23 November 2015

Jatuhkah talak ke atas saya?

Jatuhkah talak ke atas saya?
Suami jangan ambil mudah perkataan cerai
Hati yang terluka sukar diubati jika ego menguasai diri!
Satu malam,  ada soalan tentang perceraian diajukan kepada saya. Begini cerita yang berlaku dan soalan dari pembaca yang telah saya terima. Nama dirahsiakan atas sebab peribadi.

E-mail dari pembaca blog Kisah Cikgu ieta.

"Assalamu'alaikum Puan, saya suri rumah sepenuh masa dan berniaga sambiln. Saya ada masalah. Semalam, balik dari berjumpa customer² urusan bisnis, saya berehat sebentar di dalam bilik sambil menjawab whatsapp customer.

Malam, selepas solat, saya masak air dan terlupa menutup penutup cerek dengan rapat. Suami saya membebel dan telah berlaku pergaduhan kecil. Untuk mengelakkan pergaduhan besar, saya hanya duduk diam di dalam bilik sambil menonton video lawak di instagram bagi menghiburkan hati yang amat terluka dek kata² yang suami lemparkan semasa bergaduh tadi.
Kisah Rumahtangga, Apa tindakan anda?, Rumah Tangga, Jatuhkah talak ke atas saya, Jatuh kah talak ke atas saya dan apa yang perlu saya lakukan?, telefon bimbit punca perceraian, whatsapp punca perceraian,
Hati yang terluka sekian lama, nyata amat sukar diubati... Fahamilah hati itu wahai suami.
Punca berlaku perceraian.

Usai solat, saya baring kepenatan disebabkan seluruh badan sakit². Saya baring dalam bilik, tak beritahu suami saya tak sihat. Sambil menyusukan anak, saya belek video lawak di instagram lagi menghilangkan kesedihan hati saya. Di dapur kedengaran suami saya membebel "Ayah ni lapar, ibu korang buat tak kisah je. Ayah penat. Ibu kau asyik belek henfon je lah. Kalau dengan kawan² cepat je buat". Saya diam sambil menyusu. Penat dan malas nak bergaduh lagipun sedang menyusukan anak saya 2 tahun. Tiba² suami saya masuk ke bilik dan cakap "Yang, kalau macam ni, kita bercerai je lah. Senang. Kita buat hal kita masing²".

Rujuk dan bertanya pada yang pakar usah buat tindakan melulu. Bertenang.

Soalannya, Jatuhkah talak ke atas saya dan apa yang perlu saya lakukan?". Terkedu saya, tak tahu nak kata apa. Merata saya cuba mencari jawapan untuk membantu pembaca setia saya ni.

Ini jawapan dari seorang Ustaz yang saya sempat rujuk.
Mengadu di mahkamah syariah, Qadhi akan siasat a-z dan putuskn kedudukan. Saya tak boleh beri hukum melainkn dapat 1st hand cerita dan cerita pihak suami juga."
Saya juga cuba search, jumpa di dalam blog Surau Al-Muhajirin Soal Jawab, Jawapan hampir ada tetapi keliru pula kerana situasi kes berbeza..
Jika saya diceraikan apakah yang perlu saya lakukan? Tindakan bila dicerai oleh suami, suami jangan ambil mudah perkataan cerai, Perlukah bercerai?,
Undang² penentu segala...

Persoalan bermain di minda.

Pelbagai persoalan bermain di minda saya pula. Bagaimana status beliau sebagai seorang isteri? Jatuhkah talak ke atas beliau? Bagaimana dengan anak-anak yang masih kecil tidak berdosa? Bagaimana aurat antara dia dan suaminya tika ini? Ke manakah beliau hendak pergi dan mengadu? Bagaimana kita dapat bantu wanita ini? Jika anda berada di tempat dia, apa tindakan anda?

Pendapat rakan blogger.
Jatuh talak ke jika lafaz dalam keadaan marah?
Jika bukan waktu tengah marah, itu jelas dari mulut dia. Maka jatuh talak. Untuk lebih sohih, suruh mereka suami isteri ke pejabat agama. Kurang² mereka dapat nasihat dan sama² dapat berubah. Kita doakan yang baik² untuk mereka. Pendapat,whatsapp dari salah seorang rakan blogger blog Kisah Cikgu ieta
Jawapan Jatuhkah Talak Ke Atas Saya.


