17 August 2015

Codi Belle Alhamdulillah RM2 pun rezki

As salam. Ni nak bagitau ni... Codi Belle tu kan...
#kisahCikguieta, #Blogietadotcom, #UjianPrestasi2, #Chocoletto, #imukminChezzyCheese, #OhBlogger #ietaInfoLine, #CodiBelle, #Cordyceps, #projek2015, #jemaahbisnisdenaihati, #kelabbloggerbenashaari, #rcnocrop,kisah Cikgu ieta, Blog ieta dot com, Ujian Prestasi 2, Chocoletto, imukmin Chezzy Cheese, Oh Blogger, ieta Info Line, Codi Belle, Cordyceps, projek 2015, jemaah bisnis denaihati, kelab blogger ben ashaari, rcnocrop, Alhamdulillah, rezki, Codi Belle Alhamdulillah RM2 pun rezki
Seiap malam sebelum tidur saya minum 2 scachet Codi Belle.
1) Sangat sedap.
2) Memberi tenaga.
3) Menenangkan minda.
4) Menghilangkan stress.
5) Mengeringkan luka.

Alhamdulillah...

Selesai sudah Ujian Prestasi 2, 2015 untuk sesi pagi dan petang hari ini. Saya jaga kelas saya sendiri. Syukur malam tadi minum Codi Belle. Jadi, tenaga yang hilang semalam dek menguruskan abah di hospital, hari ini saya mampu bekerja lagi. 

Oh ya, nak bagi tau juga, pagi ni laris 2 big jar Chocoletto. Selepas punch out 11.15 tadi, saya siap pos sepeket i-mukmin chezzy cheese ke Petaling Jaya dan 5 peket lagi ke Kota Tinggi Johor. Customer dah bank in duit minggu lepas dan pagi tadi. Kebetulan hari Isnin memang hari pos produk kepada pelanggan.
#kisahCikguieta, #Blogietadotcom, #UjianPrestasi2, #Chocoletto, #imukminChezzyCheese, #OhBlogger #ietaInfoLine, #CodiBelle, #Cordyceps, #projek2015, #jemaahbisnisdenaihati, #kelabbloggerbenashaari, #rcnocrop,kisah Cikgu ieta, Blog ieta dot com, Ujian Prestasi 2, Chocoletto, imukmin Chezzy Cheese, Oh Blogger, ieta Info Line, Codi Belle, Cordyceps, projek 2015, jemaah bisnis denaihati, kelab blogger ben ashaari, rcnocrop, Alhamdulillah, rezki, Codi Belle Alhamdulillah RM2 pun rezki#kisahCikguieta, #Blogietadotcom, #UjianPrestasi2, #Chocoletto, #imukminChezzyCheese, #OhBlogger #ietaInfoLine, #CodiBelle, #Cordyceps, #projek2015, #jemaahbisnisdenaihati, #kelabbloggerbenashaari, #rcnocrop,kisah Cikgu ieta, Blog ieta dot com, Ujian Prestasi 2, Chocoletto, imukmin Chezzy Cheese, Oh Blogger, ieta Info Line, Codi Belle, Cordyceps, projek 2015, jemaah bisnis denaihati, kelab blogger ben ashaari, rcnocrop, Alhamdulillah, rezki, Codi Belle Alhamdulillah RM2 pun rezki

Haaa.... Syokkan? Sambilan je meniaga ni... Kerja tetap saya, Guru... ^__^

Balik dari poslaju, saya ternampak seorang bangla mengayuh basikal. Dalam basikalnya ada plastik hitam. Pasti beliau pembeli botol plastik kata hati saya. Jadi tadi kebetulan dalam rumah ada botol-botol plastik. Saya pun jual botol plastik itu kepada bangla tu. Ada la seplastik sampah hitam yang besar tu. Semuanya RM2. Sekilo 50sen katanya. Jadilah... Lepas juga buat beli sekotak air coklat Dutch Lady anak saya seorang di sekolah agama waktu pagi. 
#kisahCikguieta, #Blogietadotcom, #UjianPrestasi2, #Chocoletto, #imukminChezzyCheese, #OhBlogger #ietaInfoLine, #CodiBelle, #Cordyceps, #projek2015, #jemaahbisnisdenaihati, #kelabbloggerbenashaari, #rcnocrop,kisah Cikgu ieta, Blog ieta dot com, Ujian Prestasi 2, Chocoletto, imukmin Chezzy Cheese, Oh Blogger, ieta Info Line, Codi Belle, Cordyceps, projek 2015, jemaah bisnis denaihati, kelab blogger ben ashaari, rcnocrop, Alhamdulillah, rezki, Codi Belle Alhamdulillah RM2 pun rezki
Gambar sekadar hiasan dari pakcik google.
Lepas tu, saya minta nombor handphone tukang beli tu. Encik Mujibur namanya. Nanti hari cuti, Encik Mujibur boleh datang dengan lori ke rumah lama saya yang tidak habis lagi diangkut barang untuk di kitar semula beli. En. Mujibur akan timbang dan beli apa yang dia boleh beli di rumah lama saya tu. Alhamdulillah....

