PENGENALAN RINGKAS

Blog Kisah Cikgu ieta adalah penjenamaan semula bagi Blog ieta. Blog ini memaparkan pelbagai pengalaman penulis dan pembaca yang menghantar e-mail atau berjumpa sendiri dengan penulis, panduan dan kisah hidup manusia biasa dan kalangan guru. Juga tips, tutorial blog dan pelbagai panduan. Sesekali hal-ehwal bisnis, resepi dan isu-isu semasa dipaparkan untuk bacaan dan rujukan pembaca. Terima kasih sudi berkunjung. Kunjungan dan komen anda amat dihargai :)

Header Blog Kisah Cikgu ieta

Header blog Kisah Cikgu ieta
Header, blog, Header blog Kisah Cikgu ieta, Bagaimana saya reka header simple, Kenapa blog Kisah Cikgu ieta tiada header, Dapat header percuma dari Blogger Lana, Header berbayar, Minta password blog, Kenapa tak boleh beri password blog sesuka hati, header, Cara buat header simple, Cara buat header blog yang simple
Entah kenapa, saya suka betul dengan background merah?
Bagaimana saya reka header simple?

Ingat tak, entri saya yang lalu bertajuk Kisah header blog ieta? Penghujung tahun 2013, saya reka header simple ni. Saya design menggunakan miscrosoft Power Point sahaja.Tapi nak letak di banner blog punyalah susah... Berkali-kali letak tapi tak juga appear. Dulu masa rajin join segmen, saya pun ada juga join Segmen free header Review blog by nfh. Tapi tak tahulah apa cerita. Masa tu belum pandai blogging lagi... hehe... Buat ayat pun tak pandai. Kelakar je bila baca balik entri-entri saya yang lama.
Header, blog, Header blog Kisah Cikgu ieta, Bagaimana saya reka header simple, Kenapa blog Kisah Cikgu ieta tiada header, Dapat header percuma dari Blogger Lana, Header berbayar, Minta password blog, Kenapa tak boleh beri password blog sesuka hati, header, Cara buat header simple, Cara buat header blog yang simple
Header ni deko sendiri melalui aplikasi Pizap. Perisian tu dah buang sebab fon memory full...
Kenapa blog Kisah Cikgu ieta tiada header?

Sebenarnya, saya suka belajar buat header sendiri. Tapi CPU pula rosak, nak buat melalui handphone di template coding memang susah. Maka saya biarkan je lah tak berheader blog saya ni. Bila dah siap, baru saya perasan perkataan sumber dengan simbol & tu rapat sangat. Haish, PC takde, biarlah...Nak buat macam mana ye tak?

Dari tahun 2009 saya mula berblogging, dah banyak header blog saya buat sendiri. Taklah lawa... Biasa dan simple je. Sebab saya bukan pelajar graphic sepenuh masa di Inatitute Cosmopoint yang kini dikenali sebagai Kuala Lumpur Metropolitan College. Saya hanya pelajar jurusan Diploma Komputer dan Pengurusan je sebab tu saya kurang hasil seni dekorasi header blog ni.

Dapat header percuma dari Blogger Lana.
Header percuma dari Blogger Lana
Ha, inilah header blog yang Lana beri saya hari tu. Cantikkan?
Masa mula kenal dunia blogging, saya pernah dapat 2 header percuma dari blogger Tinta Lana. Cantik dan memang sedap mata memandang. Seronok sangat masa ni tau... Cuma sejak bertukar kepada domain dot com saya tak guna dah header tu.
Header blog bloglist Kisah Cikgu ieta
Ini Lana beri untuk blog Bloglist saya. Cantik. Sejuk dan damai mata memandang. Ia masih kekal di sana.
Header berbayar.

Tentang header ni, sebenarnya, saya pernah beberapa kali minta bantuan dan nak upah rakan blogger buatkan header blog saya ni. Walaupun suka belajar buat sendiri, dah tahu tak kreatif dan tak ada masa, jadi upah je lah kan? Kos buat banner biasa RM50 sahaja. Itu hanya tulisan tiada gambar yang banyak. Tapi malangnya mereka semua sibuk. Ada juga yang janji nak buatkan, tapi janji hanya tinggal janji. Sampai dah nak penghujung tahun 2015 pun sehabuk rupa deraf banner pun tiada
Header percuma Blog Kisah Cikgu ieta
Header ni pun saya bukan dapat percuma. Saya bayar. Dah tak ingat blogger mana buatkan.
Pernah juga saya minta seorang pelukis buatkan banner saya. Kos semua RM70 sahaja. Dah siap cun dah art work dia berilustrasi kartun. Memang cun. Ada yang kata, "Tak sesuai dengan umur" katanya. Maka tak jadi juga berbanner blog ni.

Minta password blog

Ada juga saya minta blogger yang memang kerjanya design header blog. Upahnya RM50 juga. Sebelum siap dah minta password. Bila saya tak beri, sound saya dalam whatsapp grup. Buruk perangai. Dah lama keluar pun dari whatsapp group tu atas sebab tak dapat saya ceritakan kepada ramai. Aish, hak kita lah kan, nak beri ke tak?

2 sebab kenapa tak boleh beri password blog sesuka hati?

Pertama sekali sebab ragu-ragu dan cuak sebenarnya nak beri password blog sebarangan.... Saya ni bukan mudah percayakan orang. Iyalah walaupun saya bukan blogger hebat, benda yang rahsia kenalah jaga kan?

Ke dua saya selalu terfikir. Blogger Lana minta saya pasang sendiri je header yang dapat percuma dari dia hari tu. Tak de pun blogger Lana minta password e-mail atau blog dari saya.... Sampai hari ni saya pelik kenapa perlu beri password jika tempah header? Ha, inilah antara sebab-sebab kenapa blog ni masih tidak ada Header. Ada cadangan?
SHARE

Cikgu ieta Ejen Ebook Saka 40 (No. ID : 4)Ebook Saka Sifu AjimAura

  • Image
  • Image
  • Image
  • Image
  • Image
    Blogger Comment
    Facebook Comment

4 orang yang sudi komen:

  1. pasang sendiri je..xpayah bagi2 pasword kita kat org..hee

    ReplyDelete
  2. pernah tempah header..dan install sendiri saja.

    ReplyDelete
  3. Kita wat sendiri. Lg best guna power point.. seronok.. bru try buat header guna power point cntum2 gambo..puas ati kasha ltk kat header.. best2

    ReplyDelete
  4. pernah belajar buat header blog tpi susah, ya sudah buat yang default saja deh

    ReplyDelete

1) Komen anda ditapis. Hanya komen berkaitan entri dan bukan link iklan sahaja disiarkan. Harap maklum.

2) Ingin beriklan? Sila e-mail kepada kisahcikguieta@gmail.com ya ^__^

Terima kasih sudi singgah dan komen... ^__^

AKTA KOMUNIKASI DAN MULTIMEDIA

AKTA 588, AKTA KOMUNIKASI DAN MULTIMEDIA 1998

Penghantaran sebarang komen, permintaan, cadangan ATAU komunikasi lain yang lucah, sumbang, palsu, mengancam ATAU negatif dengan niat untuk menyakiti hati, menganiayai, mengugut ATAU mengganggu orang lain dengan ATAU tanpa mendedahkan identitinya adalah suatu kesalahan boleh didenda tidak melebihi 58 ribu ringgit atau dipenjarakan selama tempoh tidak melebihi 1 tahun ATAU kedua-duanya sekali. HARAP MAKLUM

EMAIL CADANGAN ATAU PERTANYAAN ANDA DI SINI

Name

Email *

Message *