Posts

Showing posts from May, 2015

CHOCOLETTO sedap hingga menjilat sudu.

Image
CHOCOLETTO sedap hingga menjilat sudu . Chocoletto Big Jar 350 gram di Instagram Dunia Niaga ieta Enterprise. Tahukah anda, Chocoletto  merupakan gabungan  coklat dalam balang kaca  dengan pelbagai makanan lain yang enak dan rangup, sedap dimakan sehingga menjilat sudu. Kadangkala, saya tidak sempat menyediakan sarapan pagi. Anak-anak saya minta Chocoletto sahaja untuk mereka makan. Ada waktunya, tengahari balik dari sekolah, “Ibu, nak Chocoletto...". Hah, memang wajib sentiasa ada stoklah jawabnya di rumah saya... Sekali rasa, pasti termimpi-mimpi tau. Nak lagi, lagi dan lagi. Makanan berkhasiat ini amat sesuai dimakan oleh sesiapa sahaja tau. Juga sesuai dijadikan  wedding gift ,  hantaran perkahwinan dan  Hadiah Hari Guru. Chocoletto ini terdapat 3 perisa iaitu : Chocoletto   Ori , merupakan coklat yang dituang ke dalam bertih beras dan beberapa keping biskut chipsmore. Chocoletto   Crunch  pula gabungan coklat yang dituang ke dalam bertih beras dan beberapa keping bis

BURGER DAN OBLONG BIG BOSS BURGER

Image
BURGER DAN OBLONG BIG BOSS BURGER BILA SUAMI ORDER OBLONG DAN BURGER. Sebelum balik dari mengajar mengaji, encik suami tercinta saya menalifon dan meminta saya membelikan Oblong dan burger daging biasa tanpa sayur. Turun tangga sahaja, tanpa berlengah lagi, saya terus berjalan menuju ke stall burger idaman ramai dan terus saya order 3 biji Oblong untuk saya, suami dan anak sulung saya dan 2 bungkus burger daging biasa tanpa sayur sos tomato untuk 4 orang lagi anak saya yang berumur 8, 7, 5 dan 2 tahun. Ini merupakan kali ke 2 saya membeli di sini. Dalam bungkusan ini ada Oblong dan Burger Daging tanpa sayur yang  dibungkus dengan rapi. BIG BOSS BURGER Nak tahu ke di mana saya beli Oblong dan burger daging biasa tanpa sayur tu?  Logo syarikat pun sudah membuka selera saya untuk membelinya. Haaa... Di sinilah... Nama stall burger ni, Big Boss Burger. Lokasinya di Setiawangsa, di seberang 7 Eleven yang berhampiran dengan Ali Maju Restoran. Di korner penjuru berhadap

Apa itu kebahagiaan?

Image
Apa itu kebahagiaan ? Hayati gambar ini... Kasihan anak yatim yang mengharapkan kasih sayang ibunya ini... Di Iraq, seorang anak gadis yatim telah melukis gambar emaknya di atas lantai konkrit di rumah anak yatim. Kemudian anak itu menanggalkan kasutnya. Dengan sangat berhati-hati, anak gadis itu tidur di dalam pelukan ibunya. Sangat susah untuk mencari ungkapan yang dapat menggambarkan keadaan ini. Adakah kita masih berhak merungut kita tidak cukup bahagia? Sebenarnya kebahagiaan  itu mudah dengan menghargai segala yang kita ada hari ini.

Kempen Taja Shopping Raya 2015

Image
Kempen Taja Shopping Raya 2015 Jom berkempen untuk mereka yang memerlukan ^__^ As salam dan sejahtera hendaknya semua pembaca senyap, yang rajin komen dan stalker (macam glamer je kan? :D ) di blog Kisah Cikgu ieta ini. Moga hari ini lebih baik dari semalam ya ^__^ Sempena Hari Raya Aidilfitri yang bakal menjelang tidak lama lagi, Persatuan Kebajikan Projek Iqra' Semalaysia  ingin mengumpul tajaan   terhadap 3 golongan berikut : 1. Anak yatim asnaf 2. Anak-anak asnaf 3. Ibu tunggal Rumah kebajikan yang terlibat adalah di Kuantan, Batu Caves, Gombak, Puchong, Shah Alam, Nilai dan Johor Bharu . Objektif Projek Iqra  mengumpul dana dan tajaan adalah sebagai usaha membantu anak-anak asnaf, anak yatim dan ibu tunggal juga bagi membiayai pendidikan golongan Asnaf melalui program-program Kelas Rakyat percuma dan Shopping Raya. Untuk musim Raya yang bakal tiba, Projek Iqra meneruskan  program Shopping Raya seperti yang telah ramai blogger  Kelab Blogger Ben Ashaari

Pemandu bas hilang kawalan hanyalah mimpi

Image
Pemandu bas hilang kawalan hanyalah mimpi . Gambar hanya hiasan semata. Sumber : m.utusandotcom   Ahad, 2 Mei 2015 aku menghadiri kenduri. Kemudian aku ke rumah abah.  Aku letih... Aku penat... Aku berlari mengejar sebuah bas. Aku ketuk bertalu-talu bas itu. Namun ia tidak berhenti. Entah dari mana kekuatan, aku naik ke dalam bas setelah berlari begitu jauh sambil mengetuk bas itu. Aku marahkan si pemandu lelaki itu. Entah bagaimana, bas hilang kawalan. Pemandu bas tidak bergerak! Aku panik! Aku arahkan penumpang-penumpang lelaki menarik keluar pemandu bas dari kawasan pemandu bas memandu sambil aku mengawal stering bas. Aku tercari-cari punca break bas itu. Setelah berjumpa, kakiku menahan break dan menekan alat hubungan di dashboard pemandu sambil menangis tersedu-sedu. “Tolong... bas ini hilang kawalan. Di dalam bas ini ramai penumpang... Saya tidak tahu bas ini di mana...".   Tiba-tiba kedengaran suara “Ayang... Bangun ayang. Dah nak mag

Resipi Ayam Goreng Halia Cili Benggala

Image
Resipi Ayam Goreng Halia Cili Benggala . Sedap juga. Bolehlah... Asal jadi lauk sudah... Anak sulung tidak sabar nak makan. Dicedoknya sendiri, bersepah tepi... ^__^ Sebenarnya hari ini saya ingin memasak Ayam goreng halia tetapi, disebabkan terkisar sekali cili benggala merah maka jadilah hari ini masak Ayam goreng Halia Cili Benggala . Apa pun, asal ada lauk maka sudah cukup bersyukur rasanya.  Tanpa membuang masa mari kita lihat bahan-bahan Ayam Goreng Halia Cili Benggala resepi sempoi saya. Bahan-bahan   Ayam Goreng Halia Cili Benggala : Bawang besar 7 biji. Bawang putih 10 ulas. Cili Benggala separuh. Halia 2 inci. Ubi kentang potong ikut suka hati. Garam secukup rasa. Gula secubit. Air asam jawa. 2 mangkuk air. Air asam jawa memang wajib masuk ya jika masak goreng halia apa sahaja. Cara memasak   Ayam Goreng Halia Cili Benggala : Kisar separuh halus bahan 1 sehingga 4. Racik suku halia. Mayang 2 labu bawang besar. Goreng dan toskan ubi ken