PENGENALAN RINGKAS

Blog Kisah Cikgu ieta adalah penjenamaan semula bagi Blog ieta. Blog ini memaparkan pelbagai pengalaman penulis dan pembaca yang menghantar e-mail atau berjumpa sendiri dengan penulis, panduan dan kisah hidup manusia biasa dan kalangan guru. Juga tips, tutorial blog dan pelbagai panduan. Sesekali hal-ehwal bisnis, resepi dan isu-isu semasa dipaparkan untuk bacaan dan rujukan pembaca. Terima kasih sudi berkunjung. Kunjungan dan komen anda amat dihargai :)

Jangan ada benci dalam hati

Jangan ada benci dalam hati
Pernah tak kita rasa benci pada seseorang? Atau kita rasa sayang sangat-sangat pada seseorang tu? Pernag tak orang bencikan kita? Pasti pernah bukan?
Jangan ada benci dalam hati, benci, jangan, ada, benci, dalam, hati, tips hidup positif, redha, haters, pengalaman hidup
3 sebab kenapa orang suka cakap belakang. Baca dan fahamkan dan bawa bertenang :)
Walau apa pun yang kita rasa, biarlah bersederhana. Arwah emak saya pernah pesan, "Suka jangan suka sangat dan benci pun jangan benci sangat. Biar bersederhana".

Kenapa ya arwah emak saya pesan begitu? Pasti ada sebabnya bukan? Ya benar, memang benar pesanan arwah emak saya tu. 

Pernah saya sayang sangat pada seorang kawan baik saya. Dia selalu tolong saya bila saya perlukan pertolongan. Bila saya kesedihan, dia sering menghiburkan. Bila saya kesakitan, dia tolong meredakan. Namun, disebabkan perkara yang kecil. Berlaku sedikit perselisihan faham, akhirnya kami bawa haluan masing-masing. Dialah antara orang yang pernah menaikkan blog saya ini yang juga atas usaha saya sendiri. Redha... Itulah yang sebaiknya.

Pernah juga berlaku, saya menasihati seseorang agar jangan membuat fitnah, menghasut dan menulis di alam maya mengikut emosi macam orang kekurangan kasih sayang dan perlukan perhatian. Akhirnya bukan nasihat saya didengarnya tetapi sebaliknya, nama saya pula diburukkan. Orang lain memaki hamun saya di laman sosialnya. Begitulah bila tidak matang, emosi menguasai segala. 

Saya buat apa? Relax je la... Sebab arwah emak pernah pesan, "Biar orang buat kita nak... Jangan kita buat orang...".

Ada lagi pesan arwah emak, "Biar anjing menyalak bukit, tapi bukit tak akan runtuh".

Arwah emak juga pesan lagi, "Kalau orang tu gila dan bodoh, kita jangan turut jadi gila dan bodoh. Kelak kita juga akan gila dan turut bodoh seperti dia". 

Fahamkan maksud ayat arwah emak saya tu? Senang cakap "Usah dilayan perkara yang negatif, membazir masa sahaja".

Teringat pesanan Tok guru saya, "Jaga kerja sendiri, jaga keluarga sendiri, jaga amalan sendiri dan jaga amal jariah sendiri". Itulah yang sebaiknya dan lebih bagus dalam kehidupan sekarang ini.


Jangan ada benci dalam hati, benci, jangan, ada, benci, dalam, hati, tips hidup positif, redha, haters, pengalaman hidup
Benar kata-kata ini. Jadi, jangan ada benci dalam hati ya ^__^
Apa pun yang berlaku, ada hikmahnya. Saya menulis bukan untuk dikenali. Saya hanya menjalankan tanggungjawab, berdakwah. Itu sahaja. Terkadang sedikit perkongsian berguna untuk tatapan pembaca. Hidup sebagai penulis atau apa sahaja yang kita kerjakan, memang banyak risiko perlu kita terima dan hadapi dengan tabah. Allah menguji kita hambaNYA dengan ujian kebahagiaan. Kebahagiaan yang bagaimana? Entah, kita pun terkadang tidak tahu dan tidak pasti. Yang nyata, banyak yang boleh dipelajari dari apa yang telah terjadi. Allah tidak akan uji hambaNYA dengan ujian yang hambaNYA tidak mampu ditempuhi.