Alhamdulillah setelah pembaca blog saya ini membaca saranan seperti beberapa individu dan blogger telah sarankan dalam ruangan komen dan dalam artikel ini, beliau telah menemui jawapan persoalannya sekaligus juga menjawab semua persoalan di minda saya. Beliau telah berjumpa Ustaz Solihin, di Pejabat Agama Islam, Mahkamah Syariah Selangor. Ustaz Solihin telah menjelaskan kepada beliau seperti berikut :

Tempoh Eddah dan Jika berlaku perceraian bolehkah tinggal serumah?

Mahkamah membenarkan isteri atau suami untuk tinggal bersama sekiranya berlaku perceraian dalam tempoh eddah. Dalam tempoh eddah 3 kali suci. 3 bulan bagi orang yang dah putus haid . Kalau yang masih ada haid, 3 kali suci. Dalam tempoh 3 kali suci , pasangan boleh tinggal serumah sebumbung tapi berasingan bilik dan kena jaga batas² aurat.

Cara dan lafaz rujuk mengikut Mazhab Imam Syafi'ie.

Andaikata nak rujuk boleh rujuk dalam tempoh eddah. Sebagai contoh "Aminah, saya rujuk awak kembali". Itu dah dikira lafaz rujuk dan Puan kena bawa suami datang ke sini untuk daftarkan register rujuk. Bila suami sudah lafaz tu dah tak de masalah. Nak sentuh kulit ke boleh dah. Nak batal air sembahyang pun dah tak de masalah dah.

Tatacara jika lafaz cerai tidak jelas.

Untuk kes Puan ni, lafaz yang suami Puan sebut, tidak jelas. Saya cadangkan cakap pada suami demi anak², rujuklah kembali. Bila dah lafaz. Teruskan macam biasa. Ikut mazhab Shafi'ie. Kena lafazkan. Mahkamah terima lafaz tu walaupun di rumah. Dah lafaz, hantar ke Mahkamah borang Tuntutan Pengesahan Lafaz Cerai yang dah lengkap. Tunggu keputusan Mahkamah. Bila hakim tanya Plaintif, mohon tuntutan apa?  Jawab "Saya mohon Tuntutan Pengesahan Lafaz Cerai Yang Arif". Penceraian bagaimana? Beritahu, suami dan saya ada bertengkar di rumah pada tarikh dan jam berapa di rumah dan suami ada sebut "Yang kalau mcm ni, kita bercerai je lah. Senang. Kita buat hal kita masing²".

Jatuh talak atau tidak keputusan Hakim di dalam Mahkamah.

Jika diputuskan jatuh talak, bagitau "Yang Arif, Untuk makluman Yang Arif, saya dah rujuk kembali ATAU suami dah rujuk kembali 2 hari selepas tu". Hakim akan rekod pasangan dah rujuk.

Jika Hakim memutuskan tidak jatuh talak, rujuk yang dibuat terbatal dan tidak berlaku bermakna pasangan masih suami isteri.

Seandainya hakim kata jatuh maka rujuk tu sahlah.

Kenapa perlu daftar jika berlaku perceraian?

Tolong daftar. Demi masa depan dan tak kena marah, tak kena denda RM700 hingga RM1,000 sebab bercerai di luar Mahkamah. Prosuder cerai sepatutnya di depan Hakim. Tidak boleh sewenang²nya nak bercerai di mana sahaja sesuka hati pasangan suami isteri. Manakala lafaz rujuk yang dilakukan adalah untuk kesenangan pasangan bersama.

Moga menjadi iktibar, panduan , teladan juga pedoman kisah benar rumahtangga kali ini.
Sesiapa yang menutup aib saudara muslimnya, Maka Allah akan menutup Aibnya di Akhirat. ~Hadis Riwayat Al-Bukhari dan Muslim~ 
Jangan pantas menghukum sesuatu yang kamu tidak tahu hujung pangkal ceritanya. ~IG Jom_Dakwah~
Sebenarnya, tak semua masalah kita hadapi dapat diceritakan kepada semua orang kerana tak semua orang faham apa yang kita hadapi. ~Instagram Kisah Cikgu ieta~
Nota :
Lafaz Cerai Jelas dan Tidak Jelas (Sumber).
Ada lafaz jelas dan ada lafaz yang tidak jelas.
Antara contoh lafaz yang boleh jatuh talak 3:-
- Aku ceraikan isteri aku dengan talak 3
- Aku ceraikan ko sebanyak bintang di langit
- Aku ceraikan sebanyak pasir di pantai
- aku ceraikan kau. aku ceraikan kau. Aku ceraikan kau.