RM2 pun rezki... Dari terbuang je botol tu kan? Baik jual, kan?

05 August 2015

Lambat pick up tu apa ya?

Lambat pick up tu apa ya?
As salam. Sebenarnya, ada pembaca mencari tentang lambat pick up dari dalam blog Kisah Cikgu ieta ni.

Dalam minda saya, ada dua sahaja maksud lambat pick up ni iaitu :

1) Lambat ambil barang dari pejabat pos.
Ini sering terjadi bila posmen datang hantar barang, pemilik barang tiada dilokasi. Maka, pemilik barang perlu ke pejabat pos mengambil barangnya di sanam

Atau boleh jadi juga, posmen lambat hantar barang ke destinasi walau pun dalam status penghantaran tertulis "Delivered".

2) Lambat faham sesuatu topik yang sedang diceritakan atau diajarkan.
Gambar hiasan sumber : Pakcik Google :D
Ha... berkaitan dengan lambat pick up ni kan, saya ada pengalaman. Dahulu, saya memang lambat pickup. Jika pensyarah mengajar, saya pasti duduk di hadapan sekali. Baru ilmu telus masuk ke dalam hati ni kata saya.

Kemudian dalam grup whatsapp pula, rakan sekuliah selalu sebut saya sebagai orang yang ketinggalan keretapi. Mana tidaknya, kadangkala, saya lambat on whatsapp. Ada masa, 2 hari baru saya buka whatsapp group study untuk baca. Jadi cikgu ni bizi tau... Bukan boleh mengadap whatsapp 24 jam. Nak-nak lagi waktu mengajar. Tapi sebenarnya, pandai-pandailah bahagi masa kan...?

Tak kisahlah apa dipanggil pun. Akhirnya tamat juga saya belajar Diploma Komputer dan Pengurusan pada tahun 1999. Masa tu whatsapp tiada lagi dan tamat juga Diploma Sains Serta Pendidikan (Pengajian Islam) yang saya bakal konvo pada bulan 10 nanti.
KEHIDUPAN PERLU DITERUSKAN WALAU APA PUN DUGAAN YANG MENIMPA...
Terima kasih semua rakan-rakan yang mengucapkan Takziah dan memberi semangat dan dorongan kepada saya disebabkan kembalinya emak mertua saya pagi semalam ke Rahmatullah. Moga ruhnya dicucuri rahmat Allah S.W.T.

Berbalik kepada tajuk, apa yang saya suka sewaktu study, ada rakan-rakan yang selalu menjadikan saya sebagai tempat rujukan mereka. Kiranya, takdelah teruk sangatkan saya ni? Hehe... Apa pula cerita anda tentang lambat pick up ya? Eh, pick up ke pickup?

03 August 2015

Hari ini saya Emergency Leave

As salam.

Hari ini saya Emergency Leave atau singkatannya EL. Sebab apa saya EL? Sebab seperti berikut...

Hari ini saya Emergency Leave, Emergency Leave, Codi Juize, Cordyceps, demam panas, Ada Harapan Baru, Hidup perlu diteruskan, kawan, kek sedap, kelab blogger ben ashaari, blog ieta dot com, kisah cikgu ieta
1) Anak ke empat saya demam panas. Sudah 3 hari beliau demam. Dah cuba beri minum ubat klinik tapi tak kebah juga. Saya cuba pula beri minum Codi Juize, hingga saat ini, masih lagi panas badannya tetapi tidaklah sepanas pagi tadi macam dalam oven panasnya. 

Malam tadi saya tidak tidur, menjaga beliau. Lap badan 2 jam sekali menggunakan towel good morning. 

2) Anak sulung saya cirit-birit. Tapi dia tetap kuat, dia pergi sekolah juga tadi. Suami saya yang handle beliau ke sekolah dan hantar anak yang ke 5 ke TASKA pagi tadi. Saya terbaring keletihan selepas solat Subuh.

