berkongsi tips yang bermanfaat untuk semua. Terima kasih Zirah... ^__^

Update : Isi minyak 23/10/2014. Jam 11.42 malam. 2 bar sahaja yang tinggal. Sebut "Nak isi 26 liter". Harga RM56.76. Tetap tak penuh pun... Isi malam ni.... Bukan isi waktu tengahari pun... 


SHARE

Cikgu ieta Sales Person Kelas Instagram Advance Online & Ebook Saka Sifu AjimAura (ID : 4)

Hai. Saya Cikgu ieta. Full Time Blogger, Internet Marketer dan Motivator Nasihat Niaga. Saya merupakan Sales Person Kelas Online Instagram Advance & Ebook Saka 4.0 milik Sifu Ajim Aura. Saya mengajar Kelas Blog dan Teknik Penulisan secara Personal Coaching One to One dan Group Coaching secara Online. Saya Leader kepada beberapa Group Laman Sosial dan Admin beberapa Group Di Telegram dan WhatsApp. Mempunyai 5 orang anak. Suami Pembantu Tadbir di Syarikat Semi Government. Saya Phrolapse Intervetebral Disc (Slipped Disc) bermula 17/4/2017. Kini Suri Rumah dan Blogger Full Time Online.

  • Image
  • Image
  • Image
  • Image
  • Image
    Blogger Comment
    Facebook Comment

21 orang yang sudi komen:

  1. Replies
    1. Ternyata benar Mar. Sy dah cuba kelmarin :)

      Delete
  2. Nampak tak gambar di atas? part perenggan kedua tu..
    tak Nampak lah..takde gambar pon

    ReplyDelete
    Replies
    1. Akak dah betulkan. Trm kasih ya Akashah:)

      Delete
  3. betul....ramai yg byr RM46 untuk 20 liter.

    ReplyDelete
  4. Isi 20 ringgit dapat 8.656 liter.. tak tepat kalau gi isi plak tempat lain.. lepas ni mmg nak isi ikut liter..

    ReplyDelete
  5. Gambar kt blog kak ieta problem lagi yeh? sbb gambar yf first tu kluar.. kluar link je..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mungkin sbb guna size xtra large kot. Akak dah betulkan. Trm kasih ya Amir :)

      Delete
  6. dah lama isi cara ni.

    tetapi kekadang..bayar gak rm59 terus. haha

    ReplyDelete
  7. Perkongsian anda memang baik..ilmu baru buat saya..salam perkenalan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih Norwina. Moga bermanfaat. Selamat berkenalan juga :)

      Delete
  8. Assalammualaikum...ieta,

    terima kasih ieta ... perkongsian nie... lepas cuba amalkan...

    mselim3

    pls: bagus kongsi 'general knowledge" macam nie..

    ReplyDelete
  9. Terima kasih.

    Boleh diamalkan bila balik Malaysia nanti ^^

    ReplyDelete
  10. Alhamdulillah.. kami tak pernh kena la sbb isi kt stesen pam yg sama je... dan satu lagi, elakkan isi minyak ketika enjin panas, dan waktu tgh hari... sebabnya waktu tu byk karbon dan angin... sebb tu kdg2 isi 50 tapi tak penuh.. sekadar perkongsian pengalaman...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu Maria tp yg trbaru ni isi waktu mlm. Kat tpt yg sama. Isi by liter pun tak penuh gak. Tak pe lh, try tgk mcmna :)

      Delete

1) Komen anda ditapis. Hanya komen berkaitan entri dan bukan link iklan sahaja disiarkan. Harap maklum.

2) Ingin beriklan? Sila e-mail kepada kisahcikguieta@gmail.com ya ^__^

Terima kasih sudi singgah dan komen... ^__^

AKTA KOMUNIKASI DAN MULTIMEDIA

AKTA 588, AKTA KOMUNIKASI DAN MULTIMEDIA 1998

Penghantaran sebarang komen, permintaan, cadangan ATAU komunikasi lain yang lucah, sumbang, palsu, mengancam ATAU negatif dengan niat untuk menyakiti hati, menganiayai, mengugut ATAU mengganggu orang lain dengan ATAU tanpa mendedahkan identitinya adalah suatu kesalahan boleh didenda tidak melebihi 58 ribu ringgit atau dipenjarakan selama tempoh tidak melebihi 1 tahun ATAU kedua-duanya sekali. HARAP MAKLUM

EMAIL CADANGAN ATAU PERTANYAAN ANDA DI SINI

Name

Email *

Message *