Ego, bongkak, sombong dan rasa ta'jub dalam diri buang jauh-jauh. Apa yang kita ada sekarang ni, tak boleh bawa ke mati pun. Begitu juga rasa rendah diri terhadap apa yang kita miliki. Pedulikan apa kata dan nista orang terhadap kita. Teruskan menulis dan buat apa sahaja yang kita suka. Dah Allah berikan apa sahaja, manfaatkanlah sebaiknya kelebihan yang kita ada. Buktikan pada mereka yang membenci, kita boleh berjaya tanpa mereka!. 
Hidup Suatu Ujian Daripada Abu Hurairah RA, sabda Rasulullah SAW, 'Malapetaka itu akan terus menimpa orang Mukmin lelaki dan perempuan, menimpa dirinya, anaknya ataupun hartanya sehingga dia menemui Allah Taala dalam keadaan bersih daripada segala kesalahan.' 
Kalau dah berjaya, tak payahla nak berlagak pula ya. Hidup ni sementara sahaja. Takkan kekal lama... Followers dan apa yang kita miliki takkan membantu kita di akhirat sana nanti. Amalan, sedekah jariah dan doa anak yang soleh dan solehah sahaja dapat membantu kita dalam kubur nanti. Ingatan untuk diri saya juga ^__^
Jangan ada benci dalam hati, benci, jangan, ada, benci, dalam, hati, tips hidup positif, redha, haters, pengalaman hidup
Hakikatnya yang membenci ni, sebenarnya mereka sukakan kita. Jika tidak, masakan selalu mengintai-intai dan bercakap tentang kita? LOL...
Yang pasti, jangan ada benci dalam hatiPengalaman memang mendewasakan kita. Dari pengalaman saya pernah putus tunang. Walaupun saya yang putuskan tetapi perit juga. Ya lah... Dah hampir majlis berlangsung, saya putuskan pula. Terlampau sayang bukanlah tiket untuk menghalalkan hubungan selagi belum bernikah. Itu prinsip saya. Tapi tak mengapa. Bila kita balik semula kepada agama, kita Redha dan kita ingat, sebenarnya setiap yang berlaku pasti ada hikmahnya. Pasti kita tidak akan kecewa. Pasti tidak ada rasa benci kepada mereka yang pernah melukakan hati kita. Jadi, jangan ada benci dalam hati.

Terimalah...
Jangan ada benci
Andainya ada di antara kita nanti
Berubah hala serta janji
Jangan ada benci
Suka dan duka dilalui
Jadikan kenangan di sudut hati 
Andainya cita-cita tidak kesampaian
Ikatan murni terputus di pertengahan
Jangan dikesalkan
Jangan lantaran kegagalan
Kita saling berdendam saling bermusuhan 
Ungkit-mengungkiti
Sakit-menyakiti
Memusnahkan diri 
Kita harus tabah dan bersedia
Cekal hadapi kemungkinan yang tiba
Kadangkala yang berlaku
Di luar kemahuan kau dan aku
Lagu oleh Casey

SUMBER GAMBAR : GOOGLE
SHARE

Cikgu ieta Sales Person Kelas Instagram Advance Online & Ebook Saka Sifu AjimAura (ID : 4)

Hai. Saya Cikgu ieta. Full Time Blogger, Internet Marketer dan Motivator Nasihat Niaga. Saya merupakan Sales Person Kelas Online Instagram Advance & Ebook Saka 4.0 milik Sifu Ajim Aura. Saya mengajar Kelas Blog dan Teknik Penulisan secara Personal Coaching One to One dan Group Coaching secara Online. Saya Leader kepada beberapa Group Laman Sosial dan Admin beberapa Group Di Telegram dan WhatsApp. Mempunyai 5 orang anak. Suami Pembantu Tadbir di Syarikat Semi Government. Saya Phrolapse Intervetebral Disc (Slipped Disc) bermula 17/4/2017. Kini Suri Rumah dan Blogger Full Time Online.

  • Image
  • Image
  • Image
  • Image
  • Image
    Blogger Comment
    Facebook Comment

7 orang yang sudi komen:

  1. Betul tu kakIeta... Muhasabah diri..Tq kakIeta

    ReplyDelete
  2. As'salamualaikum kak Ieta,
    setuju 200% .. **Ehh cam tajuk citer kat TV lak** heheee
    Biar lah orang buat kita, doakan yang terbaik aje tuk mereka kann......

    ReplyDelete
    Replies
    1. Benar tu, moga yang negatif menjauh. Positifkan minda kita kan Nina? ^__^

      Delete
  3. Kita menegur bukan kerana benci tapi kadang-kadang disalah erti.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Menegur biar berhikmah begitulah digalakkan dalam Islam. Kadangkala tu, tegur di khalayak umum, publish merata laman sosial. Itu kan dah mengaibkan org yg ditegur? Islam tak suruh begitu... Apa pun, bila ditegur itu bermaksud ada orang sayangkn kita. Bermaksud mereka prihatin dan ambil beratkan kita. Bersyukurlah bila ditegur Kerja Sendiri kan? :)

      Delete
  4. Alahai... Bykkan bersabar... Tak semua org boleh terima cara kita tp selagi kita buat benda yg btul... teruskan jer...

    ReplyDelete

1) Komen anda ditapis. Hanya komen berkaitan entri dan bukan link iklan sahaja disiarkan. Harap maklum.

2) Ingin beriklan? Sila e-mail kepada kisahcikguieta@gmail.com ya ^__^

Terima kasih sudi singgah dan komen... ^__^

AKTA KOMUNIKASI DAN MULTIMEDIA

AKTA 588, AKTA KOMUNIKASI DAN MULTIMEDIA 1998

Penghantaran sebarang komen, permintaan, cadangan ATAU komunikasi lain yang lucah, sumbang, palsu, mengancam ATAU negatif dengan niat untuk menyakiti hati, menganiayai, mengugut ATAU mengganggu orang lain dengan ATAU tanpa mendedahkan identitinya adalah suatu kesalahan boleh didenda tidak melebihi 58 ribu ringgit atau dipenjarakan selama tempoh tidak melebihi 1 tahun ATAU kedua-duanya sekali. HARAP MAKLUM

EMAIL CADANGAN ATAU PERTANYAAN ANDA DI SINI

Name

Email *

Message *