PENGENALAN RINGKAS

Blog Kisah Cikgu ieta adalah penjenamaan semula bagi Blog ieta. Blog ini memaparkan pelbagai pengalaman penulis dan pembaca yang menghantar e-mail atau berjumpa sendiri dengan penulis, panduan dan kisah hidup manusia biasa dan kalangan guru. Juga tips, tutorial blog dan pelbagai panduan. Sesekali hal-ehwal bisnis, resepi dan isu-isu semasa dipaparkan untuk bacaan dan rujukan pembaca. Terima kasih sudi berkunjung. Kunjungan dan komen anda amat dihargai :)

Resipi Ayam Goreng Halia Cili Benggala

Resipi Ayam Goreng Halia Cili Benggala.
Sedap juga. Bolehlah... Asal jadi lauk sudah... Anak sulung tidak sabar nak makan. Dicedoknya sendiri, bersepah tepi... ^__^
Sebenarnya hari ini saya ingin memasak Ayam goreng halia tetapi, disebabkan terkisar sekali cili benggala merah maka jadilah hari ini masak Ayam goreng Halia Cili Benggala. Apa pun, asal ada lauk maka sudah cukup bersyukur rasanya. 

Tanpa membuang masa mari kita lihat bahan-bahan Ayam Goreng Halia Cili Benggala resepi sempoi saya.

Bahan-bahan Ayam Goreng Halia Cili Benggala :
  1. Bawang besar 7 biji.
  2. Bawang putih 10 ulas.
  3. Cili Benggala separuh.
  4. Halia 2 inci.
  5. Ubi kentang potong ikut suka hati.
  6. Garam secukup rasa.
  7. Gula secubit.
  8. Air asam jawa.
  9. 2 mangkuk air.
Air asam jawa memang wajib masuk ya jika masak goreng halia apa sahaja.
Cara memasak Ayam Goreng Halia Cili Benggala :
  1. Kisar separuh halus bahan 1 sehingga 4.
  2. Racik suku halia.
  3. Mayang 2 labu bawang besar.
  4. Goreng dan toskan ubi kentang.
  5. Gorengkan ayam separuh masak dan toskan.
  6. Tumiskan bahan-bahan yang telah dikisar sehingga masak.
  7. Masukkan ayam dan kentang, kacau sebatikan dalam beberapa minit.
  8. Akhir sekali, masukkan bawang yang telah dimayang, air asam jawa, garam dan gula.
  9. Kacau sebentar.
  10. Tutup api, Siap.

Tumis hingga agak garing ya.
Masukkan ayam.
Masukkan kentang dan kacau sebatikan ya.
Haaa.... Di bawah ini, lauk kami sekeluarga tengahari tadi. Ayam goreng Halia Cili Benggala, Kailan tumis air telur dan Telur dadar. Alhamdulillah... Sempoi tapi puas hati.

Ayam goreng Halia Cili Benggala
Kailan tumis air telur
Telur dadar
Resepi Ayam Goreng Halia Cili Benggala ini mudah sahajakan? Disebabkan saya saja suka-suka sahaja berkongsi resepi ini maka harap maaflah ya jika paparan gambar kurang memuaskan. Bukan pakar masakan saya ni. Bila-bila cubalah ya Resepi Ayam Goreng Halia Cili Benggala ini ^___^
SHARE

Cikgu ieta Sales Person Ebook Saka Sifu AjimAura (ID : 3)

  • Image
  • Image
  • Image
  • Image
  • Image
    Blogger Comment
    Facebook Comment

14 orang yang sudi komen:

  1. Alahai...xpe...janji leh kongsi resepi...senang nak buat tu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih Amanda sudi singgah ke mari melihat reaepi :)

      Delete
  2. tak sengaja jadi resepi baru ... sedap juga tu ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang sedap CM. Rasa macam daging masak merah pun ada... hehe...

      Delete
  3. Alahai sedap ja nampak. Bila agaknya saya nak pandai masak

    ReplyDelete
    Replies
    1. Arz Moha, bila² cuba try test ya... Pasti menjadi. Hehe...

      Delete
  4. Wah macam sedap jer kak ta.....lain kali boleh la sy try masak untuk anak-anak dirumah. Thanks sudi share resepi kak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sama² Nila Anggraini. Sudikan mencuba resepi ini ya Nila :)

      Delete
  5. Resepi yang simple makan dengan nasi panas best nya..akan jadi pilihan terbaik untuk bersahur di bulan Ramadhan yang bakal tiba nanti,satu lauk ni pun cukup sebab saya suka makan sahur lauk simple dan resepi ni sesuai sgt hehe..more resepi kak ieta yang simple ..untuk Bulan Ramadhan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih Efa pencetus semangat akak nak up entri resepi ni. Hehe... Efa masak pasti lagi aedap...

      Delete
  6. kalau digantikan dengan daging pon sedap nih! Yummy~~

    ReplyDelete
  7. Wahhh...
    Besttnyaaa ayam goreng hali banggalia ni.. Huhu

    ReplyDelete
  8. Wahh..
    Bestnyaaa ayam goreng halia banggalia

    ReplyDelete

1) Komen anda ditapis. Hanya komen berkaitan entri dan bukan link iklan sahaja disiarkan. Harap maklum.

2) Ingin beriklan? Sila e-mail kepada kisahcikguieta@gmail.com ya ^__^

Terima kasih sudi singgah dan komen... ^__^

AKTA KOMUNIKASI DAN MULTIMEDIA

AKTA 588, AKTA KOMUNIKASI DAN MULTIMEDIA 1998

Penghantaran sebarang komen, permintaan, cadangan ATAU komunikasi lain yang lucah, sumbang, palsu, mengancam ATAU negatif dengan niat untuk menyakiti hati, menganiayai, mengugut ATAU mengganggu orang lain dengan ATAU tanpa mendedahkan identitinya adalah suatu kesalahan boleh didenda tidak melebihi 58 ribu ringgit atau dipenjarakan selama tempoh tidak melebihi 1 tahun ATAU kedua-duanya sekali. HARAP MAKLUM

EMAIL CADANGAN ATAU PERTANYAAN ANDA DI SINI

Name

Email *

Message *