Antara contoh lafaz yang jatuh talak 1:-
- saya lepaskan awak
- kita bercerai talak 1
- saya ceraikan awak

16 November 2015

Header Blog Kisah Cikgu ieta

Header blog Kisah Cikgu ieta
Header, blog, Header blog Kisah Cikgu ieta, Bagaimana saya reka header simple, Kenapa blog Kisah Cikgu ieta tiada header, Dapat header percuma dari Blogger Lana, Header berbayar, Minta password blog, Kenapa tak boleh beri password blog sesuka hati, header, Cara buat header simple, Cara buat header blog yang simple
Entah kenapa, saya suka betul dengan background merah?
Bagaimana saya reka header simple?

Ingat tak, entri saya yang lalu bertajuk Kisah header blog ieta? Penghujung tahun 2013, saya reka header simple ni. Saya design menggunakan miscrosoft Power Point sahaja.Tapi nak letak di banner blog punyalah susah... Berkali-kali letak tapi tak juga appear. Dulu masa rajin join segmen, saya pun ada juga join Segmen free header Review blog by nfh. Tapi tak tahulah apa cerita. Masa tu belum pandai blogging lagi... hehe... Buat ayat pun tak pandai. Kelakar je bila baca balik entri-entri saya yang lama.
Header, blog, Header blog Kisah Cikgu ieta, Bagaimana saya reka header simple, Kenapa blog Kisah Cikgu ieta tiada header, Dapat header percuma dari Blogger Lana, Header berbayar, Minta password blog, Kenapa tak boleh beri password blog sesuka hati, header, Cara buat header simple, Cara buat header blog yang simple
Header ni deko sendiri melalui aplikasi Pizap. Perisian tu dah buang sebab fon memory full...
Kenapa blog Kisah Cikgu ieta tiada header?

Sebenarnya, saya suka belajar buat header sendiri. Tapi CPU pula rosak, nak buat melalui handphone di template coding memang susah. Maka saya biarkan je lah tak berheader blog saya ni. Bila dah siap, baru saya perasan perkataan sumber dengan simbol & tu rapat sangat. Haish, PC takde, biarlah...Nak buat macam mana ye tak?

Dari tahun 2009 saya mula berblogging, dah banyak header blog saya buat sendiri. Taklah lawa... Biasa dan simple je. Sebab saya bukan pelajar graphic sepenuh masa di Inatitute Cosmopoint yang kini dikenali sebagai Kuala Lumpur Metropolitan College. Saya hanya pelajar jurusan Diploma Komputer dan Pengurusan je sebab tu saya kurang hasil seni dekorasi header blog ni.

Dapat header percuma dari Blogger Lana.
Header percuma dari Blogger Lana
Ha, inilah header blog yang Lana beri saya hari tu. Cantikkan?
Masa mula kenal dunia blogging, saya pernah dapat 2 header percuma dari blogger Tinta Lana. Cantik dan memang sedap mata memandang. Seronok sangat masa ni tau... Cuma sejak bertukar kepada domain dot com saya tak guna dah header tu.
Header blog bloglist Kisah Cikgu ieta
Ini Lana beri untuk blog Bloglist saya. Cantik. Sejuk dan damai mata memandang. Ia masih kekal di sana.
Header berbayar.

Tentang header ni, sebenarnya, saya pernah beberapa kali minta bantuan dan nak upah rakan blogger buatkan header blog saya ni. Walaupun suka belajar buat sendiri, dah tahu tak kreatif dan tak ada masa, jadi upah je lah kan? Kos buat banner biasa RM50 sahaja. Itu hanya tulisan tiada gambar yang banyak. Tapi malangnya mereka semua sibuk. Ada juga yang janji nak buatkan, tapi janji hanya tinggal janji. Sampai dah nak penghujung tahun 2015 pun sehabuk rupa deraf banner pun tiada
Header percuma Blog Kisah Cikgu ieta
Header ni pun saya bukan dapat percuma. Saya bayar. Dah tak ingat blogger mana buatkan.
Pernah juga saya minta seorang pelukis buatkan banner saya. Kos semua RM70 sahaja. Dah siap cun dah art work dia berilustrasi kartun. Memang cun. Ada yang kata, "Tak sesuai dengan umur" katanya. Maka tak jadi juga berbanner blog ni.

