CARI DI SINI

01 May 2015

Resipi Ayam Goreng Halia Cili Benggala

Resipi Ayam Goreng Halia Cili Benggala.
Sedap juga. Bolehlah... Asal jadi lauk sudah... Anak sulung tidak sabar nak makan. Dicedoknya sendiri, bersepah tepi... ^__^
Sebenarnya hari ini saya ingin memasak Ayam goreng halia tetapi, disebabkan terkisar sekali cili benggala merah maka jadilah hari ini masak Ayam goreng Halia Cili Benggala. Apa pun, asal ada lauk maka sudah cukup bersyukur rasanya. 

Tanpa membuang masa mari kita lihat bahan-bahan Ayam Goreng Halia Cili Benggala resepi sempoi saya.

Bahan-bahan Ayam Goreng Halia Cili Benggala :
  1. Bawang besar 7 biji.
  2. Bawang putih 10 ulas.
  3. Cili Benggala separuh.
  4. Halia 2 inci.
  5. Ubi kentang potong ikut suka hati.
  6. Garam secukup rasa.
  7. Gula secubit.
  8. Air asam jawa.
  9. 2 mangkuk air.
Air asam jawa memang wajib masuk ya jika masak goreng halia apa sahaja.
Cara memasak Ayam Goreng Halia Cili Benggala :
  1. Kisar separuh halus bahan 1 sehingga 4.
  2. Racik suku halia.
  3. Mayang 2 labu bawang besar.
  4. Goreng dan toskan ubi kentang.
  5. Gorengkan ayam separuh masak dan toskan.
  6. Tumiskan bahan-bahan yang telah dikisar sehingga masak.
  7. Masukkan ayam dan kentang, kacau sebatikan dalam beberapa minit.
  8. Akhir sekali, masukkan bawang yang telah dimayang, air asam jawa, garam dan gula.
  9. Kacau sebentar.
  10. Tutup api, Siap.

Tumis hingga agak garing ya.
Masukkan ayam.
Masukkan kentang dan kacau sebatikan ya.
Haaa.... Di bawah ini, lauk kami sekeluarga tengahari tadi. Ayam goreng Halia Cili Benggala, Kailan tumis air telur dan Telur dadar. Alhamdulillah... Sempoi tapi puas hati.

Ayam goreng Halia Cili Benggala
Kailan tumis air telur
Telur dadar
Resepi Ayam Goreng Halia Cili Benggala ini mudah sahajakan? Disebabkan saya saja suka-suka sahaja berkongsi resepi ini maka harap maaflah ya jika paparan gambar kurang memuaskan. Bukan pakar masakan saya ni. Bila-bila cubalah ya Resepi Ayam Goreng Halia Cili Benggala ini ^___^

14 comments:

  1. Alahai...xpe...janji leh kongsi resepi...senang nak buat tu...

    ReplyDelete
  2. tak sengaja jadi resepi baru ... sedap juga tu ...

    ReplyDelete
  3. Alahai sedap ja nampak. Bila agaknya saya nak pandai masak

    ReplyDelete
  4. Wah macam sedap jer kak ta.....lain kali boleh la sy try masak untuk anak-anak dirumah. Thanks sudi share resepi kak.

    ReplyDelete
  5. Resepi yang simple makan dengan nasi panas best nya..akan jadi pilihan terbaik untuk bersahur di bulan Ramadhan yang bakal tiba nanti,satu lauk ni pun cukup sebab saya suka makan sahur lauk simple dan resepi ni sesuai sgt hehe..more resepi kak ieta yang simple ..untuk Bulan Ramadhan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih Efa pencetus semangat akak nak up entri resepi ni. Hehe... Efa masak pasti lagi aedap...

      Delete
  6. kalau digantikan dengan daging pon sedap nih! Yummy~~

    ReplyDelete
  7. Wahhh...
    Besttnyaaa ayam goreng hali banggalia ni.. Huhu

    ReplyDelete
  8. Wahh..
    Bestnyaaa ayam goreng halia banggalia

    ReplyDelete
  9. tengok pon dah menyelerakan. tq share resepi ini..

    Hot post - Resepi Nasi Goreng Ikan Sardin Hadiah Dari Hati

    ReplyDelete

DISCLAIMER

Saya bukan perawat, bukan guru silat, bukan guru kerohanian dan tiada kaitan dengan gang paranoid akhir zaman dan teori konspirasi yang gila isim keturunan atau isim makrifat.

Sila sabar, jaga adab, jangan taksub, jauhi syirik, jangan menipu dan jangan mencarut.

Saya anti penganiayaan, penipuan (scammer), amalan merepek, syirik, sesat dan khurafat. Semua amalan menyimpang dari agama Islam saya tolak dan bangkang sepenuhnya.

Saya benci perdebatan, perbalahan mencarut dan memaki-hamun. Mereka yang biadap saya reject terus.

Terima kasih sudi berkunjung. Sila komen untuk saya singgah laman sosial anda pula. Hanya komen berkaitan entri (artikel) sahaja disiarkan. Harap maklum. 😁

Jika mesej atau email saya sila nyatakan,
1) Nama.
2) Dari mana kenal saya.
3) Tujuan mesej
Sebab saya ada banyak laman sosial, sila nyatakan nama channel atau laman sosial anda kenal saya.

Rules saya :
1) Saya tidak memberi sedekah secara online.
2) Saya tidak berminat mengumpat, cerita hal orang tiada kaitan dengan saya, kondem tanpa dengar hal sebenar, saya tak nak dengar dan saya tak suka.
3) Beri salam senyap dan hendak bersembang kosong adalah dilarang sama sekali.
5) Hendak bimbingan (coaching), ikut rules saya. Lengkapan borang diberi.

Terima kasih 😊
Nama pena,
Puteri Nur Cahaya @ Cikgu iEta
Suri Rumah Sepenuh Masa,
Freelance Blogger, Social Media Expert Coach. Pembekal Pemborong Biskut Homemade dan Kudapan.

Ingin beriklan secara professional? Sila e-mail kepada kisahcikguieta@gmail.com ya. 😁

UNDANG-UNDANG





AKTA 588, AKTA KOMUNIKASI DAN MULTIMEDIA 1998

Penghantaran sebarang komen, permintaan, cadangan ATAU komunikasi lain yang lucah, sumbang, palsu, mengancam ATAU negatif dengan niat untuk menyakiti hati, menganiayai, mengugut ATAU mengganggu orang lain dengan ATAU tanpa mendedahkan identitinya adalah suatu kesalahan boleh didenda tidak melebihi 58 ribu ringgit atau dipenjarakan selama tempoh tidak melebihi 1 tahun ATAU kedua-duanya sekali. HARAP MAKLUM







Tulis Cadangan Atau Pertanyaan Di Sini

Name

Email *

Message *