3) Saya juga kurang sihat sebenarnya. Luka di kaki saya menyebabkan saya susah untuk berjalan. Namun, kerja sekolah seperti menaip soalan Ujian, masih dapat juga saya laksanakan di komputer peribadi di rumah ni. 

Utamakan kerjaya, walau sakit, boleh duduk, saya buat juga.
Hari ini saya Emergency Leave, Emergency Leave, Codi Juize, Cordyceps, demam panas, Ada Harapan Baru, Hidup perlu diteruskan
Codi Juize saya beri anak saya yang demam 10 ml sahaja adalah atas permintaan beliau sendiri. Setiap 4 jam sekali saya beri beliau minum di dalam bekas putih tu. Anak saya yang cirit-birit pun saya beri minum Codi Juize juga sebagai ikhtiar.
Codi Juize hanyalah sekadar usaha terakhir saya terhadap alahan yang saya hadapi dan demam juga cirit-birit yang sedang dialami oleh anak-anak saya hingga hari ini. Moga Ada Harapan Baru untuk kami sembuh dari segala sakit yang kami alami.

4) Tengahari tadi... Suami saya menalifon saya, katanya... 
"Ayang, makcik dah meninggal pagi tadi.." 
Airmata saya mencurah-curah. Saya sedih hingga kini, sambil menaip, buat entri ini sekadar menghidupkan blog ini, menerjah di dalam kepala rasa fed up buat entri kejar SEO. Sesekali nak buat yang santai tika sambil -sambilan menyiapkan soalan Ujian yang 5 set tu. Sesudah melayan anak-anak di rumah...  Hidup perlu diteruskan... Bisnis saya, perlu tetap saya kongsikan.... Ya, saya perlu tabah!

Kini, otak saya jadi kurang tumpu. Saya sedih dan pilu. Terkenangkan arwah emak saya yang telah lama pergi dahulu... Kenangan bersama arwah emak kandung dan arwah emak mertua saya datang bersilih-ganti satu persatu....

Hati ini ingin sekali pergi melihat jenazah mertua... Tetapi anak ke 4, demam panas. Yang sulung, pula cirit birit. Dengan anak yang ke 5 berusia 2 tahun, maka suami sahajalah yang pergi menziarahi emaknya bersama adik beradiknya yang lain. Lagipula, keadaan luka saya yang belum sembuh juga lemah semangat, menjadi sebab utama suami tidak izinkan menziarahi jenazah emak mertua saya. Sedih... Namun, kesihatan dan izin suami perlu saya utamakan.

Walaupun saya tahu hidup perlu diteruskan, apa yang saya buat semuanya seolah-olah di awang-awangan. Saya tidak bersemangat untuk segala-galanya. Tapi, hidup perlu diteruskan. Moga esok saya dapat bekerja dengan baik dan saya dapat menyiapkan 5 set soalan ini dengan segera. Aamiin...
Hari ini saya Emergency Leave, Emergency Leave, Codi Juize, Cordyceps, demam panas, Ada Harapan Baru, Hidup perlu diteruskan, kawan, kek sedap, kelab blogger ben ashaari, blog ieta dot com, kisah cikgu ieta

Kata-kata semangat dari seorang Jemaah Bisnis Denaihati ini amat membantu saya.
Bukan akak nak semua ni jadikan.. Tapi Allah kata rezeki akak untuk ubah masa depan akak. Kita nak capai sesuatu mesti kena korbankan sesuatu. Bukan semua perkara boleh dapat dalam 1 masa dan bukan mudah untuk puaskan hati semua orang. Yang penting akak jangan patah semangat ye.. 
Akak rehat lah. Akak kena sihat untuk jaga anak2 akak yang tak sihat tu. Jangan fikir banyak sangat perkara negatif ye. Tenangkan fikiran.. Senyum.. Redha dengan dugaan dari Allah ini. InsyaAllah akak akan semakin tenang.. 😊
Hari ini saya Emergency Leave, Emergency Leave, Codi Juize, Cordyceps, demam panas, Ada Harapan Baru, Hidup perlu diteruskan, kawan, kek sedap, kelab blogger ben ashaari, blog ieta dot com, kisah cikgu ieta
Sekian. Maafkan saya semua atas kekurangan yang ada pada diri saya ini...

Featured Post

SIAPA BLOGGER Puteri Nur Cahaya Cikgu iEta?