Minta password blog

Ada juga saya minta blogger yang memang kerjanya design header blog. Upahnya RM50 juga. Sebelum siap dah minta password. Bila saya tak beri, sound saya dalam whatsapp grup. Buruk perangai. Dah lama keluar pun dari whatsapp group tu atas sebab tak dapat saya ceritakan kepada ramai. Aish, hak kita lah kan, nak beri ke tak?

2 sebab kenapa tak boleh beri password blog sesuka hati?

Pertama sekali sebab ragu-ragu dan cuak sebenarnya nak beri password blog sebarangan.... Saya ni bukan mudah percayakan orang. Iyalah walaupun saya bukan blogger hebat, benda yang rahsia kenalah jaga kan?

Ke dua saya selalu terfikir. Blogger Lana minta saya pasang sendiri je header yang dapat percuma dari dia hari tu. Tak de pun blogger Lana minta password e-mail atau blog dari saya.... Sampai hari ni saya pelik kenapa perlu beri password jika tempah header? Ha, inilah antara sebab-sebab kenapa blog ni masih tidak ada Header. Ada cadangan?

05 November 2015

Resepi Pizza gebu dan sedap

Resepi Pizza gebu dan sedap
Resepi, Resepi Pizza, Review, ACU TNC, Pizza, Resepi Pizza Gebu dan Sedap, Bagaimana Resepi Pizza gebu dan sedap ni berada pada saya, Bahan-bahan Pizza gebu dan sedap, Cara memasak Pizza gebu dan sedap, cara memasak pizza, cara masak pizza gebu, pizza gebu, pizza sedap
Bagaimana Resepi Pizza gebu dan sedap ni berada pada saya?
Ha... Meh saya nak story bagaimana resepi Pizza gebu dan sedap dari Pn. Salmiah pemilik Kedai ACU TNC yang menjual Produk Kesihatan, Kecantikan, juga membuat Rawatan Akupunktur, Bekam dan lain² lagi berada pada saya?

Dari whatsapp bertanyakan hal-ehwal kerja dan anak-anak, kami berkongsi pelbagai resepi. Kalau anda nak tahu, selain mahir melakukan facial dan bekam, Pn. Salmiah juga mahir memasak pelbagai jenis kek, roti dan pizza juga macam-macam lagi masakan tau. Dengan izin beliau, saya kongsikan kepada anda. Mesti suka kan? Tak mau banyak cerita, jom kita baca apa bahan dan bagaimana nak buat Pizza gebu dan sedap ni. Seperti biasa, saya akan tambahkan bahan sesuka hati saya. Hehe...

Bahan-bahan Pizza gebu dan sedap :
  1. 2 sudu teh mauripan.
  2. 1 sudu teh gula. 
  3. Air suam.
  4. 4cawan tepung gandum.
  5. Sedikit garam.
  6. Suku cawan minyak jagung.
  7. Sosej hiris sesuka hati.
  8. Mayonis.
  9. Kepingan Cheeze.
  10. Cili Benggala.
  11. Bawang hiris atau potong labu.

Cara memasak Pizza gebu dan sedap :
  1. 2 sudu teh mauripan dicampurkan dengan 1 sudu teh gula.
  2. Kemudian campurkan dengan air suam, biarkan sampai berbuih.
  3. Dalam mangkuk lain, letakkan 4 cawan tepung gandum dan sedikit garam.
  4. Setelah sebati, masukkan suku cawan minyak jagung.
  5. Campur dengan mauripan yang sudah berbuih tu. 
  6. Sesudah tu, uli jer tepung tu... 
  7. Akhir sekali, biarkan doh tu naik 2 kali ganda dari asal dalam 30 ke 40 minit.
  8. Taburkan kepingan hirisan sosej dan bawang.
  9. Letakkan kepingan Cheeze ke atas doh.
  10. Tebarkan mayonis di sekeliling atas pizza.
  11. Masukkan dalam ketuhar selama 30 minit. Keluarkan dan boleh hidang panas. Nyum³...
Resepi pizza, Cara memasak Pizza, gebu dan sedap, pizza gebu, pizza sedap
Nyum²... Nampak tak bahan² nya yang mewah tu? Haish. Kecur air liur wa cakap lu... hehe...
Selamat mencuba Resepi Pizza Gebu dan Sedap ni untuk keluarga anda ya... :)

Featured Post

SIAPA BLOGGER Puteri Nur Cahaya Cikgu iEta?